2018-09-25
年輕一代的可能唔知什麼是豬仔餅,也不清楚豬仔餅的自來。原來豬仔餅又叫豬籠餅,係中秋佳節的傳統糕餅,傳統中式餅舖如有售賣月餅的,那店鋪多會有剩餘的月餅皮做成無餡的公仔餅,再造成一隻一隻的豬仔形狀— 豬仔餅了。而舊時餅鋪多會放一隻一隻豬仔入彩色膠籠,所以又叫豬籠餅。去買餅時因為中秋節收早,雖然已拉半閘,但見我同同事衝過去問仲有冇豬仔餅,個靚女即刻走入廚房拎俾我😢感動,間鋪其實仲有其他公仔造型,不過我最喜歡還是豬仔餅。沒有要膠籠,因為家中已有膠籠,可以重用又不失環保呢。豬仔餅材料用麵團加上砂糖後焗,佢做到好香噴噴,少少甜,又不會入口漿口的,百吃不厭,但又要等下年了。*豬仔餅係中秋限定,平日要食就食棋子餅啦!人情味同老餅味一樣咁好咁濃的傳統中式餅鋪:卓越食品餅店。傳統舊式小鋪賣少見少,多多支持小店,否則四周只剩連鎖店呢。
*豬仔餅係中秋限定,平日要食就食棋子餅啦!
人情味同老餅味一樣咁好咁濃的傳統中式餅鋪:卓越食品餅店。
傳統舊式小鋪賣少見少,多多支持小店,否則四周只剩連鎖店呢。