2022-11-06 34 瀏覽
今日去開黃埔探朋友,探完就諗住食個快飯翻屋企!朋友介紹我去佢附近呢間食台式便當嘅小店 睇緊餐牌期間都幾多人買 聽到雞髀 係比較多人叫但由於佢地冇位堂食 所以我就唔買比較難handle 嘅雞髀便當 而買咗排骨便當 睇落賣相唔錯,有肉有菜!好豐富 好足料。同埋外賣盒都係好有質感 唔係用發泡膠盒 !未食之前係 偏擔心佢d菜 因為睇落係似 以前學校飯盒 焗咗好耐有陣怪味嘅菜!但食落又唔會 而且佢有陣香嘅麻油味肉就好入味 好軟! 夾埋飯係好正 不過d肉唔夠酥炸 唔太脆諗住食埋d炸野都要飲 d潤野 , 蜂蜜檸檬蘆薈 偏甜!但好飲嘅 都好多蘆薈肉跟住食個蛋餅 加咗芝士!口感唔錯 都係好足料架支持小店!未去台灣都食下台灣野先啦

食台式便當嘅小店 睇緊餐牌期間都幾多人買
聽到雞髀 係比較多人叫

睇落賣相唔錯,有肉有菜!好豐富 好足料。
同埋外賣盒都係好有質感 唔係用發泡膠盒 !

肉就好入味 好軟! 夾埋飯係好正
不過d肉唔夠酥炸 唔太脆

諗住食埋d炸野都要飲 d潤野 ,
蜂蜜檸檬蘆薈 偏甜!但好飲嘅 都好多蘆薈肉

跟住食個蛋餅 加咗芝士!口感唔錯 都係好足料架

支持小店!未去台灣都食下台灣野先啦

2022-10-20 33 瀏覽
一段時間無去黃埔個邊 發現又多左好多新店早幾日就食左呢間由台灣人開的 台式便當小店小店嘅裝修 甚至包裝 都好花心思 好有質感!特別係個外賣嘅不織布背心袋 超特別🫶🏻______________________________排骨便當 $65便當總共有8款選擇每份都配有白飯•3款精選配菜•滷蛋•冬瓜茶用上四方紙盒 同台灣既鐵路便當有幾分相似排骨嘅調味幾唔錯 食落亦都唔會太乾身唯一大份啲就好😛見其他人嘅排骨都幾大份另外另一個主角肉燥肥瘦都好適中 送飯一流🫶🏻〰️ 蛋餅 $22 +$5 +$8另外佢哋仲有供應蛋餅 當然要叫🤟🏿我就加咗粟米同肉鬆呢兩款配料幾鍾意佢哋蛋餅 口感煙韌 食落帶少少蔥香配肉鬆其實點都冇得輸 如果蛋香再出啲就Perfect🤟🏿

一段時間無去黃埔個邊 發現又多左好多新店
早幾日就食左呢間由台灣人開的 台式便當小店
小店嘅裝修 甚至包裝 都好花心思 好有質感!

特別係個外賣嘅不織布背心袋 超特別🫶🏻

我就加咗粟米同肉鬆呢兩款配料
幾鍾意佢哋蛋餅 口感煙韌 食落帶少少蔥香
配肉鬆其實點都冇得輸 如果蛋香再出啲就Perfect🤟🏿
2022-10-17 37 瀏覽
台北人雞腿便當 雞腿便當份量十足,雞腿炸得外面金黃香脆,裏面雞肉嫩滑, 非常香口。便當唔止白飯,仲有大量嘅椰菜、粉絲、雞蛋同埋雲耳,一點都不單調。酥炸花枝丸台灣著名嘅小食酥炸花枝丸,都可以喺香港都食到。花枝丸香味濃郁,拎住外賣搭地鐵,身邊嘅人都聞到袋入邊食物香味。花枝丸大大粒,煙靭彈牙。黑松露蛋餅蛋餅可以揀唔同嘅味道,而今晚揀嘅黑松露係一個驚喜,黑松露香味芬芳,配合低調嘅蛋餅,份外突出。很喜歡這個糅合東西方嘅配搭。阿嬤冬瓜茶阿嬤冬瓜茶最能夠配合呢一個外賣便當,清涼嘅感覺,中和左外賣炸物嘅熱氣,解渴又令喉嚨得到滋潤。
台北人

