今晚造訪南亭就係想繼續尋找我記憶中日本居酒屋的模樣!不過餐廳環境真的偏黑,另外每桌蔬菜條收$23~部分串燒需點兩串起明太子龍蝦沙律$98 身為明太子控必點嘅前菜,清爽解膩~免治雞肉軟骨棒 (月見)必點的串燒店名物,有咬口軟骨沾上濃郁蛋漿+燒汁牛肉壽喜燒串 同樣配月見,甜甜燒汁,沾蛋漿係有feel~雞髀肉串 外皮焦香,肉質嫩滑,雞肉鹽燒最夾!日本香蔥豚肉卷豚肉油香同日本大蔥互相平衡燒羊架$68 肉質質地好,少少羶~蜜桃酒梳打$72 少少酒精易入口,食串燒點可以唔飲酒!燒飯團$28點了三文魚+明太子口味,飽肚經濟之選。主要食飯焦香口脆脆口感~燒豆腐 外脆內嫩,juicy, 加了鰹魚碎更香。
今晚造訪南亭就係想繼續尋找我記憶中日本居酒屋的模樣!

不過餐廳環境真的偏黑,另外每桌蔬菜條收$23~

部分串燒需點兩串起

明太子龍蝦沙律
身為明太子控必點嘅前菜,清爽解膩~

免治雞肉軟骨棒 (月見)
必點的串燒店名物,有咬口軟骨沾上濃郁蛋漿+燒汁

牛肉壽喜燒串
同樣配月見,甜甜燒汁,沾蛋漿係有feel~

雞髀肉串
外皮焦香,肉質嫩滑,雞肉鹽燒最夾!

日本香蔥豚肉卷
豚肉油香同日本大蔥互相平衡

燒羊架
肉質質地好,少少羶~

蜜桃酒梳打
少少酒精易入口,食串燒點可以唔飲酒!

