⁺₊˚ | sᴏᴜᴛʜ ʜᴇʀʙᴀʟ ʟᴀʙ 南本草 |涼茶 mix CAFE🤞🏽好有趣的組合哈哈老字號涼茶舖「永生堂」最近新開的副線cafe將涼茶的養生概念融入咖啡店!他們主打healthy food 食物味道方面清淡為主會用上蟲草、杞子、薏米等養生食材🌬最有驚喜的是火麻仁+杏仁奶latte!味道似芝麻latte 口感非常綿滑 好喜歡💙而且點熱飲的話 客人可以自選喜歡的陶瓷杯待喝光整杯後杯底更會顯示打氣字句 很值得試試!....
⁺₊˚ | sᴏᴜᴛʜ ʜᴇʀʙᴀʟ ʟᴀʙ 南本草 |

涼茶 mix CAFE🤞🏽好有趣的組合哈哈
老字號涼茶舖「永生堂」最近新開的副線cafe
將涼茶的養生概念融入咖啡店!
他們主打healthy food 食物味道方面清淡為主
會用上蟲草、杞子、薏米等養生食材🌬

最有驚喜的是火麻仁+杏仁奶latte!
味道似芝麻latte 口感非常綿滑 好喜歡💙
而且點熱飲的話 客人可以自選喜歡的陶瓷杯
待喝光整杯後杯底更會顯示打氣字句

很值得試試!
2022-10-25 17 瀏覽
*✲゚*。☕️長沙灣涼茶主題cafe 🌿 蘭王八丁豚肉意粉上面深橘黃色嘅蛋黃好吸引😍意粉仲配左啲肉碎同木魚絲 感覺好似健康版carbonara😝玉子三文治即叫即整 玉子超厚身 麵包上面仲有cafe 個logo架😆
如果麵包係微微烘底會更加好😛兩杯飲品嘅陶瓷杯都似係Handmade 嘅幾靚😍 飲完發現杯底仲有唔同嘅字 好得意😆其實我本身都唔知火麻仁係咩味 但見佢有護肝明目 提升腸道功能 改善失眠好多好處 好健康咁所以就試吓火麻仁拿鐵🤣
睇個樣灰灰地色有啲驚唔好飲 點知飲落去都唔錯 好似黑芝麻燕麥奶嘅味道 又唔會太甜👍🏻Latte都幾好🙆🏻‍♀️本身仲想試埋甜品 但係要2點後先供應🙈整體食物飲品質素都幾好 而且環境都好舒服😌-✨ 蘭王八丁豚肉意粉 ($98)✨ 玉子三文治 ($53)✨ 火麻仁拿鐵 ($55)✨ Latte ($39)-📍 南本草 @southherballab
荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖-#cafefoodsnap_LaiChiKok#cafefoodsnap_CheungShaWan#cafefoodsnap_cafe
*✲゚*。☕️

飲完發現杯底仲有唔同嘅字 好得意😆

Latte都幾好🙆🏻‍♀️

本身仲想試埋甜品 但係要2點後先供應🙈
整體食物飲品質素都幾好 而且環境都好舒服😌
✨ 蘭王八丁豚肉意粉 ($98)
✨ 玉子三文治 ($53)
✨ 火麻仁拿鐵 ($55)
✨ Latte ($39)
📍 南本草 @southherballab

荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
#cafefoodsnap_LaiChiKok
#cafefoodsnap_CheungShaWan
#cafefoodsnap_cafe
呢間cafe係佢前排新開個時已久仰大名,因為佢居然有別於一般cafe,係行中西fusion健康路線❗️🤣:-1️⃣「養生·腐皮烏冬($88)」好得意👀!係用一個好大嘅腐皮福袋裝住烏冬,湯底清甜,腐皮吸晒d湯汁🥣~Big tofu kinchaku pouch udon -2️⃣「玉子燒三文治🥪($53)」玉子燒好厚!但覺得佢嘅麵包比較一般🙈~Tamogoyaki sandwich -3️⃣「火麻仁拿鐵(H)☕️($49)」幾好飲,超級超級香,仲要用左燕麥奶!配一粒杏仁,btw最特別係佢可以自己揀杯🤣💓~ Hemp seed oat milk latte👍🏻
1️⃣「養生·腐皮烏冬($88)」
2️⃣「玉子燒三文治🥪($53)」
3️⃣「火麻仁拿鐵(H)☕️($49)」
2022-10-23 24 瀏覽
知道呢間係開8:00,而8:30才可以叫嘢食(完全冇問題可以欣賞下舖頭)呢間舖頭我知道係原本係涼茶店改造左有啲食物同咖啡就試吓8:30左右到達當然冇人啦雖然今日係星期日都係叫做尚早環境舒服一早已經望定清單心中有數食啲乜飲啲乜叫咗兩杯黑芝麻拿鐵叫咗兩件芝士忌廉貝果首先講吓黑芝麻拿鐵~係好靚仔嘅同埋好香但係飲落去係冇咖啡成份的😢咁點解叫拿鐵😂芝士忌廉貝果🥯一個字 (硬)問過係來貨的不是自家製忌廉芝士少到嚇死人😣諗住去廁所點知要行去最近嘅商場但係商場廁所要10:30先開🙃總括嚟講可以唔使再去一次就夠了😣食物質素不似預期🫣
呢間舖頭我知道係原本係涼茶店改造左有啲食物同咖啡就試吓
8:30左右到達當然冇人啦雖然今日係星期日都係叫做尚早
環境舒服
一早已經望定清單心中有數食啲乜飲啲乜
叫咗兩杯黑芝麻拿鐵
叫咗兩件芝士忌廉貝果
首先講吓黑芝麻拿鐵~
係好靚仔嘅同埋好香
但係飲落去係冇咖啡成份的😢咁點解叫拿鐵😂
芝士忌廉貝果🥯
一個字 (硬)問過係來貨的不是自家製
忌廉芝士少到嚇死人😣
總括嚟講可以唔使再去一次就夠了😣
食物質素不似預期🫣
2022-10-23
$70 (早餐)
近年嚟荔枝角多左好多唔同嘅特色餐廳同café, 而其中一間就係南本草, 餐廳環境採用木色作主調, 走文青風格, 打卡不錯! 🌟冷萃銀菊咖啡南本草嘅咖啡充滿住特色, 將涼茶crossover咖啡, 估唔到中西合壁又幾夾, 飲落帶陣陣銀菊香, 味道不錯🌟日簡五品E個SET有軟腍入味日式燉豬軟骨, 清甜無渣日式大根煮, 軟綿綿嘅櫻花蝦千層豆腐仲有日式飯團, 每樣食物都用左好靚嘅小碟裝住, 相當精緻🌟椰子燉竹絲雞湯燉湯幾足料, 湯汁清甜富陣陣椰子香, 清潤滋補🌟素苓膏配紅袍蕨餅素苓膏做得幾像真, 味道同口感都幾飲真嘅龜苓膏, 蕨餅軟糯煙韌, 整體幾有特色

🌟冷萃銀菊咖啡

🌟日簡五品

🌟椰子燉竹絲雞湯
燉湯幾足料, 湯汁清甜富陣陣椰子香, 清潤滋補

🌟素苓膏配紅袍蕨餅
2022-10-15
午餐
想試好耐既涼茶主題咖啡舖~ 店員推介雞蛋花接骨木花檸檬湯力($49) 比一般coffee tonic冇咁酸 反而多左香味既層次🍋 仲有好多款涼茶咖啡 例如火麻仁個d 下次都想試下另外食物有好打卡的日簡五品($119) 自選兩款配菜 揀左日式涼拌芝麻菠菜、櫻花蝦千層豆腐;主菜點左日式燉豬軟骨 超入味好正 唯一挑剔係成份份量比較少 飯糰當日亦偏硬🍙 另外蘭王八丁豚肉意粉($98) 比較dry 蘭王蛋香當然夠晒味 不過豚肉就冇意大利煙肉爆得咁香🥓