雞腿便當

酥炸花枝丸

黑松露蛋餅

阿嬤冬瓜茶

2022-10-16 28 瀏覽
今晚去朋友新屋探訪,由於廚房仲未ready,所以我哋去買外賣。餐廳裝潢給予人好舒服嘅感覺,門口仲有椅子比等外賣嘅客人坐, 十分貼心。台式蝦捲便當便當有滷水蛋、雜菜、粉絲、粟米和白飯,而主菜係台式蝦捲,蝦捲有蝦味,口感煙韌,整個便當都是即叫即製,相當唔錯!台式臭豆腐簡直係神還原嘅台式臭豆腐,加埋辣椒醬一齊食,令人回味無窮!而且細細粒,可以一大啖就食晒!阿嬤ㄟQQ果鮮奶茶🧋食台式小食又點可以唔叫台式飲品呢?呢杯奶茶真係滿有台灣特色,入面的 QQ果有咬口!茶底又濃又幼滑,奶茶控表示相當滿意。😋

台式蝦捲便當

阿嬤ㄟQQ果鮮奶茶🧋
  • 台式臭豆腐
🥚今次一次過食兩款蛋餅🥰🤩黃埔台北正宗隱世木系外賣店🇹🇼必食爆料芝士黑松露/肉鬆蛋餅🫶🏻😽.今次係嚟自台北人嘅老闆親自下廚🫶🏻鋪面以木系為主配以槐木牌列有每道菜式名稱🤍另外有木凳設置喺店外🤍呢到簡樸優哉游哉嘅感覺好有去咗台北嘅感覺🫶🏻仲有五月天嘅背景音樂呢~😽其實最抵讚係佢嘅包裝真係好用心好靚🥺🤍今次嚟揀咗兩款蛋餅飲品同便當試下啦🤍.1️⃣原味蛋餅+芝士+肉鬆 (💰$22+8+8)❣️睇咗佢整好療癒😽因為佢落咗四大匙肉鬆🥺呢款好估錯應該係義美蛋餅皮😜除咗兩面皮都有水牛芝士煎到微焦外🫶🏻啱啱拎上嚟嘅半溶芝士做到微拉絲🤍❣️食落去會比較勁多芝士包住肉鬆🤤餡料勁多正👍🏻🥺不過肉鬆比例上再多啲個味出啲會更喜歡🥰芝士食到後面有少少膩🥺畢竟蛋美偏愛肉鬆😜呢隻蛋餅冇落醬都幾夠味🥺🥰2️⃣原味蛋餅+芝士+黑松露 (💰$22+8+20)❣️蛋美本身好鍾意黑松露🥰今次完全係罕見之選🥹食炸物嘅話會落少少黑松露醬~蛋餅真係第一次試🫶🏻本身想配九層塔😹😹不過老闆今次好親切提點我兩隻重味未必夾🙈所以最後都係揀芝士+黑松露🫶🏻呢個整完新鮮滾熱辣個陣黑松露味超級香🥺微微地拉絲偏意大利風嘅感覺~🤍其實我覺得呢個放涼左好過熱食😜加埋醬
🥚今次一次過食兩款蛋餅🥰🤩
黃埔台北正宗隱世木系外賣店🇹🇼
必食爆料芝士黑松露/肉鬆蛋餅🫶🏻😽
1️⃣原味蛋餅+芝士+肉鬆 (💰$22+8+8)❣️

2️⃣原味蛋餅+芝士+黑松露 (💰$22+8+20)❣️
蛋美本身好鍾意黑松露🥰今次完全係罕見之選🥹食炸物嘅話會落少少黑松露醬~蛋餅真係第一次試🫶🏻本身想配九層塔😹😹不過老闆今次好親切提點我兩隻重味未必夾🙈所以最後都係揀芝士+黑松露🫶🏻呢個整完新鮮滾熱辣個陣黑松露味超級香🥺微微地拉絲偏意大利風嘅感覺~🤍其實我覺得呢個放涼左好過熱食😜加埋醬油膏芝士味相對冇咁重但黑松露嘅香就好突出😽但公平啲講$50其實係偏貴所以睇大家鍾唔鍾意黑松露啦~