燒飯團
點了三文魚+明太子口味,飽肚經濟之選。
主要食飯焦香口脆脆口感~

燒豆腐
外脆內嫩,juicy, 加了鰹魚碎更香。
2022-06-18
2022-06-21 238 瀏覽
因為無得去日本旅行,就走去居酒屋止下癮!🍡鮮野菜條$23與串燒成對比,蔬菜清新爽脆,可以減輕油膩的感覺,沾上味噌醬,就更加好味!🍡月見免治軟🦴雞肉棒(2串)$76雞肉棒好有口感,咬到粗粒雞軟🦴!🍡牛舌$48全晚的至愛,厚切牛舌燒得不會乾,有咬口又有牛肉香味!🈵意!😋😋🍡燒白鱔 $59白鱔好新鮮!🍡明太子燒飯團 $28加上醬油燒的飯團,所以特別入味,但明太子略為有點少!🍡雞皮🦐大葉卷 $46香脆的雞皮加上爽肉的🦐,個人覺得如果沒有大葉,仲更好!🍡燒豆腐 $25燒得外脆內軟,豆腐上面加了木魚碎,令口感更豐富!🍡牛肩胛壽喜燒串(2串)$96牛肩肉卷住京蔥,牛肉味香濃!🍡銀雪魚$59比起燒白鱔,呢個銀雪魚仲好食!😋😋🍡燒芝士年糕 $32煙靭的年糕配埋芝士,甜品之選!
因為無得去日本旅行,就走去居酒屋止下癮!
🍡鮮野菜條$23
🍡月見免治軟🦴雞肉棒(2串)$76
雞肉棒好有口感,咬到粗粒雞軟🦴!
🍡牛舌$48
🍡燒白鱔 $59
白鱔好新鮮!
🍡明太子燒飯團 $28
加上醬油燒的飯團,所以特別入味,但明太子略為有點少!
🍡雞皮🦐大葉卷 $46
香脆的雞皮加上爽肉的🦐,個人覺得如果沒有大葉,仲更好!
🍡燒豆腐 $25
燒得外脆內軟,豆腐上面加了木魚碎,令口感更豐富!
🍡牛肩胛壽喜燒串(2串)$96
牛肩肉卷住京蔥,牛肉味香濃!
🍡銀雪魚$59
比起燒白鱔,呢個銀雪魚仲好食!😋😋
🍡燒芝士年糕 $32
煙靭的年糕配埋芝士,甜品之選!
2022-06-14
  • 牛舌
  • 銀雪魚
  • 燒豆腐
2022-06-20 42 瀏覽
今日同女朋友去左尖沙咀食飯,佢就快去外國讀書啦,我好唔捨得佢。一早上網book左枱同佢去食餐日本菜。接完佢放工就去餐廳,晚市人客好多,門口都有一條人龍。今晚女朋友想食日式串燒,上網見到好多人推介南亭,結果唔錯啦!我地叫左好多碟,有雞心、雞翼、白鱔、三文魚鰭、免治雞肉棒、豬頸肉、牛舌心、明太子雞翼、黑豚豬大蔥,我最後仲加叫左牛肉烏冬和三文魚飯團。質素太高啦!白鱔燒到卜卜脆,魚肉爽嫩魚油豐富。牛舌心厚切口感十足,中間爽嫩驚喜。明太子雞翼好肥滿,咬開明太子滿瀉。串燒即叫即燒,水準高。最後既牛肉烏冬女朋友大讚,牛肉肉質嫩滑而且肉味濃厚,飯團好香口!餐廳食物水準高,性價比都幾高!下次再同朋友黎食過!
2022-06-20 22 瀏覽
朋友有一天跟我說很久沒有吃日式串燒, 於是便相約了幾位好友預訂了在尖沙咀棉登徑8號凱譽地下的南亭。餐廳以傳統日式的木系裝潢, 營造了日式居酒屋的感覺。鮮野菜條一坐下來的時候, 侍應已經迅速為我們端上了每2人一份的鮮野菜條, 青瓜條, 紅及白蘿蔔條及生菜都很新鮮清甜, 在吃比較油膩的串燒時, 既可以不時清一清味蕾之餘, 亦可以減卻膩滯感。燒雞泡魚乾前菜小食我們點了這份燒雞泡魚乾, 燒得很香, 醬料亦不算太濃味。露筍豬肉卷這款串燒是我喜愛的其中之一, 燒得油香肉嫩的豬肉包裹著清爽的露筍, 露筍吸收了肉汁精華之餘, 亦可以減去膩滯感。美國安格斯牛柳安格斯牛柳上面加了一小顆正在被熱力溶化的牛油, 令牛柳肉質更嫩滑之餘, 香味更加突出。雞翼吃串燒又怎可以少得燒雞翼, 金黃色的雞皮被燒得香脆, 賣相吸引, 雞肉嫩滑多汁。秋葵秋葵的質感實在是見仁見智, 有人可能不喜歡, 但我卻愛它裡面滑潺潺的口感。燒白鱔白鱔肉很厚身, 魚脂的油香被燒至揮發了出來, 鮮味更香濃, 而且魚皮亦帶點香脆。日本和牛他他他他即是生的牛, 和牛上面只是輕輕地炙了一下, 便拌入了香蔥及芝麻, 味道果然是極為鮮甜美味, 而且生牛肉

