2022-03-03 494 瀏覽
今日見廣成冇開,走左去隔離合成茶餐廳食,入到去環境竟然唔同左,連伙計都唔同埋,細問之下先知原來舊老闆退休,揾左個侄仔接手,果然後生仔係唔同d,衛生攪得唔錯,起呢個時候衛生真係好重要,就連個廁所都比以前乾淨左好多,呢一點一定要讚,食物方面估唔到好食左咁多😂個例湯係完全冇落味精同鹽,所以有小小淡,杯飲品大杯左好多👍本身真係諗住填飽個肚就算,估唔到今次真係有驚喜,有下次!!希望新掌舵人能夠keep住個水準
潮洲牛筋腩米
潮洲牛筋腩米
2021-06-11 204 瀏覽
原本一心想去食廣成,因為好想好想食鮮手通🤪點知去到無開😭咁唯有就行左過黎合成度食鮮牛通😬入到去人唔算好多,環境係好舊式茶餐廳既格局,我就叫左個常餐,一個鮮牛通加咸牛治,飲熱奶茶,呢個餐盛惠$38 。我個人覺得幾抵食👍其實佢個鮮牛通味道唔差,仲幾好味,但可能廣成做到出哂名,所以啲人無留意呢間,如果想試鮮牛通既都可以黎試下呢間。
2021-02-21 233 瀏覽
用新鮮豬骨餚制湯底做招徠來,絕無味精所以味道比較淡口。🤣我叫了一份常餐 $36有煎蛋配火腿牛油麵包,及鮮牛通粉。煎蛋無特別無蛋香,加工火腿我無食,主打鮮牛通粉,鮮牛滑有牛味,口感不錯軟嫩,配搭二棵提升味道。😋餐飲熱鴛鴦,茶味一般。
用新鮮豬骨餚制湯底做招徠來,絕無味精所以味道比較淡口。🤣
我叫了一份常餐 $36
有煎蛋配火腿牛油麵包,及鮮牛通粉。
餐飲熱鴛鴦,茶味一般。
2021-01-07
2017-09-18 586 瀏覽
蠔仔泡飯不吝嗇用料 一碗湯飯滿佈住蠔仔 令每一啖都有 係正既如果要挑剔 只可以話 咁多隻裡面 得一隻係臭左啫 不過都唔影響胡椒枝竹豬肚泡飯勁濃湯 超正😁😁總括 價錢算係中上 樓面姨姨服務態度好好 知我帶住小朋友等外賣特登開道門比我 唔使咁焗
蠔仔泡飯

不吝嗇用料 一碗湯飯滿佈住蠔仔 令每一啖都有 係正既

胡椒枝竹豬肚泡飯
勁濃湯 超正😁😁

總括 價錢算係中上

外賣自取
2016-06-19 464 瀏覽
去呢度早餐,一入門口好大陣漂白劑味兼地下勁濕!地方殘舊! 早餐選擇係普通正常茶餐廳都有嘅,我見有粉麵餐!就叫了個墨丸河粉!食物好快到!墨丸河:個湯無味,店內有大招牌寫有湯底無味精,但都唔係無味道架! 河粉又淋又碎,墨丸味道好怪,顏色啞黃色!質地好「立」好怪,完全唔彈!雖然中央夾雜有墨魚碎!最後食到1/3已放棄! 熱檸茶:雖然濃但好澀!飲唔到 店員爽手!唔多出聲!估唔到$31一碗粉麵可以咁難食!唔會再來!
去呢度早餐,一入門口好大陣漂白劑味兼地下勁濕!地方殘舊!
熱檸茶:雖然濃但好澀!飲唔到

