2021-12-31 96 瀏覽
每個旺區都總會有全幢都係食肆嘅大廈, 在樓下搭𨋢上去,每層開𨋢都好多人等緊位食晚飯,索性直至上到去最高嗰層13樓, 一開𨋢門就好有驚喜🤩見到兩張🎱桌球枱, 地方寬敞以為去錯地方....🤔😉服務員上前接待及殷勤介紹後原來係超有私隱度,獨立嘅房間可以吃晚飯的😍服務員還讓我們參觀Party Room, 大房內有梳化,大圓枱及🎤卡拉OK還介紹:全場共有十五個房間1間 Party Room7間還有獨立廁所的因為是新開, 所有設備都好齊全好新及整潔🥰設有獨立洗手間的麻雀房🀄可供耍樂吃飯的房間寬闊,座位舒適如有需要, 也可以做埋🀄麻雀耍樂基本上每班客人, 都有一個包廂房間, 私隱度甚高😀薑蔥霸王雞(半隻)$118肉質嫩滑夠雞味👍蔥花,椒絲+醬汁好惹味😋涼瓜炒牛肉 $98好足料嘅涼瓜, 炒得好爽口冇苦澀味👍大大片嘅牛肉,口感唔韌好有嚼感😋炒得好有鑊氣🐟酸菜魚 $168好大塊嘅魚片鋪滿晒在大碗面上份量十足,酸菜配少少麻辣味好滋味, 令胃口大開🥢🥢魚片肉質鮮嫩滑口配菜也超多酸菜,牙菜,雲耳,豆卜....👍豉油王炒麵炒麵夠乾身唔油膩麵條冇黐埋一舊舊麵質軟硬度適中炒得好香口😋細問之下,店員告知原來這裏有4位主
見到兩張🎱桌球枱, 地方寬敞
以為去錯地方....🤔😉
服務員上前接待及殷勤介紹後
原來係超有私隱度,獨立嘅房間
可以吃晚飯的😍

🎤卡拉OK
還介紹:全場共有十五個房間
1間 Party Room
7間還有獨立廁所的
因為是新開, 所有設備都好齊全
好新及整潔🥰

設有獨立洗手間的麻雀房
🀄可供耍樂

吃飯的房間寬闊,座位舒適
如有需要, 也可以做埋🀄麻雀耍樂
基本上每班客人, 都有一個包廂房間, 私隱度甚高😀

薑蔥霸王雞(半隻)$118
肉質嫩滑夠雞味👍
蔥花,椒絲+醬汁
好惹味😋

涼瓜炒牛肉 $98
好足料嘅涼瓜, 炒得好爽口
冇苦澀味👍
大大片嘅牛肉,口感唔韌
好有嚼感😋
炒得好有鑊氣

🐟酸菜魚 $168
好大塊嘅魚片鋪滿晒在大碗面上
份量十足,酸菜配少少麻辣味
好滋味, 令胃口大開🥢🥢
魚片肉質鮮嫩滑口
配菜也超多
酸菜,牙菜,雲耳,豆卜....

