2011-11-22 26 瀏覽
平日唔起眼既小酒店,原本服務幾周到蒜蓉包(99分) 同甜品(85分) 都好好食由於係平日dinner人唔多,成晚真係任坐唔嬲,又唔駛同爭食buffet,超relaxing!!!
平日唔起眼既小酒店,原本服務幾周到
Buffet多選擇
座位與座位之間頗寬敞,有酒店格調
大大塊扒! A~小心好似我地咁,因為太興奮忘記落調味料 >_<
蒜蓉包(99分) 同甜品(85分) 都好好食
由於係平日dinner人唔多,成晚真係任坐唔嬲,又唔駛同爭食buffet,超relaxing!!! [P.S. 好憎d野食被食客倒到成枱都係既buffet]
題外話/補充資料: [i]臨走職員都好親切,幫我地門口拍照[/i] [u]如果有信用卡優惠更佳[/u]
2011-11-17
Buffet多選擇
座位與座位之間頗寬敞,有酒店格調
2011-11-21 38 瀏覽
作為隱性食家的我,平時都不愛上網寫食評, 但今次實在要破例,不得不讚一下南洋酒店2/F Grill Cafe 的石燒+半自助餐, 看到Menu 便令人食指大動,除了主菜外, 頭盆 ,餐湯 ,沙律, 甜品 都是自助形式, 款式需不算多, 但勝在用料新鮮,正所為貴精不貴多 Main course 方面都有好多選擇, 各款牛扒或 羊扒 拼 海鮮(有鮑魚 / 龍蝦尾 / 大蝦) , 如你喜歡吃海鮮亦可以從以上三選二, 有個提意比大家,石燒上枱前可叫waitress 碟上, 否則他們會把 牛扒, 海鮮一齊放晒落熱石上, 會令到食物好快熟, 同埋會好乾, 食幾多放幾多.由自己控制生熟程度會較理想 甜品亦值得一讚, 更要一提的是每位餐飲有一柸果汁或 餐前酒, 另外四位會有一支白酒或紅酒任君選擇, 餐後再order一柸加了Baileys 甜酒的即磨咖啡,絕對是味覺嘅享受! 總括來說, Grill Cafe 論環境 , 食物及服務質數令我喜出望外, 值得推介!!

牛扒肉質鮮嫩,龍蝦好爽甜
2011-11-17
牛扒肉質鮮嫩,龍蝦好爽甜
  • 蒜蓉包
近期太忙無閒寫食評, 啊路盲朋友問點解仲唔寫哩個食評@@.... OK!其實係一個半自助餐的晚餐, 食物選擇雖小但亦算樣樣俱全。餐包 = 係蒜蓉包, 路盲朋友話美味。頭盤 = 任取的餐湯、沙律、凍肉、凍蝦 (爽口新鮮) 、凍青口 (肥美膏感)、煙三文魚 (鮮甜美味)。甜品 = 自助的甜品, 吸引雖強, 但亦沒有動搖人的慾念。主菜 = 一個肉一個海鮮的選擇, 路盲朋友的牛柳 (肉汁豐富嚼感很好) + 龍蝦 (爽廉啖啖肉); 我自己的羊架 (絕無羶味或韌的感覺) + 鮑魚 (嫰口且彈牙)。醃味不濃但已足夠無需什麼醬汁!! 但用石鍋燒的方法, 生熟程度自行控制; 令客人找不上投訴的籍口!!! 飲品 = 並非自取的飲品, 各人一柸有酒精飲品再加一柸餐飲; 兩柸白酒及兩柸可樂, 足已令客人滿足!!!

