2024-10-11 304 瀏覽
之前同朋友飲過一次,欣賞佢有一條麻繩吊住飲品嘅設計,今次同朋友行旺角再encore。呢間飲品嘅特色係茶底是用萃茶機現萃茶葉而成,所以茶飲值得等待⌛️。飲品類別主要集中係鮮萃研磨茶,當然仲有一啲水果茶,同埋少不了嘅珍珠奶茶可以選擇,價格都係一般飲品店,不過性價比都幾高。凍頂烏龍鮮奶茶 $35用咗鮮萃既凍頂烏龍,再加上香醇嘅鮮奶。朋友係半糖主義,好欣賞呢隻茶有種淡淡的烏龍清香。松針芒果茶 $33作為芒果🥭控既我,當然少不了要揀選有芒果元素嘅茶飲。呢一款混合咗有種夏日清新感覺嘅松針綠茶,再加上粒粒彈牙嘅芒果果果露,非常之清爽。由於啲茶全部都係鮮萃,所以要等大約10至15分鐘先有得拎,於是我就喺MOKO嗰度行多陣先。店入面都有啲座位可以坐住等嘅,環境都舒適。食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️整體:⭐️⭐️⭐️⭐️

凍頂烏龍鮮奶茶 $35

松針芒果茶 $33

店入面都有啲座位可以坐住等嘅,環境都舒適。

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
整體:⭐️⭐️⭐️⭐️
15 分鐘 (外賣自取)
  • 凍頂烏龍鮮奶茶
  • 松針芒果茶
2024-10-11 217 瀏覽
平時覺得依間台灣過江龍既茶飲店比較貴,所以比較少飲,今次咁岩行街經過見到有我中意飲既西柚就即係買番杯試下先。我簡左柚粒冰茶,水仙茶底,可能因為假日關係落左order要等大概半個鐘頭左右先拎到,個包裝真係幾靚又有條繩比你拎住飲都幾好,至於味道方面,都算濃既西柚味,佢係有d新鮮既西柚粒,飲既時候就會有啲咬口,味道非常清新,同埋我叫左少甜都唔算話好甜,不過我就唔係好飲到茶底水仙,應該比較淡,主要係西柚為主,整體黎講如果經過口渴想飲清新野都可以試下既。
2024-08-31
2024-10-10 242 瀏覽
在繁忙的旺角區,MOKO新世紀的「吃茶三千」是一個讓人放鬆心情的好地方。餐廳採用明亮的色調和簡約的裝潢,有少量坐位。水仙桂花蜜以新鮮的水仙烏龍茶為底,搭配香甜的桂花蜜,讓人感受到茶香與花香的完美結合。每一口都好清新,建議加配果子,可以令口感富有層次感。凍頂烏龍鮮奶茶使用了高品質的凍頂烏龍茶,經過萃茶機現萃而成,保證每一杯都能釋放出濃郁的茶香。凍頂烏龍帶有淡淡的果香和堅果味,與鮮奶相結合後,更添滑順口感。值得一提的是,由於這些飲品都是現萃製作,因此需要稍作等待,但這正是品味好茶的一部分樂趣。可以行住商場先,轉個頭就有得拎。

餐廳採用明亮的色調和簡約的裝潢,有少量坐位。

水仙桂花蜜
每一口都好清新,建議加配果子,可以令口感富有層次感。

2024-10-10 204 瀏覽
有日放工好頸渴,同朋友去咗旺角新世紀嘅台灣茶飲店「吃茶三千」買嘢飲🤭飲品店仲有Open area俾朋友坐低飲杯嘢chill下傾吓偈💛我同朋友點咗「國王珍珠奶茶」、另外仲有「青檸雪芙」😁飲品嘅包裝勁靚,即刻拎住打咗好多卡😝「國王珍珠奶茶」係由鳳眉紅茶,配合皇家厚奶同埋國王珍珠沖調而成👏🏻揀咗半糖口味,甜度剛剛好,珍珠十分煙靭有口感,紅茶味都好濃,啱晒我胃口,唔似其他出面嗰啲完全冇味得個甜字🫢「青檸雪芙」選用特濃牛乳,採用新鮮生乳加純蔗糖熬製而成,再注入來自台灣嘅青檸原汁,香醇濃郁的滋味,飲落淡淡青檸香味,飲到停唔到口😜😜唯一缺點係略嫌舖頭有啲細,如果可以大啲有空間感啲,就會更好☺️👍🏻👍🏻

