其實幫襯開堂食,覺得係好好食,所以今日晚黑就去買外賣。叫左一個雞叉燒跟翠玉瓜拼四蔬,一個十三飛。唔知點解十三飛分左湯,但我個翠玉瓜四蔬全部浸_曬係d湯度。個半熟蛋已經浸到全熟,雞叉燒浸到老曬兼且分埋體,舊檸檬成舊浸住變左檸檬湯⋯⋯我可以理解翠玉瓜麵要浸湯,之但係點解你啲餸唔可以分開裝?外賣包裝費都係一樣咁收,另一兜可以分開d粉,點解呢一兜唔可以分開d餸?唔通堂食你會將d餸轟曬落碗湯上比個客食?我真係唔知講乜好,大家下次如果叫外賣轉翠玉瓜麵,記得提佢分湯,如果唔係,你就會收到一兜你自己都唔知叫乜9嘅嘢。
其實幫襯開堂食,覺得係好好食,所以今日晚黑就去買外賣。
叫左一個雞叉燒跟翠玉瓜拼四蔬,一個十三飛。
唔知點解十三飛分左湯,但我個翠玉瓜四蔬全部浸_曬係d湯度。
外賣自取
(寫食評 主要因為要反映俾店家知鵝肝真係唔熟。。好像有見食評 說過唔熟 親身經歷咗。)為咗食鵝肝飯 特登由新界搭車出佐敦食~入去叫個$120鵝肝飯加凍奶茶,立即收走咗餐牌,唯有上openrice睇番仲有咩小食。。後加$18炸蠔。上菜好快 座位尚算不錯。上鵝肝飯 好靚 仲有支撈飯特製豉油,三塊煎得好靚鵝肝 有葱有脆脆有啲好似辣菜餔之類既配菜。先試鵝肝 好味,試蛋 好香,撈埋呢啲配菜更好味。炸蠔到,食到中間…都幾唔熟下…炸得 未必係鮮到可以生食卦… 睇相食到第三塊鵝肝 中間紅到….真係唔敢食…鵝助好貴 食少一忽仔其實都蝕咗….但唔敢博 實在好生… 唯有咬咬塊煎香既皮 同比較外圍 中心無食…唔想中咩菌同蟲… 其實真心驚 有啲覺得搵命博…店家請train好廚師有技巧處理不同厚度的鵝肝 內臟不熟 可以好大劑。 真心好味道,個飯有心思 配菜豉油加零一更好味,但未熟透真心驚。奶茶細細樽估唔到。鵝肝飯真心好味 可以再食 但我會額外要求煎熟啲…..
(寫食評 主要因為要反映俾店家知
鵝肝真係唔熟。。好像有見食評 說過唔熟 親身經歷咗。)

鵝肝飯真心好味 可以再食 但我會額外要求煎熟啲…..
鵝肝煎蛋飯
鵝肝飯  凍奶茶
鵝肝飯  -  未熟
炸蠔  -  未熟
鵝肝煎蛋飯
  • 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
🦆老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 ($120)鵝肝份量夠又唔會太多 而且煎得好香😚有埋一隻太陽蛋 XO醬同埋秘制豉油跟飯食真係一流 🤤好味就係咁簡單👍🏻🀄️十三飛 ($74)安格斯牛肩胛同牛肋條超入味超好食 轉作翠玉瓜麵底係昇華😚 首先份量超多 super keto friendly and yummy!! 因為吸收所有油😂 但係好satisfying derroverall 第一次食 真係好有驚喜😍同係IG見到既好評一樣咁正!!! 價錢又划算 食物真係好食係comfort food😋 仲有大把特色飲品 小食未試過啊啊啊啊啊🤤 一定有得翻黎再食過其他招牌菜👍🏻[ 評分 ] 😋味道: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤩賣相: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌝環境: 👍🏻👍🏻👍🏻💰價錢: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🙈服務: 👍🏻👍🏻👍🏻🗣回頭率: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📍 十三姨 (白加士街) (佐敦)佐敦白加士街42-50號金寶樓地下6號舖~~~~~~~~~~
🦆老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 ($120)

🀄️十三飛 ($74)

[ 評分 ]
🙈服務: 👍🏻👍🏻👍🏻
