2022-07-26 251 瀏覽
位於佐敦白居士街,店舖好細,但好易搵到。晚上八點入座唔使等位😬嚦咕嚦咕 (豬肉)以清湯為主,可以自選面底,建議粉絲溝幼麵。開頭以為會好奇怪但係食落又覺得幾好食~十三飛 (牛肉)有肥牛、牛腩。都係揀咗粉絲溝幼麵,好多麵同好似菜。蜜糖單骨雞翼👍👍有大約10舊,好香蜜糖味,入味之餘又好容易食😽😽椒鹽白飯魚(素食之選)其實係椰青,但係佢扮到好似白飯魚咁,用椒鹽味嚟炸。識到個味之餘又係素食食物👍店員服務好好會同我哋介紹餐廳有咩好食😺

嚦咕嚦咕 (豬肉)

十三飛 (牛肉)
有肥牛、牛腩。都係揀咗粉絲溝幼麵,好多麵同好似菜。

蜜糖單骨雞翼👍👍
有大約10舊,好香蜜糖味,入味之餘又好容易食😽😽

椒鹽白飯魚(素食之選)

店員服務好好會同我哋介紹餐廳有咩好食😺
2022-07-23 352 瀏覽
和朋友逛完街,想著佐敦好多好吃小店,看到這家,也挺多人的,就跟著人群吧!⚜️蝦片甫坐下有彩色的蝦片😊⚜️ 炙燒玫瑰雞膇湯粉絲 $68湯頭平淡,雞膇很迷你,仔細吃是真的有玫瑰香!❤️ 大三元 $72賣相吸引,雖然味道比較單調,但本來乾蔥香蔥也香,加上他們家的秘製醬油升華了不少!雞叉燒好像沒怎麼調過味,很淡,糖心蛋很標準。❤️ 西多雞翼 $38西多的糖醬比一般蜜糖更配!有發現新大陸的感覺!好吃!不是驚豔, 但也算驚喜, 骨子的小店, 可以再來~
和朋友逛完街,想著佐敦好多好吃小店,

看到這家,也挺多人的,就跟著人群吧!

⚜️蝦片
甫坐下有彩色的蝦片😊
蝦片

⚜️ 炙燒玫瑰雞膇湯粉絲 $68
湯頭平淡,雞膇很迷你,
仔細吃是真的有玫瑰香!
炙燒玫瑰雞膇湯粉絲

❤️ 大三元 $72
賣相吸引,雖然味道比較單調,
但本來乾蔥香蔥也香,
加上他們家的秘製醬油升華了不少!
雞叉燒好像沒怎麼調過味,很淡,
糖心蛋很標準。

❤️ 西多雞翼 $38
西多的糖醬比一般蜜糖更配!
有發現新大陸的感覺!好吃!
西多雞翼

不是驚豔, 但也算驚喜, 骨子的小店, 可以再來~
2022-06-30
15 分鐘 (堂食)
蝦片
西多雞翼
2022-07-14 187 瀏覽
有陣時諗唔到食乜嘢都會嚟十三姨因為佢款式多多 一個人嚟食都唔怕嫌今次嗌左手撕雞飯佢同時有糖心蛋同埋雞卷好鍾意有唔同嘅配菜份量非常之大 男生都會好有飽足感而且仲要包嘢飲添
有陣時諗唔到食乜嘢都會嚟十三姨
好鍾意有唔同嘅配菜
份量非常之大 男生都會好有飽足感
而且仲要包嘢飲添

2022-07-02 511 瀏覽
今日同生酮嘅朋友出去食飯,所以就揀咗呢一間餐廳。餐廳係滿座,二人座位就比較迫。一坐低就送咗一份炸蝦餅做小食。叫咗老闆娘鵝肝煎蛋撈飯加咗$20轉咗個椰菜花飯。個賣相唔錯,入邊有三舊鵝肝,我地將所有配料撈晒再兩個人分黎食。鵝肝唔錯,但係啲配料呢令到個飯過喊😖另外再叫咗一個十三飛轉左翠玉瓜麵。我同朋友比較喜歡過個麵,翠玉瓜麵爽口,有驚喜,牛肉都幾淋叫左兩杯飲品岩鹽咖啡,會俾樽岩鹽你,叫你自己落㗎😆味道都唔錯,加$18都值。另外我叫咗杯鴛鴦,但係就沒有特別。雖然可以食到生酮餐單,但價錢比較偏貴🫣
今日同生酮嘅朋友出去食飯,所以就揀咗呢一間餐廳。
餐廳係滿座,二人座位就比較迫。
一坐低就送咗一份炸蝦餅做小食。

