今日放假約咗朋友去南昌薈呢間阿翁火鍋館食任食火鍋,之前去過其他分店食過質素唔錯,而且最緊要嘅係佢係無限時👍🏻任飲任食,可以無拘無束地慢慢嘆,今次朋友住近呢邊,所以就約左喺呢間食,我地一早訂咗枱準時1800入座,安排左我地坐卡位,座位闊落坐得好舒適,出面而家好多餐廳座位設計都比較窄坐得好唔舒服,呢度完全冇呢個問題👍🏻,講返嘢食先今次就冇選雞煲就試左佢個豬骨煲,粟米同豬骨都幾好食份量恰當,跟住再嚟一份刺身有:三文魚、帶子、甜蝦同赤貝, 質素唔錯都幾新鮮👍🏻,然後到蠔皇鮑魚扣玉掌,呢個真係好好食炆得好冧好入味非常推介👍🏻👍🏻👍🏻, 之後再嚟埋海鮮拼盤有: 龍蝦、蟶子、帶子、海蝦、魷魚同埋生蠔,以上海鮮雖然都係一次性不是任食但確實非常新鮮同高質👍🏻,牛頸脊好有肉味亦好腍滑好食,食完跟住再叫左任食嘅食材有: 鱔片、脆鯇片質素都好高食落都幾爽彈,其餘任食肥牛、丸類、鵝腸、牛柏葉、水魷同午餐肉等都係正常水準,忘記講每人仲有一粒水餃皇,鍾意食餃類嘅朋友一定要試😋餡料足好食👍🏻,另外值得讚嘅地方係呢度既侍應都好親切會時常幫你換碟同加湯,呢間阿翁火鍋館無論食物質素、服務態度、環境地方都好好,而且價錢合理, 如果想無限暢食又坐得舒服 一定要揀呢間👍🏻😋
2024-07-29
2024-07-31 493 瀏覽
今晚到南昌薈半島漁港食晚飯,叫左晚市優惠$1既菜式3選1既至尊燒鵝皇,半島小炒皇,原隻菠蘿脆皮咕嚕肉,啫󠄀啫蝦干芥蘭煲。至尊燒鵝皇-肉質好好,燒鵝好香燒鵝味道,皮脆肉嫩。$1性價比非常高,必叫之選。半島小炒皇-好足料,韮菜花鮮甜,腰果香脆可口,蝦仁肉質都好實肉。魚干仔口感好味道佳,少少辣爆炒有鑊氣。原隻菠蘿脆皮咕嚕肉-新鮮菠蘿無得輸,鮮甜仲有時酸酸地菠蘿味。咕嚕肉肉質好炸得脆口。配合埋青紅椒,洋蔥加埋好夾。啫啫蝦干芥蘭煲-爆炒香到極致,芥蘭新鮮好味道,蝦干爆香。送飯食一流。仲有綠豆沙食添,大滿足了。另外,服務態度真係好,好窩心。

至尊燒鵝皇

半島小炒皇

原隻菠蘿脆皮咕嚕肉

啫啫蝦干芥蘭煲

仲有綠豆沙食添,大滿足了。另外,服務態度真係好,好窩心。
綠豆沙

2024-07-31
至尊燒鵝皇
半島小炒皇
原隻菠蘿脆皮咕嚕肉
啫啫蝦干芥蘭煲
綠豆沙
夏天有咩好做❓ 緊係留港消費💰,係涼浸浸嘅 #半島漁港 任飲任食打邊爐啦🤣🤣🤣睇人哋IG 介紹,呢間係南昌站嘅火鍋店性價比超高。當我哋去到咁大間酒樓,平日晚市都全場滿座,真係一位難求🫣🫣我問待應日日都係咁㗎? 佢話呢日算少啦,平時要等位㗎! $298 無限時任飲任食🥘有幾款係計人數送嘅:💎 環球海鮮盤海蝦、蟶子、元貝、或鮑魚、翡翠螺、墨魚仔、龍薑片或頭腩、生猛海蟹(每位半隻),每天當中6-8 款時令海鮮好幸運我哋今日係巨大化蠔🦪,仲有大龍蝦🦞,見枱枱都食得好滋味。蟶子係蟶子王,仲有海蝦🦐都係好大隻好新鮮。廣告寫出黎已經咁正,黎到仲upgrade 咗,抵佢咁旺😍😍💎9款湯底,更有重慶辣雞鍋/澳門豬骨鍋我哋點嘅豬骨鍋真係好足料,大大煲豬骨,真係平過自己煲湯💎 每位1隻蠔皇鮑魚扣玉掌鮑魚大大隻,柔韌入味💎 刺身排盤三文魚/日本鱿魚/希靈魚/北寄貝/油甘魚/赤貝/甜蝦/帶子/螺頭💎 阿翁極級牛頸脊身為牛魔王,而家打邊爐真係要有手切牛頸脊,雪花紋好平均,牛頸脊厚度適中,肉質柔軟,入口即化😍💎 全尊水餃皇🥘任點任食方面最特別係有水魷、鱔片同脆鯇外面點脆鯇,常常變咗鯇魚,呢度係真脆鯇,脆卜卜,連白鱔

