2007-12-29 23 瀏覽
迴轉壽司唔新鮮=====唔會再試迷你海膽=======一般牛肉炒雜菜定食====唔錯,可惜牛肉太少除非有人請,如果唔係都唔再去
迴轉壽司唔新鮮=====唔會再試
迷你海膽=======一般
牛肉炒雜菜定食====唔錯,可惜牛肉太少

除非有人請,如果唔係都唔再去
2007-12-27 12 瀏覽
27/12/2007一向都係openrice的捧場客,經常上黎睇食評然後去試下今次小妹第一次寫食評,新嘗試請母親大人黎食午餐,1:30pm後入座,冇乜人,我地坐卡位侍應好好耐性答媽媽的答題,因為媽媽出名問完一題又一題結果我地叫左一個set lunch唔記得個名,好似計入壽司餐果一欄$58咁個main course呢就有8樣野,任選3樣包括4樣刺身,其中一樣係三文魚,其他唔記得3樣迷你飯, 海膽, “聰”粒三文魚腩, 雜錦魚生粒1樣卷物, 黃瓜青瓜另有一客手打冷烏冬最後有蒸蛋/是日壽司2件/湯/汽水...等任選一樣咁我地選哂全部迷你飯, 雖說是迷你, 但每碗都有酒樓”裝”飯既碗咁大D食送鋪響面,有個碗面積既3分之2海膽母親大人話好滑, 其他2樣都好生鮮個手打烏冬第一下食落去已經好彈牙, 配埋個汁, 掂最尾要左蒸蛋, 好滑另外叫左個三文魚手卷$10, 原本想叫壽司,點知原來自己寫錯,都ok最後就係燒三文魚腩$38, 黎到已經好香, 一整條魚分到4大件食落有淡淡的鹽味, 剛剛好的, 外脆內滑嫩, 母親大人都讚佢對得好好埋單$106, 免加一, 都要俾下tips, 一定會再黎幫襯
27/12/2007
一向都係openrice的捧場客,經常上黎睇食評然後去試下
今次小妹第一次寫食評,新嘗試
請母親大人黎食午餐,1:30pm後入座,冇乜人,我地坐卡位
侍應好好耐性答媽媽的答題,因為媽媽出名問完一題又一題
結果我地叫左一個set lunch
另有一客手打冷烏冬
最後有蒸蛋/是日壽司2件/湯/汽水...等任選一樣
D食送鋪響面,有個碗面積既3分之2
海膽母親大人話好滑, 其他2樣都好生鮮
個手打烏冬第一下食落去已經好彈牙, 配埋個汁, 掂
最尾要左蒸蛋, 好滑
I went to this shop with my girlfriend last week first the impression the shop gave me was okay, but after we have ordered the food then the horrible things has come the protion of food was horrible why did i say that its because the food was cold and the portion was small too so i won't come back to eat again and its not cheap at all so next time i would rather go somewhere else to take my lunch!!!>.<(P.S.) The prices of the food wasn't cheap!!

>.<

2007-12-20 2 瀏覽
食過幾次,最欣賞既都係燒物,d雞扒真係好香,真好好味.又脆,不過個雞軟骨就抵讚燒到金黃色.不過本人最爰既係芥末燒生蠔,芥末醬燒秋刀魚.值得推介俾大家.
沒看錯,是十六蚊一板海膽,還有三十八蚊一隻牡丹蝦,還有三十蚊一隻赤貝,夠便宜卦?都說過西環有幾間港式日本料理,一個人吃,也沒有所謂,又試試這裡。坐在壽司帶的一旁,看著轉來轉去都是那幾碟壽司,似乎也是吃熟食穩陣,就簡簡單單的來個汁燒牛肉定食。除了飯及主菜,定食還有茶碗蒸蛋又有味噌湯,以38蚊的價錢,單以排場計,是抵食的。茶蒸蛋幾滑,有蛋味,配料齊備,及格的;味噌湯鹹了一點,套餐貨色,難有內涵了;汁燒牛肉有點水汪汪的,不當在吃日本料理的話,味道是不錯的,芽菜、冬菇、金菇及洋蔥也下得夠多,真是個不錯的下飯菜;米飯是珍珠米,雖然有點兒「散收收」,都算係咁。雖然說打「穩陣波」,但心血來潮,想知三十蚊的赤貝是什麼樣子的,又要了一隻來試試。賣相卻也不差,當然切功是一般貨色,將赤貝切至一「pat pat」,吃起來不算是很新鮮,以赤貝計,有更爽甜的,始終三十蚊價錢,也是只得三十蚊質數,無可厚非。其實到現在也不知因何會在這裡吃赤貝的。侍應的服務相當好,很有禮貌,值得一讚。埋單七十蚊,也算是很抵食,一試無妨。