2024-09-30
2024-10-06 160 瀏覽
本身行過,平平無奇,於是口渴買咗一杯招牌珍珠奶茶飲,飲完之後愛上咗,係飲過最好飲嘅珍珠奶茶。包裝好細心,好靚,雖然價錢有啲貴,不過有時見到都會忍唔住想買一杯,因為味道真係好好。
2024-09-28 244 瀏覽
吃茶三千,一飲忘記三千煩惱,係唔係? 😂叫咗兩杯~ 本來係想試吓季節限定嘅西柚系列,點知售罄~ 大家想飲就要等到10月下旬~ 最後我飲芒果茶少甜,朋友飲水果茶,絕無失望~ 真係好好飲~ 難怪咁多人,買完都等咗陣~松針芒果茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️茶香逼人,同芒果嘅甜香成絕配~ 少甜剛剛好, 令綠茶香味更突出~ 清涼傷沁好解渴~寶島經典水果茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️勁多百香果 又橙又檸檬又士多啤梨~ 水果百匯,唔會太甜,清新果香配紅茶~ 怕凍仲可以飲熱,咩季飲都得~ 旺角moko呢間比較寬敞,有座位提供,可以坐陣抖抖,同朋友吹水,好friendly~
吃茶三千,一飲忘記三千煩惱,係唔係? 😂

松針芒果茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

寶島經典水果茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-09-27
10 分鐘 (堂食)
係旺角東行過見到呢間茶飲店竟然唔洗點排隊🤩已經想試好耐所以即刻買返杯嚟試下💘夏天太熱所以都叫左兩款比較清新解渴嘅飲品嚟試💦 茶底是用萃茶機現萃茶葉而成,所以茶香超足🤩🥭松針芒果茶茶底好清香,配上自然嘅芒果果香😍我加左纖玉菓子有啲口感,咬下咬下啜下啜下就飲曬,呢杯我都會回頭喎🥳🍐柚粒冰茶 (玉露青茶)我發現吃茶三千嘅特色係茶香好夠,作為一個中意飲茶同埋怕太甜嘅老人家嚟講覺得好適合🤣🤣

🥭松針芒果茶

🍐柚粒冰茶 (玉露青茶)
2024-09-11 339 瀏覽
吃茶三千進駐左香港都一段幾長時間,著名既程度不亞於其他連鎖茶店,在港分店都愈開愈多🧋到底點解咁出名? 原因只有一個:。茶底是用萃茶機現萃茶葉而成! 所以等既時間就需長小小。今日等朋友期間 係新世紀廣場 見到依間店, 緊係買杯黎解解渴👍🙂‍↕️店內環境舒適,仲有得坐低慢慢飲tim ☺️🧋寶島經典水果茶($38) : 話明水果茶,緊係多水果,單單浮面都多🤣 茶底係用鳳尾紅茶加上新鮮水果 , 中和左紅茶既濃味❤️香味也幾濃烈😋 除左檸檬之外 仲有熱情果😮 口感一流。本身加左檸檬 驚會澀 但完全係冇!🧋凍頂烏龍鮮奶茶($35) : 話明烏龍鮮奶茶 緊係用凍頂烏龍茶做加上鮮奶而成,絕非奶精,相對較健康,而茶味也很濃郁!
店內環境舒適,仲有得坐低慢慢飲tim ☺️
午餐
寶島經典水果茶
今次嗌咗決明子紅烏龍加奶蓋同國王珍珠奶茶,等咗大約15分鐘左右,唔算太多人。質素嚟講,烏龍茶茶味非常之香濃,茶底是用萃茶機現萃茶葉而成,飲得出非常之新鮮而且等候嘅時間唔算太長,價錢嚟講,30幾蚊一杯,喺香港嚟講價錢都幾平,質素有保證,非常滿意!另外,奶蓋嘅份量足夠,奶蓋夠厚,味道濃郁,又有芝士香,食過返尋味!另外我叫咗比較特別嘅熱珍珠奶茶,茶都非常之濃厚,入口香滑細膩,而且珍珠嘅數量都好多,咬落去好煙煙韌韌,好食又好飲,飲完一杯都非常之飽肚,又滿足感整體嚟講會係我平日放工經常會買飲品,推介