🗣回頭率: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

[其他]
🙋🏻‍♀️ service charge
🙋🏻‍♀️time limit (繁忙時間90分鐘)
🤷🏻‍♀️ reservations

[地址]
📍 十三姨 (白加士街) (佐敦)
佐敦白加士街42-50號金寶樓地下6號舖

~~~~~~~~~~
🦆老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
🀄️十三飛
2022-01-23
5 分鐘 (堂食)
🦆老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
🀄️十三飛
  • 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
2022-03-30 61 瀏覽
結論: 多款選擇任君選擇 食物質素一般中午食lunch,一坐低就有餐前小食炸蝦片,脆口得黎一啲油益味都冇而且有少少蝦味,抵讚!主食嘅部份叫左碗十三飛麵底轉左陽春麵,入面嘅餸有牛肩胛、牛筋、半隻溏心蛋、三條類似陳村粉嘅野、芽菜同埋少少炸蒜做toppings。啲肉嘅味道就普通冇乜特別不過肥瘦適中嘅,麵都唔會話太淋,但個湯頭就略嫌油左啲同鹹左啲,食到中間就已經覺得有啲漏同口乾,好彩個set入面包一杯野飲!overall 唔算好抵食,但另一個值得讚嘅位係佢有好多選擇,麵底可以轉米粉拼粉絲、蔬菜底等等,適合生酮飲食或者其他飲食習慣嘅人。
結論: 多款選擇任君選擇 食物質素一般

2022-03-07 134 瀏覽
有朋友黎陪食Lunch,近近地去十三姨食~大三元$70(炙燒手絲雞拌雞油飯、炙燒雞叉燒、溏心蛋)手絲雞同大量蔥撈埋一齊食幾香幾爽😂雞油飯都唔算好油~雞叉燒同之前食嘅一樣,燒得好好👍🏼溏心蛋正正常常~老闆娘鵝肝煎蛋撈飯$120呢碗一夜夫妻飯賣相普通😂鵝肝味道係幾好,但食多兩啖就好膩啦!蜂蜜蘋果茶呢個我幾鍾意飲,每次都覺得一杯唔夠喉😅順帶一提,係度食野坐底後會有蝦片提供,好食😋
有朋友黎陪食Lunch,近近地去十三姨食~

大三元$70
(炙燒手絲雞拌雞油飯、炙燒雞叉燒、溏心蛋)
手絲雞同大量蔥撈埋一齊食幾香幾爽😂
雞油飯都唔算好油~
雞叉燒同之前食嘅一樣,燒得好好👍🏼
溏心蛋正正常常~

老闆娘鵝肝煎蛋撈飯$120
呢碗一夜夫妻飯賣相普通😂
鵝肝味道係幾好,但食多兩啖就好膩啦!

蜂蜜蘋果茶
呢個我幾鍾意飲,每次都覺得一杯唔夠喉😅

順帶一提,係度食野坐底後會有蝦片提供,好食😋

2021-10-29
2022-03-07 239 瀏覽
早排天氣咁凍最岩食熱辣辣嘅湯麵🔥暖笠笠~每次經開旺角分店都見排滿人🥲一直搵唔到機會試直至早排係佐敦發現有分店,即刻狗衝🐶♡ 十三飛 (西安格斯牛肩胛,牛肋條,粉絲拼米粉) $74安格斯係薄切,但牛味好濃~而牛肋條都炆得好軟焾🥰湯底好濃郁,牛肉精華完全溶入湯底🤤粉絲拼米粉岩哂選擇困難症嘅我🤣當中嘅粉麵、椰菜絲、芽菜索哂啲湯,夾埋啲肉一齊食好滿足~入面仲有腸粉又幾滑,溏心蛋煮得剛好,一咬會溜哂啲黃出黎😛♡ 嚦咕嚦咕 (玫瑰雞鎚,雞叉燒,溏心蛋,粉絲拼米粉) $72雞湯底清甜,明顯無十三飛咁濃~而玫瑰雞鎚炸得都幾香脆🤤隱約食到淡淡玫露酒香同孜然粉嘅味道,但就好細舊,得好少肉😢雞叉燒係卷埋雞皮入去,幾特別而且都入味🤩
早排天氣咁凍最岩食熱辣辣嘅湯麵🔥暖笠笠~
每次經開旺角分店都見排滿人🥲一直搵唔到機會試
直至早排係佐敦發現有分店,即刻狗衝🐶

♡ 十三飛 (西安格斯牛肩胛,牛肋條,粉絲拼米粉) $74
安格斯係薄切,但牛味好濃~而牛肋條都炆得好軟焾🥰
湯底好濃郁,牛肉精華完全溶入湯底🤤
入面仲有腸粉又幾滑,溏心蛋煮得剛好,一咬會溜哂啲黃出黎😛

雞湯底清甜,明顯無十三飛咁濃~
雞叉燒係卷埋雞皮入去,幾特別而且都入味🤩
十三飛
嚦咕嚦咕
玫瑰雞鎚
十三飛
2022-02-28 81 瀏覽