其實係一個半自助餐的晚餐, 食物選擇雖小但亦算樣樣俱全。

餐包 = 係蒜蓉包, 路盲朋友話美味。

、煙三文魚 (鮮甜美味)。

甜品 = 自助的甜品, 吸引雖強, 但亦沒有動搖人的慾念。

!!!
自選的醬汁、甜品、有酒精飲品
蒜蓉包、凍肉、凍蝦、凍青口、煙三文魚
牛柳 + 龍蝦 (生熟前後)
羊架 + 鮑魚 (生熟前後)
2011-10-28
蒜蓉包、凍肉、凍蝦、凍青口、煙三文魚
牛柳 + 龍蝦 (生熟前後)
羊架 + 鮑魚 (生熟前後)
2011-11-20 24 瀏覽
每隔一頭半個月就會好想割下扒, 一直都好想試下 Stone Grill 之類既餐廳, 有間叫THE STONEGRILL 既, 曾經o係銅鑼灣利園o個頭出現過, 而加只剩番尖咀赫德道o個間, 不過我就未試過. 而我係南區人咁緊係揀番近少少架啦~ 見到君好d食評都幾好一於去試下!主打火山石燒既餐牌, 一人叫左一set火山石燒, 哩個set 係會跟湯同蒜蓉包, 仲包埋salad bar 的. 咁係個set 未到前, 可以享用大堂既salad bar 有生果, 沙律, 煙三文魚, 青口, 湯, 蛋糕仔等等, 但我就覺得一般, 唔會話有樣野你會食完又想再食.肉眼配鮑魚西冷配龍蝦牛仔扒配龍蝦 牛柳配大蝦四人行揀左: 西冷配龍蝦, 牛柳配大蝦, 肉眼配鮑魚, 牛仔扒配龍蝦.舊石係好好好好熱的, 所以d肉好快熟, 所以要自己控制番個時間, 個fd 塊牛柳 (右上) 就係咁熟得劑, "孩恰恰" XD.這裡用料算是新鮮, 無論是牛肉, 海鮮! 勝在用這個價錢食到又扒又鮑魚又龍蝦, 算是抵吧. 仲可以把玩一番對火山石既好奇! 嘻嘻紅酒 4人行就會送一枝, 要黎濕下口都OK 既, 不要太高要求有機會都會再食
肉眼配鮑魚
西冷配龍蝦
牛仔扒配龍蝦
牛柳配大蝦

有機會都會再食過呀
(非會員)
舊同學聚會, 呢D 聚會食乜野, 個個都會話冇所謂, 所以就我話事, 我之前同過幾個同事試過, 覺得唔錯, 我就選擇呢間! 可能我上次太耐之前食, 今次黎, 多左龍蝦尾做主菜, 真係正呀!! 我最鐘意食龍蝦!!! ^^ 其他食物都一樣保持水準, 人人都讚既蒜蓉包, 同樣好味, 先來一杯紅酒, 頭盤D 青口同凍假都好新鮮, 沙律多左新口味, 而個湯夠熱及味農, 正呀!!@^^@我最喜歡既主菜, 真係好掂, 第一次食既時候, 好擔心舊石頭食到尾會唔夠熱去燒我D 食物, 所以食得好快, 但其實係好耐熱, 我食到尾, 仲係好熱, 同埋個侍應教我, 可以先張D肉,放在碟上, 食到先燒, 唔好一次過燒, 會令到最尾食既肉老晒同乾, 因為D 肉係一次過上左舊石頭上面, 你會不自覺咁一次過燒晒, 比個待應提醒, 真係好(可能我蠢唸唔到) , HAHHAHA ^^ 甜品, 種類好多, 不過我對甜品麻麻, 所以食左好少….....第二次去, 都一樣係讚 !! @^.^@ !! HAHAHA

2011-11-01
(非會員)
老公生日,朋友介紹去南洋酒店既GRILL CAFE 食晚餐,之前連這間酒店都唔知係邊,但朋友話OK 同埋價錢合理,又啱我們口味,咪試吓囉!! 環境一般,因為我比較喜歡燈光暗一點,頭盤既青口好好味, 感覺好新鮮,湯及其他SALAD 都唔錯,蒜蓉包好好好好味,好有心去做, 好有酒店水準。可以有一杯餐前酒, 平時飲一杯都要60-70 蚊, 但呢度包埋入個餐, 都算好低,主菜真係要SAY 句GOOD , 夠份量及好味, 石燒可以做得咁好味, 都係因為肉類夠新鮮。甜品一般。總括都值得再試!! 朋友既介紹唔錯, 所以我都上黎呢度推介比大家!! ^^
,但朋友話OK 同埋價錢合理
,又啱我們口味,咪試吓囉!!