$298 無限時任飲任食
🥘有幾款係計人數送嘅:

💎 環球海鮮盤

💎9款湯底,更有重慶辣雞鍋/澳門豬骨鍋
我哋點嘅豬骨鍋真係好足料,大大煲豬骨,真係平過自己煲湯

💎 每位1隻蠔皇鮑魚扣玉掌
鮑魚大大隻,柔韌入味

💎 刺身排盤

💎 阿翁極級牛頸脊

💎 全尊水餃皇

🥘任點任食方面
最特別係有水魷、鱔片同脆鯇
外面點脆鯇,常常變咗鯇魚,呢度係真脆鯇,脆卜卜,連白鱔都比下去😋

四寶丸同餃子都係必點,純手工製作,特別彈牙好味🤤

🥘任飲方面
除咗汽水,仲有啤酒任飲🍻要知道呢知個係無限時任食任飲呀,call 埋我老豆黎食先😂😂

阿翁火鍋館 (南昌薈)
📍地址: 深水埗西邨路19號南昌薈1樓F102號舖

2024-07-23
話說之前同屋企人食過南昌薈間酒樓,入面d中菜確系唔錯❗️所以我地前日特登過去試埋佢個花樣多多又唔貴既打邊爐放題🥰等我簡單介紹下個餐包d咩先:⬇️⬇️1⃣️🌟環球海鮮盤🌟是日海鮮盤入面有海蝦、蟶子、元貝、墨魚仔、生蠔同龍蝦元貝、墨魚仔、生蠔同隻龍蝦鉗全部都有我大半隻手掌咁大隻,肥美厚肉又飽滿,睇到我口水都差啲流出梨🤡大大隻既蟶子肉多爽脆又冇沙👍🏻👍🏻成碟加埋真係沒有最鮮味,只有更鮮味👍🏻2⃣️重慶辣雞鍋/澳門豬骨鍋二選一我地揀左澳門豬骨鍋;豬骨鍋入面嘅豬骨煲到好夠腍同好大舊,湯頭濃郁兼帶有胡椒既微辛味,飲落去醒神又暖胃❗️3⃣️刺身拼盤刺身拼盤入面有三文魚、赤背、甜蝦同帶子。款款都新鮮厚切又夠凍❗️4⃣️阿翁極級牛頸脊呢份極級牛頸脊唔肥唔瘦啱啱好,食落肉質細嫩,油脂唔多,入口超重牛香味,超正👍🏻👍🏻勁想encore多兩碟👍🏻5⃣️至尊水餃王(每位一隻)水餃王皮薄餡大,入面滿滿都系肉同蝦,煮熟咗之後都只系細過我隻手掌少少,夠哂大粒,絕對足料🙌🏻6⃣️𧐢皇鮑魚扣玉掌/𧐢皇金錢花膠/雞茸燴燕窩(三選一)我地揀左𧐢皇鮑魚扣玉掌;鮑魚比我想像中大隻,同鵝掌-樣都炆到超入味同腍哂身😋鵝掌比較腍,輕輕一咬就脫骨,系小妹鍾意嘅質感🤩7⃣️食

等我簡單介紹下個餐包d咩先:⬇️⬇️

1⃣️🌟環球海鮮盤🌟

是日海鮮盤入面有海蝦、蟶子、元貝、墨魚仔、生蠔同龍蝦

2⃣️重慶辣雞鍋/澳門豬骨鍋二選一

3⃣️刺身拼盤

4⃣️阿翁極級牛頸脊

5⃣️至尊水餃王(每位一隻)

6⃣️𧐢皇鮑魚扣玉掌/𧐢皇金錢花膠/雞茸燴燕窩(三選一)

7⃣️食完上面d美食都仲唔夠既話,仲有好多種火鍋配料可以無限追加😬

海產類、肉類、丸類、餃子類、蔬菜及面類都一應俱全,選擇都成幾十款!

