2007-07-01 27 瀏覽
我和男朋友兩人,一人叫紅燒牛肉麵,一人叫皮蛋痩肉粥.牛肉麵:牛肉無咩特別,麵條不入味,湯底不野味.(四十幾蚊)皮蛋痩肉粥:淡而無味,海皇粥店好食過佢!(三十幾蚊)呢間野,貴得黎唔好食,衰過茶餐廳,餐牌又日文又英文,專呃遊客.四圍仲放哂顯示世界各地的鐘,可惜好多都唔準,嚇死人!廁所好窄好污糟!以後都唔去!
我和男朋友兩人,一人叫紅燒牛肉麵,一人叫皮蛋痩肉粥.
牛肉麵:牛肉無咩特別,麵條不入味,湯底不野味.(四十幾蚊)
皮蛋痩肉粥:淡而無味,海皇粥店好食過佢!(三十幾蚊)

四圍仲放哂顯示世界各地的鐘,可惜好多都唔準,嚇死人!
廁所好窄好污糟!

以後都唔去!
2007-02-02 20 瀏覽
左邊門係台灣牛肉麵,右邊門係中國廚房,唔……咁亂,都應該唔多正宗gar la, 不過成日行還過都無試過就試下咁la~台灣牛肉麵要成39蚊好以唔係好抵,有午餐優惠既就29至33,不過餐牌下端寫住"茶錢每位兩二,另收加一"!!!!!,有d除巧wor!!!!!叫左一個蝦醬排骨飯,及滑蛋叉燒飯等左差不多十分鐘到,有一位阿姐捧住一碟喊魚雞粒炒飯想放低,我地就話我地叫左蝦醬排骨飯,佢竟然話"無排骨飯gor wor,得雞gar ja....",我地好肯定我地係跟住個餐牌叫既,of coz 同佢講我地無叫個飯,佢好以好不滿咁,咁arm 幫我地落單個經理行過,我地就同佢講,佢無應我地,只係唔知同個阿姐唔知講左d咩阿姐就走左,我地完全唔知發生咩事,一句對唔住都無,一句"盡快上番俾你"都無!!!再等多五分鐘,滑蛋叉燒飯到,個樣已經唔係好,d叉燒非常薄,食落好喊!!個"滑蛋"得生粉,好小蛋,好難食!!!!食左三份一已經難食到食唔落!!再過多十分鐘個蝦醬排骨飯都未到,同waiter 講聽完就行左去,一句交代都無!!!!把鬼火!!除消個飯俾錢走!!個飯29加兩位茶錢加一36!!!好唔抵!!!!!!so bad!!

叫左一個蝦醬排骨飯,及滑蛋叉燒飯

食左三份一已經難食到食唔落!!

把鬼火!!除消個飯俾錢走!!

個飯29加兩位茶錢加一36!!!好唔抵!!!!!!

so bad!!!!!!!!!!!!!見到隔離台既叉雞飯都唔多靚。

black listed!!!!!!!!! 過隔離怡園好好多!
2006-12-06 3 瀏覽
一個晴朗的星期六下晝,行街前要醫一醫肚。廣東道較就腳,雖知近來糖朝水準直線下滑,但都想再一試;未到門口已經迫爆。只好揀隔籬的牛肉麵。1)紅燒牛筋麵除了牛筋與麵之外,只得幾片蔥,賣相很寡,牛筋做得幾腍,完全沒有一件會韌或黐牙,算係啎錯,不過總覺沒有吃牛筋那總質感,很難形容。尐上海粗麵分量幾多,分分鐘食啎晒。2)四川擔擔麵沒有伸手去試,不予置評。3)紅油抄手紅油一般就只有紅油,少甜但其實不太辣的,這裏的紅油卻加上了少許花生醬,食落口的味道散亂了,又甜又辣的,其實平實一點,只有紅油的簡簡單單已經夠了。4)醉香雞五十多圓一碟,但半隻也沒有,一尐都啎平。不過酒的香味幾出,而肉質無雞味是預計之內,滑補了數。此店有好多大陸客光顧,隔籬檯全身穿巴巴利的大陸女人,竟然問也沒有問就取走筆者那檯的煙灰缸,非常沒有禮貌。用與不用也好,都不能接受不問自取!連侍應來收紙巾也先問過食客要不要,那個女人真係豈此理,當然要立即討回!話說回頭,這與此店沒有關係,但就是留下不愉快的經歷。

1)紅燒牛筋麵
2)四川擔擔麵
沒有伸手去試,不予置評。
3)紅油抄手
4)醉香雞

早幾日經過這裡,辣椒女話不如試試這間吧,之後便入去了。因唔多肚餓,我們只叫了兩個小菜,包括:叉燒燒肉和粉絲什菜煲。叉燒燒肉- 叉燒又韌又瘦,真係要好有牙力才可以咬得到,食了幾舊,咬到牙都軟,最終都放棄了;燒肉明顯是返焗的,雖然外皮幾脆,但肉質一樣唔得,死實實,但總比叉燒好一點。粉絲什菜煲- 菜還算新鮮,幾隻蝦米仔也幾香,算係合格啦!如這味菜都差,就真係幾過份了。價錢一d都唔平,食物質數唔成正比,唔多值得再試。