2011-10-27
2011-11-02 12 瀏覽
環境一流,不擠迫,有空間感,屬傾偈談天的好地方。侍應服務亦理想,對食品講解得非常詳細。從餐牌中選取自己喜愛的餐類,至於出面的所有餐前小食、甜品、湯、沙律全部任食。沙律種類繁多,用料新鮮。而且凍蝦、青口、煙三文魚也十分鮮甜。芝士有三款選擇。自製的中東飽,蠻豐富。值得一提,這裡的麵包種類也有三至四款,首先蒜茸飽是因應人數而由侍應取到閣下餐桌上,即做的,十分熱及脆,每人限兩片。至於其他飽,則可自由揀選,而且仲有一個翻熱的爐具,十分體貼。湯類:有周打魚湯及雜菜湯,白湯沒有特別,反而雜菜湯的料比較足。牛柳+大蝦,由自己煎,侍應會先行作講解及提示,但就要考自己的功力了。大蝦略嫌硬(可能是自己煮得過了火),但十分鮮味。龍蝦+美國無骨肋排牛排,龍蝦也很爽肉,至於無骨肋排則因比較厚身,較難控制生熟程度。但整體兩件牛排都好有肉味。見隔離枱好似一份餐有2件羊排的,好似比牛排抵喎!餐本身包含三杯餐飲,餐前餐後飲品各一杯,另有一杯白酒或紅酒,本身不飲酒,但友人表示兩杯酒也OK,易入口,不苦澀。甜品種類也算多,最好味的是綠茶蛋糕。總括而言,這間酒店找到自己的啄頭,比一般的酒店自助餐更富特色。讚、推!

甜品種類也算多,最好味的是綠茶蛋糕。

2011-10-30
  • 大蝦、青口
2011-10-13 17 瀏覽
為左慶祝我終於轉工成功,同埋我朋友仔畢業。我朋友仔介紹我去南洋酒會2樓的這間君好食dinner。因為我話我好肚餓,想食好飽!!!!所以佢話以間係半自助餐形式的,咁我就去試下~酒店環境同一般餐廳係唔同d ge, 環境好靚,每張台之間又有好多空間,唔怕逼!!!!可能我地早到,所以人未係最多果時。至於係半自肋餐我初時都諗唔明??原來佢前菜,餐湯,甜品,生果..... 姐係除左主菜之外,其他都係任食嫁!!!呢個前菜,超正!!!一定要夾黎食!!!我初初以為係千層面,但原來係"千層薯仔"(個名我作俾佢的),薯仔煮到岩岩好,唔太硬,又唔會"林"到一食就散~~正!!!!到主菜啦~我叫左鮑魚伴美國無骨牛扒!!!上菜時候好特別,有別於出面普通的鐵板,這間是用"石鍋"燒的。而且店員好悉心講解每一樣食物燒幾耐,大約幾耐返一次,每一樣調味品幾時落~~好細心。而且牛扒好足料,好厚!!!一定飽!!!!! 仲有e個點牛扒的醬汁~~超好味~~~我仲專登問佢係有咩材料。原來係蛋黃再加一些材料秘製的。(我唔記得了,掛住食!)其實食到呢到,我已經好飽好飽!!不過連甜品都任食,我當然打開我第二個胃啦。但我真係太飽啦,所以只係試

可能我地早到,所以人未係最多果時。

有冷盤la~有我最like ge 三文魚!!! ^^
呢口都係任食ga !!
到主菜啦~我叫左鮑魚伴美國無骨牛扒!!!

