2021-02-14 21 瀏覽
今日行過土瓜灣去到紅磡廣塲附近,見到一間餐牌有好款式既雞飯店鋪,於是就買二個外賣返屋企試試。特色椰香海南雞飯:海南雞非常嫩滑,食落又唔覺得肥~好正,飯係加上椰香做成,十分野味。藥膳醉雞:用上藥膳同酒浸既雞非常入味,沒有好大既藥膳味到令到不喜歡藥味既我覺得容易入口而且酒味方香,令人回味。青木瓜大蝦沙律:刨到一條條既青木瓜加上大蝦沙律好開胃。黑糖桂圓紅棗茶:甜甜既黑糖加上紅棗非常補身。熱情豐盛:百香果加上湯好清新。
青木瓜大蝦沙律:刨到一條條既青木瓜加上大蝦沙律好開胃。
黑糖桂圓紅棗茶:甜甜既黑糖加上紅棗非常補身。
熱情豐盛:百香果加上湯好清新。
2021-02-11 16 瀏覽
經過紅磡馬頭圍道,見到一間外賣小店叫做可可豬海南雞專門店,主打係我喜歡的海南雞,重點寫住係有椰香,急不可待要買回家試吓!特色椰香海南雞飯,用了17種材料去煮浸雞的湯,最特別是加入椰子,所以雞肉有椰子的香,口感滑嫩。飯也不是一般的油飯,廚師加入椰漿蒸煮泰國香米,飯粒粒分明,亦帶有啖啖椰子香。加$12有日本白桃乳酸梳打, 芳香迷人白桃風味混合乳酸梳打 ,有清涼暢快口感。香辣口水雞飯,一道集麻辣鮮香嫩爽於一身的的口水雞,醬汁味道層次豐富,辣中帶香、香中帶麻及嫩滑雞肉,令人再三回味。加$12熱情豐盛味道甜中帶酸。冰凍解喝!泰式酸辣無骨鳳爪酸辣開胃又爽口。
加$12熱情豐盛味道甜中帶酸。冰凍解喝!
泰式酸辣無骨鳳爪酸辣開胃又爽口。
外賣自取
外賣🥡仔的日子今晚心情系食海南雞飯 上FB睇土友介紹Cocopig 個名好Q呀 一落單感覺系店員好有禮貌呢下真系好緊要 知我地第一次嚟食會介紹我地 我地就叫左個椰香海南雞飯 飯有二款選擇 椰香飯或者白飯 另一款我系比個名吸引住 叫做驚嘆黑蒜醬燒豬軟骨配飯 加多份麻辣雞腎 另外佢都有自家製飲品都我叫左桂圓紅棗另外再試下佢樽仔咖啡本身對個飲品冇乜特別大期望 因為會覺得主打係食嗰一方面 點知個桂圓紅棗係超足料 一打開滿滿材料一杯 樽仔咖啡都好夠味 系好高分 醬燒豬軟骨呢個真系讚 有三大嚿好入味 我自己一個可以撈埋汁食埋成磅飯真系好好食!軟骨做到有咬口得嚟唔會太硬完全係吸晒黑蒜油嘅味道🥰😘😋謝謝土友推介🥳🥳🥳
外賣🥡仔的日子
我地就叫左個椰香海南雞飯
加多份麻辣雞腎
另外佢都有自家製飲品都我叫左桂圓紅棗
另外再試下佢樽仔咖啡

