2022-04-15 41 瀏覽
好耐都冇試過堂食,呢一餐揀咗充滿台灣風味嘅「台北車站」。整間餐廳以台北車站為主題,店舖牆身貼有台灣火車相片,連座位都好像車廂似的👍🏻!蠔王薯仔炆雞雞好入味,薯仔有誠意,先煎後炆,所以咬嘅時候外脆內軟,醬汁味道濃郁,送飯吃一流!酸菜魚片我自己係酸菜嘅Fans,今次有埋魚片,非常正!魚片鮮甜,另外配有雲耳、大豆芽、蓮藕,極度令人胃口大開!草莓珍珠未飲已經覺得呢個飲品好夢幻🥰,飲咗一啖,覺得個草莓味好突出!整體口感幼滑,珍珠Q彈,十分推介!柚子蜜甜甜酸酸的柚子味非常清新,甜度適中,味道令人胃口大增!

好耐都冇試過堂食,呢一餐揀咗充滿台灣風味嘅「台北車站」。

蠔王薯仔炆雞

酸菜魚片

草莓珍珠

柚子蜜
甜甜酸酸的柚子味非常清新,甜度適中,味道令人胃口大增!
  • 酸菜魚片
2022-04-14 49 瀏覽
屋企附近開左間新餐廳~顧名思義食台灣野。我同fd 子開心些牙2個午餐:🐠酸菜魚 $5️⃣9️⃣午餐黎講份量都幾多~包括魚塊,好似2人份咁。。。抵食呀!但略嫌淡左d~無咩魚味,酸菜亦唔係好突出。定係台版既味道唔同d🤔不過呢個價錢,質素算唔錯🍜 牛肉麵 $6️⃣1️⃣呢碗麵同樣份量多,我幾鍾意個麵質~扁身得黎既幼滑。留意返個麵會索晒湯汁,記得趁熱食,牛肉都有五大塊,質素還好。至於湯底,少有地唔太甜,如果再重啲牛味就好啦🥤跟餐飲品+$6️⃣加6蚊就有大大杯柚子蜜同水蜜桃紅茶,真心讚👍最緊要唔太甜,飲完唔會仲口渴~

🐠酸菜魚 $5️⃣9️⃣

🍜 牛肉麵 $6️⃣1️⃣

🥤跟餐飲品+$6️⃣
2022-04-13 31 瀏覽
以為台北車站淨係食鐵路便當?咁你就錯啦,入邊除咗有台式既野,仲有港式既炒粉麵飯,而且質素一啲都唔差添。餐廳設計成火車車廂🚇,坐喺卡位嘅時候真係好似喺火車上面食飯一樣,好有feel🤣麻辣烤魚🐟連烤一齊上一啲都唔馬虎,配料有蓮藕、萵筍、雲耳、豆芽,佢既麻辣係調較返香港人口味,唔會辣到飛起,好惹味,魚肉炸過吸晒啲汁仲滑身,食清哂,仲要係原條魚跟埋飯同嘢飲都係$66 ,真係好抵食🍍 鳳梨甜酸肉用新鮮嘅鳳梨製作,配埋洋蔥、紅椒、青椒一齊煮,酸酸甜甜啖啖肉,用嚟配飯食好開胃無糖既冷泡烏龍茶好香,好解渴。草莓珍珠奶茶🧋粉紅色嘅珍珠奶茶上面仲有cream成件事好夢幻,好香草莓🍓嘅味道,加埋珍珠台式感覺返哂黎

2022-04-12
午餐
2022-02-27 154 瀏覽
台式滷肉飯連熱飲外賣折完$47宣傳嘅相片好吸引買返嚟就完全另外一回事滷肉飯當然只有滷肉同埋配菜,重點就係滷肉好唔好食台北車站的滷肉飯的出品就唔合格望顏色都知道味道淡而無味實際上食落去都係,只係有少少鹹味,冇正宗滷肉飯嘅滷水香味配菜有滷水豆腐同埋蛋滷水豆腐一樣都係只係得鹹味冇香味蛋就淡而無味俾咗$47都唔知食咗啲乜$47絕對有其他選擇經一事長一智,食台灣嘢都係去返啲專門賣台灣嘢的地方,見佢餐牌就知做得好雜絕對冇下次
台式滷肉飯連熱飲外賣折完$47
宣傳嘅相片好吸引
買返嚟就完全另外一回事

滷肉飯當然只有滷肉同埋配菜,
重點就係滷肉好唔好食
台北車站的滷肉飯的出品就唔合格
望顏色都知道味道淡而無味
實際上食落去都係,只係有少少鹹味,冇正宗滷肉飯嘅滷水香味

配菜有滷水豆腐同埋蛋

台灣滷肉飯

2022-02-27
外賣自取
2022-02-22 104 瀏覽
因為公司問題休息幾日,天氣又凍又落雨所以午餐買外賣!大家要先睇清楚餐牌,因為🐼將價推高再做折,我攞外賣嘅時候先見到餐廳自己有$100 / 9折!柱候牛腩炒河 $56份量多,仲有1/3嘅河粉留返夜晚食牛腩應該係牛肋條,咬落有少少韌,不過算爽,另味道清淡,重點佢起碼有7條咁多,仲要唔細,而且包飲品!

