1.金湯蟹皇翅:啲素翅嘅份量少到同男朋友驚係真嘅翅😂😂😂😂2.三色刺身9件: 好食👍🏻 過癮👍🏻3.燕麥炸雞髀🍗: 特別,不過又唔熱又唔脆 唔好食😂😂4.牛油果忌廉芝士薄餅:超級同食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻素芝士素忌廉可以整到咁好食好犀利‼️‼️‼️‼️👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻5.海南雞(例): 唔好食🥲6.杏汁雪燕:今次肯定啲雪燕真係素🤩份量好多😂😂 好食 👍🏻👍🏻
1.金湯蟹皇翅:啲素翅嘅份量少到同男朋友驚係真嘅翅😂😂😂😂
2.三色刺身9件: 好食👍🏻 過癮👍🏻
3.燕麥炸雞髀🍗: 特別,不過又唔熱又唔脆 唔好食😂😂
5.海南雞(例): 唔好食🥲
2021-09-25 1760 瀏覽
今天中午及晚上都和好友在這間新派素食,朋友讚不絕口,香港很少這樣精緻又美味的素食,鼓勵大家少肉多菜或嘗試素食,既健康又可以又可以清一下腸胃,而且賣相出色,美味佳餚,白食不厭👍👍👍
2021-09-25
  • 意大利海鮮酥皮薄餅
  • 招牌芒果香酥豆腐
2021-09-25 1249 瀏覽
份量足夠,好味😋牛油果壽司好味👍值得一試刺身雖然係素食刺身,但口感好似,味道可以接受😀好有鑊氣,飯有咬口,配料稍為太普通。焗飯賣相一般,但味道不錯👍很好吃,素食非常似真嘅豬大腸正常發揮👍最不推介,賣相好似但味道完全另一回事廁所只得一格,無水冲廁,衛生環境一般!餐廳環境似住家,好溫暖,好似食私房菜咁。感覺到製造食物好用心,每樣食物賣相都好似真,整體質素不錯。加上性價比幾高,不算貴,好夠飽!

