2022-07-19
最近同朋友去咗中環行街 行到攰想搵間可以傾吓計慢慢食嘅地方 就上網搵到呢間日式居酒屋🏮呢度主打食串燒 亦都有酒類、小食、燒物等供應 價錢中等 但食物質素同價錢成比例 同朋友享受左一個寧靜而且開心傾偈嘅晚上😍呢度嘅座位比較迫 枱面都比較窄小 環境好有日式嘅風格 不過都唔影響食物嘅質素🤣一上枱會放低一碟蔬菜 餐前小碟非常開胃新鮮🤣🔸串燒方面🔸-明太子雞肉串-雞肉串撈生雞蛋汁吃 雞蛋好新鮮 味道濃郁特別 幾入味 醬汁同肉汁好多 加埋軟骨碎增加口感!-鹽燒雞翼-灑左海鹽做調味既外皮 外皮焦脆 味道鹹香 燒得啱啱好 雞肉嫩滑啖啖肉😍-燒生蠔🦪-燒廣島蠔雖然細粒 但係燒得啱啱好 咬落去會有海水嘅味道 熱辣辣😍-燒白鱔🐟-呢款係我同朋友一致認為最好食嘅🤣白鱔好香滑 食落去冇骨 會有種油脂感 高水準🙈除此之外我哋仲叫咗 燒豆腐、燒番薯、鴨舌、燒豬腩肉等 都燒得啱啱好 味道食落去都高水準發揮!尤其是係個鴨舌 出邊真係食唔到咁爽口得來又唔會太鹹 真係好想encore🤣🔸燒物方面🔸-厚切牛舌心🐮-呢一款好矜貴 厚身得來咬落去有種爽口嘅感覺 有肉汁之餘 加咗岩鹽 食落啖啖肉 好味🥰-燒三文魚鰭-滿滿嘅油脂感
🔸串燒方面🔸
-明太子雞肉串-
-鹽燒雞翼-
-燒生蠔🦪-
-燒白鱔🐟-
🔸燒物方面🔸
-厚切牛舌心🐮-
-燒三文魚鰭-
滿滿嘅油脂感 三文魚好新鮮 會配埋沙律醬 但係個人建議就咁食已經好香口!
🔸飯團、泡飯🔸
我叫咗個三文魚飯團 味道簡單 但係食落臥虎藏龍 飯團面層煎到好香口 食落好焦香 伴埋一大塊脆紫菜 裏面有滿滿嘅三文魚肉 食完好飽肚🤣
朋友叫咗個三文魚泡飯 佢話好有驚喜🥰茶泡飯好香 食落去飯粒軟淋 唔會好鹹 反而好開胃 不過女仔食完都填飽左個肚一半🙈