2019-10-28 75 瀏覽
叉燒丼家呢個飯最近見到好多foodie介紹 所以就去咗試試~--------⭐鰻魚叉燒丼飯 ($82)首先鰻魚係勁大條!!!❤爆晒出個碗邊😂😂仲燒到凌立立😆叉燒有多塊 半肥瘦 食落係有肉香😜另外飯嘅份量都好多 不過汁嘅份量可以多少少 會更加正😆--------⭐特濃蕃茄湯通粉($29)湯底好濃嘅蕃茄味 酸酸地幾開胃!通粉煮得彈牙--------⭐煉奶西多士($22)西多士煎得香脆😆面頭淋左煉奶 麵包內餡仲茶咗花生醬 超邪惡!--------⭐脆爆華田 ($26)有忌廉同曲奇喺面頭 飲落味道濃郁!😜--------⭐紅豆好立克($26)呢杯同樣有忌廉喺面頭 可能有紅豆嘅關係 所以飲落會偏甜 個人覺得有啲似紅豆冰~--------店鋪資料名稱:叉燒丼家地址:葵涌和宜合道26-30號和宜商場地下B-C號鋪前往方法:葵興站B出口
叉燒丼家
呢個飯最近見到好多foodie介紹 所以就去咗試試~
--------
⭐鰻魚叉燒丼飯 ($82)
--------
⭐特濃蕃茄湯通粉($29)
湯底好濃嘅蕃茄味 酸酸地幾開胃!通粉煮得彈牙
--------
⭐煉奶西多士($22)
--------
⭐脆爆華田 ($26)
有忌廉同曲奇喺面頭 飲落味道濃郁!😜
--------
⭐紅豆好立克($26)
店鋪資料
名稱:叉燒丼家
地址:葵涌和宜合道26-30號和宜商場地下B-C號鋪
前往方法:葵興站B出口
2019-10-24
用餐優惠
試食活動
2019-10-27 226 瀏覽
食神歸位!黯然銷魂飯,亦即係叉燒飯加隻荷包蛋同洋蔥,相信大家未食過都會聽過,但今次張梁經過見到,叉燒竟然可以配呢樣食材?😱真係要試一試!阿張點餐👦🏻 $82 鰻魚叉燒丼飯評分(10分滿分):7️⃣食評💬:點解?點解我會食到有魚味?有一種淡淡嘅日本風…史提芬:係『鰻魚』,我加咗鰻魚!叉燒加鰻魚我都係第一次聽,港日mix & match! 有新意!👍🏼阿梁點餐👧🏻 $45 特濃蕃茄湯通粉 配 煉奶西多士評分(10分滿分):7️⃣食評💬:茄湯幾濃,有好多蕃茄粒,酸酸妹妹幾開胃😋西多士炸得幾好,外脆內軟👍🏼飲品我地嗌咗杯新出嘅特飲「脆爆華田」同埋「紅豆好立克」試下,都係餐加$8就有一杯👍🏼叉燒丼家 (葵涌)📍葵涌和宜合道26-30號和宜商場地下B-C號舖

阿張點餐
👦🏻 $82 鰻魚叉燒丼飯
評分(10分滿分):7️⃣
食評💬:點解?點解我會食到有魚味?
有一種淡淡嘅日本風…
史提芬:係『鰻魚』,我加咗鰻魚!
鰻魚叉燒丼飯

叉燒丼家 (葵涌)📍
葵涌和宜合道26-30號和宜商場地下B-C號舖
煉奶西多士
2019-10-23 92 瀏覽
和女朋友在對面看完電影,一出來就看見這間食店,碰巧又已經到晚飯時間,就即管入去試下看到餐牌好簡潔列出了不同的丼飯,每款都很吸引,最終當然選擇試下呢到主打的叉燒丼飯,有得選擇肥叉燒或正常叉燒,我同女朋友都選擇了正常叉燒丼飯來到,賣相超級吸引,雖然是中式的叉燒飯,但裝得滿滿的,很有日式丼飯的感覺兩隻太陽蛋,煎得好漂亮,一吉穿,啲蛋汁又可以流到飯中,簡直是絕配至於主角叉燒,雖然選擇了正常叉燒,但一啲都唔鞋唔乾,十分軟嫩,配埋啲醬油汁,甜甜地,非常美味,而且份量夠多食完覺得超級滿足,但建議女生們可以叫少飯,食完女朋友肚子脹乎乎的,哈哈,十分值得再次光顧。