份量足夠,好味😋

牛油果壽司

牛油果壽司好味👍值得一試

刺身

刺身雖然係素食刺身,但口感好似,味道可以接受😀

石鍋飯

好有鑊氣,飯有咬口,配料稍為太普通。

焗飯賣相一般,但味道不錯👍

豬大腸

很好吃,素食非常似真嘅豬大腸

咕嚕肉

正常發揮👍

切雞

最不推介,賣相好似但味道完全另一回事

廁所只得一格,無水冲廁,衛生環境一般!
餐廳環境似住家,好溫暖,好似食私房菜咁。
感覺到製造食物好用心,每樣食物賣相都好似真,整體質素不錯。
加上性價比幾高,不算貴,好夠飽!
牛油果壽司
刺身
石鍋飯
豬大腸
咕嚕肉
2021-09-05 1125 瀏覽
早前我因為看見朋友在社交媒體分享這家素食餐廳,而被賣相精緻的食物照片大為吸引,所以決定光顧。甫進店門,我便覺得樓面面積比想像中少,但是食物的質素並沒有令我失望。我一心想來這裏品嚐招牌菜--芒果香酥豆腐。但是可能因為此菜式太受歡迎,已經售罄。於是我便品嘗了其他食物,包括蜜汁火方、炒飯、牛油果焗法包等。當中蜜汁火方中的「叉燒」真的很像叉燒,充滿肉味。最後,我還吃了甜品。這碗腰果露令我很驚喜。我和家人都讚不絕口,因為味道真的很濃郁,還能吃到腰果碎。不知道是不是即叫即煮呢?美中不足的是我不能吃到招牌菜,我一定會再光顧的。希望餐廳可以改善的是廁所的衛生。
美中不足的是我不能吃到招牌菜,我一定會再光顧的。
希望餐廳可以改善的是廁所的衛生。
2021-09-02 1106 瀏覽
同德素食黑松露賽螃蟹明蝦球 HK$108/份應該係純蛋白整成嘅賽螃蟹加入黑松露真心好食,之後再加埋素蝦球,感覺啖啖肉!正!三色刺身 HK$78/9件刺身係用蒟蒻嚟整成!原來蒟蒻一片再點刺身豉油都真係好似食魚生咁,所以大家都可以係屋企試下咁食!菠蘿咕嚕肉 HK$108/份酸酸甜甜好開胃,實際用咩整到口感咁似肉我都唔係好知,淨係知十足十正式咕嚕肉,好正。意大利海鮮酥皮薄餅 HK$148/份超好食!酥皮薄餅,不過感覺有啲肥!勁多油!燕麥炸雞脾 HK$68/4隻又係超好食!用燕麥代替麵包,雞脾肉就用腐皮代替,口感好似,同埋勁好食,不過食一隻好啦,雖然唔大隻,不過都幾多油,所以可能食到尾會有少少油膩感。養顏腰果露 HK$42/份金箔紫薯雪燕露 HK$42/份
同德素食
黑松露賽螃蟹明蝦球 HK$108/份
三色刺身
三色刺身 HK$78/9件
菠蘿咕嚕肉
菠蘿咕嚕肉 HK$108/份
意大利海鮮酥皮薄餅 HK$148/份
超好食!酥皮薄餅,不過感覺有啲肥!勁多油!
燕麥炸雞脾
燕麥炸雞脾
  • 養顏腰果露
  • 金箔紫薯雪燕露
2021-09-02 1065 瀏覽
我本身係一個食肉獸,所以好少食齋,因為以往嘅經驗話我知,食齋係食我唔飽嘅。朋友話帶我食好齋,仲要包我食得飽,咁大食嘅我就梗係要試吓啦!餐廳環境走簡潔路線,地方唔算大,但感覺舒適。餐廳好細心,見我哋5大3小喺限聚令下要分開兩張枱坐,就特意安排我哋一行人入房坐,咁就算分咗枱傾起偈上嚟會大聲啲,都唔怕嘈到其他客人 因為我係第一次嚟,所以全程都係由朋友話事發板點菜!等咗一陣,驚喜就陸續送到,直頭係一浪接一浪 我估唔到”齋”都可以煮到咁岀神入化,多姿多彩 最緊要係食得飽,飽得嚟又唔會滯!!!同德真係打破咗我對素食嘅印象!我一定要帶多啲朋友嚟食,等大家都一齊驚喜吓

我估唔到”齋”都可以煮到咁岀神入化,多姿多彩
最緊要係食得飽,飽得嚟又唔會滯!!!

5色素刺身
炸素豬大腸
素黑松露蛋白海鮮炒飯
熱紫薯露 & 腰果露
2021-07-15 1472 瀏覽
我之前去咗同德素食食飯慶祝生日,因為嗰到坐得比較舒服,最重要係我之前未試過呢間素店。唯一不足係近窗邊靠牆嗰張枱特別熱,所以我成晚都開住小風扇黎食飯,反而我旁邊嗰張枱又夠涼。廚師發辦-手握壽司 ($138)打卡一流嘅菜式,有2件牛油果花之戀壽司、4件魚生壽司同4件腐皮軍艦。魚生壽司係比較常見嘅素壽司,魚生用蒟蒻製成,口感爽口。牛油果花之戀同腐皮軍艦就比較少見。腐皮軍艦嘅表面分別放有牛油果黑松露醬、芒果魚生、素手撕雞同紫薯,飯落咗少少醋黎調味,所以食落唔會太濟。香芒吉列卷 ($88/ 8件)香芒吉列卷包住素吉列豬扒同青瓜絲,出面鋪有芒果,芒果切得算薄,味道酸酸甜甜。意大利海鮮酥皮薄餅 ($148)薄餅皮好酥脆,中間嗰層蕃茄醬嘅味道極似羅宋湯,超好食👍,海鮮主要係用咗素蝦。招牌芒果香酥豆腐 ($88)必試推介! 用咗滑豆腐去炸,食落外脆內滑,表面再撈上芒果醬同芒果絲,感覺清新同開胃,仲好容易會食唔停口。自家製海南雞 ($98)海南雞係用腐皮作雞肉,而雞皮應該係用類似蒟蒻嘅食材去做。但海南雞嘅皮同「肉」感覺比較乾。蜜柚脆皮骨 ($108)脆皮骨係用猴頭菇去做,食落好香柚子蜜嘅味道。羊肚菌浸菜苗

