2021-07-18 1258 瀏覽
以每人大約650 元嘅價錢食到超高質素嘅爐端燒,簡直係近年少見嘅一件美事!食材新鮮,大部份由日本直接入口,大廚用盡心思將每種食材及調味,配合得天衣無縫,處處就驚喜,絕對係味蕾嘅最高享受!餐廳裝修雅致,清潔衛生,座位舒適,服務員嘅服務非常專業,亦都10分細心,對每款食物及配搭都解釋得非常之詳細, 三口子整整食咗三個小時,充滿歡樂,日本清酒選擇多,價錢亦10分便宜,飲多兩支都唔怕。總括來講,係近年極少數一試難忘嘅日本餐廳,極力推介!
  • 星野村布甸
  • 天神布甸
  • 博多地雞雞頸肉
  • 燒飯團
  • 白粟米
2021-07-11 1099 瀏覽
Sooooo…. If you’re a big eater or going into this restaurant extremely hungry…. It’s probably ideal to eat something beforehand. Due to limited grills, do expect to wait 15 - 45 minutes for dishes. That being said, while all dishes are relatively small, you can tell that each component is made with care. The appetizers / vegetables were especially good. The yaki onigiri was also very good too (also fills you up lol). Interesting dish of the dinner for me was the grill chicken neck. It had a very

Interesting dish of the dinner for me was the grill chicken neck. It had a very unique texture that slightly resembled eating pigs ear.
Grilled  Chicken  Neck
Yaki  Onigiri  with  Spicy  Mentaiko  and  Shiso  Leaf
2021-07-11
2021-07-04 616 瀏覽
熱情款待,新鮮食材和美味的烹調,我們叫了一夜干池魚和浉魚,燒海饅,雞翼,和牛,豬小排,芝士和醬油燒飯團🍙很美味,還有前菜小碟一堆,雞泡魚皮,牛舌前菜,芝士豆腐,腐皮納豆,時令青椒,関東煮小碟,新鮮淮山,白玉米,汁煮嶸螺,重點推介係生蠔,好鮮甜。我們一行六人被安排在一小包廂內,服務態度很好,食物新鮮,燒得啱啱好,外脆內軟,肉汁被鎖在脆的皮內,客人很多但是也不用等很久,真是美好的體驗,一定會再來!謝謝

2021-07-04
  • 燒飯團
  • 白粟米
  • 前菜
2021-06-06 547 瀏覽
踏進店內,環境氣氛彷彿置身於日本,侍應服務熱情主動,清晰熟練推介各樣食材,日本師傅燒烤技術出色,功架十足,一路望住燒烤,過程賞心悅目😄今次食材全部由日本直送,質量十分好! Wow...菜式😋😋😋😋😋1. 梅酒 - 香甜,易入口,正! 十分受歡迎,本來想叫多杯,但已經賣晒😅 2. 生蠔 - 爽、鮮、甜!正!3. 燒鱔 - 魚年處理十分好,沒有一絲骨剌,肉鮮嫰,師傅耐心燒到啲皮脆卜卜,配燒汁一起燒,惹味,正!4. 焦糖雞蛋布丁 - 加檸檬汁海鹽一起食出奇地好夾,正! 用餐體驗10分滿意,絕對可再度光顧😇

今次食材全部由日本直送,質量十分好!

Wow...菜式😋😋😋😋😋
1. 梅酒 -
香甜,易入口,正! 十分受歡迎,本來想叫多杯,但已經賣晒😅

2. 生蠔 -
爽、鮮、甜!正!

3. 燒鱔 -

4. 焦糖雞蛋布丁 -
加檸檬汁海鹽一起食出奇地好夾,正!

