2015-07-22 187 瀏覽
最近不停食川菜,每次黎黎去去都係口水雞,水煮魚個D,其實開始有D悶今日去左位於尖沙咀警署對面的 十二味麻辣三兄弟呢度都係算旺區,大街大巷,但間鋪真係幾大幾闊落裝修又唔算好中國式,不過有D好現代中國式既幽默掛畫,都幾得意仲有QR CODE 點菜,好先進呀, 不過QR CODE 只限微訊,我無裝~XD呢度張點菜紙初睇時有D複雜,原來佢有一個經典鍋,係幫你SET好既, 唔使諗但都可以自選鍋,自己揀唔同辣度,唔同材料變成一鍋仲有好似車仔麵咁既,自己揀麵底,辣度,揀餸~呢度既飲品都幾特別,除左有象仔的加多寶,仲有呢隻桂花冰釀,有D似米酒咁, 不過就無酒味,有好香既桂花味~前菜,一直都係我既至愛網上睇話豬耳好食, 送到上黎賣相真係唔錯但唔知點解D豬耳好實,一D都唔爽,不過味道就幾好~青瓜賣哂,唯有呢個要左呢個芥末木耳,木耳幾清爽,亦唔太辣,其實唔係好食到芥末味~ 再黎一個紅油白玉,個名好好聽,白玉即係豆腐,加上紅油炒手既汁。雖然豆腐用左布包豆腐唔係好滑個隻,有少少質感再混上個紅油味道真係唔錯。叫左呢個車仔麵,粉底是粉絲,仲要左中辣嘩,D粉絲勁索味,辣到呢~ 而且辣到感覺有D苦味添不過牛腩就好入味,
今日去左位於尖沙咀警署對面的
十二味麻辣三兄弟

呢度都係算旺區,大街大巷,但間鋪真係幾大幾闊落
但都可以自選鍋,自己揀唔同辣度,唔同材料變成一鍋
仲有好似車仔麵咁既,自己揀麵底,辣度,揀餸~
前菜,一直都係我既至愛
網上睇話豬耳好食, 送到上黎賣相真係唔錯
但唔知點解D豬耳好實,一D都唔爽,不過味道就幾好~
叫左呢個車仔麵,粉底是粉絲,仲要左中辣
嘩,D粉絲勁索味,辣到呢~ 而且辣到感覺有D苦味添
不過牛腩就好入味,金菇都好夾
建議要粉絲底時揀小辣好了~

呢碗野既麵底18蚊,餸就8蚊至10蚊一款,但都幾大碗,幾抵食, 起碼10蚊有咁多牛腩俾你囉~
再黎就係今晚既主角
香辣素菜鍋
呢個鍋係預設既,有分大同細,呢個係大鍋,真係好大
睇個剷就知~
唔好睇佢個樣咁清清淡淡,其實都越食越麻辣架~
當然,我地只係叫左小辣,以我既程度當然無問題,仲食得好開心添~

講番呢度點解叫12味?就係佢既麻辣有12種材料

十二味配料及功效:

1. 桂皮:暖胃散寒,醒腦通脈。
2. 八角:溫熱散寒,理氣止痛。
3. 丁香:溫中降逆,溫腎助陽。
4. 香果:行氣開鬱,祛風燥濕。
5. 茴香:溫腎散寒,和胃理氣。
6. 香葉:健胃理氣,養肝補腎。
7. 花椒:止癢解腥,殺蟲解毒。
8. 肉蔻:溫中澀腸,行氣消食。
9. 草果:燥濕溫中,除痰截瘧。
10. 山奈:行氣溫中,消食化積。
11. 紅辣椒:降脂減肥,預防癌種。
12. 燈籠椒:舒緩神經,去濕利尿。
可能就係呢D 配料既功效~
講真,食肉的話我唔食得多,但菜呢,就多都無問題。
怕食菜唔夠飽?其實係菜底度仲有呢D透明既粉,佢吸收哂D麻辣酒,極之野味~
見到粉上面都沾有唔少麻辣既材料,不過我全部食哂落肚啦~XD

聞落去都幾香不過食茖感覺唔辣既,
隻隻好似手掌咁大架咋,拆左個殼得番好似一隻蝦仔咁~XD

9.9一隻,最少叫10隻,試下無妒,不過我就麻麻啦~
食飽飽,最後當然要黎個甜品,呢個叫四川冰粉的甜品好得意
呢間四川麻辣店都幾有新意,仲有好多新野之前都未食過
而且味道都幾正宗,真係辣就辣,唔會就香港人口味而減少。