而且牛扒好足料,好厚!!!一定飽!!!!!

其實食到呢到,我已經好飽好飽!!
不過連甜品都任食,我當然打開我第二個胃啦。
但我真係太飽啦,所以只係試左三款,三款都好味!!我特別鍾意朱古力金箔蛋糕,同個芝士蛋糕,太好味,所以我每樣食左2件~
其實我見隔離台食"西冷"都好似好正咁~
下次我男朋友生日都決定帶佢黎食。

有冷盤la~有我最like ge 三文魚!!! ^^
呢口都係任食ga !!
  • 甜品
2011-10-02 17 瀏覽
早幾日前訂左2位7點鐘. 係銅鑼灣報完旅行, 6點半左右就黎到, 3小時前先食完"一風堂", 又要進攻第二餐. 哈哈唔知今日係咪因為國慶, 所以都無乜人~ 服務態度好好. 都係熱情款待既感覺會令人食都食得開心D^^我叫左牛柳($270), 男友叫左無骨咩牛扒($270)主菜係我地出聲先會送上黎. 呢度係半自助餐形式, 自助沙律, 自助甜品當然一黎到就要食啦~呢個餐有三杯飲品:第一杯甜酒, 我係食沙律, 冷盤時飲左. 冷盤有青口, 凍蝦, 煙三文魚(呢度無刺身), 沙律, 牛尾湯, 芝士蛋花湯(有芝士既香, 但唔太明點解有芝士都唔會"杰"既湯=.=)第二杯:紅酒, 食主菜第三杯 熱檸菜, 食甜品. 甜品有藍莓芝士, 朱古力蛋糕....一般其實係咪咁分類我唔識架. 不過我就分左咁既次序飲晒三杯野 唔知係咪我掛住玩, 燒得太熟, 我男友燒既牛扒好食過我既牛柳既=.=其實我懶得打太多字, 所以淨係打重點, 各位睇相吧
3小時前先食完"一風堂", 又要進攻第二餐. 哈哈

唔知今日係咪因為國慶, 所以都無乜人~
服務態度好好. 都係熱情款待既感覺會令人食都食得開心D^^

我叫左牛柳($270), 男友叫左無骨咩牛扒($270)

呢個餐有三杯飲品:
第二杯:紅酒, 食主菜
其實係咪咁分類我唔識架. 不過我就分左咁既次序飲晒三杯野

其實我懶得打太多字, 所以淨係打重點, 各位睇相吧
第一杯
第二杯
第三杯
自助甜品
2011-08-21 4 瀏覽
有次無意係OPENRICE見到Grill Cafe評語幾好,一直想試前排終於一嘗所願, 而Grill更不負所望, 決定一定要上黎讚下首先叫左2杯白酒傢下先酒我本人就識飲,不過對面位師兄用仿似有D專業既口吻話“嗯~~唔錯”咁我就當枝酒OK ~佢自助既冷盤選擇唔係話好多好多,不過勝在樣樣都有水準煙三文魚﹠蝦特別推介蝦,好有蝦味讚煙三文魚,唔太“煙”,偏向似三文魚魚生,正個湯都好好味,不過因為怕太飽,所以同男友SHARE一碗沙律D菜都好新鮮食到咁上下,開始點MAIN COURSE,等下順便落下格+談下心 (keke~~)我地選左牛+龍蝦/羊+虎蝦Main course出場 waitress小姐好細心講解點食,想煮到幾成要點點點第一次食石燒, 有人咁講解一次真係一個好貼心既服務!可能牛比教難控制幾多成熟,好易熟過頭所以我覺得羊好味D而龍蝦虎蝦都正, 啖啖肉佢有個醬用黎點肉食真係好好味唔知係CITY SUPER可唔可以買到...OR佢地自家秘製呢?食完MAIN COURSE已經好飽甜品係用意志力食埋佢,基本上都係果句。。。。好味!又一次飽到上心口既大大滿足感
首先叫左2杯白酒傢下先
咁我就當枝酒OK ~
佢自助既冷盤選擇唔係話好多好多,不過勝在樣樣都有水準
煙三文魚﹠蝦特別推介
蝦,好有蝦味