用餐體驗10分滿意,絕對可再度光顧😇
美味前菜
鬼抓螺
忘記全名....最後三個字「一粒蠔」
XX聖孑
焙茶布丁
2021-06-05
美味前菜
鬼抓螺
忘記全名....最後三個字「一粒蠔」
XX聖孑
燒鱔
長芋
香腸
焦糖雞蛋布丁
焙茶布丁
2021-05-30 276 瀏覽
呢間餐廳嘅老闆係日本人,所以食物都係由日本新鮮空運直送,聽落都覺得正。而坐位有分2邊,一邊係普通坐位,另一邊就係bar枱,而我就坐左bar枱嗰邊,可以欣賞到師傅嘅手藝同技術。而我今次覺得值得推介嘅有和牛肉同牛蒡,佢嘅肉質鮮嫩,而且D牛好有牛肉味,好香,加埋特別嘅醬汁,好食到停唔到口。另外,惠比須蠔都好正,佢有得選擇2種食法,生食嘅就食到蠔嘅海水味同啖啖肉,都算係幾大隻,而燒蠔就會有鮮味出左黎,好香,甜甜地咁。

2021-05-01
60 分鐘 (堂食)
  • 惠比須蠔
  • 和牛肉牛蒡,
訂了坐吧枱晚飯,下午路過餐廳諗住睇一睇位置,見到坐位比較近門口,我問有機會轉枱嗎因為帶住兩位老人家,服務員很有禮貌同我講今晚full booking ,跟住我走了,轉頭約半小時,服務員打俾我已經安排裡面嘅枱。今時今日咁好服務咁貼心,確難得。晚餐時間到,點知坐嘅枱上面有滴水,服務員轉返我坐吧枱,不但見到師傅嘅高超廚藝,另外兩位吧枱服務員講解貨品源產地好清楚,仲推介特別食物俾我哋如福崗蕃茄、芝士豆腐,食物質素很高同新鮮,師傅功架了得,兩位助手對食物品種、來源、季節時令全部都係很清楚,從中得到新知識。Menu 方面有即日新鮮運到嘅list 同Standard Menu, 我大部份都係order左即日嘅菜式,絕對用心之作,值得推介一定會再嚟幫襯👍💪
一定會再嚟幫襯👍💪
2021-05-08
慶祝紀念
母親節
2021-04-08 306 瀏覽
今日想食日本爐端燒,聽朋友講呢間餐廳廚師係日本人,好地道就決定去試下餐廳裝潢華麗,燈光偏暗好有氣氛一開始先上頭盤分別係竹筍土佐煮(右上),築前煮(左上)南瓜紅豆煮(左下),長芋魚肉沙律(右下)每一樣食材都好新鮮,煮得好入味好軟淋完全幫我個胃熱好身燒平貝好大塊既平貝配上紫菜中和返個咸味岩岩好好神奇西班牙黑毛豬柳呢碟菜一見到以為係牛因為唔係全熟肉帶粉紅色但師傅話係黑毛豬 有保證可以放心食之後放入口完全不得了肉味好香完全唔似一般豬肉勁好食真係大開眼界原來只要隻豬夠靚就唔洗食全熟極上和牛牛舌又少得真正既牛肉牛舌熟度剛好食落好嫩滑美味天神布甸+雪糕為呢餐作最後既點綴布甸好滑好濃蛋香雪糕有陣陣薑味好特別好滿足
今日想食日本爐端燒,聽朋友講呢間餐廳廚師係日本人,好地道
就決定去試下

