2022-10-05
位於長沙灣嘅南本草,係一間涼茶咖啡概念店☕️由香港傳統老字號涼茶店-永生堂衍生而嚟🤩餐廳以木系做設計🪵望落一啲都唔似涼茶店😛但喺食物同飲品上,特別加入涼茶藥材元素🌿非常特別🫶🏻🥛火麻仁拿鐵南本草會將涼茶中加入咖啡中☕️非常特別🤩好似有雞蛋花接骨木花啡湯力、冷萃銀菊咖啡、山渣酸梅湯力、氮氣沖泡五花茶等😛而且每款涼茶特飲都有功效架🤩我試咗火麻仁拿鐵,有凍有熱可以揀,芝麻同latte味道好夾😛火麻仁拿鐵功效有護肝明目、提高腸道功能、改善失眠、增強記憶力、降脂降壓作用同維持皮膚健康🤩有養生嘅感覺,天然健康又特別🥳☕️Cappuccino有靚靚拉花嘅Cappuccino,咖啡味香濃😚店員仲會比你選擇用邊一款陶瓷杯☕️我揀咗呢款粉紅同粉藍色好靚💙💖除了咖啡外,餐廳亦會有夏枯草五花茶、白花蛇舌草等涼茶供應,客人有多一個選擇🤩想飲涼茶嘅朋友都可以試吓😛🍜養生腐皮福袋烏冬自家製巨型腐皮,整到成個福袋形狀🤩脹卜卜有手掌咁大🖐🏻入面有烏冬、蟲草花同杞子,養生湯底用咗杞子、蟲草花、昆布、甘荀等熬製🥣湯底味道清甜甘香😋烏冬口感煙韌🍜腐皮吸咗湯汁好入味😛🧇野蜂蜜冰•白玉丸子、紅豆窩夫採用自家天然蜂蜜冰🍯具除肺火同胃清解毒
🥛火麻仁拿鐵
☕️Cappuccino
🍜養生腐皮福袋烏冬
🧇野蜂蜜冰•白玉丸子、紅豆窩夫
採用自家天然蜂蜜冰🍯具除肺火同胃清解毒功效🤩丸子同紅豆絕對係最佳配搭🫘白玉丸子煙韌😛紅豆大大粒仲有醬添🤩窩夫脆口🧇
🍨提拉米蘇乳酪杯
酸酸地嘅乳酪好開胃,每一口再散發陣陣tiramisu咖啡味,入面仲有蜂蜜燕麥🍯甜甜地有咬口😚