2024-08-21 1359 瀏覽
真係十分感謝我朋友帶我黎食咁好食嘅日本料理。點咗好幾款都好唔錯。火炙魚生飯簡直係我最愛,因爲炙燒過嘅關係,三文魚油脂被逼咗出來,一口下落去三文魚油脂係口中。火炙三味壽司、秘製豚肉湯烏冬都好正!
十和田又位於尖沙咀出名性價比高嘅壽司店,今日嚟食午餐,質素唔錯,🫶🏻值得記錄一下!呢度嘅醋飯味道調得恰宜,係加分項🫶🏻;魚生夠新鮮,唔會有得輸👋🏻🤣.💁🏻‍♀️鍾意咩都試啲,壽司套餐就啱晒我😜💁🏻‍♂️對吞拿魚情有獨鍾,丼飯用上肥美而滿滿嘅吞拿魚腩,多蔥減輕膩感。性價比高而滿足🫶🏻😎———--—————- ꨄ 𝚘𝚞𝚛 𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛 ღ —————————🝮十和田午市壽司套餐|麵豉湯 [$128]你吞拿魚|立魚|帶子|三文魚|魷魚|海老|海膽|漬魚籽|青瓜小卷(6件)🝮 香蔥吞拿魚腩丼飯|麵豉湯|茶碗蒸 [$128]🝮YEBISU Premium Draught [$48]---————————————————————————--

💁🏻‍♀️鍾意咩都試啲,壽司套餐就啱晒我😜

🝮十和田午市壽司套餐|麵豉湯 [$128]你
吞拿魚|立魚|帶子|三文魚|魷魚|海老|海膽|
漬魚籽|青瓜小卷(6件)

🝮 香蔥吞拿魚腩丼飯|麵豉湯|茶碗蒸 [$128]

🝮YEBISU Premium Draught [$48]
---————————————————————————--

2024-07-21
2024-07-28 2724 瀏覽
✲゚*。 🎌尖沙咀抵食壽司店🍣成日經過尖沙咀呢間壽司店都好想試🤣見到weekend都有午市套餐 $78起咋😳價錢唔貴 幾抵食部分套餐仲配埋湯/茶碗蒸😙香蔥吞拿魚腩丼超級大碗😮吞拿魚同赤醋飯份量都好多😝仲有埋茶碗蒸男仔都一定夠飽🤣另外叫左個火炙牛肉湯烏冬配兩件三文魚壽司🍣牛肉有4-5塊 燒得好香😋烏冬份量都幾多 抵食!!👍🏻-✨ 香蔥吞拿魚腩丼 ($128)✨ 火炙牛肉湯烏冬 ($88)✨ 三文魚三味 ($42)+10% service charge-📍 十和田總本店 @towada_sushi▫️ 尖沙咀金巴倫道42號地下▫️ 新界大埔白石角科學園12W 067-069地下
✲゚*。 🎌

男仔都一定夠飽🤣

另外叫左個火炙牛肉湯烏冬配兩件三文魚壽司🍣
牛肉有4-5塊 燒得好香😋
烏冬份量都幾多 抵食!!👍🏻
✨ 香蔥吞拿魚腩丼 ($128)
✨ 火炙牛肉湯烏冬 ($88)
✨ 三文魚三味 ($42)
+10% service charge
📍 十和田總本店 @towada_sushi
▫️ 尖沙咀金巴倫道42號地下
▫️ 新界大埔白石角科學園12W 067-069地下
2024-07-25 2032 瀏覽
放假出尖沙咀行街,等睇夜晚多啦A夢無人機表演🤭經過呢間日本餐廳, 門外的裝修好有特色, lunch set 價錢都ok 喎,無想像中咁貴。 一於去試下Lunch set 都有好多選擇我揀左最愛的蔥吞拿魚蓉飯和壽司定食成個套餐嘅份量其實都幾多, 女仔未必食唔哂🙈吞拿魚蓉厚厚地鋪在飯上,好似成個肉餅咁吞拿魚蓉入口溶化, 油脂香溢,配上日本醬油,真係非常好送飯🤭蔥吞拿魚蓉飯套餐跟一個湯同埋日式蒸蛋, 日式蒸蛋非常嫩滑~  壽司定食有8件是日精選壽司和6件青瓜卷望落好似唔太多, 但食落就知道非常飽壽司飯用上赤醋飯 非常有心思切身質素非常高,色澤鮮明,不單新鮮,仲係塊塊厚切厚切刺身鋪在赤醋飯上, 唔使點醬油都好好味。 跟餐可以加購乳酸梳打,大大一杯 不過我更愛餐廳的綠茶,用綠茶粉沖,濃淡自調
放假出尖沙咀行街,等睇夜晚多啦A夢無人機表演🤭
Lunch set 都有好多選擇
我揀左最愛的蔥吞拿魚蓉飯和壽司定食
成個套餐嘅份量其實都幾多, 女仔未必食唔哂🙈
吞拿魚蓉厚厚地鋪在飯上,好似成個肉餅咁
蔥吞拿魚蓉飯套餐跟一個湯同埋日式蒸蛋, 日式蒸蛋非常嫩滑~

