這間火鍋開了10多年,最近趁疫情後重新裝修,裝修後簡潔舒適環境煥然一新,難得食物質素,價錢依舊非常高嘅性價比,昨晚趁新裝修不久再去,必叫了手切牛肉,水準依然保持肥瘦均勻,再加上聖子及花甲亦非常新鮮,最驚喜係今次有一個新切法嘅脆肉鯇魚佢哋叫做T脆鯇魚皮非常爽口,口味特別,有機會一定要試吓小店雖然面積不大最注重就係老闆與客人嘅互動好像日本的小餐廳深宵食堂一樣,廚師與客人互動就係小店的特色,賣點從來唔係性價同比裝修,小店食嘅就係人情味

2021-11-11 1834 瀏覽
🤔西环|同捞同煲 #丁丁香港探店 260HKD地址:西環西營盤第三街168號地下-爬完西高山来附近吃饭因为是重阳节附近另一家要订座去地铁站的路上看到这家就来吃了整体评价是在香港吃火锅不如吃自助了…区别是同样价格火锅店可能吃不饱火锅自助可以吃到撑…-「手切牛颈脊」手切的肉确实是不错但是价格也偏贵「韭菜饺」我自己是没有吃这个但是大家都说好吃-其他的就很普通了
🤔西环|同捞同煲 #丁丁香港探店 260HKD
地址:西環西營盤第三街168號地下
爬完西高山来附近吃饭
因为是重阳节附近另一家要订座
去地铁站的路上看到这家就来吃了
整体评价是在香港吃火锅不如吃自助了…
区别是同样价格
火锅店可能吃不饱
火锅自助可以吃到撑…
「手切牛颈脊」
手切的肉确实是不错
但是价格也偏贵
「韭菜饺」
我自己是没有吃这个
但是大家都说好吃
其他的就很普通了
2019-02-21 3711 瀏覽
火鍋店真係好少「小店」,非連鎖係好多但體積小,舒舒服服既真係極少見,同撈同煲個size實在會嚇親你,你屋企如果一房一廳可能已經有佢啲坐位範圍咁大但佢無犧牲到顧客舒適度,仍然闊落好舒服,裝修又靚又好warm,真係好似返左屋企打邊爐咁餐牌又係超多野揀,主打高質火鍋料,咩都「新鮮」、「手打」、「自家製」,價錢唔平既,不過睇得出有心機服務一流好細心,見我揀唔到慢慢同我傾下,最後揀左佢地自己炒既麻辣鍋底拼皮蛋莞茜先叫左我至愛既午餐肉,係有火腿係中間個隻,唔會爛晒又會好腍好好味,夾麻辣鍋都好正下順便試下火鍋底料,麻辣個邊有好多香料同配料,唔錯但豬紅味道無想像中咁濃,皮蛋就好味滾呀滾,啲野食都好大份下,收得你錢無打算扼你既手打丸多到,口感彈牙,絶對手打,味道就中上,都唔錯墨魚丸特別出色脆鯇片比平時既大塊,但唔太覺脆,普普通通,味道都好既重點黎喇,就係手切本地牛同埋滑雞片,你望下碟手切牛既油脂分佈都知正野,上枱又靚,牛味濃,配清湯牛味好出,配麻辣就相當惹味,無得輸滑雞片亦係相當新鮮,大大塊但仍然非常之滑,加埋麻辣湯正到一個點,一定要食綜合黎講,出色在料靚有心機,但實在唔平,加埋極致服務,同埋小小店既溫

鴛鴦鍋(皮蛋莞茜x麻辣)

順便試下火鍋底料,麻辣個邊有好多香料同配料,唔錯
但豬紅味道無想像中咁濃,皮蛋就好味

午餐肉

麻辣豬紅

皮蛋

滾呀滾,啲野食都好大份下,收得你錢無打算扼你既
手打丸多到,口感彈牙,絶對手打,味道就中上,都唔錯
墨魚丸特別出色
脆鯇片比平時既大塊,但唔太覺脆,普普通通,味道都好既