謝謝土友推介🥳🥳🥳
2K
2021-02-07 22 瀏覽
朋友唔小心扭親腳 要留喺屋企 一眾好友決定為佢解悶兼送上愛心 輪流買食物俾佢 解決兩餐 今日嘅午餐 我會買佢至愛嘅海南雞飯🤓-🐔🍶#藥膳醉雞飯 $48最新口味 雞肉浸嘅雞湯加咗花雕紹興酒 聞落吸引 食完個飯 不妨飲幾啖帶淡酒味嘅雞湯 味道唔錯-🐔🥥#特色椰香海南雞飯 $62雞肉嫩滑唔死實 椰香飯係亮點 飯粒柔軟帶黏性 椰油滲入其中 入口唔油膩 整體嘅濕潤度同口感都好 -🥗🍤#青木瓜大蝦沙律 $30每個外賣雞飯 都會伴上一小撮青木瓜沙律 單點可以過足口癮 青木瓜幼絲同蝦仁爽口 小番茄🍅加生菜🥬 青青綠綠紅紅好吸睛-🥤#金羅漢果養生茶 加$12🥤#熱情豐盛 加$12小支包裝 方便攜帶 羅漢果茶甘香順喉 粒粒熱情果凍飲又香又甜 各有特色-📍#可可豬海南雞專門店 Cocopig紅磡馬頭圍道116至118號置富商業大廈地下D號舖

🐔🍶#藥膳醉雞飯 $48

🐔🥥#特色椰香海南雞飯 $62

🥗🍤#青木瓜大蝦沙律 $30

🥤#金羅漢果養生茶 加$12
🥤#熱情豐盛 加$12
📍#可可豬海南雞專門店 Cocopig
紅磡馬頭圍道116至118號置富商業大廈地下D號舖
2021-02-06 14 瀏覽
前排禁堂食開始研究下有咩外賣小店係紅磡有泰式外賣專店只供外賣既小店估唔到配備自選System感覺即刻專業咗好多食物方面有好多選擇因為係晚餐時間我同朋友就各自叫咗一個飯特色椰香海南雞飯配合油飯 香味濃郁而且雞肉嫩滑 招牌豬手飯豬手炆得好林 入味我如果下次再食應該翻熱會更好食青木瓜大蝦沙律估唔到呢個價錢都會比咁多隻蝦足料感覺非常抵因為價錢唔貴,而且我係晚餐時段去門口都排咗六七個人不過拖頭出菜好快大概等咗10分鐘已經拎到嘢食
前排禁堂食開始研究下有咩外賣小店

我如果下次再食應該翻熱會更好食

青木瓜大蝦沙律
估唔到呢個價錢都會比咁多隻蝦
足料感覺非常抵

因為價錢唔貴,而且我係晚餐時段去
門口都排咗六七個人
不過拖頭出菜好快
大概等咗10分鐘已經拎到嘢食
2021-02-06 12 瀏覽
✨中女獨食難肥日誌 ✨可可豬椰香海南雞專門店 #中女食紅磡晚市禁堂食,晚餐不想煮,就買外賣回家吃!這家海南雞專門店專做外賣,買兩份加個小食已是很豐富的晚餐了😋椰香海南雞飯 $38去骨海南雞,啖啖肉最啱懶人!而且雞肉好嫩滑,連同不肥不瘦的雞皮一起吃,飯亦好香口!香辣口水雞飯 $38口水雞比起海南雞更惹味,小小辣,雞亦好嫩口!而且配的汁酸酸辣辣好開胃!送的雞湯無味精,飲完也不會口渴金羅漢果養生茶 +$12好清甜,雲耳份量不少日本白桃乳酸梳打 +12清新香甜白桃味,飲前記得搞拌,不然糖槳會沉底!青木瓜大蝦沙律 $30青木瓜沙律新鮮開胃,配上車厘茄顏色好吸引,大蝦亦爽甜
✨中女獨食難肥日誌 ✨
可可豬椰香海南雞專門店 #中女食紅磡
晚市禁堂食,晚餐不想煮,就買外賣回家吃!

椰香海南雞飯 $38

香辣口水雞飯 $38
口水雞比起海南雞更惹味,小小辣,雞亦好嫩口!
而且配的汁酸酸辣辣好開胃!送的雞湯無味精,飲完也不會口渴

金羅漢果養生茶 +$12
好清甜,雲耳份量不少
日本白桃乳酸梳打 +12
清新香甜白桃味,飲前記得搞拌,不然糖槳會沉底!

