2021-05-30 263 瀏覽
腸粉 - 醬汁出色 好香 但腸粉唔滑 如果腸粉夠滑就會正好多 *堂食好處可以自己加甜醬同辣醬 因為有時距醬落多左都有影響 魚蛋 - 無特別 有啲淋唔彈牙 個人還是偏愛陳皮魚蛋 牛肉球 - 連腸粉個醬汁一齊食就好味好多 如果唔係都係無咩特別既牛肉球燒賣 - 一樣要配埋個腸粉醬汁 口感都煙煙韌韌 不錯豆漿 - 唔太甜 都有豆味 可以試下既🥰
*堂食好處可以自己加甜醬同辣醬 因為有時距醬落多左都有影響

魚蛋 - 無特別 有啲淋唔彈牙 個人還是偏愛陳皮魚蛋

燒賣 - 一樣要配埋個腸粉醬汁 口感都煙煙韌韌 不錯

豆漿 - 唔太甜 都有豆味 可以試下既🥰

腸粉(大)
  • 燒賣
2021-05-29 159 瀏覽
腸粉:  更以前一樣, 差。  沒有醬油味, 麻醬不能自己加, 甜醬味道一般。 對上一次食是兩年前,不信邪,希望他們有改善,可惜, 失望。不知道為什麼有評論說合益泰的腸粉好。
 對上一次食是兩年前,不信邪,希望他們有改善,可惜, 失望。
不知道為什麼有評論說合益泰的腸粉好。
2021-05-29
1 分鐘 (堂食)
2021-05-07 964 瀏覽
腸粉(細) $10呢間由我中學個時已經好出名(即係都一段時間前) 😹 但我前排終於先去試 估唔到店入面都幾乾淨企理 坐得舒服 而甜醬、辣醬、鼓油、芝麻都係自己任加 好方便 腸粉食落真係幾滑 而且唔會黏底 加埋麻醬、甜醬同辣醬食就更加滋味😋評分: 9.5/10🌟燒賣 $12 3粒本身以為12蚊得3粒燒賣好似有啲貴🧐 原來每粒都好似酒樓食個啲咁大粒 成件事即刻變到好抵🤣 食落係冬菇豬肉燒賣 勁香口 而餡料既份量都好多 超級足料 口感都唔錯🤤評分: 8/10🌟豆漿 $6豆漿飲落豆味濃郁而且細滑 重點係夠凍 勁正🤩 一杯既份量都唔少 仲要斟到好滿 咁先6蚊 超抵🤪 整體飲落有豆香又唔甜 推介!🥰評分: 10/10🌟———————————————————————合益泰小食 (深水埗)深水埗桂林街121號地舖
腸粉(細) $10
評分: 9.5/10🌟

燒賣 $12 3粒
評分: 8/10🌟

豆漿 $6
評分: 10/10🌟
———————————————————————
合益泰小食 (深水埗)
深水埗桂林街121號地舖
腸粉(細)
燒賣
豆漿
腸粉(細)
燒賣
豆漿
2021-04-15 543 瀏覽
前排同朋友去完南昌公園影黃花風鈴木,本身諗坐去大南街嘅Cafe,但因為朋友話想試小食,於是我就帶佢去試吓「深水埗名物」。😛深水埗合益泰小食,我由細食到大~~ 由小學食到而家,想當年我淨係鍾意食皺皮/石磨腸粉,因為平時小食店嘅豬腸粉多數都又嚡又唔好食,但自從食過合益泰又滑又香嘅腸粉,我對佢改觀晒!🥰 加上呢度甜醬、辣醬同芝麻都係任落,自己想食幾多都得,好方便。其實我都有幾年無食,今次再食返都覺得唔錯,雖然都係童年回憶中最好食。P.S 呢間嘅蘿蔔都正,清甜無渣又抵食!大家可以試埋呀~~每次去到門口都好多人排隊,但唔少人都係外賣/企喺度食,所以堂食都唔算等得好耐。

5 分鐘 (堂食)
2021-04-09 479 瀏覽
平民區深水埗出名多美食,合益泰就係其中一間。我幾乎每次經過都會見到有人龍排緊隊買外賣腸粉,咁佢d腸粉又真係唔錯。一黎夠平二黎多新鮮,係普通嘅傳統腸粉。佢出名都無加價都算係咁,好多其他賣小食嘅鋪頭出名後都會加價~~~食過里多次第一次堂食,環境當然唔會話好好要同人搭枱,但都正常而且合理。d姐姐態度都幾好唔會話好差,枱面好多醬芝麻麻醬任加!!睇餐牌先知佢原來有粥食,我見燒賣魚蛋都幾多人叫,下次可以試下~