滾呀滾

手打四寶丸

脆鯇片

手切本地肥牛

滑雞片

綜合黎講,出色在料靚有心機,但實在唔平,加埋極致服務,同埋小小店既溫暖好feel
贏左

皮蛋
手打四寶丸
手切本地肥牛
滑雞片
當晚覓食路過,發現在fb打卡有8折優惠,看了店外的媒體宣傳覺得不錯,就行入去。當時店裏面只有2枱人,我們從坐低到食完,其中一枱的客人都在不斷地大聲傾計,自己傾,互相傾,和老闆傾,到最後跨枱傾。我和朋友就在角落格格不入地默默打完邊爐,覺得非常煩。氣氛就好似日本的某些居酒屋,如果你中意傾計,老闆都好好人,會同你傾計,旁邊的客人亦會加入。但如果你同我一樣,平日要講太多嘢只想安安靜靜吃飯或者和自己的朋友聊聊天,那在這種環境只會令你更加焦慮。講完感受講食物。當日order的是冬瓜田雞湯,冬瓜湯裏面很多小瑤柱,非常鮮甜。田雞是另外上的,肉仲跳非常新鮮。老闆說那是泰國田雞,煮久一點都不會韌,事實上是可以煮得比普通田雞耐,但若然忘記撈起來,還是會韌。脆鯇魚骨腩不夠脆,一般般叫了機切的牛羊肉,分量好大!肉質也不錯,性價比之選。醉豬腦:一言難盡。我其實算是非常喜歡吃豬腦了,但這個豬感覺是酒精中毒死的吧,整個腦的酒味濃到煮完都覺得苦。一般來説醉XX只是淡淡的酒味吧,當天覺得非常中伏就是這個菜。黑柏葉:就算只是3秒都非常硬,到底四川火鍋爲何能處理得那麽脆啊!!!咬得我牙關都痠了。老闆人很好,很貼心告訴我們先不
脆鯇魚骨腩不夠脆,一般般
叫了機切的牛羊肉,分量好大!肉質也不錯,性價比之選。
老闆人很好,很貼心告訴我們先不要點太多,事實上的確每樣東西分量都十足。但論食物質素來説真是無得講,非常ok。若是能安靜一點的話,就完美了。
醉豬腦
脆鯇魚骨腩
田雞
冬瓜田雞湯底
2018-10-06
收工就去左朋友介紹係西營盤有好好食嘅邊爐。食完第一次我覺得係值得再去,食完後睇返食評唔知點解咁唔好呢🤔小店位置唔多但可能比較偏僻無好多人,小店都係主打新鮮有質素嘅食材,同任砌冇得比一黎啤啤先 ... 不過第一支係唔夠凍湯底揀咗酸菜豬肚,要煮耐啲至會好味結果每人口味都飲咗兩碗😅特別講嘅係酸菜幾好味(平時我唔食)以下呢一個牛頸脊係一定一定一定要order!我之前去過塘尾道一間叫‘靚煲皇食佢皇牌牛頸脊仲衰過肥牛,同佢比簡直係垃圾!不妨比較下!呢個牛頸脊有幾好食?!三百蚊份量雖然唔係好多,但係真係好少何食牛打邊爐會慢慢咀嚼,打邊爐嘅牛居然有after taste 牛味十足!有趙口又唔會太韌到適中!牛脂豐富!大推👍🏼呢碟其貌不揚嘅係花雕牛展!真係賣相零分好似湯渣,但實情呢舊野非常有內涵花雕非常入味,做法係前一兩日先着牛展煮熟然後再浸花雕兩日拎出嚟只要煮熱大概1分鐘就可以食!我一舊唔小心煮咗半個鐘居然都仲有花雕味仲依然好味,鍾意花雕或者有咬口嘅朋友可以試吓! 👍🏼鱔基本上只要新鮮就會好味,魚係新鮮好味嘅但個人口味覺得略嫌切得太薄如果厚啲嘅話會好味啲..深海花枝... 有魷魚味同埋厚啲嘅花枝片...

