2022-07-27 83 瀏覽
南亭 (凱譽) (尖沙咀)尖沙咀棉登徑8號凱譽地下9號舖免治軟骨雞肉棒兩串$76雞肉香口鬆軟,軟骨好軟,外層烤得好香帶少少少脆,非常好味。鵝肝$138鵝肝相當香口唔油膩,入口即溶,口感綿綿滿滿肝油甘香!羊扒$68羊扒微羶,好香且肉質肥美,肉汁juicy,好可口!燒豆腐$25 外脆內軟,外層香口,內裏嫩滑無比,非常好味!燒秋葵$23 秋葵經烤過有碳香,內裏仍相當清新,好滋味!燒飯團三文魚🍣 $28飯糰外層燒得甘香鬆脆,內裏軟熟可口微帶有三文魚油香。燒飯團鰻魚$28同樣外層香脆飯糰,內裏有微黏嘅鰻魚同燒汁甜味,好可口。關東煮$58關東煮材料相當豐富,各種彈牙又有鮮味嘅材料煮得非常入味,特別係蘿蔔入味極有質感!牛肉蕎麥麵$98牛肉好香,麵質彈牙有咬口,湯底濃郁滋味。燒芝士年糕$32年糕柔軟彈牙,黏度適中,燒過外層更香口但內裏水份又剛剛好唔會乾。蘆筍豬肉卷🫔 $38 豬肉薄片卷住爽脆嘅蘆筍,非常可口,味道濃郁。雞肉大葱$34雞肉非常軟熟,大葱好香口爽甜,啖啖都係享受。

南亭 (凱譽) (尖沙咀)

尖沙咀棉登徑8號凱譽地下9號舖

免治軟骨雞肉棒兩串$76

雞肉香口鬆軟,軟骨好軟,外層烤得好香帶少少少脆,非常好味。

鵝肝$138

鵝肝相當香口唔油膩,入口即溶,口感綿綿滿滿肝油甘香!

羊扒$68

羊扒微羶,好香且肉質肥美,肉汁juicy,好可口!

燒豆腐$25

外脆內軟,外層香口,內裏嫩滑無比,非常好味!

燒秋葵$23

秋葵經烤過有碳香,內裏仍相當清新,好滋味!

燒飯團三文魚🍣 $28

飯糰外層燒得甘香鬆脆,內裏軟熟可口微帶有三文魚油香。

燒飯團鰻魚$28

同樣外層香脆飯糰,內裏有微黏嘅鰻魚同燒汁甜味,好可口。

關東煮$58

牛肉蕎麥麵$98

牛肉好香,麵質彈牙有咬口,湯底濃郁滋味。

燒芝士年糕$32

蘆筍豬肉卷🫔 $38

豬肉薄片卷住爽脆嘅蘆筍,非常可口,味道濃郁。

雞肉大葱$34

雞肉非常軟熟,大葱好香口爽甜,啖啖都係享受。
2022-07-21 95 瀏覽
大家經過尖沙咀一定唔可以錯過呢間好有日本feel嘅居酒屋,絕對可以比大家置身於日本一樣。餐廳串燒種類多,部份串燒要兩串起。👅 野菜拼盤$25/位一入到去會有一盤野菜拼盤,同埋日本嘅麵豉醬,蘿蔔超級清甜,椰菜點左麵豉醬極度好食!👅雞脾肉 $68/2串串燒上枱果時仲熱辣辣,咬落去仲係好有肉汁,雞肉都好嫩滑。👅雞尾 $34/2串第一次食串燒雞尾,冇諗過原來咁有驚喜,肉質似雞軟骨,但多咗一種油香味,又唔會太肥膩。👅雞皮蝦大葉卷 $92用雞皮包住大蝦同埋紫蘇葉,食落口感豐富,味道清新香口。👅廣島蠔 $96/2串選用肥美嘅廣島蠔,燒得啱啱好,蠔肉都算大粒飽滿,好有蠔味。👅帶子 $138/2串帶子肥美多汁,燒到帶子中間半生熟,食入口更有口感。👅燒豆腐 $50/2串豆腐燒得外脆內軟,豆腐面頭加左木魚碎,令整體鮮味提升。👅番薯 $58/2串食得出番薯本身嘅甜味,趁熱食絕對一流。👅芝士年糕 $64/2串芝士年糕用紫菜包住食,每一啖年糕都充滿芝士味,年糕煙煙韌韌,食入口非常滿足。👅關東煮 $58關東煮湯底清甜,性價比高,最鍾意食入面嘅蘿蔔,吸曬湯底嘅精華。👅燒三文魚飯團 $28燒過既飯團有啲似煲仔飯嘅感覺,