加上店入面仲有個大雪櫃,入面d嘢飲仲可以隨便飲添丫😌任飲任食,真係極度滿足😚

其中美國雪花肥牛、鱔片、鮮鵝腸、鮮蝦滑、墨魚滑同竹笙,小妹同朋友都encore左好幾次,今餐又係飽到癲😜

🛑半島漁港/阿翁火鍋館(南昌薈)

📍深水埗西邨路19號南昌薈1樓F102號舖

港鐵南昌站A出口,步行約3分鐘

#香港 #香港美食 #南昌薈#南昌#南昌美食#火煱#中式料理#海鮮#刺身#任食#高質#美食 #美食推薦 #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hk #hklover
2024-07-23 409 瀏覽
我真係好鐘意打邊爐🤩,帶住仔仔又想慢慢食,今次就去左屋企附近嘅半島漁巷一阿翁火鍋館食火鍋喇🥰地點十分方便,南昌站出V Walk商場沿天橋去南昌薈就到,落雨都唔使怕😊帶住仔仔,湯底就揀咗啱小朋友嘅冬瓜瑤柱鍋,但一樣入味😋。揀咗打邊爐,酒樓會因應人數跟一次性✨️日本刺身(包括三文魚,螺片,甜蝦…)✨️環球海鮮盤(海蝦、蟶子、元貝、鮑魚、墨魚仔、蟹),煮完湯底就更鮮甜✨️阿翁極級牛頸脊✨️炆鮑魚鵝掌其他配料選擇亦十分多,上菜速度快😊其實仲有雞煲可以食,下次一定要再試😊

帶住仔仔,湯底就揀咗啱小朋友嘅冬瓜瑤柱鍋,但一樣入味😋。
揀咗打邊爐,酒樓會因應人數跟一次性
✨️日本刺身(包括三文魚,螺片,甜蝦…)
✨️阿翁極級牛頸脊
✨️炆鮑魚鵝掌

其他配料選擇亦十分多,上菜速度快😊

其實仲有雞煲可以食,下次一定要再試😊
2024-07-09
2024-07-12 449 瀏覽
酒樓在廣東是非常受歡迎的,香港南昌站旁邊的這家半島漁港酒樓就是非常寬敞,裝潢又很輝煌,超大魚缸裡面的各種巨型魚蝦蟹海鮮遊來遊去五彩繽紛,很適合打卡!服務員服務態度可以打十分啊,熱情的不得了,在旁邊伺候著換盤子,讓人感覺賓至如歸,帶親朋好友過來吃飯真是好適合!原個菠蘿咕嚕肉咕嚕肉入口,立刻被它軟嫩多汁的口感所征服!經過精心的烹調,已經完全入味,肉質鮮嫩柔軟,在口中幾乎化成一團。咀嚼之中,肉汁四溢,濃郁的肉香中,又夾雜著一股獨特的菠蘿甜香,瞬間在味蕾上激起一陣波漣,真是絕妙滋味!至尊燒鵝皇$1外皮燒得恰到好處,色澤金黃亮麗,盤底用微火慢烤,令鵝肉保持熱度,一直鮮美,持續散發出陣陣香氣。咬下去,非常酥脆的外皮,鵝肉細膩嫩滑汁水四溢,鹹香可口,色香味俱佳!而且這道菜只要$1,簡直抵到爛啊!白汁明蝦球鮮活肥美的明蝦外面裹了一層炸皮很酥脆,淋了幾圈酸甜白汁,咬下去蝦肉飽滿多汁,在齒間碾壓開來,瞬間釋放出一股濃郁的海鮮香氣,鮮香中又伴隨著一股淡淡的奶香,在舌尖激起一陣陣漣漪!清蒸富貴斑魚斑魚上面有些斑點呈現出飽滿透亮,咬下,魚肉細膩嫩滑,釋放出一股清鮮甘美的汁液。蔥姜令魚肉本身的鮮美味道更加突出,清

原個菠蘿咕嚕肉

至尊燒鵝皇$1

白汁明蝦球

清蒸富貴斑魚
斑魚上面有些斑點呈現出飽滿透亮,咬下,魚肉細膩嫩滑,釋放出一股清鮮甘美的汁液。蔥姜令魚肉本身的鮮美味道更加突出,清鮮的汁液在口中流淌,湧入喉間,留下一股令人回味無窮的清新余味!