一黎啤啤先 ... 不過第一支係唔夠凍

深海花枝... 有魷魚味同埋厚啲嘅花枝片... 個人覺得okay 但唔係非叫不可

老闆話而家唔興食美國筒蠔要食呢一隻叫做宮本蠔!冇介紹錯煮完都唔會好縮,好香好味道好鮮味!👍🏼

其實都飽但係覺得想煮個麵飲啖湯,點左個蝦子麵,可以煮到al dente真係好犀利😂😂但同個湯真係唔夾唔好試..

與其花2-3百食啲唔好味嘅,我覺得可以花多小小錢食啲有質素嘅 我覺得,當然有搵個識食嘅伴😝
2016-08-21 3966 瀏覽
Taste: a very basic hot pot, not very tasteful. Don't expect much, it's not the delicious hot pots from Taiwan or Shanghai...Price: I paid 550HKD for my girlfriend and me and we didn't order much!! A soup + 2 meats +noodles and some vegetables...Service: very good
Service: very good
2012-05-13 4788 瀏覽
近排試過西環的兩間火鍋店,呢間值得推介。極小寫食評的我,希望小店能長做長有!呢間鋪最出色之處在於食物水準平均。佢嘅牛肉唔係特別出色,不過不失。因我有食過其他更好的。但係佢其他食物可以說是有心之選,中上之水準。試過之食有生蠔,手打丸,雲吞,水餃,滑豆腐。
  • 有生蠔,手打丸,雲吞,水餃,滑豆腐。
2009-11-23 3365 瀏覽
這個冷暖反覆的冬天,最好不過就係打邊爐,當晚叫了芫茜皮蛋/麻辣湯底,麻辣窩那一邊就像血池地獄一樣,湯底香撲進鼻孔。 一口氣叫左好多野 我個人覺得要推介的是肥牛: 牛肉肥瘦適中。牛頸脊: 好好好好好味到不得之了 力推!!!凍豆腐: 收集晒湯裡面既精華 非常好味。粟米: 好甜 不俗。生蠔: 非常大隻 有幾隻有一個拳頭咁大 好有鮮味。珊蝴蚌: 正常貨色 不俗。墨魚滑: 一致認為呢度既"滑"做得唔錯 彈牙新鮮。五寶丸: 彈牙新鮮。肥鵝腸: 鵝腸好肥美 入口甘香爽口 我地安哥左2牒。鱔片: 新鮮爽口。花甲王: 店員推介 不過就有幾隻有沙 店員即該幫我地取消左個ORDER 好人性 。韮菜餃: 一定要食,它與濃湯底的味道是出奇地匹配,兩個字 - 「妙絕」。靜待湯一滾起,便挾著一片肥牛直插煱中。只消十來秒,肥牛已溶化在我的嘴裡,的確不錯!牛肉肥瘦適中,比一般酒樓的質素高兩檔;再試羊肉也不賴,湯的味道夠濃夠鮮,可辟去羊的羶味。 仲想講下 拒地D 汽水好夠凍 好正 。埋單每人只係$180蚊 都算係幾抵食大家都好滿意 。

一口氣叫左好多野 我個人覺得要推介的是

肥牛: 牛肉肥瘦適中。
牛頸脊: 好好好好好味到不得之了 力推!!!
凍豆腐: 收集晒湯裡面既精華 非常好味。
粟米: 好甜 不俗。
生蠔: 非常大隻 有幾隻有一個拳頭咁大 好有鮮味。
珊蝴蚌: 正常貨色 不俗。
墨魚滑: 一致認為呢度既"滑"做得唔錯 彈牙新鮮。
五寶丸: 彈牙新鮮。
肥鵝腸: 鵝腸好肥美 入口甘香爽口 我地安哥左2牒。
鱔片: 新鮮爽口。