👍豉油王炒麵
炒麵夠乾身唔油膩
麵條冇黐埋一舊舊
麵質軟硬度適中
炒得好香口😋

細問之下,店員告知
原來這裏有4位主廚🧑‍🍳
小菜選擇款式超多,價錢合理👍😋
回頭之選😍

2021-12-30
1K
2021-12-28 85 瀏覽
想找一個地方可以消磨幾個小時,既有英式桌球,又有麻雀耍樂,還有即叫即製的中式小菜,這間位於佐敦的名峻會就是一間可以提供一站式娛樂加美食的好去處。下午時段主要提供粉麵飯,晚飯時段以小菜為主,雀局套餐亦一應俱全。臘味炒芥蘭(HK$98)這是一個冬天的時令小炒,臘腸、膶腸和腊肉切片,簡單地配搭新鮮翠綠的芥蘭。臘味的香氣和油份令炒過的芥蘭豐腴爽脆,甘香又惹味。咕嚕肉(HK$108)咕嚕醬汁酸甜有致,剛好包裹著每件咕嚕肉,配料有青紅椒、洋蔥、菠蘿,最特別是加了幾粒酸蕎頭,令人胃口大開。名峻小炒王(HK$108)小炒王的材料十分足料,有韮菜花、銀魚乾、蝦乾、魷魚、腰果等等。這碟小炒王鑊氣十足,餸飯佐酒同樣合適。瑤柱蛋白炒飯(HK$88)炒飯份量夠大,材料看似簡單,但炒出來的飯,飯粒分明,蛋白嫩滑、菜粒爽脆,瑤柱絲的鹹香令炒飯的味道提升。茗茶內在環境餐牌

臘味炒芥蘭(HK$98)
臘味炒芥蘭

咕嚕肉(HK$108)
咕嚕肉

名峻小炒王(HK$108)
名峻小炒王

瑤柱蛋白炒飯(HK$88)
瑤柱蛋白炒飯

2021-12-28
名峻小炒王
瑤柱蛋白炒飯
2021-12-27 75 瀏覽
同屋企人放假一齊去食飯~ 餐廳有士碌架🎱台可以租玩之如仲好chill有好多間細細既4人限聚房間可以有私人空間喺房間裏邊自在食!喺香港真係比較少見~ 餐廳設計得隱私度極高,呢個房間裏面都有一個廁所,廁所非常乾淨~ 間房裏便仲超級貼心有埋衣架可以掛住件外套🧥餐廳裏面嘅價錢都好抵食!以包房價錢嚟計70-100幾左右真係超級抵食!餐廳嘢食抵之如仲要好好味,真係諗唔到唔去玩既原因我哋3個人5款食物~ 好似有d多😂不過樣樣都好吸引好想叫!我地叫咗酸菜魚,茄子牛仔骨,瑤柱蛋白炒飯,炸雞軟骨,炒四季豆~ 酸菜魚好好味呀~ 唔會太麻同太辣,如果想食辣啲我諗可以同職員講!茄子牛仔骨以煲上!茄子香淋!牛仔骨大大件好足料!好味!真心推!瑤柱蛋白炒飯!因為佢$78好抵食!又炒得夠干身香口!炸雞軟骨都好香口~ 同日式既做法有點唔同炒四季豆~ 因為炒得好香好岩餸飯所以超快食晒😆
同屋企人放假一齊去食飯~ 餐廳有士碌架🎱

我哋3個人5款食物~ 好似有d多😂
不過樣樣都好吸引好想叫!

茄子牛仔骨以煲上!茄子香淋!牛仔骨大大件好足料!好味!

炸雞軟骨都好香口~ 同日式既做法有點唔同

炒四季豆~ 因為炒得好香好岩餸飯所以超快食晒😆

聽朋友講,佐敦有間桌球、麻雀館幾好,內裏有獨立房間連廁所,價位合理,食野又唔差,所以決定一試。上到去真係幾有驚喜,房間闊落,座位舒服,服務員都服務周到,下次可以帶埋朋友上去一齊玩~欖角骨($108)仕應一攞上嚟,賣相好靚,好大碟,初頭以為欖角煮出嚟應該好鹹,估唔到一食落口,唔鹹仲帶有種果酸甜味,同濃郁嘅欖角香味,倆人好快食曬成盤。名峻小炒王($108)上枱即刻聞到好香嘅味道,份量多,用好多韭菜花炒上蝦干、魚仔、魷魚、腰果,好夠鑊氣,唔怪得叫做小炒王,鹹度亦啱啱好,幾惹味,送飯一流。翡翠炒帶子($128)帶子唔算細粒,有肉地,如果解凍上處理得更好應該會更鮮甜,另外西芹爽脆無絲幾夾味。干炒牛河($78)干炒牛河炒得非常好!我同友人都食到唔停手。牛肉多汁嫩滑幾濃味,河粉夠乾身唔會黏住一團團,整體油量唔多唔會食到好膩,正!

