2022-09-13 13 瀏覽
原址是一間日式餐廳,近來轉手開了這間台北人,是間外賣台式便當餐廳,店子細細,裝修沿用上手的和洋風格。餐牌選擇不多,主打八款台式便當,還有蛋餅、鹹酥雞、地瓜球等夜市小食。便當賣相精美,就好似台灣鐵路便當般,每個便當有白飯,主菜,三款配菜及滷蛋半粒,最平只需$48.台式香腸滷肉飯便當 $65, 份量頗大,香腸口感紮實,嚼勁十足,煙韌多汁。滷肉飯的滷肉整得入味,肥瘦相間,有肉香。配上粉絲,粟米及椰菜的配料。鹹酥雞$35, 剛剛炸起,香氣十足,炸完的雞肉仍然軟嫩有肉汁。餐廳都有提供數款台式特飲,檸檬冬瓜茶亦不錯,很解膩。

餐廳都有提供數款台式特飲,檸檬冬瓜茶亦不錯,很解膩。
2022-09-11
5 分鐘 (外賣自取)
2022-09-12 13 瀏覽
📍台北人 (紅磡)試試紅磡新店!即叫即做嘅便當好吸引。大大個台式便當,細食啲嘅兩個人share一個都夠食。每份便當都有送冬瓜茶,夏天飲好消暑🥰。🍱排骨便當$65排骨份量好多,經典鹽酥口味,酥脆嘅口感都好似鹽酥雞。不過冇諗厚切都咁多肉汁,又唔會太乾身。🍱台式蝦捲便當$65蝦卷不論口感同味道都好似閩南雞卷,腐皮炸得好香脆,只係魚漿甜味比較重,仲有啲清甜嘅蔬菜顆粒。📍台北人 (紅磡)紅磡民泰街36號黃埔新邨安華樓地下K1B號舖
📍台北人 (紅磡)

🍱排骨便當$65

🍱台式蝦捲便當$65

📍台北人 (紅磡)
紅磡民泰街36號黃埔新邨安華樓地下K1B號舖
2022-09-10 584 瀏覽
掛住台灣味道的鐵路便當嗎 ?大大盒多料又好食,最喜歡食雞腿便當,而家喺香港都可以搵到最地道嘅台灣阿嬤古早味便當,紅磡新開冇幾耐台式便當餐廳【台北人】,由土生土長台灣人開辦,以台灣當地人的美食觀點出發,讓大家能吃盡台灣的美味。店舖以台灣小店成為場景主題,感覺溫馨舒適的台灣家庭氣息,便當以台灣鐵路便當作為參考,設計出一盒盒精美的外賣便當盒,完全呈現台灣雅緻美感,也讓香港人對盒飯改觀,覺得吃台灣便當是新奇又有趣,便當一共有八款,另外有台式小食,蛋餅,傳統特調飲品,而且便當套餐好抵食又大份,真係外賣仔之選🍗🍱▪️雞腿便當 $ 65鹽酥炸雞腿,配菜有豆瓣醬木耳,辣菜脯,炒小椰菜,粟米粒,滷蛋,就是台灣風味,這裏更加好食因為是熱辣辣,雞腿大大隻好入味,鹽酥外皮超級香脆,啖啖肉,配料全部自家做,特別喜歡辣菜譜同埋炒小椰菜,好有台灣小菜嘅味道,仲有滷蛋好入味但係雞蛋仍然保持彈性,真心推介真係好好食🐷🍱▪️鹵豬腳嘅便當 $ 65Q彈Q彈嘅豬腳,入哂味又夠軟淋,好鍾意呢隻滷水味微微甜,好似喺夜市食豬腳飯嗰啲味道,其他配菜同雞腿便當都係一樣,配菜加上珍珠米白飯一齊食,好食滿足又飽肚,就係我每日對食嘅期望,間中食

🍗🍱▪️雞腿便當 $ 65

🐷🍱▪️鹵豬腳嘅便當 $ 65
Q彈Q彈嘅豬腳,入哂味又夠軟淋,好鍾意呢隻滷水味微微甜,好似喺夜市食豬腳飯嗰啲味道,其他配菜同雞腿便當都係一樣,配菜加上珍珠米白飯一齊食,好食滿足又飽肚,就係我每日對食嘅期望,間中食下外賣都好開心

