2018-09-25 2266 瀏覽
年輕一代的可能唔知什麼是豬仔餅,也不清楚豬仔餅的自來。原來豬仔餅又叫豬籠餅,係中秋佳節的傳統糕餅,傳統中式餅舖如有售賣月餅的,那店鋪多會有剩餘的月餅皮做成無餡的公仔餅,再造成一隻一隻的豬仔形狀— 豬仔餅了。而舊時餅鋪多會放一隻一隻豬仔入彩色膠籠,所以又叫豬籠餅。去買餅時因為中秋節收早,雖然已拉半閘,但見我同同事衝過去問仲有冇豬仔餅,個靚女即刻走入廚房拎俾我😢感動,間鋪其實仲有其他公仔造型,不過我最喜歡還是豬仔餅。沒有要膠籠,因為家中已有膠籠,可以重用又不失環保呢。豬仔餅材料用麵團加上砂糖後焗,佢做到好香噴噴,少少甜,又不會入口漿口的,百吃不厭,但又要等下年了。*豬仔餅係中秋限定,平日要食就食棋子餅啦!人情味同老餅味一樣咁好咁濃的傳統中式餅鋪:卓越食品餅店。傳統舊式小鋪賣少見少,多多支持小店,否則四周只剩連鎖店呢。
年輕一代的可能唔知什麼是豬仔餅,也不清楚豬仔餅的自來。

*豬仔餅係中秋限定,平日要食就食棋子餅啦!

人情味同老餅味一樣咁好咁濃的傳統中式餅鋪:卓越食品餅店。
傳統舊式小鋪賣少見少,多多支持小店,否則四周只剩連鎖店呢。
豬仔餅
豬仔餅
2018-09-16 2066 瀏覽
之前試過卓越嘅砵仔糕、糯米糍同老婆餅都唔錯,今次就試吓佢嘅傳統月餅!四黃白蓮蓉月餅同平時嘅雙黃白蓮蓉月餅差唔多大細,切落去嘅時候感受到好實淨好足料。月餅皮有少少脆,蓮蓉嘅甜度適中,四個蛋黃都幾大,仲要漏油。好油水嘅月餅係最好味嘅!我推薦俾想食傳統月餅過中秋節嘅你
之前試過卓越嘅砵仔糕、糯米糍同老婆餅都唔錯
,今次就試吓佢嘅傳統月餅!

月餅皮有少少脆,蓮蓉嘅甜度適中,四個蛋黃都幾大,仲要漏油
。好油水嘅月餅係最好味嘅!

我推薦俾想食傳統月餅過中秋節嘅你
2018-09-14
2018-06-23 2946 瀏覽
可能因為花的時間心思多,但利潤卻不高,現在的傳統糕餅店已經買少見少了,很難得在西環還能找到高水準的唐餅店。個人來說特別喜歡這裡的糯米糍,因為糯米糍煙韌不黏牙,外皮做的非常軟糯。外表第一眼看起來相貌平平,不過咬下去就知道有驚喜。飽滿的餡料讓整個糯米糍「漲卜卜」,裡面的餡料多的滿出來,每一口都能吃到花生餡。糯米糍有紅豆和花生餡,價錢便宜,買滿六顆就會使用膠盒包裝,不然就會使用塑膠袋普通裝上。記得糯米糍要即買即食,或者放在室溫保存。因為如果放進冰箱或者隔天食用,糯米糍口感會大打折扣。若偶爾經過小店,不妨買來試試,相信會有意外的驚喜。