👅 野菜拼盤$25/位
👅雞脾肉 $68/2串
串燒上枱果時仲熱辣辣,咬落去仲係好有肉汁,雞肉都好嫩滑。
👅雞尾 $34/2串
👅雞皮蝦大葉卷 $92
用雞皮包住大蝦同埋紫蘇葉,食落口感豐富,味道清新香口。
👅廣島蠔 $96/2串
選用肥美嘅廣島蠔,燒得啱啱好,蠔肉都算大粒飽滿,好有蠔味。
👅帶子 $138/2串
帶子肥美多汁,燒到帶子中間半生熟,食入口更有口感。
👅燒豆腐 $50/2串
豆腐燒得外脆內軟,豆腐面頭加左木魚碎,令整體鮮味提升。
👅番薯 $58/2串
食得出番薯本身嘅甜味,趁熱食絕對一流。
👅芝士年糕 $64/2串
👅關東煮 $58
👅燒三文魚飯團 $28
燒過既飯團有啲似煲仔飯嘅感覺,每一啖都食到三文魚。
2022-07-20 58 瀏覽
南亭是一家以日式串燒及清酒為主的居酒屋,到訪當晚,高朋滿座,小酎幾杯,令人放鬆。蔬菜條每張枱已放上蔬菜條,有椰菜、紅蘿蔔、青瓜等,配上自家制的味噌醬,能帶出蔬菜條的鮮甜爽脆。燒豆腐豆腐扁平一大塊,燒得外脆內軟,加上醬油及木魚絲,味道不俗。牛肩胛壽喜燒串壽喜燒多用於火鍋上,用來做串燒,應是將醬油、味醂與糖搽在牛肩胛上燒烤。牛肩胛捲上大蔥,肉汁豐富,辛香帶甜。墨魚香腸 墨魚香腸內有墨魚粒,鮮甜有咬口。牛肉湯烏冬牛肉大片嫩滑,配上幼滑細膩湯烏冬,食後半飽很滿足。三文魚燒飯團燒飯團飯粒脆口,但又不會太過熱氣,對有米飯落肚才滿足的,應該合意。月見免治軟骨雞肉棒 免治雞肉棒肉質有點似肉餅般的鬆軟,中間有軟骨粒,點上日本雞蛋與豉油,增添雞肉棒的嫩滑滋味感。雞翼 燒雞翼是串燒必然之選,雞翼外皮香脆,內裡肉質嫩滑。帶子 帶子沒有帶殼同燒,難得沒有燒乾,有燒過的香氣又有肉汁。日本香蔥豚肉卷 豚肉捲上鮮嫩的日本香蔥,入口爆汁,配搭上本身就是絕配。汁燒釀冬菇冬菇與豬肉碎本身就很配搭,同樣入口多汁。燒菠蘿燒烤另一必叫之選是燒菠蘿,菠蘿本身就鮮甜多汁,燒過後外皮略乾,內裡更為爆汁。