青木瓜大蝦沙律 $30
青木瓜沙律新鮮開胃,配上車厘茄顏色好吸引,大蝦亦爽甜
2021-02-02
5 分鐘 (堂食)
  • 特色椰香海南雞飯
依加無左夜晚堂食 真係好唔方便不過正因為咁 多左好多特色既外賣店呢間係我唯一一間有椰香飯既海南雞店而且有竹絲雞 其實係咪姐係烏雞呢?店內除左飯之外 仲有面食 同小食 菜式選擇都多飲品仲係養生滋補 最岩女性飲店舖仲做左個自助點餐 好先進又方便!2個飯1個小食 2款飲品都只係134 物超所值先講呢個竹絲雞先 去皮後見到係白肉 肉質會較實 咬落有口感 椰香飯 聞到淡淡椰香 食落有椰汁味 比較特別 再到 正宗海南雞飯 望落係黃肉 嫩滑 油香味重2隻雞既部位都拿捏得好好 多肉 唔會甩皮甩骨配菜都好醒胃 2個飯份量都岩岩好值得一提係 佢地呢個特制醬汁 好好味 酸酸辣辣的跟飯原來仲送個湯喔蒜蓉白泥 份量非常之多 香辣 超多蒜呢到野飲跟飯加12蚊就有 點左呢個熱情豐盛 見到有熱情果籽同杞子係入面 飲落酸酸甜甜 好清新 超推介紅棗黑糖 都係女性恩物 要飲多d呢個都幾重黑糖味 重料
依加無左夜晚堂食 真係好唔方便
不過正因為咁 多左好多特色既外賣店

呢間係我唯一一間有椰香飯既海南雞店
而且有竹絲雞 其實係咪姐係烏雞呢?

店內除左飯之外 仲有面食 同小食 菜式選擇都多
飲品仲係養生滋補 最岩女性飲

店舖仲做左個自助點餐 好先進又方便!

2個飯1個小食 2款飲品都只係134 物超所值

蒜蓉白泥 份量非常之多 香辣 超多蒜

紅棗黑糖 都係女性恩物 要飲多d
呢個都幾重黑糖味 重料

2021-02-04 15 瀏覽
係紅磡見到間海南雞外賣站🥡價錢超親民 即刻試試佢😝-🐥椰香竹絲海南雞 $52海南雞食得多 用竹絲雞做又真係未試過😳竹絲雞營養價值好高 可以補肝益腎男朋友OT完買比佢食就岩哂啦🥲佢嘅雞肉十分嫩滑 配上充滿椰香嘅米飯好味👍🏻👍🏻-🍶醉雞飯 $48新產品報到😳😳 非常入味嘅醉雞!!食多幾舊都可能會醉>< 同樣地雞肉都係好嫩滑🤪-🥗青木瓜大蝦沙律 $30超大份足料嘅沙律!!岩哂想健康又想飽肚嘅你😛跟餐加$12可以追加特飲我試嘅白桃乳酸梳打同羅漢果茶都好飲😗真係好抵食又好味😹😹 推介啊🤪
係紅磡見到間海南雞外賣站🥡
男朋友OT完買比佢食就岩哂啦🥲
佢嘅雞肉十分嫩滑 配上充滿椰香嘅米飯
好味👍🏻👍🏻