店員爽手!唔多出聲!
估唔到$31一碗粉麵可以咁難食!唔會再來!
2016-06-14
$31 (早餐)
2016-06-12 334 瀏覽
下著微微雨,居然公眾假期正午 12 點行人疏落,水貨黨員都寥寥可數!整條街道即時寬敞開揚、空氣清新、地方整潔、寧靜舒適,是否因為時間還早呢?步入門口即時被股濃烈異味強襲,直擊嗅覺暈一暈,坐低幾分鐘後習慣左就無咁難受喇。望望牆上貼滿 menu,林羅滿目、眼花繚亂,是但見到有 feel 就食住先。潮州粉麵、蠔仔粥、魚麵、炒粉麵飯、蒸餸蒸飯、通粉即食麵、酸辣米線、等等。等食期間研究下 menu 先,有趣有趣!班腩、斑腩;金茹、金菇;方飽、方包;支竹、枝竹;沙爹、沙嗲;豬潤、豬膶;雞脾、雞髀;柱候、柱侯;揚洲、揚州;干燒豬扒炒公仔麵、干炒豬扒公仔麵。環境都好寬敞,服務算周到,難得見到一班職員仲會坐埋一檯用膳,人情味滿分。太陽蛋豬膶出前一丁,湯底濃郁甜美,充滿菜味膶味,非常好飲。奈何豬膶有點鞋硬,不爽不彈,不過潤味十分濃厚。菜芯高質,爽嫩甜美,半點渣也沒有。麵質尚可,剛剛好,合格。檯面沒有辣椒油啊,算數費事問,食完味都不錯。太陽蛋蛋白微燋香口,蛋黃甘甜味美,刺穿撈麵食,掛上黏黏滑滑蛋漿全部啜入口,無與倫比。炸雞髀,外觀不怎吸引,炸到變變形,普通炸髀,幸好索一索都彌漫著芳香氣味。發現隻膠碟好外凹洞

炸雞髀,外觀不怎吸引,炸到變變形,普通炸髀,幸好索一索都彌漫著芳香氣味。發現隻膠碟好外凹洞喎,雞髀熱到膠碟都溶?

炸得乾爽金黃香口又皮脆肉嫩,但雞皮有點過火,燶了一點又咸了一點!咸到要浸湯沖一沖呢。雞肉嫩滑不過無味,失望。多謝 $60 埋單,一走就落狗屎,好采行反屋企條路大部份有瓦遮頭啫。

香茅雞中翼,炸得皮脆肉嫩又夠飽滿肥美,香口而肉汁澎湃,醃味香濃。為何沒有香茅味呢?只係普通炸雞中翼。

咖哩牛腩炒麵,牛腩羶味濃,質地鬆化但乾鞋。外購咖哩油真係好油,味道陰沉單調,幸好有點青紅椒洋蔥味道點綴一下,兜炒過兩下所以都好生下,爽而多汁又帶少許辛辣,還可以。

脆麵需要大量汁液,要再多一點,而且調得太厚。炸薯仔外爽內粉,炸到縮水,免強合格。
太陽蛋豬膶出前一丁
太陽蛋豬膶出前一丁
香茅雞中翼
咖哩牛腩炒麵
咖哩牛腩炒麵
2016-06-09
2016-02-25 417 瀏覽
還未過農曆初八,有部份食舊式食店仍在放假中,原先想去廣成冰室來個新鮮牛肉通粉,但經過合成時,想起都有一段日子沒光顧了,也好試試。鮮牛肉餐肉公仔麵公仔麵特意叮囑要夠腍,效果不錯,鮮牛肉略嫌醃得過火,肉質雖然鬆軟,但肉味欠奉,午餐肉煎過,油份豐腴,跟公仔麵可說是絕配。熱檸檬茶天寒地凍時呷一口熱茶真好,而且茶香比預期好,苦澀味輕盈。埋單不到$30,作為下午茶,份量不多,剛剛好。
鮮牛肉餐肉公仔麵
熱檸檬茶
天寒地凍時呷一口熱茶真好,而且茶香比預期好,苦澀味輕盈。
埋單不到$30,作為下午茶,份量不多,剛剛好。
2015-01-02 460 瀏覽
今日午餐搵咗好耐都無車位,上水午餐時間好繁忙!終於有個標位!泊低架車在呢間餐廳門口!都唔唸咁多入去食!已經下午茶時間,餐廳三四枱客!我哋坐到卡位,餐廳普通茶餐廳格局!陳設殘舊!見個男店員用極重嘅漂白水味嘅毛巾抹桌椅!以為餐廳好乾淨?可惜實際唔係!所有牆角邊嘅位都黑嗎嗎,我食完個好味嘅炒飯,去個廁所,比個廁所倒盡胃口(好在食完先去)行去廁所段路,滑到好似踩冰一樣,入到廁所!地下又係滑過冰地(實在好危險),仲要踎廁,個廁所所有隙縫全部黑色的(包括踏腳位置),門鎖已壞,用一塊木條代替!(我唔想倒大家胃口,唔影個廁坑)我明白清潔廁所係一件厭惡性工作,但點解可以容忍個廁所咁差嘅情況?(員工都係去呢個廁所啫!)即使食物唔錯,我有得揀一定唔會再去呢度!(如果餐廳嘅人睇到,真心希望你哋會改善下)咸魚雞粒炒飯:雖然係下午茶,份量都好大碟,炒得金黃色飯粒,粒粒分明,簡單只有生菜絲、雞肉、咸魚(咸魚真係見到一粒粒咸魚仔碎)咸魚咸香,好搶味,雞肉淋身唔嚡,生菜絲爽脆,咸咸香香好味!熱檸茶微澀,加糖都可接受!店員好爽手,落單上菜收錢,好爽快!如果唔係個廁所,我一定會讚!
今日午餐搵咗好耐都無車位,上水午餐時間好繁忙!
(好在食完先去

