2021-06-27
途經旺角見到依間台灣野好eye catching而食評幾唔錯即刻去懷念一下台灣味先,裝修真心讚,好多台灣用語靚靚裝飾,令人好有台灣feel餐牌就以台灣主食為主,肉燥飯、牛肉麵等等,加埋啲街頭小食,鹽酥雞等水吧亦有手搖飲品,一應俱全紅燒牛筋牛肉麵(如果改埋叫半筋半肉就更更更台灣lu),賣相唔錯湯底好濃既感覺,粗麵有手打口感,有咬口既麵身,個湯都幾有牛味既同紅燒味都配合得唔錯牛腩好腍好入味,調味同肉質都相當唔錯非常值得一試牛筋都好大舊但非常腍,入口溶化,好似食花膠咁真心高質既半筋半肉椒鹽排骨肉燥飯,肉燥飯好乾身同較硬,飯都好硬(而其實點解係台灣食肉燥飯好食啲其中一個原因就係台灣全部都係珍珠米,夾肉燥同魯肉都會好食好多),椒鹽排骨真係唔明椒鹽左係邊但味道又算唔錯,改做「秘制汁煮排骨」就完美飲返啖芝士奶蓋,有沉積物(如果你整過奶蓋就知係未打得匀晒即)飲返另一杯藍莓紅茶反而仲好,最後試埋鹽酥雞,不過不失正正常常炸雞粒總結一句,「人哋叫台灣麵你咪叫返台灣麵囉」其他食物質素真係好大出入,台灣麵應該正既,當係港式台餐食既佢都唔貴既