2018-08-19
其實呢間別天神嘅位置應該係尖東嘅港晶中心,唔算係紅磡。我平時去開灣仔嘅別天神,見今日去開附近Hotel Icon聽講座,就試下呢間啦。有選擇困難症嘅我,一般都會點晒餐牌上的原味豚骨湯麵同蝦味噌豚骨湯麵,當然唔少得餃子同小龍蝦蟹籽沙律同老公開心share啦。點完餐,倒杯麵店提供的麥茶,竟然有隻烏蠅仔跟住d茶倒出來😰,超嘔心!有些杯還有漬和食物殘渣🤦🏻♀️!即使灣仔分店位於馬路邊,衞生情況都無呢間分店咁差!個人比較喜歡蝦味噌豚骨湯麵,除了有櫻花蝦仲有香濃的蝦油,湯底夠濃,但不太黏,麵底硬度適中,半熟蛋夠入味👍🏻仲有小龍蝦蟹子沙律,用紫菜包住食👍🏻!而原味嘅豚骨湯麵,味道無咁突出,豚肉較瘦,餃子都一般,不過算juice嘅。雖然食物唔錯,保持到一貫水準,但成餐飯要不停趕走烏蠅,有d仲唔怕人,趕唔走🤦🏻♀️,如果麵店再唔改善下d衞生,睇怕真係等拍烏蠅了!
蝦味噌豚骨湯麵配小龍蝦蟹子沙律
豚骨湯麵