話說入元朗朋友屋企玩,無理由兩手空空去架麻,於是就去咗買最近好hit既古早味蛋糕😆黑糖蛋糕$60蛋糕鬆軟,食落去QQ,又有淡淡既黑糖味,唔會好甜,老少咸宜😋😋😋雙色配蛋糕$65上層係原味,下層係抺茶味,原味充滿濃濃既蛋香味,而抺茶味只有淡淡既茶香,兩者結合,味道啱啱好👍流心咸蛋芝士蛋糕$75原味蛋糕中間夾咗層芝士同流心咸蛋,蛋糕鬆軟,一啲都唔干身。一啖咬落去包含住流沙咸蛋既咸香味,又有少少既芝士拉絲,尚算不錯😊

黑糖蛋糕$60

雙色配蛋糕$65

流心咸蛋芝士蛋糕$75
2020-06-28 5 瀏覽
今天經過元朗千色(對面),見到有古早蛋糕店,眼見門口已有數位客人等候蛋糕,所以我也選擇了三款蛋糕與家人分享。❤️《流心鹹蛋芝士蛋糕🍰$75 》,一切開蛋糕,鹹蛋味好出,味道既香,配以芝士味,實在不得了!!此鹹味配以蛋糕的甜味,意想不到的好吃!!🧡《抹茶配原味蛋糕$65》,雙色配搭很美!抹茶香濃撲鼻,沒有苦澀味,配以原味蛋糕,絕對係抹茶控必食之選。💛最後一款係《黑糖蛋糕$60》,入口甜而不膩,黑糖味淡淡清香,沒有市面上的黑糖味那般死甜。絕對是我近來食過,覺得最好的一間。三款蛋糕口感鬆軟綿,家人食完均讚不絕口🥳

三款蛋糕口感鬆軟綿,家人食完均讚不絕口🥳

2020-06-28
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
古早味蛋糕雖然開到成行成市, 我就認為唔需要特登排隊去名店, 其實只需要行行下街 , 撞正 蛋糕啱啱出爐,聞到濃郁嘅蛋香味, 嗰一間就已經自然係一間好既古早蛋糕鋪。今日就去咗元朗, 食完午飯, 去完銀行撳錢, 一出到門口就聞到隔離舖古味坊嘅古早蛋糕新鮮出爐, 當然要趁新鮮買返個 做下午茶, 而且依家嘅古早蛋糕 , 味道選擇都幾多綠茶味、咖啡味、黑糖味、朱古力味、原味、 流心芝士味又或者鴛鴦味都應有盡有 , 依家仲做緊買二送一 , 咁梗係 要幫襯小店喇 。原味最簡單的蛋香味和優質麵粉香味, 簡單樸實的好味道。 蛋香味濃郁, 而蛋糕本身質感軟綿綿, 富有彈性而又鬆軟。抹茶味蛋香之上又加上了抹茶的香氣, 茶香四溢,QQ彈彈, 而且 入口濕潤唔會感覺乾柴柴,而且仲有抹茶的回甘味,簡簡單單就是好味道。流心咸蛋芝士味由於蛋糕剛剛出爐,睇住佢切就見到啲流心芝士好似噴泉咁湧出嚟,鹹蛋嘅香味和流心嘅芝士香為整個古早味蛋糕昇華, 鹹蛋和芝士夠鹹香, 唔會過膩,超好食。

原味

抹茶味

流心咸蛋芝士味

2020-06-28 195 瀏覽
行開去千色店附近,見到間古法蛋糕店。原來小店於5月開張,每日新鮮出爐共六款古法蛋糕。分別有黑糖味、抹茶味、流心咸蛋芝士蛋糕、原味、黑白配蛋糕 姐係原味配黑糖、雙色配蛋糕 就係原味配抹茶除咗有原個蛋糕可分成6小件外,仲有獨立包裝既個裝蛋糕,行過買黎做早餐/小食都好唔錯,方便又實惠 $8-$15 1件,仲雪凍左,炎炎夏日食番件甜品,正呀!黎到店咁岩想食既流心咸蛋芝士蛋糕已經賣哂。親切既店員叫我可以食個飯番黎一個半鐘左右就有新鮮出爐既蛋糕,當然唔差在等多陣。原味蛋糕,蛋味香濃,食落唔會太甜,口感軟滑又綿密。仲可以要求店員預先切件,切起黎整齊又唔鬆散。雙色配蛋糕,當然有原味既蛋香味,仲有淡淡抹茶味,中和左原味既甜味,食落更清新,抹茶味又唔苦澀。流心咸蛋芝士蛋糕,剛出爐既流心效果真係好吸引,有咸蛋既鹹香味,仲有濃郁芝士味,調配嘅比例剛好,溫熱嘅蛋糕口感更加軟綿,咬落流心既效果令整體食落更有豐富咁,層次分明,帶有鹹味嘅蛋糕仲冇膩。店員提醒蛋糕可以存放三日,都可以放喺雪櫃保存。
行開去千色店附近,見到間古法蛋糕店。

