2006-06-23 15 瀏覽
見間餐廳既環境都幾好,咪入去試下,但佢地個餐牌有誤導成份囉。冇人會留意到set dinner係唔包頭盆,佢地將頭盆寫起個set上面,係人都會覺得起間咁"高級" 既餐廳個set點會唔包頭盆?? 雖然係有寫上價錢,但個餐牌design根本有問題,佢地肯定”很用心”去design。食物ma ma地(我唔係因為此事而咁講),翠華都好佢好多(本人覺得翠華好)。$168一個set dinner只有餐包/ 餐湯/ 主菜/ 餐茶。小小甜品都冇,兩個人食左$423,我一定唔會再去食!
2006-05-31 15 瀏覽
好耐未試過未plan行程就出街亦好耐未試過無plan自己既情緒不過日日返工都要plan過晒放假好似甘先合理喎更加好耐無試過俾一隻歌攪到我咁決定放縱一下唔睇價錢食野又唔睇係咩餐廳就入(俾著平時既我見到呢個中文名就唔入喇)本來見到人地食成隻蟹咁隊都好想試下不過個肚唔爭氣唔夠肚餓只有叫細號海鮮拼盤$268(哈又話唔睇價錢?)蠔*6 蝦*5 翡翠螺*5 青口*5三款醬汁試過之後千島醬配青口茄醬配蠔酸甜汁配螺就岩岩好蝦當然就係就咁食唔駛加醬啦除左青口之外其他都好新鮮全部都好鮮甜帶少少海水味整體來說都係抵食既香橙鴨胸意粉鴨胸份量好多亦ok好食但係意粉真係比較硬唔識煮意粉不過好似要汆水先會好食尐??下次心情好胃口好一定要食個真正圓滿既seafood platter新相機號稱1.5mega pixels但係影到咁真係好離譜...請見諒
好耐未試過未plan行程就出街
亦好耐未試過無plan自己既情緒
不過日日返工都要plan過晒
放假好似甘先合理喎
更加好耐無試過俾一隻歌攪到我咁

決定放縱一下唔睇價錢食野
又唔睇係咩餐廳就入
(俾著平時既我見到呢個中文名就唔入喇)
本來見到人地食成隻蟹咁隊
都好想試下
不過個肚唔爭氣唔夠肚餓
只有叫細號海鮮拼盤$268(哈又話唔睇價錢?)
蠔*6 蝦*5 翡翠螺*5 青口*5

香橙鴨胸意粉
鴨胸份量好多亦ok好食
但係意粉真係比較硬
唔識煮意粉
不過好似要汆水先會好食尐??

下次心情好胃口好
一定要食個真正圓滿既seafood platter

新相機號稱1.5mega pixels
但係影到咁真係好離譜...
請見諒
2006-03-27 2 瀏覽
26 March 2006 (Sun) - 晩飯尋晚同好好友黎食,我對呢度既comment 係太迫啦,而好好友對呢度既comment係好失望!呢間係一間算頗貴既西餐廳,好在我仲係繼續我既冇胃口,以我哋只係叫咗個set dinner 加一客焗田螺share,我見隔離枱叫既set個扒非常大塊,所以我諗我哋share都ok,因為我真係仲唔係好有胃口!田螺非常之咸,我都覺得唔好味!雖然只需跟餐加$30蚊,但係絕對唔係令人回味既食物!set dinner 就有一個忌廉湯同一個肉眼扒加一杯餐飲,又冇甜品又冇沙律都要成$168,唔抵!最唔抵係個肉眼扒根本上就一啲都唔好食,我哋叫咗七成,佢都煮得真係入面紅紅地咁未熟晒,但係唔知點解一啲都唔淋,非常之靭同鞋,雖然好大塊,但可能係厚既關係,整得一啲都唔好味!餐湯又唔多好飲!而且啲位仲非常之迫,我既背部不繼比後面張枱迫住,真係食完一定要即走,因為坐都陣都有唔舒服既感覺!果然係好失望兼好迫!
26 March 2006 (Sun) - 晩飯