餐廳以傳統日式的木系裝潢, 營造了日式居酒屋的感覺。

鮮野菜條

燒雞泡魚乾

露筍豬肉卷

美國安格斯牛柳

秋葵

燒白鱔

日本和牛他他
他他即是生的牛, 和牛上面只是輕輕地炙了一下, 便拌入了香蔥及芝麻, 味道果然是極為鮮甜美味, 而且生牛肉的口感絕對是嫩滑無比的。

燒飯團(明太子)
雖然吃了這麼多的食物, 但最後總要吃些澱粉質, 於是便點了這個飯團, 飯團也是用燒的方法製成, 面頭金黃色的燒得香脆可口的飯焦, 包裹著咸香的明太子, 味道的確是絕配。
2022-06-16 43 瀏覽
燒北海道白貝北海道白貝 兩隻都大大隻 肉質爽彈 味道好鮮甜燒油金魚鮫油金魚鮫 燒得皮脆 肉嫩滑油脂豐富 滿滿魚油香 調味適中厚切牛舌芯牛舌芯 真係好厚身 燒得好香口 口感爽彈鵝肝鵝肝 大大件 厚身燒到表面焦脆 夠香口內裏嫩滑 油香十足 超級邪惡😈白膳腩每日限量供應 當然要叫返串白膳腩 皮燒得香脆 肉質嫩滑帶爽滿滿油香 調味剛好 推介美國安格斯牛柳安格斯牛柳 肉質鮮嫩 口感軟嫩 肉汁豐富雞皮雞皮 燒到好乾身 脆卜卜 帶雞油香 又唔油膩 正雞尾雞尾 帶爽 一咬落去爆汁 啲雞油瞬間喺口裏爆發一樣雞翼雞翼 皮脆肉嫩 一如以往咁好食雞髀肉雞髀肉 肉質好嫩滑 燒鱈魚乾鱈魚乾 燒到脆卜卜 好似食緊薯片咁 送酒一流和風番茄沙律番茄 新鮮 酸酸甜甜 底下有啲洋蔥 加埋個沙律汁 好清新開胃鮮野菜條野菜條 爽脆 酸酸地 好開胃食物高質 調味剛好好怕食串燒過鹹或過淡 但呢度完全冇呢個問題環境唔錯 小店唔算大 但都坐得舒服 仲幾有氣氛好似真係去咗日本啲居酒屋咁服務唔錯 價錢合理 值得一試

燒北海道白貝

但都坐得舒服 仲幾有氣氛
好似真係去咗日本啲居酒屋咁
服務唔錯 價錢合理 值得一試
2022-06-14 58 瀏覽
今天來到尖沙咀南亭品嚐這裏的日式風味餐廳採用日系佈置感覺上很多東西 比較舊式一些由於時段屬於晚上所以都聚集了幾台人客店員款待服務快速瞬間以為你打點好一切這天晚上不是很有胃口慶幸桌上有點開胃小菜小菜味道新鮮蠻欣賞燒生蠔🦪羊架 以及和牛tata串燒鵝肝煎得好像有點過火可能廚師相煎得香口啲不過個人認為有點濃如果款式上多點套餐選擇會更好始終性價比是關鍵上菜速度開頭很快唯一失準的是遺漏了一項菜式需要再等待15分鐘最後送了幾粒糯米糍便完成了當天的晚膳
今天來到尖沙咀南亭

最後
送了幾粒糯米糍
便完成了當天的晚膳

2022-06-10 65 瀏覽
短短的一條棉登徑,竟然有2間爐端燒居酒屋🏮我哋就揀左門口掛滿燈籠,好有日本ғᴇᴇʟ嘅南亭全部串燒都係即叫即燒🍢食串燒當然要配啤酒⭐️燒雞頸肉肉質有嚼勁,肥瘦適中,雖然最頭燒到有少少乾,不過後面果啲就幾ᴊᴜɪᴄʏ⭐️燒豬頸肉呢串真係必食推介口感好有彈性又唔乾,唔會好重油脂感,同平時中式食開嘅好唔同‼️⭐️蘆筍豚肉卷每次食就串燒,呢個都係我嘅最愛之選用左優質嘅露荀,無渣又夠爽脆清甜!⭐️月見免治軟骨雞肉捧雞肉捧有啲遜色~~無咩軟骨口感!肉質偏乾……⭐️牡蠣平時食燒蠔通常都會燒到縮哂水又乾‼️但呢度燒得好好,仲食到中間柔軟多汁嘅質感⭐️燒菠蘿一句講哂,清甜多汁有助清膩明太子龍蝦沙律明太子mix埋啲秘製沙律醬,味道特別好食龍蝦口感好軟滑,唔會鞋颯颯,呢個沙律好有驚喜
短短的一條棉登徑,竟然有2間爐端燒居酒屋🏮
我哋就揀左門口掛滿燈籠,好有日本ғᴇᴇʟ嘅南亭