不嬲對鵝肝既印象都算貴價平時飯西餐嗌既話都吾平 而且好細塊🥺自從知道十三姨有呢個鵝肝飯之後成日都排隊去食依家疫情之下就直情可以直接入去 唔洗等😜一碗多數有3塊鵝肝 煎到微焦剛剛好加埋佢哋秘製既醬汁同配料 撈埋蛋汁 無諗過可以咁好食😝另外個西多雞翼都係我必嗌單邊骨方便食 肉質實淨😍出面蜜糖好惹味推介推介👍🏻👍🏻魷魚鬚嘅份量比較少 我比較鍾意雞翼多啲而且仲有包一杯飲品普通飲品就算凍飲都唔洗加錢除非嗌特飲我就中意飲蜂蜜蘋果茶🐝🍎因為好解渴 同埋唔算好甜
不嬲對鵝肝既印象都算貴價

鵝肝飯
  • 西多雞翼
  • 老闆娘鵝肝煎蛋飯
2022-02-11 100 瀏覽
呢一間餐廳嘅湯麵真係非常頂級,我自己今次就叫咗呢一個13飛!非常足料嘅配菜,有安格斯牛肩同埋牛肋條!而且呢度嘅肉質好林,仲要有好香嘅牛肉味道!湯底就非常之濃郁,飲落口嘅時候一啲都唔會覺得好鹹!

湯底就非常之濃郁,飲落口嘅時候一啲都唔會覺得好鹹!
2022-02-07 1197 瀏覽
繼續分享2021的聖誕餐,之前分享過跟男友吃了一個「佛系聖誕🎄大餐」,玩樂一輪後走到佐敦,來到我倆都想吃一家頗有名氣🔥的港式fusion餐廳吃一頓簡單的聖誕晚餐老闆娘鵝肝煎蛋撈飯  $120 這次來的目的就是為了這個🌟signature food!之前外賣過一次回家🏡吃已經覺得很好吃,這次來到當然要試新鮮熱辣的~ 果然吃一份即製撈飯才是最好吃😋!煎得甘香的鵝肝片和半熟太陽蛋🍳,還有伴隨的香蔥、炸蒜🧄跟自家製XO醬,實而不華的賣相已經相當好吸引👍🏻鵝肝外層煎微脆,內裡軟滑,入口即溶,油脂味十足,雖然只有三大塊不過無論厚度跟size不少,😈 邪惡到極點,建議先撥開餸菜試一口飯,會吃到滲透到🍚白飯粒的鵝油香,不得了!再來就要刺穿流心的太陽蛋🥚,再拌勻所有醬料一起吃,喜歡💕的話可以自行加入店家的秘製豉油,味道會有不同的變法亦因此更被提昇📈,不過因為XO醬偏辣,怕辣🥵的朋友要小心;而男友就會覺得醬料有點畫蛇🐍添足,因為不加醬料單靠鵝肝煎香後被逼出來的鵝肝油拌飯已經夠香夠好吃😌整碗份量挺多的,加上食材比較油容易感到膩口,有需要時兩人一同分享會比較好😆上等牛肉陽春麵 $72點了一款重口味之選,另一款

老闆娘鵝肝煎蛋撈飯  $120

上等牛肉陽春麵 $72
點了一款重口味之選,另一款就來個😶溫和的,就來一份上等牛肉陽春麵~
牛骨🦴湯底味道濃郁,但味道算是中規中矩難以令人有太深刻記憶🤔;牛肉片分量蠻多而且還在半生熟狀態,令人錯覺在吃越南🇻🇳其中一款著名的生牛肉湯河,由於燒熱了的石鍋一直還在♨️加熱湯底,所以牛肉待📸拍照過後生熟程度便剛剛好👍🏻
除了牛肉還有半隻流心蛋跟少量港式腸粉,第一次看見腸粉加到湯麵中的確是有點🤪新奇有趣,不過沒有甚麼化學🧪作用,不明白添加腸粉的用意;至於陽春麵的麵質還可以👌🏻的,爽口未會太腍身,但個人認為搭配這碗湯跟食材就有點不太相襯😅
味道的話這個比較失色,各樣食材都不太差,加起來又不見太突出,或許鵝肝飯實在太出色,這款湯麵難免是比下去😔

店家的食物都比較重口味,不過店員會在顧客入座時為客人準備一碟餐前小食蝦片跟熱茶🫖,進餐途中覺得膩口吃一小片蝦片或呷一口熱茶的確會比較好😉
沒去過旺角店,但佐敦店予人一種比較擠擁逼狹的感覺,座位之間只餘非常少☝🏻的空間,多點個人物品🎒或胖一點也會撞到鄰近的食客,感覺像在繁忙時間來到快餐店一樣擠;餐桌也是比較少,只點兩款主食已經沒有任何空間再擺放其他食物,這個環境下進食確實有點大打折扣🈹
雖然如此,仍然有不少客人前來光顧,也有不少人在門外等候非常熱鬧,signature food絕對是鎮店之寶💎,不過要再訪的話店家我想要在非繁忙時間⏰才會考慮呢
2021-12-25
20 分鐘 (堂食)
2022-02-02 110 瀏覽
