餐廳: 南記粉麵 (域多利皇后街)
資訊:

餐廳: 南記粉麵 (域多利皇后街)
資訊:

2022-07-14 736 瀏覽
今日試食南記嘅芫荽蓉湯底米線套餐。自問唔係芫荽控,吸引我嘅唔係個湯底而係套餐配嘅芫荽可樂🤣好奇嘅我真係好想一試。第一啖即試個可樂,我本身唔怕芫荽陣味所以對我來講係唔臭嘅🤣🤣飲落去係有淡淡的青味,好似飲緊五青汁咁。而可樂嘅甜味令佢更加容易入口,我唔反感,不過本身唔係好飲凍嘢嘅我下次就未必會再嗌啦。至於個米線,由於係用芫荽蓉做嘅湯底,芫荽味真係好濃郁,仲有一大堆新鮮嘅芫荽,芫荽控真係一定要試呀!不過個人喜好如果啲芫荽淨係比葉嗰部份,少啲根莖部份就會更好啦。配料方面,除咗豆卜比較硬之外,豬扒皮蛋同芫荽丸味道都唔錯👌🏻同我一樣好奇心重,或者真係好鍾意芫荽的話要試試喇。😄
今日試食南記嘅芫荽蓉湯底米線套餐。

2022-05-07 627 瀏覽
終於可以堂食返當然出街食挽救香港經濟啦,喺公司無聊篤篤下手機見有一個廣告,立即去試啦,食咩呢?就係芫茜豬扒麵!🎉好得人驚呀!成碗綠色,睇嚟佢張大量芫茜磨成粉做湯底,當然都有正常版一棵棵嘅芫茜,成塊豬排都充滿芫茜味,喜歡芫茜就咪錯過。再叫埋杯芫茜可樂,不得了!呢杯嘢我頂唔順,臭青味重😣可樂加入生拗拗嘅芫茜粉唔係人人飲得到。另外叫咗碗辣豬肉春卷米線都係誠意之作,由其個豬肉,少少辣夠野味👍飲埋杯仙草咖啡,滿足😋
飲埋杯仙草咖啡,滿足😋
招牌辣豬肉春卷米線
芫茜豬扒米線
招牌辣豬肉春卷米線
芫茜豬扒米線
2021-12-17 916 瀏覽
喜歡吃粉麵的我們,今天途經中環南記當然就要來一碗河粉才繼續行程啦!這店的食客很多,要等一會兒才找到座位。下了單,付過錢後,便靜坐等著拿食物。~大雜錦河粉河粉幼滑,配料豐富:計有爽口墨魚丸、牛丸、魚丸、魚皮餃和魚春卷。大雜錦河粉份量頗大,適合男仕吃,相信女仕難吃掉整碗粉呢!~凍豆漿凍豆漿是常溫的,不是冰凍那款,有著淡淡的豆味。~魚春卷、牛丸、魚旦河粉招牌魚春卷好有咬口,味道適中,是我的至愛。牛丸和魚旦質素一般,不是我杯茶。清湯河粉不會膩,加點魚露,味道更佳。~生菜🥬煮得剛好,不會太生又不會過熟,仍然爽口。加了點蠔波,味道更突出。整體而言,這店的食物也是不錯。

~大雜錦河粉

~凍豆漿
凍豆漿是常溫的,不是冰凍那款,有著淡淡的豆味。

~魚春卷、牛丸、魚旦河粉

~生菜🥬

整體而言,這店的食物也是不錯。
2021-06-08 1588 瀏覽
聽好多人說南記好味,今日就買來試試,買了招牌番茄牛腩春卷米線外賣🍅🍜除了春卷真的好味彈牙外,其他的真的沒特別😅😅蕃茄湯底感覺不是鮮蕃茄煲出來的(味精),牛腩勁韌咬唔爛,米線正常,食完會有點口喝😳😳不過中環區$46一碗麵,這個質素是否都屬正常😂😂😂

招牌蕃茄牛腩春卷米線
2021-06-08
15 分鐘 (外賣自取)
2021-05-19 742 瀏覽
見到佢嘅廣告已經好吸引,今日終於忍唔住要叫番碗試吓。返到公司已經急不及待打開,已聞到酸菜湯嘅香味,口水已經從口腔流出嚟酸菜嘅香味已經遍布整個辦公室,係人行過都問我食咩?咁香先試一啖湯,😱呀!唔會好似出面食到嘅酸菜魚咁樣,好酸,好咸,再食條酸菜,甜甜地,好好味喎。魚🐟唔算多,5-6舊啦,但魚肉好實在,唔會一夾就散晒最後試埋米綫都好好,唔會淥得太淋,整體成碗米綫係真心講:比好多人成日會叫嘅麻辣,酸辣米綫正得多多聲喎!
酸菜嘅香味已經遍布整個辦公室
,係人行過都問我食咩?咁香