🥤▪️阿嬷紅茶
黑糖調製阿嬷紅茶,完全呈現台灣夜市街頭風味 ,黑紅茶味道濃厚,配上微微甜嘅黑糖,帶點甘甜,解渴又好飲
  • 雞腿便當
  • 鹵豬腳嘅便當
這家店就在黃埔地鐵站的出口,真的位置非常的好。這家店的外形已格外的臺灣風,一看到臺北人三個字,便把我吸引了。裏面有各種各樣的便當,以及一些非常特別的臺灣小吃以及臺灣飲品,絕對能夠吸引你的胃。❗️雞腿便當$65我們點了雞腿便當,雞腿便當真的分量好足,有飯有玉米,還有兩兩大塊炸雞腿肉。❗️梅子地瓜球$25我們還點了梅子地瓜球,梅子地瓜球有好幾種顏色,有紫色的,有有黃色的,紫色是代表紫薯把地瓜外面炸一炸,外外酥內脆,中間還有地瓜肉,非常儒软,非常好吃,香脆可口。❗️原味蛋餅 值得試試原味蛋餅,原味蛋餅就是有蛋炸出來的餅,一塊塊的,也是非常的酥脆,外加番茄汁,非常有臺灣的風味。

❗️雞腿便當$65
❗️梅子地瓜球$25
2022-09-08 10 瀏覽
其實本身想食豬手,點知去到賣晒,下回要請早~鯖魚便當冇諗過鯖魚可以拎去炸,但食落又唔乾,比想像中好食(開頭冇咩期望😂)。魚肉都幾厚,好多肉,不過有少量骨,要小心。另外配料份量都好多,粉絲好惹味。蝦卷便當另外個蝦卷都幾好食,我個人中意蝦卷多啲,因為啱我口味。炸得好香口,有蝦既鮮甜咁,餸飯幾正。不過佢真係太多飯啦,食唔晒呀,下次可能要叫佢少飯。小食叫咗個炸甜不辣,老實講就唔係我杯茶😂,不過屋企人好欣賞,所以真係口味問題。佢口感好煙韌,好少少甜味咁。飲品加咗錢要QQ果鮮奶茶,呢個好好飲,唔太甜,用咗鮮牛奶,奶味更香濃。其實佢比較多人食既應該係炸排骨同埋炸雞髀便當,不過今日唔想太熱氣(雖則今日叫既都係炸嘢)。我覺得個價錢都算係咁,好大盒,份量好夠,仲配冬瓜茶,住附近唔想煮飯可以考慮吓。
其實本身想食豬手,點知去到賣晒,下回要請早~

鯖魚便當

蝦卷便當

2022-09-05 10 瀏覽
之前一直想試呢間台灣菜,但因為知道佢係立食同外賣為主,所以一直都未有時機去食,今次咁岩去住附近既朋友屋企玩,可以過去買外賣試下啦~鋪頭行簡約風,木系為主,地方雖然唔大,但都唔會俾人一種好壓迫既感覺,食物方面選擇都多同價錢合理,餐具可按自己需要去拎~台式蝦捲便當好有濃郁既蝦味,入面有類似馬蹄既食物好爽口,令到個口感唔會好實,有啲爽口既感覺令口感無咁單一~便當仲有不同配菜,包括粟米、粉絲、魯肉、滷蛋同椰菜,有蔬菜食可以平衡下👍🏻粉絲係有啲辣,味道同配菜都好豐富~雞腿便當雞腿份量好大隻,肉質嫩,個皮炸得鬆脆,食落都香口同惹味👍🏻肉鬆蛋餅蛋餅可以自行選擇配料,我地簡左肉鬆,都好足料,醬汁甜甜地味道好夾,塊皮比較厚實酥炸花枝丸熱辣辣又彈牙😛蜂蜜檸檬蘆薈、阿嬷QQ果鮮奶茶飲品高質😛奶茶入口係好順滑,同埋q果好爽口~而且用膠樽裝起野飲可以慢慢品嘗👍🏻