叫咗老闆娘鵝肝煎蛋撈飯加咗$20轉咗個椰菜花飯。
老闆娘鵝肝煎蛋撈飯

十三飛

叫左兩杯飲品
400次岩鹽咖啡

另外我叫咗杯鴛鴦,但係就沒有特別。
鴛鴦

雖然可以食到生酮餐單,但價錢比較偏貴🫣
2022-06-23
十三飛
2022-06-23 740 瀏覽
見舖名似酸菜魚料理;見門面啲餐相又似日式拉麵;見門面字眼又標榜香港人風味;入到去坐低見侍者捧咗個高身金屬碗裝住啲三色蝦片,又似馬來嘢……唔怪得之話香港人口味,皆因香港人口味就係如此聯合國!嘢飲有忌廉溝鮮奶,我真係唔敢嗌……於是乎要咗杯岩鹽柚子雪碧,成樽即磨粉紅岩鹽任你自己加,汽水底加咗柚子蜜,成個配搭幾夾。叫咗「十三飛」。驟眼睇似日式拉麵,因有半隻疑似溏心蛋,但有兩束芋絲又好馬來風,生牛肉又偏越南feel。好奇轉咗做翠瓜麵底,以為係用翠玉瓜榨汁磨成嘅麵條,原來係切得極幼又未斷嘅翠玉瓜絲伴隨麵條,再糾纏住大撮銀芽,雖然係湯麵,但天口㷫食番啲瓜送麵又幾清爽,另外牛肩胛雖然份量唔多不過好濃重牛香湧喉嚨頂,食質不食量。侍應示意我右邊有樽辣椒油,初時唔明佢點解要刻意提醒,一開原來唔係普通紅椒,用咗青色椒,落咗幾粒落碗麵,反而冇咩辣味。將枱面嗰碗三色蝦片蘸麵湯食,味道又幾好。「椒鹽魷魚鬚」難得係似番兒時係茶樓食嗰種類似台式鹽酥嘅炸法,脆漿剛好唔會過厚,但落鹽就真係重手咗,點極喼汁都唔會減到鹹。大部分枱都比較有獨立空間,唯一係舖面最入有兩張背對背四人「卡位」比較怪,中間冇椅背冇隔板,好懷疑要同人背脊
岩鹽柚子雪碧 跟餐
十三飛轉翠玉瓜麵
辣椒醬
椒鹽魷魚鬚
椒鹽魷魚鬚
大部分枱都比較有獨立空間,唯一係舖面最入有兩張背對背四人「卡位」比較怪,中間冇椅背冇隔板,好懷疑要同人背脊貼背脊咁坐…...
牙簽罕有地獨立包裝,唔駛驚用咗第唔知幾手掂過嘅牙簽剔牙。
建議埋單用八達通或現金,支付寶要自己掃非商戶用,好易就出現收賬戶已超過收賬限額之類情況。
2022-06-22
午餐
岩鹽柚子雪碧 跟餐
十三飛轉翠玉瓜麵
2022-06-18 167 瀏覽
每次路過呢間十三姨都見到長期有人排隊所以好奇試吓打開餐牌先發現原來有生酮飲食餐廳環境比較中式,裝修唔錯但係枱同枱之間比較迫不過好彩我係自私食所以二人枱嘅吉位可以放到私人物品如果兩個人撐枱腳就可能有啲迫啦👫雖然我自私食,但個人太為食😂叫左一個雞叉燒配玫瑰雞槌翠肉瓜生酮麵🥒又忍唔住叫多一份涼拌土豆絲🥔同埋一杯岩鹽400次咖啡☕️~~~~~~一坐低已經有一份炸蝦餅小食奉送🍤但完全無味,不過係送嘅所以唔評價🙅🏼‍♀️跟著個麵上枱,已經見到標晒煙🍲再飲一啖湯底個胃即刻暖晒雞叉燒玫瑰雞槌翠肉瓜麵雖然係翠肉瓜刨絲無澱粉但亦夠飽肚😌配麵嘅玫瑰🌹雞槌上面有幾片玫瑰花瓣所以一擺入口就食到誘人嘅玫瑰味🫕少女心即刻出晒嚟💋雞叉燒有啲薄但口感夠扎實🐔所以好啱我口味😍涼拌土豆絲🥔㕑師處理得好好,土豆絲粗幼適中汆水唔會太耐,所以土豆絲唔會一夾就散加埋調味嘅醬汁,真係越食越開胃埋尾,又點少得杯回魂咖啡☕️粉紅岩鹽400次咖啡🫘上層嘅泡沫聞到有淡淡嘅奶香味🍼加埋少少粉紅岩鹽吊一吊味再輕輕攪勻之後,一啖即刻醒神🧉完全無諗過西式嘅咖啡☕️同中式嘅主食都可以咁夾所以今晚自私食,一樣大滿足整體嘅價錢有啲偏貴😅因為無任何套餐😂但食物味道
每次路過呢間十三姨都見到長期有人排隊