題外話/補充資料: 繁忙時間幾多人,最好預先訂左位先~
2015-06-21
10 分鐘 (堂食)
  • 香辣素菜鍋
  • 四川冰粉
  • 紅油白玉
2015-07-22 249 瀏覽
係韓國街見完客,一枝箭跑左去對面尖沙咀柏麗大道對面個條吾知係佐敦定尖沙咀個條街,搵個仲有午餐吃的地方嘗用午餐。入左間紅色招牌的十二味麻,地方都算大,位都大,而幸好下午黎仲有午市餐可以點,共有7款粉麵飯可以選擇,因為我個人吾係好吃得辣,但很多都有得選擇辣同吾辣,我就叫左"絕味豬手麵"吾辣既,仲配杯汽水。午餐一上枱就已經嚇親我,碗內有幾件大大舊的豬手!仲大件過我家小寶貝出生時我媽煲的豬腳薑!陣味可能無辣的關係,都吾係好出。味道方面,豬手好「林」,炆得又「林」,咬落有豬手原有的彈性和膠質口感,咬一口就滑入口嚨,而麵爽口,好像上海麵一樣,不會感到粉。下次可以試下他的晚餐。
下次可以試下他的晚餐。
2015-06-25
2 分鐘 (堂食)
有幾次經過這裡,都想走入去試試看的,全因這家餐廳的名字太過癮,叫做「十二味麻辣三兄弟」,究竟甚麼是「十二味麻辣」呢?我上網做了點點Research,既然查了,就不吝嗇,跟大家分享一下嚕~麻辣的香料均是來自四川,這些香料經五小時熬製成五香油:先將油倒入,放入香料,用小火加熱,直至把香料炸成棕黃色,撈出香料後,留起炸過香料的油待用。原因?這些油吸收了香料的香味,令油變得特別香。相信這家店的麻辣食品均是用五香油製作而成的啦~今次就相約幾位好友一起來到這裡試試這個「十二味麻辣」~!!香辣鮮蝦鍋 - 大 ($258)主要以薯仔作為主食,還加入了年糕,年糕外層是相對硬身的,而內裡卻是煙韌的口感,叫人愛不釋口;另外也用上了香辣惹味的調味料,小辣對我來說就是剛剛好。蝦真的很大隻的,炸得乾身又不失其味道。另外,蝦並不像魚生那般爽口,但沒有用任何炸粉而炸的蝦,也有這個鹹香味道,跟稔身的口感。對於這個煮法的蝦來說,就是不錯啦~=3=香辣雞翅鍋 - 大 ($198)另外這個香辣雞翅鍋也蠻不錯的,小辣最適合想食辣而又不是太好辣的朋友,十二味麻辣的香滿滿的充滿在這個鍋當中,薯仔跟年糕少不了啦,再加上炸得甘黃香脆的

今次就相約幾位好友一起來到這裡試試這個「十二味麻辣」~!!
香辣鮮蝦鍋 - 大 ($258)

香辣雞翅鍋 - 大 ($198)

另外這個香辣雞翅鍋也蠻不錯的,小辣最適合想食辣而又不是太好辣的朋友,十二味麻辣的香滿滿的充滿在這個鍋當中,薯仔跟年糕少不了啦,再加上炸得甘黃香脆的單骨雞翼,肉質也算滑的,而且非常入味,不錯啦~!!!

小記:

