餐廳: 千両 (世紀廣場)
資訊:

2016-03-07 1144 瀏覽
今日個fd係中環收工,約左係呢頭食個便飯。只得walkin,大約20分鐘就有位喇,好好彩抽中卡位.我地叫左燒肉子,海膽壽司,帆立貝壽司,三文魚腩壽司,燒三文魚較同燒雪魚。燒玉子好味,熱辣辣上既,甜度岩岩好,濕度適中,唔錯。海膽壽司呢個海膽色澤偏橙,味道一般,都無乜澀味,不過無乜鮮甜味,麻麻地。帆立貝壽司同三文魚腩壽司幾好,幾鮮甜,幾肥美。燒鱈魚呢碟令人好失望 可能因為醃得太耐,搞到D 魚肉好甜(調味料個種甜,唔係鮮甜),魚肉都唔滑,都幾難食。燒三文魚較(唔記得影)反而幾好食,好多魚油,咸度適中,OK!總括而言,O係中環諗唔到食咩都算係一個好選擇,都坐得舒服,入座都唔算等好耐;不過某D食物既質素真係要留言下
今日個fd係中環收工,約左係呢頭食個便飯。
只得walkin,大約20分鐘就有位喇,好好彩抽中卡位.

燒玉子
好味,熱辣辣上既,甜度岩岩好,濕度適中,唔錯。
海膽壽司
帆立貝壽司同三文魚腩壽司
幾好,幾鮮甜,幾肥美。
燒鱈魚
呢碟令人好失望

2016-03-05
20 分鐘 (堂食)
2016-01-11 990 瀏覽
d油甘魚切到一忽忽最恐怖既係 壽司飯係暖嘅 呢個係一個完全唔可以原諒的錯誤完全冇肥美感覺三文魚壽司ok啦芝麻豆腐汁夠厚幾滑炸雞超級勁咸炸墨魚咀超多粉千祈唔好以為自己最多好評就超級求其好可能步板x後塵越做越差冇人想食待應態度極差問嘢佢同你講好忙呀 唔得閒toilet very dirty
d油甘魚切到一忽忽