廚師發辦-手握壽司 ($138)

廚師發辦-手握壽司

香芒吉列卷 ($88/ 8件)

香芒吉列卷

意大利海鮮酥皮薄餅 ($148)

意大利海鮮酥皮薄餅

招牌芒果香酥豆腐 ($88)

招牌芒果香酥豆腐

自家製海南雞 ($98)

自家製海南雞

蜜柚脆皮骨 ($108)
脆皮骨係用猴頭菇去做,食落好香柚子蜜嘅味道。

蜜柚脆皮骨

羊肚菌浸菜苗 ($98)

招牌黑松露蛋白海鮮炒飯 ($98)

招牌黑松露蛋白海鮮炒飯

七彩牛柳絲炒山藥麵 ($92)
炒麵夠哂惹味,感覺似豉油皇炒麵。

七彩牛柳絲炒山藥麵

黑松露叉燒掛包 ($58/ 3件)

黑松露叉燒掛包

2021-07-02
慶祝紀念
生日
廚師發辦-手握壽司
香芒吉列卷
招牌芒果香酥豆腐
初一當然去吃素,放假去尖沙咀吃素。選了這間,寧靜的環境很好,店員得兩個,服務態度非常好,素菜比預期上得快。三個人第一次試了以下菜式。😃😀😊好熱之餘像羊肉一樣味道😀👍🏻炸雞質感相似,脆皮像肯德基一樣,加炸淮生甜甜的很特別,有驚喜。👍🏻招牌炸芒果🥭豆腐好濃🥭味,豆腐好滑,正👍🏻👍🏻蓮藕餅食到是兩片蓮藕夾住有糯米糍皮,好特別,食多過兩塊會留。😍黑松露海鮮炒飯必食,真的超級好吃,吃不停,很香黑松露,菇和木耳做海鮮質感相似,很爽,我一人吃了三碗,連不吃飯的都吃了兩碗,必食推介。👍🏻👍🏻👍🏻

羊肉串

好熱之餘像羊肉一樣味道😀👍🏻

炸雞配炸淮生

芒果炸豆腐

招牌炸芒果🥭豆腐好濃🥭味,豆腐好滑,正👍🏻👍🏻

蓮藕餅

黑松露海鮮炒飯

2021-07-10
羊肉串
炸雞配炸淮生
芒果炸豆腐
黑松露海鮮炒飯
2021-06-26 1110 瀏覽
星期六收工,唔知食乜好,上網查查,就試下依間素食!喜出望外,食物固然好,環境舒適,工作態度親切!食嘢除咗質素外,食得開心也很重要🥰🥰所以係非常值得再嚟幫襯!
星期六收工,唔知食乜好,上網查查,就試下依間素食!
喜出望外,食物固然好,環境舒適,工作態度親切!
食嘢除咗質素外,食得開心也很重要🥰🥰
所以係非常值得再嚟幫襯!
2021-06-21 811 瀏覽
其實和屋企人已在這裏吃過很多次,尤其是造節。 因為妹妹吃純素,其中一個姊姊吃奶蛋素,每次要家庭聚餐🏠也很難找適合的餐廳。同德有樣好處就是餐牌上面每道菜式也有標明有沒有奶🥛、蛋🥚、菇🍄等食材,令我們很容易便選出菜式。除此之外,這裏的員工雖然忙碌,但也會盡量提供協助。而且這裏面積不大,但也不會覺得坐得很迫既感覺。同埋呢度d客都好好,好少聽到隔離好嘈或者成個場好嘈既情況。再加上呢度食物質素好好😋,無話好難食既情況出現。💰價錢亦相對地貼地。所以如果係幾個朋友聚餐或者係同食素既朋友仔黎係好適合👍今次做節再次黎食
今次做節再次黎食

