2021-01-19 832 瀏覽
呢間專做學生生意,所以學生餐有折,但就算冇折都值得去,因為性價比高。🔸壽司手卷拼盤🍣:有蟹籽手卷、鰻魚手卷、壽司有(油甘魚、三文魚、帶子、鯛魚及北寄貝)。剌身好厚切、三文魚剌身好長、壽司飯唔會好硬,包手卷既紫菜夠脆。餐配汔水或湯。🔸吉列豬扒滑蛋丼:豬扒新鮮炸,好脆又唔會太乾,蛋炒都滑溜,飯多夠男仔食。🔸鰻魚丼;鰻魚好彈,唔係淋淋的一夾就散。餐跟兩件手卷或壽司,仲有飲品添!下午茶有8折,每人埋單不足60

下午茶有8折,每人埋單不足60
2020-12-15 610 瀏覽
行完山好肚餓,而且番到元朗已經好夜,所以兩個人叫左好多野食,啲壽司全部都好大舊好高質,尤其係個火灸左口魚邊,簡直。。。好滿足好幸福TT食完哩次之後一直都心掛掛好想再去食佢啲壽司,只係一直未有機會。見倒人食蟹籽沙律大大碟好吸引,但唔小心叫左中華沙律😂仲叫左個咖喱豬扒飯~好搞笑佢有薯條喺入面,勁飽肚LOL

見倒人食蟹籽沙律大大碟好吸引,但唔小心叫左中華沙律😂

仲叫左個咖喱豬扒飯~好搞笑佢有薯條喺入面,勁飽肚LOL
2020-03-06
2020-11-18 921 瀏覽
自己公司要開日式食店,位處偏僻住宅地區,很難吸引跨區客源。思前想後,要用什麼經營策略才能成功呢?如何才能吸引當區居民日夜長久光顧,將日式料理當作每天之午晚正餐享用呢?曾想到用即日空運新鮮刺身作賣點,但豈不價格昂貴食材損耗亦大嗎?曾想過以特式湯底作賣點,但豈不廚房炎熱燃油成本大嗎?最後,我們的答案就是元朗,讓我稱之為元朗模式吧。元朗模式之日本料理店,全港只得元朗獨有。幾間附近競爭者都用相同模式經營:製作巨型壽司,海鮮長度誇張碰到碟邊,塑造「大件夾抵食」形象。元朗模式完全顛覆了和食傳統。進食壽司講求禮儀「粋」,傳統是要一口將壽司完全放進口內。但巨型元朗壽司別緻地要分多口享用,先沾醬油咬一口,放回碟上再沾醬油又咬一口。於傳統日人眼中,這是非常不潔及粗鄙的。分享一下日本廚師面試趣事。香港從事日本廚師分為兩類四大門派。兩類者:一為刺身師傅,負責吧檯工作,開魚、切魚生片、包壽司等不需接觸熱源的工作;二為熱食師傅,負責烤物、炸物、蒸物、煮物、湯物等。四大門派者,指師傅師出何處。一派為和民美心之流,出自大公司廚房,只懂片面欠缺整體,甚至工作多年也未曾嘗試獨自開魚;二派為街檔日本餐廳,工作極具效率但往往

四大門派者,指師傅師出何處。一派為和民美心之流,出自大公司廚房,只懂片面欠缺整體,甚至工作多年也未曾嘗試獨自開魚;二派為街檔日本餐廳,工作極具效率但往往與傳統日食文化分離;三派師承日籍師傅,工資叫價甚高,注重美學及當旬食材。

曾邀約幾位日籍師傅聘用前試菜。他們一絲不苟,自攜整套笨重刀具,連同自家抹檯毛巾,對食材也很重視,自備我們未能提供之原材料,例如新鮮山葵、某品牌醬油、某產地米粒等。對壽司米飯舍利品質極高要求,要自已從頭洗米開始制作,講究新舊米要一四比例、醋汁精準份量、壽司握法、米粒平直分布、米飯大小標準兩節手指骨長度,有自已一套獨家心法。反之,出自香港街檔之應徵者,告訴我試菜前一小時來到準備便足夠了。人家日藉師傅早上九時已經到達,距離試菜五小時還擔心時間不太足夠。這是雙方對待食物的分野。還有,我的老闆評核日本師傅準則要求很特別,只有汁煮金目鯛一項,要求魚皮外表整齊沒有破相,內裡肉質要保持嫩滑及微微汁醬香味。說這足以測試考驗師傅功力,是否陰陽并重,掌握火喉溫度。