台式蝦捲便當

雞腿便當
雞腿份量好大隻,肉質嫩,個皮炸得鬆脆,食落都香口同惹味👍🏻

肉鬆蛋餅

酥炸花枝丸
熱辣辣又彈牙😛

蜂蜜檸檬蘆薈、阿嬷QQ果鮮奶茶

1K
2022-09-04 439 瀏覽
以前去台灣,總會在坐地鐵或當地小店買一個便當回民宿享用,記得第一次吃台灣便當那種風味,是家庭式口味,有菜有肉,樣樣都好吃!在黃埔有一間賣台灣便當,外賣盒是紙餐盒,是跟台灣一樣。位置:黃埔站A出口,不用五分鐘就到了。環境:木系的門面,門外有一張木長椅可坐等外賣,室內亦有一枱,可立食。服務:只有外賣,沒有堂食。晚市:提供八款便當,送一包冬瓜茶。🥢雞腿🍗便當🍱 $65份量好多,🍗雞腿還大過😮手掌🖐️,已切成兩大塊,炸得外脆內嫩,而且雞腿🍗是滷過,可見肉質是啡色,很入味;配菜有粉絲、白菜、胡蘿蔔素和半隻滷蛋,🤭超級豐富,好抵食👍🏻🥢一碗滷肉飯🍚 $28白飯上一團滷肉和一片薑,肉汁其實在底,所以吃之前拌一拌,粒粒飯就會沾上肉汁🤤,而且滷肉瘦肉多過肥膏,不會太油膩!🥤黑松沙士 $10在台灣沒試過,見是台灣品牌,就試試,但不合我口味,跟可樂是完全不一樣的味道,難以形容!🥤蜂蜜🍯檸檬🍋蘆薈 $28檸檬🍋味重,底層是粒粒蘆薈,酸酸甜甜,解膩一流。

位置:黃埔站A出口,不用五分鐘就到了。

服務:只有外賣,沒有堂食。

晚市:提供八款便當,送一包冬瓜茶。

🥢雞腿🍗便當🍱 $65

🥢一碗滷肉飯🍚 $28

🥤黑松沙士 $10

🥤蜂蜜🍯檸檬🍋蘆薈 $28
檸檬🍋味重,底層是粒粒蘆薈,酸酸甜甜,解膩一流。
2022-08-31
5 分鐘 (外賣自取)
  • 雞腿便當
2022-08-31 21 瀏覽
最近去開黃埔,發現新開左間幾抵食嘅台式便當,非常適合一人飯餐。餐廳以外賣為主,店舖只係得一個企位比客人食野,想堂食嘅客人要留意。✨台式香腸滷肉飯便當($65)望落就覺得好豐富!除左台式香腸同滷肉飯外,旁邊仲有粉絲同蕃茄蛋,味道都唔錯。滷肉食落就偏乾,台灣腸就甜甜地咁幾好味。✨鹹酥雞($35)新鮮炸起,食落非常香脆可口,雞肉咸咸地幾幼嫩,而且份量都幾多,算係抵食。✨檸檬冬瓜茶($25)相對比較甜,但我自己就覺得都唔錯。

✨台式香腸滷肉飯便當($65)
滷肉食落就偏乾,台灣腸就甜甜地咁幾好味。

✨鹹酥雞($35)

✨檸檬冬瓜茶($25)
相對比較甜,但我自己就覺得都唔錯。
太想念台灣了~!當我得知紅磡開咗間台式便當店就即刻去試哩度有鹽酥雞、台灣腸、排骨、肉燥飯等仲有臭豆腐呢!即叫即整 拎到返屋企都仲係熱辣辣🔸阿嬤排骨便當 ($65)排骨炸得好香外脆內軟,充滿肉汁,好好味!配菜有粟米、粉絲、滷蛋,煮得入味,係在地台彎的味道,好正!🔸鹹酥雞 ($35)香脆彈牙嘅雞塊,肉好嫩、好好吃,除咗胡椒同五香粉,仲有九層塔嘅香味,非常惹味嘅小食。.🔸檸檬冬瓜茶 ($25)好好飲! 冬瓜及黑糖味超香,帶點檸檬嘅酸雖然甜度較高,但味道十分好。
太想念台灣了~!
當我得知紅磡開咗間台式便當店
就即刻去試
哩度有鹽酥雞、台灣腸、排骨、肉燥飯等
仲有臭豆腐呢!
即叫即整 拎到返屋企都仲係熱辣辣

🔸阿嬤排骨便當 ($65)
排骨炸得好香外脆內軟,充滿肉汁,好好味!
配菜有粟米、粉絲、滷蛋,煮得入味,係在地台彎的味道,好正!