蔬菜條

燒豆腐
豆腐扁平一大塊,燒得外脆內軟,加上醬油及木魚絲,味道不俗。

牛肩胛壽喜燒串

墨魚香腸
墨魚香腸內有墨魚粒,鮮甜有咬口。

牛肉湯烏冬
牛肉大片嫩滑,配上幼滑細膩湯烏冬,食後半飽很滿足。

三文魚燒飯團

月見免治軟骨雞肉棒

雞翼
燒雞翼是串燒必然之選,雞翼外皮香脆,內裡肉質嫩滑。

帶子
帶子沒有帶殼同燒,難得沒有燒乾,有燒過的香氣又有肉汁。

日本香蔥豚肉卷
豚肉捲上鮮嫩的日本香蔥,入口爆汁,配搭上本身就是絕配。

汁燒釀冬菇
冬菇與豬肉碎本身就很配搭,同樣入口多汁。

燒菠蘿
2022-07-19
2022-07-09 104 瀏覽
今日約了朋友收工在尖沙咀食飯,忽然好想食串燒就來了這家南亭,這家串燒非常受歡迎,之前經過都滿座,今日難得早收工就有機會試一試了。餐廳的食物選擇非常多,部分串燒要兩串起。前菜是新鮮蔬菜配日本味增醬,味增醬是餐廳特調的,味道不錯。·燒豆腐·豆腐的外層香酥,內層嫩滑,調味簡單更能食到豆腐和柴魚片的香味。·京蔥黑毛豬·黑毛豬口感果然鬆軟,肉汁豐富,加京蔥一起食更加惹味,同時大大減低油膩感。·厚切牛舌芯·牛舌芯切得厚厚一塊來燒,外面燒得脆身,裹面保留了一點生度,令口感更加爽口,配少少的鹽味已經好出色了。·燒三文魚飯團·燒得焦香的飯團,包裹著帶少少鹹香的三文魚,口感層次豐富。·免治軟骨雞肉棒·外層燒得香脆,雞肉棒做得口感彈牙,而且沾上蛋黃醬油後口感變得更柔和,味道豐厚香濃。·關東煮·首先湯汁煮得好出色,甜甜的好可口,飲用後亦沒有味精的口渴感,蘿蔔及魚糕都好好味。·慢煮磯燒鮑魚·已調味再慢煮的鮑魚肥厚彈牙,調味不會掩蓋鮑魚的鮮味,不錯。·燒菠蘿·最後一定要點一份燒菠蘿才美滿,燒過的菠蘿外層帶一點焦香,裹面非常多汁,酸酸甜甜的令人好滿足。

餐廳的食物選擇非常多,部分串燒要兩串起。

前菜是新鮮蔬菜配日本味增醬,味增醬是餐廳特調的,味道不錯。

·燒豆腐·

·京蔥黑毛豬·

·厚切牛舌芯·

·燒三文魚飯團·
燒得焦香的飯團,包裹著帶少少鹹香的三文魚,口感層次豐富。

·免治軟骨雞肉棒·

·關東煮·

·慢煮磯燒鮑魚·
已調味再慢煮的鮑魚肥厚彈牙,調味不會掩蓋鮑魚的鮮味,不錯。
·燒菠蘿·

2022-06-28
2022-07-09 81 瀏覽
朋友相約在尖沙咀棉登徑"南亭"居酒屋一聚,第一次來很有新鮮感,內進感到是充滿東灜味的居酒屋。 燈光有點微暗多枱食客正在暢飲閑聊氣氛很好。 朋友已是第二次來,認爲是個傾偈飲酒食串燒的好地方。細看餐牌除了多款酒類和軟性飲品外,主打串燒分別有海鮮,豬,牛,羊,鷄和其他日式料理……等。非常多選擇!爽脆的前菜 $ 23雖然今晚不飲酒但食串燒配上這款冰凍烏龍茶也相當不錯!月見免冶鷄軟骨 $ 76肉質爽滑中帶軟骨的脆脆咬口。烤鰻魚 $ 92肉質肥厚皮脆甘香1,醬汁味道濃郁。滋味!磯煮鮑魚 $ 98脆口入味帶鮮甜!燒銀杏 $ 46軟糯帶味甘的~牛油蒜香燒大蝦 $ 176賣相吸引!牛油和蒜味香濃,蝦肉非常爽脆甜美!除了新鮮厨師烤的 時間拿捏得很準確。鱈魚 $ 118肉質很嫩滑!燒三文魚飯團 $ 28外層燒得卜卜脆,就像吃煲仔飯的飯焦一樣!非常焦香!很喜歡今晚的食物,非常享受!環境氣氛很好!性價比高!
朋友相約在尖沙咀棉登徑"南亭"
居酒屋一聚,第一次來很有新鮮感
,內進感到是充滿東灜味的居酒屋。
燈光有點微暗多枱食客正在暢飲閑聊氣氛很好。
朋友已是第二次來,認爲是個傾偈飲酒食串燒的好地方。

非常多選擇!

爽脆的前菜 $ 23

雖然今晚不飲酒但食串燒配上這款冰凍烏龍茶也相當不錯!

月見免冶鷄軟骨 $ 76
肉質爽滑中帶軟骨的脆脆咬口。

烤鰻魚 $ 92
肉質肥厚皮脆甘香1,醬汁味道濃郁。滋味!

