2025-05-26 0 瀏覽
嘻嘻上網搵到呢間隱世居酒屋食物種類多多 除咗雞牛豬羊蔬菜海鮮串燒之外仲有大量日本料理前菜沙律主食甜品都有 串燒亦可以一串串咁嗌 自由度好高🥰我哋過咗晚飯時間去都仲係滿座 人氣十分高~~🍄鮮冬菇 $26試咗一次之後每次食串燒都會嗌佢🤤菇肉鮮嫩多汁 經過燒烤之後一口爆汁👍🏻👍🏻簡單用少少鹽調味已經好好味!🥢日本雞腎 $39雞腎脆脆軟軟 咬落清脆嗦嗦聲雖然係內臟但唔會有令人難接受嘅腥臭味同樣係簡單嘅鹽燒已經好好味!👅特上厚切牛舌蕊 $59牛脷芯肉質比常見嘅牛舌更加軟稔Q彈好欣賞佢哋每片都係厚切 啖啖肉口感微脆有肉汁 隔離配咗啲芥末同埋生洋蔥粒可以解解膩🧂鹽燒翠玉瓜 $26翠玉瓜爽口清甜 燒過之後毫無草青味
嘻嘻上網搵到呢間隱世居酒屋
食物種類多多 除咗雞牛豬羊蔬菜海鮮串燒之外仲有大量日本料理
前菜沙律主食甜品都有 串燒亦可以一串串咁嗌 自由度好高🥰
我哋過咗晚飯時間去都仲係滿座 人氣十分高~~

🍄鮮冬菇 $26
試咗一次之後每次食串燒都會嗌佢🤤
菇肉鮮嫩多汁 經過燒烤之後一口爆汁👍🏻👍🏻
簡單用少少鹽調味已經好好味!

🥢日本雞腎 $39
雞腎脆脆軟軟 咬落清脆嗦嗦聲
雖然係內臟但唔會有令人難接受嘅腥臭味
同樣係簡單嘅鹽燒已經好好味!

👅特上厚切牛舌蕊 $59
牛脷芯肉質比常見嘅牛舌更加軟稔Q彈
好欣賞佢哋每片都係厚切 啖啖肉口感微脆有肉汁
隔離配咗啲芥末同埋生洋蔥粒可以解解膩

🧂鹽燒翠玉瓜 $26
翠玉瓜爽口清甜 燒過之後毫無草青味
2025-05-23 0 瀏覽
今次去咗尖沙咀南亭,呢度串燒真係有水準,尤其係燒雞腎同燒大蝦,鮮味十足又唔會過火🔥,仲有凍稻庭烏冬清爽彈牙,夏天食最啱!燒豆腐外脆內軟,吸收晒醬汁,好有層次感😋 ✨燒雞腎 雞腎燒得剛剛好,口感彈牙又帶微微焦香,唔硬唔韌,啱啱好嘅鹹香味令人一串接一串🔥 ✨燒大蝦 大蝦新鮮肥美,燒得香氣四溢,蝦肉彈牙多汁,配埋秘製醬汁,食落好滿足🦐 ✨凍稻庭烏冬 烏冬冰涼爽口,麵身煙韌彈牙,配搭輕淡醬汁,清新解膩,夏天必試! ✨燒豆腐 豆腐外層微焦香脆,內裡軟滑,吸收晒醬汁嘅鮮味,口感層次豐富,簡單卻好味😋 🎶🎶🎶 Experience authentic Japanese izakaya vibes at Nantei in Tsim Sha Tsui, where every skewer is grilled to perfection. Their refreshing cold Inaniwa udon and flavorful grilled delights make for an unforgettable dining experience. 🍴南亭📍 尖沙咀棉登徑8號凱
✨燒雞腎

