2011-06-09 85 瀏覽
其實自己不嬲都幾鍾意幫襯吉仔,牛肉飯、雞肉飯同雜菌泡飯都幾好味。不過今次吉仔推出嘅「千奇百趣」牛肉飯,我就真係幫襯唔落喇!首先一絕嘅係---芥末野菌牛肉井 ($35.9) 連飲品聽個名好似幾好食,點知當收銀姊姊一捧個飯到我面前之時... ...哇!!咩黎架?成PAT外星人口水咁嘅?登時未食都飽左一大半。D芥末沙律醬同D牛肉呀、雜菌撈埋晒一齊,陣味唔夾都唔緊要,D醬仲要多到LAM住晒D飯,搞到D飯濕晒,總之好奇怪,都唔明點解佢地可以諗得出咁樣嘅配搭。隔日,唔份氣,又走去幫襯多一次,不過今次試芝士牛肉井 ($35.9) 連飲品。諗住芝士同牛肉點都會夾D掛,點知都唔好得幾多,幾種芝士硬崩崩咁撻係D牛肉片上面,好似搭台咁。唔掂喎。雖然味道無芥末果個咁古怪,但比我揀,都係寧願揀返最BASIC嘅牛肉飯穩陣D喇。都係果句啦,出奇不等於制勝,都係新不如舊好。著衫著鞋都係一樣姐。

不過今次吉仔推出嘅「千奇百趣」牛肉飯,我就真係幫襯唔落喇!
首先一絕嘅係---芥末野菌牛肉井 ($35.9) 連飲品

!!咩黎架?成PAT外星人口水咁嘅?
登時未食都飽左一大半。

2011-06-07
$35.9 (午餐)
2011-03-27 31 瀏覽
星期五的晚上一行五人來這兒食Shabu Shabu 日式火鍋(粒粒番茄湯) 5個人食4個,都係牛肉,一個飯及三個烏東.....4杯汽水,全部可以免費加大(22安士....GOOD!如果唔係可能要再買嘢飲)不過有加嘢,包括蟹棒,牛肉,蘑菇包,水餃等....OK飽!打打下唔夠湯,可以叫人架...仲要求比埋蕃茄粒我地(要求先有)個人認為佢比人地的和風紙上燒更好食....HEHE!
5個人食4個,都係牛肉,一個飯及三個烏東.....
不過有加嘢,包括蟹棒,牛肉,蘑菇包,水餃等....OK飽!
個人認為佢比人地的和風紙上燒更好食....HEHE!
蕃茄湯...GOOD!
2011-03-25
5 分鐘 (堂食)
蕃茄湯...GOOD!
  • 粒粒番茄湯底
2011-03-27 23 瀏覽
成日都好想食吉野家個火鍋,但衰在淨係得晚市有。咁啱呢日阿媽唔煮,於是就去食吉野家。每人都要了蕃茄湯底火鍋,配烏冬。服務員好快就會攞個已經點著嘅爐過黎,其實都幾危險,佢地有時仲一次攞三個。如果上枱之後點火會安全d囉。打開黎睇睇生,好似好多料咁,不過好凌亂。烏冬另上。有南瓜、鮮菇、豆腐、蟹棒、芋絲、年糕福袋、菜等,年糕褔袋texture 好搞笑,黏黏地。不過湯較少,都浸唔過材料。不過煲煲吓就多咗好多湯。湯底不錯,都幾濃,又好多蕃茄粒同昆布。如果唔夠湯,就可以自己出去攞壺湯入黎加,仲有清湯同濃湯。我地都試咗濃湯,都幾好味喎,甜甜地。相反蕃茄湯嘅添加就無咁滑,蕃茄茸座底,所以味道好淡。烏冬好味道,不過唔算太彈,可能因為煮起後太耐,焗住,所以淋咗少少。不過整體都好好,好夠飽又好味。
成日都好想食吉野家個火鍋,但衰在淨係得晚市有。
咁啱呢日阿媽唔煮,於是就去食吉野家。
每人都要了蕃茄湯底火鍋,配烏冬。
如果上枱之後點火會安全d囉。
打開黎睇睇生,好似好多料咁,不過好凌亂。烏冬另上。
不過湯較少,都浸唔過材料。
如果唔夠湯,就可以自己出去攞壺湯入黎加,仲有清湯同濃湯。
不過整體都好好,好夠飽又好味。