3️⃣炸魚排便當 (💰$65)
呢個台灣鐵路便當其實係平民級享受因為佢配菜多款又足🤤有木耳粉絲椰菜蘿蔔絲滷水蛋菜埔5款配菜好豐富啊🫶🏻成個便當最有特色嘅一定係自製麻辣菜脯🥰齋餸珍珠米微微地辣幾開胃好食😽飯上面佢淋上少少滷肉汁👍🏻不過如果有多少少滷肉就更加正😜總體嚟講營養豐富用料又足係最大賣點😽

4️⃣+冬瓜鮮奶 (💰$15)
大家如果想少啲糖嘅話相對嚟講鮮奶嘅比例就會更加多~冬瓜茶嘅香味好出🥰不過蛋美都係鍾意更加少糖偏清新嘅味道多啲🙈

5️⃣蜂蜜檸檬蘆薈 (💰$28)
呢個飲落好清新‼️😻唔會太甜又潤喉酸酸甜甜咁🤍當你食蛋餅鹹鹹地嘅時候飲返兩啖其實幾爽🤩👍🏻
呢間店位於黃埔站食街附近好方便🫶🏻而且蛋餅係即叫即整🥰新鮮熱辣辣保證啊😽🤍除咗餐牌上嘅菜式我亦都有買台灣製嘅零食同自家製菜脯🥰其實今次最期待嘅係地瓜球因為全香港真係可能得呢度有🥺可惜今次冇晒🥹蛋美應該會下次嚟多次食翻😹😹😹
📍台北人 (紅磡)
紅磡民泰街36號黃埔新邨安華樓地下K1B號舖
🤍[8/10]
#蛋美在紅磡 #蛋美在黃埔 #香港美食 #紅磡美食 #hkfoodie #黃埔美食 #台灣菜 #蛋餅 #香港蛋餅 #菜脯 #魚排 #木耳 #粉絲 #hongkongfood #美食地圖#黃店系列 #香港黃店 #852food #hkfoodig #美食推介 #甜不辣 #台北 #蛋餅 #手抓餅 #便當 #肉鬆蛋餅 #起司蛋餅 #便當#台北蛋餅 #冬瓜鮮奶 #滷肉飯 #internationalfoodiesunite
2022-10-02 25 瀏覽
滿滿台味的便當小店!主售8款不同口味嘅便當睇相見到每個便當有三款餸白菜、粟米和粉絲望落已覺得好豐富飽滿🍱排骨便當 排骨食落似我哋一般講嘢炸豬扒肉質結實但不鞋口望落橫切面都幾厚身咬落啖啖肉表面灑上椒鹽似夜市雞排的味道🧋冬瓜鮮奶隨餐會送上一杯冬瓜茶可補差額轉特飲我揀咗冬瓜鮮奶飲落先帶出冬瓜甜味台式奶香味隨之而來無得特別揀無糖或少甜但淡淡甜味剛好飲落感覺更清爽🍠梅子地瓜球熱辣辣炸好送上好香蕃薯味表面有酸味味嘅梅子粉煙煙韌韌的外層包住蕃薯蓉有黃色和紫色兩者甜度差不多

滿滿台味的便當小店!
主售8款不同口味嘅便當

煙煙韌韌的外層
包住蕃薯蓉有黃色和紫色
兩者甜度差不多
2022-10-02 50 瀏覽
今晚放工要去紅磡買東西,取完東西,源途行去巴士站,經過這條街,見到這間幾有特色的店舖,停步看下,竟然是間買台式食物外賣店,門口看了餐牌,食物,小食同飲品款式都多元化,今次就叫了這些食物吃排骨便當便當都大盒,配料有波菜,粉絲,粟米粒,滷水蛋,波菜好新鮮爽脆,粉絲好嫩滑,粟米粒好彈牙,好香粟米味,滷水蛋,蛋好有滷香味,飯好香軟熟,排骨炸得脆,肉入口好嫩滑鹹酥雞粒粒大細適中,炸得脆口同彈牙,好香雞味同滑身,鹹度剛剛好檸檬冬瓜茶大杯,一啖入口好有檸檬同冬瓜甜香味,好搭配,甜度適中