餐廳裝潢華麗,燈光偏暗
好有氣氛

一開始先上頭盤

分別係竹筍土佐煮(右上),築前煮(左上)
南瓜紅豆煮(左下),長芋魚肉沙律(右下)
每一樣食材都好新鮮,煮得好入味好軟淋
完全幫我個胃熱好身

雪糕有陣陣薑味
好特別
好滿足

2021-04-05 2781 瀏覽
呢間餐廳就由日本人親自主理食物,而大部份嘅食材都喺日本直送,聽落去都已經好吸引~店員安排咗我地坐吧枱,有機會可以近距離見到師傅嘅功架啦!本日之萬菜意思指日本嘅傳統家鄉小菜,簡單而言即係佐酒菜或者餐前小菜~師傅會隨時間更改款式,比客人試吓充滿家鄉味道嘅小菜。•南瓜紅豆煮••茄子揚煮••長芋魚肉沙律••博多海帶蒟蒻條••博多築前煮••和牛肉牛蒡••宮崎菠菜與茸御浸••宮崎煮蘿蔔乾••白粟米土佐酢•-每款都各有特色,和牛肉牛蒡我就最欣賞,雖然係燉肉,但肉質腍身兼且牛香味重。 而博多築前煮就最具特色,充滿日本家鄉風味。•惠比須蠔🦪•-分別兩種食法,生食可以突顯到蠔嘅飽滿,偏海水較重;燒蠔就增添鮮甜感。•琵琶海老🦞• -師傅拿捏熟度剛好,肉質彈牙,蝦膏香而不膩。•極上和牛牛舌🐮•-牛舌厚身,口感爽彈而且牛脂豐富。配埋辣味噌,惹味香口。再食啖自家製醃菜,令到味道更為清新。•燒飯團🍙•-有芝士同辣味噌口味,外面燒得焦香,脆脆的。甜品•天神布甸•-蛋味香濃,焦糖甜度適中•星野村布甸•-布甸口感滑嫩,配埋抹茶味道清香。.整體餐廳食物質素勁高質!加上可以望住師傅主理 新鮮熱辣 一路食師傅仲會同你傾吓計好c

本日之萬菜

•宮崎煮蘿蔔乾•
•白粟米土佐酢•

•惠比須蠔🦪•

•琵琶海老🦞•
師傅拿捏熟度剛好,肉質彈牙,蝦膏香而不膩。

•極上和牛牛舌🐮•

•燒飯團🍙•
有芝士同辣味噌口味,外面燒得焦香,脆脆的。

甜品

•天神布甸•
蛋味香濃,焦糖甜度適中

•星野村布甸•
布甸口感滑嫩,配埋抹茶味道清香。
整體餐廳食物質素勁高質!加上可以望住師傅主理 新鮮熱辣 一路食師傅仲會同你傾吓計好chill阿 推薦!🥰
2021-03-27 271 瀏覽
在不起眼的金巴利道,發現一個高質燒爐燒。我喜歡坐bar枱,可以與師博交流又可以近距離見到燒爐。其中一個師傅是日本人,家鄉就是博多。餐廳的裝修明亮高檔,整潔考究,濃濃日本風,氣氛好好。他們推介appetiser,說是日本博多的特色,他們會一邊食下前菜、飲下酒、談天。我們點了好幾款前菜,一個個圓兜上,很是震撼!.雞軟骨南蠻漬 - 酸酸地好開胃,雞軟骨俐落爽脆。長芋魚肉沙律南瓜紅豆煮/宮崎菠菜與茸御浸/金平根菜 - 連蔬菜都好可以咁精緻,是日本人也有這個心機。白粟米土佐酢 - 白粟米好清甜,第一次咁樣食粟米,好高級的感覺 lol 胡麻芝士豆腐 - 我的最愛,賣相似豆腐,texture 接近芝士,有低調的豆腐及芝士味,很玄的感覺。平凡得來又帶點驚豔。博多海帶蒟蒻條 - 特色必點之一,用蒟蒻做成麵條,更涼爽。而且比一般麵條低卡路里,伴上酸香的特製汁,異常好食開胃。築前煮(雞肉)/和牛肉牛蒡 - 雞肉和牛煮得很入味,家的感覺。和牛香郁牛肉味,十分惹味。博多風豬胖腩肉拌醋椰菜 - 豬腩肉燒得很香,食得出是爐火燒的那種焦香,肉質爽彈,加上椰菜食不覺肥膩!.燒龍蝦 - 海鮮好新鮮,清甜爽脆,啖啖肉,燒得
在不起眼的金巴利道,發現一個高質燒爐燒。

我們點了好幾款前菜,一個個圓兜上,很是震撼!

