2019-07-26 1092 瀏覽
如果想家人靜靜地食飯,千祈不要選這间好嘈.以前是做火鍋為主,最近做了小菜,再來,食物一般,冇乜特別.文昌雞,正路幾好!有雞味幾滑~炒菜,正常⋯咕嚕肉,汁好味,但是肉切太細,太興好食D炸蠔好大隻,長輩話ok!其他炸野都ok.
如果想家人靜靜地食飯,千祈不要選這间
好嘈.

以前是做火鍋為主,最近做了小菜,再來,食物一般,冇乜特別.
文昌雞,正路幾好!有雞味幾滑~
炒菜,正常⋯
咕嚕肉,汁好味,但是肉切太細,太興好食D

炸蠔好大隻,長輩話ok!
其他炸野都ok.
2019-07-26
2019-07-19 697 瀏覽
早上要在中染新城開工,先吃早餐。經過同仁四季,見到大招牌正和軒,咦,轉左手?外面仍有同仁之李,火煱等字樣,據服務員說是加入做早茶,嗯。以早茶來說地方不算大,但服務員招呼不錯,吸引之處當然是優惠點心12.8起。有「起」字當然知道只有數個點心是這價,看菜單只有粥是這價,不過其他點心沒有很貴,最貴也只是21.8。那就點一個鳳爪排骨飯和山竹牛肉。現在豬肉貴,排骨也沒少給,不錯,飯比較綿。牛肉說是即蒸,的確上的慢一些,也是比較綿。吃完還有時間品茶,濃普洱沒有苦澀。優惠價飲早餐,是一個選擇。

外面仍有同仁之李,火煱等字樣,據服務員說是加入做早茶,嗯。

那就點一個鳳爪排骨飯和山竹牛肉。

優惠價飲早餐,是一個選擇。

2019-07-19
2019-07-11 716 瀏覽
今日喺附近工作的朋友費事諗,因為平時喺呢度食午餐飲茶覺得出品不錯,當我約佢食晚飯,佢就話不如叫我由沙田嚟試吓,原來佢係唔知道呢度晚上有樂隊演奏的(查實是一對香港人的男女歌手獻唱,男的彈電子琴,女的是主場,唱得很好,女歌手樣子很漂亮,只不過我哋變咗唔可以咁得閒拼命吹水,始終有人唱緊歌就忍唔住聽下),今晚我朋友點左以下菜式:1. 健康孖寶 - 兩盅椰青燉雞&萵筍炒龍躉球椰青燉雞湯好好飲萵筍炒龍躉球的龍躉球沒有腥味,還有啲魚嘅新鮮鮮甜味道,而且萵筍比西芹容易入口,這個配搭非常之得宜!西芹炒斑塊或者龍躉球四圍都食到,攞萵筍炒果然有特色!2. 鼎湖上素 - 雖然芽菜仔黐埋一住,竹笙搭買一疊 但係混合買的效果卻不錯,將上訴的不同材料分有層次感,而互相協調,突出其美味!3. 敬送紅豆沙 - 有陳皮的,不太甜,絕對沒有欺場。問清楚經理,原來這間餐廳的品牌係佢哋喺中國大陸買回來做特許經營的,不過不知道為何門口招牌還有另外一個名「正和軒」。由於有超過一半的客人都在食火鍋,加埋經理說他們原先主要是做火鍋的,我們決定下次來的時候就試火鍋。埋單毎位$220

1. 健康孖寶 - 兩盅椰青燉雞&萵筍炒龍躉球

椰青燉雞湯好好飲

3. 敬送紅豆沙 - 有陳皮的,不太甜,絕對沒有欺場。

埋單毎位$220
鼎湖上素
紅豆沙
  • 陳皮紅豆沙
2019-07-02 594 瀏覽
去完主題樂園,決定近近地出荃灣食嘢!朋友話呢間新開,內地做得唔錯,不如試下香港啦~而且有用某某APP有65折!! 入座時7點,全場只有3檯人...職員多過客...食量唔大,點得唔多椰子雞湯底好似飲緊椰青咁,唔算濃雞肉彈牙,有雞味(size係細隻),半隻更少其他四寶丸、手打墨魚滑,都新鮮彈牙最驚喜係水餃,大大隻蝦肉餡!性價比:貴!三個人點都唔多,仲要有65折,埋單都要!$280!