2024-07-10 522 瀏覽
半島漁港呢晚同家人嚟到v walk,行左一陣街,開始肚餓搵野食,沿天橋去南昌薈,發覺都幾多嘢食,有一間酒樓未到七點已經差唔多坐滿人,最尾揀咗呢間半島漁港食野。我同家人入到酒樓職員問我食小菜家打邊爐,眼見附近人客都選擇打邊爐,於是我地都試下,揀咗冬瓜瑤柱鍋,最近天氣比較熱清下熱。我哋揀咗打邊爐,酒樓會跟埋日本刺身(包括三文魚,螺片,甜蝦…),跟住上埋環球海鮮盤(海蝦,蟶子,元貝,鮑魚,墨魚仔同埋海蟹),我覺得都幾豐富,煮好鮮甜。仲有一樣不得不提嘅係:阿翁極級牛頸脊,我哋兩個人,俾咗一碟細份量比我哋,食完覺得好夠,主要係好爽口,同大陸新鮮食到嘅一樣。全程樓面服務好周到,食一陣就會幫你換碟,又會不停遞濕紙巾俾我,今時今日喺香港食唔到呢啲服務。埋單$298一位,我覺得非常合理識到呢啲質素嘅食物。所以我強烈推介俾其他食家,環境新裝吾錯,枱夠闊可以擺多啲食物,同其他酒樓冇得比。
半島漁港
2024-07-09
2024-07-09 319 瀏覽
自從上次知客大駡楼面交戰後,有大半年冇來食飯,今次就啱朋友在附近就相约來開飯,今年不知是否換了部份員工,態度和招呼都有改進比之前客氣和態度良好,咁先可以令人留港消費,燒味食物好有水準尤其义燒肥瘦適中,叫了4人套餐好豐富。下次再來。
6月13日因為大細仔仔,今日都有時間,同肥華及靚媽食晚飯,所以因利成便,選擇咗呢間酒楼食,慶祝父親節晚飯,今日雖然係閒日,但呢間酒楼,竟然有爆場情况出現今晚肥華一家四口,柯打咗個,自選4至5位餐,再加一碟小菜,個頭盤小食,川味口水雞,味道Ok,而個燒味雙拼,個义燒實在出色,而個燒腩仔其實唔差,衹不過义燒太強被比下去,至於個 豉汁涼瓜鮮牛肉及個剁椒蒸大鱔,以今餐小菜味道來講,亦係有水準之作,反之碟豉油皇炒鵝腸,則炒得過火,令到鵝腸口感偏韌又有火味,而另加嘅,兩個仔仔至愛,黑椒牛仔骨,初上枱時,係未煮熟要再 攞入廚房翻兜,就真係影响咗,食呢碟餸嘅心情,至於跟餐嗰個,粉葛赤小豆豬骨湯及臭草綠豆糖水,就係真材真料,絕非點檔貨式,加埋免費任叫的,白飯及白粥亦算佳品,所以今晚呢餐由,細仔仔爭住找数嘅慶祝父親節晚飯,揾食肥華,非常多謝佢🙏🙏🙏👍👍👍👍👍
2024-06-05 521 瀏覽
長者天堂 這個位於豪宅對面的飲茶天堂 . 位於南昌站豪宅的對面南昌薈 價錢實惠 出品對得住大家 都算合格. 唯一缺點是有搭枱和可選擇不搭枱 . 較早前有較不大好的風氣 收紅包 現經酒樓大事改革 已改善了很多 。早茶盅頭飯抵食 價錢平 可多食多叫 點心即叫即蒸. 下午茶 食個涼瓜班腩飯 $68 十分抵食 正宗班腩又多 找數都唔使 $85 元 值得幫襯。點心 鮮竹牛肉 大蝦腸粉 盅頭飯 牛肉飯 雞飯 咸魚肉飯飯 都十分新鮮 即叫即蒸 晚市有 火鍋和晚飯小菜 都十分抵食 。 招呼也改進不少 值得幫襯