2005-12-08 7 瀏覽
I bring my dogs there for tea time 4th December 16:00. 2女侍應is so bad service. She seems not like dog & always give dark face to us. But, your rest can allow dogs there. We are customer not beggar. I will not go there again, Food is okay & price is reasonable. But, I don;t know its boss why will recruit these waitress.
(非會員)
2005-06-24 4 瀏覽
昨晚跟朋友到呢間餐廳飲野, 但侍應的專業和態度不太好. 當侍應給我drink list的時侯, 我問她哪一杯cocktail好飲, 之後她就很猶豫地說每一種都差唔多... 之後她指著drink list上的strawberry xxxxxxx說這是士多啤梨味, 又指著banana xxxxx 說是香蕉味... 講左就等如冇講... 唉... 之後我又問佢有冇red or white wine, 之後佢話有, 我就以為佢會俾wine list我啦... 不過佢只係問我要red or white wine... 我真係俾佢激死...
2005-06-22 3 瀏覽
上星期六食下午茶,叫份厚多士配雞尾腸.厚多士仲比大家樂既厚多二分之一,机本上食佢,腸仔連西菜伴碟都食唔落,在好飽!另外,阿妹叫tiramisu 餐,有兩件餅同有雪糕伴碟,不過cake 都唔好食既,軟身之餘又唔好味.
上星期六食下午茶,叫份厚多士配雞尾腸.