價錢一d都唔平,食物質數唔成正比,唔多值得再試。
2006-10-01 5 瀏覽
午飯沒有約,想坐船,獨個兒去了尖沙咀。一個人的午餐,吃什麼也可以,就隨便的去吃碗牛肉麵。這裡的午市,可真多人,眼見除了辦公室的白領外,還有不少的外地遊客。牛肉麵是招牌菜,就叫來試試。牛肉麵,就真的是幾塊牛肉加麵,一點別的配菜也沒有,不知何解,感覺硬是係幾「寒酸」。喝口湯,不算甜美,「毓民」的比這裡鮮美,「大婆」的也比這裡好,也不說有沒有味精了;牛肉是牛展的部份,炆得非常之軟腍,但卻沒有什麼鮮甜味。始終牛肉要炆得又腍又入味,而又保持口感,是要點功夫的,這裡的就是炆得腍但不夠入味,而口感亦有點「散修修」的,作為招牌菜,不太對頭。滿場都是客,幾位阿姐的招呼都好極有譜。事實上是叫人添茶也有相當難度,茶錢一蚊,只提供一杯茶,合理與否,見仁見智。埋單42蚊,不是貴,但不會再來。

埋單42蚊,不是貴,但不會再來。
2006-09-13 8 瀏覽
food is poor quality...price is way too expensive..fried chicken was cold when they serve it,no one refill tea even asked many times...waitress pretend to be busy but in fact doing nothing......conclusion: will not go again, waste of stomach space; and also quite amaze such poor place can exist in canton road.
food is poor quality...
price is way too expensive..

2006-09-12 4 瀏覽
睇左li個網都有一段日子~~~今日第一次黎留食評!!li個係我第二個食評~~昨日同女朋友專登去搵li間野~~~門口果然唔小人呀!!!我地第一次黎~~無叫兩人餐~~~叫左一個魯肉飯,燕餃擔擔麵AND一個牛肉拼牛根!!!果然不錯呀!!!我記得係食評中見到個人話LI度既魯肉飯仲好味過係台灣食!!仲唔到同一番話會係我男朋友口中講出~~~呵!!!睇黎我地仲會再來呀~~~我個人比較鐘意擔擔麵個湯!!好味~~
睇左li個網都有一段日子~~~今日第一次黎留食評!!
li個係我第二個食評~~
昨日同女朋友專登去搵li間野~~~門口果然唔小人呀!!!
我個人比較鐘意擔擔麵個湯!!好味~~

2006-09-01 9 瀏覽
i think this restaurant is way way over priced; seating really uncomfortable..food is not the worst i have had...but definitely below average...when I look at the bill...wow...they add little bit of this and that...2 persons for $300 with nothing eaten...I have told my friends not to go....
2006-09-01 13 瀏覽
第一次去我有好多欣賞及讚揚,第二次去覺得都ok啦,第三次去覺得失望。感覺水準下降。環境裝修都幾好,幾有中國特色,可能因為吸引遊客。在尖咀地少人多做生意,坐得迫是人之常情,我也體諒生意難做。服務方面由第一次去到第三次,都是麻麻地,感受不了殷勤招待,無論對遊客或港人都是一樣,除了收錢那位會好聲好氣多笑容外,其餘的...唉。不過,值得欣賞的是上菜速度幾快。餐牌上的選擇都幾多,餐牌分中國廚房及台灣廚房兩本,分別是兩國(不知我這樣說是否政治正確)不同的菜餚。我最欣賞這裡的牛肉麵,紅燒牛肉及清燉牛肉都不錯,麵的質素很好,既有口感又能與牛及湯互相配合,成為一碗恰到好處的牛肉麵。可惜,最近食個次,已經遜色了,牛肉唔夠淋入味、湯唔夠熱,麵就仍幾好。紅燒牛肉還軟過清燉的,問你死未。曾幾何時,我去台灣到當地的牛肉麵店食牛肉麵,感覺香港這店的還要好,可惜現在已經光景不再。兩個人叫了兩碗麵,一碟菜及一碟醉雞,竟然都要二百幾先走得,好唔抵。碟醉雞既唔夠酒味,隻雞又唔靚,反而係碟炒菜最好,點得咁大間食店,馳名的菜色不及一碟炒菜,很難接受呢。我猜我不會再去,除非它有所改善。

我猜我不會再去,除非它有所改善。
2006-08-20 16 瀏覽
去完food expo之後,買左2大袋,搭船到尖沙咀,本身諗住食沙嗲王(因為有coupon),但係老婆話想試下台灣牛肉麵,於是便來了。點了:1.排骨麵2.紅燒牛肉麵老婆覺得幾好食,湯都幾好味,雖然有味精。不過份量不太多,牛肉只有3舊,排骨放在湯裡,我比較鍾意分開上。價錢唔係好平個d,收茶芥&花生,不過地方就腳咁解。