• 菜膽雲吞雞  涼瓜班腩飯  各式蒸飯等
今晚星期六,同朋友去左南昌薈既半島漁港酒樓食晚飯,鄰近地鐵站,附近有戲院,算方便。七點晚飯時間,吾算多人,全場2/3左右,可能客吾多,店員服務都ok,經常睇我地有咩需要。我地5個人,叫左4-5人晚飯優惠套餐,海蜇燻蹄,豆腐海皇羹,燒味雙拼(叉燒+燒腩仔),剁椒蒸大鱔,海味雜菜粉絲煲,四季野菌牛柳粒,白飯白粥任裝,包甜品。份量都吾算少,最後我地係有剩既🙈不得不提係佢個燒腩仔同蜜汁叉燒……燒腩仔皮有少少焦脆感覺,肉質軟而稔,肥瘦均勻,加上黃芥末,惹味!而蜜汁叉燒我都真係幾推薦,肥瘦適中,醬汁味道剛好,入囗竟然有小小鬆軟融化既感覺,係驚喜既,若然有燶邊再錦上添花。而剁椒蒸大鱔上菜就都真係幾靚仔,紅紅綠綠配襯荷葉底,未食已經視覺贏哂,味道都吾錯,魚肉質軟滑帶少許彈牙,微小辣度可以接受。最後可能都真係份量太多,定我地細食,有剩少小😅總結,不過不失,經過可以一試。

2024-04-28 702 瀏覽
次次去攞籌飲茶,因為唔識個帶位阿姐,永遠D number冇郁過。D熟客一到,個帶位阿姐直頭就帶入去酒樓。街坊就慢慢排,排一個鐘一張7-10人位檯都冇跳。一到接待處問點解一個鐘一張檯都冇,3個阿姐圍住你,嘈八閉,仲話再等,陰陽怪氣話未知幾時有,你唔等就走,擺明趕客。原來一打開comments,個個都話呢個分店D帶位阿姐大曬,態度勁差。消費者要攞錢買黑口黑面,勁下頭,勸後生仔千企唔好去幫襯!!!!浪費時間!!!管理層可唔可以管理下你D員工!!比錢飲茶仲要睇阿姐面色,正PK

2024-04-28
2024-04-07 660 瀏覽
入到去0服務,問都唔問我飲咩茶,強塞壺普洱茶落黎。我話唔飲普洱茶,問佢有咩茶簡,答都唔答直接走。 轉左第二個部長問佢要香片,佢打開壺普洱睇睇話呢壺茶未飲過喎。然後我答係上一台既佢先放過我比過壺茶我🤬點心黎得慢又要凍既,又咸,又上錯其他台點心,要提佢先肯拎走😩最嬲係有bb問左佢三次要bb櫈都話拎比我,拎左15分鐘到無! 嬲到我跟住個部長行叫佢指比我自己去拎🤬🤬🤬收錢果陣發現,3歲都要收十幾蚊茶錢🙁 呢d咁既服務仲要收你加1! 真係唔好怪人地個個北上,自己搞黎😡永遠都唔會再黎呢度飲茶😟

2024-04-07
$130 (早餐)
2024-04-04 535 瀏覽
同两名朋友食自助火煱,但啲三式丸及鳝片全部未解凍,連冰一齊上枱,真失望。而食品質素就麻麻哋,不值得再試,可以Black list,唔會再幫襯,店員服務態度一般,但人手不足,往往要自己主動取餐具用品。
2024-04-03
生日
2024-02-19 968 瀏覽
大年初七,仁日人人生日,費事煮一家四口到附近酒樓吃飯慶祝!服務員給我們帶個較裏面的位置,不錯,可能過年原因,沒啥菜品選擇,要麽吃四人套餐1488,裏面有龍蝦焗芝士伊麵碗仔翅等菜品,好像還可以接受,但老大説不喜歡吃,就散點,看到時日推薦,澳龍焗芝士伊麵,特價788元,滿吸引,就讓服務員點餐,後服務員介紹説套餐裏的龍蝦是波士頓龍蝦,我們點的這個是澳龍,澳龍跟波士頓我們一聽就知道差異了,還説伊麵的量還可以夠我們吃,過年嘛打打卡也可以,上菜後味道及賣相都非常驚喜,龍蝦肉非常新鮮有彈性,芝士伊麵味道調配杆杆好,老大吃得停不了口,量大划算,都吃得好滿足!時日消費1239元!

2024-02-16
  • 龍蝦焗芝士伊麵,金菇沙爹牛肉