待應態度極差
問嘢佢同你講好忙呀 唔得閒
toilet very dirty
2015-11-20 1097 瀏覽
都唔知幾多年無黎喇,好掛住您啊!撞啱秋刀祭,正呀!最衰今次 walk-in 無預先訂枱,只得 60分鐘食,好趕呢!多年無到訪,當然要細心閱讀一下 menu 啦!有刺生、壽司、串燒、鍋物、炸物、冷盤、沙律、等等,真係花多眼亂,樣樣都想試。包羅萬有,雖然我個胃好似有無限空間,但無底深潭都有滿既一刻麻,要考慮清楚先 order 喇。巧遇秋召祭點都要叫返款秋刀食吓,賀一賀佢 ﹗再由頭盤食起,刺生、壽司、湯、鍋物、炸物,正呀 ﹗Order 完望一望,坐旋轉壽司 bar 太窄喇喎,點夠放野食呀,又坐得唔舒服,見到有 order 枱即轉啦。安康魚肝豆腐,以前都只係齋食魚肝配醬油,依度菜伴滑豆腐、海膽、魚籽都係第一次。味道濃郁甘香而黏黏的魚肝撞上滑溜清甜豆腐,非常有feel!淋上淡醬油,味道異常地配合,多種口感同香味,涼涼的係齒舌間打滾,實在太美味!Good starting ﹗適逢秋刀祭梗係要食時令秋刀啦!先黎原條秋刀刺生,青年期既秋刀超級肥美!魚油澎湃鮮甜,質感滑溜彈牙有咬口!配上日本萬能蔥、薑蓉、鮮山葵蓉,鮮味提升到另一高峰!以前食過既秋刀刺生不提也罷,完全唔係依個境界呢!好味到不得了,感覺震撼
適逢秋刀祭梗係要食時令秋刀啦!先黎原條秋刀刺生,青年期既秋刀超級肥美!魚油澎湃鮮甜,質感滑溜彈牙有咬口!配上日本萬能蔥、薑蓉、鮮山葵蓉,鮮味提升到另一高峰!以前食過既秋刀刺生不提也罷,完全唔係依個境界呢!好味到不得了,感覺震撼直插心臟。食到乾乾淨淨,連骨都想損埋。條骨可否炸炸去再煲個麵豉湯呢?唔好浪費麻。一條絕對唔夠喉!不過為左試更多其他佳餚,冷靜啲、停一停、諗一諗。
烤鰹魚,魚味特級香濃,跟蔥花薑蓉同吃可以增添清爽味道。魚油就稍為遜息,烤過既魚肉質感結實,纖維就比較瘦削。中間仍然保持鮮嫩泛紅,柔軟帶滑,不過不失啦,一試無妨。
極上吞拿魚腩壽司,今晚無最靚既極品就係佢喇 ﹗只賣剩大 toro,梗係要啦!粉紅色吞拿魚腩係肥美既證明,魚油超級豐富,香甜到不得了,滑不留口,入口溶化,緊緊包住每顆飯粒,浸入每一顆味蕾!好食到合埋眼、打冷震,再不其然發出吾一聲既美味滿足聲音!超幸福啊 ﹗質數非常好既手握壽司飯,乾爽嚥韌飽滿彈牙既壽司飯粒,酸甜道十分 balance,清香醒胃而不嗆不澀。Size 一口剛剛好,而且只散口,唔會散係手,力度柔韌有餘,好功夫!難得難得!元氣、元祿、築地、旭川、等等,好多壽司餐廳都不能相提並論。