鹹酥雞

粒粒大細適中,炸得脆口同彈牙,好香雞味同滑身,鹹度剛剛好
檸檬冬瓜茶

大杯,一啖入口好有檸檬同冬瓜甜香味,好搭配,甜度適中
2022-09-23
外賣自取
$125 (其他)
2022-10-02 26 瀏覽
位於黃埔既台式外賣店 - 台北人,門面裝修好特別,睇得出花咗好多心思裝修😍,餐廳位置好方便✅佢哋有8款便當,我揀咗雞腳便當,雞髀大大隻啖啖肉,外皮炸到好香脆,配菜有辣菜脯,粟米,滷蛋同粉絲等等,一啲都唔馬虎,滿滿既台灣風味。👍🏻👍🏻仲有好多款台式小食,我叫左臭豆腐試下有配菜一齊食,臭豆腐外脆內軟,配埋椰菜同辣醬好惹味🤤🤤而地瓜球相信大家見到都一定會叫,入面係實心地地瓜蓉,推介👍🏻👍🏻

呢間小店裝修得好靚,見到都覺得心情好好。食物質素高👍🏼💯😋食物有油香得來一啲都唔油膩,職員好親切有禮貌🥰🥰門口有張櫈可以坐喺度等外賣,仲可以影相打卡添😍😍📸🌼雞腿便當$65鹽酥炸雞髀整得好香😋聞到已經好想食!!雞髀大大隻啖啖肉,好香好入味💯出色好多粟米粒🌽送飯食真係一流🤤仲有辣菜匍同椰菜,口感好豐富,油香十足。加埋隻滷蛋好有台灣嘅味道🤤仲有粉絲🤭 飯係珍珠米👍🏼👍🏼🌼跟餐送冬瓜茶好飲解渴,好清甜又唔會太甜。感覺比我之前我在台灣飲到嘅更好飲😀🌼酥炸花枝丸$28好香口 好彈牙🌼鹹酥雞$35外脆內嫩好好食😋充滿胡椒粉同九層塔嘅香味價錢都幾抵👍🏼份量都唔少🤩裝便當嘅袋都好靚便當盒都好靚小店好近黃埔站🚇 ☑️交通方便。
呢間小店裝修得好靚,
見到都覺得心情好好。
食物質素高👍🏼💯😋
食物有油香得來一啲都唔油膩,
職員好親切有禮貌🥰🥰
門口有張櫈可以坐喺度等外賣,
仲可以影相打卡添😍😍📸

🌼雞腿便當$65
鹽酥炸雞髀整得好香😋聞到已經好想食!!
雞髀大大隻啖啖肉,好香好入味💯出色
好多粟米粒🌽送飯食真係一流🤤
仲有辣菜匍同椰菜,口感好豐富,油香十足。
加埋隻滷蛋好有台灣嘅味道🤤
仲有粉絲🤭 飯係珍珠米👍🏼👍🏼

🌼跟餐送冬瓜茶
好飲解渴,好清甜又唔會太甜。
感覺比我之前我在台灣飲到嘅更好飲😀

便當盒都好靚

小店好近黃埔站🚇 ☑️
交通方便。
2022-09-24 27 瀏覽
由台灣人親自主理,木系裝修嘅門面同卡紙設計嘅便當盒,都係台灣特色之一每份便當更配珍珠飯、滷蛋、3款即炒配菜、冬瓜茶*排骨便當 $65外層酥脆之餘仲保持到肉嫩,而且滷蛋入味又爽彈😋*滷豬腳便當 $65豬腳圓碌碌又有骨髓,外觀已經好吸引,食落仲QQ彈彈,嘴黏黏😜 配埋鹵肉汁撈飯一流☺️* 跟餐 冬瓜茶 夠曬清甜滋潤, exactly 就係台灣飲到嘅一模一樣😍另外鋪頭仲有賣少量台灣零食,下次會買黎試下📍台北人 LooBah Taipei九龍紅磡民泰街36號地下K1B舖