煙三文魚,唔太“煙”,偏向似三文魚魚生,

個湯都好好味,不過因為怕太飽,所以同男友SHARE一碗
沙律D菜都好新鮮
我地選左牛+龍蝦/羊+虎蝦
MEUN
Main course出場
waitress小姐好細心講解點食,想煮到幾成要點點點
第一次食石燒, 有人咁講解一次真係一個好貼心既服務!
可能牛比教難控制幾多成熟,好易熟過頭
所以我覺得羊好味D
而龍蝦虎蝦都正, 啖啖肉
佢有個醬用黎點肉食真係好好味

食完MAIN COURSE已經好飽
甜品係用意志力食埋佢,基本上都係果句。。。。好味!
又一次飽到上心口既大大滿足感
2011-07-05
MEUN
2011-07-31 10 瀏覽
見網上呢間咁多好評~就趁男友生日黎試下先~當晚6:30到達餐廳~見到內裹環境幾新淨~每台都擺左朵好靚既鮮花~不錯不錯~Order 左個main course~我地就出去拿頭盤吃~Buffet 台有凍海鮮,沙律,麵包,湯,煙三文魚,芝士,Cold Cut~凍海鮮:青口(幾大隻同幾鮮味), 蝦 (發育不良, 又細隻又瘦又完全無味 )沙律: 有不少選擇, 沙律d菜幾新鮮麵包: 有4,5款, 仲有部烘包機比你整熱d包~幾細心~ 湯: 什菜湯 (多料但不酸&不咸, 反而有d甜甜地), 甘荀忌廉湯 (一個字: 淡)煙三文魚: 唔知點解係奶白色?! , 口感亦唔多似煙三文每台亦會有一籃蒜蓉包 (幾香口,連平時唔食蒜蓉o既我都忍唔住食左兩塊~哈哈)食到咁上下~就叫Waiter起埋個Main Course~我0既係龍蝦尾+肉眼~而男友0既係大蝦+牛柳~肉眼: 好多根, 無乜肉味 龍蝦尾: 味道&肉質麻麻地 大蝦: 好味~爽口彈牙牛柳: 見到個樣好似煲完湯既瘦肉咁 , 所以無試到Dessert 時間~呢度甜品選擇不多~但有驚喜~水準唔錯~特別推介有~綠茶慕思蛋糕: 好香濃茶味, 仲食到有茶葉添New
見網上呢間咁多好評~就趁男友生日黎試下先~

沙律: 有不少選擇, 沙律d菜幾新鮮

麵包: 有4,5款, 仲有部烘包機比你整熱d包~幾細心~

湯: 什菜湯 (多料但不酸&不咸, 反而有d甜甜地
), 甘荀忌廉湯 (一個字: 淡)

煙三文魚: 唔知點解係奶白色?!
, 口感亦唔多似煙三文

肉眼: 好多根, 無乜肉味

龍蝦尾: 味道&肉質麻麻地

大蝦: 好味~爽口彈牙

牛柳: 見到個樣好似煲完湯既瘦肉咁
, 所以無試

特別推介有~
綠茶慕思蛋糕: 好香濃茶味, 仲食到有茶葉添

New York Cheese Cake: 好香滑, 食落唔會有粉既感覺
最正
最後我叫左一杯咖啡作為呢餐既結尾~咖啡好香濃~飲得出係用左有質素0既咖啡豆~

服務: 員工笑容尚算合格~但唔知點解佢地總係來去匆匆~明明當晚only得幾台客 (eg: 上main course0個陣~係咁二講左兩句點燒就走左去~)
問佢地野~佢地又好似唔係咁想答你 (eg 我燒緊個陣問Waiter 0個個黃色汁醬係咩? 佢匆匆咁答我" 呢個0米汁醬0羅~" 之後就匆匆離開
~ 我都知呢個係汁醬~咁係咩味0既汁醬先得嫁??

