2020-05-10 192 瀏覽
同屋企人已經試過哂We Go Mall入面既食肆 除左相對地新開既台軒🧐今次就試下佢既下午茶餐~~2:30pm先開始有下午茶餐 我地大概2:20pm就遞點餐紙 店員都肯照幫我地入單👍🏽不過入錯左單😛 俾左碗牛肉麵我👇🏽而我係嗌👉🏼 台灣牛三寶米粉 配蕃茄牛肉湯底 (假期: $45)我揀呢碗係為左食牛肚 所以我有話番俾佢地知上錯 佢地都幾高效率咁換番碗岩既俾我!牛三寶包括:五香牛肉、蜂巢金錢牛肚、滷水牛筋我覺得做得最出色係牛肚😋 夠爽口 份量又多~~ 而米粉係用新竹米粉 更加有台灣味道!手工水餃粗麵 配蕃茄牛肉湯 (假期: $42)水餃既餡淨係得豬肉 我都係鍾意食有菜既餃多d😛粗麵係刀削麵 少少煙靭!兩碗麵都係揀左蕃茄牛肉湯 湯底有蕃茄既酸味 味道唔算好濃郁 亦拍唔係好飲得出有牛肉味~~豆漿幾大杯 有豆味 但我覺得無咁甜會好d😛整體黎講💁🏽‍♀️用$4x喺下午茶時間食到碗份量唔細既台灣麵 仲有豆漿送 都幾抵食👍🏽

今次就試下佢既下午茶餐~~

不過入錯左單😛 俾左碗牛肉麵我👇🏽

牛三寶包括:五香牛肉、蜂巢金錢牛肚、滷水牛筋
我覺得做得最出色係牛肚😋 夠爽口 份量又多~~
而米粉係用新竹米粉 更加有台灣味道!

手工水餃粗麵 配蕃茄牛肉湯 (假期: $42)
水餃既餡淨係得豬肉 我都係鍾意食有菜既餃多d😛
粗麵係刀削麵 少少煙靭!

兩碗麵都係揀左蕃茄牛肉湯

豆漿幾大杯 有豆味 但我覺得無咁甜會好d😛

整體黎講💁🏽‍♀️
2020-04-28 149 瀏覽
小店台軒,獨賣台灣正宗風味簡餐。裝修簡約舒服,木紋日風路線,面積不大,只有十來張枱椅。平日下午茶時段光顧,取其快截簡單,小麵一碗配一杯奶茶,三十多元。位在商場正中央,餐牌選擇不多,賣飯賣麵,專做台灣料理。女侍應一人,親切招待,如見故友,介紹餐牌,體現台灣好客之道。蕃茄湯台式鹽酥豬扒麵賣相吸引,紅紅綠綠,蔥粒粗切,攪勻後讓湯底漫著陣陣大自然清香。麵條採用台灣刀削粗麵,煮時要花點時間,師傅耐心烹調即叫即淥,未有偷工減料預先製成。主角鹽酥豬扒分開另上,豬扒外脆內嫩,中層厚度。豬扒來貨加工以釘針按摩,輕施醃料入味,炸前沾上粉漿,吃不用什麼漿粉,薄薄的如沒有一樣,應有特別調校。油炸時間準繩,剛好做到外層金黃內層仍帶肉汁,即斬件灑淮鹽侍客。伴碟略花心思,放上幾絲青瓜絲。總括而言,三四十元有此台式品質,絕對超值。坊間一塊豬扒收$40,一杯飲品又收$30。但這兒飲品連食物才是一半價格。
小店台軒,獨賣台灣正宗風味簡餐。

蕃茄湯台式鹽酥豬扒麵

下午茶
2020-01-30 304 瀏覽
屋企附近既商場開左間新台灣野,就試下先。無乜人食,不過呢個商場不嬲都少人。只有一張餐紙,有午餐有下午茶,單點有客飯、小食。下午茶紙,平日42蚊,配熱或凍豆漿豬軟骨幼面豬軟骨好香,不過有少少鞋鹽酥豬扒幼面豬扒好好味,鹽酥好香d面好味不過少左d,畢竟係下午茶份量脆香雞排幼面雞排炸得好脆,好香,亦唔會好大雪味不過好多炸雞皮得兩三舊肉炸花枝丸 $40切開左有十邊,即係5粒好香花枝味,不過淋左d不設加一,價錢不算貴,可以一試,但份量不多店員只有兩個,有時候掛住聊天,但態度還可以食到最後發現有蒼蠅痴住係炸雞排度,不過都無理了,店員和食客都要小心一點
屋企附近既商場開左間新台灣野,就試下先。
無乜人食,不過呢個商場不嬲都少人。

只有一張餐紙,有午餐有下午茶,單點有客飯、小食。

下午茶紙,平日42蚊,配熱或凍豆漿

豬軟骨幼面
豬軟骨好香,不過有少少鞋
豬軟骨幼面

鹽酥豬扒幼面
豬扒好好味,鹽酥好香
d面好味不過少左d,畢竟係下午茶份量

脆香雞排幼面
雞排炸得好脆,好香,亦唔會好大雪味
不過好多炸雞皮得兩三舊肉
脆香雞排幼面

炸花枝丸 $40
切開左有十邊,即係5粒
好香花枝味,不過淋左d
炸花枝丸

不設加一,價錢不算貴,可以一試,但份量不多

店員只有兩個,有時候掛住聊天,但態度還可以

2020-01-29