說真的,價錢嘛,是否化算就見仁見智啦,但這個十二種配料的香味是很有心思的,而服務就是不錯的啦。店內的員工不多,但卻可以對每一位食客都招呼周到,實在難得~
  • 香辣雞翅鍋
2015-07-17 440 瀏覽
有天晚上跟朋友嚐辣--十二味麻辣三兄弟。十二味指十二種來自四川的香料:桂皮、八角、丁香果、茴香、香葉、花椒、肉蔻、草果、山奈、紅辣椒、燈籠椒。香料經5小時熬製成五香油。做法:倒油,放入香料,用小火加熱,直至把香料炸成棕黃色,撈出香料。待用的油因為吸收了香料而特別香。這裡的香鍋和麻辣燙就是用五香油做的。先來3款涼菜吧!每碟份量不大,可叫不同小食跟朋友分享。脆辣豬耳:豬耳切成幼絲,非常爽口,辣度是3款當中最高的。芥末木耳:爽口加入大量蒜蓉,有點辛辣和嗆鼻,未必人人接受到。紅油白玉:鮮嫩豆腐入口滑溜,面頭放上肉鬆,辣辣的好開胃。主菜來了!7款經典乾鍋中選了香辣鮮蝦鍋,多得幾乎鋪滿整個鍋!香鍋辣度選了小辣,還看到有個叫變態辣XD大蝦炸得乾身,不油膩,皮薄而脆,肉質亦頗結實。千萬不要忘了其他配料!有蓮藕、年糕、四季豆、薯仔。蓮藕和四季豆爽脆,年糕偏乾,微脆,煙煙韌韌的。最得我歡心是薯仔!呈粗條狀,煎得金黃,內裡軟身,咬下去粉粉的。是時候拿些冰凍飲品解辣。桂花冰釀及竹蔗茅根水也是不錯的滋潤選擇!接著是麻辣燙,可自選湯底辣度、6至12款配料、一款粉/麵,均配芽菜、韭菜、榨菜、炸醬。挺喜歡這裡的寬粉,
香辣鮮蝦鍋(大)
麻辣燙
接著是麻辣燙,可自選湯底辣度、6至12款配料、一款粉/麵,均配芽菜、韭菜、榨菜、炸醬。挺喜歡這裡的寬粉,麵條闊身,帶點嚼勁,而且較少地方看到。配料方面,我推介牛腩粒、萵筍、茶樹菇、鮮腐竹。
十三香小龍蝦
還吃了新推出的招牌十三香小龍蝦,$9.9一隻,10隻起買。小龍蝦肉質結實,香重於辣,也可以一試。
四川冰粉
最後當然要以四川特色甜品作結。四川冰粉口感像啫喱,冰涼爽滑,甜甜的最適宜解辣!
  • 紅油白玉
2015-07-16 287 瀏覽
在門口等候已經嗅到陣陣麻香及孑然粉香未食已經口水流了未入座前已經點了麻辣香鍋點了肥腸 牛肉 羊肉 豆腐泡 枝竹 貢丸及鶉春旦一上菜全部friend都會心微笑因為實在太香了種種食物都吸收了精華豆腐泡同枝竹更成了全鍋主角索汁索到透哂真真正正妹仔大過主人婆十分香濃不禁令我不停追加搶食雖然有少少辣我地叫左竹庶矛根少少甜店員話佢每日新鮮煲完全冇人工糖精店員亦介紹左佢地幾款拿手前菜手拍青瓜酸辣爽甜口水雞味濃而油香麻辣鳯爪更出神入化連骨也充滿麻香最後叫左樣又靚又好食的甜品滑嘟嘟又不會過甜十分滋潤
在門口等候已經嗅到陣陣麻香及孑然粉香
未食已經口水流了
未入座前已經點了麻辣香鍋
點了肥腸 牛肉 羊肉 豆腐泡 枝竹 貢丸及鶉春旦
一上菜全部friend都會心微笑
因為實在太香了
連骨也充滿麻香
最後叫左樣又靚又好食的甜品
滑嘟嘟又不會過甜
十分滋潤
15 分鐘 (堂食)
2015-07-15 250 瀏覽
在佐敦返工嫁我每次行去尖沙咀都會嗅到好香的麻香及孑然味,今晚終於可以試下。入到去聽到好多說高級而有禮普通話的人,証明這間店真我好正宗吧!如果唔係都唔會甘多人等位。一開始叫了幾個小食口水雞好岩我依d唔食得好辣的我,口水雞好芝麻味加上麻辣香,雞又十分滑口水因為我唔食得辣,所以點了孓然味的麻辣香鍋點了牛肉 羊肉 肥腸 鶉春蛋等等材料個碗一來到已經嗅到超好味的孓然味鶉春蛋好好味有dd炸過一隻被滿滿孓然包住,食左好多隻。肥腸外面好脆皮,內裡軟軟的。牛肉同羊肉都包住孓然,肉唔會咬唔到,岩岩好!好香口的一味菜麻辣鳯爪鳳爪十分脆口有dd辣,鍾意食骨嫁人一定鍾意四川冰粉好香桂花味還有花瓣嫁jelly 滑嘟嘟好好味!解辣服務環境都算不錯
一開始叫了幾個小食

