2017-02-15 2679 瀏覽
以前成日周圍探索去食好西,但自從番工之後再少左時間周圍搵食,不過平靜左一段時間,就有啲懷念以前大魚大肉既日子~CHICKEN突然話要帶我食好西,我懷住興奮期待既心情黎到依間「原居民」。目測應該係一間西餐廳,而且環境寧靜有格調,同餐廳既名字有幾分出入,總覺得「原居民」聽落去似一間台式餐廳XD 可能我自己諗太多~有得食久違既西餐當然有啲興奮,店員放左一塊企身既黑板係我地面前,1前菜同湯配1主食再配一杯飲品,大約有6,7款選擇,感覺上好多都好想食!係揀緊餐之際,店員就放左兜蒜蓉包係我地眼前,話通常有客人黎到都會送,未必日日都係蒜蓉包,但感覺上相當貼心。味道方面,蒜蓉包相當脆口,包面係一層濃濃既蒜蓉味,充滿咸香,好好食~日本芥末三文魚件甜蝦,以撻仔形式上碟,裡面係切成粒狀且拌上芥末醬三文魚,而甜蝦則搭左係中央位置,賣相好有睇頭,但食上去就麻煩左少少。因為三文魚粒好滑身,好易冼手,另外係要食左撻同餡料好難同時一齊食~味道方面,三文魚原來既味已被芥末醬覆蓋,軟淋既口感,甜蝦夠鮮甜,而個撻幾脆,感覺不錯。鮮蠔栗米湯,第一次飲既鮮蠔湯,入口已經即刻感受到湯中既鮮甜味覺,粟米溶同蠔味溶埋一齊,味道好夾~
以前成日周圍探索去食好西,

但自從番工之後再少左時間周圍搵食,

不過平靜左一段時間,就有啲懷念以前大魚大肉既日子~

蒜蓉包

未必日日都係蒜蓉包,但感覺上相當貼心。

鮮蠔栗米湯

粟米溶同蠔味溶埋一齊,味道好夾~
美國龍蝦意大利飯、蘑菇汁
美國龍蝦意大利飯、蘑菇汁,賣相幾有睇頭,

味道香濃,龍蝦好有口感,啖啖肉~

蘑菇汁令意大利飯更容易入口,而且雜菌味濃郁,整體份量岩岩好,係高水準之作~
鮮蠔栗米湯
2017-02-10 182 瀏覽
今日去開以前間大學,由於寒風處處,經過附近走入一間餐廳,餐廳裡面幾有格調,燈光微暗,餐桌白布上擺滿刀叉,整體有點像歐陸式的餐廳。隨意叫了一份晚餐,首先來餐湯和餐包,餐湯是蕃茄南瓜湯,橙紅色的餐湯,裡面還有南瓜茸味道帶甜,舌背後還有點蕃茄酸,寒冷天氣有這溫暖熱湯尤其暖胃。餐包不是普通軟包,係蒜蓉焗包切成一格格,入口爽脆,比薯片仲要脆,蒜蓉味唔太濃,浸落餐湯口感即變成鬆軟。頭盤係鵝肝醬多士,鍾意幾多自己可以搽幾多,軟得像牛油的鵝肝口感軟滑,與脆多士的口感形成強烈對比,鵝肝醬味道香滑,入口即溶,美味。主菜係法國粟飼燒春雞,係成隻咁上,細心廚師將春雞切開四份。春雞外皮燒到金黃脆,雞肉帶少量脂肪,雞油令雞肉吃起來更香,肉質嫩滑尤其兩隻雞脾。餐廳還注重營養分佈,附上菠菜炒雜菇,令吃完肉可以吃份蔬菜。另外仲有原隻焗薯,焗薯香噴噴,薯肉軟淋淋,令晚餐更飽滿。

Finally a western dinner after all the Chinese cuisine during Chinese New Year. Star Café because I was attracted by the old style ambience when passed by this café few months ago. Had a nice long catch-up with my old good friend that night.(Old style indeed- written menu on a blackboard. The waitress had it placed on the nearby chair during the moments of choices. No English.)Food is delivered according to the traditional order of dinner without overlap- appetizer, soup, main.I had 煙英國膳凱撒沙律 as

I had 煙英國膳凱撒沙律 as appetizer. Typical Caesar with croutons and romaine lettuce dressed with rich anchovy dressing. Topped with one small piece of smoked English eel, without sauce. Mildly fishy and soft.
Creamy mushroom soup
Excellent. Not sticky but deep and rich with the pure essence of mushroom. To truly unlock the mushroom and to reach the brown colour, the secret is a long slow caramelization at low temperature. Appreciate the chef’s efforts.
(The head porcelain soup bowl ensured my impression of old style.)