仲想講下 拒地D 汽水好夠凍 好正 。

埋單每人只係$180蚊 都算係幾抵食大家都好滿意 。
2009-11-18
生日
  • 韮菜餃 花甲王 牛頸脊
(非會員)
呢日有朋自遠方來, 見到呢間都開左好耐, 裝修企理, 同埋去openrice見到d comment都唔算差, 就去試一試啦, 唔試由自可, 試左真係幾把火一入到去服務員的確殷勤招呼, 好有禮貌, 一坐低就不斷介紹"今日推介", 起初見到個價錢都唔算平, 例如半邊桂花魚切片成為80大元!, 蕃茄蟹湯底好似成200幾, 見到個價錢牌都頭暈眼花, 一心諗住set得咁既價錢, 實有料到掛. 就聽佢介紹啦,我地兩人最後叫左以下食物:芫茜皮蛋湯底 - 一出來既時候,係水還水, 料還料, 我唔覺有煲過既湯底蝦丸/墨魚丸 - (店員強烈推介, 兩種丸不約而同都係無味, 只係彈牙, 點左醬料都覺得好淡....)頂級手切肥牛 - (店員推介, 只可以講食完唔會lur出黎, 肯定唔會同人爭食, 食唔到都唔會後悔)花甲王- (店員推介, 唯一好食既東西, 不過好似得6隻咁上下...)桂花魚切片- (店員推介, 冇咩驚喜, 唔係咩特別新鮮...本人覺得此魚切片太薄, 因為一滾耐少少就散晒...要高度集中精神!!)五寶丸- 同蝦丸差唔多, 寫到我都不斷噗氣, 唉其實食到最後, 食剩好多丸丸, 但我地又唔想浪費食

我地兩人最後叫左以下食物:

五寶丸- 同蝦丸差唔多, 寫到我都不斷噗氣, 唉
其實食到最後, 食剩好多丸丸, 但我地又唔想浪費食物, 出到要差包剪揼, 輸左要食...唉
全晚最驚喜又最值得表揚既係 佢地既可口可樂, 兩個字形容 "勁凍", 我同朋友都異口同聲讚此不絕口!

總結感想: 可能有網友覺得我地奄尖, 唔識食....等等啦. 老實講我地真係唔係食家, 只係佢個價錢令我地expect食物水準太高啫. 兩個人飲左兩罐coke, 食左上面既野成480....抵唔抵自己諗~可以好肯定咁講你錢多可以去試, 但我就一定唔會!
2009-10-14
2009-02-02 1327 瀏覽
今晚同老婆去拒家姐屋企發現拒屋企樓下多左間邊爐 就去左試下有電視睇 YEAH點左個蟹湯底,隻蟹又確實唔係咁大隻,試左幾啖個湯,真係甜推介之選本地手切牛肉雪花肥牛肥鵝腸四寶丸 x2韮菜餃 (一定要食)兩款牛肉都好,我鍾意雪花肥牛,鍾意佢溶左係口,同埋D肉好香~ 本地牛都好平時打邊爐都好似食風咁 好快就肚餓 難得今次滿足,好想有下次
今晚同老婆去拒家姐屋企發現拒屋企樓下多左間邊爐 就去左試下

有電視睇 YEAH

點左個蟹湯底,隻蟹又確實唔係咁大隻,試左幾啖個湯,真係甜

推介之選
本地手切牛肉
雪花肥牛
肥鵝腸
四寶丸 x2
韮菜餃 (一定要食)