全部串燒都係即叫即燒🍢

食串燒當然要配啤酒

⭐️燒雞頸肉

⭐️燒豬頸肉
呢串真係必食推介

口感好有彈性又唔乾,唔會好重油脂感,
同平時中式食開嘅好唔同‼️

⭐️蘆筍豚肉卷
每次食就串燒,呢個都係我嘅最愛之選

用左優質嘅露荀,無渣又夠爽脆清甜!

⭐️月見免治軟骨雞肉捧
雞肉捧有啲遜色~~
無咩軟骨口感!肉質偏乾……

⭐️牡蠣
平時食燒蠔通常都會燒到縮哂水又乾‼️
但呢度燒得好好,仲食到中間柔軟多汁嘅質感

⭐️燒菠蘿
一句講哂,清甜多汁
有助清膩
明太子龍蝦沙律
明太子mix埋啲秘製沙律醬,味道特別好食

龍蝦口感好軟滑,唔會鞋颯颯,
呢個沙律好有驚喜
2022-06-08
2022-06-09 46 瀏覽
呢1年黎去多左食串燒,原來真係會食上癮😂今次黎到位於棉登徑既南亭,門面好日式,門口位置有個類似包廂既房仔,岩曬一班朋友吹水又有privacy。要留意返呢到大部份串燒都要2串起叫蔬菜條 $23呢個一坐低已經有,蔬菜條跟野菜醬。當refresh palette。但係要收$23既,如果佢地事先講明要收費會好啲。雞頸肉 $34/串味道同雞柳差唔多,不過質感就較嫩滑免治軟骨雞肉棒(2串) $76食親串燒必叫,咬到一粒粒雞軟骨同埋好juicy牛舌 $48/串又係食親串燒必叫,好爽口牛肩胛壽喜燒(2串) $96牛肉中間捲住大蔥,牛味幾濃下,個壽喜燒汁好味露筍豬肉卷 $38/串唔錯既配搭,一啲都唔乾,露筍燒得好爽口燒豆腐 $25/串外脆內嫩日本和牛他他 $268由於當晚無和牛,所以改左牛小扒他他,份量會多少少。牛肉雪花好靚,肥瘦均勻,肉質幾嫩,配埋洋蔥同酸酸地既汁一齊食,一啲都唔膩
呢1年黎去多左食串燒,原來真係會食上癮😂

蔬菜條 $23

雞頸肉 $34/串
味道同雞柳差唔多,不過質感就較嫩滑

免治軟骨雞肉棒(2串) $76
食親串燒必叫,咬到一粒粒雞軟骨同埋好juicy

牛舌 $48/串
又係食親串燒必叫,好爽口

牛肩胛壽喜燒(2串) $96
牛肉中間捲住大蔥,牛味幾濃下,個壽喜燒汁好味

露筍豬肉卷 $38/串
唔錯既配搭,一啲都唔乾,露筍燒得好爽口

燒豆腐 $25/串
外脆內嫩

日本和牛他他 $268
2022-06-07 52 瀏覽
約左朋友想傾吓偈, 即刻想起居酒居,然後就想來南亭吃串燒。環境比較暗,很有在日本的感覺。前菜叫了和風蕃茄沙律,有酸酸甜甜的醬汁,非常開胃。我們叫了一些串燒,當中最好食嘅:鰻魚串又香又沒有骨,外面有焦香。牛舌,肉質很嫩,很多肉汁。鵝肝,外脆內軟,油分充足。蘆筍豬肉卷,燒得很香,不會覺得油膩。鰻魚飯團 外面有焦香, 好吃。明太子雞翼,雞皮夠脆,粟米很好吃,燒過特別甜。蕃薯, 不甜的,這個一般。另外叫了梅酒和啤酒沒有拍照, 又是飲飽食醉的一晚。