花生糯米糍

若偶爾經過小店,不妨買來試試,相信會有意外的驚喜。
2018-02-04 3556 瀏覽
傳統的食店, 越來越少。傳統的糕點店, 可以說是所剩無幾。這次來到上環, 經過這家舊式的食品餅店, 不禁駐足。很好奇, 因為有很多人排隊。不過, 都是上了年紀的人, 大多是老婆婆及一些媽媽級的女士。像我們這種八十九十後的顧客真的很少。有時候也會感嘆, 傳統的食店一直都缺乏年輕一代的顧客...導致一間間地結業。但是, 不難發現, 如果有一些老店要倒閉結業, 被傳媒報導, 又會有很多年輕的朋友一窩蜂地去湊個熱鬧, 打打卡, 在社交平台不斷說可惜呀, 難過呀, 或是說要支持老店。但是他們平常都沒有光顧過...講講, 很容易。但是要身體力行, 不客易呀。這些老店若果沒有了這批老顧客, 之後是不是又要面對結業的危機呢? 真希望年輕人都可以多光顧這些舊式餅店。芝麻糕 HKD 5.00這麼寒冷的天氣底下, 吃這個凍凍的芝麻糕, 真的別有一番滋味。這個糕的芝麻味不是很重, 比較甜。不過好好吃, 好軟滑。無豆迷你砵仔糕 HKD 2.00這麼可愛的砵仔糕, 真的是人見人愛。而且它不只是外表可愛, 也很好吃。味道好味, 質地又夠實在, 咬落去好香, 好滑!真的是大人細路都岩食! 真希望這些傳統美食, 能夠延
傳統的食店, 越來越少。傳統的糕點店, 可以說是所剩無幾。

這次來到上環, 經過這家舊式的食品餅店, 不禁駐足。
很好奇, 因為有很多人排隊。

像我們這種八十九十後的顧客真的很少。

難過呀, 或是說要支持老店。

但是他們平常都沒有光顧過...

講講, 很容易。但是要身體力行, 不客易呀。

真希望年輕人都可以多光顧這些舊式餅店。

芝麻糕 HKD 5.00
這個糕的芝麻味不是很重, 比較甜。不過好好吃, 好軟滑。

無豆迷你砵仔糕 HKD 2.00
這麼可愛的砵仔糕, 真的是人見人愛。
而且它不只是外表可愛, 也很好吃。
味道好味, 質地又夠實在, 咬落去好香, 好滑!
真的是大人細路都岩食!

真希望這些傳統美食, 能夠延續下去!
周街好多都係工場一次過整完入哂盒咁放係度賣,會即日整既傳統糕點買少見少,仲要係裝修仲要保留住舊式小店風味更加少。有好多唔同種類既糕點賣,不過去到有好多都已經無哂真係好搶手,,而且價錢都唔算好貴,下次可以試多幾款。迷你版砵仔糕一啖食哂夠方便,黃砵仔糕($2)同香色既椰汁砵仔糕($2.5),紅豆粒粒分明又唔會太淋身又唔過甜,椰汁味仲好濃添,一啖食哂岩岩好。荳沙軟餅($3)好煙靭,荳沙超滑兩啖食得完。店名: 卓越食品餅店地址: 西環皇后大道西183號地下