蕃茄湯底
配烏冬
蕃茄湯底
配烏冬
新出的蕃茄湯酸酸甜甜好開胃,真係有蕃茄粒架!鍋裡面配料有 蟹棒*2、菇*2、粟米*2、南瓜*2、豆腐*2、芋絲*2、似豆卜的東西*2、金菇、年糕福袋 (煙煙韌韌幾好食)。跟一碟牛肉+芝麻醬~不喜歡吃牛肉亦可以改做煙肉,煙肉都唔錯!芝麻醬要黎點牛肉/煙肉都好好味!可選配飯/烏冬/日式粉絲 (日式粉絲之前食過覺得不太好食,好粗身的,怪怪)。Shabu Shabu叫滿$98,仲可以免費轉大杯裝汽水。鍾意甜湯的話,都可以試下叫蕃茄湯底,之後再自己加甜湯。店裡面有一壼壼的湯可以自己拎去加,蕃茄湯+甜湯都幾好味!歡迎到以下連結瀏覽更多http://www.talk2day.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=68
新出的蕃茄湯酸酸甜甜好開胃,真係有蕃茄粒架!
似豆卜的東西*2、金菇、年糕福袋 (煙煙韌韌幾好食)。

跟一碟牛肉+芝麻醬~
不喜歡吃牛肉亦可以改做煙肉,煙肉都唔錯!
芝麻醬要黎點牛肉/煙肉都好好味!

Shabu Shabu叫滿$98,仲可以免費轉大杯裝汽水。

鍾意甜湯的話,都可以試下叫蕃茄湯底,之後再自己加甜湯。
店裡面有一壼壼的湯可以自己拎去加,蕃茄湯+甜湯都幾好味!

歡迎到以下連結瀏覽更多

2011-03-20
$47.5 (晚餐)
2010-11-08 21 瀏覽
6-11-2010(六)今日真係好好好好凍!!!!!!!!!!!!!!!!!!即刻去打邊爐~~又係去吉野家,已經係第5次啦~~ 哈哈哈! 太鐘意食~今次又又又係叫左濃湯~好鐘意食個蟹棒~~! 正..!個粟米都好甜~D牛肉點埋個芝麻醬完全係PERFECT MATCH!最後個烏冬先係重點! 吸收曬D濃湯!!! 好好好好好食呀!
6-11-2010(六)
今日真係好好好好凍!!!!!!!!!!!!!!!!!!
即刻去打邊爐~~
又係去吉野家,已經係第5次啦~~ 哈哈哈! 太鐘意食~
今次又又又係叫左濃湯~
好鐘意食個蟹棒~~! 正..!
個粟米都好甜~
D牛肉點埋個芝麻醬完全係PERFECT MATCH!
最後個烏冬先係重點! 吸收曬D濃湯!!! 好好好好好食呀!

2010-11-06
2010-08-27 21 瀏覽
今天我們甚有興致去吉野家打邊爐,可惜想食的時侯已沒有供應了.而店方轉了另一系列主題,就是”味自慢 鐵板芝士牛燒肉定食".這個主題我們都有興趣(轉呔轉得好快XD),於是到市區算清靜的太子分店,六點半鐘人客量仍不多,我們先去水牌前研究再點埋餐最後才慢慢看坐哪裡都仲可以!餐食亦好快就有,我們分別點了兩款,第一個燒肉定食,$48是最貴的全包宴.主食包括牛肉一大抽,少少粟米,青紅椒和洋蔥雜菜.配套是一隻雞蛋(店方注明”消毒”左),一杯泡菜,一杯馬蘇里拉芝士 Mozzarella Cheese及巴馬臣芝士 Parmesan Cheese和大半碗飯. ..對了,還有碗汁!等店員拿個爐來,點火放埋塊鐵板上去就開動(玩)了!由於鐵板傳熱極快,老友亦快快手將成抽份量的牛肉攤開哂,響板上煎呀煎,炒呀炒.好快牛肉己全熟了,拿走牛肉再將配菜放入炒,因為不知道隻雞蛋的用處,我提議打蛋到雜菜中!不過板太熱關係,蛋響在幾秒間幾乎變成蛋乾!這時候我們將成劈菜連蛋碎剷起,呼~救蛋成功.一頭手忙腳亂後,分配好份量就食得.本身都幾鐘意食吉野家的牛肉飯,重點是店方用的牛肉並不過肥,肥膏量不多可輕易咬走,特別是個飯汁十分好食.至

等店員拿個爐來,點火放埋塊鐵板上去就開動(玩)了!
.一頭手忙腳亂後,分配好份量就食得.