其實這裡的食物不錯,價錢合理,但短髮的那位女侍應,服務態度真的是非常之差勁!大好長週末,天氣好好,就同家人驅車放狗。近近地來了這裡,因為呢度好多位可以泊車,又餐廳亦可以帶狗。原本可以一起食,不過在口味上各有所好,就唯有分道揚鑣,太座在云云食肆中選了這裡,因為有望到海又有落地玻璃,環境幾正。來的時候正是三點,可以叫下午茶。叫了蜜糖腸牛油厚多士及咖哩海鮮蛋包飯,飲品都要了熱咖啡。熱咖啡竟然比任何食物早上檯,不過最後才上的嗎?味道濃苦,也不算很差;食物賣相普遍幾好,比一般的茶餐規格好。厚多士塗了蜜糖及牛油再焗香,味道不會差,有點沙律菜伴底,蜜糖腸真的加了蜜糖去煎,甜甜的,太座幾滿意;我的蛋包飯都整得幾好,飯用了魷魚、蝦及魚肉等去炒過,配合日式咖哩汁,又係不會有難吃的道理的。雖然食物沒有什麼特色,但靚天氣加幾好的環境,也是賞心樂事。埋單67蚊,幾平。什麼都不錯,唯獨是有一短髮女侍應,服務態度是奇差。如她埋檯寫單,問:「食咩?」講左,佢又問:「飲咩?」食完佢收碟,劈頭一句:「食完未?」原全係茶餐廳水準,好唔掂。好在男侍應的服務不錯,如果不是真的一毫子小費都都會俾。
2005-02-20 4 瀏覽
食個飽飯後,上番屋企執下間房,冬天一有北風既時候就凍個"弟弟",兼想落街練下車,到接近黃昏時為做下運動,之後行下行下就去到鯉景灣,橫掂好耐都冇留下腳毛,為搵間有Tea Set,有眾多選擇之中這間"中獎",心水選擇叫了個千島海鮮pizza + 凍啡。Pizza 低係薄款,不過嫌佢有的餅乾feel,料都幾十定,還有新鮮蕃茄tim...,凍啡既淡奶及糖水係分開上......的天氣一麻麻地,鯉景灣的食店就會少好多顧客=.="
的天氣一麻麻地,鯉景灣的食店就會少好多顧客=.="
2004-04-12 9 瀏覽
今日第一次去到鯉景灣,聽講話有好多靚食店,環視四周,都有數間ok, 有d就坐街邊折檯加膠椅,呢間chit chat好似個decoration似番d樣,所以入去try try店內八成full,人們多數坐路邊位, 我就想入店坐, 見有卡位咪坐啦, 點知個waiter見我得2個人,唔比我坐, 要我坐一般檯,咪又係四人檯!!咁架, 人又唔係多都唔比人坐, 咩service?order了千島海鮮pizza同公司冶,所有tea set都有餐茶,只售$25一客,幾抵喎!個pizza好似個d龍島叮叮pizza咁質素,味不夠,批不夠厚,同pizza hut的差十倍,麻麻地,不會推介.公司冶就好正,差不多係每檯必order,size同正常一樣,有好多料,火腿芝士生菜呢d例有,佢重有紫椰菜同煙肉係入面,咸咸地, 好正!!呢個view的確正,有海景,又有個正公園, 食飽可以行公園浪漫下,門口又可以泊車,真係一個不錯的dining place唔知佢dinner貴不貴?有無人去過?
唔知佢dinner貴不貴?有無人去過?
2001-07-21 13 瀏覽
I went there with my wife on 2001-01-01 during lunch time. About 12:00 nn. I found one table of customer already there. But check the menu placed at the door and found there was New Year Executive Set Lunch and the waiter told us that the were opened. Then we entered and ordered two New Year Set Lunch. We waited for 30 minutes for the food and we really became unhappy. When the food came, My pork chop was still raw. Blood water was coming out. I complained. But they only put my dish into micro wave oven and made the pork chop totally like a piece of 柴皮。It was my first time there and had a very bad experience on the new year day.
2001-03-09 9 瀏覽
Yes, the waitress really make me hate this restaurant.
今晚第一次去鯉景灣o個帶食o野, 大約有十間唔同類型o既餐廳~ 最後選擇o左觀峰閣地下o既Chit Chat Restaurant & Bar~裝修有D似TST山林道o既Marco Bistro, 格調似Belon彧Le Grill o個類~ Manager招呼好好~ 不過有個帶大陸口音o既短髮waitress令我好不滿~1) 當時餐廳內只有一半人, 我同bf走向一張四人靠窗o既檯~ 該waitress即刻無乜禮貌咁話: "你o地兩個咋!? o個張四人檯o黎o架, 有人book o左o架啦"~ 有人booko左, 佢禮貌D講, 我反而會覺得唔好意思, 但係佢咁無禮貌, 已經令我對依間o野扣o左分~ 2) 我o地睇個menu諗o左一陣, 該waitress走過o黎話: "諗掂未!" o華!! 乜我o地去o左茶餐廳咩??3) 我bf要一份西冷, 要Medium rare~ 該waitress話(係"話", 唔"問"): "即係七成啦!" 唔係o下o華?? 唔識唔係問題, 問題係D態度~ 個Manager聽到, 即刻走過o黎幫我o地落單~ 該waitress有D唔like咁走開~4) 食完之
4) 食完之後, 刀叉都已經擺埋同一邊~ 該waitress執隔離張檯o既碟都唔幫我o地執~ 我o地杯水無水, 佢明明見到, 幫隔離張檯斟水都唔幫我o地斟~ 佢有心玩o野~
做得依個style依個price level o既restaurant, 請D咁o既人番o黎??
唔計該waitress o既服務態度, 依間restaurant都幾好~ 扒類送湯and green
salad~ 份西冷同lamb chops都唔錯, 係個面燒得唔夠香~ 個Manager推介o既頭盤大蝦煙肉卷都OK~ 埋單$47X~
其他waiters/waitress o既service幾好o架~ 依間o野唔算平~ 衰D o個句, 如果無o左o個個waitress就好啦~ >_<
另外, 依間Chit Chat Restaurant & Bar原來跟隔離Chit Chat Station同Villa Bianca同一老闆~
2001-02-03 22 瀏覽
呢度其實裝修唔錯,不過就幾迫。年初三個晚同D 同事去食晚飯。大部份人都叫了西冷扒。我就叫了海鮮拼盤。先講西冷扒,雖然我無食,但一睇就知份量唔夠啦。其次D同事都無話好好食。我的海鮮拼盤,味道一般,尚算新鮮,如果唔係就即刻同個老闆死過。仲次一句,想食美味西餐,千萬別到呢度。因為D服務都唔好。我地唔想飲酒,所以唔叫,個老闆就黑晒口面。D侍應仲差,係迫的環境下,送食物上檯,應該提醒客人小心,好可惜,D侍應係無禮貌叫我‘借過’。有無離譜D呀。結果8個人埋單$1900。每人平均二百幾蚊食D無服務,無味道的野。真係無下次。
呢度其實裝修唔錯,不過就幾迫。
2001-01-27 8 瀏覽
年初三晚和8 個朋友到吹水館吃晚飯,這裡的特色是可吃到多國菜式,但這裡的菜價太不合理了.我點了一客Back Cod, 伴龍蝦腸, 加廿元可將餐湯轉龍蝦湯.基本上個main course 是滿意的,湯也夠味,但龍蝦腸就吃不出味道來.送餐包加白開水及加一小帳,約二百餘元.其實到一般中檔西餐廳也是差不多價錢,問題在於付帳時是否甘心,覺得物有所值.點菜時負責人很落力推介各款飲品美食,但我們沒有開餐酒,他便沒趣的走開,待應們更不禮貌地收回幾本Drink Lists.上菜的時候,待應們更竟然命令我的朋友移開來給她上菜,我們都呆住了.希望各飲食從業員明白到,食客除了要吃到色香味全的美食外,服務也是重要的一環.這裡的地方不算大,不適合8人以上的聚會.當然, personally 不會介紹你去這裡.