荳沙軟餅

荳沙軟餅($3)好煙靭,荳沙超滑兩啖食得完。

店名: 卓越食品餅店
地址: 西環皇后大道西183號地下
2017-05-30
荳沙軟餅
  • 迷你版砵仔糕
1K
2017-05-05 2267 瀏覽
卓越食品餅店喺西環區都好多年歷史,供應傳統中式小食、糕點,有蛋散、蓮蓉酥、嚤囉酥、砵仔糕、桂花糕、糯米糍等。由門面、裝潢到店員 都聞到一陣懷舊味道,食懷舊野就唔好講價錢,更何況仲要賣得唔貴。4點幾鐘去到乜都賣哂咁滯,冇乜選擇下,諗起唔知幾耐冇食過砵仔糕,買左兩粒過下口癮。黃砵仔糕 $2/個;$15/8個(迷你)本來仲有椰汁砵仔糕但賣哂… 咁我大膽假設椰汁版應該係好食啲(?) 價錢咁平係因為size細細隻,一口放得入,啱哂懶人。砵仔糕挺身 ,軟硬適中,紅豆唔算好多,甜度剛好,我唔清楚人地做法,正唔正宗唔敢講,但幾好食!(食唔到椰汁味添)識做呢啲傳統糕點嘅人愈黎愈少,經過嘅咪試下囉。
黃砵仔糕 $2/個;$15/8個(迷你)
價錢咁平係因為size細細隻,一口放得入,啱哂懶人。
(食唔到椰汁味添)
黃砵仔糕
識做呢啲傳統糕點嘅人愈黎愈少,經過嘅咪試下囉。
2017-04-22
2017-02-02 1755 瀏覽
Walking around the Sai Ying Pun area, we discovered a queue of people at a shop selling old style Hong Kong baked goods. But it seemed everyone on line was just ordering one item. Put chai ko. Those steamed pudding cakes made of rice. A traditional Hong Kong street snack, steamed in ceramic bowls.Why would people be lining up here for this? Something that can be found in other areas of Hong Kong. This is the first time I've ever encountered a queue for this.As any good foodie can tell you, alway

As any good foodie can tell you, always follow what the people who live in the area eat and you can't go wrong.

One put chai ko costs $2 for one. He ordered two flavors: brown was traditional brown sugar. White was coconut.  Boyfriend added a sticky rice cake with red bean paste for $3.

Definitely the most smallest put chai ko I've ever seen. They were mini in size. I guess a good thing about it that you can eat a few and not be too full for the next snack down the street! Tastewise, they were ok. Soft and semi sweet. The red beans were soft and not chalky in taste like I usually fear in put chai go.

The sticky rice cake was ok. It was very chewy and the red bean paste was fairly sweet. I think I needed a drink at that point.
Interesting old school type place. Worth a detour if in the area if you want to eat something tradtional. Though no English as everything was in Chinese, you can just point as everything is nicely displayed.
2017-01-12
2016-01-20 2814 瀏覽
卓越乃一間老店,售賣多款中式糕餅。年近新年,也推出一些應節食品。迷你砵仔$2件,有黃白兩款,分別是黃糖砵仔糕和椰汁砵仔糕。燒餅有原味和豆莎餡料,每件$3,小妹要了豆莎燒餅。豆莎燒餅剛出爐,拿在手中仍燙手,咬下去軟綿煙韌,豆莎餡料香滑富豆香。兩款砵仔糕食味分別不太大,糕身挺實富咬口,不太淋的紅豆夾雜其中,豆味香濃。
迷你砵仔$2件,有黃白兩款,分別是黃糖砵仔糕和椰汁砵仔糕。
燒餅有原味和豆莎餡料,每件$3,小妹要了豆莎燒餅。
2016-01-20
2015-04-17 2799 瀏覽
由同事帶拎我胃人鵝來到西環,就有一些糕點買的,之前我都試吃過豆沙燒餅再想來添食.左穿右行之時,到了目的地店內全是一些中式的糕點有雞蛋餅,水泡餅,馬仔,蛋散,老婆餅,連月餅都有得買.小小的店內,是有多元化的選擇我在店前細看後,是超多街坊都買這個椰汁砵仔糕,一個是HKD2.5,如買8個是HKD17當時要買夠8個,夠化算真的超口吃,因為特濃椰汁味,質地好香軟細滑,加上每件糕都有粒粒的紅豆,紅豆吃下去是綿綿的豆蓉難怪同事大力推薦我試這椰汁砵仔糕芝麻糕就有點失色了~芝麻味不夠,而是吃到很重糯米粉味試了一次就夠了~店內有很多食品很想再試,例如:大大個的紙包雞糕,馬仔,將會是我下個目標來的~
由同事帶拎我胃人鵝來到西環,
就有一些糕點買的,
之前我都試吃過豆沙燒餅
再想來添食.
左穿右行之時,到了目的地
店內全是一些中式的糕點
有雞蛋餅,水泡餅,馬仔,蛋散,老婆餅,
連月餅都有得買.
小小的店內,
是有多元化的選擇
椰汁紅豆糕
$2.5
我在店前細看後,
是超多街坊都買這個椰汁砵仔糕,
一個是HKD2.5,如買8個是HKD17
當時要買夠8個,夠化算