每份便當更配珍珠飯、滷蛋、3款即炒配菜、冬瓜茶

*排骨便當 $65
外層酥脆之餘仲保持到肉嫩,而且滷蛋入味又爽彈😋

*滷豬腳便當 $65

* 跟餐 冬瓜茶
夠曬清甜滋潤, exactly 就係台灣飲到嘅一模一樣😍

另外鋪頭仲有賣少量台灣零食,下次會買黎試下

📍台北人 LooBah Taipei
九龍紅磡民泰街36號地下K1B舖
2022-09-23 903 瀏覽
上次行開黃埔見到有間台式便當好吸引, 餐廳名稱: 台北人, 淨係店名好有親切感。今日行街再經過, 一於買個台式便當, 幾年無去台灣, 真係好掛住台灣的美食。小店地址好易搵, 黃埔站A出口, 一出向右行, 不用2分鐘就到。小店只供外賣, 裝修走文青系列, 簡約自然。餐牌有8款便當, 小食及台式飲品。店員友善親切, 我諗緊食邊款台式便當時, 職員主動介紹各款便當。而且充滿笑容健談。最後我揀左 :台式香腸滷肉飯便當 (附送$15飲品) $65 台式臭豆腐 $38檸檬冬瓜茶 $25 (便當補回差價 $10)見到師傅即整便當及台式臭豆腐, 香味濃郁至充滿小店。而且仲有台灣數款零食購買, 好細心。細心位仲有實用外賣袋, 係用不織布袋, 可以循環再用。不錯的意念。台式香腸滷肉飯便當整個便當十分豐富, 皆因每個便當會有3款不同配菜, 今日有粉絲, 粟米粒, 椰菜。滷肉十分惹味易入口, 配上滷肉汁配搭一流。粉絲少辣帶香, 佐飯一流。台式臭豆腐之前係台灣食過臭豆腐有配菜一齊食, 今次都唔例外, 臭豆腐切到細細粒, 香脆可口, 一口一粒, 配埋椰菜及辣醬, 真係食唔到口呀 !檸檬冬瓜茶冬瓜茶係台灣特色飲品,
上次行開黃埔見到有間台式便當好吸引, 餐廳名稱:
台北人

台式香腸滷肉飯便當 (附送$15飲品) $65

台式臭豆腐 $38

檸檬冬瓜茶 $25 (便當補回差價 $10)

檸檬冬瓜茶

冬瓜茶係台灣特色飲品, 真係去到必飲, 而且有消暑去濕, 我要檸檬冬瓜茶, 加上檸檬的味道, 令冬瓜茶味道更突出
檸檬冬瓜茶
邊睇台劇邊嘆台式便當, 品嚐台式檸檬冬瓜茶, 真係一大享受
2022-09-23 18 瀏覽
去黃埔朋友家,經過這間台灣便當見有人在門外給食物拍照📷,聞到好香酥炸味,引不住又點一份外賣試下。雞腿便當 | $65炸雞脾好大隻,有半個便當般大,熱辣辣炸起好香。另有三款每日精選配菜,有木耳、辣菜脯、粉絲及半隻滷水蛋,滷水蛋滷得夠入味,辣菜脯及木耳微辣好惹味。鹹酥雞 | $35既然聞到酥炸香味,當然少不了點份鹽酥雞。雞肉放在紙袋內,大約有八粒。炸得香脆,紙袋幫忙吸了油。檸檬冬瓜茶 | 跟餐+$10跟餐配的是袋裝冬瓜茶,如要轉其他飲品可補回差價。其他的特飲以自家樽裝為主,沒有冰不會減淡味道。食得熱氣野多,配杯冬瓜茶降下火,味道甜甜的。