• 雞蛋花接骨木花啡湯力
有無諗過香港竟然會有一間以「中式涼茶」為主題嘅簡約風cafe?🤣 想知道「涼茶」X 「打卡cafe 」呢兩件事相撞有咩花火就要親身黎一次naaaa😛Menu: 1️⃣ 蘭王•八丁豚肉意粉 ($98)就算未試過「蘭王蛋」,都應該知道呢款係日本數一數二嘅貴族蛋,有唔少朋友食過都過一試翻唔到轉頭🥚💛 平時係屋企甚少機會生食雞蛋,今次生拌意粉就正好~ 同一般日本雞蛋不同,蘭王蛋嘅蛋黃呈鮮明橙色,色澤光亮,蛋香非常濃郁🫢 意粉保持偏硬身嘅口感🫶🏻 除咗有微鹹嘅木魚碎,所使用嘅菇類 & 豚肉碎無額外添加調味料,主要品嘗主角蘭王蛋嘅鮮、濃🫣2️⃣ 野蜂餐冰 • 自玉丸子 • 紅豆窩夫($68)一開始以為係普通以粉狀條配而成嘅窩夫,點知原來係牛角包窩夫🥐🫢🤎 入口酥脆,加上紅豆柔軟而富光澤,豆味濃郁,煲煮後仍能保持完整性,口感軟棉🫘而呢款甜品獨特之處就係採用咗具除肺火和胃精解毒功效嘅自家天然蜂餐冰🐝3️⃣ 山渣酸梅湯力($49)完全無諗過tonic 配酸梅湯會係咁夾🙈 飲落酸甜甘口,有生律止渴作用,而配上有降血脂、護肝功效嘅洛神花,在未加任何糖粉調味下,更突顯主角烏梅所煮出嘅酸甜口感 & 特有氣味☺️4️⃣ Ecua

Menu:
1️⃣ 蘭王•八丁豚肉意粉 ($98)

2️⃣ 野蜂餐冰 • 自玉丸子 • 紅豆窩夫($68)

3️⃣ 山渣酸梅湯力($49)
完全無諗過tonic 配酸梅湯會係咁夾🙈

4️⃣ Ecuador Cocoa ($46)
餐廳選用厄厚多爾可可豆,配上打熱咗牛奶,入口香滑,與一般用朱古力粉沖泡而成嘅味道好唔同🍫 作為高蛋白食品之一,可可豆中嘅營養夠抑制由於壓力產生嘅荷爾蒙分泌,增強抗壓能力,從而緩解疲勞😌

2022-10-07
午餐
  • 山渣酸梅湯力
  • 野蜂餐冰 • 自玉丸子 • 紅豆窩夫
2022-10-18 25 瀏覽
呢間Cafe以涼茶為主題,大膽地將涼茶加入咖啡同食物當中,菜單相對健怡及養生,味道非常創新!養生腐皮福袋烏冬($72)賣相相當可愛!以巨型腐皮包裹著烏冬,打卡一流。湯底以蟲草熬製而成,味道清甜,屬養生之選。如果有啲配料就更好,略嫌定價有點進取。野蜂蜜冰•白玉丸子•紅豆窩夫($68)窩夫酥脆可口,表面鋪滿香甜嘅紅豆粒同煙韌軟糯嘅白玉丸子,仲有粒野蜂蜜冰,有潤喉作用~ Ecuador Cocoa ($46)選用厄厚多爾可可豆,朱古力香醇濃郁,口感幼滑,非常驚喜!Nitro Five Flower Tea ($45)五花茶表面蓋上一層厚厚嘅泡沫,令質感有層次。整體花香突出,亦唔會苦,清熱解渴。

養生腐皮福袋烏冬($72)

野蜂蜜冰•白玉丸子•紅豆窩夫($68)

Ecuador Cocoa ($46)
選用厄厚多爾可可豆,朱古力香醇濃郁,口感幼滑,非常驚喜!