呢間十三姨,我係新蒲崗mikki見過,門面幾吸引,但個次時間太趕又要排隊,冇機會幫襯。呢次難得約左朋友係佐敦。點都要黎佢佐敦分店幫襯。一入去,就俾坐係門口個位食客杯類似咖啡吸引住。 一坐低第一時間問服務生個杯叫乜名。 原來係400次岩鹽咖啡,第一時間先order. 之後問服務員十三姨最多人叫係邊個餐。佢就介紹左「十三飛」。咁我當然信佢啦。 再加配一個炸生蠔同埋另外一個加配小食。 我朋友就叫左個「黯然雞叉燒飯」。 我個碗十三飛係配米粉,湯底好味,杯咖啡冇得頂。小食就一般啦。服務員態度好好。 價錢都唔平,但環境好台灣feel, 可以再幫襯😄
2022-01-07 153 瀏覽
試過幾次旺角分店的外賣都很滿意‼️💕 這次途經佐敦便介紹朋友去試試‼️🤭 安排入座後店員便會送上一份蝦片‼️😋▫️❥$𝟱𝟰 炙燒手撕雞伴雞油飯🍚 翠綠色的青蔥覆蓋著雞油飯🌱 香噴噴酥脆十足的炸紅蔥頭那股香味滲入米飯中,聞著都令人垂涎欲滴‼️🤤 最後拌勻手撕雞,再加點秘制飯豉油,好美味喔‼️😻 (☝🏻☝🏻可另加❥$𝟭𝟴改成椰菜花飯) ▫️❥$𝟳𝟲 十三飛🍜 原本為牛湯粉絲拼米粉,另 +❥$𝟭𝟬改成翠肉瓜麵拼粉絲👅 生酮人士也可以大快朵頤‼️👍🏻 湯底清甜好喝‼️😙 內有豆芽菜、腸粉、安格斯牛肩胛、牛肋條和溏心蛋🍳 加上一點點秘制辣椒醬,更是美味‼️😋
▫️
(☝🏻☝🏻可另加❥$𝟭𝟴改成椰菜花飯)
▫️
2022-01-05 109 瀏覽
一直在我bookmark list上嘅「十三姨」,終於趁呢個假期去試。午飯時間到達,好多人呀,如果我遲少少到嘅話就要企喺門外等位啦。坐低後店員放低咗一”杯”七彩蝦片作餐前小食。餐廳有午市套餐供應,配飲品(凍飲唔需要加錢😬),另可加錢要特色小食。▫️嚦咕嚦咕 (HKD72) - 「十三姨」招牌菜之一。有玫瑰雞鎚、雞叉燒、溏心蛋、粉絲拼米粉。我加咗$15轉翠玉瓜麵,原因係我想盡量食少啲澱粉質😬 每款湯麵係用個小鍋上,我呢個「嚦咕嚦咕」放喺我面前時仲係冒緊煙嘅,啱晒最近凍凍地嘅天氣食。翠玉瓜麵份量都唔少,反而配料就細細件。以玫瑰雞鎚為例,唔知係唔係要襯番個菜名,雞鎚只有頂部係有肉食嘅,真係一啖就咬咗去啦😂😂我幾欣賞「十三姨」嘅祖傳雞湯底,味道淡淡地,同翠玉瓜麵味道幾夾。我飲咗好多啖湯底之後完全唔覺得口渴!食湯麵而又食得辣嘅話我建議加啲「十三姨辣椒醬」,可以為清清地嘅湯底調吓味。飲品叫咗杯烏龍冰茶~杯飲品有半杯都係冰~太多喇🤦🏻‍♀️

飲品叫咗杯烏龍冰茶~杯飲品有半杯都係冰~太多喇🤦🏻‍♀️
2022-01-03 121 瀏覽
Quite a popular restaurant so made it right after they opened at 12:00. No queues, no waiting, just beautiful.Champion Chicken Soup (Glass noodles and rice noodles)Chose this because it was labelled as signature and I was craving noodles. The soup was plainer than I thought, which was actually great because I added green chilli paste and it was the perfect kind of hot for a Hong Kong winter day. The noodles were filling without being heavy. The sausage rolls offered nothing much so wouldn’t orde

The noodles were filling without being heavy. The sausage rolls offered nothing much so wouldn’t order it again. The highlight was the drumsticks: even though I ate them warm almost room temperature, there were still juicy and crispy.