I had G. 香煎西班牙黑毛豬排伴蜜桃汁 as main. For most of the time, pork has to be prepared til well-done, but as the waitress introduced, the special Spanish Iberico could be ready at medium-well. Then a tender texture will result. I gave a try and found it fabulous. Crispy outside, tender and juicy inside. Since I personally dislike the combination of sweet and salty ingredients, I skipped the peach sauce and enjoyed the raw taste. Side vegetables were not bad either.
A classical dinner ends with dessert and two of us shared Ginger Soufflé ($68). Excellent. Puffed up very nicely. Strong taste of ginger and not too sweet. A sexy melt-in-the-mouth texture with a barely cooked and super soft centre. Nice match with cream and vanilla sauce. Had to enjoy before the chat continues as soufflé collapsed quickly.
2017-01-02
  • 薑汁梳乎里
2017-02-06 164 瀏覽
今日同女性朋友食飯,聽同事講佐敦有一間餐廳情調環境幾好,而且食物都好好味,最重要係又唔係好貴,咁一於去試下。同女性朋友食飯,緊係會book 定位,做定凖備,大約幾日前book 位都冇問題,都可以book 到。去到餐廳,餐廳既格調果然唔錯,而每日既menu 都唔同,所以佢每日都會更新個黑板。餐單每日不同,最主要嘅原因係睇吓邊種食材較為新鮮,再決定餐單,所以餐單上嘅食物都有質量嘅保證,保證新鮮。Nachos 呢個又香又脆嘅芝士粟米片,非常香口,配埋個salsa 醬,更加開胃,做前菜一流凱撒沙律呢個凱撒沙律個醬比較一般嘅凱撤沙律醬胃酸,不過我幾鍾意,因為咁樣更加開胃,而且所有沙律菜都好新鮮,加上有麵包碎乾有啲咬口,正香煎法國鱸魚日本帶子皇虎蝦伴龍蝦汁呢個鱸魚非常之滑同埋鮮甜,我平時都好鍾意食魚,條魚都煎得好香,魚皮脆脆地,日本帶子喎好大粒,而且非常彈牙,好有口感,虎蝦就大大隻,亦都好彈牙,呢一碟海鮮非常抵食,全部海鮮都好高質,非常值得一讚!最重要係我個女性朋友都非常滿意呢一間餐廳,情人節如果可以再帶佢嚟就好啦!good luck!