Nitro Five Flower Tea ($45)
2022-10-17 22 瀏覽
近期唔同概念嘅咖啡店真係越來越多間,而呢間係涼茶x咖啡嘅概念,有種新舊融合嘅感覺,所以能夠喺眾多咖啡店中突圍而出🫶🏻 Cafe以藍色為主調,配合木嘅元素,令人好舒服好放鬆🥰 除咗有精品咖啡、涼茶咖啡之外,仲提供零負擔嘅日式輕食、簡食,突顯店舖貫徹養生嘅概念👍 🌟養生.腐皮福袋烏冬 $72腐皮福袋裏面裝滿烏冬,浸喺清湯裏面,沒有多餘嘅調味,食得出每種食材嘅原味,腐皮鮮甜,烏冬爽彈,再飲一啖清湯,好舒服🫶🏻🌟玉子燒三文治 $53厚切玉子燒用上日本蛋,富蛋香,鹹甜鹹甜嘅調味,再配上軟熟嘅白麵包,又係一道令人食得好舒服嘅料理🫶🏻🌟手沖咖啡 (Columbia) $68 口感圓潤,首先會聞到堅果香,再嚐到微酸、香甜,高質👍

🌟養生.腐皮福袋烏冬 $72

🌟玉子燒三文治 $53

🌟手沖咖啡 (Columbia) $68
口感圓潤,首先會聞到堅果香,再嚐到微酸、香甜,高質👍

2022-10-14
  • 玉子燒三文治
2022-10-16 26 瀏覽
除了深水埗多特色Cafe之外,長沙灣都越來越多新Cafe湧現。這間Cafe十分有創意,以涼茶為主題,整成多款特色涼茶飲品,還有多款養生菜式。.🍝蘭王。八丁豚肉意粉 $108意粉煮得剛剛好,入口彈牙,上面的木魚香加添香氣,入面還有本菇、肉碎,撈埋咸香十足的🥚蘭王雞蛋,食落蛋香十足,簡單美味。.🥪玉子燒三文治 $53一客有4小件,麵包和🍳玉子燒食落都好鬆軟,而且玉子夠厚身,近一吋厚,軟綿綿的口感,又帶有玉子燒的蛋香甜味。.🌼氮氣沖泡五花茶 $45味道幾清香,沒有苦澀味,上面還有細滑的泡沫,有清熱明目的功效。.☕️火麻仁燕麥奶拿鐵 $55聽個名好似好奇怪,估唔到味道又出奇地夾。將火麻仁配上燕麥奶,一上枱已經聞到陣陣芝麻香,還配上杏仁粒,甜度適中,整題味道不錯。