磯煮鮑魚 $ 98
脆口入味帶鮮甜!

燒銀杏 $ 46
軟糯帶味甘的~

牛油蒜香燒大蝦 $ 176
賣相吸引!
牛油和蒜味香濃,蝦肉非常爽脆甜美!
除了新鮮厨師烤的 時間拿捏得很準確。

鱈魚 $ 118
肉質很嫩滑!

燒三文魚飯團 $ 28
外層燒得卜卜脆,就像吃煲仔飯的飯焦一樣!非常焦香!

很喜歡今晚的食物,非常享受!
環境氣氛很好!
性價比高!
2022-07-06
2022-07-08 81 瀏覽
晚上相約了朋友去到位於尖沙咀的南亭串燒專門店吃晚餐,來到門面很有日式居酒屋風味,店內裝飾很日式風情,滿是日本海報及毛筆字書法掛在牆上,餐廳座位多又舒適,實屬一間環境不錯的居酒屋。餐牌食物款式繁多,主打串燒,小食、鍋物、甜品及清酒等,選擇豐富。先來個開胃前菜「生野菜沙律 」,有椰菜片、甘筍條、雪梨條等,十分清爽,店員推介蘸自家制的麵豉醬,更加惹味!主打串燒,每一串即叫即燒,點了幾款,首先是最愛的鹽燒牛脷、咬下去肉汁滿滿,口感彈牙,牛舌入味又軟熟,牛味濃郁,口感爽脆!簡單的海鹽調味就足夠!雞肉大蔥串,雞肉幼滑,配上燒汁及大蔥,口感爽脆,香濃大蔥咬下去還有水份;燒雞腎,夠濃香,鹽燒後更有口感,夠香夠酥,燒得剛好,不會太乾;燒鴨舌,爽脆的鴨舌,一串有六件,賣相飽滿吸引。燒白鱔,一串三大塊,表面燒得乾身外脆,少量脂肪口感一流,口感軟熟;燒帶子串,帆立貝很大粒及厚身,十分飽滿,份外鮮甜;燒三文魚鰭,魚皮位香脆可口,魚邊位有微微的魚脂,簡單鹽味調味已足夠!燒日本豆腐,大塊厚切,外皮微金黃,很香脆,配料木魚絲口感有層次,值得一試;燒洋蔥串,表面燒得乾身但有豐富水份,十分解膩,脆口;翠肉瓜串,翠肉瓜脆口

燒鴨舌,爽脆的鴨舌,一串有六件,賣相飽滿吸引。

燒帶子串,帆立貝很大粒及厚身,十分飽滿,份外鮮甜;

燒洋蔥串,表面燒得乾身但有豐富水份,十分解膩,脆口;
翠肉瓜串,翠肉瓜脆口,帶水份,翠肉瓜的鮮味很突出。

燒日本芝士年糕,燒至半溶化的口感,咬下去時連綿,外脆內軟。

燒飯團(鰻魚口味)非常惹味,燒過後保留到水份,軟硬適中煙韌又彈牙,大大塊紫菜包著外層燒得焦香的飯團,很有驚喜!

吃炸物怎可少得冰凍蘇打汽水,我點了巨峰提子味,果香很易入口,令人十分回味!

