2001-02-11
今晚第一次去鯉景灣o個帶食o野, 大約有十間唔同類型o既餐廳~ 最後選擇o左觀峰閣地下o既Chit Chat Restaurant & Bar~裝修有D似TST山林道o既Marco Bistro, 格調似Belon彧Le Grill o個類~ Manager招呼好好~ 不過有個帶大陸口音o既短髮waitress令我好不滿~1) 當時餐廳內只有一半人, 我同bf走向一張四人靠窗o既檯~ 該waitress即刻無乜禮貌咁話: "你o地兩個咋!? o個張四人檯o黎o架, 有人book o左o架啦"~ 有人booko左, 佢禮貌D講, 我反而會覺得唔好意思, 但係佢咁無禮貌, 已經令我對依間o野扣o左分~ 2) 我o地睇個menu諗o左一陣, 該waitress走過o黎話: "諗掂未!" o華!! 乜我o地去o左茶餐廳咩??3) 我bf要一份西冷, 要Medium rare~ 該waitress話(係"話", 唔"問"): "即係七成啦!" 唔係o下o華?? 唔識唔係問題, 問題係D態度~ 個Manager聽到, 即刻走過o黎幫我o地落單~ 該waitress有D唔like咁走開~4) 食完之
4) 食完之後, 刀叉都已經擺埋同一邊~ 該waitress執隔離張檯o既碟都唔幫我o地執~ 我o地杯水無水, 佢明明見到, 幫隔離張檯斟水都唔幫我o地斟~ 佢有心玩o野~
做得依個style依個price level o既restaurant, 請D咁o既人番o黎??
唔計該waitress o既服務態度, 依間restaurant都幾好~ 扒類送湯and green
salad~ 份西冷同lamb chops都唔錯, 係個面燒得唔夠香~ 個Manager推介o既頭盤大蝦煙肉卷都OK~ 埋單$47X~
其他waiters/waitress o既service幾好o架~ 依間o野唔算平~ 衰D o個句, 如果無o左o個個waitress就好啦~ >_<
另外, 依間Chit Chat Restaurant & Bar原來跟隔離Chit Chat Station同Villa Bianca同一老闆~