入座時7點,全場只有3檯人...職員多過客...
食量唔大,點得唔多
椰子雞湯底好似飲緊椰青咁,唔算濃
雞肉彈牙,有雞味(size係細隻),半隻更少
其他四寶丸、手打墨魚滑,都新鮮彈牙
最驚喜係水餃,大大隻蝦肉餡!
2019-07-01 385 瀏覽
一行7人到此店,叫了一個椰子雞窩,話出名,點知原來出名係求其同埋譚彥無味的窩,未見過透明的水加碎濕濕的椰子一隻生雞放在你面前,收三百幾蚊,完全冇味道,未見過咁不負責任的湯底!特色飲品和相片完全不同,加啲雜果糖漿便是,還有炸魚皮不新鮮不脆口還帶點油益味,海鮮拼盤亦不新鮮!最恐怖七個人要同時七個Facebook like 先送所謂的刺身,一隻甜蝦一片八爪魚,仲要驗屍咁驗你個手機睇下你有冇呃佢!真係咁樣做生意不如唔好送...嗰啲好評信唔過,最後七個人食咗$1600,唔知食咗啲乜嘢!跟住再去上邊那間酒樓食一隻阿拉斯加蟹頂肚,五六斤重,都是1200 有找..還有最討厭就係唱歌嗰啲人,不斷模仿四大天王的唱腔,很難聽!

還有最討厭就係唱歌嗰啲人,不斷模仿四大天王的唱腔,很難聽!
2019-06-20 490 瀏覽
就嚟都父親節啦!咁一家人周圍去睇邊度有野食,咁見到有間幾特別嘅餐廳,有現場歌手唱歌,咁荃灣又近我哋,所以今次決定去依間,今次餐單價錢都算可以今次我哋一行六人,就叫左半圍,一去訂位嘅時候,門口個知客服務非常好,問完你點稱呼之後就自我介紹,之後全程都記得你貴姓,及間唔中會問下餸菜嘅款式好唔好食,值得一稱讚,好快就上菜啦,味道都唔錯,其賣相都好好,餸菜都比較精緻,其中仲有可以點歌,現場環境都好好,愉快的一晚,下次可以再嚟。

愉快的一晚,下次可以再嚟。
2019-06-11 291 瀏覽
地鐵站出口有姐姐派傳單,見830後有半價好似幾抵,一於去試試。椰子鷄湯底真心正,鷄下煲後滾起沙漏計時,鷄唔鞋,幾滑,但半份鷄份量少。其餘火鍋配料不過不失,環境好靚,坐得幾舒服。用餐途中有位戴眼鏡細細粒女侍應,好細心,好主動幫我們,笑容又好,令人感覺舒服。埋單每位二百零,抵食,下次會試下小菜。
2019-06-05
2019-06-08 1842 瀏覽
一班茂利好有耐性喺某酒樓等咗個幾鐘先醒覺, 已經八點幾, 係時候轉場了 , 在附近搵咗呢間食台灣菜的音樂火鍋落腳,聽著live band 嘆火鍋感覺很不錯, 但注場歌手仍須努力練好啲歌藝。小菜選擇少, 價錢又貴, 反而火鍋八點半後入席部分火鍋料可獲半價優惠, 那就火鍋吧。自己混醬服務員介紹椰子雞鍋, 一試無妨的心態, 反正毫無準備下入黎食。椰子雞鍋以三個椰皇加一個椰青做湯底, 用鮮椰汁用5分鐘把雞浸熟, 雞肉嫩滑帶椰子的清香, 雞嘅肉質結實有咬口, 新鮮雞質感, 好吃,食完雞就當然飲番碗椰子雞湯先再打邊邊啦。其他火鍋配料都係大路嘢,無咩評價可言,  質數平均 ,牛肉有啲貴, 用椰子汁做湯底焯食物,清香甜美, 感覺冇咁油膩, 不錯的選擇。一班朋友坐得舒舒服服倾吓計, 兼有真人唱歌畀你聽, 餐廳樓底高 , 枱與枱之間闊落 , 冇嘈吵的感覺, 大家食得飽飽的連飲品埋單每人唔使$200, 作為中途轉場的餐廳, 冇揀錯。