口水
因為我唔食得辣,所以點了孓然味的麻辣香鍋

點了牛肉 羊肉 肥腸 鶉春蛋等等材料

個碗一來到已經嗅到超好味的孓然味

鶉春蛋好好味有dd炸過一隻被滿滿孓然包住,食左好多隻。

肥腸外面好脆皮,內裡軟軟的。

牛肉同羊肉都包住孓然,肉唔會咬唔到,岩岩好!好香口的一味菜
麻辣鳯爪
鳳爪十分脆口有dd辣,鍾意食骨嫁人一定鍾意
好香桂花味還有花瓣嫁jelly
滑嘟嘟
好好味!解辣
服務環境都算不錯
2015-07-13 219 瀏覽
裝修又唔算好中國式,不過有D好現代中國式既幽默掛畫,都幾得意仲有QR CODE 點菜,好先進呀, 不過QR CODE 只限微訊,我無裝~XD呢度張點菜紙初睇時有D複雜,原來佢有一個經典鍋,係幫你SET好既, 唔使諗但都可以自選鍋,自己揀唔同辣度,唔同材料變成一鍋仲有好似車仔麵咁既,自己揀麵底,辣度,揀餸~呢度既飲品都幾特別,除左有象仔的加多寶,仲有呢隻桂花冰釀,有D似米酒咁, 不過就無酒味,有好香既桂花味~前菜,一直都係我既至愛,網上睇話豬耳好食, 送到上黎賣相真係唔錯,但唔知點解D豬耳好實,一D都唔爽,不過味道就幾好~青瓜賣哂,唯有呢個要左呢個芥末木耳,木耳幾清爽,亦唔太辣,其實唔係好食到芥末味~ 再黎一個紅油白玉,個名好好聽,白玉即係豆腐,加上紅油炒手既汁。雖然豆腐用左布包豆腐唔係好滑個隻,有少少質感再混上個紅油味道真係唔錯。叫左呢個車仔麵,粉底是粉絲,仲要左中辣嘩,D粉絲勁索味,辣到呢~ 而且辣到感覺有D苦味添不過牛腩就好入味,金菇都好夾建議要粉絲底時揀小辣好了~再黎就係今晚既主角香辣素菜鍋呢個鍋係預設既,有分大同細,呢個係大鍋,真係好大因為係素菜鍋,主要以菜為主,有蓮藕,蒿苣,
但都可以自選鍋,自己揀唔同辣度,唔同材料變成一鍋
仲有好似車仔麵咁既,自己揀麵底,辣度,揀餸~
叫左呢個車仔麵,粉底是粉絲,仲要左中辣

嘩,D粉絲勁索味,辣到呢~ 而且辣到感覺有D苦味添
不過牛腩就好入味,金菇都好夾
建議要粉絲底時揀小辣好了~
再黎就係今晚既主角

香辣素菜鍋

呢個鍋係預設既,有分大同細,呢個係大鍋,真係好大因為係素菜鍋,主要以菜為主,有蓮藕,蒿苣, 油麥菜等等...唔好睇佢個樣咁清清淡淡,其實都越食越麻辣架~D蓮藕,蒿苣全部切到薄薄地,吸收左D麻辣汁,爽得黎又入味,唔會一PAT 野~

講番呢度點解叫12味?就係佢既麻辣有12種材料加入去一齊煮
D人成日話食辣野好熱氣,會爆瘡,但我又唔覺喎,仲覺得食完辣野好暖胃添~ 可能就係呢D 配料既功效~ 其實四川人咁熱都食辣野,係因為食辣野可以去濕,尤其再配合呢盤素菜簡直就係我既至愛
講真,食肉的話我唔食得多,但菜呢,就多都無問題。
見到粉上面都沾有唔少麻辣既材料,不過我全部食哂落肚啦~XD

