2016-11-30
早幾日唔覺意係奧海城三期地下發現一間我無唸過香港會有得食呢樣菜式的食店!!就係------貴陽牛肉粉!!!!以前曾經同屋企人去過貴州旅遊時有食過,很中我口味!既然比我係香港見到此牛肉粉,當然要立馬衝入去試一試!首先店內裝潢想不到的很亮麗整潔,而且店外仲有露天座位,唔講會以為係西餐廳或者Cafe XD~ 座位都很寬敞舒適,跟一般的米線店不同~~而且餐廳仲每枱都提供一盒紙巾,對要食又熱又辣米線的客人黎講,完全是細心的準備。餐廳menu很簡單,菜式一目了然,主打當然就係牛肉粉(有湯有涼拌選擇), 另外仲有幾款當地菜式小食及甜品飲料。我點了經典牛肉粉,有兩款可以揀,清燉牛肉/紅燒牛肉,我選擇了不辣清燉牛肉,賣相清淡女士們一定鐘意!牛肉粉的份量對女生來說是十分足夠的,如果是胃口較大的男生,可能要加底先夠~先試了一下湯,有很濃郁牛骨味,飲左大半碗都唔口喝,證明無落味精~~每碗的牛肉亦不少~ d牛肉燉到林一林, 十分美味!同真正係貴陽食的牛肉一樣味!每枱其實都有一set調味料,麻/辣/酸/咸樣樣齊,對於唔食得辣既我,落少少麻刺激下都非常過癮~~~餐廳的豆漿亦夠香濃又唔過甜,解辣之餘飲得舒服~初嘗試有
既然比我係香港見到此牛肉粉,當然要立馬衝入去試一試!首先店內裝潢想不到的很亮麗整潔,而且店外仲有露天座位,唔講會以為係西餐廳或者Cafe XD~ 座位都很寬敞舒適,跟一般的米線店不同~~而且餐廳仲每枱都提供一盒紙巾,對要食又熱又辣米線的客人黎講,完全是細心的準備。 餐廳menu很簡單,菜式一目了然,主打當然就係牛肉粉(有湯有涼拌選擇), 另外仲有幾款當地菜式小食及 甜品飲料。 我點了經典牛肉粉,有兩款可以揀,清燉牛肉/紅燒牛肉,我選擇了不辣清燉牛肉,賣相清淡女士們一定鐘意!牛肉粉的份量對女生來說是十分足夠的,如果是胃口較大的男生,可能要加底先夠~先試了一下湯,有很濃郁牛骨味,飲左大半碗都唔口喝,證明無落味精~~每碗的牛肉亦不少~ d牛肉燉到林一林, 十分美味!同真正係貴陽食的牛肉一樣味! 每枱其實都有一set調味料,麻/辣/酸/咸樣樣齊,對於唔食得辣既我,落少少麻刺激下都非常過癮~~~ 餐廳的豆漿亦夠香濃又唔過甜,解辣之餘飲得舒服~初嘗試有咁大滿足,下次一定要試埋本店招牌全家福牛肉粉!!