2019-10-12
2019-10-18 128 瀏覽
早前食開既餐廳結業後就開始封板裝修,我一直都好期待會開咩食店,竟然有日見佢貼左招牌隱約睇到叉燒兩字,心諗唔係係哩度開我一直好想試既叉燒丼家呀!日日經過都望下開未,有日收到信箱有傳單,真係叉燒丼家話9月頭開,唔知咩原因無按宣傳單張既日子開張,又過多一個星期,終於開了,屋企人覺得比幾日佢試下業先啦,下星期先再去試食啦。我期待左一星期,終於落去諗住買外賣返上樓歎,但店長話唔做外賣,外賣自取都唔做住,好奇怪外賣自取都唔做??算,我好想食,決定坐底叫埋屋企人落黎一齊食罷。店員招呼還可以,清潔台同坐位時有點hea, 送餐有點混亂,上餐時間算快。所有既服務,我地都覺得係有待改進。希望食物唔好令我失望啦!肥叉燒丼飯~半肥瘦叉燒已經夠吸引,叉燒有炭燒味道好香,叉燒份量唔少,脆邊太陽蛋放飯面,蛋汁分布係飯粒面上加埋叉燒汁包住飯粒黎食,簡直係一絕,以為碗飯望落細碗,但食落都好飽。超級檸檬茶~點超級法,其實就係檸檬茶加爆珠,有幾片新鮮檸檬,茶味都好清香唔澀,唔甜。。因為爆珠咬開就係糖水,所以只溶係口唔溶係茶感覺都幾得意有下次,會再黎試其他
感覺都幾得意
有下次,會再黎試其他

2019-09-22
5 分鐘 (堂食)
  • 超級檸檬茶
  • 肥叉燒丼飯
2019-10-16 133 瀏覽
🐷肥叉燒丼飯 $58平時買叉燒都會講明要瘦叉今次真係為佢破例😂小編覺得啲肥膏分佈幾好唔會覺得好似食緊脂肪落肚咁朋友就覺得肥膏多咗少少🙈所以想戴番個頭盔 每個人感受唔同呀真係😂叉燒有少少咸 但用黎餸飯又啱啱好👍🏻再用啲薑蓉 蛋汁撈埋淋咗豉油既飯 正正子🤤.🐮咸牛肉炒蛋多士 $26我會為咗呢個多士再幫襯多士烘得好脆 牛蛋好滑好夠味好夠厚好抵食🤣一開始見到佢多士唔知點解外面裂開多一層睇番其他foodies’ blog先知原來係專登切開搽牛油喺入面😂咁樣啲蛋就唔會吸哂啲牛油有塊脆多隔住 食落時就會冇嗰種油膩感😆.🥛紅豆冰 $26飲落發現入面溝咗椰奶!第一次飲呢種 覺得味道好夾😍
🐷肥叉燒丼飯 $58
先知原來係專登切開搽牛油喺入面😂
咁樣啲蛋就唔會吸哂啲牛油
有塊脆多隔住 食落時就會冇嗰種油膩感😆
🥛紅豆冰 $26
飲落發現入面溝咗椰奶!
第一次飲呢種 覺得味道好夾😍
  • 咸牛肉炒蛋多士
2019-10-13 117 瀏覽
同班fd咁啱行過見到,入到去即刻有卡位十分好彩,啲食物相當於錯,又香又好食又好睇,唯獨是係對於女士黎講飯量有啲多,真係好大兜飯喺下面,食唔曬有啲浪費。有機會下次都會再去過,體驗十分好
2019-10-13
  • 醬煮豚肉溫泉蛋飯
  • 炸豬扒
2019-10-12 141 瀏覽
習慣試新開嘅食店時都會睇吓食評先,點知有一兩個食評話差,便專登入店內行一轉,睇吓d食客食咩,先再決定試唔試。心諗若果真係好味,便要為佢平反吓😁如果真係好差,便俾意見佢改善。下午時間見到好多食客都會選擇招牌菜…… 叉燒蛋丼飯,賣相好靚,心諗無理由唔好食d人都試架😌。搵咗個卡位坐底,因為又未食得落飯,便選咗兩個常餐試吓先。叉燒湯通粉 牛乳炒滑蛋配多士叉燒好淋幾好味, 但湯底略為淡咗少少。牛乳炒滑蛋好正 👍放喺已切好四件嘅多士面一齊進食一流😋特濃蕃茄湯通粉 腸仔牛乳炒滑蛋配多士果真係特濃蕃茄湯底,又唔會太重茄膏味,有新鮮蕃茄肉幾開胃👍本人比較鍾意淡味,腸仔就覺得略為咸咗少少。牛乳炒滑蛋配多士好正👍,大家一定要試下好特別嘅無冰涷奶茶,但冷熱嘅奶茶,茶味都不是太香,有少少失望。
心諗若果真係好味,便要為佢平反吓😁
如果真係好差,便俾意見佢改善。
搵咗個卡位坐底,因為又未食得落飯,便選咗兩個常餐試吓先。