呢度好出名十三香小龍蝦,聽個名應該都係落13種唔同既材料去。聞落去都幾香不過食茖感覺唔辣既,
隻隻好似手掌咁大架咋,拆左個殼得番好似一隻蝦仔咁~XD
9.9一隻,最少叫10隻,試下無妒,不過我就麻麻啦~
食飽飽,最後當然要黎個甜品,呢個叫四川冰粉的甜品好得意~好似白色既涼枌咁,仲加入左話2粒話梅,甜甜地又有少少咸。幾過癮。呢碗野都幾大同幾飽肚,建議2-3個人SHARE 好D, 一個人食會勁飽囉~HAHA
題外話/補充資料: 繁忙時間較多人,可預先訂座 比起坊間食開既辣,小心揀辣度,以免太辣食唔到~
2015-06-25
15 分鐘 (堂食)
  • 四川冰粉
  • 香辣素菜鍋
˚*•✰。Dining is a journey。✰•*˚❤紅色的超強味道❤懂得吃辣,是一種麻香美味,今次在朋友推介下,去了試了位於彌敦道182號的「十二味麻辣三兄弟」本來,自去完湖南後,自問吃辣已達高級level想點中辣,但試過味的朋友微笑推介小辣,只好一試我們一行3人點了一個豬手麻辣乾鍋(小辣)($148)點知一試小辣乾鍋,發現已經夠「和味」了XD基本上小辣乾鍋已經就夠給力了☀☀☀☀☀☀☀☀原來乾鍋所用的香料來自四川經5小時熬製成五香油做法是:將油倒入,放入香料,用小火加熱直至把香料炸成棕黃色,撈出香料不要,只留下油待用乾鍋配料很多,主要是蓮藕片、豆角乾身、薯仔走過油、新鮮芫茜還有很多很多的——紅辣椒 WAKAKAKA所以,色彩非常之有層次XD蓮藕、豆角非常爽脆薯仔入味好正而豬手就充滿川味風情果然辣得唔簡單☀☀☀☀☀☀☀☀朋友點了木耳($28)、豬耳($28)、豆腐($28)做前菜清清的豆腐配以川式調味又會變得很惹味,唔錯木耳是每次中菜必點的前菜作為酸辣麵的愛好者以木耳作前菜是非常搭的一個選擇我們選了特色招牌飲品:桂花冰釀 ($78)酒味不濃卻是酸酸甜甜的很解渴,非常0岩夏天吃辣時
˚*•✰。Dining is a journey。✰•*˚
❤紅色的超強味道❤
懂得吃辣,是一種麻香美味,
本來,自去完湖南後,自問吃辣已達高級level
想點中辣,但試過味的朋友微笑推介小辣,只好一試
我們一行3人點了一個豬手麻辣乾鍋(小辣)($148)
點知一試小辣乾鍋,發現已經夠「和味」了XD
基本上小辣乾鍋已經就夠給力了
原來乾鍋所用的香料來自四川
經5小時熬製成五香油
做法是:將油倒入,放入香料,用小火加熱
直至把香料炸成棕黃色,撈出香料不要,只留下油待用
乾鍋配料很多,主要是蓮藕片、豆角乾身、薯仔走過油、新鮮芫茜
還有很多很多的——紅辣椒 WAKAKAKA
所以,色彩非常之有層次XD
蓮藕、豆角非常爽脆
薯仔入味好正
而豬手就充滿川味風情
果然辣得唔簡單
清清的豆腐配以川式調味
又會變得很惹味,唔錯
木耳是每次中菜必點的前菜
作為酸辣麵的愛好者
以木耳作前菜是非常搭的一個選擇
我們選了特色招牌飲品:桂花冰釀 ($78)
酒味不濃卻是酸酸甜甜的
很解渴,非常0岩夏天吃辣時飲杯
甜品當然是要點:四川冰粉($28)
透明白雪雪,一索入口
似涼粉jerry的口感
8. 肉蔻:溫中澀腸,行氣消食
9. 草果:燥濕溫中,除痰截瘧
10. 山奈:行氣溫中,消食化積
11. 紅辣椒:降脂減肥,預防癌種
12. 燈籠椒:舒緩神經,去濕利尿。
see more @  peggy.hk.st
題外話/補充資料: 地址:尖沙咀彌敦道182號友誠大廈地舖 (佐敦地鐵站D出口左轉- 北角雞蛋仔旁) 3人消費:約HKD340 see more @ peggy.hk.st ☀☀☀☀☀☀☀☀
2015-07-10 848 瀏覽
2013年下旬,十二味把麻辣乾鍋的新口味帶到香港,一班"港漂"果然勇氣可加,想不到屹立至今,本在樓上店,已搬往旺區地舖。去年中在舊店初嚐乾鍋,驚為天人!乾鍋別於有湯的火鍋,油比較少,入口乾身燙辣感減,反而香辣之味更濃!以我這個並非無辣不歡但又能受辣之人來說,更合心意。慕求吸引過客,店舖大門高貼套餐優惠,每人花費$150左右,合符年輕人的預算。亦強調自由組合只由$18起,以大眾化價錢吸引過路人。周二六點多,時間尚早,客人不多。店內沒有甚麼裝潢,就以食品照片點綴牆壁,亦好以作為宣傳。新店食品多元化了,自製飲料不只有欲望酸梅,有新的桂花冰釀及竹蔗茅根水,大家決定試試前者。桂花冰釀 一壼$78奶白色顏色,見粒粒浮漂物就是桂花。質感味道皆似酒槽丸子的酒槽,但酒味比較淡,反而甜味比較強,甜中少許甘中亦帶酸味,最喜歡它有桂花香,初嚐印象不俗,不妨一試。小食款式亦增至11道。吃辣之前先嚐兩道素菜,先清洗一下味蕾,準備快到的刺激。口水毛豆 (3/5)毛豆這個食物,初次相遇於日本菜館,豆子要吮出來吃,其實幾好玩,最適合一面傾談,一面喝酒,一面玩着吃!口水毛豆只是微辣,豆子吸收了點點辣香,宜口香爽。手拍黃瓜
亦強調自由組合只由$18起,以大眾化價錢吸引過路人。
周二六點多,時間尚早,客人不多。
店內沒有甚麼裝潢,就以食品照片點綴牆壁,亦好以作為宣傳。