柱候牛腩炒河 $56
份量多,仲有1/3嘅河粉留返夜晚食

2022-02-22
外賣自取
2022-02-12 165 瀏覽
Super amazing! 66蚊有得食麻辣烤魚,雖然醬料一般,但配菜超多,兩個人食都得,真心抵!加12蚊有珍珠奶茶,味道都正常。值得一讚既係枱上有tissue,唔洗比錢買pocket tissue, 貼心~
麻辣烤魚

加12蚊有珍珠奶茶,味道都正常。

麻辣烤魚
Tai Pei Station❤️ My Lunch Time being with Mum💫..呢日約左媽咪食個lunch,發現區內多左一間台式餐廳🥢,午市套餐好抵食,而且新裝修感覺舒服又多卡位,人不多靜靜地可以舒服食個lunch & 聊聊天。套餐價錢真係好親民,而且份量不少喔,已經包左主食+白飯+飲品。每日都有精選推介ABCDEF 餐任君選擇,岩晒選擇困難症既朋友👻。今次食左ll (跟爐) $61 🐮原鍋上有鑊氣又保溫,配料跟上青紅椒、洋蔥、薯仔,豐富又惹味。ll (跟爐) $66 🐟原條煎香既烤魚大大條😳,肉質嫩滑不太辣,份量十足,呢個價錢好抵食啊啊啊。2個餸都好岩拌飯吃,飯筒既我🍚,一碗飯好快被我吃光光。而飲品點左 ll & ll $27 each 台式飲品不能少。味道唔算好突出但珍珠煙韌有咬口喔。..×××××ש將軍澳貿業路8號新都城中心一期地下G25號舖..

今次食左l[香辣干鍋牛肉]l (跟爐) $61 🐮原鍋上有鑊氣又保溫,配料跟上青紅椒、洋蔥、薯仔,豐富又惹味。

l[麻辣烤魚]l (跟爐) $66 🐟原條煎香既烤魚大大條😳,肉質嫩滑不太辣,份量十足,呢個價錢好抵食啊啊啊。2個餸都好岩拌飯吃,飯筒既我🍚,一碗飯好快被我吃光光。

而飲品點左 l[香芋珍珠奶茶]l & l[草莓珍珠奶茶]l $27 each 台式飲品不能少。味道唔算好突出但珍珠煙韌有咬口喔。
×××[台北車站 -TaiPei Station]×××
©將軍澳貿業路8號新都城中心一期地下G25號舖
2022-02-07 111 瀏覽
台北車站🚂寶林新開左間台灣菜餐廳😍 諗諗吓附近都好似無呢類餐廳新裝修係幾好坐😌 ▫️麻辣烤魚🌶 ($66)佢每星期都有精選推介 呢個價錢都算相宜原條烤魚放喺爐上滾😯Lunch食到咁 性價比真係高😂 條魚先炸過 再加入蓮藕、大豆芽、木耳、芫茜🤤 味道屬少辣 魚肉好滑 魚骨較多 要啜下啜下咁食😂套餐仲配一大碗白飯 好滿足呀😍▫️香芋珍珠奶茶 (套餐+$12)珍珠夠煙韌 香芋味都幾出😍特飲夠大杯 又可以解下辣😀
台北車站🚂

寶林新開左間台灣菜餐廳😍
諗諗吓附近都好似無呢類餐廳
新裝修係幾好坐😌

▫️麻辣烤魚🌶 ($66)
佢每星期都有精選推介 呢個價錢都算相宜
原條烤魚放喺爐上滾😯
Lunch食到咁 性價比真係高😂
條魚先炸過 再加入蓮藕、大豆芽、
木耳、芫茜🤤 味道屬少辣
魚肉好滑 魚骨較多 要啜下啜下咁食😂
套餐仲配一大碗白飯 好滿足呀😍