Nachos
凱撒沙律
香煎法國鱸魚日本帶子皇虎蝦伴龍蝦汁
2017-02-05 151 瀏覽
臨近新年,約一家人去食團年飯,其實都係一件幾頭痛嘅事,又要坐得舒服,又要食物質素好,又要價錢合理,又要預約到位,真係一啲都唔簡單,位置方便都係其中一個選擇條件,因為要方便大家,要符合咁多要求,呢間原居民就可以符合到!南瓜蕃茄湯呢個湯番茄嘅酸味比較出,而且南瓜蓉打得好滑,而且好香濃,加埋個熱辣辣嘅蒜蓉包,有趣又香蒜蓉味,簡直無得頂日本芥末三文魚半甜蝦頭盤整得非常精美,擺碟都花咗好多心思,三文魚好香好鮮,芥末味啱啱好,芥末味可以提升三文魚同甜蝦嘅鮮味,甜蝦亦都非常鮮甜,呢個頭盤令人喜出望外,非常有特色,亦都好好味!虎蝦蟹肉美國蜆蘑菇意大利飯主菜一出場,就被碟入面嘅美國蜆同虎蝦吸引住,蜆同蝦都非常大隻,唔單止個樣好吸睛,味道都非常好食,蜆同蝦又彈牙又有鮮味,而且個意大利飯汁一啲都唔流,味道好夾,而且蟹肉係拆晒出嚟撈落啲意大利飯內,所以飯都好鮮甜,同埋意大利飯唔會好硬身,所以老人家食都非常啱!一家大細,有老有嫩,都一致讚好,果然無揀錯呢一間餐廳,建議一大班去食都好合適!
南瓜蕃茄湯
日本芥末三文魚半甜蝦
虎蝦蟹肉美國蜆蘑菇意大利飯
2017-02-05 120 瀏覽
去佐敦見客,客人推介佢屋企附近既呢間原居民,咁見價格都唔算好貴,又見到評語都幾好,咁揀呢一間,所以就訂位食呢一間。平時好怕揸車去油尖旺,因為泊車好麻煩,而且夜晚又約左人飮番兩杯,所以今日決定唔揸車,撘地鐵,餐廳距離佐敦地鐵站大約8分鐘腳程,其實真係幾方便就腳,個客仲方便,屋企落黎5分鐘到,餐廳位置方便大家。餐廳環境一流,而且比較淸靜,加上輕柔的背景音樂,非常適合見客,而且服務好細心好有禮貌,予人感覺好舒服。我點了一個set dinner:前菜意大利風乾火腿伴蜜瓜呢個意大利風乾火腿味道比較濃,所以配蜜瓜一切食味道會好一點,蜜瓜既鮮甜多汁,同埋新鮮清新,正正配合意大利風乾火腿的乾身及濃郁的味道,這一個複雜的味道配撘簡直是天依無縫!香煎法國海鱸魚日本帶子皇虎蝦伴龍蝦汁鱸魚由法國運港,而帶子皇選用日本,食材來源地都比較可靠,所以食物質素非常高。由於食材質量好,以香煎這個比較簡單既烹調方式就最好不過,不用其他調味料,只用少許鹽去提升海鮮的鮮味,是明智之舉。法國海鱸魚鮮甜,肉質新鮮,鱸魚的表面煎到金黃色,既香囗又帶少少脆的囗感,非常出色。帶子皇肥厚大隻,口感彈牙而且鮮味十足,不加任何醬汁食都一流!
我點了一個set dinner:
前菜
意大利風乾火腿伴蜜瓜
香煎法國海鱸魚日本帶子皇虎蝦伴龍蝦汁
鱸魚由法國運港,而帶子皇選用日本,食材來源地都比較可靠,所以食物質素非常高。由於食材質量好,以香煎這個比較簡單既烹調方式就最好不過,不用其他調味料,只用少許鹽去提升海鮮的鮮味,是明智之舉。法國海鱸魚鮮甜,肉質新鮮,鱸魚的表面煎到金黃色,既香囗又帶少少脆的囗感,非常出色。帶子皇肥厚大隻,口感彈牙而且鮮味十足,不加任何醬汁食都一流!虎蝦已經剝殻,非常細心,虎蝦大隻多肉,肉質新鮮,都不俗。我對這碟海鮮大全非常滿意,海鮮既鮮味配上適切高質的烹調方式,極為滿意。