前菜叫了和風蕃茄沙律,有酸酸甜甜的醬汁,非常開胃。

我們叫了一些串燒,當中最好食嘅:
鰻魚串又香又沒有骨,外面有焦香。

牛舌,肉質很嫩,很多肉汁。

鵝肝,外脆內軟,油分充足。

蘆筍豬肉卷,燒得很香,不會覺得油膩。

鰻魚飯團 外面有焦香, 好吃。

明太子雞翼,雞皮夠脆,

粟米很好吃,燒過特別甜。

蕃薯, 不甜的,這個一般。

另外叫了梅酒和啤酒沒有拍照, 又是飲飽食醉的一晚。
2022-05-19
  • 牛舌
今天朋友約我到這間居酒屋,說要傾訴一下工作的苦水。店舖門面已很日本風,一進去就看到各式各樣的日本酒,琳瑯滿目,頓時想起日本人下班後去居酒屋應酬的職場文化。餐廳有吧檯位,也有餐桌卡位,餐桌位的私密度很好,而且與鄰坐也保持到一定距離。每檯都會有一碟野菜,可解串燒的油膩感,另外,亦有天然湖鹽和特製的醬料。餐牌上八成的食物都是串燒,種類非常之多。由於胃口有限,不過又樣樣都想試,所以豬、牛、雞、羊、魚、蔬菜甚至飯都有點。每款燒物都是即叫即燒,而且不是一次過上桌,所以好適合同朋友一邊吃,一邊傾計,不會有趕忙的感覺。 雞肉大蔥 - 雞肉軟嫩,沾上醬料更加惹味,加上大蔥,絕不肥膩。燒豆腐 - 有少少醬汁,外脆內軟,好好味。露筍豬肉卷 - 薄片的豬肉包裹著露筍,豬的油香滲入露筍當中,非常好吃,極推介!牛舌 - 好香的牛味,喜愛牛舌的人不要錯過啊!鰻魚燒飯團 - 焦脆的外表,咬下去便滲出鰻魚的味道,口感大滿足。羊肋串 - 比較濃的羊騷味,但也好吃。美國頂級牛小排 - 這感覺很抵吃,比較其他串燒大份,燒得恰到好處。三文魚茶泡飯 - 我第一次吃日式的泡飯,清淡的味道加了日式芥末又是另一番風味。燒汁釀冬菇,啖啖
今天朋友約我到這間居酒屋,說要傾訴一下工作的苦水。

燒豆腐 - 有少少醬汁,外脆內軟,好好味。
牛舌 - 好香的牛味,喜愛牛舌的人不要錯過啊!
羊肋串 - 比較濃的羊騷味,但也好吃。
燒汁釀冬菇,啖啖肉,好好味。
我們還點了日式炒雜菜。
埋單不算便宜,但綜合食物和服務質素,也合理。
2022-06-03 26 瀏覽
朋友選了來吃這間日式燒肉店, 餐廳的燈光和氣氛都很舒服,坐位也不會太迫燒豆腐比想像中好食,豆腐好嫩,表面好香,醬油調味剛好燒日本香蔥豚肉捲,日本蔥好香,同豚肉好夾,食落有肉汁配上香蔥不會膩燒豬頸肉、燒牛舌、燒牛肩胛壽喜燒串都十分推薦!燒頂級牛小排入口鬆軟,肉汁豐富,令人回味!汁燒釀冬菇好食,墨魚香腸最驚喜,有墨魚鮮味又彈牙有口感,成為必食項目!雞髀肉燒得剛好,雞肉非常滑嫩!燒三文魚飯團,加上醬汁表面好香,幾香口但略嫌有點乾,但不會滯月見免治軟骨雞肉串,朋友未食過覺得好特別,沾上蛋汁解膩又香滑,軟骨很脆口,整體口感豐富!送酒一流燒鱈魚乾,非常適合作為開胃前菜汁煮北海道地蛤,鮮甜嫩蛤燒丸子、燒菠蘿,燒丸子 有別於日本的丸子,這間餐廳的燒丸子是燒芝麻湯圓,表面燒得煙韌,肉類暖暖的流心芝麻餡料,又不會太甜,作甜品不錯燒菠蘿味道似加了少少冧酒燒,不酸,更多了一份香甜!還點了燒翠玉瓜、燒鰻魚、 豬頸肉、燒牛舌等,未能盡錄都十分推薦!