🍶醉雞飯 $48
新產品報到😳😳 非常入味嘅醉雞!!
食多幾舊都可能會醉><
同樣地雞肉都係好嫩滑🤪

🥗青木瓜大蝦沙律 $30
超大份足料嘅沙律!!
岩哂想健康又想飽肚嘅你😛

跟餐加$12可以追加特飲
我試嘅白桃乳酸梳打同羅漢果茶都好飲😗
真係好抵食又好味😹😹 推介啊🤪
2021-02-02
2021-02-02 885 瀏覽
我老公好鍾意食竹絲雞,我亦都知道竹絲雞係好補身又唔燥嘅好食材!但我對於竹絲雞就麻麻,我最怕食到啲肉好鞋口!今日路經呢間海南雞專門店,竟然有一款《首創竹絲海南雞》,忍唔住由紅磡帶返天水圍俾佢品嘗吓🤪🐦首創竹絲海南雞飯望落好似平平無奇咁,但一食入口就好有驚喜!肉質竟然嫩滑無比,而且非常入味🤩呢種味道同口感簡直顛倒咗我思維🤯原來竹絲雞可以整得咁香滑😋對唔住!我錯啦🙇🏻‍♀️竹絲海南雞簡直一流,配埋椰香飯,令人食到停唔到口!🐤特色椰香海南雞飯對比竹絲雞嚟講,雞件比較大啲!同樣都係嫩滑無比,亦都非常入味!雞又唔會過肥,整得好出色,好好味!椰香飯夠多,仲要煮到粒粒分明!點埋個雞醬仲更加惹味!勁正👍🏻同喺泰國食嘅味道一樣👍🏻正👍🏻正仲有送哂個湯,入面白蘿蔔夠甜,湯夠清😍🥢泰式酸辣無骨鳳爪無骨鳳爪好爽口👍🏻泰式汁夠哂開胃!酸辣味適中!入面勁多木瓜絲做沙律🥗而且切到每條都好平均,又唔會過粗或過幼!最抵讚係木瓜絲口感夠爽脆,食材夠新鮮😍其實每個飯都有跟一啲木瓜絲沙律,令到食慾大增😋😋😋😋🧉熱情豐盛一支幾特別嘅飲品,第一啖飲落覺得幾淡口嘅!但當我食咗第一啖海南雞飯後,再飲呢支飲品,味道就出哂嚟!飲得出有熱情果

🐦首創竹絲海南雞飯
首創竹絲海南雞飯

🐤特色椰香海南雞飯
特色椰香海南雞飯

仲有送哂個湯,入面白蘿蔔夠甜,湯夠清😍

🥢泰式酸辣無骨鳳爪
泰式酸辣無骨鳳爪

🧉熱情豐盛
熱情豐盛

一支幾特別嘅飲品,第一啖飲落覺得幾淡口嘅!但當我食咗第一啖海南雞飯後,再飲呢支飲品,味道就出哂嚟!飲得出有熱情果加少少菠蘿汁,味道清甜!又唔會有酸味!
熱情豐盛
而且裏面有啲杞子同熱情果嘅核,飲落多咗份咬口!唔錯🤩

🥤日本白桃乳酸梳打
日本白桃乳酸梳打

入口有淡淡白桃香味,可惜味道有啲似假甜!如果乳酸味再多啲,我相信會好好飲!

首創竹絲海南雞飯
泰式酸辣無骨鳳爪
  • 首創竹絲海南雞
2021-01-29 22 瀏覽
琴日放學走嘅時候已經成夜晚七點,所以又要買外賣。行過見到 @cocopig.hk 都幾多街坊係到排隊等外賣,咁就跟埋去試下~🐔 特色椰香海南雞飯 $38啲飯嘅椰香味幾正,又唔會好似普通嘅海南雞飯咁油膩。我淨係鍾意食白色嘅雞肉,好驚啲啡色嘅肉,呢個就啱晒我,而且瘦得來唔會柴,健康又好味😋🐔 香辣口水雞飯 $38啲雞好嫩滑,辣醬同辣粉滲透曬係飯入面,真係熱辣辣,適合鍾意食辣嘅朋友🌶️🔥🥗 青木瓜大蝦沙律 $30成日食肉,要食啲菜先得🤭 同普通沙律唔同,呢個係充滿蘿蔔絲同埋🦐,我比較鍾意呢種口味多啲,唔洗成日淨係食生菜咁寡,好似食草咁😂🥣 湯 $0有大大粒白蘿蔔~🥤 熱情豐盛 +$12呢個好適合外賣,唔驚倒瀉,仲可以重用個杯,無咁浪費!飲落酸酸地,有紅棗同埋熱情果籽,食完辣野飲呢個幾爽~🍑 日本白桃乳酸梳打 +$12撈勻之後嘅漸變色幾靚,飲落好有驚喜,白桃同乳酸甜甜地,再加埋梳打嘅少少刺激感,真係又睇得又好飲!🍴紙飲管好靚,而且比較環保♻️💰 $130