🍴南亭
📍 尖沙咀棉登徑8號凱譽地下9號舖
📞27362500
2025-05-19 0 瀏覽
🍢尖沙咀呢個熱鬧商圈裡面,隱藏著一間充滿日式居酒屋氣氛嘅串燒店「南亭」🍗日本阿波尾雞翼:必食!爆汁又夠入味​呢度嘅雞翼用嘅係日本阿波尾品種,成隻雞翼大大隻,烤到金黃色外皮微微焦脆,咬落去第一啖已經感受到肉汁 bomb 出來💥!雞皮帶點鹹香~​🥓蘆筍豚肉卷:清新與濃郁嘅完美配搭​呢個卷物賣相已經好吸引,翠綠蘆筍被薄切豚肉緊緊包裹住,烤到豚肉邊位少少焦脆,咬落去豚肉嘅油香夾住蘆筍嘅清甜,口感層次好豐富!蘆筍仲保持住爽脆,唔會過熟,豚肉又唔會太膩,兩者平衡得超好😋~​🧅日本雞肉大蔥:經典日式串燒靈魂所在​呢款絕對係日式串燒嘅靈魂!雞肉帶點脂肪,咬落去軟嫩多汁,而大蔥經過炭烤之後,辛辣味減退,反而帶有陣陣甜味,同雞肉一齊食,蔥香滲入肉裡🍻~師傅燒嘅火候控制得好好🥒鹽燒翠玉瓜:簡單卻見功夫​表面微微焦香,咬落去翠玉瓜依然保持住水潤,鹹味剛剛好帶出蔬菜本身嘅鮮甜,食落去清爽解膩,尤其食完幾款肉類之後,呢個真係救星🌟~​食完呢幾款串燒,真心覺得「南亭」嘅師傅對食材同火候都好有要求,每款都食得出用心。坐低叫幾串再配杯清酒或者生啤,真係有種置身日本居酒屋嘅感覺~尖沙咀想食高質串燒,呢度絕對值得一試!🔥

🍗日本阿波尾雞翼:必食!爆汁又夠入味​

🥓蘆筍豚肉卷:清新與濃郁嘅完美配搭​

🧅日本雞肉大蔥:經典日式串燒靈魂所在​

🥒鹽燒翠玉瓜:簡單卻見功夫​

5 分鐘 (堂食)
2025-05-19 0 瀏覽
呢排約埋朋友去食串燒!今次黎到尖沙咀既「南亭」,試吓有幾正先~​爐火熊熊既燒烤爐遠遠已經聞到香,老闆手勢熟練地翻轉住每一串食材,油汁滴落爐火度「滋滋」聲,未食已經流曬口水🤤​「燒雞心」每一顆都大大粒,咬落去嫩滑多汁,中間帶點微微既軟韌感,醬汁調味剛剛好,鹹香中帶少少甜味,仲保留住雞心本身既鮮味,一串接一串真係停唔到口😋 記得趁熱食,熱辣辣先夠過癮!​「燒雞翼」外皮燒到金黃微焦,一咬落去肉汁即刻爆開,雞皮帶點脆口,雞肉又嫩又入味,連骨邊位都充滿醬香,呢種炭燒香氣真係外賣串燒冇得比🔥 「燒鴨舌」食落絕對驚喜!鴨舌軟稔中帶點彈牙,骨頭軟硬度剛好,咬開後裡面既肉質細嫩,醬汁完全滲透每一個位,鹹香帶點微辣,越食越上癮🤣​呢度既串燒勝在夠鑊氣,醬汁調配得宜,而且價錢親民,絕對值得一試!記得叫埋凍飲配搭,解膩又過癮~ 下次要試埋其他款式,比如燒雞軟骨同豬頸肉,相信都唔會令人失望💯​

「燒雞心」

「燒雞翼」

「燒鴨舌」

2025-05-16 0 瀏覽
朋友猛推尖沙咀嘅「南亭」,日式居酒屋風格配暖黃燈光,門口已經傳出陣陣炭火香,未入去已經覺得成個人放鬆曬~🍢今次專登衝住佢哋嘅「燒物四寶」黎,每樣都食出職人手感!​首先上場嘅燒大蝦🦐,鐵網上嘅蝦烤到殼身金紅通透,師傅手快腳快不斷翻轉!剝殼後蝦肉彈牙得黎帶點炭火焦香,蝦頭嘅膏濃稠到黏嘴唇,鮮甜中帶少少柑橘香,成個海洋味爆發~​平時少試嘅燒雞尾🍗反而成驚喜!外層燒到微焦脆口,內裡軟綿綿嘅脂肪帶住淡淡油香,鹽燒調味簡單卻突出鮮甜,趁熱食配冰啤酒,成個夜晚節奏慢落黎~​講到癲嘅一定係燒雞肝💥!成舊雞肝比乒乓波大,外層金邊內裡粉嫩,叉落去肉汁「撲」一聲滲出黎,入口即溶得似雪糕,濃郁肝香夾住炭燒味,完全冇苦澀,呢個火候控制真係要俾個「服」字!​最後壓軸嘅特上厚切牛舌芯🐮,厚達 1cm 嘅牛舌芯軟嫩得黎帶點彈牙感,牛肉香層次豐富總結呢度勝在炭火香夠濃,食材新鮮之餘處理得乾淨,下次要試埋其他,相信一樣有驚喜~✨​