佐賀和牛壽司,一睇就知高檔貨,脂肪程平均雪花狀,好靚啊!厚薄得宜,如果太薄會食試唔真味道及質感。牛脂清香帶甜夾雜住淡淡嫩牛味,感覺舒服憩靜,肉質棉滑細緻,滑啫啫在口中跣左跣右,正呀!
他他牛壽司,雖然唔夠和牛滑溜,但牛味強烈,配上日本萬能蔥、薑蓉及鮮山葵蓉帶出一陣清香感覺,帶出多層次既味道跟質感。外層燒得香口,裡面淡紅鮮嫩,牛味突出,juicy 得很,每一啖都肉汁激射,無得頂!每次必選。
油甘魚腩壽司,眼見色澤艷明又立立令,但今次有點瘦噃,油脂欠奉,香甜味有點削,唔係當灶季節?好采尚算棉滑,配上高質壽司飯都不過不失既,滿意。
海膽軍艦,壽司飯好靚,紫菜乾身脆口,一咬烈一聲撕開。海膽鮮味濕潤,但帶有微微腥味呢,免強夠香甜既,混上醋飯咸香紫菜互補不足,過關。之前係千里禪食過彈牙赤海膽,返唔到轉頭喇!好掛住呢,掛到輾轉反側啊 ﹗
鱈長蟹腳壽司,食過即劏活鱈長蟹真係返唔到轉頭啊!雪藏蟹腳又鞋又乾又無鮮味,大條就夠大條喇,慘!勁點青葵芥辣豉油先得,濕濕地易入口好多,哈哈。
原條穴子壽司,點上少少鰻魚醬,燒得香口,勁軟棉嫩滑又濕潤,size 好壯觀。啖啖肉卷住高質手握壽司飯,成舊啪入口,超好食呀!意料之外既美味之選,食得過 ﹗
軟殼蟹天婦羅,真正既天婦羅啊!可遇不可求,好多用硬屈屈炸蟹當係天婦羅囉,激死。天婦羅炸粉薄薄一層,像霚又像雲般溫柔地包住軟殼蟹,約隱約現。不用猶豫一口大啖咬落去,極至香口鬆化,絕對唔會有乾硬感覺。軟殼蟹外脆肉嫩帶肉汁,鬆軟肥美又鮮甜多肉,仲帶少少甘香蟹膏,請鼓掌!咪走雞,必食 ﹗
串燒併盤,紫蘇葉燒雞肉較特別,肉嫩帶少少甜味又帶少少紫蘇葉既香氣,幾好味。燒墨魚粒,爽彈有咬口,仲帶濃厚墨魚鮮味,好正!燒和牛配生蒜,生蒜辛中帶甜配上軟棉味濃多汁既和牛,好好味!燒雞中翼都合格既,外皮好香口,只是乾左少少。燒松葉蟹腳,有蟹味,但又乾又鞋,麻麻地。
鹽燒秋刀魚,黎一個好頭好尾,開始秋刀刺生、埋邊壓軸燒秋刀。從來未食過咁肥美嫩滑既秋刀魚!勁新鮮,燒到約 7 成熟,魚油豐富到立立令,皮香肉嫩魚味濃!非常好食!食左咁多年秋刀魚,Top 1 就係佢 ﹗
咁大膽趕我走,話晒都大客仔喎。八點夠鐘要還枱呢,我都未食夠,未飽喎,仲有好多野未試呀!原條秋刀魚刺生、鹽燒秋刀魚,滿分 ﹗他他牛、佐賀牛、原條穴子、極上吞拿魚腩,滿分 ﹗安康魚肝豆腐、軟殼蟹天婦羅、墨魚粒串燒、和牛串燒,滿分 ﹗

