2009-10-22 71 瀏覽
來呢度外賣奶茶係常客仔, 今日lunch落去買左件蛋牛治$9 + 熱奶茶$10雖然蛋牛不是佈滿麵包裡面, 但不乾有蛋汁, 再加埋有厚度既麵包, 好食呵!!!!!
2009-10-22
2009-06-19 42 瀏覽
不要說我大鄉里,我真是第一次吃「咖央多士」。早前看過一篇有關於「咖央」的文章,得知「Kaya」是星、馬傳統小食,十分美味,配合奶茶或南洋咖啡,會是一個美味配合。「咖央」有綠色或啡色的,塗在已上牛油的多士上便成,是十分簡單而味美的食物。「咖央」的香味來自東南亞常用的香料香蘭葉,或叫作斑蘭葉,再加上椰漿、雞蛋及糖等材料,弄成稠稠的濃郁甜醬。今次又來到海防道的大排檔,上次因太晚來而吃不到咖央多,今次誓要吃到才心息。但其實此地帶有兩間同樣售賣咖央的茶檔,最後決定來「合香園」,因為預計會在「德發」多點一碗牛腩河。天氣悶熱,又還未下出雨,由彌敦道步行到達時已開始冒汗,近風扇的位置已滿,只好坐風扇輕輕吹得到的二線位置,馬上點了熱奶茶($7.00)及咖央多士($11.00)。熱奶茶先來,早已下了糖,甜度適中,茶身夠滑,但茶味不太濃,算是不過不失。咖央多士隨後送到,厚身的多士已預早一開四件,咖央厚厚的塗在多士上,咖央帶點點椰香味,甜味剛好亦夠稠,用來送奶茶相當不錯,可惜多士烘得不太夠脆,否則便更理想。首次品嚐咖央的我,對其印象十分不錯。
不要說我大鄉里,我真是第一次吃「咖央多士」。

首次品嚐咖央的我,對其印象十分不錯。
「一開四件的咖央多士」
「來到已加糖的熱奶茶」
2009-06-12
2009-05-02 33 瀏覽
除左食牛丸之外, 仲幫襯了合香園的加吔多同凍檸茶初初以為都係德發供應埋多士同飲品, 但睇番水牌先知原來係兩間舖一齊叫野食! 個加吔多唔係好夠加吔, 無咩椰子味, 只係一層薄薄的甜味醬, 多士係打對角十字咁切開, 雖然加吔醬唔夠好食, 但係麵包就烘得好好食, 因為夠厚同埋切哂啲麵包皮!杯凍檸茶幾好飲, 檸檬片落得夠多, 有五大塊, 紅茶味道濃厚, 不過比較細杯, 碗牛丸粉咸, 食到一半已經飲哂, 真係想叫多一杯, 但又覺得唔抵, 同埋環境因素, 所以都匆忙埋單走人
除左食牛丸之外, 仲幫襯了合香園的加吔多同凍檸茶

2008-12-18 36 瀏覽
尖沙咀海防道390號熟食檔本人好中意食多士 已經來過好多次啦總介紹左幾個朋友來添 ,D朋友都話介紹得好睇到朋友們吃得甘開心,我都好滿足油多士,好味吖``點食都5厭奶茶是用舊式藥煲煮的,色香味俱全很香濃 抵食
尖沙咀海防道390號熟食檔

本人好中意食多士 已經來過好多次啦
總介紹左幾個朋友來添 ,D朋友都話介紹得好
睇到朋友們吃得甘開心,我都好滿足
油多士,好味吖``點食都5厭

奶茶是用舊式藥煲煮的,色香味俱全
很香濃 抵食
  • 油多士
2008-12-16 150 瀏覽
試過好幾間熟食檔,今次再試合香園。原來其出名是厚多士,鍾意食厚多的我,當然沒有放過。要指定麵包頭的咖央多士,他用的咖央醬不夠香口,味道淡淡的,多士烘得不香脆,與昌記真是無可比。蛋牛治-饀料的雞蛋鹹牛肉份量不多,我反宜鍾意那半寸厚的麵包,軟綿鬆軟。以為茶檔的奶茶一定是很傳統,而這間的奶茶是用舊式藥煲煮的,心想一定很有色香味,單看色水以為很香濃,但呷落一點茶香也沒有。
試過好幾間熟食檔,今次再試合香園。

原來其出名是厚多士,鍾意食厚多的我,當然沒有放過。

咖央多士
蛋牛治
2008-08-11 37 瀏覽
其實唔知坐係第二檔度可唔可以叫唔同檔既野食?呢檔主要賣係粉麵同多士。點了平時好少聽人叫既「醬油多」,花生醬加牛油,真正的外脆內軟,烘得剛剛好,而且花生醬同牛油夠又唔會太多,人間美味呀。奶茶會落埋糖,略嫌有d 鞋,不過茶和奶的比例剛好~很滿足的一餐~
其實唔知坐係第二檔度可唔可以叫唔同檔既野食?

呢檔主要賣係粉麵同多士。

奶茶會落埋糖,略嫌有d 鞋,不過茶和奶的比例剛好~
很滿足的一餐~
瓦煲煲的奶茶
外脆內軟既厚多士
瓦煲煲的奶茶
外脆內軟既厚多士
  • 多士
2008-06-18 45 瀏覽
平日多數落嚟外賣奶茶返上公司嘆~ 今日又冇飯帶就與同事落嚟堂食, 大家食完碗粉, 叫多一件油占多$6, 好味 ...... 又唔甜, 再配上一柸香濃奶茶$10, 咁先至完美! 呵呵呵~
2008-02-27 37 瀏覽
今日lunch又冇飯帶, 就走落去食先~ 叫左一個沙嗲牛肉通粉$15, 好味道~ 叫埋柸熱奶茶$10就岩岩好喇~ 佢個沙嗲雞柳都好正架~ 厚多士仲正添~
2007-11-27 49 瀏覽
阿叔安排我們坐在合香園檔前位置,見到檔前貼著"咖央多士"、"麵包頭"這些宣傳紙張,仍有胃納之下就叫了一份咖央多士和凍奶茶甜甜嘴巴。看不到這店是否如其他排檔般以瓦煲煮茶,觀乎凍奶茶茶味較重水準也不壞,相信熱飲會更有風味!咖央多士用上厚麵包,口感當然夠豐富;麵包烘得又熱又脆,咖央味道甜甜,有著香香的椰汁味道,香香甜甜的多士,凡人如我又怎可抗拒??個人覺得黃色的咖央比綠色的吸引得多,視覺上也覺得會較好吃=p四眼哥哥忙著洗碗時也要兼顧送餐,送多士給我們時也不忘提醒:"食左先食左先";付帳時連牛腩麵的也一拼收取,真方便。

(非會員)
2006-07-22 57 瀏覽
有時lunch都會落嚟D度食野~ 係就係大熱天時30幾度响無空調底下食野係好鬼辛苦! 但因D食物水準吸引, 再加上D伙計又nice又攪笑, 咁就值得幫襯喇~~沙嗲雞柳通粉($14)-肉質鮮嫩,雞柳size細細容易入口,醬汁夠味~雪菜肉絲通粉($13)-特別在於有落埋青椒一齊炒雪菜肉絲, 令到更加野味~凍奶茶& 熱奶茶-茶味夠燶,佢地係用煲中藥既藥煲嚟煲茶架.. 夠傳熱喎~ 大家見到D沙嗲雞柳.. 佢個outlook & inside 都一樣咁掂架!