我和客人都力讚這餐廳,不論食物質素、環境和服務都非常高,十分滿意!
2017-02-05 64 瀏覽
住喺紅磡附近,除咗交通方便,附近有好多商場之外,仲有好多餐廳唔同食肆,搵食一啲都唔愁,附近有一間好高質素嘅西餐廳,有時想奬勵下自己食好啲就會落去食。蕃茄南瓜湯個湯味道非常新鮮,一飲就知道用左好新鮮既材料,而且個湯打得好細緻,所以入口好滑,配上蒜蓉包一齊食,無得頂蘇格蘭煙三文魚呢個前菜份量好足,大大片煙三文魚,三文魚好新鮮,色澤同質感都非常新鮮,口感一流,仲有三文治配上,唔使淨係食煙三文魚咁dry炭燒西冷牛扒快西冷扒好香,一切,好多牛肉汁,入口好滑,而且西冷扒煎得好香, medium well 嘅火候控制得好適中,讚。配菜有一個焗薯, 個焗薯非常之香同滑,而且有好多其他菜,連配菜都做得咁認真,真係物超所值住喺紅磡咁耐,都係第一次走過黎呢邊食飯,其實紅磡過黎都係十幾分鐘到,都算方便,以後一定會多d過黎食
蕃茄南瓜湯
蘇格蘭煙三文魚
炭燒西冷牛扒
2017-02-05 1688 瀏覽
之前準備了一個美味的生日蛋糕跟老媽慶祝生日, 大家都吃得好開心, 但老媽卻細細聲問我, 為何只記得她生日, 而忘記了老爸的生日? 冤枉呀! 不是這樣的, 是你們當時留下我去了台灣開心呀! 其實我一早已訂了初七人日跟老爸補祝生日, 還揀了一間有他喜歡吃的菜式餐廳, 不要再話我不細心啦!認識這間餐廳是一位只見過一兩次面的人兄介紹, 他有次透過 Messenger (無錯! 我們連 Whatsapp 都沒有, 可見生疏程度, 哈!) 傳送食物相片和餐牌, 還極力推薦, 話自己是常客。當時我已心思思, 乘勢叫他帶我去, 結果……他只再傳來一個地址給我, 哼! 事隔半年多, 竟有另一位好友推介, 看來必要一去, 一於訂位和老爸慶祝。離遠便看到店名招牌高高掛在空中, 門口擺放了兩塊黑板餐牌, 一中一英, 當然不少得還有一些賀年的擺設。沿兩級小樓梯走進店內, 地方寬敞, 燈光柔和, 還播着輕柔的英文歌曲, 蠻有情調。用餐區分左右兩邉, 設有多張二至四人枱, 亦有數張六人枱, 而中間的通道挺闊落, 方便出入。最盡頭是廚房重地, 再細心觀察, 原來旁邊還有間可容納十多人的獨立房, 地方的確不少。店員的確
店員的確很細心, 當每枱客人坐下便會將一塊巨大的餐牌放在前方, 方便客人細閱和挑選。除了黑板上的晚市套餐外, 還有一些A La Carte, 包括主菜及扒類、意大利麵和甜品, 選擇不算多, 一於在套餐中挑選。
粟米脆片配蕃茄莎莎醬
晚市套餐包了前菜、是日餐湯、主菜和咖啡或茶, 價錢由$218-$338。選好菜式後, 店員隨即送上一客粟米脆片配蕃茄莎莎醬作為餐前贈送小吃, 意外驚喜!脆卜卜的粟米片,鹹香可口,拌上酸辣的莎莎醬,簡簡單單,但美味又窩心。
煙英國鱔凱撒沙律
1-6號前菜中, 我們選了煙英國鱔凱撒沙律 Caesar Salad w/smoked Eel, 羅馬生菜上灑了煙肉碎、多士粒 芝士片,頂頭放了一小件煙鱔,拌入凱撒沙律醬