這間日式居酒屋食物的質素很高,環境佈置夠日式地道,另外侍應友善主動,全程主動收碟亦為客人加熱茶,食品水準高,串燒燒功拿捏非常好,選擇又多,推介!
2022-07-05
  • 燒帶子串
  • 燒洋蔥串
  • 燒日本芝士年糕
2022-07-06 34 瀏覽
餐廳位於棉登徑一幢新樓的地舖,旺中帶靜,柳暗花明。Suntory draft,三得利啤酒,吃串燒就當然要來一杯日本啤酒爽皮一番,揀選了三得利生啤酒,口感輕快淡雅,能充分表現到啤酒花的芳香。明太子龍蝦沙律,面頭橙色一粒粒的是明太子粒,裏面夾雜著為數不少的小龍蝦,沙律菜新鮮,沒有放太多的調味,只是用明太子的鹹香味來作加持,味道便已是剛剛的好。燒豆腐,燒豆腐外皮脆身,面頭的木魚絲非常誘人,一口咬開裏面是令人意想不到的嫩滑口感,絕對不遜於蒸豆腐的嫩滑程度,有夠誇張。燒牛舌,個人非常喜歡牛舌的那股騷勁,燒牛舌幾乎是每次吃串燒的必點項目,這次亦不例外,牛舌入口散發着獨有的騷香,內裏嫩滑多汁,十分 Juicy,只是輕輕以海鹽及黑胡椒調味經已無敵。露筍豬肉捲,露筍新鮮幼嫩,包住薄薄的半肥瘦豬肉一起燒製, 香脆得來亦充滿肉汁,汁燒味道甜甜的,面頭灑上少少海鹽以作調味,在燒香的豬肉包圍之下味道更香。燒豬頸肉,燒豬頸肉不是太肥,肥瘦比例剛剛好,令人滿足。燒雞髀肉,廚師把火候掌握得很好,口感極其嫩滑,屬必食推介。月見・免治軟骨雞肉捧,廚師在醬汁裏面加了一隻日本生雞蛋,就好像水中的明月一樣,食之前將雞蛋搗爛,令

餐廳位於棉登徑一幢新樓的地舖,旺中帶靜,柳暗花明。

燒豬頸肉,燒豬頸肉不是太肥,肥瘦比例剛剛好,令人滿足。

燒雞髀肉,廚師把火候掌握得很好,口感極其嫩滑,屬必食推介。

月見・免治軟骨雞肉捧,廚師在醬汁裏面加了一隻日本生雞蛋,就好像水中的明月一樣,食之前將雞蛋搗爛,令蛋漿充分與醬汁融和,令整個口感更加細膩。

燒芝士年糕,芝士年糕外脆內軟,入口甜甜的,外面被燒過之後非常香脆,配合內裏軟糯口感,非常過癮。
2022-07-04 752 瀏覽
🤰🏻今日難得早放工,同朋友去咗尖沙咀揼骨,之後約老公食晚飯,我哋都想食日本嘢,之前老公喺尖沙咀返工,已經好想試哩間,今晚就去試吓。裡面環境昏暗,格局同裝潢都好日系,可一解去日本之渴。我哋叫咗好多嘢食,唔係誇張,但樣樣都真係好好食😋!🏆 日本牛小排他他燒 $268本身有少少猶豫,因為本應係和牛而唔係牛小排,但今日和牛無貨,掙扎咗一吓,最終都決定一試。好開心做咗哩個決定,哩個牛他他燒係我同老公都認同嘅全晚之冠!醬汁調味清新,牛肉肉質新鮮帶彈性,牛肉味香濃,嫩滑美味,真係好正!本應配上生洋蔥🧅一齊食,但我自己唔太接受到,於是齋食肉,好滿足!🥇 日本香蔥豚肉卷 $38最初以為係京蔥,點知嚟到先發現係青蔥,嗰一下真係嚇一嚇,擔心會有好濃嘅草青味。但一咬落去嗰吓,嘩,驚喜地好食!豚肉燒得好香脆可口,蔥亦好新鮮,沒有半點草青味,加埋豚肉一齊食口感一流,淨係落少少鹽已經好好食。🥈 梅·燒飯團 🍙 $28無諗過飯團都可以咁惹味!紫菜超脆,飯燒得啱啱好,飯焦好香口,加入酸酸的梅子味道超清新,連唔鍾意梅子嘅老公都話好食!🥉 燒豆腐 $25雖然唔係特別嘅菜式,不過真係要讚吓廚師嘅功架,豆腐燒得外脆內軟滑,加上

🏆 日本牛小排他他燒 $268

🥇 日本香蔥豚肉卷 $38

🥈 梅·燒飯團 🍙 $28

🥉 燒豆腐 $25
雖然唔係特別嘅菜式,不過真係要讚吓廚師嘅功架,豆腐燒得外脆內軟滑,加上少少甜辣醬,味道昇華!

🏅 燒菠蘿🍍 $38
菠蘿香甜到好似浸咗落糖水咁,新鮮多汁,當甜品食一流!