呢個semi buffet 包三杯Drink~每人都係330 +10%~價錢都ok~如果你想同朋友靜靜地傾下計或未試過石燒的話~可以一試~

2011-07-28
最正
2011-07-23 5 瀏覽
早幾日聽D 朋友講依間石燒半自助餐OK掂, 咁岩今日去左銅鑼灣接老婆放工,又想搵個舒服d既地方hea下,咁就上左去試一試啦。上到去人唔多, 酒店地方, 果然感覺好舒服…….因為太早, 我地又未太肚餓, 於是就order 左兩杯紅酒, 坐低hea 下傾下偈先, waiter 仲好好人咁問我地要唔要蒜蓉包送下酒., 我地當然話好啦!嘩! D 蒜蓉包好野味, 食左兩塊就開始肚餓~~ 於是就叫侍應過黎, 落左個main course 先, 老婆嗌左個肉眼 + 大蝦, 我就嗌左個西冷+ 龍蝦, 之後就出去行左個round , 睇睇有咩自助食物, 都唔錯, 冷盤為主, 但款式都算多選擇, 前盤黎講不錯。我同老婆都好鍾意西湯, 見到有兩款, 就一樣一碗囉返位試下, 送下蒜蓉包咁, 菜湯普通不過不失啦, 但個忌廉湯真係堅正~~結果出左去拎多碗點包食.~呵~到上main course, waiter 好細心咁講解食法, 又不斷提醒小心舊石頭, 成3百幾度熱….呼~~第一次食石燒, 有人講解,再跟住做又真係好好多, 起碼塊西冷想幾.成熟…都有個大慨啦 ~呵~我的西冷不錯, 龍蝦就真係excellent~夠
上到去人唔多, 酒店地方, 果然感覺好舒服…….
杯紅酒ok 易入口, 唔太dry
excellent~~~~
嘩! D 蒜蓉包好野味, 食左兩塊就開始肚餓~~

就係依個湯la, 超正!!!
我的西冷不錯, 龍蝦就真係excellent~夠大隻,成隻雞鎚咁, 啖啖肉~~正呀~
老婆就慘了, 本身佢細食, 忌廉湯+ 蒜蓉包太美味了, 搞到佢main course 食得好小..xdddd 結果益左我~~有一半肉眼都係我擦埋, 其實肉眼d 肉質都好ok, 不過老婆太遲告訴我了, 燒得太熟…試唔到肉眼.個種juicy, 有d可惜…..

食完個main course (+埋老婆個半份)真係已經飽左10成, 我無能為力試dessert.....唯有等我個無甜品不歡的老婆嘗嘗, 她說味道不錯(其實佢咩甜品都話ok架la), 不過見到佢試左好多款..食得咁開心, 應該唔會差得去邊既..

服務環境一流, 任程食左2個幾鐘, 完全無煩擾唔自在的感覺, 好舒服的一個晚餐!!