欖角骨($108)

名峻小炒王($108)

翡翠炒帶子($128)

干炒牛河($78)
2021-12-24 53 瀏覽
放工諗住同同事傾小小公事,想搵間私隱度高小小,又可以食到中餐既地方,朋友就介紹左我去今日黎間,基本上每個人都會有一間類似包廂既房,應該都係開左無耐,d設備都好新🥰——————🐽 粟米魚肚羹天氣凍先飲個湯暖暖胃,湯底好有粟米甜味,魚肚切到細細粒好方便入口,再落埋小小胡椒粉將鮮味完全吊出黎🐽 水煮牛肉份量好大碗!好香辣椒味,湯底食落先辣後麻,好有水準,有好多配料例如豆卜、芽菜,吸曬d汁好正😆🐽 肉鬆四季豆四季豆炒到岩岩好,欖菜同肉碎味入曬落去豆入面,撈飯一流🐽 賽螃蟹撈埋螃肉一齊炒,令蛋白除咗有濃濃雞蛋香,中有海鮮既鮮味,好出色☺️

——————

🐽 粟米魚肚羹

🐽 水煮牛肉

🐽 肉鬆四季豆
四季豆炒到岩岩好,欖菜同肉碎味入曬落去豆入面,撈飯一流

🐽 賽螃蟹

2021-12-24 63 瀏覽
又到聖誕節,梗係要約啲朋友出嚟開吹水啦! 今日同friends去一間高級中菜/私房菜吹水食飯, <名峻會>位於佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場13樓。《薑蔥霸王雞》,雞肉嫰滑,雞味濃郁,配上超多蔥花+秘製醬汁,超香, 仲特別惹味添! 《西湖牛肉羹》,美味可口,牛肉潤滑,每口都有牛肉碎、蛋白&豆腐,這個組合超夾,再加上芫荽,就可以更添香味,正呀! 份量十足嘅《薑蔥魚腩煲》, 鮮味十足,外皮香脆,魚肉嫩滑,再加上大量薑蔥就更加惹味啦! 下次可以約三五知己開雀局添呀,地方企理又寬闊!價錢合理,位置仲好方便添,佐敦地鐵站步行2-3分鐘就到。
又到聖誕節,梗係要約啲朋友出嚟開吹水啦!

下次可以約三五知己開雀局添呀,地方企理又寬闊!

價錢合理,位置仲好方便添,佐敦地鐵站步行2-3分鐘就到。

2021-12-23 46 瀏覽
今日同女朋友係佐敦行街見到呢間中菜好吸引就決定入去試下餐廳提供桌球同麻雀可以遊玩價錢亦非常經濟而我地就入左房,好舒服寬敞餐牌有好多選擇,全部都好吸引一般菜式都有齊,實有一款適合你口味咕嚕肉店家煮到外脆內軟而外皮完全唔厚但又可以包住整舊肉好厲害!醬汁酸酸甜甜,好開胃梅菜蒸肉餅又點可以錯過我最愛既肉餅即叫即蒸好新鮮梅菜同豬肉好夾好好送飯!金薯蜜椒牛柳粒薯仔煮得軟淋,又吸收哂蜜糖味好惹味!牛柳粒亦鬆化好好味臘味炒芥蘭芥蘭炒得有鑊氣好有風味中意臘味既朋友要試
今日同女朋友係佐敦行街
見到呢間中菜好吸引就決定入去試下

餐廳提供桌球同麻雀可以遊玩
價錢亦非常經濟
而我地就入左房,好舒服寬敞

餐牌有好多選擇,全部都好吸引
一般菜式都有齊,實有一款適合你口味

店家煮到外脆內軟
而外皮完全唔厚
但又可以包住整舊肉
好厲害!
醬汁酸酸甜甜,好開胃

梅菜蒸肉餅

又點可以錯過我最愛既肉餅
即叫即蒸好新鮮
梅菜同豬肉好夾
好好送飯!