爽脆的羅馬生菜 非常新鮮,伴上脆口的煙肉碎 和鹹香的芝士,還有酸咪咪的凱撒沙律醬,味道不錯,只是略兼醬汁過多,輕手一點或另外附上就更理想。主角煙英國鱔 雖細細件,但相當吸引,肉質紮實帶爽,啖啖煙燻鹹鮮味。煙三文魚就常吃,換上煙鱔帶來新鮮感,亦覺得比煙三文更美味。
火箭菜鮮芒果汁伴虎蝦沙律
大家喜歡火箭菜嗎?的確有不少人都怕吃它,而我....若然它的苦澀味不是太厲害,也可接受。不過,品嚐完這道火箭菜鮮芒果汁伴虎蝦沙律 Arugula w/tiger prawn & Mango Salad in Mongo Dressing後,以此配搭,令我喜歡上它。翠綠的火箭菜 上放了兩隻互相緊扣的虎蝦,淋上芒果汁,灑上甘香脆口的松子仁,再以幾件鮮芒果肉圍着,並以黑醋 畫花,擺設用心。
火箭菜 拌入甜美的芒果汁, 有助中和它的苦澀味, 苦中帶甜, 味道特別, 再加上香甜多汁的鮮芒果肉 同吃, 配搭一流! 別忘那兩隻大虎蝦, 肉質爽彈, 鮮味十足, 也蘸上芒果汁, 又鮮又甜, 同樣很夾。
蕃茄忌廉濃湯配蒜茸包
蕃茄忌廉濃湯
是日餐湯Daily Soup為蕃茄忌廉濃湯配蒜茸包 Tomato Cream Soup with Garlic Bread, 呈鮮橙色,很喜歡選用醋汁 在湯面作點綴,而非再加入忌廉,喝起來清新一點。入口暖烘烘,溫度十足。湯身濃厚綿滑,味道濃郁,酸度十足,但鮮茄的味道不算突出。
蒜蓉包
蒜蓉包 預先切成小件,方便伴湯。每件都烤得金黃,色澤平均,香脆可口,亦啖啖蒜香 牛油香,份量剛好,不會吃至滿口油淋淋。試試點些濃湯,半脆半腍,蒜香中帶些酸香,更添美味。
香煎法國海鱸魚。日本帶子皇。虎蝦伴龍蝦汁
主菜方面, 我當然看中了香煎法國海鱸魚。日本帶子皇。虎蝦伴龍蝦汁Grilled French Seabass. Japan King Scallop. Tiger Prawn w/Lobster Sauce ($288),  一道菜式可吃齊三款海鮮,身為海鮮迷當然不會錯過。鱸魚扒 旁放兩隻虎蝦、一隻帶子 和兩件薯仔,底層墊了一些配菜,淋上龍蝦汁,用料豐富吸引。
趁熱先嚐鱸魚扒,大小厚薄適中,香煎的時間掌握得剛好, 潔白的魚肉片片分明,並無散爛,肉質嫩滑帶微爽,鮮香美味,加上淋了龍蝦汁,進一步提鮮,很吸引!而最討我喜歡還是那塊煎得金黃微脆的魚皮,連帶一層薄薄的魚油脂,富膠質兼油潤,正!
虎蝦 已脫殻,易於進食食,啖啖爽口,鮮味十足,跟龍蝦汁 最匹配;而那隻肉厚肥大的日本帶子皇 同樣出色,底面均帶些金黃焦色,肉質嫰口兼富彈性,而且味道鮮甜,優質!
各主角都很出色,而伴菜亦不遜色。選材豐富多變, 配搭起來色彩豐富, 分別有幼嫩的菠菜苗、鮮甜爆汁的車厘茄、爽口的秀珍菇 和爽甜的粟米芯,全部烹調入味,亦不油膩,很合我口味。
香草燒澳洲羊架伴露絲瑪莉汁
而老爸……一早已知他必定會選最愛的羊架, 果然沒有估錯! 香草燒澳洲羊架伴露絲瑪莉汁 Roasted Australia Lamb Rack Provenole w/Rosemary gravy ($338)有兩大件羊架,配上跟香煎鱸魚同樣的配菜,而薯件則換上原個焗薯,更飽肚。