桂花冰釀 一壼$78

奶白色顏色,見粒粒浮漂物就是桂花。
桂花冰釀

口水毛豆 (3/5)
口水毛豆

手拍黃瓜 (3.5/5)
手拍黃瓜
黃瓜切片至長條形,汁豐清甜爽脆,別小看這道在四川菜常見的前菜,食材非新鮮不可,而且以作清洗味蕾一流。

十三香小龍蝦  (3.5/5)
十三香小龍蝦
浸在辣湯內的小龍蝦,輕鬆吸收了香辣味道,用手脫殼肉不多,一口便吃掉,但鮮甜有彈力,功夫是多了,但只是$9.9/只,價錢合理,可試。

麻辣鴨脖 (3/5)
麻辣鴨脖
出場有些失分,貎似乾旱,但嚼食又別有風味,輕輕的麻辣,濃濃的肉香,肉質似乾之餘又不罕,點點鹹味,佐酒之選。

川式口水雞  (2.5/5)
川式口水雞
四款小吃中比較遜色,一客五六件多左,一半是雞胸肉,雪雞貨式厚身肉不滑,川汁過得去,香辣不足。
新店有新菜-麻辣燙,價錢實惠,配料只是十元八塊,但我們依然懷舊。
現在只有香鍋可以選辣度,麻辣、孜然單張上沒有選擇,也許個別要求依然可以的,不嗜辣的,免辣醬香亦有。

自選材料吸引,依我經驗,乾鍋始終比較乾身,所以必須選些吸水素菜,因此,點了茶樹菇丶油麥菜、生根、豆腐泡;肉類挑了田雞、肥腸及鴨胸;海鮮是北海道帶子及鮮蝦;最後,寬粉及年糕亦是我喜歡的;我們十分過份地共選了十一款。

招牌麻辣香鍋(中辣) $358 (4/5)
招牌麻辣香鍋
可真份量十足,大鍋橫跨桌面,香辣樸鼻。
招牌麻辣香鍋
名乎其實,香辣有層次,辣椒丶茴香丶丁香丶香葉等,辣而不搶喉,各款材料各有特色,在口中翻騰,鮮甜丶軟滑或爽脆中洋溢着香辣之味,味蕾受刺激,精神飽滿,口感豐富。
大雜會的混合,其實各款材料的味道已經混淆,惟香辣之味最突出,圖中可見燈籠辣及紅辣椒份量可不少。

全部材料皆新鮮,
鮮蝦中型體積彈牙香甜,估計並非雪藏貨;
帶子亦柔滑;田雞腿大肉厚不嚡;肥腸肥膏不過份;
生根豆腐泡盡吸精華,滋味無窮。
一口一口停不了,正在享用美食,嘴巴突然湧現辣熱之感,要稍停一會,中辣程度實在超班,多吃一點後就感受到!幸好,食伴不愧為辣妹,建議以黑醋解辣,果然有效。

一伙人飲飽食醉,所費無幾,夏日嚐辣,消消濕氣,亦為養生之選,環境服務衛生無出錯,滿意的一餐。
2015-07-08
手拍黃瓜
2015-07-10 339 瀏覽
呢個中辣湯鍋既辣度好岩我, 調味料好夠, 每樣食材都充分吸收到四川原風味我地揀左放美國肥牛、魚皮餃、香菇貢丸等等落個湯鍋度。起初諗住d食材吾會吸收到太多湯味, 點知一食落去, d食材充滿住傳統四川麻辣湯既味。吾錯的一間四川菜館