燒豆腐比想像中好食,豆腐好嫩,表面好香,醬油調味剛好

燒豬頸肉、燒牛舌、燒牛肩胛壽喜燒串都十分推薦!
燒頂級牛小排入口鬆軟,肉汁豐富,令人回味!

雞髀肉燒得剛好,雞肉非常滑嫩!

燒鱈魚乾,非常適合作為開胃前菜

汁煮北海道地蛤,鮮甜嫩蛤

燒菠蘿味道似加了少少冧酒燒,不酸,更多了一份香甜!

2022-06-03 23 瀏覽
這間“南亭”日式串燒居酒屋,朋友極力推介必食的日式串燒,一於今晚放工約埋同事就去食串燒飲杯酒輕鬆一下。平日都很熱鬧,座無虛席,好在之前訂定位,餐廳充滿日本傳統居酒屋感覺。入座店員就呈上一碗新鮮蔬菜,另外每人一碟秘製麵豉醬和海鹽來拌食, 簡簡單單一碗蔬菜已經覺得有水準,蔬菜新鮮又爽甜。先點了這個三色漬物和雞泡魚乾, 非常特別從來未食過這個螢光魷魚, 是將螢光魷魚生醃,鹹鹹鮮鮮好特別, 蒜頭和牛蒡都好味,蒜頭完全沒有辛辣味,吃後都不會有口氣。雞泡魚乾燒得剛好,甘香惹味, 送酒一流。燒白鱔 ~必食白鱔好新鮮又厚肉,魚肉鮮嫩,魚皮燒得香脆,超好味燒豆腐~超得燒得外皮金香脆皮,外脆內軟配上他們的秘製麵豉醬真係冇得輸牛肩胛壽喜燒串~必試牛肩肉捲著京蔥和香菇配埋燒汁和蛋黃口感順滑,好滋味還有月見·免治軟骨雞肉棒,紫蘇葉豬肉捲都很特別,味道很好甜品燒丸子外脆內裡煙韌,有芝麻內餡好滿足“南亭”每樣都非常有水準,最重要是他們食材新鮮,師傅燒烤功夫一流,每樣食材都能夠掌握得剛剛好, 大家都食得好滿足, 串串有驚喜,下次必定再encore。