所以好奇試吓

打開餐牌先發現原來有生酮飲食

餐廳環境比較中式,裝修唔錯

但係枱同枱之間比較迫

不過好彩我係自私食

所以二人枱嘅吉位可以放到私人物品

如果兩個人撐枱腳就可能有啲迫啦👫

雖然我自私食,但個人太為食😂

叫左一個雞叉燒配玫瑰雞槌翠肉瓜生酮麵🥒

又忍唔住叫多一份涼拌土豆絲🥔

同埋一杯岩鹽400次咖啡☕️

~~~~~~

一坐低已經有一份炸蝦餅小食奉送🍤

但完全無味,不過係送嘅所以唔評價🙅🏼‍♀️

跟著個麵上枱,已經見到標晒煙🍲

再飲一啖湯底個胃即刻暖晒

少女心即刻出晒嚟💋

雞叉燒有啲薄但口感夠扎實🐔

所以好啱我口味😍

涼拌土豆絲🥔

㕑師處理得好好,土豆絲粗幼適中

汆水唔會太耐,所以土豆絲唔會一夾就散

加埋調味嘅醬汁,真係越食越開胃

埋尾,又點少得杯回魂咖啡☕️

粉紅岩鹽400次咖啡🫘

上層嘅泡沫聞到有淡淡嘅奶香味🍼

加埋少少粉紅岩鹽吊一吊味

再輕輕攪勻之後,一啖即刻醒神🧉

完全無諗過西式嘅咖啡☕️

同中式嘅主食都可以咁夾

所以今晚自私食,一樣大滿足

整體嘅價錢有啲偏貴😅

因為無任何套餐😂

但食物味道搭救😆

如果自私開餐都係一個好地方

2022-06-17 266 瀏覽
平時放工都見到好多人排呢間十三姨,咁我當然過去睇吓咩環境先😂望一望個餐牌,雖然嘢食嘅種類唔多,但好多樣都好似幾好食咁,咁就臨時決定食呢間試吓。入到去嗌左個老闆娘鵝肝撈飯,黎到個樣都好靚仔😍入邊有三舊鵝肝,我地兩個人食,都覺得夠🤩令我最驚艷嘅反而係個芝士年糕😚又甜又咸香,真係好夾🤤🤤
入到去嗌左個老闆娘鵝肝撈飯,黎到個樣都好靚仔😍
入邊有三舊鵝肝,我地兩個人食,都覺得夠🤩

令我最驚艷嘅反而係個芝士年糕😚
又甜又咸香,真係好夾🤤🤤
老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
爆漿芝士煉奶炸年糕
2022-06-16
爆漿芝士煉奶炸年糕
2022-05-30 390 瀏覽
同麻甩熊行行下街有啲肚餓,見到呢間門口裝修都幾有特式,就入去食,我地叫左一個 #嚦咕嚦咕 同埋 #大三元, 淨係睇個名都俾佢吸引住,究竟係咩黎呢#嚦咕嚦咕 係一個玫瑰雞鎚配叉燒粉絲拼米粉,食食下入面仲有腸粉,真係樣樣有, 雖然睇落好唔夾,但食落都幾好味既,湯底似雞湯清清地唔太鹹唔太油,食落米粉都有索左啲湯都好味既 🌻🌻🌻#大三元 就係炙燒手撕雞油飯配叉燒同溏心蛋,雞油飯入面有啲蔥油同乾蒜 ,撈埋一齊做撈飯好好食,🌻🌻🌻🌻飲品我地叫左一杯 #黑牛 同 #白牛黑牛就見得多,原來白牛係雲呢拿雪糕加雪碧,又靚又好味,打卡一流呀 🌻🌻🌻🌻🌻————-#路邊食好西速遞 #先食奇兵 #食好西 #佐敦美食 #foodie #foodiehk #eat #hk #life

————-

白牛及黑牛
嚦咕嚦咕
白牛及黑牛
2022-05-20 151 瀏覽