安康魚肝豆腐
  • 極上吞拿魚腩
  • 墨魚粒串燒
  • 和牛串燒
2015-10-17 914 瀏覽
中環其實唔算好多食壽司的鋪頭,迴轉更加少之又少,今晚放工之後,無啦啦好想食海膽,之後就去左食喇!!火灸三文魚壽司 - 唔夠嫩滑不過冇計, 因為我唔係叫三文魚腩。火灸左口魚邊 - 唔錯, 入口即溶咁-=]辣味三文魚壽司 - 唔錯, 不過真係頗辣>3<海膽軍艦 - 正,好甜^^活帆立貝刺身 - 有點腥,質地我唔喜歡
2015-10-15
火灸三文魚壽司, 火灸左口魚邊壽司
海膽軍艦
油甘魚腩壽司
2015-10-05 767 瀏覽
今次真係有啲失望條秋刀魚係普通料$180唔多夠肥係幾新鮮頗有咬口但仲有骨以咁嘅價錢不如食板長人地$68條質素爭30%人地都冇骨性價比低酸汁要叫先有其實薑蔥已經俾咗啦順手俾埋酸汁都ok 啩?同埋咁嘅碎冰setting 搞到啲魚濕哂can u see? the plate is wet!!!又挾到啲冰唔要碎冰好過好彩葱呑拿魚軍艦冇令我失望油油潤潤紫菜好脆葱味令肥美感更出炙燒左口魚裙邊有D餐廳會燒得唔夠 有D餐廳會會燒得太耐燒得唔够耐就外熱内冷...今次真係要激讚又大塊又油潤激好咬口
今次真係有啲失望

人地都冇骨
性價比低
酸汁要叫先有
其實薑蔥已經俾咗啦
順手俾埋酸汁都ok 啩?
同埋咁嘅碎冰setting 搞到啲魚濕哂
葱味令肥美感更出
今次真係要激讚
又大塊又油潤
激好咬口

Since Rei at IFC is gone, we came here. A good place for a late, lazy lunch on Sunday -- The key is to avoid the crowd so you don't have to wait for a table, but at the same time, early enough so the revolving sushsi belt is still going around. The sushi and sashimi on the revolving belt didn't look fresh. The fried shrimp roll tasted as if it had been sitting there for too long We ordered the clam soup, which came in a small hot pot. I tried the butter scallop hot pot as well. Delish! Salad was

Salad

Salad was surprisingly good -- the best part of it was the poached egg
 They gave it a generous amount of salmon sashimi, but I wish they didn't.
2015-06-21
2015-06-01 1151 瀏覽
生日月份, 千兩會員都可享有最多50% 折扣 , 是夜便特意來享用優惠, 盡情好好吃一餐!! 我們一行二人, 早幾天訂了晚上8時的位, 結果早到了, 餐廳也很友善的安排座位, 服務很好呢! 坐下一會, 點了以下的壽司, 全部都很新鮮味美呢! 其中, 佐賀和牛最為出色, 牛味久久不散!! 三文魚子也十分鮮脆!! 海膽更是鮮甜 ~~ 不能不吃的, 還有特肥美的三文魚腩刺身: 在口中融化的感覺, 很是令人回味~~ 魚生飯: 這魚生飯另附紫菜, 很足料 (是限某些分店供應), 自己包, 有得食, 有得玩炸軟殼蟹也是必食的, 啖啖肉, 有羔! 食飯還是要有些菜, 嘻嘻, 所以都要點份沙津食結果, 係刺身多過菜~~ 大滿足!最後, 食飽左, 叫個甜品share作結: 菠蘿雪芭可惜, 太細份了, 不夠喉~~ 想多要一份時已經沒有了~~ 一年一次勁食就咁完了~ 很是滿足呢!! 由於會員二人同行有5折 (不包加一), 是夜埋單$600~~