餐牌就直接在墊檯紙上,前後兩頁,琳瑯滿目,目不暇給。先付前菜、刺身、手卷、炸物、拉麵種類繁多。不計食材是否適合時令,這兒食物選擇比高檔日本餐廳更多,但是觀察廚房只得五位廚師工作。正如我前段所說,街檔師傅就是高效快捷。
小蟹籽沙律

【蟹籽沙律(小)】
食材不用成本般。與太太只吃掉此蟹籽沙律已飽肚了,可去結帳離開了。刨大量青瓜絲,面層加上蟹柳絲、蛋黃醬、及大量吸晴之蟹籽。以量大取勝,味道正常青瓜加蛋黃醬味道。

【吉列虎蝦反卷】
將原隻虎蝦去殼,沾上漿粉油炸,然後連同青瓜卷在米飯內壓至長方型切件。表面加上蛋黃醬及蟹籽,米飯及蛋籽份量大,味道正常。
千之壽司盛 (八份)

【千之壽司盛】
這兒太多款式,有選擇障礙,就叫了它的壽司套餐【千之壽司盛】,都是大路海鮮,價格比散叫略為便宜。每件海鮮均用長切厚切刀法,魚生長至碟邊,引人注目。質素正常,都是急凍供貨商。店家以本傷人,應只求薄利多銷吧。

日本傳統飲食文化,蒞臨香江落地生根。香港人廚師不囿於固有文化,加以創新,再發揚光大,制做了獨有之元朗模式經營日食。 正所謂:百貨應百客,市場是最有決定權。盈利者為皇道也。
千之壽司盛 (八份)
  • 千之壽司盛(八份)
2020-10-22 567 瀏覽
元朗獨立國食日本菜真係冇得輸。平民價、甚至日本師傅發辦omakase一應俱全。我已經喺呢到食過兩次晚餐,每次都食到撐住個肚。今日就再到呢間食小店試食午餐,睇下係咪仲咁抵食,水準係咪都一樣喇!哇!午餐有咁多款點揀吖,仲要食個飯或麵,送兩件手卷或者係壽司,會唔會太多吖。。。再望下,原來仲有魚生壽司餐當日星期六唔知咩事,勁多人叫外賣,餐廳坐滿八成,但伙記就只得一個。跟住見到有個廚房嘅人,出嚟幫手做樓面,寫單入單上菜等等。我催完又催,等咗40分鐘,我嘅午餐終於到喇!我分別點了404刺身壽司餐及402手卷壽司餐呢間店嘅壽司特色係:飯細細,剌身厚大。如果想用平民價價錢食到飽飽嘅,呢到一定得!

再望下,原來仲有魚生壽司

2020-07-05 689 瀏覽
平日下午茶好抵食, 因為18:30之前埋單有8折, 咁啱哩日休息, 所以早少少17:00去食~ 唔使等位之餘, 仲有1.5小時可以慢慢享用 ^_^我地一行5個人去食, 主要都係叫刺身, 壽司同丼飯, 無叫其他熱食. 雖然我地唔係第一次去幫襯, 知道佢地 d壽司係比較大件夾抵食, 但係叫嘅份量始終都over咗少少... 明明每次埋單都同自己講下次唔好叫太多, 食到最後都係要頂硬上咁去食埋佢...壽司同刺身件件都好大件, 三紋魚, 油甘魚, 赤貝都好好味~ 當中最出色會係油甘魚, 非常優質 !! 每次黎都係必點嘅呢~

...

壽司刺身件件都好大件, 三紋魚, 油甘魚, 赤貝都好好味~ 當中最出色會係油甘魚, 非常優質 !! 每次黎都係必點嘅呢~

2020-05-29
下午茶
2020-02-26 719 瀏覽
在元朗實在太多日本餐廳,係元朗圖書館附近抵食之選的就在千之壽。蟹籽沙律份量大得驚人,蟹籽又多,沙律醬分開上,可以自己慢慢撈吉列蝦反卷炸蝦新鮮,脆口炸雞軟骨雞軟骨做得好,少許鹽調味已好夠,脆身又有口感芝士焗生蠔蠔鮮甜芝士又惹味跟生蠔的鮮味配搭完美燒厚牛舌油香四溢又吾會靭,調味啱啱好雜錦刺身一次過試晒咁多款,又大大件,個人喜歡三文魚厚切,其他也新鮮
蟹籽沙律
份量大得驚人,蟹籽又多,沙律醬分開上,可以自己慢慢撈