自己混醬

• 椰子雞鍋
提早慶祝母親節,媽媽總是會想試一些新餐廳,所以帶她去了我平時國內工作時,常吃的椰子雞煲邊爐。因為整個鍋也是椰子水,啲湯又可以飲,所以我覺得挺健康,老人家吃了都不會覺得太濃的味精湯料。預早了2星期卜位,但我雙親去到店時,說了留名姓名及電話時,說沒找到但好好有個職員說幸好早來,都安排了位置給她們。我來到餐廳時,有再跟職員溝通,原來職員留錯姓名,但電話號碼對就是了。。。雖然時有點混亂,但職員態度是好的。我們沒有點套餐,都是散叫,叫左一鍋全份椰子雞子雞,再叫了一些別的味道同我在國內食的差不多,價錢也是。昨晚的live band選的歌很舒服,Lily唱的也好。

味道同我在國內食的差不多,價錢也是。
昨晚的live band選的歌很舒服,Lily唱的也好。
2019-05-11
母親節
2019-05-11 603 瀏覽
朋友話呢間好食,所以去試下,叫左個椰子雞煲,係椰青水果隻,水滾落雞後要等個沙漏⏳夠鐘,即刻試左啖湯,好清甜但隻雞就無咩雞味食完雞,想落響玲果時即刻feel到不妙,d響玲表面有d軟,不過諗住浸完湯都軟架啦,是但,點知食落一陣油益味,芋頭都唔好,滾到已經林晒都係一d都唔粉,失望不過豬肉片係好食既其他野都不過不失,食左一輪之後發現,個湯太甜,唔係樣樣夾到,例如腐皮就會有種腐竹糖水既味道,是比我食過其他既椰子雞煲甜左d,呢餐又未至於好難食既,但覺得好唔抵,唔會想再去
朋友話呢間好食,所以去試下,叫左個椰子雞煲,係椰青水果隻
,水滾落雞後要等個沙漏⏳夠鐘,即刻試左啖湯,好清甜
但隻雞就無咩雞味
,芋頭都唔好,滾到已經林晒都係一d都唔粉,失望
不過豬肉片係好食既
2019-04-13 1114 瀏覽
今日係特別日子 但天氣有d凍 所以搵左間有得聽live band 但又可以暖粒粒打邊爐😂 一去到 唔想唸 一於叫個椰子雞煱set個set係多野食既 有刺身 有半隻椰子雞鍋 有牛有桂花蚌 有蝦 有魚片 有10粒丸 有炸魚皮 真心飽到反艇個椰子雞鍋重有個漏斗比你count 時間 唔會烚老左d雞本身好地地 一泥個鍋就睇教學 水滾就落雞 就用漏斗count 時間。點知落完雞一滾起就即刻比個侍應姐姐熄火 乜都無講 愈問愈走。 小妹我為左整熟d雞 梗係開返火喇 點知個侍應姐姐見到 一行來又熄我火 真係o左咀😅 再追問部長先知要滾起後轉小火煮15分鐘 再焗15分鐘喎 但係個menu 教學從來無寫呢個煮法,同我根本無煮過15分鐘!😡😡😡😡😡只係有人乜都無問乜都無講就熄我火。。撇除呢個menu假教學同服務態度差之外食物好好 live band好有氣氛 重有食客衝上枱唱同點歌😂食到9點半10點外面重有人等緊的確食品幾好 唯獨服務質素要再改善囉。。。我網上app訂位 但係又忘記幫我事後確認。。😒最後,Live band 星期四至日先有架!其他日子無架!用同一個價錢 梗係簡有live band 先去喇😏