原來小店於5月開張,每日新鮮出爐共六款古法蛋糕。
分別有黑糖味、抹茶味、流心咸蛋芝士蛋糕、原味
、黑白配蛋糕 姐係原味配黑糖、雙色配蛋糕 就係原味配抹茶

黎到店咁岩想食既流心咸蛋芝士蛋糕已經賣哂。

店員提醒蛋糕可以存放三日,都可以放喺雪櫃保存。
外賣自取
2020-06-27 8 瀏覽
這期新興食台灣古早味蛋糕,而且越開越多,元朗這間新開的古味坊,都係以古早味蛋糕為主,除了有原味之外,還有綠茶、黑糖及流心咸蛋芝士等。朋友上來屋企,去了買幾件返去試下,本來想試下咸蛋芝士,可惜剛沽清,下次一定要提早訂。綠茶味新鮮出爐,大熱天時返到屋企都微暖,蛋味很香,而且很鬆軟,入口有淡淡茶香,確實不錯。黑糖味就要了雪凍版,雖然雪凍了,但依然很鬆很香的蛋味,而且多了點黑糖的甜香。雙色味蛋香更突出。最後姐姐見到喜歡食咸蛋芝士,還送了件凍的給我,我覺得熱的會比較香,但係幾款之中都係最好味,蛋香同芝士勁夾。

雙色味蛋香更突出。

2020-06-27 18 瀏覽
今日去元朗探朋友, 本來想買少少伴手禮上佢屋企,就算幾熟都好都唔想兩手空空! ,諗極都諗唔到買乜即是我聞到一股窿窿嘅香氣飄過。。。。。原來呢度有間新開嘅古早蛋糕店, 通常啲古早蛋糕店都會set一個時間出一隻味道, 欣賞呢度佢一次過可以有幾款畀客人揀! 要試真功夫, 當然要選原味啦!原味古早蛋糕主要成分係雞蛋、 麵粉、牛奶、植物油和砂糖,店主話佢地用每日新鮮直送嘅湖北蛋整,我覺得依個古早蛋糕食落鬆化,好夠濕而且軟身,入口好夠彈性,原味有嘅係蛋香,絕對唔甜,蛋香味突出!芝士咸蛋黃味係我買左嘅三個味道中最突出,兩者無搶到大家嘅味道,芝士有拉絲效果加上起起沙嘅咸蛋黃,熱辣辣食仲有流心效果,唔會好膩,剛剛好!最後就係茶香四溢加蛋香十蛋嘅雙色蛋糕,抹茶味清香減淡油膩感,唔鍾意芝士嘅朋友,可以試下依款! 另外仲有黑糖同黑白配味可供選購。由於佢地方較大,員工又足夠,佢哋動作快,唔洗等好耐就買到,大家不妨試下!

2020-06-27
2020-06-27 20 瀏覽
這間店舖位於元朗千色廣場對面的店舖古味坊!係一間新開的舖頭!。蛋糕款式又好多款味道!流心咸蛋芝士蛋糕雙色配蛋糕黑白配蛋糕黑糖蛋糕抹茶蛋糕原味蛋糕。流心咸蛋芝士蛋糕:蛋味非常濃味!芝士味道濃郁!食入口芝士流出來!非常之吸引!又感覺到咸蛋黃粒粒的咸香!蛋糕十分之軟綿綿又有口感!非常之好正!👍👍👍😋😋😋。雙色配蛋糕:抹茶味道好香!食入口感覺到抹茶的味道好重!十分之濃味!再夾味原蛋糕一齊食好正!原味蛋糕好香嘅蛋味!一款蛋糕兩種味道!真係好特別!真係唔錯!新口味!新嘗試!👍👍👍。原味蛋糕:蛋糕鬆軟!又有香濃嘅蛋香味!十分之軟绵綿!食入口又有口感!味道恰恰好!又唔會好甜!十分之唔錯!

蛋糕款式又好多款味道!
流心咸蛋芝士蛋糕

流心咸蛋芝士蛋糕:

雙色配蛋糕:

原味蛋糕:
2020-06-27
$60 (其他)
2020-06-27 5 瀏覽
昨晚經過,看到有馬來西亞師傅做的特色限量斑蘭咖央蛋糕,趕緊排隊買了一個, 早餐中,足夠鬆軟,沒想到放入冰箱之後,蛋香更加濃。中間的咖央醬很好的跟蛋糕配合,本身我喜歡少糖,個人覺得剛剛好,醬再少些更棒
,足夠鬆軟
2020-06-26 10 瀏覽
今天和朋友約元朗飲茶之後朋友說元朗千色廣場邊開了一間古味坊蛋糕相當好味叫我跟他一起去買 朋友送了兩個蛋糕給我一個綠茶味🍵一個鹹蛋芝士 出奇地🌻相當之好味😋真的沒有介紹錯 重點是蛋糕好大件 買相又好看 味道又好 店鋪裝修很好看 店員又有禮貌下次一定要再試下其他味道 👍👍
外賣自取