2024-09-08 289 瀏覽
上網經常都見到呢款用麻繩作手抽設計嘅茶飲,今日睇完戲見唔係太多人,終於有機會試了。呢度嘅茶飲可以自由搭配茶底、調味及配料,剩係茶底都有六款咁多,每款茶底都係用萃茶機現萃茶葉而成,所以等候需時。除咗自由搭配之外,亦有八款人氣茶飲,懶得諗嘅我就揀咗珍珠奶茶及水果茶。國王珍珠奶茶 :茶底係鳳眉紅茶,入口茶味甘香濃郁,皇家厚奶令奶茶更絲滑,再加埋Q彈嘅珍珠,味道口感都好滿足。寶島經典水果茶 :同樣係鳳眉紅茶茶底,加入水果又係另一番風味,味道酸酸甜甜,清新之餘亦份外消暑解渴,飲完仲可以食埋杯入面嘅水果片,感覺好健康。

國王珍珠奶茶 :

寶島經典水果茶 :
2024-09-04
  • 國王珍珠奶茶
2024-09-06 271 瀏覽
必試極尚茶底以萃茶機現萃茶葉而成,所以製作需時,但絕對值得等待松針柚粒立纖果冰茶用茶葉皆來自台灣茶產區,以台灣茶葉自家茶葉烘焙廠製作,茶韻悠傳。用以台灣直送當季葡萄柚,果肉清新,柚味香濃,配上清爽綠茶茶底和Q彈纖果,夏日必飲水仙柚粒冰茶仙香處處✨幽香的水仙茶底,帶來嶄新賞茶體驗,加入葡萄柚果露,果香與茶底非常之匹配,再加上葡萄柚果粒,果味升級,非常醒神。吃茶三千📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場1樓158號舖
必試極尚茶底

以萃茶機現萃茶葉而成,所以製作需時,但絕對值得等待

松針柚粒立纖果冰茶

水仙柚粒冰茶

吃茶三千
📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場1樓158號舖
2024-09-02 205 瀏覽
今天難得在晚餐前有些時間,經過「吃茶三千」時發現人不多,於是我和朋友決定試一試呢間既飲品,悠閒地等齊人。熔岩黑糖波霸鮮奶這款熔岩黑糖波霸鮮奶的口感順滑,珍珠自帶甜味,每一口都讓人驚喜。雖然是熔岩黑糖,但甜度恰到好處,讓人一試就上引,回味無窮!玉露青檸這款飲品的茶底由萃茶機現萃而成,再加上青檸,絕對是消暑的最佳選擇。青檸的酸味與清香的青茶完美結合,瞬間令你清新舒暢,真是夏天的必備飲品。還有一個小驚喜:杯套設計有繩子,方便外賣,隨時隨地都可以享受這些美味。

熔岩黑糖波霸鮮奶

。雖然是熔岩黑糖,但甜度恰到好處
,讓人一試就上引,回味無窮!