本身都幾鐘意食吉野家的牛肉飯
,重點是店方用的牛肉並不過肥,肥膏量不多可輕易咬走,特別是個飯汁十分好食.至於煎牛肉味道又如何?唔…其實多份油香外都無什麼味道
,幸好有個汁沾下,噢~個汁配牛肉係好食好多啊!
味道甜甜地,撈埋飯食都得!好好食喎.廣告寫個汁是”傳統秘製的牛燒肉汁”,怪不得咁好味,集精華所在吧.

至於我們炒出來的雜菜蛋,用來配飯都不錯(自己讚自己作品),菜類新鮮爽脆,不夠味道的話試下連同泡菜一齊吃,我平時習慣就是這樣吃的
,酸酸甜甜送飯好開胃.好正架.珍珠飯煙韌有咬口,保持一灌良好質素.至於芝士我就無興趣試,交由老友包辦.老友趁牛肉還有點熱的時候放點芝士碎上去(因為熄哂爐火先記得有芝士未整XD).當然芝士只溶到少少,但老友食過讚好味呢.果然廣告上的誇張說法是無呃人 XD
睇下…
“馬蘇里拉芝士 Mozzarella Cheese奶味濃郁,質軟而極具黏性。而巴馬臣芝士 Parmesan Cheese 是眾所周知的頂級芝士,其質硬而芝士味極濃。”

另一個餐就是最經典的至尊野菜煎雞飯餐$36.50,因為好肚餓先叫個全包餐,有麵豉湯,泡菜,甜品和飲品.麵豉湯不知是否開粉沖了,飲到碗底很多微粒粒,我都不理總之入到口,味道有麵豉咸香就OK啦.雞飯食過很多次了
,雞肉又白又滑不過是無味道架,全靠個飯汁,甜甜地好送飯.野菜爽口清甜,而甜品多年都是喜X朗的JELLY.哈哈.

我們將其中一杯餐飲加$5.5升級去鮮檸菠蘿梳打.本來我以為是一杯好普通的雪碧味菠蘿肉汽水,又扮野叫特飲那些,估不到這杯給到我驚喜!
杯中有片鮮檸檬片,篤爛後,雪碧連檸檬汁混合,味道酸上加酸,很合我口味!!而菠蘿肉是溶爛爛狀,當每吸一啖時,汽水和菠蘿溶都一齊入口,咬兩口就飲得,好’入味’
.平時的特飲是汽水還汽水飲,然後菠蘿還菠蘿食入口,話明特飲應該有特別飲法,這杯真正是特飲了,簡簡單單但做到好的味道,我推介,

每人$45足以令人大快朵頤,所以我時常說,去快餐店食都會吃到好的東西的!

PS:最後看其他人吃這定食,他們將牛肉蔬菜炒好,再加飯和蛋汁,再炒,最後加肉汁,成為香噴噴牛肉炒飯~~好正啊...應該是正式食法來的吧.呵呵呵
倒蛋汁一刻
  • 牛肉汁
  • 雞飯
  • 鮮檸菠蘿梳打
2010-08-13 20 瀏覽
知道吉野家出了「盛夏.透心掛烏冬下午茶系列」,但一直就唔啱時間試。今日終有機會一試。旺角店230才開始下午茶。去到時2:20,店員話要等多十分鐘先有。好在有免費報紙喺身,睇兩睇就過咗十分鐘。一到下午茶時段,大家都湧去counter買食物。買了碗麻醬雞肉冷掛烏冬。預先準備好晒,一落單就出餐。雞肉切成方粒,細細粒,不過比較乾身。有一碗麻醬自由加落烏冬度。烏冬面有蘿蔔絲、青瓜絲同紫菜絲。烏冬溫度溫溫吞吞,不冷也不熱,完全feel唔佢poster 中的「透心涼」。溫暖嘅烏冬,分數大減。烏冬一貫地煙韌,很有咬口。麻醬味道也不算濃,也不算特別香,跟在Sogo 那些超市中買到的相差不大。
今日終有機會一試。旺角店230才開始下午茶。
一到下午茶時段,大家都湧去counter買食物。
買了碗麻醬雞肉冷掛烏冬。預先準備好晒,一落單就出餐。
雞肉切成方粒,細細粒,不過比較乾身。
有一碗麻醬自由加落烏冬度。烏冬面有蘿蔔絲、青瓜絲同紫菜絲。
溫暖嘅烏冬,分數大減。
烏冬一貫地煙韌,很有咬口。
溫溫吞吞的冷掛烏冬
$22.5
2010-05-26 14 瀏覽
成日食牛肉飯,今次試下叫左個學生餐雞飯D雞外皮煎到脆脆地,幾好味WOD肉就OK嫩,好味我加埋牛肉汁落去食點知俾朋友笑不過D菜就麻麻地啦,食落冇乜味,好淡可能我平時食開重口味GE野啦
成日食牛肉飯,今次試下叫左個學生餐雞飯