雞軟骨南蠻漬 - 酸酸地好開胃,雞軟骨俐落爽脆。
長芋魚肉沙律

燒龍蝦 - 海鮮好新鮮,清甜爽脆,啖啖肉,燒得很香,原汁原味就已經好好食。

博多風雞頸拌蛋柚子醋 - 雞肉好正,超超超嫩滑又帶點爽勁,juicy!

芝士燒飯團/明太子紫蘇燒飯團 - 芝士烙印紋靚靚,明太子熱辣辣。雖然只是普通飯團,但經燒這,又是令人難忘的香!
仲好記得之前去日本旅行既時候,去過一間居酒屋,裏面有好多日式小菜可以食,但係香港一直搵唔到類似既餐廳。前排上網見到有人介紹哩間博多·爐端燒,當中既日式小菜幾吸引,所以今日就去左試下啦。餐廳既環境好似日式居酒屋,幾有氣氛,座位可以望到師傅烹調食物既過程,而餐牌上既本日之萬菜(日本既小菜)同海鮮每日都唔同,會選擇當造既食材,哩點真係幾好👍🏻🎈本日之萬菜:(11款小菜)- 博多海帶麵條有麻油香,質感似蒟蒻,非常滑溜- 持田農園 芥屋 冷蕃茄3至4月先有,番茄新鮮,爽脆清甜- 長芋魚肉沙律有魚油香,質感綿滑,配合洋蔥絲好清新- 和牛肉牛蒡牛肉軟冧,味道濃郁,牛蒡入味- 白粟米土佐酢好香木魚味,有少少青椒辣味,酸酸辣辣- 南瓜紅豆煮紅豆大粒飽滿,南瓜軟冧,味道清甜- 茄子揚煮味道較清,入口多汁,茄子滑嫩- 宮崎波菜與茸御浸味道較清爽,有麻油香,菇片爽口- 雞胸軟骨南蠻漬胸軟骨爽口好咬,微酸,有少許檸檬香- 博多築前煮有紅蘿蔔,蒟蒻,雞肉等,用日本醬油烹調,味道較濃- 金平根菜有蓮藕、牛蒡、紅蘿蔔,味道微甜,爽脆🎈北海道燒薯仔🥔烤得好香,表面帶有金黃微焦。味道香甜,口感細膩,推介👍🏻🎈鱩魚天日干🐠

🎈本日之萬菜:(11款小菜)
- 博多海帶麵條
有麻油香,質感似蒟蒻,非常滑溜
- 持田農園 芥屋 冷蕃茄
3至4月先有,番茄新鮮,爽脆清甜
- 長芋魚肉沙律
有魚油香,質感綿滑,配合洋蔥絲好清新
- 和牛肉牛蒡
牛肉軟冧,味道濃郁,牛蒡入味
- 白粟米土佐酢
好香木魚味,有少少青椒辣味,酸酸辣辣
- 南瓜紅豆煮
紅豆大粒飽滿,南瓜軟冧,味道清甜
- 茄子揚煮
味道較清,入口多汁,茄子滑嫩
- 宮崎波菜與茸御浸
味道較清爽,有麻油香,菇片爽口
- 雞胸軟骨南蠻漬
胸軟骨爽口好咬,微酸,有少許檸檬香
- 博多築前煮
有紅蘿蔔,蒟蒻,雞肉等,用日本醬油烹調,味道較濃
- 金平根菜
有蓮藕、牛蒡、紅蘿蔔,味道微甜,爽脆