▫️香芋珍珠奶茶 (套餐+$12)
珍珠夠煙韌 香芋味都幾出😍
特飲夠大杯 又可以解下辣😀
2022-02-02 100 瀏覽
台灣菜我第一時間一定諗起滷肉飯不過今次我想轉轉口味試下炒銀針粉叫咗個海鮮炒銀針粉,配料都多有魷魚,蝦,同鯇魚片;配上甜醬油炒味道啱啱好唔會好咸!銀針粉上配上芫茜充滿特色小食,配上花椒汁酸甜醋非常開胃!叫咗個刀削牛肉麵,刀削麵十分幼滑牛肉幼嫩!配上胡蘿蔔甜味濃厚 。最後叫咗個醉炒三杯雞煲,雞塊滑嫩入味配上燈籠椒炒香味濃厚,再加上芫茜調味十分夾!
台灣菜我第一時間一定諗起滷肉飯
不過今次我想轉轉口味試下炒銀針粉
小食,配上花椒汁酸甜醋非常開胃!
最後叫咗個醉炒三杯雞煲,雞塊滑嫩入味
配上燈籠椒炒香味濃厚,再加上芫茜調味十分夾!
2022-02-01 79 瀏覽
諗住試吓新嘢,點知中咗伏湯底只有咸味,牛肉銀到阿媽唔認得仲夠膽講係招牌菜,咁嘅款應該畀人拆招牌唔怪之得大大間但冇乜顧客,正常新開嘅一定排長龍絕對令人失望,以後唔會再食呢間
諗住試吓新嘢,點知中咗伏
湯底只有咸味,牛肉銀到阿媽唔認得
仲夠膽講係招牌菜,咁嘅款應該畀人拆招牌
唔怪之得大大間但冇乜顧客,正常新開嘅一定排長龍

絕對令人失望,以後唔會再食呢間
2022-01-26 85 瀏覽
基本上兩年以上冇去台灣啦,好掛住台灣美食屋企附近開左【台北車站】主題餐廳~裝修令你覺得置身🇹🇼台北車站當中🚞打開餐牌~勁多超地道台灣風味美食同地方小菜兩個出嚟食飯我哋叫咗煙燻章茶鴨 & 鳳梨甜酸肉煙燻章茶鴨超香口,鴨肉鬆香。沒有一絲嘅肥膩感,真係食到停唔到口👍🏻而鳳梨甜酸肉酸甜度適中,好開胃嘅餸菜👍🏻如果再多啲菠蘿就好啦🤣我實在太鍾意食點一杯台式飲品作結~我好鍾意佢杯薑母茶,飲完成身暖粒粒💕
基本上兩年以上冇去台灣啦,好掛住台灣美食

屋企附近開左【台北車站】主題餐廳~

裝修令你覺得置身🇹🇼台北車站當中🚞
打開餐牌~勁多超地道台灣風味美食同地方小菜

兩個出嚟食飯
我哋叫咗煙燻章茶鴨 & 鳳梨甜酸肉

煙燻章茶鴨超香口,鴨肉鬆香。
沒有一絲嘅肥膩感,真係食到停唔到口👍🏻

而鳳梨甜酸肉酸甜度適中,好開胃嘅餸菜👍🏻
如果再多啲菠蘿就好啦🤣
我實在太鍾意食

點一杯台式飲品作結~
我好鍾意佢杯薑母茶,飲完成身暖粒粒💕

2022-01-21 81 瀏覽
🌔🌔《台北車站》[@sofood_sogood_sochill]⬅️喜歡及支持請follow🤗自從又禁晚市堂食之後,一係就係外賣😑,一係就提早食晚飯😐。今日呀大人叫肚餓,下午5⃣️點鐘左右我哋就走入一間台式餐廳🍴,趁6⃣️點前食返個熱飯先😎!🚗🚖🚔🦼🛺🚲🚞🚒🚋🚕🚐🚚🚙🚃 香辣干鍋雞 配白飯 HK$61🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘連酒精爐🔥上枱,香噴噴暖笠笠☺️,干鍋雞🐣本身已經炒得好夠火候🔥,大大鍋!除了🐥雞球之外,還有呀大人至愛嘅香爆薯仔🥔和洋蔥🧅!完全可以送幾碗熱辣辣嘅白飯🍚😋!🚃 招牌台灣牛肉刀削麵 HK$72🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘叫得招牌菜當然要點嚟試吓啦,刀削麵🍜份量亦絕對不少。5⃣️大件牛肉🐮,厚切大大舊!食落淆肉質感強,五香味濃郁😋👍🏻!不鞋不硬,鬆軟、肉汁💦豐富😍😋👍🏻,肚住餓食也會覺得很Full🥳🍜!🚃 草莓珍珠奶茶🧋+HK$12🚃 香芋珍珠奶茶🧋+Hk$12🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🔘🚗🚖🚔🦼🛺🚲🚞🚒🚋🚕🚐🚚🚙順便提一提,台北車站餐廳🍴的6⃣️點晚市外賣自取,還有7⃣️5⃣️折優惠!本身佢d價錢已經好親民,但如果想再抵食d,也可以買佢哋嘅電子現金卷,即刻有7⃣️折優惠添😍!限時gaaa!🚌 台北車
🌔🌔