雞腿便當 | $65

鹹酥雞 | $35

檸檬冬瓜茶 | 跟餐+$10
食得熱氣野多,配杯冬瓜茶降下火,味道甜甜的。
5 分鐘 (外賣自取)
2022-09-20 31 瀏覽
今日想食台灣便當,  所以喺台北人買咗便當外賣食! 黃埔站a出口步行一分鐘就到!阿嬤便當有八款選擇,  我就揀咗台式蝦捲便當 ! 有椰菜,粉絲,粟米,蛋,蝦卷同埋飯! 蝦卷有四條, 食得出有鮮味, 甜甜地,粉絲就比較辣,  但係連埋粟米同椰菜一齊食,  就中和返辣嘅程度!  粟米爽脆,  椰菜比較鮮甜淋身! 台式小食有好多款式,又有臭豆腐,見到有鹹酥雞都好吸引所以就揀咗! 鹹酥雞有多粒係用雞胸肉做嘅 , 所以會比較鞋身但係都相對比較健康, 醃得好入味,炸得脆卜卜 ,好惹味! 便當會送15蚊飲品(冬瓜茶), 升級特製飲品補差價即可!特製飲品阿嬤QQ果鮮奶茶 🤩奶茶味道濃沃但又不會太甜而且有啫喱,好彈牙有口感!🥰

阿嬤便當有八款選擇,  我就揀咗台式蝦捲便當 !

便當會送15蚊飲品(冬瓜茶), 升級特製飲品補差價即可!
特製飲品
阿嬤QQ果鮮奶茶 🤩
奶茶味道濃沃但又不會太甜而且有啫喱,好彈牙有口感!🥰

2022-09-15 18 瀏覽
最近睇到介紹 喺紅磡開咗一間台式便當店 將台鐵便當嘅口味帶過嚟香港🥢一於嚟試吓 睇吓係咪搵得返台灣正宗風味小小嘅店舖以木系裝修 簡潔舒適 有啲溫馨嘅感覺💕原來除咗便當之外 仲有其他地道小食同飲品 既然我係衝住便當而嚟 一次過買咗兩款嚟試▪️雞腿便當▫️台式香腸滷肉飯便當當日下午4點左右去到 排骨已經賣晒喇 想食好嘢真係記得趁早🥲便當嘅包裝好精緻 用木盒仔裝住 一打開已經流晒口水🤤首先雞腿好大隻 炸到金黃色 雞皮夠薄 中間嘅肉嫩滑多汁 調味亦都啱啱好 而香腸都經過油炸 外層好脆而且特別香 滷肉份量好多 絕對夠撈晒成個飯🍚每份便當都會跟咗三款配菜 我今次就有高麗菜蘿蔔絲/粉絲同埋豆瓣醬黑木耳 好豐富 送嘅冬瓜茶消暑一流 啱晒夏天飲個飯盒本身望落去細細地 點知食完都幾飽🤰🏻呢個價錢食到咁豐富好味嘅一餐 性價比絕對係高

▪️雞腿便當
▫️台式香腸滷肉飯便當

2022-09-15 24 瀏覽
去黃埔站工作,做完野都成2點,去了「台北人」買外賣先。餐廳專賣台式便當,仲有台式小食同飲品等,任君選擇。門外貼心有數個坐位比客人坐 等外賣,值得一讚。叫了「滷豬腳便當」$65,有兩大只滷水豬腳,半隻滷水蛋,仲有三款配菜,什是豐富。豬腳好入味,入口是滿滿的骨膠原,啖啖肉,好正都好香,好軟淋又好入味。配菜也絕不馬虎,有粉絲,炒雜菜等等,滿足的口感。滷水蛋半隻,都好入味。仲要讚一讚米飯是珍珠米,配上微甜的滷水汁,我成個飯盒食晒!下次要試埋炸雞腿便當!好肚餓仲叫蛋餅,選了吞拿魚加芝士,即叫即整。芝士做到少少拉絲,芝味十足,配上吞拿魚,口感好豐富,再加上訂製的台式醬汁,好有台灣風味。最後還加錢升級了做冬瓜鮮奶,用上了日本的,好足牛奶香,不會太甜,但係大致都好抵飲又解渴。