另外我哋仲叫咗味噌湯$18、鰻魚燒飯團$28、蕎麥麵$78、紫蘇葉豬肉卷$38同番薯🍠$29,哩幾款都好好味,好值得一試。

我老公仲話下星期要帶朋友嚟!會繼續支持!另外要讚服務優質,職員親切有禮。
2022-07-04
今日同朋友黎到尖沙咀南亭食爐端燒,南亭位置非常方便,係尖東站N3出口步行2-3分鐘就到。鋪面辨識度好高,望落去好似日本傳統居酒屋,同旁邊鬧市食店截然不同!而餐廳入面佈置都好有日本風情,有日本字畫、貼紙、海報,枱與枱之間都有屏風間住,私隱度好高!➺ ➺ ➺月見·免治軟骨雞肉棒(2串)$76串燒名物,可以沾上燒汁、生雞蛋一齊食,雞肉棒內有少少軟骨,口感有層次,味道豐富!➺ ➺ ➺鹿兒島A4和牛$188爐端燒將牛嘅油脂同埋肉汁迫晒出嚟,牛味香濃之餘入口即溶!➺ ➺ ➺燒豆腐$25豆腐外皮燒到好脆,但入口唔乾,有木魚同埋燒汁喺豆腐上面,好香!➺ ➺ ➺蘆筍豬肉卷$38薄薄嘅豬肉捲着蘆筍,食到豬肉烤到焦香味,蘆筍鮮嫩多汁!➺ ➺ ➺黑松露鵝肝釀雞翼$88雞翼一試難忘,咬入口已經有鵝肝香味,鵝肝份量好多。最後我地Encore多一隻!留意部分串燒需要order 2份***加一服務收費

➺ ➺ ➺月見·免治軟骨雞肉棒(2串)$76

➺ ➺ ➺鹿兒島A4和牛$188
爐端燒將牛嘅油脂同埋肉汁迫晒出嚟,牛味香濃之餘入口即溶!

➺ ➺ ➺燒豆腐$25

➺ ➺ ➺蘆筍豬肉卷$38
薄薄嘅豬肉捲着蘆筍,食到豬肉烤到焦香味,蘆筍鮮嫩多汁!

➺ ➺ ➺黑松露鵝肝釀雞翼$88

留意部分串燒需要order 2份

***加一服務收費
2022-07-03 42 瀏覽
My colleague and I decided to have yakitori for dinner tonight and we suggested a place at Tsim Sha Tsui. Nan Tei (The Pinnacle) was located at  Minden Avenue, few minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.They served a wide range of yakitori such as appetizers, salad, skewers like chicken, pork, beef, lamb, seafood and vegetables, fried items, rice or noodles, desserts and drinks etc. Fresh vegetable sticks consisted of carrot sticks, cucumber sticks, pear sticks and cabbage. They were fresh in taste
Fresh vegetable sticks consisted of carrot sticks, cucumber sticks, pear sticks and cabbage. They were fresh in taste, juicy and crunchy. Sauce was provided to enhance the taste.
Asparagus wrapped with pork - Asparagus was crunchy while sliced pork was thin in texture and juicy, wrapped around it.
Chicken wing stuffed with mentaiko - The skin was grilled till crispy while mentaiko fillings inside was flavourful, generous in serving.
Beef shoulder blade sukiyaki skewer - This was one of their signature skewers, with egg yolk provided to dip onto it. Beef was very tender and juicy, while egg yolk was flavourful, complimenting nicely.
Grilled fresh eel was grilled till very chewy and meaty in texture.
Shrimp and chicken skin roll - This was quite special as chicken skin was wrapped around prawn meat. Chicken skin was very crispy while prawn meat was fresh and juicy.
Grilled bean curd was grilled till the skin was crispy and charred in taste while inside was still soft and smooth.
Grilled pineapple was very juicy and sweet, with strong pineapple taste.
Miso soup was served hot and clear, flavourful in taste.
Pickled plum boiled rice in hot tea - The soup was clear and have strong plum taste. Rice was very chewy and fragrant, going well with the soup.
Cod roe grilled rice ball - It was grilled till very crispy and chewy, with cod roe making it very flavourful. Seaweed was provided to wrap the rice ball.
Grilled sticky dango was black sesame fillings in grilled mochi. Mochi was grilled till sticky in texture and chewy, with the black sesame sweet in taste.
2022-06-30 512 瀏覽
幾年疫情😷大家對日本嘅思念越來越濃既然未去到日本,咁就FF自己置身日本啦~~餐廳大部分串燒兩串起~枱面有麵豉醬同鹽~簡單調味已足夠讓食物昇華🧚🏻‍♀️做人要爭氣!💪🏻現場燈光較暗,枱細細,適合細細聲傾心事傾密偈新鮮蔬菜~串燒主要係肉類~每款串燒前都可以好似啲兔仔🐰🥬食下蔬菜refresh下個口~牛肩胛壽喜燒串(2串)$96牛裹著大葱~表面掛著壽喜燒醬汁味道,先沾上蛋液~放入口~~幸福🥰燒豆腐 $25/串本店名物,非試不可!外脆內滑!幸福🥰手羽先 $42/串看似普通食材,但好好食,個雞皮嘅脆!個肉嘅嫩!仲有肉汁!師傅啲功力都好高下!好幸福🥰厚切牛舌心 $168/份出去居酒屋都會食牛舌心,爽口肉嫩,以鮮磨山葵輕輕加持一下~幸福🥰燒白鱔 $59/串油香十足,魚皮又係脆嘅,但魚肉仲係好嫩滑,一啲都無over cook😙幸福🥰糖纏燒 $32/件驚喜滿分🤩原來係燒馬仔,燒過令糖份焦糖化~更香脆~仲有焦糖味~同木魚絲一齊食,鹹鹹地,中和返甜度!食完想返屋企搵件馬仔試下🤣🤣🥰每一口都是幸福🥰
幾年疫情😷大家對日本嘅思念越來越濃