吾錯的一間四川菜館
自選食材的湯鍋
2015-06-27
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
自選食材的湯鍋
2K
2015-07-10 409 瀏覽
嗜辣的我絕對不會錯過任何一個吃辣的機會,最近得知十二味麻辣兄弟開設了佐敦新店,更是以我最愛的麻辣燙和乾鍋作賣點。對於我這個無辣不歡的人,聽到已經流曬口水,一於搵埋班friend 一齊去食餐飽。 店內裝修優雅舒適,冷氣足夠(食辣最緊要冷氣夠),服務良好,會主動介紹店內的食品。 點菜的是一張暗黃色雙面列印長長的紙,有麻辣香鍋、主食、點心、麻辣燙、小龍蝦、飲品等。 當日點了兩大碗麻辣燙(配料$8-10)、小龍蝦$9.9/1隻、香辣鮮蝦鍋(大) $258、香辣雞翅鍋(大)$198、桂花酒釀$78渣、四川冰粉$28,當中以香辣雞翅鍋和桂花酒釀最為出色。香辣雞翅鍋以多款香料和辣椒煮成,並以先炸後炒的方式烹煮,所以上碟時非常香噴噴。乾鍋配料除了雞翅外,還有豆角、蓮藕、花生、莞西等,均吸收了乾鍋味道,惹味非常。所有食品都可以按照個人喜好先行選擇小、中、大辣,由於朋友不能吃太辣,所以當晚所有菜式都以小辣為主。 桂花酒釀是店內自行調製的,飲上來沒有酒味,反而是清新的桂花味道,桂花啖啖清香,味道一流。 整體非常滿意,其他菜式也相當出色,岩曬重口味的我地! 香料來自四川,分別以下十二款。香料經五小時熬製成五香

桂花酒釀是店內自行調製的,飲上來沒有酒味,反而是清新的桂花味道,桂花啖啖清香,味道一流。 整體非常滿意,其他菜式也相當出色,岩曬重口味的我地! 香料來自四川,分別以下十二款。香料經五小時熬製成五香油。做法是:將油倒入,放入香料,用小火加熱,直至把香料炸成棕黃色,撈出香料不要,油待用。這種油會因為吸收了香料而特別香。香鍋、麻辣燙製作,就是用五香油即做即做。

十二味配料都有不同的功效:
桂皮:暖胃散寒,醒腦通脈。
八角:溫熱散寒,理氣止痛。
丁香:溫中降逆,溫腎助陽。
香果:行氣開鬱,祛風燥濕。
茴香:溫腎散寒,和胃理氣。
香葉:健胃理氣,養肝補腎。
花椒:止癢解腥,殺蟲解毒。
肉蔻:溫中澀腸,行氣消食。
草果:燥濕溫中,除痰截瘧。
山奈:行氣溫中,消食化積。
紅辣椒:降脂減肥,預防癌種。
燈籠椒:舒緩神經,去濕利尿。
2015-06-23
用餐優惠
優惠券
  • 麻辣燙
  • 香辣雞翅鍋
2015-07-03 508 瀏覽
To satisfy a sudden seafood craving, a few friends and I headed over to TST for a quick fix.Observing the tables around the restaurant, we noticed the dishes looked quite substantial, so our party of three ordered 2 pots and a dessert to share.To start, we ordered a Vegetarian Dry Spicy Hot Pot. As expected, it was quite a big serving. The vegetables absorbed a lot of the spices, herbs, and oil from the sauce, so it was an almost explosive heat once it reached my tastebuds! And as the dish name

To start, we ordered a Vegetarian Dry Spicy Hot Pot. As expected, it was quite a big serving. The vegetables absorbed a lot of the spices, herbs, and oil from the sauce, so it was an almost explosive heat once it reached my tastebuds! And as the dish name indicates, it was very true to its name... a dry kind of spice that isn't too overpowering but just flavorful enough to spice up the veggies.
Vegetarian Dry Spicy Hot Pot

We went on to order the crayfish, because the crab was sold out.
 When the little lobsters arrived at the table, I was surprised at how plain the broth looked. However, a light whift of this dish will do it justice. The crayfish was very fresh and each piece was easy to shell. The crayfish was succulent and the broth was indeed very aromatic and true to taste. What I liked most about this spicy meal was the absence of thick oil mixtures in every dish. Things weren't too greasy.
Crayfish with Thirteen Spices

To wrap up, we ordered a dessert to clean our palette, so to speak.
Sichuan Jelly
The Sichuan Jelly was very delightful. It had a light rose frangrance and the jelly was very close to a cognac/aloe texture. It wasn't too sweet, and the cooled bits seemed to help relieve my tongue from the numbing spices.