2021-03-30 398 瀏覽
每次經過 朋友都會話呢間好出名但係見到佢喺條污糟小巷隔離衛生情況極度麻麻所以一直都冇試但係見佢咁出名由真係好想知佢究竟有幾好食所以最後都係試左結果就係唔明點解咁出名唔覺得有咩特別
每次經過 朋友都會話呢間好出名
結果就係
唔明點解咁出名
唔覺得有咩特別
2021-03-04 674 瀏覽
今天點了一碗皮蛋牛肉粥,五粒魚蛋和一碟小腸粉皮蛋牛肉粥很多材料,粥也很軟綿, 可是有點點鹹腸粉很滑,醬料也很慷慨魚蛋平平無奇,不吃也罷也買了一些凍腸粉打算回家蒸來吃
今天點了一碗皮蛋牛肉粥,五粒魚蛋和一碟小腸粉
皮蛋牛肉粥很多材料,粥也很軟綿, 可是有點點鹹
腸粉很滑,醬料也很慷慨
魚蛋平平無奇,不吃也罷
也買了一些凍腸粉打算回家蒸來吃
難得開返夜巿,又好耐冇食過又香又滑的合益泰腸粉,今日便入去再次品嚐啦!點知。。。😑平時我食開元朗的5蚊4條腸粉,質素還可以,咁嘅價錢已唔會有乜要求,所以如要畀貴啲都,我只會買合益泰(10蚊5條)就係2買佢的佢又香又滑!但今次真係食得好失望,腸粉纖瘦(簡直比我平時食的腸粉份量少1半), 仲要唔香唔滑,沒有了以前食。到的豬油香滑!有點鞋口囉!甜醬又稀水咁!只係好在啲醬汁和芝麻可以任落 但啲醬完全冇封蓋,女弓唔衛生囉!尤其今時今日的新冠肺炎問題就更應注意衛生啦!雖然話係深水埗小食店,但唔等於可以咁架嘛!唉。。好失望,以往又香又滑的合益泰腸粉已不在了!咁嘅價錢,我寧願食返元朗5蚊4條好過,仲大條好多啦!唯獨係個白粥幾好,軟綿綿唔水似返個粥!$7算抵食!
唯獨係個白粥幾好,軟綿綿唔水似返個粥!$7算抵食!
2021-02-27
2021-02-18 496 瀏覽
本來一間平平無奇的街邊舖.慕「米芝蓮推介」之名而來一試.結果有點叫人失望.腸粉算滑外,整體見不到比其他街邊檔有何分別,也不算優勝.細、中份量差別又不明顯其他食品:燒賣、粉果、炒麵....其實也不標青服務、衛生更不值一提沒有街坊店的親切,阿姨們待客口吻和態度也十分麻麻.上手客離開,枱面污漬,三催四請,也是「來緊啦」(只顧下單)老實說,感覺不過是一般過一般的食肆,不明米芝蓮的標準,令我質疑米芝連推介的可信性
本來一間平平無奇的街邊舖.
慕「米芝蓮推介」之名而來一試.
結果有點叫人失望.

腸粉算滑外,整體見不到比其他街邊檔有何分別,也不算優勝.
細、中份量差別又不明顯
其他食品:燒賣、粉果、炒麵....其實也不標青
服務、衛生更不值一提

2021-02-18
5 分鐘 (堂食)
2021-02-10 578 瀏覽
次次經過都好多人所以都冇試過食今日同老公出開嚟辦年貨仲要落好大雨本來諗住都要擔住把遮企喺路邊食點知原來而家有堂食😮(定係一直都有?😂)仲要咁啱一入到去就有位超好彩😎諗住叫碟大腸粉加6粒燒賣就算姐姐推介不如叫夠$20腸粉有豆漿送偷聽到因為聽日就收爐啦佢哋😝所以要清咗啲嘢佢叫完好快就有嘢食🤩腸粉真係好滑!而且枱面仲有甜醬豉油芝麻可以自己任加而且份量都好多$20幾抵食至於個燒賣我覺得仲出色!每一粒都好大粒有淡淡的冬菇香而且仲有一種香味又唔似芫茜🤔我唔知點形容😂總之就好好食!加上佢個辣油非常之香!非常之辣!至於杯豆漿就冇乜特別唔係話特別重豆香但又唔會太甜都飲得過嘅作為一個土生土長香港人點都應該要試吓呢啲本土小吃
次次經過都好多人
所以都冇試過食
今日同老公出開嚟辦年貨
仲要落好大雨
本來諗住都要擔住把遮企喺路邊食
點知原來而家有堂食😮(定係一直都有?😂)
仲要咁啱一入到去就有位
腸粉真係好滑!
而且枱面仲有甜醬豉油芝麻可以自己任加
而且份量都好多
$20幾抵食
至於個燒賣我覺得仲出色!
每一粒都好大粒
有淡淡的冬菇香
而且仲有一種香味
又唔似芫茜🤔
我唔知點形容😂
總之就好好食!
加上佢個辣油非常之香!非常之辣!