既然未去到日本,咁就FF自己置身日本啦~~
餐廳大部分串燒兩串起~
枱面有麵豉醬同鹽~簡單調味已足夠讓食物昇華🧚🏻‍♀️

做人要爭氣!💪🏻

現場燈光較暗,枱細細,適合細細聲傾心事傾密偈

牛肩胛壽喜燒串(2串)$96
牛裹著大葱~表面掛著壽喜燒醬汁味道,先沾上蛋液~
放入口~~幸福🥰

燒豆腐 $25/串
本店名物,非試不可!外脆內滑!
幸福🥰

食完想返屋企搵件馬仔試下🤣🤣

🥰每一口都是幸福🥰

2022-06-22
2022-06-26 56 瀏覽
尖沙咀棉登街算是一條食街,開設多間日式韓式食店,相信不少朋友曾經也到此一吃。最近串燒店越開越多,上班族也習慣下班後吃上幾串喝上兩杯解壓,朋友吃過「南亭」後覺得不錯,與我相約到此一聚。雞泡魚乾個人認為餸酒必吃燒物,口感煙韌香口,魚香濃郁。牛舌牛舌厚肉飽滿、肉質爽脆香潤柔嫩、肉汁豐盈。燒雞翼秋葵軟骨雞肉棒店家以雞肉及軟骨剁碎製成,雞肉鮮香彈牙多汁、每一口肉均粘上蛋汁,更嫩滑香濃惹味。日本和牛他他普遍餐廳也是以碎肉料理,這家卻以切片取代,和牛霜降紋理清晰,每片油香潤滑,蔥配上和牛一起吃,更顯滋味。燒丸子丸子實則是芝麻湯圓,外皮煙韌有彈性,圓潤飽滿口感糯軟。茶泡飯總括來說,師傅手藝不錯,每串火喉剛好,推薦燒物及和牛他他。