🚃 香芋珍珠奶茶🧋+Hk$12

🚗🚖🚔🦼🛺🚲🚞🚒🚋🚕🚐🚚🚙

🚌 台北車站
🚗 將軍澳新都城中心一期商場地下G25號舖

#SofoodSogoodsochill #台北車站 #將軍澳美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood

2022-01-17 92 瀏覽
茶餐廳快食, 餐廳叫台北車站,禁堂食前快食一餐叫左2杯台式茶飲下,一支係冷泡茶一杯綠茶,唔太甜小炒2款,生炒骨,夠獲氣,炸到香脆,酸甜汁唔太水,剛好掛係炸排骨上份量唔算多,不過炒得夠乾爽,食起黎脆身有肉汁配埋白飯食岩岩好薯仔牛柳粒,蜜糖但無黑椒,食起黎相對無咁惹味,牛柳一口SIZE牛肉嫩滑,份量超多,成件扒咁多肉,薯仔走油帶點脆,都係無咩油,炒功一流平實平凡茶記,但2款小炒都OK唔錯,抵食,可以一試台北車站 將軍澳貿業路8號新都城中心一期地下G25號舖#茶餐廳 #將軍澳美食 #外賣 #禁堂食 #下午茶 #晚市
茶餐廳快食, 餐廳叫台北車站,禁堂食前快食一餐
叫左2杯台式茶飲下,一支係冷泡茶一杯綠茶,唔太甜

份量唔算多,不過炒得夠乾爽,食起黎脆身有肉汁
配埋白飯食岩岩好

平實平凡茶記,但2款小炒都OK唔錯,抵食,可以一試
台北車站
將軍澳貿業路8號新都城中心一期地下G25號舖

#茶餐廳 #將軍澳美食 #外賣 #禁堂食 #下午茶 #晚市
今日嚟到將軍澳搵食,比我發現咗一間好抵食嘅餐廳叫「台北車站」💕點解話佢抵食? 因為佢一個餐都係$56-$66❤️ 而且仲份量十足❤️等我介紹返啦「台北車站」位置係寶琳站B/C出口一出直行2分鐘就到👍🏻非常方便易搵👍🏻餐廳入面開揚寬闊,坐位設計成車卡咁,再入D位置就設計成車箱位置咁❤️一入門口見到個個都一爐爐魚咁食,遠處都聞到椒麻香味就即刻問下侍應佢哋食緊啲乜嘢,侍應介紹翻原來係佢哋嘅每日精選,望一望個餐牌都只係$66 ,諗都唔諗就叫左😂朋友仔就話佢食清啲食涼瓜炒蛋😌仲可以+$5轉滷肉飯😋➡️涼瓜炒蛋涼瓜即係苦瓜,我自己唔食苦瓜,因為怕苦,但哩個苦瓜一D都唔苦,仲好爽添💕 雞蛋炒得好滑好香👍🏻熟度剛好,火喉拿捏得好好👍🏻➡️麻辣烤魚(跟爐)未上枱遠處已經聞到烤魚嘅椒麻味🤤 魚先油炸再放入爐中,魚皮微焦,內面魚肉鮮嫩❤️ 配埋麻辣湯汁非常開胃👍🏻 我哋仲叫咗兩款飲品,一杯係椰香珍珠,椰香味十足,珍珠Q彈❤️另外係冷泡玄米煎茶,剛好解烤魚嘅油膩感❤ 下次黎寶琳一定會再食☺️

➡️涼瓜炒蛋

➡️麻辣烤魚(跟爐)

下次黎寶琳一定會再食☺️

2022-01-11 101 瀏覽
想簡簡單單喺將軍澳食個午餐,台北車站就係不二之選,每日精選推介,今日係星期二,同事揀咗兩個午餐,平靚正。芙蓉煎蛋飯$56芙蓉蛋裏面有芽菜、火腿及蝦仁,炒得好香口,配白飯食一流,健康美味。鳳梨甜酸肉$58醬汁酸酸甜甜,有唔少份量嘅肉,配菜有鳳梨、青椒、紅椒及洋蔥,特別開胃醒神。野飲滋養系列加$6菊花蜜水蜜桃紅茶飲品出色,水蜜桃紅茶好好飲,菊花蜜都唔錯。整體而言唔錯,除咗港式茶餐廳食物之外,仲有台灣美食,我見過滷肉飯都唔錯下次要試吓。

芙蓉煎蛋飯$56

鳳梨甜酸肉$58

野飲滋養系列加$6
菊花蜜
水蜜桃紅茶
飲品出色,水蜜桃紅茶好好飲,菊花蜜都唔錯。