點了:

1.排骨麵
2.紅燒牛肉麵

價錢唔係好平個d,收茶芥&花生,不過地方就腳咁解。

2006-08-02 9 瀏覽
Lunch 見落雨,求求其其就入o左呢度!1) 秘製無骨海南雞飯$38~ 海南雞飯的飯不是油飯~ 落單時千叮萬囑不要雞胸,雞背也沒有問題,待應確定多次"ok",最終全碟雞胸2) 菜肉雲吞面~ 不是上海面,是普通油面,鹼水味重得不能入口~ 湯底無味~ 雲吞有羶味,不能入口3) 排骨擔擔面$36~ 不是上海面,是普通油面,鹼水味重得不能入口~ 不是正宗擔擔面,味道很怪
Lunch 見落雨,求求其其就入o左呢度!

1) 秘製無骨海南雞飯$38
~ 海南雞飯的飯不是油飯

2) 菜肉雲吞面
~ 不是上海面,是普通油面,鹼水味重得不能入口
~ 湯底無味
~ 雲吞有羶味,不能入口

3) 排骨擔擔面$36
~ 不是上海面,是普通油面,鹼水味重得不能入口
~ 不是正宗擔擔面,味道很怪
朋友提議黎呢度食, 話ok好味要等位, 都冇乜所謂, 反正唔係等太耐我地坐卡位, 對面有一對中年男女就快走佢地走之後阿姐黎收茶, 冇問邊壺茶係我地o既就收左, 結果咪收錯左囉-___-"我點左四川擔擔麵, 朋友點左紅燒牛肉麵, 大家都要小辣兩碗味道都唔錯, 不過份量就少左d, 不過對於細食o既我都足夠架喇擔擔麵o既肉碎好少, 撈完之後得幾點肉碎見到-___-"朋友o既牛肉麵, 得3舊牛肉, 不過都算大舊o既互相交換黎食, 一齊食我果碗先, 點知發覺得少少"麻"o既感覺, 唔多覺"辣", 但係一食我朋友果碗, 我食左半碗仔都覺得辣好多-___-" 朋友食到一半更加要飲成杯茶解辣, 我地對辣o既容忍力係差唔多o既。大家都好無奈順帶一提, 佢地d花生好鹹, 但係我唔覺唔覺食兜食晒..XDD呢度好就好在唔會趕你走但係, 其實以呢個味道同份量黎睇, 唔太值呢個價錢囉
朋友提議黎呢度食, 話ok好味

要等位, 都冇乜所謂, 反正唔係等太耐

我地坐卡位, 對面有一對中年男女就快走

我點左四川擔擔麵, 朋友點左紅燒牛肉麵, 大家都要小辣

擔擔麵o既肉碎好少, 撈完之後得幾點肉碎見到-___-"
朋友o既牛肉麵, 得3舊牛肉, 不過都算大舊o既

呢度好就好在唔會趕你走
但係, 其實以呢個味道同份量黎睇, 唔太值呢個價錢囉
2006-07-15 9 瀏覽
因為睇完戲見間嘢就腳又好似好多人幫襯,以為都ok咪諗住試吓.點知間餐廳好唔掂, d碗同匙都有飯漬. 又收茶介加一, 但係食物又唔得. 一定無下次.
2006-07-08 2 瀏覽
尋日放工同老公路過,諗起想食牛肉麵,於是入咗去幫襯。隨意叫咗紅燒牛肉麵、紅燒牛筋牛肉麵同埋黃芥煙鴨胸。麵送上來已覺不妙,D牛展"一岩一忽",咬落鞋口不特止,仲要係冇味(包括調味同埋牛味),好明顯D牛展新鮮極有限。D麵都唔好得去邊,唔滑又唔索湯汁,攪到我食到一半都唔想食。至於黃芥煙鴨胸,感覺就係等如响百佳惠康買pack煙鴨胸分開兩餐食,食果陣叮熱點黃芥辣醬一樣,死未?此店擺明開嚟呃錢,2碗麵加碟鴨胸埋單成佰五蚊,又茶芥又加一。睇見此食評口既朋友,我勸你免得過都唔好試,費事學我一樣食完呻笨。
尋日放工同老公路過,諗起想食牛肉麵,於是入咗去幫襯。
2006-05-09 9 瀏覽
開得在廣東道都明知係貴過平時台式店,但都要試.1.紅燒牛肉牛筋麵--牛筋都幾大舊,OK.牛肉似牛腩,唔掂2.台式牛肉麵--普通3.砵酒焗生蠔--好多油,d蠔好細隻,成bowl野都無味.
開得在廣東道都明知係貴過平時台式店,但都要試.
1.紅燒牛肉牛筋麵--牛筋都幾大舊,OK.牛肉似牛腩,唔掂
2.台式牛肉麵--普通
3.砵酒焗生蠔--好多油,d蠔好細隻,成bowl野都無味.