I would definitely ordered them as a side dish next time!

Triple-double Chicken Rice set

The chicken was a bit dry but mixed well with the seasoned rice. No excitement for the sausage roll nor the eggs. Wouldn’t go for this.

2021-12-30
午餐
【 🍛 好似叉燒飯(素食) 】---包好飲一杯 👉🏻 蜂蜜蘋果茶🍵---($68) *設加一服務費*~~~📍評分:9.5/10 ~~~⏩ 呢間bookmark左好耐終於黎試下,一坐低就有三色炸蝦片送🤩,香口野餸飯一流😛!蝦味夠濃🦐,炸得又夠脆口,微甜好好食!最鍾意粉紅色,好靚好少女心💕!而且仲送口罩套,總之服務好貼心💯,店員好nice🥰!~~~賣相好吸引啊😍,好似紅綠燈咁❤️💛💚,呢個形容我覺得幾貼切XD‼️素叉燒炸好重焦香味🔥,外皮炸得超香脆,食落卜卜聲💥,外脆內軟!最正係個醬汁啊❣️,蜜香味真心超出🤤,燒得好香,鹹甜度調得啱啱好,絕對係非常之惹味香濃既醬汁👏🏻!真係同食叉燒飯冇分別😆,應該係炸麵筋🤔,但係我食到一樣既味道,應該呢個好似仲好食😜!煎蛋微燶邊🍳,蛋汁撈飯絕對冇得輸啦🤩,濃濃既蛋黃香好甘香濃郁,蛋控至愛🥚!配埋日本珍珠米🍚,口感特別彈牙,同埋有日本米獨特既米香🌾,仲有微脆既炸豬油渣餸飯🐷,夠灑香口惹味!菜心亦好爽甜多汁🥬,可以中和下d濃味野!~~~蜂蜜蘋果茶帶甜甜既蘋果香🍎,同蜂蜜既香味好夾🍯,飲落好柔和好潤喉💦,仲有新鮮蘋果粒!~~~✅ 整體黎講,食物既質素比預期更好👍🏻,令
【 🍛 好似叉燒飯(素食) 】
---
包好飲一杯 👉🏻 蜂蜜蘋果茶🍵
---
($68) *設加一服務費*
📍評分:9.5/10
~~~
✅ 整體黎講,食物既質素比預期更好👍🏻,令我對素食另眼相看🤣,原來“叉燒飯” 可以咁正‼️絕對稱得上係令你自我感覺健康d既邪惡叉燒飯😈!
~~~
好似叉燒飯(素食)
2021-12-31
午餐
好似叉燒飯(素食)
2021-12-16 93 瀏覽
枱枱都會送彩色蝦片!又有貼心口罩袋👍🏻金牌牛肋條銀針粉食咗一嚿牛肋條  味道普通🧐炙燒玫瑰雞槌湯粉絲 (轉銀針粉+多青~~)雞槌好好食!~~~不過就細隻咗啲ww要求多青,但比啲湯浸開後唔覺多蔥了😶銀針粉有細個食嘅味道
枱枱都會送彩色蝦片!又有貼心口罩袋👍🏻
金牌牛肋條銀針粉
食咗一嚿牛肋條  味道普通🧐

炙燒玫瑰雞槌湯粉絲 (轉銀針粉+多青~~)
雞槌好好食!~~~不過就細隻咗啲ww

要求多青,但比啲湯浸開後唔覺多蔥了😶
銀針粉有細個食嘅味道

2021-11-04
  • 炙燒玫瑰雞鎚湯粉絲(轉銀針粉)