先試一啖湯,😱
最後試埋米綫都好好,唔會淥得太淋,整體成碗米綫係
真心講:比好多人成日會叫嘅麻辣,酸辣米綫正得多多聲
喎!
2021-04-12 732 瀏覽
呢排疫情基本上日日都係要嗌外賣返公司食,我哋成班同事基本上一星期都會食到一兩次米線,南記嘅小窩米線簡直係快靚正平價之選🤣🤣🤣 小窩米線加辣豬肉係絕配,辣豬肉算係幾軟身,今次我揀咗酸辣湯底,有芽菜同埋韭菜仲有腐皮,雖然個樣望落好似好dry,但其實係好入味嘅,因為個湯底夠濃,就算配米粉都唔會話好寡。記得打電話嗌外賣,會仲有九折,以30幾蚊香港地中環基本上買杯咖啡咁嘅價錢,已經可以買到一碗米線做lunch,有呢個質素基本上已經係冇得輸

2021-04-12
10 分鐘 (堂食)
2021-02-26 836 瀏覽
未試過禁離譜 買左個麵加腩肉返到黎打開得果2塊 加9蚊2塊打去問佢有無份量佢同我講話40g 我濕埋水計都係得30g 打去同佢講話得2塊佢大塊既唔出奇 話下次比多塊我 我係咪要多謝你
2020-10-25 1087 瀏覽
繼續外賣系列,今日就到「南記」,前兩日試左麻酸湯底米線,覺得麻麻地,唔知是否我只叫了小辣,所以我覺得又唔麻又唔辣,感覺唔好食囉,所以都不願一提!(或者食酸辣我係揀錯地方)但今日都係食返最普通嘅招牌河加牛筋,一個字「正」囉!其實佢嘅春卷出息,應該食過嘅人都知道。但我今次要讚嘅係牛筋,我食左南記好多次,但牛筋真係第一次。嘩!原來咁好味,牛筋好林,好軟滑,好入味,加埋佢地嘅自家品牌嘅辣醬,真係無得輸!以後牛筋會係我喺「南記」三甲之選

以後牛筋會係我喺「南記」三甲之選
2020-05-19 1718 瀏覽
中環閒日中午繁忙時段到門市落單外賣,明白店鋪係多客人,員工都好忙,但收銀員絶對唔應該將忙碌嘅不滿發洩起食客身上(自問只係正常落單,無特別要求亦唔係慢慢諗食乜)。但門口收銀員好無禮貌(短髮,帶眼鏡個位女士),希望貴公司可以留意員工對客人服務態度,以改善客人光顧我體驗。食物性價比高,一直都喜歡食南記。雖然只係幾十蚊一碗麵,但對於光顧嘅客人無啦啦俾收銀員態度好差咁對待,實在係有改善空間。真心希望公司可以多加留意。

2020-05-19
20 分鐘 (外賣自取)
2020-05-07 973 瀏覽
今日又要OT,收工都8點半又好肚餓,中環夜晚冇乜好揀,所以去左由細食到大嘅南記,價錢親民,又啱口味,質素有保証。點左我至愛嘅牛筋春卷小煱米線+汽水,只係$52牛筋好林好入味,招牌春卷彈牙,配合酸辣米線,粉量十足,即時補充返一日的疲勞。撕下收據優惠券,仲適用於中午晚添
點左我至愛嘅牛筋春卷小煱米線+汽水,
只係$52

撕下收據優惠券,仲適用於中午晚添

2020-05-06
2020-04-03 854 瀏覽
中環午餐$41有菜有野飲. 算好好嫁啦都食左幾個月$41套餐(雖然原本$40)兩餸配清湯豆漿生菜但每次都超多人排隊就算打電話都要等,唔會一打即通,有時可能打10mins左右先講,實在太過繁忙啦,不過出菜速度系快嘅就算到左店先叫外賣,都系等左5mins左右我今次要左春卷(次次必叫)+魚皮餃不過我再加左辣豬肉啲秘製辣醬真系好正,好辣生菜的量都可以嘅,有蠔油系上面而個麵軟度我好鍾意,再加上啲湯夾埋一齊食雖然每次都比一包小小嘅辣醬另外醬料bar果度有醋/魚露/秘製辣醬(次次都食)我每次都各要左啲倒落湯(自制辛辣湯)
中環午餐$41有菜有野飲. 算好好嫁啦