壽司定食
有8件是日精選壽司和6件青瓜卷
望落好似唔太多, 但食落就知道非常飽
壽司飯用上赤醋飯 非常有心思
切身質素非常高,色澤鮮明,不單新鮮,仲係塊塊厚切
厚切刺身鋪在赤醋飯上, 唔使點醬油都好好味。
跟餐可以加購乳酸梳打,大大一杯

不過我更愛餐廳的綠茶,用綠茶粉沖,濃淡自調

2024-07-20
  • 蔥吞拿魚蓉飯
  • 壽司定食
2024-07-23 1992 瀏覽
今次嚟開tst,食咗兩個幾抵嘅lunch set。🐟午市壽司套餐 ($128)套餐有14件壽司咁多,有吞拿魚、立魚、帶子、三文魚、魷魚、🦐蝦壽司、海膽軍艦同三文魚籽軍艦,仲有🥒6件青瓜小卷。 另外仲有個味噌湯,濃淡啱啱好。 刺身都幾鮮,特別係個海膽,幾有海水味😋 蝦壽司個蝦頭仲要有少少膏。壽司飯係醬油色,帶有淡淡醬油味但唔咸。🍽刺身拼鰻魚飯 ($138)朋友乜都想試下,於是嗌咗個刺身併鰻魚飯。刺身蝦、三文魚、油甘魚同吞拿魚,全部厚切!三文魚、油甘魚嗰啲都幾肥美。 .鰻魚有半條咁多,另外仲配味噌湯同蒸蛋,蒸蛋幾滑,入面有白果、蟹柳、魚片、冬菇,用料十足,呢個set真心超值。
今次嚟開tst,食咗兩個幾抵嘅lunch set。

🐟午市壽司套餐 ($128)

🍽刺身拼鰻魚飯 ($138)

2024-07-21 1340 瀏覽
一直以嚟都係十和田忠實擁躉,魚生同埋壽司醋飯都好高質,魚生全部日本空運到港,所以每次食質素都有保證👏🏻 而家佢哋星期一至日都有午市套餐喇,超抵🎉今日午餐叫咗雜錦魚生丼lunch set同埋火炙左口魚邊丼lunch set。雜錦魚生丼 $128 份量好重手,有好多唔同種類既魚,例如三文魚、吞拿魚、蟹籽、鯛魚、魷魚、玉子等等,由於有青瓜粒所以食落口唔會太膩仲好fresh,每樣魚生都好新鮮,魚生同飯嘅比例好好,食到尾都仲有好多~火炙左口魚邊丼 $138 火炙後魚油出哂嚟,油脂豐富 ,入口即溶。海膽鮮甜,極香濃,配上佢哋嘅赤醋飯一流。性價比好高,幾乎每次嚟都會叫呢個丼🤣午市嚟仲會送茶碗蒸同埋麵豉湯,性價比一流。附近應該無幾多間做到呢個價錢呢個質素,大推~

2024-07-17 1387 瀏覽
今日係尖沙咀個邊做野,同事就介紹我食呢間十和田食日本野,呢度嘅午餐性價比超級高,份量都好多,非常足夠。香葱吞拿魚肉丼吞拿魚蓉口感綿密,食落唔會有筋,加左香葱香味撲鼻,份量好多食極都仲有。茶碗蒸蛋味香濃,入口滑嘟嘟。午市壽司套餐帆立貝厚肉鮮甜,魷魚爽脆有咬口,三文魚入口肥美,牡丹蝦大隻爽口,海膽入口即溶,三文魚籽粒粒飽滿。