🍝蘭王。八丁豚肉意粉 $108

🥪玉子燒三文治 $53

🌼氮氣沖泡五花茶 $45

☕️火麻仁燕麥奶拿鐵 $55
2022-10-16 30 瀏覽
周末系附近戲院睇完戲,到附近食個tea,上網搵到呢間好特別既cafe,以涼茶X Cafe既概念,既新穎又帶出香港文化特色,重點系原來去cafe都可以好養生。火麻仁燕麥奶latte $55呢杯latte無咖啡因成份,火麻仁有多種功效,護肝明目、促進腸道健康、降脂降壓,對長期夜訓、壓力大既人有幫助。以燕麥奶取代一般鮮奶,無膽固醇及乳糖,而且含膳食纖維,絕對系一杯健康飲品。味道方面,個人幾喜歡,燕麥奶味好香濃,另外亦有類似芝麻的香味。白花蛇舌草 $28系cafe內竟然見到涼茶,實在好特別。有時想去cafe坐下但又吾想飲咖啡,飲涼茶都幾好,感覺有益啲。白花蛇舌草具消炎止癢,清熱解毒功效,平時經常外出食飯,吾多吾少身體都會積聚左毒素,間中飲下涼茶都幾好。味道方面,吾會好苦,清清涼涼,幾易入口。養生腐皮福袋烏冬 $72貌相好得意既烏冬,用一大片腐皮包住烏冬、蟲草花同杞子,味道清清地,健康之選。素苓膏配紅袍蕨餅 $59素苓膏既味道同口感同龜苓膏差吾多,同樣有靈芝成份,靈芝一向好適合有皮膚問題既人,例如濕疹、暗瘡等,因為靈芝有解毒功能,清熱去濕,仲可以增強抵抗力。以燕麥奶代替花奶,吾夠甜既話可以自己再

火麻仁燕麥奶latte $55

白花蛇舌草 $28

味道方面,吾會好苦,清清涼涼,幾易入口。

養生腐皮福袋烏冬 $72

素苓膏配紅袍蕨餅 $59
素苓膏既味道同口感同龜苓膏差吾多,同樣有靈芝成份,靈芝一向好適合有皮膚問題既人,例如濕疹、暗瘡等,因為靈芝有解毒功能,清熱去濕,仲可以增強抵抗力。以燕麥奶代替花奶,吾夠甜既話可以自己再加糖水。另外旁邊配有紅袍蕨餅,蕨餅煙煙韌韌,幾好食。

淮山薏仁配豆腐雪糕Croffle $68
看似同一般既waffle貌相差吾多,點知幾有驚喜。Croffle 放左砂糖,所以甜甜地,口感好酥脆,好好食。淮山薏仁味道較淡,配豆腐雪糕好match。

2022-10-14 43 瀏覽
木系外觀,加上寶藍色嘅主調,原來唔係一般嘅Cafe ,而係涼茶crossover 咖啡店🤩主打滿有特色嘅養生啡,及各款美食😋鹽漬櫻花雞絲。檸檬冷麵係太陽嘅照射下,喺冷麵上嘅檸檬閃閃發光✨,湯底酸酸地夠開胃清新🍋,冷麵軟硬適中幾彈牙素苓膏。伴紅袍茶蕨餅店主研發嘅甜品,素苓膏口感Q彈,好似涼粉咁,加入燕麥奶,糖度可以自己調教,或者一口素苓膏,一口清香嘅紅袍茶蕨餅,非常滋味雞蛋花接骨木啡湯力點都要試下涼茶x咖啡系列😆,呢款有齊兩種兩香,配上啡嘅濃郁及湯力,夠哂refreshing ,仲可以潤肺解毒😯

主打滿有特色嘅養生啡,及各款美食😋

鹽漬櫻花雞絲。檸檬冷麵

素苓膏。伴紅袍茶蕨餅

雞蛋花接骨木啡湯力

• 雞蛋花接骨木花啡湯力
  • 鹽漬櫻花雞絲檸檬涼麵
  • 素苓膏。伴紅袍茶蕨餅
2022-10-13 23 瀏覽
以涼茶做主題既cafe應該好少見而且仲有主食/甜品/咖啡飲品☕️將涼茶既舊同新cafe融合😉可以令到年輕一代更有興趣去嘗試------------------------------@southherballab 日簡五品-養生特意用上日本金澤市「九谷燒」碟望住都感覺特別有風味🙈日式燉豬軟骨日式涼拌芝麻菠菜櫻花蝦千層豆腐飯糰 +玉子燒味道偏向健康養生既口味👍🏻可以品嚐食物既原味道😋------------------------------鹽漬櫻花🌸雞絲檸檬🍋涼麵🍜雖然宜家天氣好似開始入秋但係仲會有少少熱既時候☀️食落清爽唔油膩而且湯底都係清甜唔會好咸👍🏻------------------------------雞蛋花接骨木花啡湯力唔飲咖啡☕️既朋友仔可以試下無啡既版本👍🏻淡淡清香既雞蛋花味道配上偏苦既咖啡☕️飲落特別得黎又會有平時無既層次感------------------------------火麻仁拿鐵記得要飲哂🙈唔係就見唔到杯底既字☺️味道易入口唔會好似平時飲涼茶咁有D似黑芝麻奶咁😂火麻仁既功效👀護肝明目/增強記憶力需要既朋友一定要試下👍🏻
以涼茶做主題既cafe應該好少見