至於杯豆漿就冇乜特別
唔係話特別重豆香但又唔會太甜
都飲得過嘅
作為一個土生土長香港人
點都應該要試吓呢啲本土小吃
2021-02-06 521 瀏覽
早兩日來食早餐,發覺呢度D腸粉好好食,今日放假,因太太好鐘意食,所以今日突登同太太,過深水埗食腸粉。腸粉的質感可以說超級滑溜,大量芝麻醬,再加上甜醬,可以說是我食過最好食的腸粉

中腸粉
中腸粉
2021-01-31 367 瀏覽
深水埗係隱世美食天堂,一場嚟到梗係要食合益泰嘅腸粉啦。佢嘅腸粉真係無敵,入口滑嘟嘟,配上特製嘅芝麻醬,甜醬同豉油,呢個混醬組合加上香口嘅芝麻一齊食,真係食到停唔到口呀!特別係佢嘅芝麻醬好香濃,唔似坊間嘅咁稀身,落極都冇味。至於佢個魚蛋就大粒嘅,但冇乜魚味,冇咩特別,所以可以不叫來食都得,留返個胃食下其他。同埋店舖嘅座位與座位之間的位置較為擠迫,加上疫情關係,所以都係快食快走。不過之前試過外賣返屋企食都好味,如果想慢慢享受嘅都可考慮外賣。
深水埗係隱世美食天堂,一場嚟到梗係要食合益泰嘅腸粉啦。
2020-11-22
  • 腸粉
細細個爸爸就帶我黎食呢到既腸粉! 隔左咁耐都係咁好食!今日就帶男朋友黎試下食!一去到都見到幾滿座, 不過因為都係輕食,大家食完就走,唔會坐得耐,所以基本係不停D人出出入入入到去緊係食最出名既腸粉腸粉好滑! 仲要係好熱!出面食過太多又硬又唔夠熱既腸粉啦..所以呢到對我黎講係超好食!仲要有D芝麻係面, 加我最愛既花生醬(不停地狂落XD)懷念細細個爸爸揸車去深水埗帶我地去食呢到既腸粉用竹簽一舊舊咁叉黎食~ 特別有一番風味呀!
細細個爸爸就帶我黎食呢到既腸粉! 隔左咁耐都係咁好食!
今日就帶男朋友黎試下食!

一去到都見到幾滿座, 不過因為都係輕食,
大家食完就走,
唔會坐得耐,
所以基本係不停D人出出入入

入到去緊係食最出名既腸粉

腸粉好滑! 仲要係好熱!

仲要有D芝麻係面, 加我最愛既花生醬
(不停地狂落XD)

懷念細細個爸爸揸車去深水埗帶我地去食呢到既腸粉

用竹簽一舊舊咁叉黎食~ 特別有一番風味呀!
好難得出深水埗,食番d 地道野,呢間腸粉n 年前食過一次,突然好想食佢個麻醬,今次試下堂食先。✨環境比想像中好左,野食又唔貴。黎到先食個熱辣辣腸粉,唔知點解好似無乜麻醬咁,撈混之後都唔係好食得出麻醬味🤨。 見ar 姐咁忙,枱面又無就由佢lu, 不過腸粉係滑身同埋鍾意佢幼身細細條幾掛汁,好食但無去到所謂驚人級數。✨個牛肉球一黎到個樣其實都唔係太開胃,唔知係咪蒸得太耐,暗暗黑黑沉沉咁。個質感係軟爛,雖然有d 馬蹄叫有d 誠意,但有陣怪陳皮味,真係頂唔順,食到變樣🤢。✨粉果個饀係正常既,但個皮又係蒸得太耐,一個字「韌」✨呢餐最好食估唔到係蘿白,腍甜入味索晒湯汁,另外個豬皮係一個字「硬」✨粥品味道正常,廿蚊黎講幾多料,如果黎剩食個粥同腸粉,個人會無咁hard feeling✨最後食埋個燒賣,心情直插落地獄😊咩黎? 無味既。。。又係淋patpat 咁, 唯有加d 豉油,咸到high high~~ 呢間野其實真係好一般,最好食真係舊蘿白,豆漿同個腸粉,應該都唔會再黎。最後要講多次:個牛肉球同燒賣真係好好好好好難食

✨粉果個饀係正常既,但個皮又係蒸得太耐,一個字「韌」

最後要講多次:個牛肉球同燒賣真係好好好好好難食
2021-01-12 350 瀏覽
🎈腸粉(大) $16佢啲腸粉真係唔話得👍🏻滑過出面好多小食舖🙈最appreciate嘅係佢會擺定啲醬俾你加😎不過唯一缺點就係佢冇放麻醬係枱面☹️🎈魚蛋魚蛋係完全唔掂☹️可以唔使嗌😂😂🎈牛肉球牛肉球不過不失 又係可以無限添喼汁😂🎈燒賣燒賣普通都係咁啦😂🎈豆漿(凍)豆漿正常🙈唔會過甜過淡過稀😎都算做得唔錯🙈
🎈腸粉(大) $16

🎈魚蛋