香葱吞拿魚肉丼

茶碗蒸
蛋味香濃,入口滑嘟嘟。

午市壽司套餐
2024-07-17 1045 瀏覽
今日去開尖沙咀做facial,喺Facial附近見到呢間十和田,同埋朋友入去試吓先餐廳裝修是日式風格而且環境大同整潔餐廳是用QR code落單👍好方便午市壽司定食套餐($128)有牡丹蝦、帶子、海膽軍艦、魷魚、油甘魚、三文魚、三文魚子軍艦、吞拿魚、青瓜小卷!$128來說性價比好高仲有手握赤醋飯個大小我好鍾意一口分量,岩岩好可以食曬成個定食食完壽司飲埋連套餐的麵豉湯,身體暖笠笠✨刺身拼鰻魚飯 配麵豉湯 茶碗蒸($128)鰻魚好肥美同大件👍🏻而飯的份量都唔少刺身好驚喜,竟然係厚切的!刺身有油甘魚, 三文魚,吞拿魚,仲有赤蝦全部都好新鮮呢個餐仲配埋茶碗蒸同麵豉湯茶碗蒸好滑滑食完真的大滿足!✨味噌牛肉飯配麵豉湯($78)牛肉香濃加上濃郁味噌醬汁配上青椒絲蘿蔔絲,中和返d肉味白飯吸曬d醬汁的鹹甜
今日去開尖沙咀做facial,
喺Facial附近見到呢間十和田,
同埋朋友入去試吓先

餐廳裝修是日式風格而且環境大同整潔
餐廳是用QR code落單👍好方便

午市壽司定食套餐($128)
有牡丹蝦、帶子、海膽軍艦、魷魚、
油甘魚、三文魚、三文魚子軍艦、
吞拿魚、青瓜小卷!
$128來說性價比好高
仲有手握赤醋飯個大小我好鍾意
一口分量,岩岩好可以食曬成個定食
食完壽司飲埋連套餐的麵豉湯,身體暖笠笠

刺身拼鰻魚飯 配麵豉湯 茶碗蒸($128)
鰻魚好肥美同大件👍🏻而飯的份量都唔少
刺身好驚喜,竟然係厚切的!
刺身有油甘魚, 三文魚,吞拿魚,仲有赤蝦
全部都好新鮮
呢個餐仲配埋茶碗蒸同麵豉湯
茶碗蒸好滑滑
食完真的大滿足!

✨味噌牛肉飯配麵豉湯($78)
牛肉香濃加上濃郁味噌醬汁
配上青椒絲蘿蔔絲,中和返d肉味
白飯吸曬d醬汁的鹹甜
2024-07-13 1072 瀏覽
猜猜我是誰? 下面開估。。。。。。。。。生薑豚肉燒🤢邊忽似呀?豬頸肉當豚肉用?你班廚房喺印度學日本料理?仲有門口收銀哥哥,無啦啦大聲唱歌我差啲以為自己去咗朱敏記
猜猜我是誰? 下面開估
佢話係生薑豚肉燒喎

生薑豚肉燒🤢
邊忽似呀?
豬頸肉當豚肉用?
你班廚房喺印度學日本料理?
仲有門口收銀哥哥,無啦啦大聲唱歌
我差啲以為自己去咗朱敏記
2024-07-09 1085 瀏覽
「十和田」位於尖沙咀金馬倫道上,主打日式壽司、刺身、烏冬等料理,餐牌選擇多,中午仲有午市套餐可選擇。🍣午市壽司套餐一共九種握壽司一字排開,從青瓜卷開始,清脆的青瓜配上醋飯,清爽開胃。三文魚吞拿魚鮮蝦鮮貝等都十分厚切,口感溫潤味道新鮮。軍艦分別是三文魚籽與海膽,使用的食材都很新鮮,滿滿海鮮原味。🍣刺身拼鰻魚飯想要一次擁有鰻魚飯與刺身,這道套餐絕對是首選。鰻魚肉質軟嫩入味,白飯份量十足。刺身非常厚切,三文魚吞拿魚油甘魚都各兩大片,一口吞下爽度很高。另外還附上茶碗蒸和味增湯。整體而言,食材新鮮,性價比高,是簡單食日式定食的好選擇。
「十和田」位於尖沙咀金馬倫道上,主打日式壽司刺身、烏冬等料理,餐牌選擇多,中午仲有午市套餐可選擇。