指定羊架 六至七成熟,肉心呈鮮粉紅色,帶丁點血水,一切下去便感受到它有多腍嫩!燒弄的時間拿捏得非常好,肉質腍嫩兼富肉汁,肉味香濃,能嚐到微微的羊羶,更顯羊肉風味。腍嫩的肉質夾雜少許肥膏,而外層亦配上薄而香脆的香草麵包糠,既油潤亦香口。個人特別喜歡近骨架位置的肉質,連帶肉筋,煙煙韌韌兼帶焦香,豪氣地拿着,把黏緊在骨上的肉和筋都奮力咬下來,相當滋味!吃時蘸上些露絲瑪莉汁,添些鹹香味道,配搭不錯,但還是覺得不作添加,原汁原味最美味。
薑汁梳乎里
一心跟老爸慶祝生日, 當然預先安排好。事前已挑選了一客薑汁梳乎里 Soufflé Maison ($68), 還請店員安排寫上生日字句, 希望可給他少少驚喜。
梳乎里 焗得高而挺身,面頭金黃,色澤均勻,灑上糖霜,既帶焦香亦香甜。趁還未塌下快快品嚐,外層稍稍柔韌,內裏則輕而蓬鬆,還有適當的濕潤度,口感一流!最吸引是啖啖也有薑 的微微辛辣,份量合宜,並不嗆喉,薑味中嚐到蛋奶香,味道平均,雖配有甜美的雲尼拿醬 和幼滑的忌廉,但個人認為不作添加是最美味。
熱檸茶
最後, 大家都點了一杯熱檸茶 Hot Lemon Tea ($0/餐飲), 三大片鮮檸檬, 酸度十足, 再加埋濃茶, 有助消化, 作為餐後飲品最適合不過。
看老爸吃得津津有味, 還由頭讚到尾, 一幅滿意的樣子, 就知他有多喜歡這間餐廳, 他還說了一句「卧虎藏龍」。老實說, 餐廳的地點不算太就腳, 門面亦不算起眼, 但卻吸引不少客人前來, 今晚店員們都忙過不停, 還有人傳人的推介, 口碑好, 的確是卧虎藏龍。臨走時看到門外的情人節套餐也很吸引, 加上餐廳的氣氛, 相信很適合情侶們來浪漫一番。
2017-02-03
$382.5 (晚餐)
生日
粟米脆片配蕃茄莎莎醬
火箭菜鮮芒果汁伴虎蝦沙律
香煎法國海鱸魚。日本帶子皇。虎蝦伴龍蝦汁
香草燒澳洲羊架伴露絲瑪莉汁
薑汁梳乎里
2017-02-04 532 瀏覽
原居民位置介乎於佐敦、紅磡和尖沙咀之間,雖近有點隔涉,但論食物質素、餐廳服務都很好,絕對值得來!餐廳內不太多人,座位都很寬敞,我和朋友不知不覺間就在這裡坐了個多小時,是與朋友暢談的好地方!晚餐套餐包括前菜、餐湯蒜蓉包、主菜和飲品,甜品另點。先來一客煙三文魚。這樣的配搭我是第一次試,把碎蛋和洋蔥粒混在三文魚內,再夾在小片的麵包裡。加入檸檬汁後整個味道酸酸甜甜的,非常開胃。另一道前菜點了煙英國鱔凱撒沙律,放入了不少煙肉粒、麵包粒和parmesan cheese。一般的凱撒沙律都是用雞肉或蝦肉的,這個用上的鱔肉口感嫩滑,給這 classic caesar salad 帶來一點驚喜。七成熟的好味黑毛豬~平時在西餐廳很少供應黑毛豬,見這裡有便立即選了。黑毛豬可說是眾多豬類中唯一可以不煮熟透的,給予廚師更大的烹飪自由。平時吃豬肉都很怕它不夠熟,這塊雖是七成熟但煎得剛好,肉邊更是煎至脆口的。黑毛豬扒夠厚肉,配上蜜桃汁令黑毛豬扒帶點甜味,易入口。羊架用上 classic羊架的煮法,用上迷迭香、黑椒、海鹽、rosemary 等多種香料,再配羊架必備的兩款醬汁—薄荷啫喱和芥末醬。七成熟的羊架中心看似紅通通