常餐 叉燒通粉 牛乳炒滑蛋配多士

叉燒湯通粉 牛乳炒滑蛋配多士
叉燒好淋幾好味, 但湯底略為淡咗少少。
牛乳炒滑蛋好正 👍放喺已切好四件嘅多士面一齊進食一流😋

特濃蕃茄湯通粉 腸仔牛乳炒滑蛋配多士
果真係特濃蕃茄湯底,又唔會太重茄膏味,有新鮮蕃茄肉幾開胃👍
本人比較鍾意淡味,腸仔就覺得略為咸咗少少。
牛乳炒滑蛋配多士好正👍,大家一定要試下

2019-10-12 100 瀏覽
因為係屋企附近,又開係新開嘅戲院對面,於是就係睇戲前黎試下。大部分人見到個名入黎都係諗住食佢嘅叉燒飯,咁我就黎試下佢嘅常餐啦🤤沙嗲牛肉出前一丁配炒蛋牛油多士腸仔(轉出前一丁唔洗加錢!湯底可以免費轉做蕃茄濃湯!)番茄濃湯真係好濃,而且好多蕃茄粒,食得出大部分係新鮮蕃茄嘅汁,沙嗲牛肉正正常常,略嫌有少少搶左蕃茄濃湯嘅味,下次都係齋叫蕃茄濃湯麵啦🥰🥰🥰重點!個炒蛋同多士!世界級好食!我唔係個鍾意食多士嘅人,但佢個多士脆得黎又食得到包個種口感(有d脆多士會脆到好似食緊厚薯片🤦‍♀️),加埋牛油落去烘,真係就算好飽都忍唔住食曬。炒蛋係落左好多牛油去炒,結結地好香,配埋多士一齊食完全停唔到口🤤🤤🤤腸仔係好正常嘅廚師腸,嘢飲係出街食一定會叫嘅凍檸茶,正常好飲~第二次黎就試左佢地嘅下午茶餐,叉燒炒蛋腸粉,三樣鍾意食嘅嘢一齊炒🤤🤤🤤果然碟嘢無令我失望,叉燒同腸粉嘅份量好夠,d蛋炒得幾香,加左d椰菜胡蘿蔔同洋蔥絲叫做係豐富下個口感,食得出菜係新鮮嘅,甜甜地,叉燒齋咁食略嫌有少少鹹,配埋腸粉食就啱好🤤🤤呢碟加凍飲$33 完全收貨下次再黎試下佢其他多士先😍😍😍缺點:飯點黎食會等得耐d,同埋間鋪雖然見到都多員工,

下次再黎試下佢其他多士先😍😍😍

缺點:飯點黎食會等得耐d,同埋間鋪雖然見到都多員工,但點餐同送餐個d好似成日都出錯,好在員工態度都ok

15 分鐘 (堂食)
  • 常餐
  • 叉燒炒蛋腸粉
2019-10-11 89 瀏覽
新開的叉燒飯店,一開就三間,運作有系統,連紙巾都印有「叉燒丼家」,讓我們忍不住猜背後究竟是不是連鎖集團。有叉燒的選擇都幾多,肥叉瘦叉,配滑蛋,煎雙蛋,鰻魚也可以。很快上菜。少飯可以減$1,但減了還是很大碗。叉燒都幾多,火炙過,多一重香氣。不過,少少硬,未至於乾或韌,但要認真咀嚼。沒有炭燒的香,偏鹹亦欠蜜味,要配飯吃才可以。蛋黃顏色漂亮,流心,拌飯一流。薑蔥蛋黃撈飯,叉燒可有可無。飯是我喜歡的乾身,微硬,飯香飄飄,有燒味店的水準。豉油適量,把飯的顏色弄得好看,但其實沒味道,不甜不鹹。蔥油豬扒飯,豬扒新鮮炸起,夠脆,不太油。少厚的豬扒,肉質不嚡不韌,不乾,但有嚼勁,比叉燒好吃。蔥油太少,稱不上蔥油豬扒飯,叫炸豬扒飯就對了。奶茶用玻璃樽裝著,不能改變甜度。都幾甜,跟走甜的凍檸茶是天與地的分別。梣走甜的話,可以點用杯上的奶茶。兩個餐,$112,太大碗飯,很飽。