侍應的服務相當好,很有禮貌,值得一讚。

埋單七十蚊,也算是很抵食,一試無妨。
2007-12-16 0 瀏覽
今日同幾個friend走左去西環吃日本野,聽朋友講有間叫十人十色既日本餐廳幾好食,特別係d燒物, 所以專登走去試下.我地叫左d壽司同一客芥末燒生蠔,一個燒雞扒定食,仲有一客炒雜菜,d生蠔好新鮮,好正!雞扒d皮燒到金黃色,好脆,真係好好味,最美中不足既係個炒雜菜太咸,如果下次師傅可以落小d鹽就very good啦,總既來講都係冇介紹錯.
2007-12-12 1 瀏覽
初試西環呢間餐廳,聽親個個都話平.就試下啦.叫左一個三色拉麵餐,有司有雞扒拉麵好似幾低食!黎到雞扒出奇地跪,坊間大部份日餐D雞扒都係林benbenD度就好鬼跪,值得一讚,不過D拉麵就差D啦,林得齊,好似比無牙食咁.司就不過不失個人認為周圍都差唔多,係唔係好夠凍.總括黎講可以一試,個人推薦燒雞扒.希望下次都可以食得返啦.
黎到雞扒出奇地跪,坊間大部份日餐D雞扒都係林benben
2007-12-10 9 瀏覽
放工來西環搵女朋友食飯, 原本佢提議食附近有間頗有名氣既日本菜, 不過諗諗下又想試下新野, 所以就來左呢間開張冇耐既十人十色。行左入去, 間鋪都算寬敞, 有迴轉位同卡位。坐左卡位, 但個卡位都幾窄, 不過唔緊要, 我唔係志左坐。睇下個餐牌, 整體都幾抵。佢有套餐百零蚊, 不過D野唔太吸引所以決定散叫。點菜如下:- 和式燒雞鍋定食($38)- 蟹膏芝士山芋餅($38)- 牛肉炒雜菜($35)- 三文魚壽司, 三文魚腩壽司, 火炙三文魚壽司($10, $15, $15)個定食真係抵食, 份量好夠, 味道亦不錯, 但係個面豉湯怪怪地, 有D薑/果皮之類既野。炒雜菜夠熱夠鑊氣, 壽司亦屬中上。比較失望既係店面推介既蟹膏芝士山芋餅, 滿抱期望之下, 送到來個賣相都唔多掂, 蟹膏、芝士、山芋餅味道都幾唔爽, 有D難食。一餐中價既日本菜, 呢個價錢咁既質數算唔錯。推一推。

- 和式燒雞鍋定食($38)
- 蟹膏芝士山芋餅($38)
- 牛肉炒雜菜($35)

一餐中價既日本菜, 呢個價錢咁既質數算唔錯。推一推。
2007-12-09 0 瀏覽
因為自己好鐘意食日本菜,所以成日都會去搵o的日本餐廳去試下。近排西環唔知點解開左好多間食日本菜既,但係味道都一般,知道開左間新o野,我就即刻走去試下。第一次去既時候,食既係滑蛋豬扒定食。o的豬扒鬆軟又入味,配埋o的汁真係好好食,加上我係汁撈飯既同好者,食完之後真係有一種「係你啦~」既感覺。我去日本都有食過好多滑蛋豬扒定食,十人十色既滑蛋豬扒定食同日本o個o的有得揮!不過唯一無日本o個o的咁好就係洋蔥太大條,同埋o的洋蔥唔係好「痴」o的蛋,但係整體上算係我係西環食過最好食既滑蛋豬扒定食vv我去過三上食過滑蛋豬扒飯,但係味太濃,完全係要飲茶黎沖淡o的味第二次去既時候,我係食和風雞扒定食。今次既和風雞扒定食就無上次既滑蛋豬扒定食咁好食,味道同汁料都唔錯,但係我覺得o的雞唔係好入到味,可能浸係o的汁料浸得唔夠耐。頭2次都係食定食,講下麵豉湯。麵豉湯既話其實一般,但係好過三上,三上既麵豉湯太鹹啦,而且配埋粟米個口感好奇怪。至於個蒸蛋呢,好過旺角某一間日本餐廳,但係同日本既比就差得遠(基本上我無係香港食過好食既蒸蛋)。最主要原因我係覺得十人十色既蒸蛋舊菇太搶味,搞到個蒸蛋成陣菇味。但係以一個定食黎

第一次去既時候,食既係滑蛋豬扒定食。

第二次去既時候,我係食和風雞扒定食。

頭2次都係食定食,講下麵豉湯。

但係以一個定食黎講,十人十色既定食絕對係西環最抵最好食既!