一去到 唔想唸 一於叫個椰子雞煱set

個椰子雞鍋重有個漏斗比你count 時間 唔會烚老左d雞

撇除呢個menu假教學同服務態度差之外
食到9點半10點外面重有人等緊

2019-04-08 920 瀏覽
打邊爐無分季節,雖然當日天氣好熱,但都無阻我要打邊爐嘅決心!因為個日係荃灣附近,所以就試吓呢一間音樂主題餐廳。呢度出名嘅椰子雞,所以諗都無諗就揀咗呢一個椰子雞鍋做湯底。店員會幫忙煮嗰啲雞,用漏斗計時,全部都係佢哋幫手打開蓋就食得。雞就可圈可點啦,但因為有計住時間,所以雞肉唔會煮得太鞋。而個椰子湯底好鮮甜忍唔住飲多幾啖!(提提大家趁再加水之前,都要飲多幾啖呀)牛肉都OK,我哋點咗個平嘅,想要好啲嘅話,可以試吓點貴啲嗰個。油麥菜冇乜特別,但提醒大家要小心菜蟲龍躉起片,啱啱送來嗰陣,魚尾仲郁下郁下咁,非常之新鮮。龍躉其實都幾啱打邊爐,因為煮耐咗都唔會散開晒。條魚好大條,起咗好多片魚肉,食完啲魚肉片之後,店員就會問你使唔使將個魚頭斬件,$388好抵食因為今次得兩個人食,所以唔係叫咗好多嘢,有機會會約埋一大班朋友去再試,因為佢會有live Band表演,氣氛都幾好,環境坐落又舒服,同埋服務都好好!

忍唔住飲多幾啖!(提提大家趁再加水之前,都要飲多幾啖呀

椰子雞鍋

肥牛

油麥菜冇乜特別,但提醒大家要小心菜蟲

油麥菜

龍躉

椰子雞鍋
肥牛
龍躉
2019-03-01 1106 瀏覽
打邊爐加唱歌,夾唔夾呢?聽落歌者好似冇咩關係,原來都ok可以架喎,呢間野聽就聽過,但成日都覺得佢應該唔好食,得個樣同賣主題,但見佢830後有半價,感覺可以一試咁就去左試下,唱歌嘅係本地嘅樂隊,唱嘅歌唔會剩係英文,都唱好多廣東歌下,都幾好聽幾地道😝而食物嘅質素都唔錯,湯底濃郁食物算新鮮,雖然雞係冰鮮雞,但肉質幾爽。環境寬敞舒服,無乜人🤪🤪🤪有番左大陸嘅感覺。中唔中意就見仁見智喇。
打邊爐加唱歌,夾唔夾呢?
2019-02-24 779 瀏覽
懷念以前 一路 鋸扒 一路 聽歌, 未試過烚下烚下,聽住真人唱歌, 吮住豬手,抹住鼻涕,成口熱湯,咁樣聽歌都係第一次沙薑豬手爽口彈牙,第一次咁食法,唔膩口,作開胃菜不俗花膠美顏文昌雞鍋湯底不續幾清甜,花膠都係一般貨色,雞堅係文昌雞,肉係青春少艾般彈口,吾係食開的冰鮮雞,肉質 鬆弛,有雪味冇肉味安格斯肉眼好一般, 因為打邊爐都係要叫碟牛,交功課咁囉鮮蝦丸好食新鮮墨魚丸好食足料稻庭烏冬雪藏貨,唔會有咩期望,亦唔會失望
沙薑豬手
爽口彈牙,第一次咁食法,唔膩口,作開胃菜不俗
花膠美顏文昌雞鍋
安格斯肉眼
好一般, 因為打邊爐都係要叫碟牛,交功課咁囉
鮮蝦丸
好食新鮮
墨魚丸
好食足料
稻庭烏冬
雪藏貨,唔會有咩期望,亦唔會失望
2019-02-08 921 瀏覽
呢個嘅卓頭係一路聽歌度一路食飯,唔係特別好食,不過枱與枱之間夠闊,都坐得舒服,食物過得去啦,好普通嘅菜式,不過環境就唔錯,唔想去酒樓咁嘈,可以嚟呢度食,但不要期望過高。