雞泡魚乾

個人認為餸酒必吃燒物,口感煙韌香口,魚香濃郁。

牛舌

牛舌厚肉飽滿、肉質爽脆香潤柔嫩、肉汁豐盈。

燒雞翼

秋葵

軟骨雞肉棒

日本和牛他他

燒丸子

丸子實則是芝麻湯圓,外皮煙韌有彈性,圓潤飽滿口感糯軟。

茶泡飯

總括來說,師傅手藝不錯,每串火喉剛好,推薦燒物及和牛他他。
  • 牛舌
  • 日本和牛他他
2022-06-25 40 瀏覽
原來呢條街好多串燒及日本食店,最後揀咗呢間入去試吓先外觀唔錯枱面每人一碟蔬菜條$23牛肩甲壽喜燒串$96兩串貴得有道理,好味豆腐$25一串燒白鱔$59一串牛舌$118雞翼$42一串頂級牛小排$79一串雞心$30一串呢間好好味
2022-06-22
2022-06-23 441 瀏覽
因為突然發生左好開心既事, 所以需要搵間好餐廳黎慶祝下因為想搵間好有日本FEEL既餐廳食, 所以同事就推薦D間位於中環既南亭位於中環, 位於山上面好似好遠, 但其實搭扶手電梯好快上到去的, 唔會唔方便入面雖然逼左D, 但係真係好有日本FEEL, 仲不時聽到日文英文, 真係以為自己去左日本荔枝同豬肉片係好夾的, 荔枝的甜令到豬肉片的肉味, 油味更好味;而牛小排油脂味重, 夠淋滑。脆脆既紫菜, 包住有D似煲仔飯既烤飯團, 而且每啖都食到鰻魚, 性價比高 燒牛肉串比燒牛小排就少左油脂感, 但多左份牛肉味, 其實兩樣都好食;而燒鱔腩魚油味好香, 而且燒得D邊邊位好香脆, D個係限定的, 所以要食請早D黎燒雞翼外脆內嫩, 只要落少少鹽已經好好味;而燒豆腐唔會唔會燒得好乾, 仲有好多汁, 好嫩滑燒年糕好煙靭, 加左紫菜同芝士味道仲好食左蟹膏燒大海老真係第一次食, 大海老彈牙鮮甜, 而當食到蟹膏遇上蝦膏果PART, 更有驚喜的感覺燒蕃薯最緊要係食蕃薯自然既甜, D個燒蕃薯完全有D個感覺燒豬頸肉肥廋適中, 而且係用靚豬, 唔會食到出面某D食店果種"莊"味;而雞腎好彈牙, 口感好好。職員見我地兩人點牛肉
因為突然發生左好開心既事, 所以需要搵間好餐廳黎慶祝下
燒年糕好煙靭, 加左紫菜同芝士味道仲好食左
燒蕃薯最緊要係食蕃薯自然既甜, D個燒蕃薯完全有D個感覺
職員見我地兩人點牛肉湯烏東, 自動幫我地分為兩碗, 食得方便, 好細心呀。而且味道都幾好, 烏東好嫩滑, 加上牛肉, 真係有到日本食宵夜既感覺。

總結有日本FEEL之餘, 味道又好, 我地都食得好開心
2022-06-21
今晚造訪南亭就係想繼續尋找我記憶中日本居酒屋的模樣!不過餐廳環境真的偏黑,另外每桌蔬菜條收$23~部分串燒需點兩串起明太子龍蝦沙律$98 身為明太子控必點嘅前菜,清爽解膩~免治雞肉軟骨棒 (月見)必點的串燒店名物,有咬口軟骨沾上濃郁蛋漿+燒汁牛肉壽喜燒串 同樣配月見,甜甜燒汁,沾蛋漿係有feel~雞髀肉串 外皮焦香,肉質嫩滑,雞肉鹽燒最夾!日本香蔥豚肉卷豚肉油香同日本大蔥互相平衡燒羊架$68 肉質質地好,少少羶~蜜桃酒梳打$72 少少酒精易入口,食串燒點可以唔飲酒!燒飯團$28點了三文魚+明太子口味,飽肚經濟之選。主要食飯焦香口脆脆口感~燒豆腐 外脆內嫩,juicy, 加了鰹魚碎更香。
今晚造訪南亭就係想繼續尋找我記憶中日本居酒屋的模樣!

不過餐廳環境真的偏黑,另外每桌蔬菜條收$23~

部分串燒需點兩串起

明太子龍蝦沙律
身為明太子控必點嘅前菜,清爽解膩~

免治雞肉軟骨棒 (月見)
必點的串燒店名物,有咬口軟骨沾上濃郁蛋漿+燒汁

牛肉壽喜燒串
同樣配月見,甜甜燒汁,沾蛋漿係有feel~

雞髀肉串
外皮焦香,肉質嫩滑,雞肉鹽燒最夾!

日本香蔥豚肉卷
豚肉油香同日本大蔥互相平衡

燒羊架
肉質質地好,少少羶~

蜜桃酒梳打
少少酒精易入口,食串燒點可以唔飲酒!

燒飯團
點了三文魚+明太子口味,飽肚經濟之選。
主要食飯焦香口脆脆口感~

燒豆腐
外脆內嫩,juicy, 加了鰹魚碎更香。
2022-06-18