吉列蝦反卷
炸蝦新鮮,脆口

炸雞軟骨
雞軟骨做得好,少許鹽調味已好夠,脆身又有口感

芝士焗生蠔
蠔鮮甜芝士又惹味跟生蠔的鮮味配搭完美

燒厚牛舌
油香四溢又吾會靭,調味啱啱好

雜錦刺身
一次過試晒咁多款,又大大件,個人喜歡三文魚厚切,其他也新鮮

2019-12-23 395 瀏覽
Lunch sets start from ~45+ and all of the meals were extremely filling! The Katsu rice probably had a rice: katsu ratio of 5:1! The katsu was alright fried; the texture was very crispy and fresh, but felt like most of the meat was fat. The egg was well made, and full of flavour though the texture could be improved on. Overall, mostly-fat Filled katsu with a well seasoned scrambled egg, topped with an insane amount of rice, guaranteed to make you full

2019-11-16 516 瀏覽
以前夜晚,好多日本餐廳都會大排長龍,相信現在都不用等太耐,已經可以入座了!壽司我點了一件粟米,三文魚子,腐皮蟹籽沙律,一個三文魚手卷!相信好多人去日本餐廳吃魚生都會叫三文魚😍😍魚生好新鮮,而且都幾大件👍🏻雞軟骨餃子夠香夠脆,煎得好吃👍🏻👍🏻牛肉鍋d菜煮得太耐,d菜煮到老哂咁🤣雜菜天婦羅不過不失,有翠玉瓜,青椒,南瓜,蕃薯.....環境舒適,坐近壽司吧,可以望到即時做🤣價錢合理抵食!
環境舒適,坐近壽司吧,可以望到即時做🤣價錢合理抵食!
2019-11-11
2019-11-08 455 瀏覽
18:30前埋單有8折有日17:30經過元朗千之壽料理店見到佢哋18:30前埋單有8折就走入去食嘢。講真,日本嘢隨時都有胃口食!佢啲嘢簡簡單單幾好!唔會花巧無謂!份量好足!新鮮食材!我哋嗌咗好多魚生,好好味呀!每一個餐都可以配小食同飲品!味道不過不失!呢個價錢係物有所值!地點喺元朗圖書館附近!經過元朗可以試試!炸雞烏冬 $51三文魚、鮑魚、大蝦、帆立貝 魚生飯 $81烤鯖魚飯 $51三文魚、帶子、甘蝦 +$22
18:30前埋單有8折

炸雞烏冬 $51
三文魚、鮑魚、大蝦、帆立貝 魚生飯 $81
烤鯖魚飯 $51
三文魚、帶子、甘蝦 +$22
今日食晏,點了牛仔肉烏冬、手卷、腐皮 壽司船、卷物 同埋飲品 ,食物30分鐘到,小卷好似漏左,因為趕時間,到3x分鐘只好話麻煩取消未嚟嗰碟小卷。15分鐘後上左,話切左冇得取消(15分鐘後喎!落單起計已45分鐘)。只有三枱客,問姐姐攞杯水冇影,落單有面色睇,全程食晒兩位姐姐面口,心情都受影響,咩事呢,得罪左你地咩? 我出去畀錢只好請佢畀個盒我啦 佢就要家句:食唔曬,盒收一蚊…… 我冇話唔畀一蚊,但係點解你要加句食唔曬喺前面老屈我呢?自問十幾年街坊,都好支持小店,明白大家有壓力、工作辛勞,但係今日抱歉一句:千之寿,冇下次。

千里迢迢🚌由九龍入去元朗呢間壽司店,只因在市區好難搵到扺食又鮮味😋嘅魚生同壽司。舉個例子比大家,一個魚生壽司lunch set都只係八十幾蚊,仲唔收加一。件件魚生都係厚切,壽司上面片魚生又係拖地,見到都開心死,食落就緊係飽死😜,Double滿足👍👍。鰻魚壽司係必食之選,成把間尺咁長,真係要分開三段食😂,燒得好香又有口感。炸雞硬骨同炸墨魚咀又大碟又香口,唔係市區果D細細碟,好難開心share又試吓佢嘅花之戀壽司,size夠大,但卷得唔係好靚,賣相差少少,但魚生大件又鮮味,蟹籽滿滿的,都係抵食之作。