🍢今次專登衝住佢哋嘅「燒物四寶」黎,每樣都食出職人手感!​

2025-05-16 0 瀏覽
「南亭」兩個霓虹燈牌,暖黃燈光從木門縫偷跑出來,呢間開業好耐嘅隱世串燒老字號,就咁靜靜雞藏喺鬧市~​先叫咗幾串招牌,再配碗凍稻庭烏冬。燒冬菇一上枱,豉油香撲鼻,手掌大嘅日本冬菇烤到微焦,食落厚肉多汁,炭火香完全鎖住,素菜控必食啊🍄!燒雞翼外皮金黃脆口,一咬開雞汁「撲」聲流出,肉嫩到連骨都有味🔥~燒豆腐外脆內軟如布甸,豆香夾住炭燒香,點沙嗲醬正到痹!最後個凍稻庭烏冬,煙韌麵條掛住清涼湯,熱天食透心涼,配熱串燒一冷一熱超夾~​每串份量十足,四樣落肚已經好飽,CP 值高到無得彈!呢種有人情味嘅老店,先係香港美食最吸引之處!

~燒豆腐外脆內軟如布甸,豆香夾住炭燒香,點沙嗲醬正到痹!

和風居酒屋風格,裝潢簡約溫暖,木製家具配上昏黃燈光,營造出道地日式izakaya嘅悠閒氛圍。店內座位分佈合理,有吧枱同埋一般餐桌,適合獨酌或者三五知己聚會。📍鹽燒翠玉瓜外表青翠誘人,燒到啱啱好嘅焦香邊,一啖咬落去多汁爽脆,中間嫩滑融化,完全無瓜類嘅澀味。師傅用鹽調味恰到好處,完全突顯咗蔬菜本身嘅天然甜味,配埋少量橄欖油同黑胡椒,平凡食材做到不平凡嘅效果。😋 📍日本雞頸睇落好似普通,但呢串雞頸絕對係隱藏嘅美味精品!皮脆肉韌,油香四溢又唔會過分油膩。師傅控制火候恰到好處,表面烤到金黃焦香,內裡仲保持住肉質嘅鮮嫩。最抵讚係佢調味簡單得嚟夠曬香,粗鹽同胡椒提升咗雞肉本身嘅鮮味,啖啖都充滿日式居酒屋嘅靈魂。🔥 絕對係配啤酒嘅一流小食!📍特上厚切牛脷芯肉質紮實又軟滑,外脆內嫩,入口即溶,濃郁嘅牛味爆發喺口腔每個角落。睇吓個表面烤得幾完美,油脂同汁液鎖喺入面,濕潤度啱啱好。旁邊嘅山葵搭配蒜蓉,超級提鮮,解膩一流。💯 燒肉技巧高超,絕對係呢餐嘅最高光時刻!📍日本阿波尾雞翼雞翼表皮烤得金黃發亮,一咬落去脆口之後係多汁嘅雞肉,甜中帶鹹,香而不膩。日本阿波雞本身質素就高,師傅簡單調味已經將雞嘅鮮甜發揮到極致

📍鹽燒翠玉瓜

📍日本雞頸

📍特上厚切牛脷芯

📍日本阿波尾雞翼
雞翼表皮烤得金黃發亮,一咬落去脆口之後係多汁嘅雞肉,甜中帶鹹,香而不膩。日本阿波雞本身質素就高,師傅簡單調味已經將雞嘅鮮甜發揮到極致。皮脆肉嫩,油香四溢又唔會過分油膩。

每道串燒都見功夫,少油少醬汁卻唔失風味,餸酒都一流!
2025-03-27 117 瀏覽
想同朋友chill下食野傾計,黎到尖沙咀呢間南亭,環境好好坐,仲有好多款串燒揀,野食質素好好,值得encore👍1️⃣凍稻庭烏冬冷烏冬彈牙煙韌,配上一旁既wasabi、鵪鶉蛋、香蔥、沾汁,爽口煙韌😋2️⃣燒冬菇大大粒既冬菇,一啖咬落好多汁!3️⃣ 日本雞皮 雞皮係外脆內軟,比較少係出面食到呢種口感,味道惹味。4️⃣ 蘆筍豚肉卷豚肉既油脂感配合多汁爽脆蘆筍,令人一啖接一啖想食🤤

1️⃣凍稻庭烏冬

2️⃣燒冬菇
大大粒既冬菇,一啖咬落好多汁!