有叉燒的選擇都幾多,肥叉瘦叉,配滑蛋,煎雙蛋,鰻魚也可以。

很快上菜。少飯可以減$1,但減了還是很大碗。

兩個餐,$112,太大碗飯,很飽。
2019-10-07
2019-10-10 60 瀏覽
叉燒丼家又開分店喇🎉, 環境寬敞,裝修靚,而且價錢經濟實惠🍽️, 眼見好多一家四口唔煮飯就落嚟開餐👨‍👩‍👧‍👦。.肥叉燒丼飯: 好耐冇食過燒得咁靚嘅肥叉❤️, 個煎太陽蛋,蛋黃金黃色令成碗飯嘅色彩提升,yummy yummy。.叉燒漢堡配薯條🍔: 漢堡包皮烘脆先上, 咬落去口感豐富,肉質鮮味, 配埋🍟🥤薯條可樂冇得頂!😛~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋環境:8/10💁‍♂服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$100 樓下⏪回頭率:80%~~~~~📍叉燒丼家葵涌和宜合道26-30號和宜商場地下B-C號舖
~~~~~~~~
😋味道: 8/10
~~~~~
📍叉燒丼家
葵涌和宜合道26-30號和宜商場地下B-C號舖
2019-10-09 86 瀏覽
I don't like pork, but I love char siu. Lol... Found this place with my friend that night, as everything else was closed around the area and I didn't want to  just go into any cha chaan teng. We actually just wanted to get some snacks from 7-11, but it was CLOSED!! Anyways, lucky enough for us to have found this place.We wanted to share one Master of Juicy Char Siu, but out of politeness, we ordered a condensed milk and peanut butter toast as well. Char siu was actually not bad to be honest; ten
Master of Juicy Char Siu

We wanted to share one Master of Juicy Char Siu, but out of politeness, we ordered a condensed milk and peanut butter toast as well. Char siu was actually not bad to be honest; tender and juicy indeed. Tasty when mixed with watery egg yolk. Scallion sauce was a nice touch! I love mixing that with rice. However, not enough char siu sauce. It would be a lot better with more sauce to go with rice; it was too dry. We asked for more sauce, but it didn't come at all.

Condensed milk and peanut butter toast was disappointing though... way too dry.
2019-10-05
Master of Juicy Char Siu
2019-10-06 97 瀏覽
有個中學同學生左個BB,滿月請食薑醋,順便去探下佢個Baby,剛剛晚飯時間,就食埋飯先,佢話屋企附近開左間新餐廳,甘就落去試下,原來係叉燒丼家,之前係新蒲崗食過都唔錯,所以就決定係到食😊爆珠凍🍋檸茶凍咖啡☕️🥤原條鰻魚配叉燒鈑炸🐷扒🥠咸牛肉炒蛋三文治🥪原條鰻魚配叉燒飯———鳗魚甜味適中,叉燒最好食就係半肥瘦,wow。好味道⋯⋯👍炸豬扒——面頭炸得卜卜脆,皮薄,豬扒鬆脆肉嫩有口感👏👏👏咸🐂肉炒飯蛋三文治多士——厚蛋,夾住一塊厚厚的牛油,多士烤得剛剛好,又夠脆➕好味道😋😋😋😋凍檸茶——爆珠有咬口,新穎,味道不太甜😊凍咖啡——咖啡香濃好味道。