三絲淮山炒麵
翡翠苗
香芒吉列卷 , 牛油果天香卷
松子薑米蛋白炒飯
  • 香芒吉列卷,牛油果天香卷
2021-06-17 631 瀏覽
上星期六與朋友慶祝生日,朋友選擇食素,找了尖沙咀,一個方便大家地方。食物好有驚喜,特別是個Pizza ,超好味,滿滿的芝士,真的沒有想過素食Pizza 比平日食開的Pizza 好味!另外,點了豬大腸,樣子真的很像,其實是腐皮,感覺沒有食真豬大腸的罪惡感,所以食不停口,還有五柳魚,味道不錯,酸酸甜甜,好開胃,當然要加個菜,豆苗炒得剛剛好不會太油膩,最後,一定一定要留肚食甜品-合桃糊。 整體很好,素食原來很多選擇和好好味😋
2021-04-12 1541 瀏覽
平時都好少食素食,今次朋友邀請,黎到呢間素食餐廳食私房菜,真係又精緻又好食呀師傅諗menu都諗左好耐,真係好有心紫薯沙律🥗:淨係賣相已經💯分一粒係炸紫薯球,一粒係牛油果包住紫薯,沙律就加左石榴,成個菜酸酸甜甜勁開胃鴛鴦酥:兩件酥餅唔同口味,一件係叉燒,一件就蘑菇,配埋黑松露醬,fusion得黎仲好夾 羊肚菌:大大粒羊肚菌入面釀左啲素肉係入面,個汁就有係蠔油汁,有啲似鮑魚炆鴨掌個味雪映金牡丹:個名改得好靚,上面係銀耳,而個湯就係南瓜湯底,加埋金箔🤩閃閃發光炸物天婦羅:一塊薄薄嘅粉皮包住炸蕃薯,個外型似炸兩,配埋個秘製汁,正!白玉羅漢:好大件冬瓜花花!師傅真係超用心整,入面仲釀左啲素叉燒,on top用冬菇砌左朵花,又靚又好食燴雲吞:個人超鍾意呢個❤️都係fusion野,係一個素嘅意式雲吞,真係唔覺自己食緊素,焗得好香,忍唔住極速清左腰果奶凍:出面真係食唔到,腰果味好濃,面頭仲燒左一層焦糖,而且份量好足,大大杯食到好飽黑桑子特飲:入面有火龍果、龍眼、檸檬同黑桑子,勁足料,唔會太甜,消滯一流去開尖沙咀都可以食下呢間,唔貴又好食

師傅諗menu都諗左好耐,真係好有心

去開尖沙咀都可以食下呢間,唔貴又好食
2021-03-03 1402 瀏覽
今日同同行友人一齊去同德素食食開年飯🤣🤣 本身諗住牛年一定要食,但係因為有朋友係食齋嘅,我哋就一於就下佢去食素🤣最impressive 係呢一碟「海參」,雖然賣相就不過不失,但係食落去真係好有「海參」嘅感覺 (其實只係蒟蒻🤣),個汁亦都調得好好,同一碟嘅冬菇size亦非常大😍超級靚嘅紫薯金箔燕窩甜品😋 我地當日嘅菜單: 同德五福臨門小食拼盤(蜜汁叉燒,麻香雞絲,胡麻貢菜,涼拌闕菜,手拍青瓜)黃耳榆耳雞絲翅碧綠海中寶菠蘿鴛鴦骨芒果香酥豆腐北菇海參扒菜苗黃耳黑松露蛋白炒飯紫醉金迷(金箔雪燕紫薯露)每位$238