雞泡魚乾燒得剛好,甘香惹味, 送酒一流。

燒白鱔 ~必食
白鱔好新鮮又厚肉,魚肉鮮嫩,魚皮燒得香脆,超好味

燒豆腐~超得
燒得外皮金香脆皮,外脆內軟配上他們的秘製麵豉醬真係冇得輸

牛肩胛壽喜燒串~必試
牛肩肉捲著京蔥和香菇配埋燒汁和蛋黃口感順滑,好滋味

還有月見·免治軟骨雞肉棒,
紫蘇葉豬肉捲都很特別,味道很好

甜品燒丸子外脆內裡煙韌,有芝麻內餡好滿足

2022-06-03 46 瀏覽
這間門面猶如日本古式小店的串燒居酒屋,店內播放著悠揚的上世紀八九十年代日本歌曲,環境佈置甚有東灜味道。這晚我就在這間居酒屋的一片濃濃日式氛圍下,享受了一個懷舊串燒夜。先來點清新的,除了早已放在桌上,先斬後奏的「鮮野菜條」($23)外,我點選的是跟野菜條同樣清爽的「和風蕃茄沙律」($58)。吃過前菜沙律,正主兒----串燒先後送上。(一)肉類代表:有「燒牛舌」($48/串,兩串起)、「燒美國頂級牛小排」($79/串,兩串起)和「燒雞髀肉」($34串/兩串起)。「燒牛舌」甚有水準,口感好,燒得濕潤不乾,味道亦佳;「燒美國頂級牛小排」雖然肉質不算頂級嫩滑,肉汁也頗豐富;肉質結實的「燒雞髀肉」就帶來牛小排以外的不同口感。(二)內臟代表:有「燒雞心」($30/串,兩串起)。這微帶苦味,味道獨特的「燒雞心」,讓久未嚐它的我,兒時婆婆在家斬雞後給我吃的獨一無二的珍貴雞心的回憶都被勾起。(三)海鮮代表:是限量供應的「燒白鱔腩」($69/串,兩串起)。燒白鱔一向是我最喜歡的日式串燒,這肥厚的「燒白鱔腩」肉質似乎比一般的燒白鱔更加白滑,味道亦見適中,的確不錯。單吃串燒當然不夠,所以還在煮物料理中點了「牛肉
吃過前菜沙律,正主兒----串燒先後送上。

(一)肉類代表
(二)內臟代表
(三)海鮮代表
單吃串燒當然不夠,所以還在煮物料理中點了「牛肉烏冬」($98)和「三文魚燒飯團」($28)。
我的「牛肉烏冬」用的是甜味的壽喜湯底,肥牛份量頗多,而且也頗嫩滑,加上兩大隻的冬菇和稍嫌腍身的鳥冬,都算飽肚好食。
另一半的「三文魚燒飯團」米飯略嫌燒得乾硬,墊在飯團下的紫菜更已軟而不脆,她就不太滿意。
至於甜品,我就點了「燒芝士年糕」($32)。煙韌的年糕,帶著芝士的鹹香,熱燙熱燙的,是我喜歡的味道和口感,不過這鹹味的甜品,外層的紫菜同樣因為不夠脆身,就讓這甜品扣了點分。
兩夫妻都沒喝酒,不約而同地點了「巨峰提子特飲」($48)做飲品,冰凍的果汁特飲,配以熱騰騰,香噴噴的串燒,雖算不上是絕配,可也是不錯的佐餐飲品。
雖然我在居酒屋都沒喝酒,但與愛人吃著串燒,喝著特飲,都幾開心。
  • 燒白鱔腩
  • 燒牛舌
2022-06-01 273 瀏覽
超期待日本開關,希望可以快啲可以再飛,暫時未飛到唯有向香港食日本菜止止癮。今晚同好友相約食串燒,記得以前我們常常在日本一齊去食串燒,差不多晩晚都要食宵夜。蔬菜條配串燒的好拍檔,蔬菜爽脆清甜,沾上自家製味噌醬,更加惹味。燒墨魚香腸入口充滿墨魚鮮味,而且內裏還有墨魚粒,鮮味十足。露筍豬肉卷豬肉外層烤到焦香可口,露筍鮮嫩多汁。牛肩胛壽喜燒串(2串)牛肩胛肉卷住大蔥,沾上生蛋黃一起入口,牛肉燒得有點乾身,肉質比較有咬口,味道比較普通。燒白鱔白鱔外皮香脆,魚肉爽口彈牙。汁燒釀冬菇冬菇中間釀了雞肉,冬菇味道芳香,雞肉鮮嫩可口。燒豆腐入口外脆內軟,面頭加了木魚碎更加提升鮮味。雞翼金黃色的外皮燒到脆卜卜,內裏雞肉鮮甜多汁。月見免治軟骨雞肉棒(2串)免治雞肉再加上雞軟骨增加口感,卷在竹簽上拎去炭火燒,香氣十足,配上用醬油生雞蛋黃一齊食,蛋黃蛋香味十足,雞肉棒軟嫩得來又有咬口,配搭極之匹配。黑毛豬大蔥肉質特別爽彈,大蔥香氣令到豬肉更加鮮甜,不加任何調味已經非常惹味。雞頸肉串選用日本產雞頸肉,入口口感爽口,肉味香濃,嫩滑又美味。燒芝士年糕用紫菜包住食,一咬內裏充滿芝士餡料,年糕軟綿Q彈,熱辣辣超好味。