金薯蜜椒牛柳粒

薯仔煮得軟淋,又吸收哂蜜糖味
好惹味!
牛柳粒亦鬆化
好好味

芥蘭炒得有鑊氣
好有風味
中意臘味既朋友要試
2021-12-22 60 瀏覽
今日同👵🏼媽媽出街買聖誕裝飾🎄之後同佢撐台腳食晚飯。知佢鍾意中菜,見到附近莊士倫敦廣場新開間中菜餐廳「名峻會」,餐牌都幾多選擇,價錢又合理,大家決定試下。-餐廳環境相當寬廣,有獨立房間,私隱度高,令人舒適。有桌球🎱/麻雀🀄️玩樂,而食物都很有水準,值得推薦的高質素私房菜😋-♥️豉汁帶子蒸豆腐 帶子配上嫩滑豆腐,味道清甜;用咸香的豉汁提升味道。-♥️欖角骨 欖角骨入味非常。 微微燶邊脆香,十分香口。 喉下去啖啖肉,肉質彈牙。 最正是酸酸甜甜又恰到好處的醬汁,開胃惹味。-♥️酸菜魚 酸菜魚是媽媽至愛。 這盤酸菜魚份量相當多,湯頭酸辣香濃,魚片滑溜,魚味鮮香。配菜也相當出色,有爽脆芽菜、酸菜、豆卜、雲耳,相當豐富,相當開胃!-♥️生炒臘味糯米飯生炒糯米飯是冬日暖胃首選。 上台聞到香噴噴,色香味俱全,令人涶涎。 糯米飯粒粒分明爽身不膩,用上足料臘腸、臘肉、蝦米、冬菇、雞蛋、香蔥、花生,吃上去十分香口。

♥️豉汁帶子蒸豆腐

帶子配上嫩滑豆腐,味道清甜;用咸香的豉汁提升味道。
♥️欖角骨

♥️酸菜魚

♥️生炒臘味糯米飯

2021-12-21 50 瀏覽
今晚在朋友的帶領下,來到佐敦莊士倫敦廣場一間新開的有雀局及英式桌球的名峻會。出電梯後,見到2張的英式桌球枱,正見到人們非常興致地打桌球。餐廳是一間雀局及英式桌球的好去處,裡面間開一間間的 VIP 房,雀局飯宴都非常方便私隱,午餐星期一至日每日都有不同午餐精選選擇,$50一個餐,好抵食,除此外,也有其它套餐及單點小菜,還有九折優惠㖭~~薑蔥霸王雞$118薑蔥霸王雞面上放較多薑蔥,雞肉嫩滑,霸王雞底下還有一個鼓油汁,味道不會太咸,淡淡的鼓油味咸中帶點甜。翡翠炒帶子 $128碧綠炒帶子是西芹炒帶子,西芹很鮮嫩脆口,帶子不是很大隻,但是頗鮮甜,配上西芹清新可口。乾炒牛河$78乾炒牛河裏面有好多芽菜、韭菜,及面上有較多的芝麻,整個乾炒牛河炒得比較有鑊氣,也較香口。滑蛋蝦仁$108滑蛋蝦仁份量都夠多,蝦仁是中蝦,都頗大粒,非常爽口,整個滑蛋蝦仁很嫩滑香口。