杯紅酒ok 易入口, 唔太dry
excellent~~~~
就係依個湯la, 超正!!!
2011-07-14 62 瀏覽
囝囝話要慶祝考試刷返餐, 但又要有新意, 於是遍尋 OPENRICE 資料, 終於搵到呢間南洋酒店2樓 GRILL CAFÉ 嘅 “石燒半自助餐", 希望可以比囝囝有新鮮感 ! 懷著不妨一試的心態踏入餐廳, 已被那幽雅的環境吸引 :對於不常進食半自助餐的我, 幸得細心侍應的仔細講解, 終於明白何謂“石燒半自助餐" ~ 自助沙津吧 + 蒜茸包 + 主菜 + 餐前飲品 + 餐酒 + 餐後飲品, 囝囝未聽完侍應的講解, 已急不及待跑去自助沙津吧取沙津, 蝦及餐湯 :要特別讚下2款湯類 : 分別是'西摩連拿清雞湯及蘭度豆湯, 此2款湯真是一般自助餐少見的湯款, 味道很清香, 我較愛蘭度豆湯, 豆湯已煮成湯糊狀, 味帶清甜豆香, 一流 !食完前菜後, 待應捧上每人一個熱騰騰的石燒爐, 再端上我們各人點了的主菜 : 老公 : 龍蝦尾拼羊扒 囝囝 : 鮑魚拼西冷牛扒 我 : 鮑魚拼大蝦囝囝話韓燒 / 火煱食得多, 石燒真係第一次見, 侍應細心向我們講解每種肉類及海鮮所須煮燒的時間, 以及每1-2分鐘要翻轉一次, 再加上牛油, 囝囝很用心的聽著, 侍應還為我們每位掛上圍裙, 真體貼吧 ! 囝囝真的

懷著不妨一試的心態踏入餐廳, 已被那幽雅的環境吸引
餐廳環境幽雅, 感覺舒適

我 : 鮑魚拼大蝦
龍蝦尾配羊扒
鮑魚拼西冷牛扒
鮑魚拼大蝦
囝囝話韓燒 / 火煱食得多, 石燒真係第一次見, 侍應細心向我們講解每種肉類及海鮮所須煮燒的時間, 以及每1-2分鐘要翻轉一次, 再加上牛油, 囝囝很用心的聽著, 侍應還為我們每位掛上圍裙, 真體貼吧 ! 囝囝真的被那石燒爐迷倒了, 他翻得起勁, 還充當小廚師, 為我們那兩爐石燒忙過不停, 灑調味呀 ! 塗牛油呀 ! 眼看自己親自完成的燒物, 真是好玩極了, 真是非一般自助餐呢 !

除了好玩外, 食物質素也相當不俗, 鮑魚很爽口新鮮, 大蝦啖啖肉, 龍蝦尾很香很新鮮, 牛扒很有牛肉味, 羊扒最掂, 唔落汁都好香羊味 ! 主菜果然令我們很大的驚喜, 想不到這個價錢可以吃到這麼高擋次的食物 ! 新鮮的肉類配上套餐包的一杯白酒或紅酒, 簡直是配搭得天衣無縫 !

最後當然是甜品了, 雖然是半自助式, 但甜品的款式可真不馬夫, 味道也相當不錯呢 (特別是 "士多啤利杯-必食")'
甜品種類多
謝謝酒店既提供了如此難忘的美食, 且事事細心的款待及安排, 讓我們3口子渡過了難忘的一夜 ! 囝囝仲不斷讚我搵到呢間餐廳,真係叻女添 ! 各位朋友真係要試下, 包保你一試難忘 !

2011-07-11
鮑魚拼西冷牛扒
鮑魚拼大蝦
甜品種類多
2011-07-09 15 瀏覽
找到一晚可以出港島食晚飯就和女朋友來了這一間試下 半自助式的很少試...一坐下就先試下d湯先 ^^味道不錯 =]我飲的菜湯味道不會太濃剛剛好 打定個肚開胃點跟著就去拿了沙律有不少選擇 我就拿了較多生果也很鮮味 =]素食肉食也適合 個餐包3杯野飲餐前,餐時,餐後餐前的那杯試了侍應介紹的Cocktail很有果味 加上少少果汁酒味 值得一試 餐時點了杯紅酒配上主菜肉眼扒配大蝦主菜的重點是石板燒 上菜時送上來一看 生的?!原來是讓客人自己燒的 而侍應們就不時過來教下兩手幾時是幾成熟幾時落汁落牛油好很體貼 燒肉的過程又有趣內眼果然肉汁豐富 口感很好 =D女友玩得很投入二人進餐時男仕們可以露兩手了 玩左食左一個鐘左右是時候試下甜品了有不少Cake最適合樣樣試少少的甜品愛者侍應的反應很快同很有禮整晚的氣氛很好邊食邊玩邊談天很享受 ^_______^
找到一晚可以出港島食晚飯
就和女朋友來了這一間試下