爆珠凍🍋檸茶
凍咖啡☕️🥤
原條鰻魚配叉燒鈑
炸🐷扒🥠
咸牛肉炒蛋三文治🥪

炸豬扒——面頭炸得卜卜脆,皮薄,豬扒鬆脆肉嫩有口感👏👏👏

凍檸茶——爆珠有咬口,新穎,味道不太甜😊
凍咖啡——咖啡香濃好味道。
2019-10-05 248 瀏覽
屋企附近間茶餐廳新開咗一段時間,一直冇機會試下,今日趁住放假,去食返個午餐😉基本上主打叉燒,另外仲有炸雞、炸豬扒飯之類,食物選擇唔算多,但簡單嘅食物要做得專做得好,亦有佢嘅難度。我俾牆上面呢隻雞脾誘惑到,於是叫咗個炸大大雞脾湯米粉配腸仔炒蛋牛油多士。先上枱嘅係腸仔炒蛋牛油多士,一上枱俾佢嚇親,冇諗過係全份上,超抵食!炒蛋好滑,而且好香牛油味😋牛油多士兩邊烘過,又香又脆👍🏻頭先只係前菜,呢個先係重點,你話係咪嚇親,跟餐仲有飲品,$51仲想點,午餐叫呢個真係冇得輸😉雞脾果然同廣告一樣大過隻碗,但其實隻碗係偏細少少🙊不過平心而論的確比一般炸脾大少少嘅,而且皮脆肉厚多汁👍🏻麵類可以轉米粉、通粉、或者出前一丁,湯底亦可以轉特濃蕃茄湯,而且唔使另外加錢👍🏻我揀咗特濃蕃茄湯米粉,湯底尚算濃郁,但稍嫌酸咗少少,米粉同一般茶記有少少唔同,好有彈性,有啲似米粉溝粉絲,幾特別。先生叫嘅叉燒丼飯就非常麻麻,餐廳有肥叉燒丼飯同叉燒丼飯兩種選擇,落單前我哋同侍應查詢過叉燒丼飯係咪會俾瘦叉燒,佢回應話會係半肥瘦,結果叉燒唔止係瘦咁簡單,先生形容係瘦到乾柴🙈佢最後只係食咗一半都冇,就棄飯搶咗我個米粉嚟食😢跟餐飲品免費

叉燒丼飯

左:  紅豆冰    跟餐加$8      右:凍檸茶    跟餐加$3
跟餐飲品免費,凍飲加三蚊,特飲加八蚊。我嗌咗凍檸茶,而先生就揀咗紅豆冰,兩樣都中規中矩。

$58.5 (午餐)
2019-10-03 116 瀏覽
一向好少寫食評,但真係太差太難食,以前係瑞士餐廳位置而家就改咗食叉燒坐位裝修感覺其實都ok既見新開無耐咪來試下,朋友叫肥叉燒又貴又唔好食一d味都冇又硬區內任何一間燒味鋪都好過佢,另一個豚肉蛋飯應該叫油浸飯唔係只有底有油係成碗飯都好油食到滿口油真係頂唔順叫經理換,佢話可能落錯咗豬油話換比我,最好笑佢換返來係又乾又硬豉油白飯,唔係應該換返豚肉飯咩,不過都算啦我完全冇晒為口,叫佢取消啦,佢就好唔願意但餐飲柸熱o水佢要收返正價,一定冇下次

1K
2019-10-02 82 瀏覽
去葵涌探朋友, 朋友話有間新開專門食叉燒的店, 專登等埋我一齊去試! 被牆身相片吸引, 餐牌都唔駛睇! 鰻魚叉燒丼飯 $82 ~ 條鰻魚長到一個點, 肉質好滑都夠厚身, 鰻魚汁唔會好甜, 同蔥油竟然有點夾! 叉燒我哋無要全瘦, 肥瘦勻稱, 咬落啖啖肉汁, 肉質嫩滑! 唯一係飯沾有太多汁, 對於唔好用汁撈飯既我又點 over. 咸牛肉炒蛋多士 $26 ~ 邪惡軸心, 塊牛油雖然唔厚…蛋好滑, 麵包只有3mm厚, 所以烘得好鬆脆! 炸豬扒 $38 ~ 嚟到見到得呢個價錢只得一塊有點少失望, 點知原來好有驚喜! 厚厚的一塊豬扒, 外層炸得非常鬆脆, 肉質嫩滑, 唔油膩! 廚房細心哋將厚豬扮扒切件上, 好方便! 龍風檸樂 $22 ~ 唔睇英文都唔知咩嚟, 原罐可樂上, 自斟自飲…正!