火麻仁既功效
👀護肝明目/增強記憶力
需要既朋友一定要試下👍🏻
2022-10-10 26 瀏覽
長沙灣近排越開越多特色CAFE,今日經過以見有間新概念咖啡室,為平衡健康與生活態度,食品多以養生簡單調味為主Herbal Specialty 係小店嘅創意作,用涼茶crossover咖啡,一共有5款,我哋飲咗2款雞蛋花接骨木花咖啡Tonic 💰4️⃣9️⃣未溝勻先嚐一口,先飲左上層有雞蛋花味道,配上接骨木花的淡淡麝香葡荷味,加上咖啡湯力有唔同層次嘅苦,飲完比較清熱😂冷萃銀菊咖啡 💰4️⃣9️⃣銀菊露味道比較特出,配搭咗低咖啡因冷萃咖啡味,更易入口玫瑰荔枝Crispy Cube Cake 💰5️⃣8️⃣有6款口味,上面有一層玫瑰味嘅脆脆,蛋糕質感結實,幾好味野蜂蜜冰•白玉丸子•紅豆窩夫 💰6️⃣8️⃣Croffle口感微脆,先放清甜🍯蜂蜜冰,再加上多大紅豆粒及軟糯嘅白玉,係一個唔錯甜品😋🎈南本草🎈荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖

雞蛋花接骨木花咖啡Tonic 💰4️⃣9️⃣

冷萃銀菊咖啡 💰4️⃣9️⃣
銀菊露味道比較特出,配搭咗低咖啡因冷萃咖啡味,更易入口

玫瑰荔枝Crispy Cube Cake 💰5️⃣8️⃣
有6款口味,上面有一層玫瑰味嘅脆脆,蛋糕質感結實,幾好味

野蜂蜜冰•白玉丸子•紅豆窩夫 💰6️⃣8️⃣

🎈南本草🎈
荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖

2022-10-08 33 瀏覽
以涼茶為主題嘅cafe實屬少見 就算係輕食都係以養生 簡單調味為主😌 加上小店環境舒適 係忙裡偷閒好地方📌 鹽潰櫻花雞絲檸檬涼麵$78清新之選 涼麵好爽口唯雞絲調味偏淡 要浸住檸檬口味湯底先夠味📌養生腐皮福袋鳥冬$72呢個絕對係人氣美食 幾乎枱枱都有叫😇昆布湯底以外都有蟲草花淡淡菇菌味都可以一試😌📌 山渣酸梅湯力(凍)$49我個人比較期待飲品如何mix and match 山渣酸梅都係酸酸甜甜 飯前飲用真係會開胃啲想味道再突出啲可以加洛神花😬📌冷萃銀菊咖啡$49銀菊露mix 咖啡 第一啖入口都係銀菊露味 餘韻先有咖啡味 感覺都係覺得似飲涼茶多過咖啡😬📌抹茶Cube Cake$58店員推薦 蛋糕質感比較似磅蛋糕 但面頭有一片好似蘋果金寶嘅脆脆(但係抹茶味)整嚿蛋糕抹茶味濃郁 好適合配咖啡一齊食
📌 鹽潰櫻花雞絲檸檬涼麵$78
清新之選 涼麵好爽口