晚餐套餐包括前菜、餐湯蒜蓉包、主菜和飲品,甜品另點。
蘇格蘭煙三文魚
煙英國鱔凱撒沙律
黑毛豬扒拌蜜桃汁
黑毛豬扒拌蜜桃汁
羊架
羊架用上 classic羊架的煮法,用上迷迭香、黑椒、海鹽、rosemary 等多種香料,再配羊架必備的兩款醬汁—薄荷啫喱和芥末醬。七成熟的羊架中心看似紅通通的,但吃下去肉質鬆軟,不會太肥也不會血淋淋。
梳乎厘 (薑汁)
令我驚喜的是這道薑汁梳乎厘。薑汁和梳乎厘的配搭竟然這麼特別!
梳乎厘 (薑汁)
梳乎厘送上時脹卜卜的,差點捨不得破壞它。咬下一口,可見內裡非常鬆軟。薑汁的味道不會太強,整個甜品有薑汁的微辣但又帶點甜,感覺新鮮。
另外,餐廳的服務很好,照顧周到。餐廳佈置有格調又舒服,是傾偈的好地方。是一次令人滿意的用餐經驗。
2017-02-01
  • 薑汁梳乎厘
  • 黑毛豬
2017-02-04 119 瀏覽
今日約左屋企人一齊去睇演唱會,咁去睇演唱會之前緊係一齊食晩飯先去,所以喺附近預約左一間餐廳,而呢間原居民位於紅磡附近,由餐廳去紅館大約十分鐘左右,所以地理上非常方便。餐廳好有空間感,枱與枱之間有足夠距離,私隱度不俗,如果情人節去都幾有氣氛。每人都點左一份晚餐,我比較喜歡食海鮮,所以揀左:鮮芒果火箭菜沙律用咗新鮮芒果做沙律汁,個沙律汁酸酸甜甜,加埋火箭菜,味道非常之夾,芒果汁可以掩蓋火箭菜嘅青味,而且加強芒果嘅鮮甜,你度前菜非常之特別,大蝦鮮甜就唔使講美國蜆蟹肉大蝦意大利飯第一次食意大利飯,餸仲多過飯,蝦既份量又多又大隻,鮮味又彈牙,拆哂新鮮嘅蟹肉加入意大利飯,更加鮮味,而且食蟹唔使自己拆,非常方便,仲有好多美國蜆,蜆肉好大隻,一啲都唔腥,淡淡海鮮,正!呢間餐廳環境又正,食物質素又好好,服務一流,其實性價比好高,啱晒情人節黎,情人節有多個選擇!
每人都點左一份晚餐,我比較喜歡食海鮮,所以揀左:
鮮芒果火箭菜沙律
美國蜆蟹肉大蝦意大利飯
2017-02-03 58 瀏覽
今日日文同學離棄我 要等兩個鐘先夠鐘上堂 周圍行下 搵間好d既餐廳食個晚餐再努力吧 就快考試 壓力真大。行左去柯士甸道 有雞煲 意大利菜 西餐 揀左呢間原居民 靜靜地 一個人享受寧靜 在香港其實都有點難度呢 就今夜對自己好點吧。餐牌寫了在黑板 好環保喎。晚餐包了前菜 餐湯 蒜蓉包 主菜 飲品 幾豐富~ 意大利風乾火腿配蜜瓜蜜瓜大大片 好清甜 火腿帶點甘香 微微的咸香 夾著蜜瓜一起吃 好開胃。意大利菜湯濃濃蕃茄味 雜菜全部都好入味 配埋香脆蒜蓉包 yummy!登登登登~主菜炭燒西冷配紅酒汁 真是色香味俱全!炭燒的肉味撲鼻 西冷燒到有網紋 看上去已經覺得好juicy, 肉汁好豐富 七成熟 帶點紅 肉質好嫩口 肉味又夠濃 吃不停口。配菜有酸忌廉焗薯 剛好是賣飛佛 哈哈。旁邊再伴上炒菜 幾健康。一個人的晚上 安靜而又滿足~ 臨走的時候 店員介紹午餐不需要加一 仲抵食 咁下次真是要再食過。