半自助式的很少試...
一坐下就先試下d湯先 ^^

餐時點了杯紅酒
配上主菜肉眼扒配大蝦
主菜
主菜的重點是石板燒
上菜時送上來一看 生的?!

原來是讓客人自己燒的

主菜
甜品
  • Cokctail
2011-07-09 53 瀏覽
今天係森巴豚的生日, 你放工後就帶我到銅鑼灣食餐勁既其實我有點胃氣漲啊, 知道將會食半自助餐, 真係好驚食得唔多, 會好蝕!!!我地好少來銅鑼灣, 行了一會才找到南洋酒店本身是book了位的, 但因為工作OT了, 所以變了walk-in~星期六晚的君好, 原來客人不多, 半滿也沒有, 所以不需等位, 大概這裡不是很熱門的酒店吧??入座後, 侍應和經理都招呼周到, 很有禮貌地詳細介紹半buffet的食品以及主菜的選擇這裡最著名就係石頭燒, 當然要一試我地點了 "石燒龍蝦尾拼西冷" + "石燒大蝦拼肉眼" 作主菜...配蒜容包頭盤及甜品就係自助餐形式任夾的...飲品方面包括一杯餐前酒(可轉橙汁汽水)、一杯紅酒/白酒、咖啡或茶~每位300多元, 有石燒、頭盤及甜品任夾、3杯飲品...慢慢坐慢慢食...有人serve...真係唔錯^^頭盤方面, 有一般煙燻的肉類、火腿、煙三文魚、青口...沙律有數款...兩款湯...款式唔算好多, 但都是美味的~我一心要KO主菜, 所以沒有夾了很多冷盤~期待已久的石燒終於上枱喇 眼看兩個石頭都普普通通的, 鑲了在四方盒中, 原來已加熱至200多度!!!經理幫我
今天係森巴豚的生日, 你放工後就帶我到銅鑼灣食餐勁既

我地好少來銅鑼灣, 行了一會才找到南洋酒店

這裡最著名就係石頭燒, 當然要一試

我一心要KO主菜, 所以沒有夾了很多冷盤~

期待已久的石燒終於上枱喇

經理幫我們將肉和蝦放在石上, 就聽到煎煮的"辟啪"聲, 肉眼已由全紅色開始變熟~!!!
(喜歡吃半生熟的朋友要自己控制煎煮的時間呀!!)
細心的經理提醒我們, 龍蝦尾及大蝦始終是海鮮, 一定要煮熟透才吃~

其實所有肉類是沒有調味的, 煎煮後, 要用桌上的調味品自己調味~
對我來說, 點少少隨石燒奉上的醬汁已很足夠 (那是像芝士味的黃色醬料)
肉眼扒及西冷的肉質都算OK, 夠大份, 而龍蝦尾及大蝦的質素就較有驚喜^^ 很彈牙、新鮮!!!
邊吃邊喝著橙汁、紅酒...談談我們之間的事...胃口也開了~
看到甜品區的十多款甜品, 我又試了幾款, 今次沒有搏命的吃, 只有舒服地吃~

由8pm吃到差不多11pm...全程都很enjoy, 沒有其他buffet你爭我搶的擠迫感~
喜歡這裡的氣氛, 期待下次再來~!

石燒大蝦拼肉眼
石燒龍蝦尾拼西冷