🔸鹹酥雞 ($35)
🔸檸檬冬瓜茶 ($25)
好好飲!
冬瓜及黑糖味超香,帶點檸檬嘅酸
雖然甜度較高,但味道十分好。
入到黃埔區,美食當前。見到台北人一間站食的餐廳幾過引,即管試下。好有台灣夜市站食的感覺。 門口光鮮,好易就吸引人行入去。1️⃣台式蝦捲便當 $58+雞腿便當$65主食方面,試左兩個便當。便當精美,配料豐富。有精選配菜三款+滷蛋半顆。今次係粟米、粉絲同椰菜仔。滷蛋都入哂味,而蝦捲爽口,唔會有成口粉的情況出現。👍🏻而炸雞腿也出色,見係生炸雞髀。雖然等左啲時間,但生炸雞髀是好味的🤤 外脆內軟,雞肉唔會鞋口,也不錯😽2️⃣酥炸花枝丸$28四粒花枝丸,兩個人share食岩岩好。 站食新鮮熱辣食仲好脆口。3️⃣蛋餅+肉鬆$30材料豐富,口感一流。蛋餅唔會太厚,厚薄適中。切到一舊舊後,連埋涵一齊食一啖岩岩好😃而甜醬這配搭也令人感到新鮮☺️4️⃣蜂蜜檸檬蘆薈$28 QQ果鮮奶茶$32兩杯清甜的台式飲料,杯身有埋店舖的logo,有特色。味道方面唔會太甜。清清地食完野飲返杯,中和返味道🙂 不論蘆薈/QQ果都使飲料變得有咬口😃 總括黎講,平民價人情味台灣便當😁😁 同店主都有價有講,印象好好😊📇 台北人 (紅磡)紅磡民泰街36號黃埔新邨安華樓地下K1B號舖

1️⃣台式蝦捲便當 $58+雞腿便當$65

2️⃣酥炸花枝丸$28
四粒花枝丸,兩個人share食岩岩好。
站食新鮮熱辣食仲好脆口。

3️⃣蛋餅+肉鬆$30

4️⃣蜂蜜檸檬蘆薈$28 QQ果鮮奶茶$32

總括黎講,平民價人情味台灣便當😁😁
同店主都有價有講,印象好好😊

📇 台北人 (紅磡)
紅磡民泰街36號黃埔新邨安華樓地下K1B號舖
2022-08-28 12 瀏覽
台北相信是不少香港人旅行的熱點,由於飛機行程比較短,文化食物也比較適合港人,因此十分懷念過去旅遊的日子.今日去完附近行完日式超市後,也來到了這外賣店,感受一下台灣的鐵路便當.今日一於嘗試了雞髀便當,雞髀外皮十分之香脆,入口充滿了肉汁,配上自家製的醃料,零這隻雞髀十分之入味,感受到台灣風味,此外這個便當配上了粟米蔬菜粉絲等配料,分量十足,值得一提便當的米飯水準也十分之高,粒粒分明,經過了差唔多15分鐘的路程也保持了米飯的水準.所有便當也是即叫即整的,因此在下單後廚師,經十分之努力去烹調,大家要預留時間,坊間的便當雖然快,但水準大家也十分之清楚,即叫即正一定比預先烹調水準會比較有落差.最後這個QQ奶茶,感受到奶茶的香滑.

最後這個QQ奶茶,感受到奶茶的香滑.
2022-08-27 10 瀏覽
黃埔出名是個美食區,有來自各地的不同美食。今天選擇的是久違了的台灣菜,以前去台灣總會吃便當和奶茶,有點想念台灣的味道,所以就買了外賣回去吃。店鋪不大,但木色的裝修很吸晴,一個個飲食名木牌也做得很美美的。排骨便當炸得酥香,皮香脆,肉鎖汁,還配有辣粉絲、甜粟米、辦蘿蔔粒、雜菜和半隻鹵蛋。排骨便當配冬瓜茶,加補差額要其他飲品,選擇了QQ果鮮奶茶,用的是明治牛奶,很順滑,而且有嚼勁。小食要花枝丸,炸得香口彈牙。
放心,我唔係要講讀到上晒腦白先勇的台北人我只係想講黃埔新邨新開的台式便當小店 - 台北人小店門面裝修真係好台式果種人情味即使買完便當坐係門外食都好有feel黎打個卡都絕對無問題。-台北人主打幾款外賣便當炸雞脾排骨鯖魚,又或者係肉燥滷豬手或者是素肉燥都有。小食台灣香腸花枝丸都有得揀任君選擇。-今次買左滷豬腳便當65及雞腿便當65每款便當跟三款前菜同滷蛋,仲有冬瓜茶跟餐tim-滷豬腳便當滷豬腳滷得入味帶滿滿骨膠原,有d似食緊豬腳薑😍😍不過最重要係唔肥膩。-雞腿即叫即生炸,炸得金黃最重要入面超juicy🥰🥰而便當飯底都有米香, 撈埋前菜食都夠晒飽不得不提便當用木盒盛載,更加突顯小店的盛意與細心呢❤️❤️
放心,我唔係要講讀到上晒腦白先勇的台北人