3️⃣ 日本雞皮
雞皮係外脆內軟,比較少係出面食到呢種口感,味道惹味。

4️⃣ 蘆筍豚肉卷
豚肉既油脂感配合多汁爽脆蘆筍,令人一啖接一啖想食🤤
2025-03-06 272 瀏覽
呢間隱世居酒屋真係禾稈冚珍珠 雖然隱世地匿埋喺棉登徑巷仔 但係晚晚都坐滿識食熟客 ✧ 燒雞腎 咬落爽脆到似食緊脆骨 蜜糖燒烤醬甜度調得啱啱好 每串三大粒夠晒抵食 佐酒一流嘅平民美食 宵夜時段必點招牌貨 ✧ 冬菇 厚肉到似食緊鮑魚片 燒到外皮微焦內裡爆汁 蒜蓉牛油香滲透每道菇紋 素食者都話要encore多轉 簡單食材做出高級感 ✧ 燒雞翼 皮脆到似玻璃紙咁通透 肉質保持嫩滑唔乾身 秘製醬油帶淡淡柑橘香 一人食兩串都嫌唔夠喉 即叫即食熱辣辣最正 ✧ 鴨舌 滷得入味到連骨都有味 軟骨部位脆卜卜似食緊薯片 微微麻辣後勁好過癮 佐酒小食排行榜冠軍 識食一定連嗌兩碟 最正係CP值高到笑 兩個人食到捧住肚都係三百蚊落樓 串燒即叫即燒炭火香十足 店長仲會送自家醃漬蘿蔔 服務貼心到似去咗日本居酒屋 環境雖然細細但氣氛一流 牆身貼滿日本清酒招紙 播住昭和年代歌謠好有feel 約埋三五知己傾偈飲啤酒  CP值超高
呢間隱世居酒屋真係禾稈冚珍珠

軟骨部位脆卜卜似食緊薯片
微微麻辣後勁好過癮
佐酒小食排行榜冠軍
識食一定連嗌兩碟

最正係CP值高到笑
兩個人食到捧住肚都係三百蚊落樓

播住昭和年代歌謠好有feel
約埋三五知己傾偈飲啤酒
CP值超高
2025-02-26 284 瀏覽
今日又發現一間相當不錯的餐廳,主打日式燒烤,我們選擇了以下食物羊扒羊扒表面微微焦脆,肉質鮮美多汁,帶有豐富的油脂感,口感層次豐富。日本雞肉大蔥雞肉串色澤金黃,搭配大蔥,擺盤整齊。雞肉鮮嫩多汁,大蔥脆爽。雞肉的鮮美與大蔥的清香完美結合,使整道菜品味道清新可口。燒大蝦大蝦鮮嫩多汁,帶有濃郁的烤香,大蝦的鮮美與烤制的香氣,使整道菜品味道豐富且層次多樣。整體來說,餐廳是一道非常值得一試的日式燒烤料理。相當不錯👍

羊扒

日本雞肉大蔥

燒大蝦

整體來說,餐廳是一道非常值得一試的日式燒烤料理。相當不錯👍
2025-02-21 277 瀏覽
尼排好想夜晚食吓🫶🏻日本爐端燒,今次真係好想推介📍南亭(凱譽)(尖沙咀)[食後感]📝1. 燒雞翼外皮酥脆,內里鮮嫩多汁。炭火燒烤後,雞翼的香氣四溢,搭配醬汁,味道好美味。吃完後,口腔中留有淡淡的煙燻味,回味無窮。2. 燒豆腐外表金黃,內心保持軟滑,口感非常豐富。豆腐的清香搭配燒烤的香氣,好開胃。上面會撒上木魚絲,增添了風味,不會過於油膩。3. 燒鴨舌肉質緊實,口感彈牙。炭火燒烤後,外層略帶焦香,內裡保持鮮嫩。鴨舌的味道較重,搭配醬料來中和,吃完後好滿足。總體而言,三道菜品各有特色,好多味覺享受,值得推介。

[食後感]📝

1. 燒雞翼

2. 燒豆腐

3. 燒鴨舌

總體而言,三道菜品各有特色,好多味覺享受,值得推介。
2025-02-18 275 瀏覽
呢間位於尖沙咀嘅特色隱世居酒屋,主打串燒🍢,有勁多款式可以選擇。🍢燒鴨舌滷水鴨舌就食得多啦,第一次食燒鴨舌,估唔到都幾好食,口感好煙韌彈牙,再加埋啲調味,成個都幾香口。🐂半熟和牛片最近真係好鍾意食和牛,幾乎有和牛嘅Menu我都會點😚😚,呢個半熟和牛片真係好正,入口鮮嫩,每一片都充滿油脂嘅香味😋。🍢燒豆腐火候控制得好好,燒到外脆內軟,好似臭豆腐嘅口感,爭在冇臭味😆😆,上面仲有啲木魚絲,令成個視覺上更加吸引🤩同味美。餐廳仲有多款其他串燒一樣咁好味,食完好滿足呀😌。