🐔 特色椰香海南雞飯 $38

🐔 香辣口水雞飯 $38

🥗 青木瓜大蝦沙律 $30

🥣 湯 $0
有大大粒白蘿蔔~

🥤 熱情豐盛 +$12

🍑 日本白桃乳酸梳打 +$12

🍴紙飲管好靚,而且比較環保♻️

💰 $130
2021-01-21 26 瀏覽
紅磡呢一間海南雞飯,成日搭巴士經過都想試吓。同埋成日見到有好多人排隊等外賣,好似幾吸引,今次啱時間就黎試吓啦!見到佢有海南雞之外,仲有口水雞,好鍾意食辣嘅我就一於試吓。我哋點左海南雞飯,口水雞飯,沙律,仲有兩個飲品帶返屋企慢慢食。份量都好多,而且價錢唔覺得好貴,都好抵食。沙律好清新好開胃,口水雞覺得辣咗少少,唔係個個啱食,但係鍾意食辣嘅我都覺得OK!海南雞就好香好滑,而且飯都帶有椰汁香味。值得一試。
紅磡呢一間海南雞飯,
成日搭巴士經過都想試吓。
同埋成日見到有好多人排隊等外賣,好似幾吸引,
今次啱時間就黎試吓啦!
見到佢有海南雞之外,
仲有口水雞,好鍾意食辣嘅我就一於試吓。

我哋點左海南雞飯,口水雞飯,沙律,
仲有兩個飲品帶返屋企慢慢食。
份量都好多,而且價錢唔覺得好貴,
都好抵食。

沙律好清新好開胃,
口水雞覺得辣咗少少,唔係個個啱食,
但係鍾意食辣嘅我都覺得OK!
海南雞就好香好滑,而且飯都帶有椰汁香味。
值得一試。
  • 青木瓜大蝦沙律
  • 招牌豬手飯
  • 龍鳳梳打
  • 特式椰香海南雞飯
2021-01-21 19 瀏覽
原來海南雞飯都可以好有特色,整得好好食呀,食物新鮮優秀,真的很好食平時行過見到你哋舖頭好似好細,所以冇乜留意,點知尋日喺OpenRice看到價錢很親民,所以試試!而且有很多菜類選擇,想食清一啲,所以立即落單自取回到家發覺味道真的很優秀,會再次光臨,見到你有售賣黑色的雞,但我覺得黃色比較好食吧,不知道對不對呢!飯加入椰汁真的很特別,能看出你們很努力做出很好的食物,而且看到你們很支持科技,做得很好啊,謝謝

2021-01-20
10 分鐘 (外賣自取)
2021-01-20 28 瀏覽
🔸特色椰香海南雞飯🐥賣相幾好,隻雞幾嫩滑,隻雞又唔肥,幾鍾意食佢個飯同一般海南雞飯嘅油飯唔同,呢度係椰香飯,個椰子味都幾出,好香,完全唔會覺得油膩。旁邊仲有好多木瓜沙律,整體份量都幾多,一個人食夠晒飽。另外附有一小盒醬汁俾你點海南雞,個汁好好食,有啲蒜、酸酸甜甜咁😋🔸首創竹絲雞海南雞飯🐣黑蚊蚊既海南雞😂個樣一開始覺得有啲恐怖,阿媽話通常竹絲雞都用嚟煲湯,第一次見用嚟整海南雞飯🤣寫住係自創既,佢哋用竹絲雞嘅原因係比普通雞營養價值高啲,滋陰清熱同埋保肝益腎,好養生!我覺得竹絲雞嘅雞肉比較實淨啲。兩個飯都配有雞湯,飲落去冇味精,有一兩舊小蘿蔔,清清地唔錯。🔸泰式酸辣無骨鳳爪呢個好抵食,有好多隻鳳爪,酸酸甜甜好開胃!底下面仲有勁多木瓜沙律,食極都有😂🔸日本白桃乳酸梳打🍸加$12就有杯梳打,平時泰國餐廳飲一杯都至少20幾蚊,都幾抵飲,幾香桃味,見到佢用咗泰國梳打水。未拎咗返屋企已經飲咗😋🔸熱情豐富🍹即係熱情果、杞子、青檸汁,清清地唔算好甜,有啲熱情果籽咬下,感覺幾健康。
🔸特色椰香海南雞飯🐥