薑蔥霸王雞$118

翡翠炒帶子 $128

乾炒牛河$78

滑蛋蝦仁$108

2021-12-21 50 瀏覽
今日做冬就同家人一齊嚟名峻會食飯,呢度仲有得打麻雀,玩桌球,啱曬聖誕新年同家人朋友一齊嚟聚會!$680仲可以打八個鐘頭嗎麻雀仲包粉麵飯真係好抵😍😍😍 呢度有獨立房間,有電視睇,房間中有廁所,夠晒私人! 揚州炒飯粒粒分明,又好大份! 煎焗骨排骨煎焗了後再炒唐西芹, 美味可口又惹味😍薑蔥魚腩煲魚腩香滑,啖啖肉,煎炸得好香口,加埋薑蔥一流! 臘味炒芥蘭臘肉有臘腸潤腸, 炒辣芥蘭到就冇咁肥膩! 炒得好有鑊氣! 豆腐火腩煲好足料, 火腩豆腐都好入味, 啱曬而家天氣凍嘅時候食, 煲仔餸熱辣辣!

呢度有獨立房間,有電視睇,房間中有廁所,夠晒私人!

揚州炒飯
粒粒分明,又好大份!

煎焗骨
排骨煎焗了後再炒唐西芹, 美味可口又惹味😍

薑蔥魚腩煲
魚腩香滑,啖啖肉,煎炸得好香口,加埋薑蔥一流!

臘味炒芥蘭
臘肉有臘腸潤腸, 炒辣芥蘭到就冇咁肥膩! 炒得好有鑊氣!

豆腐火腩煲
1K
2021-12-19 56 瀏覽
呢日放工之後同屋企人去左佐敦呢間餐廳食dinner,呢間餐廳入面有得篤波同埋打麻雀,岩哂約埋一班朋友黎食啊!仲有一間VIP room,多人既話仲可以包箱,有得唱埋k啊!打開餐牌,見到呢到有好多港式小菜可以選擇。我地點左幾個小菜食,首先係西芹腰果炒蝦仁,呢度既菜好足料,有好多腰果同埋蝦仁,腰果好香口,正。冬天至岩就食返啲熱辣辣既野,我地點左兩個煲仔菜,分別係海味雜菜煲同埋姜蔥魚腩煲。魚腩煲好惹味。雜菜煲夠哂健康。點多個瑤柱蛋白炒飯黎配小菜食簡直係一流啊!

打開餐牌,見到呢到有好多港式小菜可以選擇。
點多個瑤柱蛋白炒飯黎配小菜食簡直係一流啊!
今日約埋幾個好友又食又打牌🀄️仲篤埋波,真係開心到飛起🥰呢間名峻會喺莊士敦道廣場上面,環境好,交通方便,四個人一行人開開心心玩足一日👍🏻有鵲局套餐,又有小菜自選,呢啲先至係香港人吃喝玩樂最佳選擇,幾時都咁受歡迎👏🏻而且消費豐儉由人,幾十蚊都已經有交易,正👍🏻試左佢哋個招牌酸菜魚,水準拍得住傳統嘅川菜食肆,麻香嫩滑,好正宗,開胃好味😋魚肉嫩滑惹味,大家都搶着食👏🏻👏🏻👏🏻呢款菜遠珍菌炒牛肉,份量多兼入味,肉淋而不膩,連擺盆都好講究,睇得出制作好認真🥰叫多個福建炒飯,暖胃又飽肚,配料豐富,調味出色,即叫即炒,熱辣辣,正😋叫咁多嘢都係三百零蚊,食得舒服😌,玩得開心,招呼又好,好過迫喺下面茶餐廳或者酒樓,識食識玩就梗係上嚟呢度☺️
今日約埋幾個好友又食又打牌🀄️仲篤埋波,真係開心到飛起🥰
而且消費豐儉由人,幾十蚊都已經有交易,正👍🏻
魚肉嫩滑惹味,大家都搶着食👏🏻👏🏻👏🏻
好搞笑,話說今日本身約左人打麻雀,點知臨時個frd甩底,3缺1無得打,咁就唯有照係個度食飯🤣.平時真係唔會係類似雀會既地方食飯,因為覺得野食唔好食又大煙味,但可能因為呢度係新開張無耐,所以打理得好靚同埋好整齊,每4個人就有間獨立房,就算唔打麻雀都可以當包間房食飯👍🏻超正 ,間房四四正正有啲仲有獨立廁所,之後麻雀枱上面會鋪檯食飯,仲有電視睇🤣.重點真係史無前例地食過最好食既打麻雀地方,原來老闆請咗四個大廚特登煮野食,所以價錢合理得黎,係真心好有大排檔質素👍🏻👍🏻👍🏻.🍴咕嚕肉 $108份量夠,外脆內嫰,最緊要唔會得肥膏無肉食,喜歡佢個酸甜味剛剛好,不會太酸。最特別係加埋喬頭一齊炒,酸酸甜甜好正。.🍴椒鹽雞軟骨 $58小食價錢既椒鹽雞軟骨,但都一樣咁多👍🏻面層薄薄炸粉香脆可口,曬上少少椒鹽粉。.🍴荔芋臘味煲 $98芋頭先炸過再炆,芋頭炆到岩岩好淋身,加上臘味既惹味炒埋一齊再落煲,惹味又餸飯👍🏻.🍴咸魚雞粒炒飯 $78白飯都好似10幾蚊,叫炒飯抵食,炒到乾身得黎唔會太油,唯獨係鹹魚味唔夠重,如果再濃啲就正啦🤣.我影左少少裡面既環境,如果人多仲可以包間有卡拉OK既麻雀房,如果平時打麻雀既話單鐘
🍴咕嚕肉 $108