2019-07-07
在元朗工作的小編繼續覓食,繼小松鼠之後今天再來到馬田路,看看有什麼好吃。👆餐廳環境基本上環境寬敞舒適,陽光充足,讓整個下午是挺愜意的,但原來是惡夢前的錯覺!1人餐單參考(飽足程度:★★☆☆☆):午餐S10 x1蟹子沙律 x1味增湯 x1下午茶8折一共HK$50👆午餐S10 $50(推薦指數:☆☆☆☆☆)不新鮮的程度讓我連三文魚都不敢放進嘴裡,全部海產,無一不腥,帶子北寄貝帶沙,實在讓人難以下嚥。。👆蟹子沙律 $0(推薦指數:★☆☆☆☆)萬無一失的沙律也如此嚼蠟,青瓜帶有生水味,蟹子雖多,很大方,但腥味加上生水味實在是抱歉!
👆餐廳環境

1人餐單參考(飽足程度:★★☆☆☆):
午餐S10 x1
蟹子沙律 x1
味增湯 x1
下午茶8折
一共HK$50

👆午餐S10 $50(推薦指數:☆☆☆☆☆)

👆蟹子沙律 $0(推薦指數:★☆☆☆☆)
2019-05-06 296 瀏覽
早前同朋友到元朗吃壽司,發現元朗是大大件壽司的始祖!又一間吃大大件壽司店~餐廳裝潢好普通,不太美觀,但是坐位都算舒服。和友人點了海膽、油甘魚、虎蝦壽司和三文魚刺身。首先是三文魚刺身,超厚身!這款真的很抵食,既厚身又大塊,油脂分佈都均勻,而且都新鮮的,不過一人吃一塊都夠!海膽壽司不算很鮮甜,帶輕微苦味,但可接受~油甘魚壽司,刺身都好厚身,不過沒有三文魚這麼厚,而油甘魚魚味較淡,不夠鮮~虎蝦壽司反而好值得一試,每件壽司有兩隻蝦!而且蝦有鮮甜味,喜歡!

海膽壽司不算很鮮甜,帶輕微苦味,但可接受~

油甘魚壽司刺身都好厚身,不過沒有三文魚這麼厚,而油甘魚魚味較淡,不夠鮮~虎蝦壽司反而好值得一試,每件壽司有兩隻蝦!而且蝦有鮮甜味,喜歡!
2019-03-12 396 瀏覽
是晚求其揀,黎左呢度食晚餐,呢度平時下午好爆學生架。兩個人叫左一份五色手卷、鰻魚反卷同炸軟殼蟹。先講炸軟殼蟹,大家可以唔使試,厚厚的粉漿,雖然係熱辣辣,但係冧嘅,完。五色手卷如相有鰻魚、黃金魷魚、蟹子、帶子同三文魚。刺身算係中等質素,唔太鮮甜,但份量十分足夠,好大個,如果一個人食,一定好飽。抵食嘅。反而係個鰻魚反卷,竟然係最好食,大量嘅蟹子好好味,仲要每啖都有燒鰻魚味,唔會好似一般反卷咁飯還飯,魚還魚,散開哂。好味!總結,呢個價錢,雖然唔係頂級好味,但算係好抵食。用餐日期:26/2/2019是餐費用:$168味道:7.5/10環境:8/10性價比:9/10
是晚求其揀,黎左呢度食晚餐,呢度平時下午好爆學生架。

兩個人叫左一份五色手卷、鰻魚反卷同炸軟殼蟹。

總結,呢個價錢,雖然唔係頂級好味,但算係好抵食。

用餐日期:26/2/2019
是餐費用:$168
味道:7.5/10
環境:8/10
性價比:9/10
2019-02-26
今日去吃下午茶,樓面個两個女人態度好趕客,問咩都吾答,黑口黑面,好似殺左佢全家甘。重以為佢啞或者吾識聽廣東話! 例如我好有礼貌問佢檯面個張印有點餐的纸是餐牌嗎,佢吾應我 ,但就随手椗(係!真係大力掟)另一張點餐纸落我張枱,無出过一粒声,塊面好黑。我來食野,吾係比錢買難受,又無殺你全家,做咩比尼D面色我睇?其中一個落單既楼面女人,不断在掃地,隻手又掂过垃圾產同掃巴,之後無洗过手就直接拿食物给我!好吾衛生!D野食好差! D魚全部可以係無魚味!好大陣雪水味! 好吾新鮮! D蟹子重有一陣陣膠粒味! 個烏冬麵好難食! 不是豬骨湯底!根本是公仔面落的味精粉! D豬軟骨好难食!好多渣!真係差! 好吾衞生兼且服務係零! 趕客至上! 一坐低就話要折單。好差!不知所謂! 永远不會再帮襯!

2018-12-01