明明已經五月仲咁凍 一定要食熱野啦好彩有十三姨溫暖我個胃 我叫左招牌嘅十三飛(西安格斯牛肩胛,牛肋條,粉絲拼米粉) 一上菜煲野仲係滾緊熱辣辣岩曬用黎暖胃 啲牛肉片望落好生 但係熱湯到浸左一陣就會岩岩好熟 食落好嫩好有牛味 牛肋條都稔 個湯底都好濃牛肉味 可以一啖麵一啖湯咁食 個麵底我轉左做銀針粉 除左係街市買自己煮 真係好少餐廳會有有得食 溏心蛋個蛋黃係似啫喱咁 唔會過熟 除咗個幾條腸粉真係唔係好識欣賞(我都係當佢係麵咁食 腸粉浸湯真係對我太creative了🤣)成餐都好滿足!
明明已經五月仲咁凍 一定要食熱野啦
  • 十三飛
2022-05-20 134 瀏覽
呢度啲嘢食名都幾搞笑🤪十三么個秘製雞湯好濃雞味 雞叉燒都好特別 平時好少見👀手撕雞好入味 仲好滑!再配埋隻糖心蛋 成個麵好豐富👍🏻爽口嘅米粉再加埋軟滑嘅粉絲 加埋一齊食口感又幾夾 仲有幾粒腸粉仔喺入面 幾得意😎
2022-04-28 195 瀏覽
約左個朋友去行街街路經佐敦唔知食咩好,行行下見到呢間十三姨果時差不多1點,可能仲早啦冇咩人等位,入到去坐低服務員好有禮。Order 左個上等牛肉陽春麵(轉粉絲), 餐飲凍柚子蜜。仲有話係免費嘅蝦片。牛肉同粉絲份量都夠多,加埋有幾條腸粉感覺有D特別。 先試一口湯,湯底略為有點咸,牛肉唔夠嫩滑, 同佢個名上等牛肉麵果個"上等"字眼有少少出入,加上牛肉過熟感覺有少少鞋口。粉絲都係好普通。唯一不錯係佢個辣椒醬夠特別,佢係用一D青辣椒黎做,唔係周圍都食到。另外lunch都要加一......我覺得有D奇怪,可能就係佢個碗免費蝦片掛.......

2022-04-21
2022-04-27 177 瀏覽
十三姨一共有兩間分店,一間在佐敦一間在旺角,不過由於疫情關係兩間分店會不定期停業所以大家記得留意社交平台的公佈,不然就像我當天跑了兩間才吃到。店內食物水準性價比都很高,仲有餐前蝦片小食,超級少見!不過店員服務就十分香港style,全程靜音做事,大家抱著只享受美食心態即可👌🏻———————————————老闆娘鵝肝煎蛋飯 $120相信大家都是被滿滿的鵝肝飯吸引,一個飯有三件鵝肝、加上半熟煎蛋🍳炸香蒜、大量香蔥、京蔥,以及自家制辣菜脯,不吃蔥的人就記得提前與店員與講聲。鵝肝煎蛋恰當好處,拌上半熟雞蛋汁辣菜脯,再加上秘制豉油,令到鵝肝的油香更加能帶出來,而且菜脯先鵝肝沒那麼油膩,一啖飯一啖鵝肝,非常下飯!!鵝肝蒜容多士$72當日兩個人食咗5件鵝肝非常滿足!鵝肝蒜蓉多士,意外地與蒜香味非常夾,而且價錢合理,水準高必點!吉列炸蠔(兩件)$18作為套餐小食,吉列炸蠔的炸衣非常香脆,而且沒有出現炸衣分離情況,炸蠔不會太乾,仍保留鮮味,推薦👍🏻————————————————環境:👅👅👅👅食物:👅👅👅👅👅性價:👅👅👅👅👅服務:👅👅

———————————————

性價:👅👅👅👅👅
服務:👅👅
  • 老闆娘鵝肝煎蛋飯
2022-04-14 212 瀏覽