🍣午市壽司套餐

🍣刺身拼鰻魚飯

整體而言,食材新鮮,性價比高,是簡單食日式定食的好選擇。
2024-07-08 1021 瀏覽
🇯🇵約咗朋友上堂前食個晏,餐廳坐得舒服,環境好寬敞👍🍣壽司拼叉燒湯烏冬🌈呢個壽司拼叉燒湯烏冬份量超大✅除咗有一碗正常size嘅叉燒湯烏冬之外😍仲有六件好精緻嘅壽司🍣配埋茶碗蒸🔥同埋味噌湯🥣好抵食呀🥳🍱刺身拼鰻魚飯🌈另一個我哋就揀咗呢個刺身拼鰻魚飯🍱日本飯上面鋪咗好大塊鰻魚🐟碗鰻魚飯 size都唔細架😍套餐仲包埋七件厚切嘅刺身🍣大滿足呢🥳
🇯🇵約咗朋友上堂前食個晏,餐廳坐得舒服,環境好寬敞👍

🍣壽司拼叉燒湯烏冬

🍱刺身拼鰻魚飯

2024-07-07 903 瀏覽
Happy Friday 係尖沙咀食lunch ~ 朋友話金馬倫道有間壽司set 快靚正!一於食佢!午市壽司套餐(配湯) $128有吞拿魚壽司🍣、海膽壽司、三文魚壽司、三文魚籽、油甘魚壽司、帶子壽司、蝦壽司、魷魚🦑壽司!好豐富,當中最欣賞海膽壽司鮮甜回甘,吞拿魚壽司和三文魚壽司肉厚味美,帶子壽司鮮味十足!全部都好好新鮮!刺身拼鰻魚飯(配湯,蛋) $138這個set勁抵食!又刺身又拼鰻魚飯仲配湯同蒸蛋先$138!刺身係勁肥美厚切!有三文魚、吞拿魚同油甘魚!鰻魚飯份量好大,鰻魚又無乜骨, 好正!仲配湯,蒸蛋,大滿足!🍱十和田總本店 (尖沙咀)📌📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地舖

午市壽司套餐(配湯) $128

刺身拼鰻魚飯(配湯,蛋) $138
這個set勁抵食!又刺身又拼鰻魚飯仲配湯同蒸蛋先$138!

🍱十和田總本店 (尖沙咀)
📌📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地舖
朋友上個月生日但一直未夾到時間食飯咁啱今晚得閒所以搵咗三間餐廳俾佢揀睇到啲食評同食物相都好似OK 所以佢就話去呢間試吓 我哋坐兩人枱 ,枱面擺咗一個裝筷子盒 ,兩隻碟同埋兩個杯 職員再擺咗個水壺 其實都已經冇乜位開頭就嚟咗個火炙壽司拼盤 五件壽司 擺喺一隻長碟 同埋海膽手卷一件 都係同一個size嘅碟呢兩隻碟已經擺滿晒成張枱 😅 跟住好快就嚟多一碟同樣size裝住兩件玉子壽司 朋友就即刻拎起件海膽手卷先有位擺 跟住朋友就笑住咁問職員 : 你哋會唔會有啲細d嘅碟 ,因為你見到冇乜位啦 職員就答佢: 暫時未有無幾耐又嚟多碟松葉蟹三味壽司 都係同一個size嘅碟 我哋都O咗嘴 ,張枱有咁細 呢碟都唔知點擺,但仲叫咗其他嘢未嚟🤦🏻‍♀️另外一個職員行過嚟講都唔講就拎走嗰盒筷子同上面嘅嘢 ,擺咗個水壺喺隔籬嗰張吉枱然後擺返嗰樽豉油去我個frd張枱嘅角落頭位 , 但豉油樽個底係好污糟都唔理照擺低跟住就兩隻明太子雞翼 都夾硬擺喺我個frd嗰邊個位 燒茄子嚟到嘅時候,當然冇位擺啦 個職員見我面前嗰碟蝦三味壽司仲有一件 好唔客氣咁同我講: 你夾起佢啦 🤷🏻‍♀️ 唔係茶餐廳架,係咪啲嘢一出就要立刻食晒先 ?
朋友上個月生日但一直未夾到時間食飯

朋友就即刻拎起件海膽手卷先有位擺

職員就答佢: 暫時未有

無幾耐又嚟多碟松葉蟹三味壽司 都係同一個size嘅碟

跟住就兩隻明太子雞翼 都夾硬擺喺我個frd嗰邊個位
燒茄子嚟到嘅時候,當然冇位擺啦
唔係茶餐廳架,係咪啲嘢一出就要立刻食晒先 ?