🎈北海道燒薯仔🥔
烤得好香,表面帶有金黃微焦。味道香甜,口感細膩,推介👍🏻

🎈鱩魚天日干🐠
魚身表面香脆,魚肉滑溜,有魚油香,而且唔多細骨。

🎈沙甸魚釀明太子🐟
沙甸魚口感比較實淨,食落有啲似燒三文魚,亦有魚油香,略有細骨,魚肚位釀入明太子,咸香微辣。

🎈鹿兒島 燒肉風和牛🐂
用上燒汁烤和牛,配上芝麻及蔥,和牛肉質軟霖易咬,有牛味,味道較濃。

🎈博多飛魚湯燒飯團茶漬🍙🍵
食法特別,將飛魚湯淋上已燒香嘅飯團,配上少許Wasabi,飛魚湯味道較清,茶漬飯正好解膩。

🎈日式瑪格麗塔飯團🍙
近似瑪格麗塔Pizza的造法,燒飯團表面放上半既芝士,加少許蕃茄乾及香草醬,有濃濃既芝士味及香草味,味道特別。

🎈薑味雪糕及日式焦糖布丁🍮
薑味好特別,雪糕香滑。
日式焦糖布丁好出色,蛋味夠香夠濃,而且入口滑溜醇厚,推介👍🏻

整體黎講,餐廳食材新鮮,用料上乘,睇得出師傅製作食物非常用心。

真係做到有日本感覺 而且嘢食質素好高質嘅端爐燒~~~呢間位於尖沙咀金巴利道嘅日式端爐燒餐廳裝修好fancy 成個感覺好日本 除咗背景個日文歌之外 亦聽到某啲端爐燒師傅講日文 另外服務態度亦都好好 令人有種瞬間去咗日本嘅放鬆感覺🇯🇵~~~佢哋嘅餐牌食物種類幾多 尤其係有大量好特別嘅日式appetizer 配酒一流😋不過同行朋友因為今晚仲要返公司做嘢 所以我哋冇飲酒 但係都忍唔住叫咗好多款前菜黎試下 包括有博多築前煮 茄子揚煮 和牛肉牛蒡 南瓜紅豆煮 金平根菜 宮崎菠菜與茸御浸 長芋魚肉沙律 白粟米土佐酢 同雞胸軟骨南蠻漬~~~睇住款款唔同嘅前菜逐一上枱 感覺非常療癒 好豐富 令人食慾大開 咁多款前菜 基本上每一款嘅味道都好唔錯 另外有幾款特別令人感到驚艷 例如有和牛肉牛蒡 南瓜紅豆煮 同博多築前煮 😊~~~先講吓佢嘅和牛肉牛蒡 呢道菜嘅重點唔係牛肉而係牛蒡 因為平時我係唔食牛蒡嘅 但係佢哋嘅牛蒡就整得非常之爽脆 亦都冇咗牛蒡本身嗰種有少少似中藥嘅味道😄~~~之後就係佢哋嘅南瓜紅豆煮 呢到前菜最出色嘅位就係佢嘅南瓜同埋紅豆都用得好靚 南瓜入口即化 紅豆就好大粒~~~最後博多築前煮亦係出色得
真係做到有日本感覺 而且嘢食質素好高質嘅端爐燒
~~~
最後博多築前煮亦係出色得同日本當地食到嘅質素有得揮 鹹甜到控制得剛好 尤其是係當中嘅冬菇 索曬d汁 非常入味
~~~
食完前菜之後我哋嘅燒白蘆筍 同燒日本番薯 就送咗嚟 好食嘅位同之前一樣 都係佢哋嘅材料用得非常之好 根本就唔需要多餘嘅調味就已經好好食 雖然唔需要額外調味都正 但係佢哋亦有配上明太子醬同粉紅海鹽比大家 覺得唔夠味嘅可以自己點返少少
~~~
之後就係厚肉日本刺鯧魚 博多風雞頸拌蛋黃油子醋 同埋辛味曾燒飯團&茶漬燒飯團 鯧魚香脆肉滑 雞頸嫩口非常 而且蛋黃柚子醋好解膩 雖然兩款魚同肉都好食 但係最令我覺得驚歎嘅就係佢哋嘅燒飯團 表面香香脆脆 而且無論茶漬口味 定辛味曾口味都非常有特色 一試難忘🥂
~~~
食晒所有嘢之後 我哋就叫咗星野村布甸 同埋西中洲紅豆年糕湯 布甸嘅焙茶味非常香濃 入口滑脫脫 而紅豆年糕湯 就好香甜 年糕更係煙煙糯糯 食完兩舊都仲想再食🥄
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
博多·爐端燒 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道82A-84A號金閣大廈地舖
2021-03-25 1264 瀏覽
今日放工之後好開心同朋友嚟到尖沙咀附近食爐端燒,我哋就叫咗好多個前菜,再加啲燒物一齊食。一入餐廳就好有日本feel,我哋坐吧枱,可以見到師傅即埸燒,真係一件賞心樂事。師傅係日本人嚟,咁啱坐隔離嗰台都係日本人,超似去咗日本😍我哋叫咗好多前菜,全部都係日本嘅蔬果,每一件都係好有特色同感覺到食材嘅新鮮。我特別鍾意冷蕃茄同胡麻芝士豆腐。冷蕃茄 $88呢個冷番茄🍅好好味!因為佢好甜好爽,店員仲同我哋講話佢係三四月盛產🤤所以食落去好鮮甜,就好似食緊個水果咁🤤完全打破咗平時食蕃茄個種酸味🙈呢個真係令人意想不到咁好食😋胡麻芝士豆腐$68呢一個係每日限定,隨着時令材料改變。咁呢一個豆腐令我印象好深刻😍,因為我本身睇佢個樣以為同平時一般嘅滑豆腐一樣,中間夾咗芝士咁。原來一咬落去,佢已經將胡麻、芝士,豆腐一次blend好再倒入豆腐模,重新整過豆腐。口感好creamy,甚至有啲似芝士蛋糕。不過成件食都幾飽,所以師傅特意放咗啲豉油同wasabi,可以俾你解膩。之後叫咗啲燒物,包括:日本甜番薯 $48平時行Donki都好有興趣食甜番薯🍠,但今次係即叫即燒,一定好味啲嘅。甜番薯上碟時仲有一絲絲嘅白煙,熱辣辣,好香甜