熱檸茶微澀,加糖都可接受!

店員好爽手,落單上菜收錢,好爽快!

如果唔係個廁所,我一定會讚!
咸魚雞粒炒飯
熱檸茶
2014-12-31
慶祝紀念
除夕
咸魚雞粒炒飯
2012-03-28 89 瀏覽
某日下晝4點做完野路經新成路諗住去隔離茶餐廳試下好多好評既茶餐廳~點知原來休星期四咁見呢間野都有位於是同同事入去食...普通茶餐廳隔局圓台, 卡位...揀左個近門口既卡位...睇下餐牌....$21 有雞翼薯條+熱野飲雞脾都係一樣價...咁梗係雞脾啦.....等呀等....等左15-20分鐘....杯熱檸水都凍咁濟...問個侍應...佢話...."即叫即整, 而且要整耐d...怕佢唔熟...以前就易d, d人最like就係近骨個度有d唔熟都ok~沙士之後就唔得啦, 要整熟d..."又過左3分鐘...終於有得食真係熱辣辣...薯條辣口架...雞脾皮好脆....唔怕好咸, 又唔怕冇味....整得岩岩好...又夠晒大隻....唔似有d 又細又乾又番炸又唔熟又咸....總結:如果唔係等咁耐先有得食我覺得真係一流!!!!!不過服務同味道都唔錯...下午茶推介
某日下晝4點
做完野路經新成路
諗住去隔離茶餐廳試下好多好評既茶餐廳~
點知原來休星期四

咁見呢間野都有位
於是同同事入去食...

普通茶餐廳隔局
圓台, 卡位...
揀左個近門口既卡位...

睇下餐牌....
$21 有雞翼薯條+熱野飲
雞脾都係一樣價...
咁梗係雞脾啦.....

等呀等....
等左15-20分鐘....
杯熱檸水都凍咁濟...

問個侍應...
佢話....
"即叫即整, 而且要整耐d...
怕佢唔熟...
以前就易d, d人最like就係近骨個度有d唔熟都ok~
沙士之後就唔得啦, 要整熟d..."

又過左3分鐘...終於有得食

真係熱辣辣...
薯條辣口架...
雞脾皮好脆....
唔怕好咸, 又唔怕冇味....
整得岩岩好...
又夠晒大隻....

唔似有d 又細又乾又番炸又唔熟又咸....

總結:
如果唔係等咁耐先有得食
我覺得真係一流!!!!!
不過服務同味道都唔錯...
下午茶推介
炸雞脾+薯條
2012-03-08
炸雞脾+薯條
2011-06-10 68 瀏覽
今日經過見到合成茶餐廳~門口貼住好多唔同款式ge食物~價錢又唔貴~就行入去試下la~入面有卡位.環境都幾舒服~一坐低~就見到水吧個哥哥係度沖茶~感覺都幾開揚同乾淨~跟手就叫左個椒鹽豬扒炒公仔麵同埋熱奶茶~椒鹽豬扒就咸左少少~但整體都幾惹味~(下次叫佢淡少少先~因為本人食得比較淡)個奶茶就好香好滑~! 望望佢個水吧~先見到原來呢度仲用緊黑白淡奶~的確係呢種淡奶先沖得又香又滑~而家好多地方都冇用lu~老闆果然識貨~!相信我下次會因為杯奶茶而再返黎幫襯~整體黎講其實都好抵食~成個餐連熱飲都係$28~通漲下都算係一間抵食ge飯堂黎ga la!
合成門口
今日經過見到合成茶餐廳~