本地牛都好

• 肥鵝腸
  • 本地手切牛肉
2008-09-06 1112 瀏覽
早幾日懶懶地唔想煮, 見佢間舖就後面街又無乜人 (星期6 7:30 應該係食飯的黃金時間) 胆粗粗入去trytry. 點知......唔試由自可, 試左把幾火!! 其實間舖裝修,環境無咩問題! 但係食物的味道就認真.......唉!我order左8樣無乜特別的野!! 蘿蔔, 牛肉, 尤魚鬚, 蟹粉圓, 墨魚麵, 菜, 牛骨髓, 虾滑! 先講牛骨髓 --- 0黎左, 因為有異味. 退貨!! (除左我地, 我見另一台都退左!) 佢話因落左d酒喎! 不過我覺得似漂白水味多D囉!蘿蔔 / 牛肉 / 尤魚鬚 / 墨魚麵 / 娃娃菜 / 虾滑 --- 其實都係我唔好, 叫左個清湯底. 佢真係好清, 咩味都無!! 其實d野食應該係新鮮的! 但係唔知佢地點處理d食物! 有口感無味道.... 成晚食咩都係同一樣味 --- 豉油味! 蟹粉圓 --- 激死! 質量同口感同附近間X寶凍肉賣的差不多, 不過人地賣$18/磅. 佢就$36/打. 算啦!! 佢的質量係咁, 倒不如我食果D 1百幾十任飲任食果d仲好味d!! 我就一定無第二次啦! 如果有朋友發現只係我食法上有問題就通知下啦!!
!!

!

2008-06-20 614 瀏覽
數月前經過這店, 感覺這店環境不錯, 加上食評大致讚多彈少. 昨晚終於和老公去一試, 由於只有約六張枱(2人至10人), 環境不嘈吵, 很適合朋友聚會; 而佈置似古時之客棧酒家, 地方很乾淨.食物就不如其他食評家所說那樣高水平, 我們叫了以下食物:1) 蕃茄魚骨湯底$68(沒有什麼味道)2) 特級牛頸脊-$118 (稍"嚡",牛味不夠)3) 日本蠔6隻-$68(很有濃蠔味道, 不錯)4) 雜菜籃-$??(3種菜, 新鮮)5) 炸枝竹-$??(硬而無味)6) 台灣白蟮-$68(不爽脆)7) 嚮螺片-$68(硬而無味,不新鮮)併鵝腸(不夠新鮮)8) 炸鴨舌$28或$38(尚可) 及1支啤酒和1瓶酸梅湯 以上價錢可能不是全部準確, 但埋單則約$570. 只能說是食環境, 食物一般, 故價錢是稍貴. 由於我注重口感多於環境, 沒有意欲再去光顧.
食物就不如其他食評家所說那樣高水平, 我們叫了以下食物:
1) 蕃茄魚骨湯底$68(沒有什麼味道)
2) 特級牛頸脊-$118 (稍"嚡",牛味不夠)
3) 日本蠔6隻-$68(很有濃蠔味道, 不錯)
4) 雜菜籃-$??(3種菜, 新鮮)
5) 炸枝竹-$??(硬而無味)
6) 台灣白蟮-$68(不爽脆)
7) 嚮螺片-$68(硬而無味,不新鮮)併鵝腸(不夠新鮮)
8) 炸鴨舌$28或$38(尚可) 及
1支啤酒和1瓶酸梅湯

2008-06-01 518 瀏覽
波支在打波後介紹到這閒頗隱悶的火鍋店大吃大喝,聽說這兒有些很特別而且非常新鲜的鍋料,玫瑰里是第三街及薄扶林道中間的一條窄巷,我們被店買引領從一條頗窄的木樓梯走上閣樓,內面一張細枱已坐了一枱客人,原來上面别有洞天,樓底不高地下鋪上了木地版,裝修精美整潔,就像是一間居酒屋,客人不太多環境也不俗。我們要了一個沙爹跟皮蛋芫荽窩底,叫了非常多涮料,包括:1. 本地手切肥牛及美國肥牛 - 有鲜牛肉味2. 羊肉片 - 捲成筒狀上枱,但下鍋不久便斷成小片3. 五寶丸 - 一碟五種肉丸,一看便知是新鲜手打的4. 黑白墨丸 - 黑色的是因為加了墨魚汁5. 新鲜花甲 - 肉厚味鲜,上枱時肉還在膻動6. 田雞 - 新鲜即劏,上枱時肌肉還在膻動7. 長腳蟹柳 - 真的蟹柳不是豆粉造的假嘢8. 手唧墨魚麵 - 以一支唧筒唧出來,很好玩!很新鲜入口非常彈牙!9. 以及很多款蔬菜、啤酒及涮料。鍋料真的全部都非常新鲜及特別,平均水準唔鍋,雖然價錢不算平宜,但以稻香相若價錢,當然會再到這裹幫襯,但以牛、羊肉而言就不及英記的肉味濃,但環境方面就比英記高出多了,冷氣充足人又不太多不會吃到滿頭大汗。每人的墊枱紙上寫滿各類窩