冷蕃茄 $88
冷蕃茄

胡麻芝士豆腐$68
胡麻芝士豆腐

茄子揚煮
宮崎菠菜配茸御浸
博多海帶蒟堇蒻條
白粟米土佐酢

之後叫咗啲燒物,包括:

日本甜番薯 $48
平時行Donki都好有興趣食甜番薯🍠,但今次係即叫即燒,一定好味啲嘅。甜番薯上碟時仲有一絲絲嘅白煙,熱辣辣,好香甜。大概有六舊,每舊番薯都好甜身又實,個番薯皮都燒得啱啱好,唔會皮肉分離。
日本甜番薯

琵琶蝦 $238
因為朋友鍾意蝦,我哋專登嗌。睇落去其實佢都幾似一隻小龍蝦,燒得好香脆😆,甚至我覺得嗰殼都可以食添。蝦膏好鮮甜,肉質彈牙,感覺上都算多肉。

和牛橫膈膜扒 $198
一共有九片橫膈膜扒🥩,燒到未完全熟晒,仲帶粉嫩。和牛扒油脂分布均勻,食到幾香嘅油脂,所以食落唔會硬而且冇根位。雖然份量唔係太多,不過燒功同材料部位都較特別。
和牛橫膈膜扒

茶漬燒飯團 $58
呢個茶漬飯幾特別,因為佢嘅飯係一個飯團🍙 反轉嘅表面同底都係燒過嘅,所以就會有啲焦香嘅感覺🤤店員仲好細心咁同我講一開始食嗰陣最好淨係落少少茶,咁就可以食到茶同飯焦配埋既滋味🤤 茶好香仲好熱,倒落飯團後仍然可以聞到茶既香味,而佢啲飯焦就變到冇咁硬 整體嚟講都唔錯👍🏻
茶漬燒飯團
滑金菇燒飯團

星野村布甸 $48
一開始以為佢係杏仁布甸,點知食落第一啖,原來佢係焙茶味既布甸😍個人本身就好鍾意飲焙茶 所以呢個甜品啱晒我🤤 店員仲同我講原來呢個布甸係師傅自己整嘅,所以更加吸引😋 呢個飯後甜品真係唔錯,因為佢係茶味甜品,最後食有種可以消濟既感覺🤤
星野村布甸
西中州紅豆年糕湯