蔬菜條
配串燒的好拍檔,蔬菜爽脆清甜,沾上自家製味噌醬,更加惹味。

燒墨魚香腸
入口充滿墨魚鮮味,而且內裏還有墨魚粒,鮮味十足。

露筍豬肉卷
豬肉外層烤到焦香可口,露筍鮮嫩多汁。

牛肩胛壽喜燒串(2串)

燒白鱔
白鱔外皮香脆,魚肉爽口彈牙。

汁燒釀冬菇
冬菇中間釀了雞肉,冬菇味道芳香,雞肉鮮嫩可口。

燒豆腐
入口外脆內軟,面頭加了木魚碎更加提升鮮味。

雞翼
金黃色的外皮燒到脆卜卜,內裏雞肉鮮甜多汁。

月見免治軟骨雞肉棒(2串)

黑毛豬大蔥

雞頸肉串
選用日本產雞頸肉,入口口感爽口,肉味香濃,嫩滑又美味。

燒芝士年糕

2022-06-01 117 瀏覽
2022年5月23日 星期一最近終於恢復返晚市堂食,可以約埋屋企人出街食飯,而今次就搵左呢一間餐廳,入到去發現無論燈光同裝修都好似日式居酒屋咁,可以俾客人慢慢食嘢同飲酒傾偈,感覺好舒服坐低咗之後再慢慢睇返餐牌,見到串燒都有好多款種類,而且仲有前菜同小食,款式好豐富,而且價錢唔太貴,不過留意每一款串燒最少要叫兩串起,於是我哋每一款肉類都叫少少黎試下,再加小食點完餐等咗大約幾分鐘,食物就開始陸續送到,首先有燒鱈魚乾,每一條都燒得好脆口,而且夠晒乾身,鹹味啱啱好,用嚟送酒一流之後有燒飯團,分別有三文魚同明太子味,每一粒飯都燒得好分明,而且飯既表面加上醬油,味道好足夠,飯團嘅餡料三文魚同明太子令到味道更加豐富,可惜出面包嘅紫菜有少少濕,如果更加脆身嘅話相信味道會更好之後當然唔少得食串燒必食嘅燒雞翼,雞翼既外皮燒得好香脆,但無燒到燶晒,裡面既雞肉仍然保持嫩滑再黎係燒釀冬菇,豬肉釀左入冬菇到,食落冬菇有水份,而且又食到豬肉既味道,調味岩岩好呢一個燒墨魚香腸係我個人最推薦既,因為真係充滿墨魚味,而且好彈牙,之前從來未食過,好似每一啖都食緊隻墨魚咁,極速已經俾我哋清晒跟住有燒牛小排,同樣地燒得好香,應
2022年5月23日 星期一

跟住有燒牛小排,同樣地燒得好香,應該係燒之前加咗調味粉,肉味幾濃郁,厚身又有咬口

燒鰻魚都一樣出色,肉質入口即融,醬料唔會太鹹,食完之後成個口仍然留有鰻魚味,加上食唔到有骨

甜品方面我哋叫左燒湯圓,裡面係芝麻餡,外皮燒得好軟糯,好似食緊年糕咁,入面熱辣辣,冇諗到湯圓都可以用嚟燒

最後當然唔少得有燒菠蘿,嚟到嘅時候菠蘿已經預先切好,方便進食,而且食落去好甜,燒得又夠香,作為總結簡直係完美

我哋四個人食埋單大約$1600左右,食咗好多嘢,飽住個肚咁走
2022-05-23