玉露青檸

2024-08-26
10 分鐘 (堂食)
  • 玉露青檸
  • 熔岩黑糖波霸鮮奶
2024-08-30 126 瀏覽
每次諗住飲吃茶三千 都會勁多人排隊起碼要等30分鐘咁啱經過唔多人 一定要買 等左5分鍾就有得飲了 必飲國王珍珠奶茶🧋茶味香濃 奶味十足 加埋Q彈嘅珍珠 飲完心情都好啲😂真係飲一杯都唔夠 啱啱見到有新出西袖系列 每日限量150杯因為想飲芒果🥭既關係 叫左鳳芒柚粒厚奶基底玉露清茶 少許鳳梨味 飲落去好多芒果果蓉加柚子果粒上面覆蓋住厚厚嘅奶蓋! 清爽又帶點層次!買兩杯西柚系列 仲有嘉頓威化餅送重點手提設計拎去行街太方便 可以邊行邊飲
每次諗住飲吃茶三千 都會勁多人排隊起碼要等30分鐘

因為想飲芒果🥭既關係 叫左鳳芒柚粒厚奶
鳳芒柚粒厚奶

基底玉露清茶 少許鳳梨味
飲落去好多芒果果蓉加柚子果粒
上面覆蓋住厚厚嘅奶蓋! 清爽又帶點層次!

買兩杯西柚系列 仲有嘉頓威化餅送
重點手提設計拎去行街太方便 可以邊行邊飲

鳳芒柚粒厚奶
2024-08-13 272 瀏覽
一直對這間茶飲店很有興趣,今次路過見到排隊人龍不算太多人,就終於試到 吃茶三千 🥤 不過選的不是原始 Menu 上的茶飲,而是選了「鳳來系列」的飲品。材料會是選用台灣金鑽鳳梨,有三款可以選擇。 自帶繩子可以手抽的杯套應該是這店的噱頭之一,我是第一次見。🍍鳳來雪霜 (HKD 45)頂層是奶蓋慕思再灑上香酥脆餅,奶蓋很厚身。加上香醇鮮奶便是更上一層樓的奶香,不算太甜又不會很膩。反而底下的金鑽鳳梨湯就那鳳梨乾每粒都超甜,用飲管亦很難吃到。拋開甜膩的鳳梨乾來說,其實這杯都幾清新解喝。或者下次應該試試茶系列的就好。
一直對這間茶飲店很有興趣,今次路過見到排隊人龍不算太多人,
材料會是選用台灣金鑽鳳梨,有三款可以選擇。

自帶繩子可以手抽的杯套應該是這店的噱頭之一,我是第一次見。

🍍鳳來雪霜 (HKD 45)
頂層是奶蓋慕思再灑上香酥脆餅,奶蓋很厚身。
加上香醇鮮奶便是更上一層樓的奶香,不算太甜又不會很膩。
鳳來雪霜

拋開甜膩的鳳梨乾來說,其實這杯都幾清新解喝。
或者下次應該試試茶系列的就好。
2024-08-05
5 分鐘 (外賣自取)
$45 (其他)
夏日炎炎,最岩飲番杯台式手調消暑,平時自己都好鐘意去呢間人氣茶飲店「吃茶三千」,最欣賞佢地個茶底係用左萃茶機現萃茶葉而成,要等待都好值得飲 呢間分店仲有位坐,行街累可以同朋友坐底休息下上次試左佢地既珍珠奶茶,今次試左兩杯果茶,味道都有驚喜,甜度剛好夠清爽🍊香橙冰茶茶底今次揀左店員推介既水仙桂花,清新香濃,配上香橙酸酸甜甜好開胃🍎鮮果百匯基底係香橙風味水果茶,鐘意水果既朋友仔要試下呢杯,搭配新鮮水果,香甜又Juicy

呢間分店仲有位坐,行街累可以同朋友坐底休息下

🍊香橙冰茶

🍎鮮果百匯