🍢燒鴨舌

🐂半熟和牛片

🍢燒豆腐

餐廳仲有多款其他串燒一樣咁好味,食完好滿足呀😌。
2025-02-17 220 瀏覽
一間藏身尖沙咀嘅日式居酒屋風燒物小店,餐廳環境溫馨質樸,牆上掛滿咗日式掛旗同裝飾,營造出濃厚嘅日式氛圍。一踏入餐廳,即刻感受到滿滿嘅放鬆感,木質傢俱同柔和燈光將整個空間變得特別親切,絕對係朋友聚餐或輕鬆晚餐嘅好地方! - **雞翼串燒** 雞翼燒得金黃香脆,外皮焦香,雞肉鮮嫩多汁,調味簡單但充滿炭火嘅香氣,係必食嘅經典之選! - **鴨舌串燒** 鴨舌外層燒至微焦,內裡依然保持鮮嫩,帶有細膩嘅咬口,配上輕鹽調味,喺炭火嘅加持下特別惹味,層次感十足。 - **燒豆腐** 燒至金黃嘅豆腐外層微脆,內裡仍然滑嫩,柴魚片嘅鹹香味提升整道菜嘅層次,簡單卻非常滋味! 每一道燒物都係用心製作,炭火燒製將食材嘅原味展現得淋漓盡致。每啖都充滿濃濃嘅日式風味,再配上一杯冰涼嘅清酒或者啤酒,簡直係居酒屋最佳享受! 如果你鍾意地道又高質嘅日式燒物,南亭絕對係唔可以錯過嘅好地方。快啲拉埋朋友,嚟感受呢間小店嘅日式魅力啦~🍢✨

- **雞翼串燒**

- **鴨舌串燒**

- **燒豆腐**

2025-02-08 300 瀏覽
我哋公司終於完咗個大project,同啲同事落居酒屋輕鬆一下。尖沙咀既南亭 (凱譽) 真係一個唔錯既選擇!呢間居酒屋以日風裝潢為主,入到去即刻有返鄉下食居酒屋既感覺,環境氣氛一流!🎏🏮燒白鱔 🐟 一試難忘!白鱔燒得啱啱好,外脆內嫩,每一啖都充滿海鮮味道!咁既水平真係想再點多幾串!燒鰻魚 🍣 鰻魚係日式串燒的代表作,呢度既燒鰻魚真係冇令我失望,啖啖香濃既鰻魚汁配上剛好燒得微焦既魚肉,真係食上癮!厚切牛舌芯 🐮 南亭既厚切牛舌芯,絕對係必試之選!牛舌煙韌彈牙,肉質滑嫩,仲帶有微微既燒烤香氣,加上少少胡椒,真係完美搭配。令我想起仙台既厚切牛舌,雖然有少少唔同,但都係一樣美味!CP值爆燈!鹽燒鱈場蟹 🦀 呢個真係勁驚喜!鱈場蟹燒得剛剛好,鹽燒味道恰到好處,每一啖都充滿海鮮既鮮味,真係好滿足!南亭 (凱譽) 真係一間CP值超高既居酒屋,食物質素高,服務態度好,無論係想同朋友聚會定係想食好野飲好酒,都係一個唔錯既選擇。🍻🎉

2025-02-06 279 瀏覽
朋友食過帶我去食,之前要等,但係晏咗去夜晚九點去到唔使等,一打開門燒烤嘅味道撲面而來,師傅得兩個,燒得好專心。入面氣氛好好,侍應好Nice,唔算太迫,嘢食好食,但係要等好耐先上到枱,不過佢會逐啲逐啲咁樣上,吹吓水食吓嘢啱啱好,兩個人冇飲酒淨係叫咗一杯嘢飲埋單699 ,食完唔算好飽,但係好食😁紫蘇雞卷好食燒丸子好食入面芝麻餡雞皮都燒得好食月見好失望呢條街附近有其他唔少嘅日本餐廳,下次會試整體8/10

入面氣氛好好,侍應好Nice,唔算太迫,
燒鱈魚乾

紫蘇雞卷好食
燒丸子好食入面芝麻餡
雞皮都燒得好食
月見好失望
呢條街附近有其他唔少嘅日本餐廳,下次會試

整體8/10

燒鱈魚乾