🔸首創竹絲雞海南雞飯🐣

🔸泰式酸辣無骨鳳爪

🔸日本白桃乳酸梳打🍸

🔸熱情豐富🍹

外賣自取
因疫情關係,晚餐都要在家煮食,但平日少入廚房,所以對煮咩餸,真係冇咩靈感。所以大多數日子,晚餐都會買外賣回家。 今日行經紅磡馬頭圍道,發現有間專門店「可可豬椰香海南雞專門店」,首創以竹絲雞煮成的海南雞飯,價錢亦好親民,所以買咗兩個飯回家做晚餐。餐廳鋪面細細,由兩位年青人主理,開放式廚房,以外賣為主。 青木瓜大蝦沙律蝦肉脆彈,青木瓜絲甜甜爽脆,非常好的開胃菜 竹絲雞海南雞飯配椰漿雞油飯竹絲雞蛋白質較高,脂肪較少,功效有滋潤清熱、補肝益腎,營養價值極高 。肉質軟腍,雞味較香濃,配粒粒分明的椰漿雞油飯,入口清香,軟熟好味 海南雞飯啖啖肉,油脂豐富,肉質滑溜,蘸泰式汁醬,非常惹味 金羅漢果養生茶羅漢果有舒緩聲沙喉嚨痛、化痰止咳、清熱潤肺的功效,入口微甜,有清香羅漢果香味 日本白桃乳酸梳打清甜白桃味,酸酸甜甜,消滯解膩

青木瓜大蝦沙律
蝦肉脆彈,青木瓜絲甜甜爽脆,非常好的開胃菜

竹絲雞海南雞飯配椰漿雞油飯

海南雞飯
啖啖肉,油脂豐富,肉質滑溜,蘸泰式汁醬,非常惹味

金羅漢果養生茶

日本白桃乳酸梳打
清甜白桃味,酸酸甜甜,消滯解膩

• 竹絲雞海南雞飯
  • 青木瓜大蝦沙律
2021-01-16 33 瀏覽
周末與朋友到何文田,回地鐵站的路上經過街角發現一個點餐機,一看原來是外賣專營店,看看價格都還不貴,其中有一款竹絲海南雞還是新推出不久,和朋友商量下後決定買兩份帶回去吃。小店的包裝盒很專業,有型有款,擺放有序,外賣攜帶很方便。HKD52首創竹絲海南雞是以烏雞為原料,滋養肝腎,養血益精,具有滋補之功效!整個雞塊烏黑透亮,鮮味濃郁,烹調適中,風味獨特。椰香油飯特別好吃,顆粒飽滿,椰香味濃~HKD38特色椰香海南雞是以三黃雞為原料,肉嫩皮滑,金黃養眼,入口鮮美,食之有味,也是滋補佳品。兩餐中都配有青木瓜、胡蘿蔔及西芹絲,每款菜品絲味道清新。餐配的雞湯,也是雞味濃郁,入口香醇~青木瓜大蝦沙律,個大飽滿,配上青木瓜絲及小蕃茄,非常爽口開胃。其實有時不用花太多的錢同樣可以吃到這麽美味的海南雞的

其實有時不用花太多的錢同樣可以吃到這麽美味的海南雞的