聽人講就聽得多, 十三姨呢間鋪都係我第一次食。行過見到冇咩人等位又咁岩食飯時間, 於是走入去試一試佢先。叫左個大三元, 連飲品$70, 其實食一個普通lunch黎講呢個價錢真心唔算平仲要有加一收費不過一坐低服務員就放低左一碗蝦片,張張枱都有, 蝦片咬落夠脆口, 唔淋飯黎到, 服務員好細心地叫我可以試下佢地嘅特製豉油, 加埋落D飯食會好食D飯面有炸過嘅蒜粒同蔥花, 加上少少特製豉油,及雞絲食落有驚喜,記得係要所有野一齊食, 係最佳配搭但美中不足嘅係.....雞卷, 雞卷味道太淡, 食落冇咩味最後飲左杯凍檸檬柚子蜜作完結,
聽人講就聽得多, 十三姨呢間鋪都係我第一次食。
行過見到冇咩人等位又咁岩食飯時間, 於是走入去試一試佢先。
記得係要所有野一齊食, 係最佳配搭
但美中不足嘅係.....雞卷, 雞卷味道太淡, 食落冇咩味
最後飲左杯凍檸檬柚子蜜作完結,
2022-04-11
大三元
十三姨出名好食,琴日終於有機會同同事LUNCH食到!依到嘅牛肋條煮得夠腍,加埋湯底夠香夠濃唔會淡而無味而且唔止得一兩舊咁少,一啲都唔姑寒,抵讚!有大量芽菜,加埋剛剛好嘅溏心蛋係一個非常好嘅LUNCH選擇!加埋熱菊花蜜同加一大概$70,雖然未必有位不過好食嘅餐廳,要等是常識吧!同事話必食佢地嘅辣椒醬,見佢地落極都唔夠咁,唔怕辣嘅朋友記住食多啲喇!
十三姨出名好食,琴日終於有機會同同事LUNCH食到!
依到嘅牛肋條煮得夠腍,加埋湯底夠香夠濃唔會淡而無味
而且唔止得一兩舊咁少,一啲都唔姑寒,抵讚!
有大量芽菜,加埋剛剛好嘅溏心蛋
係一個非常好嘅LUNCH選擇!
加埋熱菊花蜜同加一大概$70,雖然未必有位
不過好食嘅餐廳,要等是常識吧!
同事話必食佢地嘅辣椒醬,見佢地落極都唔夠咁,
唔怕辣嘅朋友記住食多啲喇!
2022-04-11
10 分鐘 (堂食)
  • 辣椒醬
2022-04-03 112 瀏覽
中午時分,途經佐敦,成條街都係食店,當見到“十三姨”呢個名幾特別,真係忍唔住要入去試試。第一次去既食店,睇餐牌就選擇招牌菜或推介,點都唔會差得去邊既,如果真係連招牌菜都唔掂,呢間食店以後都唔使幫襯。枱上面有兩款豉油,一款薄身淡色啲既,用黎食飯,唔太咸,不過無乜驚喜。另一款用嚟食麵的,好甜下,有少少似海南雞飯嗰啲甜豉油。值得一提,十三姨辣椒醬,青綠色既,真係好辣,唔食得辣既就唔好試了。十三飛,大家去到必試,我將麵改為翠玉瓜麵,試下乜野口感,入口爽脆,都幾清新既味道,湯底不錯,唔會死咸,但保持清湯味,牛肉質素都不錯,夠冧身。另一招牌菜就係,老闆娘鵝肝煎蛋飯,呢個真係必食,性價比奇高,竟有三塊鵝肝,外脆內軟入口即溶。見到有相片介紹, 椒鹽白飯魚,但又強調係素食,好奇心態下,叫黎試試,食左幾啖,都係唔知係乜野材料做的,問姐姐是什麼,原來是椰青肉,真係好驚喜,完全諗唔到,但食落既口感同真的白飯魚好相似,果然有諗頭。仲要有多款免費飲料供應,呢個價錢,值!抵!
免費餐前小食

另一款用嚟食麵的,好甜下,有少少似海南雞飯嗰啲甜豉油。

仲要有多款免費飲料供應,呢個價錢,值!抵!

2022-04-01
免費餐前小食