坐下一會, 點了以下的壽司, 全部都很新鮮味美呢!

不能不吃的, 還有特肥美的三文魚腩刺身
在口中融化的感覺, 很是令人回味~~

魚生飯:

炸軟殼蟹也是必食的, 啖啖肉, 有羔!
食飯還是要有些菜, 嘻嘻, 所以都要點份沙津食
結果, 係刺身多過菜~~ 大滿足!

最後, 食飽左, 叫個甜品share作結:
菠蘿雪芭
可惜, 太細份了, 不夠喉~~ 想多要一份時已經沒有了~~

一年一次勁食就咁完了~ 很是滿足呢!!

題外話/補充資料: 會員憑有效的會員卡於生日月份與一位或以上客人到香港千両分店共膳,可享一次生日優惠。優惠如下: 2位共膳可享5折;3位可享67折;4位可享75折; 5位可享8折; 6位可享83折; 7位可享86折; 8位可享87折; 9位可享89折;10位或以上,一律可享9折。
2015-03-21
慶祝紀念
生日
2015-05-24 921 瀏覽
熟食麻麻燒oyster有啲腥汁煮魚the fish is abit salty 炙燒左口魚裙邊有D餐廳會燒得唔夠 有D餐廳會會燒得太耐燒得唔够耐就外熱内冷...this time is ok香草海鮮沙律Salad was nicewith fantastic sauce!!!fresh vegatables酸酸地with肥美新鮮魚生yum yum!!!炸雞炸得too much粉太多雞肉小牛肉煮薯仔薯仔未熟紅蘿蔔未熟
熟食麻麻
燒oyster
有啲腥
汁煮魚
the fish is abit salty
this time is ok
香草海鮮沙律
Salad was nice
with fantastic sauce!!!
fresh vegatables
酸酸地with肥美新鮮魚生
yum yum!!!
炸雞
炸得too much
粉太多
雞肉小
牛肉煮薯仔
薯仔未熟
紅蘿蔔未熟
2015-04-24 936 瀏覽
千両咁多間嚟講呢間係唯一一間90%唔使等位同庇好啲嘅地方(其他分店真係等位等到燥)呢到有迴轉同卡位。嚟到除左炙燒左口魚壽司,吞拿魚之外,佢個牛肉火煱同心太軟都\值得一試。仲有軟殼蟹手卷都幾好
呢到有迴轉同卡位。
2015-02-25
2015-02-06 1274 瀏覽
成為會員後,難得可以不需訂位就可遙距取票,真好。一來到就有枱了。 唯一不足是這兒的聲浪像茶樓,想同對面枱傾偈都有點兒辛苦。第一次點這個燒雞,份量細小,與圖片相差甚遠。味道方面都不錯,肉嫩滑,汁惹味。毎次到千両必點這個,三文魚鮫,由早前發現了千両的三文魚鮫又便宜又好味後,已放棄了其他餐廳上百元又不太好吃的三文魚鮫。這裡的魚肉嫩滑,魚肉與魚皮中間有一點軟骨似的,很骨膠原的感覺,加了檸檬汁少少酸,不加都可以吃到三文魚的原汁原味,所以再次忍不住叫了兩客。最後來的炸雞,應該是漏單了,上桌時都涼了。炸得頗厲害,不是我杯茶,炸粉太多,雞肉小小的。沒有逐碟影相,這樣吃壽司好像有點奇怪...哈哈整體不錯,最大優勢還是遙距取票。
成為會員後,難得可以不需訂位就可遙距取票,真好。

