2017-04-22 732 瀏覽
在荔枝角食早餐,選擇較少。很多時都走進這間原味屋餐廳,贪其座位夠多,早餐價不過30蚊。今早就選了原味D餐,五香肉丁米,餐肉炒蛋配個包,熱奶茶,盛惠28元。這裏的米粉很幼细,索了肉丁汁特別入味,而奶茶雖然没有新開張時又滑又香,茶味特别濃,但總好過附近其它茶餐廳。
2015-05-18 3447 瀏覽
新年前夕,在早放半天的一天,我來荔枝角的目的當然是想再去一次《程班長》。可是,沒有留意網上公告的我,到埗才知道他們已放年假。撲空後,感覺當然是空虛,突然無目的地尋食,有時的確是幾頭痛,於是,我隨心找,就在該工業大廈的樓下,看見這一間《原味屋》,有簡單兼便宜的午餐供應,於是,就不理三七二十一,入去入去....原因,我已經很肚餓。中午飯,當然是套餐,30多元有湯有飯有飲品,習慣了在港島區食午飯的我真的是非常之開心。而是日,我要了西式的紅湯,亦即是羅宋湯,這湯味道香口,牛肉味也有,味道也十分之濃郁,是異常的出色的茶記羅宋湯。飯,是咖喱豬頸肉飯,咖喱汁不太辣,但香口,沒有很刺激的熱氣感覺,反而覺得有少少奶油香,豬頸肉爽口,香口,是日胃口一般的我也能夠完美食全碟清,只因那咖喱汁夠好。奶茶雖好,但我只能給予一個剛比合格好的5.1分,因為奶味未夠,但茶倒是夠香夠濃的。吃後有點開心,原因是,我無意中找到了一間稱得上是好食的茶仔。
2015-04-01 2004 瀏覽
第一次來,雖然一踏入餐廳就有一陣臭膠味,但仍坐下點了個餐(其實幾難頂,應該係裝修味)。馬來喇沙金邊粉,有冬菇、豆卜、札肉做基本,再可自選一餸,我就選了肥牛,另配熱奶茶,後來店員還會送上中湯/西湯。喇沙湯底味很濃,不錯。唯一美中不足就係金邊粉太碎,夾唔起,而且剛上枱就很糊。
2015-02-13 1440 瀏覽
今日半日工作,又早左一個鍾到目的地,人家9點半開工,我8點到,哈,當然找吃,最近愛上了肉丁麵,剛巧找到間同二合一樣的餐,有對比了,呢到多味餸可選,我選了腸加肉丁都,今次呢間用光身麵,唔太淋,比較彈牙,肉丁比二合小但一樣好味,腸都是普通貨色,多士好脆,牛油都唔差,奄列做得好如,開,有蛋汁同火腿都多,餐檸檬茶好大杯,有5片檸檬,算好好了,工廈開店,好處在於大,坐位多,好易找位
大粒肉丁,同可選多味餸
都算大,但不及我之前食那間
麵質彈牙
幾多火腿
多士配火腿奄列
餐檸檬茶好大杯,有5片檸檬,算好好了,
好大杯的檸檬茶
工廈開店,好處在於大,坐位多,好易找位
好多位提供
2015-02-13
$31 (早餐)
多士配火腿奄列
好大杯的檸檬茶
2014-06-27 1405 瀏覽
位於荔枝角既工業大廈地下,竟然有一間幾平既茶餐廳,每日午餐都有大約6-7個選擇,C餐好多時都係意份,印象中最好味既係個CARBONARA。等位一般黎講都要15分鐘到。一般黎講一個餐大約係36蚊到,包野飲,意粉同飯既份量好多,我次次叫少飯少意粉都食唔晒,堂食既話仲會送埋餐湯,可以揀中湯或者西湯,真係幾超值。因為係呢頭返工,所以一星期都黎幾次,今日食既係焗豬扒飯,D豬扒諗就夠諗,但係無咩蕃茄味,可以試下落少少茄膏同醋。至於個羅宋湯,真係落重料,夠晒味。

2014-06-27 744 瀏覽
因為係呢頭返工,所以一星期都總會黎呢到食幾次,今日食既係焗菠菜吞拿魚蟹棒意粉。本身比較細食同埋唔多鍾意食芝士,一早叫左少意粉同少芝士,份量剛剛好,白汁配吞拿魚簡直係完美配搭,蟹棒又夠諗,菠菜同吞拿魚既比例剛剛好,係意粉到加少少TABASCO,真係美味無窮。餐湯係羅宋湯,落足料,好有蕃茄味,唯一美中不足既就係無餐包配。
焗菠菜吞拿魚蟹棒意粉
2014-06-27
10 分鐘 (堂食)
焗菠菜吞拿魚蟹棒意粉