超級靚嘅紫薯金箔燕窩甜品😋

我地當日嘅菜單:
同德五福臨門小食拼盤
(蜜汁叉燒,麻香雞絲,胡麻貢菜,涼拌闕菜,手拍青瓜)
碧綠海中寶
菠蘿鴛鴦骨
北菇海參扒菜苗
黃耳黑松露蛋白炒飯
紫醉金迷(金箔雪燕紫薯露)
每位$238
  • 黃耳黑松露蛋白炒飯
2020-12-04 1382 瀏覽
每次黎都必叫呢個牛油果炸軟殼蟹壽司. 因為佢真係做得好似.另外今次叫呢味炸鮮奶真係好好食,我個人好鐘意因為真係外脆內軟個汁又好開胃,所以我地全家都好快幫佢清左上次黎已經點過,呢味菜都係穩陣之選.呢個素羊肉串真係非常似,大家都驚係味食左肉,因為真係太似太真.,而且個汁調得好好呢個麻辣雞煲係我每一次都會點既因為真係好夠鑊氣而且係好香麻辣.呢個賽磅蟹就稍為有點點失色,因為太碎呢個黑松露炒飯都係一如以往既好.另外呢個腰果露真係好香好好食.

每次黎都必叫呢個牛油果炸軟殼蟹壽司. 因為佢真係做得好似.

個汁又好開胃,所以我地全家都好快幫佢清左

上次黎已經點過,呢味菜都係穩陣之選.

而且個汁調得好好

呢個賽磅蟹就稍為有點點失色,因為太碎

呢個黑松露炒飯都係一如以往既好.

另外呢個腰果露真係好香好好食.
2020-11-06 821 瀏覽
尖沙咀其實都好多素食餐廳,但係呢一間係我不斷回頭既素食餐廳因為佢地用料上乘(雖然可能比其他傳統素食餐廳貴少少)但係真係值得.佢地既上菜速度, 服務. 以及味道都係令我真心推介首先講下服務, 其實呢間餐廳唔算好大.但係樓面好似只係得一個人.而佢最勁既地方係完全冇怠慢到每一位客人. 盡心盡力.已經忙到不可開交仲會好醒目咁不定時為你加水.唔駛你叫佢.(真係好恐怖) 另外,廚房我唸都唔係好多個人,但係個上菜速度又係好驚人.基本上你點左菜之後可能8-10分鐘就開始有野食.上菜快唔代表唔好食,仲要係好食先勁.首先講下呢個頭盤先, 呢個牛油果軟殼蟹卷,其實好多新派素食餐廳都有.但就真係好多都做得唔好食,而佢係唯一一間令我覺得好食.素咕嚕肉其實好多餐廳都做到,但係多數用乾既候頭菇做而佢係用"新鮮"既候頭菇做.所以真係好好味.薑蓉炒菜苗係好好食,出面平時普通非素食餐廳都會有呢味菜,但碟頭可能比佢細,所以我每次黎都必叫呢個豉油王炒麵真係幾好食.又夠鑊氣! 最後呢個麻辣雞煲真係好正.我好鐘意,雖然油左少少,但係個辣度岩岩好.好惹味.

尖沙咀其實都好多素食餐廳,但係呢一間係我不斷回頭既素食餐廳
佢地既上菜速度, 服務. 以及味道都係令我真心推介
唔駛你叫佢.(真係好恐怖

上菜快唔代表唔好食,仲要係好食先勁.

但就真係好多都做得唔好食,而佢係唯一一間令我覺得好食.

所以我每次黎都必叫

呢個豉油王炒麵真係幾好食.又夠鑊氣!

好惹味.