另外,店員態度好友善同埋熱心推介唔同時令嘅食材俾客人。
2021-03-25
茶漬燒飯團
星野村布甸
西中州紅豆年糕湯
2021-03-25 112 瀏覽
全部小菜都喺($38~48) +1 左右,主要講我食左邊款比較覺得推薦先🤫.茄子揚煮($48)冰凍的茄子唔會太淋身食落清爽,鍾意食茄子嘅人啱曬🍆博多海帶蒟蒻條($38)將海帶整成的蒟蒻條的形態,感覺幾有趣🤭南瓜紅豆煮($38)南瓜吸收左紅豆嘅甜再加上南瓜嘅口感,食落幾出人意表😌.和牛肉牛蒡($68)可能你會覺得黑色一碟賣相一般,但我最鍾意食嘅喺佢🤤煮到淋曬嘅和牛肉,脂肪唔會太多太油,牛味又夠~真喺值得一讚😆.博多地雞手羽先一夜幹($68)同我去博多嘅時候食嘅雞翼好相似,外面感覺喺燒到脆身嘅雞皮再鎖住入面嘅肉汁,喺有博多嘅風味😎.日本北海道甜蕃薯($96)細細嘅燒甜蕃薯點少少鹽,甜得嚟唔會太膩,剛好中和左😌.博多風雞頸肉拌蛋黃柚子醋($176)個人相當欣賞佢嘅口感,雞皮微微脆身好似炸雞皮咁,雞肉嫰滑,中間仲有層軟骨隔住,食落口感豐富~再加埋佢蛋黃柚子醋帶點酸酸的味道,夠果胃👍🏻.芝士燒飯團($76)&滑金菇燒飯團($76)個人覺得滑金菇燒嘅汁燒比芝士好食😚.薑味雪糕($38)冇我想像中強烈嘅薑味,薑味香中帶左少少甜,食到飽一飽幾解膩☺.天神布甸($48)焦糖布甸配檸檬同鹽, 就咁食個焦糖
茄子揚煮($48)
冰凍的茄子唔會太淋身食落清爽,鍾意食茄子嘅人啱曬🍆
博多海帶蒟蒻條($38)
將海帶整成的蒟蒻條的形態,感覺幾有趣🤭
南瓜紅豆煮($38)
南瓜吸收左紅豆嘅甜再加上南瓜嘅口感,食落幾出人意表😌
和牛肉牛蒡($68)
可能你會覺得黑色一碟賣相一般,但我最鍾意食嘅喺佢🤤
博多地雞手羽先一夜幹($68)
日本北海道甜蕃薯($96)
細細嘅燒甜蕃薯點少少鹽,甜得嚟唔會太膩,剛好中和左😌
博多風雞頸肉拌蛋黃柚子醋($176)
芝士燒飯團($76)&滑金菇燒飯團($76)
個人覺得滑金菇燒嘅汁燒比芝士好食😚
薑味雪糕($38)
天神布甸($48)
焦糖布甸配檸檬同鹽, 就咁食個焦糖布甸可能會覺得佢有啲甜得滯,但當你個布甸點咗檸檬汁mix鹽,個口感喺完全唔同,你會覺得個布甸食落去好滑&冇咁膩~真心值得推薦😍
Taste: 8/10
約咗朋友喺尖沙咀食飯,佢知道我鍾意食日本料理,包括爐端燒 Robatayaki 炉端焼き,咁就帶咗我嚟呢間餐廳,話想同我一齊試吓😆我哋叫咗好多嘢食,而呢間爐端燒餐廳有好多款Appetizer選擇,我哋竟然一共要咗九款😆Appetizer:南瓜紅豆煮、築前煮、茄子揚煮、長芋魚肉沙律、博多海帶蒟蒻條、宮崎菠菜與茸御浸、宮崎白蘿蔔乾、和牛肉牛蒡、雞軟骨南蠻漬:基本上全部都好食😋,其中特別美味嘅有:「茄子揚煮」嘅茄子輕輕用醬油煮過,超新鮮美味😋;「和牛肉牛蒡」一齊煮,味道出奇地夾😋;「雞軟骨南蠻漬」係真正嘅雞軟骨,應該係雞胸末端嗰條小軟骨,係一條條嘅(並唔係一般見到一粒粒嗰啲😆),呢個真係超正,未試過嘅一定要試吓,有小驚喜😋海鮮與料理:- 生蠔:超新鮮味美,來自北九州,充滿umami,爽口😋- 燒牡蠣:好食, juicy😋- 燒琵琶蝦:來自印尼,蝦肉結實鮮甜😋- 博多風雞頸伴蛋黃柚子醋:雞頸肉軟熟得來有啲爽脆,配蛋黃柚子醋食好開胃😋- 滑金菇燒飯團、芝士燒飯團:飯面燒到微焦脆脆地好香口,裏面米飯好軟熟,充滿米香,好正😋甜品和飲品:- 「星野村布甸」有淡淡的綠茶香味,「天神布甸」有濃郁嘅焦糖味😋