我只係想講黃埔新邨新開的台式便當小店 - 台北人

小店門面裝修真係好台式果種人情味

即使買完便當坐係門外食都好有feel

黎打個卡都絕對無問題。

台北人主打幾款外賣便當

炸雞脾排骨鯖魚,又或者係肉燥滷豬手或者是素肉燥都有。
小食台灣香腸花枝丸都有得揀
任君選擇。
今次買左
滷豬腳便當65及雞腿便當65

每款便當跟三款前菜同滷蛋,仲有冬瓜茶跟餐tim

滷豬腳便當

滷豬腳滷得入味帶滿滿骨膠原,
有d似食緊豬腳薑😍😍

不過最重要係唔肥膩。

雞腿即叫即生炸,炸得金黃

最重要入面超juicy🥰🥰

而便當飯底都有米香, 撈埋前菜食都夠晒飽

不得不提便當用木盒盛載,更加突顯小店的盛意與細心呢❤️❤️
2022-08-24 21 瀏覽
老婆近排唔想煮飯又唔想出街食,叫左我去黃埔有間剛剛新開無幾耐既台灣便當。這間原來專做外賣,內裡裝潢原來都簡潔乾淨。便當都有好幾款選擇,滷肉飯、排骨、雞腿、滷豬腳等等,小食又算多款。見門口有寫幾款便當原來是新上市,但到最後都係選排骨便當。【排骨便當】這個便當都算大盒,內裡勁多配菜,有滷水蛋、粟米、椰菜、木耳,排骨都好大塊,又夠厚身,肉質又夠軟淋,炸物做得好出色,好有台灣夜市炸物既感覺。【炸雞腿】炸雞腿比想像中大隻,重點是即叫即炸,表面炸得勁鬆脆,但內裡又多肉汁,不錯不錯。【阿嬤冬瓜茶】每個便當都會奉送一包冬瓜茶,甜度剛剛好,不算好甜,又夠凍,係炎炎夏日非常解暑。食完個便當再加隻炸雞腿同一杯冬瓜茶,超滿足。

【排骨便當】

炸雞腿】

【阿嬤冬瓜茶】

食完個便當再加隻炸雞腿同一杯冬瓜茶,超滿足。
2022-08-19
2022-08-24 36 瀏覽
黃埔真係越黎越多好野食,係黃埔民泰街有間主打台式便當同夜市小食,仲要間鋪頭係由真正既台灣人開,係正宗台灣原味道🇹🇼店鋪木系設計,店內有張枱仔,而店外有張木櫈,想堂食又得外賣又得!.台式香腸滷肉飯便當 HKD65阿嬤便當總共有8款,每款都配白飯同3款每日精選配菜,滷蛋半粒,仲有凍冬瓜茶!便當用個四四方方既盒,絕對會令人諗起台灣既鐵路便當🚄肉燥係由店主親手滷,肉燥味道唔錯,真係咁似台灣嘅味道!唔係濕淋淋一pat pat嗰啲,有肉香味🤩另外啲配菜有驚喜,有用辣椒絲炒過幾香口,撈埋肉燥送飯一流👍🏻便當再配一包冬瓜茶,大家外賣既時候建議攞住,因為佢唔係杯/樽裝,如果唔係搖下搖下有機會漏出黎架~ 冬瓜茶係雪凍冇冰,味道清甜好適合夏天飲☀️鹽酥雞 HKD35即叫即炸,一份鹽酥雞每舊都唔細,冇數印象大約都有8-10舊🤔個人幾鍾意,炸衣唔算厚味道唔會好鹹,而且唔會好孩蛋餅 HKD22我地另外再加左2款配料,肉鬆(+HKD8)同芝士(+HKD8),連埋醬汁好好食😍

台式香腸滷肉飯便當 HKD65

鹽酥雞 HKD35

蛋餅 HKD22
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