D雞外皮煎到脆脆地,幾好味WO
D肉就OK嫩,好味
我加埋牛肉汁落去食
點知俾朋友笑

不過D菜就麻麻地啦,食落冇乜味,好淡
可能我平時食開重口味GE野啦

2010-05-25
告野家最近新推出了款粟米濃湯烏冬套餐(可跟煎雞或者牛肉),在早餐及下午茶時段都有供應,喜愛試新嘢的自己,當然要試下啦。在這兩款套餐中,以跟牛肉的比跟煎雞的好,因為告野家的招牌牛肉是和個粟米濃湯烏冬分開上的,d牛肉同d洋蔥唔會因為浸在湯裡而變味,但係如果跟煎雞的話d雞就會連烏冬一起上,d雞皮會唔再脆,而且平時同d煎雞一齊上的雜菜也會沒有了。講番個烏冬,因為係粟米濃湯的關係,所以個湯係幾好味嘅,充滿粟米湯的甜味,而且都算幾濃,不錯!而除左有d粟米之外,仲有一塊日式魚片做配菜添,料雖然唔係多,不過加埋煎雞或者牛肉就差唔多啦。至於d烏冬,份量唔算好多,而且浸得較淋,唔夠彈牙,水準只屬一般。不過以$20的價錢,同平日食開嘅茶餐廳、快餐店以至茶樓食到有dd厭的例牌早餐相比,呢個早餐都算幾另類同特別嘅,假如有人喜歡好似我一樣飲粟米湯的話,都不妨一試轉轉口味呢!

$20 (早餐)
2010-01-10 25 瀏覽
早幾日同朋友去旺角買野, 見到華比有間吉野家, 加上又係下午茶時間, 所以打算去醫下肚.第一次望落去好舒服, 地方好整潔. 同朋友商量好, 決定買牛肉飯同煎雞飯.點知發覺牛肉飯個汁比食開果間淡啲, 雞肉飯就啱啱好. 所以我就攞豌牛肉汁+杯水.但係杯水竟然有油, 我就同個經理講要換, 個肥經理既態度就唔係幾好喇問我一句 "有咩問題?唔飲得架" 之後求其攞2杯水俾我就唔理我這家分店似乎有好多要改進既地方...

這家分店似乎有好多要改進既地方...
2010-01-07
$19.5 (下午茶)
  • 牛肉烏冬
到這間旺角的分店吃牛肉火鍋,選配了濃湯配烏冬食物就沒有甚麼特別,濃湯底也不如去年吉野家火鍋濃湯的惹味如果以一個人的份量而言,吉野家的火鍋配料份量算幾足夠了唯一要批評的,就是其烏冬不夠爽滑但畢竟吉野家又不是以賣烏冬馳名的,可以理解.....我今天想特別評價的,反而是其不倫不類的佈置店內的餐桌、椅,好像是從數間不同風格店鋪中湊在一起的既有桅化、又有硬膠椅、更有附有軟墊的寬椅很是古怪的配搭!
到這間旺角的分店吃牛肉火鍋,選配了濃湯配烏冬
食物就沒有甚麼特別,濃湯底也不如去年吉野家火鍋濃湯的惹味
如果以一個人的份量而言,吉野家的火鍋配料份量算幾足夠了
唯一要批評的,就是其烏冬不夠爽滑
但畢竟吉野家又不是以賣烏冬馳名的,可以理解.....