真的超口吃,
因為特濃椰汁味,
質地好香軟細滑,
加上每件糕都有粒粒的紅豆,
紅豆吃下去是綿綿的豆蓉
難怪同事大力推薦我試這椰汁砵仔糕
芝麻糕
芝麻糕就有點失色了~
芝麻味不夠,
而是吃到很重糯米粉味
試了一次就夠了~

店內有很多食品很想再試,
例如:大大個的紙包雞糕,馬仔,
將會是我下個目標來的~

2015-04-15
3 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
椰汁紅豆糕
$ 2.5
2015-03-12 2196 瀏覽
之前,媽咪叫我幫她走到西環買藥材,為免放工走過來藥材舖收舖,還是星期六來比較穩陣!  恰巧!經過藥材舖附近,見到有間老餅店 <卓越食品餅店>,售賣迷你砵仔糕!  令我蠢蠢欲動好想試! 況且,這是迷你版,就算剛剛食飽,食一、兩個都無妨! 這家老餅店除了售賣迷你砵仔糕之外,還有燒餅、包點、糕點...等,價錢好平!非常吸引! 迷你砵仔糕 $1.8/ 個三、四啖便吃掉一個!  較為黏糯!甜度剛好! 椰汁砵仔糕 $2/ 個椰香滿載!  比較爽口一點,沒有黏牙的感覺!只是花上幾 $,讓我食到懷舊小食亦嚐到一點甜!  真滿足!
 令我蠢蠢欲動好想試!
況且,這是迷你版,就算剛剛食飽,食一、兩個都無妨!
迷你砵仔糕 $1.8/ 個
三、四啖便吃掉一個!
 較為黏糯!甜度剛好!

椰汁砵仔糕 $2/ 個
椰香滿載!
 比較爽口一點,沒有黏牙的感覺!
迷你砵仔糕 & 椰汁砵仔糕
$3.8
只是花上幾 $,讓我食到懷舊小食亦嚐到一點甜!
 真滿足!

2014-10-25
外賣自取
$3.8 (下午茶)
2014-03-24 2611 瀏覽
沿著皇后大道西行, 竟看到一間舊式包餅店, 那些小食吸引著我, 最後點了黃糖缽仔糕$1.7及椰汁缽仔糕$1.9,各兩個, 是迷你SIZE的, 雖沒有很多豆, 但味道不錯, 很喜歡那糕的質感, 不會太粉, 也不會太甜, 比起深水埗那出名的更勝一籌.他們還有售賣蛋卷、米通, 但價格不太吸引.下次會試其他小食!

他們還有售賣蛋卷、米通, 但價格不太吸引.
下次會試其他小食!
2014-03-22
外賣自取
$7.2 (下午茶)
  • 黃糖缽仔糕,椰汁缽仔糕
2012-07-29 1344 瀏覽
是日放假,在中西區四週遊逛,經過此傳統中式糕餅店。這類店只在舊區才見到,既然難得來到,當然要光顧一下。由於剛吃完飯不久,不太餓,於是只買了一件白糖糕。白糖糕 ($3):餅櫃沒有了,店員是從新鮮造越的盆子裡拿給我的。體積細小,但很軟熟,大半件都沒有酸味,吃到最後才有少少酸,不過整體偏甜了一點。後來看到食評,才知道此店聞名的是豆沙燒餅和糯米糍。原來我選錯了啊......將來有機會再來,會試試它的「名物」。