🍴椒鹽雞軟骨 $58

🍴荔芋臘味煲 $98

🍴咸魚雞粒炒飯 $78

我影左少少裡面既環境,如果人多仲可以包間有卡拉OK既麻雀房,如果平時打麻雀既話單鐘就$148(6點後),如果套餐既就包4個餸同6小時麻雀都係$1180✅ 我去完已經即刻book左下星期再黎。
2021-12-18 97 瀏覽
呢間位於佐敦莊士倫敦廣場新開嘅雀會,但驚喜在於呢度嘅小炒中菜係好好食~一入門口就會見到兩張英式桌球桌,好乾淨闊落呢個vip room 真係好大好靚,職員話專為德州撲克而設。食飯位置都以包廂為主,亦有獨立洗手間~疫情期間都唔洗驚啦!呢度嘅菜單同一般酒樓無異,甚至款式可以話多過酒樓添價錢屬合理價錢,只收加一!金薯蜜椒牛柳粒 $108薯仔炸得通透、牛柳粒好惹味,又唔會好鬆散!蜜椒雞中翼 $58餐牌已註明5-6隻,望落都幾大隻雞翼煎到皮脆脆,包裹住蜜糖黑椒超好味,肉質又juicy!酸菜魚 $168超級大一碗,用上新鮮嘅鯇魚魚肉好厚肉都幾 嫩滑,不過用上新鮮魚就要小心魚骨喇!鹹魚雞粒炒飯 $88炒飯炒得好乾身,粒粒分明!最欣賞雞肉有輕輕爆炒過及調味!

一入門口就會見到兩張英式桌球桌,好乾淨闊落

食飯位置都以包廂為主,亦有獨立洗手間~
疫情期間都唔洗驚啦!

呢度嘅菜單同一般酒樓無異,甚至款式可以話多過酒樓

價錢屬合理價錢,只收加一!

金薯蜜椒牛柳粒 $108

薯仔炸得通透、牛柳粒好惹味,又唔會好鬆散!

蜜椒雞中翼 $58
餐牌已註明5-6隻,望落都幾大隻

雞翼煎到皮脆脆,包裹住蜜糖黑椒超好味,肉質又juicy!

酸菜魚 $168
超級大一碗,用上新鮮嘅鯇魚

魚肉好厚肉都幾 嫩滑,不過用上新鮮魚就要小心魚骨喇!

鹹魚雞粒炒飯 $88
炒飯炒得好乾身,粒粒分明!最欣賞雞肉有輕輕爆炒過及調味!
2021-12-17