入面有卡位.環境都幾舒服~
一坐低~就見到水吧個哥哥係度沖茶~感覺都幾開揚同乾淨~
水吧哥哥
跟手就叫左個椒鹽豬扒炒公仔麵同埋熱奶茶~

椒鹽豬扒就咸左少少~但整體都幾惹味~

(下次叫佢淡少少先~因為本人食得比較淡)

的確係呢種淡奶先沖得又香又滑~而家好多地方都冇用lu~
老闆果然識貨~!
相信我下次會因為杯奶茶而再返黎幫襯~
2011-06-10
合成門口
水吧哥哥
  • 椒鹽豬扒炒公仔麵
  • 熱奶茶
2010-04-10 48 瀏覽
今日去了上水,本來打算下午茶時間試一試區內人氣極盛的廣成冰室,可惜是日星期四休息,於是便去了隔離的合成茶餐廳。店內人不多,衛生一般,座為不多,約廿多個,卡位較窄,坐得不舒服。點了一個奶醬西多士拼薯條及熱奶茶~奶醬多炸得過了一點點火喉,而且蠻油淋淋的,奶醬也不夠多,味道麻麻......薯條是粗身波浪紋那種,炸得夠脆,亦夠熱,味道可以,只是怕熱氣,只吃了一、兩條就停手而熱奶茶,不夠滑,很普通很普通,沒有什麼特別~找不到什麼理由會再去光顧......

點了一個奶醬西多士拼薯條及熱奶茶~

2010-03-25
2010-04-10 43 瀏覽

點了一個奶醬西多士拼薯條及熱奶茶~

2010-03-25
2010-03-04 63 瀏覽
來到年初,七人日探訪友人以先,又心思思想重溫廣成冰室。未想到高竇的廣成要到初十才開,失落之下唯有改投同街的合成,想不到這個後備水準認真麻麻.... 熱奶茶-看來口味地道,喝起來卻茶香欠奉又不香滑,除了夠熱真是一無是處。 西多士-炸得很深的西多士,口感很油很油,需大量加糖漿去掩蓋油益味,結果西多士變得超甜又熱氣,肥膩度爆燈之餘又不好吃,完全有浪費quota之感。 暫時價錢平是此店唯一賣點,西多士餐共銀$18,十分相宜;如來日能提昇食物質素,其實可以食到很多廣成的水尾!

廣成初十才開...
西多士茶餐
熱奶茶
超油西多士
店內環境
2010-02-20
廣成初十才開...
店內環境
(非會員)
2007-12-29 50 瀏覽
平時叫外賣都會叫呢間,因為而家$25-$30一個飯黎講係正常價錢,而家我屋企同佢\間野都有15min時間,叫一個飯都肯送,不過可能等耐小小...但份量都幾多...味道ok la...我覺得一分錢,一分貨,而且係外賣,唔可以要求太高,但可以接受有餘!!!
(非會員)
2007-03-23 52 瀏覽
之前..收到呢間野既外賣紙..咁就試試啦...打電話去...個男人聽(可能係老闆),態度好好,好有禮貌之后一陣有個女人送上黎...態度極差,又悔氣..一d禮貌都冇.....我諗如果老細知道一定晨早炒左佢仲有之前聽過鄰居講....有次外賣d人拍門,不過佢聽緊歌聽唔到....過左一陣先聽到....點知外賣d人鬧佢..-0-"""嘩....d service真係差到.....叫外賣廿蚊就會送...不過一個飯都要25蚊...而且d飯幾硬....可以話唔係咁好食....
之前..收到呢間野既外賣紙..咁就試試啦...
打電話去...個男人聽(可能係老闆),態度好好,好有禮貌
-0-"""嘩....d service真係差到.....