一來到就有枱了。

唯一不足是這兒的聲浪像茶樓,想同對面枱傾偈都有點兒辛苦。

沒有逐碟影相,這樣吃壽司好像有點奇怪...哈哈
整體不錯,最大優勢還是遙距取票。
2015-02-06
2015-01-27 943 瀏覽
冬天, 應該有時令肥美魚係有好多choice...but I prefer to see pictures of the fishes...I tried this new:赤睦壽司for HK$32 a popthis is not so good暖壽司飯???? not accpetable!!!ok fresh and 淡口魚not my type...象拔蚌刺身quite fresh very 有咬口可惜腥腥地炙燒左口魚裙邊有D餐廳會燒得唔夠 有D餐廳會會燒得太耐燒得唔够耐就外熱内冷...今次燒得太耐~熔哂香草海鮮沙律Salad was nicewith fantastic sauce!!!fresh vegatables酸酸地with肥美新鮮魚生yum yum!!!service ok
冬天, 應該有時令肥美魚
係有好多choice...
I tried this new:
赤睦壽司
for HK$32 a pop
this is not so good
壽司飯???? not accpetable!!!
ok fresh and 淡口魚
not my type...

象拔蚌刺身
quite fresh
very 有咬口
可惜腥腥地
今次燒得太耐~熔哂
香草海鮮沙律
Salad was nice
with fantastic sauce!!!
fresh vegatables
酸酸地with肥美新鮮魚生
yum yum!!!
service ok
2014-12-12 859 瀏覽
鰍魚刺身屬於油甘魚冇普通油甘魚咁嫩比較爽口肥美, 新鮮it was not cheap, but lovely!筋子壽司very juicy and fresh~~~!!!love the texture too!有爆槳感 hee hee炙僥左口魚裙邊有D餐廳會燒得唔夠 有D餐廳會會燒得太耐燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂燒得唔够耐就外熱内冷...今次燒得just fineI'm so going back for more!!!!好味 好味 好好味!!!
鰍魚刺身屬於油甘魚
冇普通油甘魚咁嫩
比較爽口
肥美, 新鮮
it was not cheap, but lovely!
筋子壽司
very juicy and fresh~~~!!!
love the texture too!
有爆槳感 hee hee
炙僥左口魚裙邊
燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂
今次燒得just fine
好味 好味 好好味!!!
2014-11-10 929 瀏覽
全港second best千両北海道海膽壽司北海道海膽very creamy賣相雖然麻麻but very freshvery very fresh!!!唔會一'pat'筋子壽司very juicy and fresh~~~!!!love the texture too!有爆槳感 hee hee炙僥左口魚裙邊有D餐廳會燒得唔夠 有D餐廳會會燒得太耐燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂燒得唔够耐就外熱内冷...今次燒得just fineI'm so going back for more!!!!好味 好味 好好味!!!一定首推秋刀魚原條刺身肥美, 新鮮it was not cheap, but lovely!and I fried the boneslightly battered唔會多粉service quite ok la...
全港second best千両
北海道海膽壽司
北海道海膽very creamy
賣相雖然麻麻
but very fresh
very very fresh!!!
唔會一'pat'
筋子壽司
very juicy and fresh~~~!!!
love the texture too!
有爆槳感 hee hee
炙僥左口魚裙邊
燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂
今次燒得just fine
好味 好味 好好味!!!
一定首推秋刀魚原條刺身
肥美, 新鮮
it was not cheap, but lovely!
and I fried the bones
lightly battered
唔會多粉
service quite ok la...
2014-10-25 90 瀏覽
秋風起,不時不吃,除了大閘蟹的時間外,又是吃秋刀魚的時候了! 2014年的第一次秋刀宴便是在千両了,還是配清酒的秋刀宴,當中也有喝到秋酒,據知秋酒就是在冬天釀製,秋天推出的清酒呢,很有意思。在此謝謝有關方面的邀請。前菜-- 炸紫茶沙甸魚乾, 炸多春魚,炸川蝦:一系列的香口小吃配清酒是有不錯的效果,假如前菜是略有微溫的話,是會更理想的。朝捕晚嚐海之幸:這個刺身拼盤是相當豪華,主角是原條的秋刀魚,但圍邊的各款刺身也不失色,魚肉看起來相當通透有光澤,以這是我本年的第一條秋刀魚而言,其實也是乎合預期之內,但如果秋刀的油脂更豐腴的話,確是會更理想的。炙燒秋刀魚刺身: 光是擺盤,已經是氣勢滿滿了,秋刀魚切得薄薄的,輕輕的燒過是更見其油香,還是配了點乾蔥碎,蒜面豉等等提升味道的配料,是挺好吃的呢。原條鹽燒秋刀魚/梅煮秋刀魚:接着便是煮物的環節了--鹽燒秋刀魚是有一分鹹香在的呢,要注意的是秋刀魚本來就是骨頭比較多的呢,但大多都是可以吃的軟骨。個人是比較喜歡梅煮的秋刀魚,那個醬汁確是煮得非常不錯,帶一分酸氣,跟秋刀魚一塊吃是有火花的。秋刀魚三點壽司:最後的一道秋刀食物系列是壽司,是平實的水準呢。甜品是以