Overall, good experience and flavorful dishes to satisfy a spice craving appetite! =)
2015-07-26
Vegetarian Dry Spicy Hot Pot
Crayfish with Thirteen Spices
Sichuan Jelly
2015-07-01 384 瀏覽
同幾位好耐冇見嘅朋友食飯, 佢地幾個想食辣野, 而其實我唔太食得辣, 不過冇計, 少數服從多數。一入到去, 環境其實唔錯, 幾寬敞。牆上面有幾幅掛畫幾得意的。頭盤: 川式口水雞好食, 雞件幾滑, 不過對於食唔到辣嘅我黎講就食得有啲辛苦。主菜: 香辣鮮蝦鍋好正, 唔算太辣, 蝦好大隻好有咬口, 而且好鮮甜又多膏。另外仲有啲配菜例如豆角薯仔木耳等等, 幾好味。原本想食香辣肉蟹鍋, 可惜果日賣晒, 唯有下次再試下。甜品: 四川冰粉好好食!! 雖然就咁食冰粉是好淡冇乜味, 經店主介紹後知道原來是要連汁食! 個汁甜甜地又夠凍, 食完辣野食真是一流!!! 一家要試!
一入到去, 環境其實唔錯, 幾寬敞。
牆上面有幾幅掛畫幾得意的。
頭盤: 川式口水雞
川式口水雞
主菜: 香辣鮮蝦鍋
好正, 唔算太辣, 蝦好大隻好有咬口, 而且好鮮甜又多膏。
甜品: 四川冰粉
2015-06-23
2015-07-01 421 瀏覽
辣妹約我去試辣野,天氣咁熱,唔想食雞煲和打邊爐,見有新店,乾鍋好像幾新鮮,就試下囉。"Chili Party 3.0" 英文名易記過中文名,喜歡這店的位置,地舖不用等lift ,食辣野最緊要係冷氣夠涼!這間pass有餘,有卡位,女仔最愛坐卡位傾計。店員們都很年輕,有禮貌。讚!前菜 豬耳,木耳欣賞這店兩種耳辣味不同,唔hea喎!有啲店所有辣都差不多味,這店ok, 不錯的前菜,開胃爽口,有口感,但辣味不能低估,飲左大半杯水。香辣鮮蝦鍋(小辣)Size比想像中大鍋,鐘意這樣的乾鍋,無雞煲咁熱咁油,夏天很啱食。這蝦鍋賣相好得,一隻隻既乾椒,未食都興奮,蝦很大隻,殼薄又脆,我選擇連殼食,lok lok 脆。驚喜位,鍋有好多配菜: 蓮藕,年糕,四季豆,薯仔!!配菜超好食,四季豆的清新,蓮藕片的爽甜,薯仔既香口,中和晒成個煲既濃味,值得讚讚個年糕,年糕我一直唔like, 一舊粉又架胃,但今次有dd改觀,廚師煎到年糕乾身,硬硬地才放入鍋中,吸左蝦味,入口有咬口之餘,脆脆地咁!我破例追加! 蝦鍋整體好食,唔太辣,餐牌上寫有變態辣,變態朋友可以一試。

前菜 豬耳,木耳

香辣鮮蝦鍋(小辣)
脆辣豬耳
芥末木耳
香辣鮮蝦鍋
蝦很好味,殼脆肉鮮甜,爽!
5 分鐘 (堂食)
脆辣豬耳
芥末木耳
香辣鮮蝦鍋
蝦很好味,殼脆肉鮮甜,爽!
  • 香辣鮮蝦鍋,脆辣豬耳
2015-06-22 155 瀏覽
三个人点了一份麻辣烫,一份香锅。食材的种类从菜单上看比别家香锅要多很多,不过我们吃的时候有些点的种类都说没有。麻辣烫就是把食材放在大锅里加很多水煮,然后连汤水一起端上来。香港就是没有水的麻辣烫,味道完全一样。香锅点了麻辣味,麻味很重。点了酸梅汤,喝起来有股可乐的味道,不能畅饮的感觉,不知道为啥。总体食评感觉就是重口味是重了的,也有浓郁的香料味,能感受到“十二味”香料盖过食材本身的味道,不过吃完不太舒服,该解辣的酸梅汤没有发挥它的功效,只觉得是又喝了一款饮料。埋单一人一百二。吃完香锅当夜肚子火辣辣痛,不会再来。
三个人点了一份麻辣烫,一份香锅。

埋单一人一百二。

吃完香锅当夜肚子火辣辣痛,不会再来。
題外話/補充資料: 订座的时候让我们九点半去宵夜套餐,去到了就说没龙虾了,八点就没龙虾了。白跑一趟。想着换别的菜,虾也没有,莴笋也没有。敢开夜宵就不要来一个“卖完”好吗?敢卖完就不要搞订座好吗?
2015-06-12
10 分鐘 (堂食)