我今天想特別評價的,反而是其不倫不類的佈置
店內的餐桌、椅,好像是從數間不同風格店鋪中湊在一起的
既有桅化、又有硬膠椅、更有附有軟墊的寬椅

很是古怪的配搭!
2009-12-05
2009-12-10 12 瀏覽
一年黎一次吉野家打邊爐就係為左呢度既芝麻醬 味道真係正 同肥牛好夾今次黎 價錢都係咁上下 冇加到價 但肥牛好似少左$46蚊連汽水, 肥牛得幾片 再加d菜, 腐皮之類既配料同烏冬同埋新既年糕袋 但個口感同味道都好怪 咬左啖就算唯一唔變就係芝麻醬 真係好正 甜甜地 配肥牛一絕
一年黎一次吉野家打邊爐
就係為左呢度既芝麻醬 味道真係正 同肥牛好夾
今次黎 價錢都係咁上下 冇加到價 但肥牛好似少左
同埋新既年糕袋 但個口感同味道都好怪 咬左啖就算
唯一唔變就係芝麻醬 真係好正 甜甜地 配肥牛一絕
2009-12-05
2009-09-26 9 瀏覽
好鐘意佢個抹茶紅豆冰!!唔係成日有架, 有就要多多食啦!個抹茶奶唔會好甜, 甜味就靠個紅豆蓉, 加理埋就剛剛好啦! 好fresh!!紅豆蓉好沙又甜好好味食到粒粒紅豆架! 食得出係日本紅豆蓉!要加6蚊先有, 但咁好味, 都抵啦!
好鐘意佢個抹茶紅豆冰!!

唔係成日有架, 有就要多多食啦!
紅豆蓉好沙又甜好好味

食到粒粒紅豆架! 食得出係日本紅豆蓉!
要加6蚊先有, 但咁好味, 都抵啦!
  • 抹茶紅豆冰
2009-02-20 14 瀏覽
第一次光顧吉野家的早餐,我相信以吉野家作早餐的人也不多吧? 但其實頗舒服的。叫了牛肉出前一丁,附綠茶。出前一丁的湯底是加了出前一丁本身的調味粉,麻油是整包未開封的附上,以連鎖快餐式食店算是頗特別的服務。餐具是使用可以再用的餐具,夠環保,好。開始食時,才發覺原來吉野家的牛肉跟出前一丁的味道原來是這麼的不夾,不是說它們不好吃,只是單食的話是美味的,但放在一起一口吃下去就格格不入,怪怪的。下次要考慮改食烏冬、甚至飯。(早飯?)店裡面人客很少,而且都很靜,所以可以坐的很舒服,如果想休休閒閒的食個早餐,這個地方確實不錯。

餐具是使用可以再用的餐具,夠環保,好。

整包的麻油,及不是即棄的餐具
$18 (早餐)
2008-10-26 12 瀏覽
吉野家又推出了牛肉shabu shabu, 上年我食到上癮,佢今年一出就梗係要即刻去食啦。材料跟舊年是一模一樣的,沒加也沒減。但牛肉數量就少了,只有五片。但仍有肉味。烏冬也不是那些平貨色,但今年比舊年遜色,因為唔太夠彈牙,也比較淋身。湯底也要一彈,舊年泡菜同濃湯係一樣price,唔洗加錢。但係今年只要濃湯同清湯。佢話要泡菜湯就要加$4要盒泡菜加落去!太過份!最過份的是墊盆的紙上還大大隻字寫住有泡菜湯底,但就加一句"供應期有限"供應期有限??????先推出一星期,咁快就供應期完,要加錢???????我個爐又唔掂,我唔知係個爐定座位問題,叫佢換過火蕊都係唔夠滾,我老豆o個窩滾到pok pok 聲,我o個窩就滾極都滾唔起,太不濟!我唔知係咪因為新推,所以質素未有番咁上下,我會俾多個chance佢。始終論環境、服務同價錢,佢都比美心or 大家樂o個d好。
材料跟舊年是一模一樣的,沒加也沒減。
但牛肉數量就少了,只有五片。
但仍有肉味。

烏冬也不是那些平貨色,
但今年比舊年遜色,因為唔太夠彈牙,也比較淋身。

湯底也要一彈,舊年泡菜同濃湯係一樣price,唔洗加錢。
但係今年只要濃湯同清湯。
佢話要泡菜湯就要加$4要盒泡菜加落去!

太過份!最過份的是墊盆的紙上還大大隻字寫住有泡菜湯底,
但就加一句"供應期有限"

我個爐又唔掂,我唔知係個爐定座位問題,
我o個窩就滾極都滾唔起,太不濟!

始終論環境、服務同價錢,佢都比美心or 大家樂o個d好。