就算到左店先叫外賣,都系等左5mins左右
我今次要左春卷(次次必叫
)+魚皮餃
不過我再加左辣豬肉

啲秘製辣醬真系好正,好辣

生菜的量都可以嘅,有蠔油系上面
而個麵軟度我好鍾意,再加上啲湯
夾埋一齊食

雖然每次都比一包小小嘅辣醬
另外醬料bar果度有醋/魚露/秘製辣醬(次次都食

我每次都各要左啲倒落湯(自制辛辣湯
2019-07-10 2826 瀏覽
餐廳內部裝修殘舊,冷氣微弱,好熱,食到滿頭大汗。春卷小窩米線加墨丸加生菜55元,有辣味,春卷彈牙,墨丸爽,生菜新鮮。四寶紫菜河粉44元,湯底清甜,魚蛋軟滑,牛丸結實但不靭,紫菜份量足夠。細豆漿8元,味道正常。
餐廳內部裝修殘舊,冷氣微弱,好熱,食到滿頭大汗。
細豆漿8元,味道正常。
春卷小窩米線加墨丸加生菜
紫菜四寶河粉
2019-07-09
5 分鐘 (堂食)
$53.5 (午餐)
2019-07-05 1232 瀏覽
一個早餐滿足兩個願望。話說小妹好鍾意食蕃茄肥牛米線,而南記早餐有個蕃茄仔套餐可以滿足我既願望。佢可以配湯再加野飲既。隔離位個同事話想試牛丸紫菜湯,我就俾個湯佢喇,反正完全唔好飲大部份外面既湯品。個麵唔太大。佢既蕃茄係煮得好爛的,小妹較為鍾意一舊舊無咁爛的。肥牛有少少難咬。不過可能係外賣焗得耐左少少。要注意,可能係早餐時段關係,店鋪入面只係得好微弱既冷氣,所以係有啲熱。同埋佢既鋪頭只收現金,八達通都唔得。
一個早餐滿足兩個願望。

佢可以配湯再加野飲既。

個麵唔太大。
佢既蕃茄係煮得好爛的,小妹較為鍾意一舊舊無咁爛的。
肥牛有少少難咬。不過可能係外賣焗得耐左少少。

同埋佢既鋪頭只收現金,八達通都唔得。

蕃茄肥牛米線餐(牛肉紫菜湯無影)
2019-07-05
外賣自取
$30 (早餐)
2019-06-14 698 瀏覽
好耐好耐都冇幫趁喇,今日放工後,約左人未夠鐘,5點45分左右,諗住食個下午茶,但冇啱心水,經過門前,看到店內不太多人,決定入去試試!此分店座位多,空間大,舒服啊食品種類及配搭,款式很多,花多眼亂,有選擇困難...點選酸辣米線,配招牌春卷及魚片,$38首次試此店的酸辣湯底,份量不少,佷mild,酸辣味道,層次分明,不嗆喉,不霸道,米缐,滑溜溜的,好好味招牌春卷,保持水準,必食魚片,有魚味,爽,彈牙估吾到咁好味喎,又抵食

此分店座位多,空間大,舒服啊

食品種類及配搭,款式很多,花多眼亂,有選擇困難...

點選酸辣米線,配招牌春卷及魚片,$38

招牌春卷,保持水準,必食

魚片,有魚味,爽,彈牙

估吾到咁好味喎,又抵食

2019-06-01 539 瀏覽
喺中環返工咁耐,🥺其實最煩係lunch 時間買飯食。我最怕人多,喺域多利皇后街呢一間南記其實比士丹利街個一間少人好多👍🏻👍🏻👍🏻。呢間鋪頭嘅姐姐做嘢速度超快🤩,好適合我地趕返工嘅人黎一個快飯😆。我最鍾意食佢哋嘅辣豬肉小窩酸辣米線,除咗佢哋好食嘅春卷之外,呢一個係我成日食嘅好食之選😋😋😋😋😋

辣豬肉酸辣小窩米線
辣豬肉酸辣小窩米線