由於剛吃完飯不久,不太餓,於是只買了一件白糖糕。

白糖糕
2012-06-26
$3 (其他)
2010-11-28 1164 瀏覽
由於未夠11點我就到左...所以我最想食既豆沙軟餅仲未有...但係當我問店員,大約幾點會有既時候,那女人完全唔理我...之後好彩有個貎似老闆娘既同我個半個鐘左右...我咪唯有去食個早餐,再去生記買埋鹵水鵝先回頭....好彩回頭買時岩岩有...仲好新鮮熱辣辣添...由於多年前已經經常食,所以今次一買就一磅呀唔該($24/磅)~順道買多4個迷你砵仔糕($1.3/個),4粒花生糯米慈($2.2/粒)~搭左成個鐘頭車返到屋企,啲豆沙軟餅仲係暖架...急不及待已經偷食一件...真係同往年一樣咁美食~至於迷你砵仔糕,真係差左好多...無左當年既味道lu另外花生糯米慈呢...雖然層皮好軟熟,但層皮厚到呢~ps...分數係比豆沙軟餅既~其實有十個讚先得~
花生糯米慈

迷你砵仔糕

豆沙軟餅

但係當我問店員,大約幾點會有既時候,那女人完全唔理我...

之後好彩有個貎似老闆娘既同我個半個鐘左右...

我咪唯有去食個早餐,再去生記買埋鹵水鵝先回頭....

好彩回頭買時岩岩有...仲好新鮮熱辣辣添..
搭左成個鐘頭車返到屋企,啲豆沙軟餅仲係暖架...
急不及待已經偷食一件...真係同往年一樣咁美食~

豆沙軟餅

至於迷你砵仔糕,真係差左好多...無左當年既味道lu

迷你砵仔糕

另外花生糯米慈呢...雖然層皮好軟熟,但層皮厚到呢~

花生糯米慈

ps...分數係比豆沙軟餅既~其實有十個讚先得~
2010-11-27
30 分鐘 (外賣自取)
2010-04-11 890 瀏覽
呢間野由細食到大架喇..要推介:花生糯米糍呢個真係好好食.特別係新鮮出爐果陣,個皮唔痴牙,d花生就超脆椰汁砵仔糕其實係出面好少見到椰汁砵仔糕,通常果d都係用白糖only但係呢個細細地又香椰汁味,我一次可以食5-6個..豆沙角(唔肯定係唔係咁叫)呢樣係新年限定,熱辣辣真係好食到癲左.當然卡路里唔少啦,但係一年得一次可以放任下既p.s.其實仲有光穌餅,但可能其他人會嫌乾得滯,但我個人都係覺得唔錯既..
呢間野由細食到大架喇..
要推介:

椰汁砵仔糕
其實係出面好少見到椰汁砵仔糕,通常果d都係用白糖only
但係呢個細細地又香椰汁味,我一次可以食5-6個..

豆沙角(唔肯定係唔係咁叫)
呢樣係新年限定,熱辣辣真係好食到癲左.
當然卡路里唔少啦,但係一年得一次可以放任下既
2010-04-01
  • 花生糯米糍
  • 椰汁砵仔糕
  • 豆沙角
  • 光穌餅
2010-01-02 778 瀏覽
十二月三十一日(星期四)是日是2009年的last day,office內都很少人專心地工作了!以holiday mood來渡過了這一日!我就準時走!等老公仔做完gym後,再去西環搵野食!由上環地鐵站行到西環,不是太遠,路經這間傳統中式糕點老公仔提議買牛耳吃,我就買了半磅($14),好脆,不油!推介!買了個中式蛋糕($5.5),味道不錯,不太甜老公仔就要了個皮蛋酥($7),他也說相當好吃呢....又一次亂打亂撞吃到好野...而且是不敗(沒有喊樣)的食肆...難得!
十二月三十一日(星期四)

由上環地鐵站行到西環,不是太遠,路經這間傳統中式糕點
買了個中式蛋糕($5.5),味道不錯,不太甜
老公仔就要了個皮蛋酥($7),他也說相當好吃呢....

2009-12-31
慶祝紀念