甜品是以朱古力蛋糕作結,據了解一系列秋刀魚的美食推廣至11月上旬,有興趣想吃吃時令秋刀的話,便要注意了。
千両 sen-ryo

中環德己立街1-13號世紀廣場3樓

用餐優惠
試食活動
2014-10-20 140 瀏覽
每年秋天對喜歡吃的人來說都是好時節, 因為不少美味食材正值當造之時, 而秋刀魚也是我近十年追著吃的其中一種。日本地方四季分明, 對時令食材甚講究。有人說秋刀魚還是經常看到, 哪有特別? 其實秋刀魚並非什麼貴價食品, 只是這段時間當造而肥美, 肉味濃而帶甘香, 所以可作刺身壽司而吃, 普通日子個子奀只能燒或煎。雖然今年也已吃過不少秋刀, 從九月中開始也一直有吃, 但依然不厭, 而且味道的確漸入佳境。這次有幸得千兩邀請試食他們的魚刀魚祭菜式, 也遇上朋友Louis Ho為千兩介紹日本清酒的配搭, 十分高興。一直以為千兩只是壽司店, 但原來在全港四五個地方已開設了以居酒屋形式的餐廳。除其他千兩店的壽司之外, 還有不少其他的菜式及煮物, 選擇甚多, 而在中環地區就只有這家。餐廳先送上前菜三味, 以不同的海產為主題的小食。炸川海老, 用上河川蝦子酥炸, 製作簡單, 以用料來決定質素。蝦子彈力嚼勁不錯, 味略淡而有少少甜味, 油脂亦不多, 只是外層酥脆, 佐酒或餐前小吃不錯。味道濃一點有炸多春魚, 同樣是炸物, 但多春魚魚身較厚, 鮮味濃烈許多。特別近魚頭及魚肚部分, 味道有少少甘香。配上略帶鮮味
味道濃一點有炸多春魚, 同樣是炸物, 但多春魚魚身較厚, 鮮味濃烈許多。特別近魚頭及魚肚部分, 味道有少少甘香。配上略帶鮮味的渡舟五十五純米吟釀, 效果挺好。
還有個炸紫菜沙甸魚乾, 用上細如白飯魚一樣的沙甸魚炸乾, 再連同紫菜上漿再炸, 脆口之餘亦感覺輕鬆。
前菜過後, 餐廳送上這個朝捕晚嚐海之幸的刺身拼盤。個人來說, 從來都對白身及銀皮魚鍾情, 所以這個正合我的口味!!
先是個子小小的伊佐木 (イキキ), 這條又名"雞魚"的小魚, 魚身一般不會太大, 但是肉質彈性好, 味淡而帶甜, 令人有清爽的感覺。
之後再有鰝鰺魚 (しまあじ), 屬池魚的一科, 但因處於深海地方, 所以脂肪比一般池魚肥美得多。吃下肉質亦滑溜而帶淋, 可口的襯上一口初孫生酛純米, 有如兩個練習純熟的交際舞高手, 互相輝映。
再來鯛魚, 是屬目鯛一類的平鯛魚, 魚身彈性好, 味道清香而帶甜。比起鰝鰺, 濃淡差不多, 但口感更好。
吃過三款夏天的時令白身魚, 雖然踏入秋天, 但味道依然令人滿足。再來的是秋天時令的魚料, 先是鯖魚刺身, 再來主角秋刀。兩者同屬銀皮, 有青光類魚。鯖魚因肉質容易發霉, 所以就算日本的料理亭也以不少醋漬或醬油漬, 甚至鹽漬的處理, 以防發霉而令鮮味流失。但是其實新鮮鯖魚才是結合, 鮮味, 魚香味及油脂的完整化身。銀皮魚少不了輕輕的魚腥味道, 入口飽滿感十足, 肉質布彈性而可口, 令人想一吃再吃。而餐廳所選自九州的鯖魚水產, 用料極佳, 令人回味。
秋刀魚也同是銀皮魚, 條件情況跟鯖魚相似, 但是油脂的獨特香味卻又比鯖魚更勝一籌。魚背魚腩同件的橫切方法, 加上少許薑茸醬汁, 鮮味更加提升。餐廳同樣選用來自九州地區的秋刀漁獲, 味道, 新鮮, 油脂與口感都是恰到好處。兩款秋天限定的魚刺身, 配上餐廳特吃在時節供應的加賀之月秋酒, 濃醇與嫩滑酒白的緊緻配合, 令鮮味在口中停留良久不散。
刺身也許已令不少人滿足, 但是餐廳還繼續送上另一個秋刀魚料理, 炙燒秋刀魚刺身。餐廳將美味的秋刀魚切片灸燒, 再加上柚子胡麻汁, 炸蒜, 紅蔥乾, 乾椒絲等等, 令味道更加豐富。而經過炙燒之後, 魚肉惹味明顯變得更濃, 香味更強, 調味感覺有點像東南亞式的口味。但是配上另一款秋酒又卻是一種樂趣, 強壯的清酒與口味複雜而帶點酸甜的菜式合在一起, 當有如武士與歌姬一般的相交, 不失幽雅但感覺到霸氣的存在。
單單吃秋刀魚已令人滿足, 但是加上日本清酒卻又更可推高一重。千兩也能明白我們這些愛酒之人的心情, 所以在此次的秋刀魚菜單之中加入輕酌的150ml秋酒以作配搭選擇。能從一邊廂享受晚飯的歡餘, 同時也能擁有微醺之樂, 滿足滿足!
正在陶醉於酒與刺身的美味之際, 餐廳再來一道燒秋刀魚。然而魚並非一如平常的整條鹽燒, 而是將大條肥美的秋刀分成兩半, 近頭部分是較清淡的鹽燒, 而尾部則是浸漬汁燒。鹽燒味道點清, 鹹味與燒烤熱力將秋刀魚變成更實在的甜味。魚肉淋而帶甜香, 油脂味道不強, 但轉而燒烤味吸引, 配合生酛純米好一點。而汁燒秋刀, 汁醬味道濃一點, 惹味又多一點, 兩者比較, 我喜歡後者。
要數結尾, 離不開粉麵飯類, 但日本料理卻可有壽司部分。先是肥美的一件秋刀魚, 加上點點薑蔥, 將魚鮮香味帶出之餘又可去除油膩。入口極有飽滿感, 油香不絕, 好, 但未算滿足。接著再來的也是新鮮的秋刀魚壽司, 但師傅卻改點上山葵及乾椒絲, 以點點的辣澀味來提升魚中的油香及味覺, 效果也不錯。但如要說是濃口之選的話必然是最右邊那件火炙秋刀, 用上火槍熱力將秋刀魚魚油逼出, 入口油香極致, 但相對膩口感較強。如能在吃後再吃兩片子薑, 效果會更好!
秋刀魚美味, 現在在千兩特別有秋之味覺秋刀魚祭, 一齊感受魚油滿溢的時令味覺啦! 今年漁造, 相信餐單到十一月頭也可吃, 如喜歡的朋友不妨一吃再吃呀~!
2014-10-05
用餐優惠