意大利風乾火腿配蜜瓜

意大利菜湯
濃濃蕃茄味 雜菜全部都好入味 配埋香脆蒜蓉包 yummy!

登登登登~主菜炭燒西冷配紅酒汁 真是色香味俱全!
2017-02-02 74 瀏覽
發現左間係柯士甸道既西餐廳幾正想介紹比大家!!地方又大又闊落,而家好少餐廳可以咁寬闊架啦!播著輕快既英文歌令氣氛更正!食左個set dimner, 小食有d墨西哥栗米脆片,餐廳自家制左d醬汁可以mix埋d栗米脆片度食,甜甜辣辣超開胃好味,忍唔住口叫店員refill左次添呀😁😁!!頭盤叫左個煙英國鱔凱撒沙津~麵包粒香口脆身,沙津菜亦夠哂清爽~煙鱔亦夠哂濃郁鮮味,整體超正好味。個餐湯亦都好濃好香。味道不錯!!主菜叫左澳洲肉眼扒拼鵝肝,鵝肝表層煎到香脆,內層綿滑細緻!口感creamy!! 而塊肉眼扒煎到剛好!一d都唔韌。牛味滲哂出黎好好味。旁邊d薯菜亦唔可以睇少!連個菜都好味~真係用心之作呀!!最後貪得意食多個甜品牛古力心太軟!流心效果超正~又唔會太甜!!太飽了~~
2017-02-02 73 瀏覽
好姐妹生日 食西餐慶祝最好。之前聖誕去尖沙咀食韓食 經過呢間star cafe的menu都幾吸引 已經mark好左為2017想試既餐廳之一 趁住有節慶 就去試下。先有墨西哥脆片配蕃茄莎莎醬。香脆新鮮 蕃茄醬微微辣 帶點酸 好開胃 作為餐前小食一流~餐湯是意大利菜湯 好足料 蕃茄味好濃 唔會太酸 幾款雜菜再配上意大利粉 不俗。頭盤~鵝肝醬多士鵝肝醬好滑溜 帶有淡淡酒香 微微甘香 配上新鮮焗的薄脆多士 一流!主菜~西班牙黑毛豬配蜜桃汁黑毛豬扒厚切 大約七成熟 帶點微微粉紅。外面煎的金黃香脆 一切開 肉汁慢慢流出來 juicy!!!! 厚切豬扒 能夠做到口感嫩滑又juicy 認真抵讚!配菜都食得出心思。焗薯好甜 配上酸忌廉 煙肉碎和蔥花。焗南瓜好甜 再配上炒莧菜 是另一種驚喜 原來莧菜都配搭到西餐。生日點可以冇甜品~就梳乎厘當生日蛋糕吧!梳乎厘好大好高 賣相好靚。外脆內軟 不會太甜 再配上熱情果和士多啤梨雪葩 酸酸甜甜 為晚餐劃上完美的句號呢~
頭盤~鵝肝醬多士

主菜~西班牙黑毛豬配蜜桃汁

生日點可以冇甜品~就梳乎厘當生日蛋糕吧!
2017-02-02 51 瀏覽
跟一幾位很久沒見的友人食Dinner, 人在佐敦行行下,看見一間燈光較暗而且充滿情調的餐廳,跟友人二話不說就走入去了。自家製鵝肝醬多士(Kim子推介指數5/10)香煎法國海鱸魚日本帶子皇虎蝦伴龍蝦汁 $288 (Kim子推介指數7/10)法國海鱸魚煎得非常香,而且肉色雪白,肉質嫩滑、鮮甜又味美。日本帶子皇大大隻又新鮮,彈牙好味。伴上龍蝦汁能帶出海鱸魚及日本帶子鮮味.朱古力梳乎厘(Kim子推介指數8/10)出奇地,一件簡單的朱古力梳乎厘非常好吃,又鬆又軟,小許甜味剛剛好,真是一個圓滿的晚餐!
自家製鵝肝醬多士(Kim子推介指數5/10)
朱古力梳乎厘(Kim子推介指數8/10)
2017-01-30 86 瀏覽
聽聞柯士甸道間馬會經常中六合彩, 咁我就特意走去買一買個運氣返黎啦, 買左六合彩之后, 經過見到間餐廳, 價錢都吾算太貴, 就入去食啦入到去, 店員拎左個黑色壁報板出黎, 原來係SET DINNER既餐牌, 都幾有心思幾特別未食前菜之前, 店員拎左盤墨西哥薄脆片, 墨西哥薄脆片再點辣醬黎食, 辣得黎又夠脆身, 唔錯, 因為夠辣, 都幾開胃前菜係火箭菜鮮芒果汁伴虎蝦沙律, 火箭菜既青澀味道, 伴配芒果汁, 感覺幾持別, 芒果幾鮮甜, 虎蝦夠Q彈湯係田螺忌廉白菌湯, 內裏除左有田螺粒之外, 又有蔬菜粒提升咬口, 湯頭飲落幾CREAMYMAIN 係炭燒美國西冷排伴紅酒汁, 外表燒成一格格, 賣相幾吸引, 而且夠大塊, 三百幾蚊個餐都算值得, 令我讚既西冷扒裏面筋,口感較強但不會靱,肉味較強, 而且好JUICY, 正!意猷未盡既我點左個精選甜品併盤, 有TIRAMISU, 三色啫喱, 奶凍同雪芭, 我最BUY係三色啫喱, 三隻色夾埋特特別, 甜度剛剛好