第三次去呢,係食壽司
我個人覺得係三文魚同三文魚腩既味鮮過三上,但係其他既味道都同三上差唔多。

不單止味道好,我覺得佢地既食物賣相都好好,牛肉鍋唔會好似三上o個邊咁o的牛肉一舊舊唔知想點咁。
加上價錢又平,全日免加一,講好食同抵食三上真係拍馬都追唔上。
但係依間野有個問題,唔知係人手短缺定係我坐個位太僻,叫野食同賣單都叫人叫左成五至十分鐘先有人見到我舉手囧rz

但係想係西環食好既日本野,我絕對會推薦十人十色。
2007-12-01 1 瀏覽
我有食過2次, 唔錯, 幾新鮮, set-lunch 幾大份, 有d類別女仔會食唔晒;而且唔貴. 另外附近其他同類, 一係貴, 一係唔好食.
2007-11-29 16 瀏覽
今日和同事去公司附近間"十人十色"日本餐廳食晚飯,叫咗個和牛火鍋$88,(份量比想像中大)有一大碟什錦菇類加烏冬及一碟牛肉;牛肉非常稔及嫩(有雪花)....正! 再order個大壽司拼盤$168有花之戀、章紅、劍魚、三文魚、鰻魚及幾款軍艦.....共20件壽司。魚生新鮮,超好味!! 3個人食到超飽都係$256(原來無加一o嫁)......超超超抵.......又好好味!!!!!真係有高檔日本菜質素....而係咁o既價錢......一定要推介!!!!
和牛火鍋$88
大壽司拼盤$168
2007-11-23 2 瀏覽
屋企附近間椰林閣執左一次都未食過又開左間日本野食店西環愈開愈多日本野~夜晚走去試下比較特別ge有:芝士三文魚煙肉腐皮卷: 口感好得意!上圖o個條燒魚唔記得咩名勁勁好食個汁同條魚好match 又惹味總括而言! 我覺得呢度好好食呀價錢唔係貴中等價位食到呢d 質素抵!好過隔離三上好多倍la完全唔明點解仲有咁多人排晒長龍
屋企附近間椰林閣執左
一次都未食過

又開左間日本野食店
西環愈開愈多日本野~

夜晚走去試下
比較特別ge有:
芝士三文魚煙肉腐皮卷: 口感好得意!
上圖o個條燒魚唔記得咩名
勁勁好食個汁同條魚好match 又惹味

總括而言! 我覺得呢度好好食呀
價錢唔係貴中等價位
食到呢d 質素抵!

好過隔離三上好多倍la
完全唔明點解仲有咁多人排晒長龍

十人十色既午市套餐真係超值!!!!由三十幾到五十幾度~~~~今日同阿媽去~嗌左個軟''hoo''蟹配雞扒拉面~42蚊喳碗面超級大碗!雞扒分開上~都幾大件同個皮好脆!!一D都吾油wor!~~仲有3小件軟''hoo''蟹壽司~~~壽司質素okay la ~ 不過不失~~~仲另送是日壽司兩件!!!份量多到~我同阿好食左1個set lunch已經飽唒!!! 買單42蚊仲免收加一!!真係抵阿!!平均一人21蚊喳!!!下次一次要再去食過!!!!----------------------------------------------今曰無帶相機D相係上次去食迴轉時影既~~~嗌左D特色壽司(e.g 和牛加蔥壽司)~~~~味道怪怪地~吾多match 不過個雞軟骨就抵讚啦!!!燒得好靚~鹹味好~~2串都係13蚊喳!!!買單每人60蚊度~價錢都ok la ~~~ 以迴轉壽司來講算係幾抵食
十人十色既午市套餐真係超值!!!!
由三十幾到五十幾度~~~~
今日同阿媽去~嗌左個軟''hoo''蟹配雞扒拉面~42蚊喳
碗面超級大碗!
雞扒分開上~都幾大件同個皮好脆!!一D都吾油wor!~~
仲另送是日壽司兩件!!!
份量多到~我同阿好食左1個set lunch已經飽唒!!!
買單42蚊仲免收加一!!真係抵阿!!
平均一人21蚊喳!!!
下次一次要再去食過!!!!

今曰無帶相機
D相係上次去食迴轉時影既~~~
嗌左D特色壽司(e.g 和牛加蔥壽司)~~~~
味道怪怪地~吾多match
不過個雞軟骨就抵讚啦!!!
燒得好靚~鹹味好~~2串都係13蚊喳!!!
OK
2007-11-12 3 瀏覽
其實不是太記得叫左什麼, 只記得叫A5 和牛壽司$40/件(但片牛太薄了, 試唔真), 稻庭烏冬,有些UN,唔夠爽(唔夠西環另一間叫神座的好食), $18優惠價的馬X海膽只是般不過不失, 一個鵝肝手卷OK, 雜錦天婦羅唔錯,服務不錯又無加一, 因為只有2個人去, 所以冇試過他們的招牌菜:芝士蟹膏山芋餅, 芥末醬燒秋刀魚, 十人十色壽司, 黑豚肉鍋
2007-11-08 2 瀏覽
shared a dinner set for 2 with my friend. good service and tasty food in large portions. pity that their business doesnt seem good. must try if you live or study nearby lest they get driven out by their rival.