我們要了一個沙爹跟皮蛋芫荽窩底,叫了非常多涮料,包括:
1. 本地手切肥牛及美國肥牛 - 有鲜牛肉味
2. 羊肉片 - 捲成筒狀上枱,但下鍋不久便斷成小片
3. 五寶丸 - 一碟五種肉丸,一看便知是新鲜手打的
4. 黑白墨丸 - 黑色的是因為加了墨魚汁
5. 新鲜花甲 - 肉厚味鲜,上枱時肉還在膻動
6. 田雞 - 新鲜即劏,上枱時肌肉還在膻動
7. 長腳蟹柳 - 真的蟹柳不是豆粉造的假嘢
9. 以及很多款蔬菜、啤酒及涮料。

每人的墊枱紙上寫滿各類窩料的名稱及所需下鍋時間给客人參考,因為涮料太熟或不夠熟也會影响食味,看來店東真是非常細心! 不過店員常硬銷一些較高價食物,有點令人煩厭,但服務還算不錯。

整體食物質素很好,有機會都不妨再來。
真正長腳蟹柳和五寶丸
新鮮田雞
黑白墨魚丸
新鮮花甲
真正長腳蟹柳和五寶丸
新鮮田雞
黑白墨魚丸
新鮮花甲
  • 新鮮花甲,長腳蟹柳,五寶丸,黑白墨魚丸,手唧墨魚麵
2008-04-19 353 瀏覽
若不是朋友介紹,都唔識來到咁山卡啦地方打邊爐。地方十分隱敵,所以最後還撞見了某名女歌星在這裏吃燒夜。好食意外驚喜:花甲->十分新鮮,活生生的放下水,數分鐘後可吃,不用沾醬料已鮮味一流。牛肉丸-->是眾丸中最好吃,其他丸都一般蝦串,都很新鮮湯低是蕃茄???湯底,夠味生花雕雞, 用打邊爐方式吃也是第一次佢有一些貴價牛肉, 我們只叫一般的,都已好了五人吃,都點了頗多東西,埋單每人要二百幾, 算貴了。上面標題寫40-100是低估了

牛肉丸-->是眾丸中最好吃,其他丸都一般
蝦串,都很新鮮
湯低是蕃茄???湯底,夠味
生花雕雞, 用打邊爐方式吃也是第一次
佢有一些貴價牛肉, 我們只叫一般的,都已好了

五人吃,都點了頗多東西,埋單每人要二百幾, 算貴了。
上面標題寫40-100是低估了
2008-02-10 322 瀏覽
剛剛參考過其他網友介紹後, 見只有一位朋友給予負面評語, 決定到同撈同煲試一試, 但結果很失望, 它的食物不是不新鮮, 只是很奇怪, 吃甚麼也像沒有味道似的, 我覺得是調味料出了問題, 椒絲不辣, 蒜茸不香,連帶食物也沒有味道, 像墨魚滑確是彈牙, 但沒有鮮味, 百業結不爽口也吸不到其他食物的味道, 二人吃了$480, 很不值得, 如果去我以往的經常去的火鍋店, 同樣價錢可以吃得很豐富, 如生蝦刺身, 花膠等, 即使招呼和環境不錯, 我想不會再光顧了.