Appetizer:

海鮮與料理:
- 生蠔:超新鮮味美,來自北九州,充滿umami,爽口😋
- 燒牡蠣:好食, juicy😋
- 燒琵琶蝦:來自印尼,蝦肉結實鮮甜😋

甜品和飲品:
- 紀州梅梳打、青檸梳打:兩杯都清新好飲😋

呢餐食咗好多不同食物,都相當精彩,同朋友過咗一個愉快嘅晚上😋😆
2021-03-17 85 瀏覽
尖沙咀有間居酒屋叫做「博多·爐端燒」。招牌寫住「博多よかろうもん」。原來「よかろうもん」係博多方言,解作很好吧/不好嗎。餐廳確實有日本師傅坐鎮,用方言做店名變得好自然。餐廳每日有十幾款萬菜(おばんざい)。 細細碟嘅菜餚,無論作前菜抑或係下酒菜都好合適。今次試咗九款,當中以🧀胡麻芝士豆腐($68)最令人回味。入口似平時凍食嘅豆腐,但會有淡淡嘅芝士味滲出嚟,而口感則似香滑嘅cheese cake。另一款較推介嘅係🌽白粟米土佐酢($48)。白粟米嘅清甜加上土佐醋嘅酸味,味道變得好溫和,仲好開胃。食萬菜食到差唔多,燒海鮮開始上枱。值得一提嘅係唔少魚類都經過aging,味道變得更濃郁。鰈魚一夜干($58)加入甜味醬汁燒製,魚肉變得香甜多汁。蕾魚天日干($58)經過簡單鹽燒,香脆可口。🦪唐泊燒惠比須蠔($70)係一款由福岡縣唐泊港直送嘅得獎蠔。蠔肉飽滿大隻,有好重海水味。琵琶蝦($238)味道鮮甜,肉質結實彈牙,食得出好新鮮。雖然爐端燒以海鮮為主,但亦有其他選擇。極上和牛牛舌($198)選用牛舌芯,肉質嫩滑軟身又帶有彈性,配埋辣味噌特別惹味。大蔥($48)味道清甜,燒得好香。我哋仲試咗🧀芝士燒飯團

雖然爐端燒以海鮮為主,但亦有其他選擇。極上和牛牛舌($198)選用牛舌芯,肉質嫩滑軟身又帶有彈性,配埋辣味噌特別惹味。大蔥($48)味道清甜,燒得好香。我哋仲試咗🧀芝士燒飯團($38)同埋滑🍙金菇燒飯團($38)。白飯燒得帶焦香,金菇以醬汁煮過,香甜美味。

🍮天神布甸($48)蛋香味好重,質地比一般雞蛋布丁有彈性。🍵星野村布甸($48)採用福岡八女茶,味道甘甜。

是日品嚐嘅九款萬菜:
博多海帶蒟蒻條$38