職員拎個串燒牛柳過嚟嘅時候,佢就諗住將嗰隻碟野就咁擺上去我哋嗰幾碟仲有壽司
我朋友就即刻叫佢收起裝雞翼碟 ( 個碟得返啲裝飾嘅菜絲) 叫佢擺喺嗰個位 佢就好唔高興咁勁大力擺低嗰碟燒牛柳 🫣

食食吓嘅時候佢地將嗰張吉枱搭埋去人哋坐緊嗰張2人變四人枱 一開頭唔夠位所以個水壺擺咗喺隔籬張吉枱 ,距離遠咗 ,我地每次想斟水就要伸隻手過去拎
然後隔籬枱食完起身走 職員拎走埋兩個水壺 ,茶都唔使飲啦我地
本身諗住叫咗少少先因為張枱都唔大
但食食吓一肚氣 當然唔會再叫嘢食啦
食食吓仲聽到隔籬枱同個職員講佢地碟食物有隻嘢走出嚟 😅😅😅

落單用QR code ,茶都係自己斟 ,又要自己安排點擺嘢 , 真係唔知10%服務費係點計?

比錢係攞個code出去收銀處
我比張單佢之後 ,見到佢個動作叫我拍卡 ,咁我咪拍卡囉
點似佢搞錯咗張單 ,然後話幫我void單再嚟過
部卡機係我面前出單 ,四一次佢都勁大力搣
都唔知係咪我諗多咗 但成程佢嘅態度好似係我問題咁 😨

返到屋企先醒起企喺收銀處嗰陣好似見到有寫AEON卡有九折
再睇返自己張單係冇呢個九折嘅

13件壽司 一個海膽手卷
兩隻雞翼 一串牛柳 再加一份茄子
咁就 $704 食完都唔知自己食咗啲咩 😅
唔好講到服務態度先 ,食物質素完全唔值得呢個價
真係食個放題都冇咁嬲
唔怪得間野成晚都係坐得1/3 的枱

汁燒牛柳
以前係尖東出Job 係必食~原因絕對係佢嘅午市套餐定食性價比極高~🤩前幾日帶朋友仔去食🤭估唔到壽司定食仲keep住同價午市壽司定食套餐($128)點解話佢性價比高?係因為除咗六件青瓜卷魷魚帶子三文魚油甘魚同吞拿魚壽司外,仲有海膽軍艦三文魚子軍艦~海膽仲要味道唔差的~驚喜既係過左幾年依個Set 都冇變過🥹海鮮丼($218)少見丼飯都會用赤醋飯👍仲有海量吞拿魚茸三文魚籽份量都唔少~依個Set 仲包左個茶碗蒸🤭

午市壽司定食套餐($128)

海鮮丼($218)
2024-07-03 698 瀏覽
環境舒適,地點便利日式壽司店✨上班一族午餐之選😍火炙左口魚邊丼左口魚邊的魚肉新鮮晶瑩,經過火炙後散發出獨特的香氣。每一口都可以感受到柔軟而細膩的魚肉,加上甘香的魚油,滋味更加豐富。米飯的質地恰到好處,每粒米飯都吸收了醬油精華,多重滋味粒粒分明而有嚼勁。隨行附上的麵豉湯味道醇厚,帶有淡淡的豆香,令整體用餐體驗更加完美。日式蒸蛋口感滑嫩,味道清新,剛好平衡了魚的濃郁味道。鰻魚飯鰻魚外皮炙烤至酥脆,內裡卻保持了鮮嫩的口感,每一口都能感受到炭火香氣與新鮮鰻魚的完美結合。醬汁調味適中,甜鹹得當,與米飯搭配得天衣無縫。麵豉湯和日式蒸蛋在這套餐點中同樣出色,蒸蛋依然是那般滑嫩,湯汁濃郁卻不過重,簡直是結合了視覺與味覺的雙重享受。
環境舒適,地點便利日式壽司店✨
上班一族午餐之選😍

火炙左口魚邊丼