2015-08-16 2464 瀏覽
今日相約同事們來鯉景灣嘆返個lunch,先前朋友都推薦過,今日終於一試。有lunch set around $100per set! 大概有四至五個選擇左右。環境舒適,座位較寬,坐得舒服,同同事吹吹水真係唔錯。不過最近天氣炎熱,下下都三十幾度,冷氣感覺上唔太夠。不過環境都唔係最重要,重點都係環好食嘛!吹水館侍應相當有記性,一行8人唔洗抄低飲品都記得住,讚!講返食物,叫左個豬仔骨跟薯菜,仲跟左條德國腸。豬仔骨相當入味,而且有我鐘意的粗薯條,加埋無限茄汁供應!(本人係茄汁迷)個餐都跟左個餐包,菜湯同埋雪糕&飲品! 一百蚊左右都好合理的價錢! 麵包上檯時麵係暖的,而且好軟熟,應該都係岩岩出爐無耐!菜湯就一般,不過不失無驚培。開頭以為個餐會唔夠飽,但食埋雪糕就剛剛好!

麵包上檯時麵係暖的,而且好軟熟,應該都係岩岩出爐無耐!
菜湯就一般,不過不失無驚培。
開頭以為個餐會唔夠飽,但食埋雪糕就剛剛好!
2015-08-07
1 分鐘 (堂食)
2015-01-31 2477 瀏覽
Recall返之前喺東區soho搵野食,俾我撞彩搵到間好值得推介的餐廳。睇下二人餐的份量:前菜1:Seafood Platter有4隻生蠔,2隻青口,2隻牡丹蝦,2個螺。蠔同蝦有質素,蠔起碼要$40一隻。前菜2:4粒日本帶子沙律前菜3:再送鵝肝醬多士餐湯:有龍蝦海鮮湯,同白松露菌湯其實已經食到半飽,都未去到主菜,再黎。主菜1:N.Z Prime Rib-Eye Steak (9oz)。主菜2:煙三文魚penne pasta到最尾,睇到menu寫住布甸,諗住hea dessert都已心滿意足,點知.....甜品:心太軟(唔使加錢),配雪糕再加tiramisu。好細心已預時間焗定。認住$598 Set Dinner for Two鯉景灣大街對海,good location
睇下二人餐的份量:
蠔同蝦有質素,蠔起碼要$40一隻。
前菜2:4粒日本帶子沙律
前菜3:再送鵝肝醬多士
餐湯:有龍蝦海鮮湯,同白松露菌湯
其實已經食到半飽,都未去到主菜,再黎。
主菜2:煙三文魚penne pasta
認住$598 Set Dinner for Two
鯉景灣大街對海,good location
2014-12-31 1895 瀏覽
早想到鯉景灣會比較靜, 沒有book位, 去這一邊搵食最好~ 晚上7時, 人不算多, walk in 也立即有位。是夜為平安夜, table上已放了兩份xmas gifts, 都是開party 玩的小玩意, 總之有christmas 氣氛就ok la。點了兩個xmas set, 有頭盤, 湯, 主菜和甜品海鮮拚盤: 有蠔, 牡丹蝦和螺, 牡丹蝦大大隻, 好鮮甜帶子salad + 豬肉jelly: 帶子是刺身, 略嫌切得太薄, 不過夠鮮甜。豬肉jelly 不吸引, 友人吃了, 不知道是什麼味道龍蝦湯: 這個超讚的說, 蝦味好濃郁!!裡面真材實料, 有蝦, 蜆等海鮮, 好味!三文魚扒+虎蝦: 友人說虎蝦有少少霉, 不夠新鮮, 味道ok的, 三文魚扒又大又厚, 全熟但不會「鞋」,但我prefer 再生一點, 伴野菌汁挺滋味的。肉眼扒意粉: 友人說麻麻地, 肉眼size少, 他說肉質不算特別好~野霉tart + vanilla icecream: size 好大! 不是mini tart, tart 的甜 + berries 的酸, 很夾, 好吃! vanilla icecream 好香!!

點了兩個xmas set, 有頭盤, 湯, 主菜和甜品

海鮮拚盤: 有蠔, 牡丹蝦和螺, 牡丹蝦大大隻, 好鮮甜

平安夜
2014-11-01 1582 瀏覽
今晚撇開老公同女約在剛由日本回來的舊同事出去食飯, 原來今晚喺萬聖節, 大家都忘了但都照出去, 同事話有朋友介紹西灣河的吹水館幾好問我有無去過, 好失禮, 我好少過香港食野, 多數一d酒店做優惠先會過去, 咁同事就一早訂左枱, 去到無咩人可能太早, 我地坐底就睇吓有咩食, 一個普通有湯, 主菜加杯熱飲set dinner 最平都要198, 未計加一, 對我哩講都好貴, 如果好食簡唔中都無所謂, 但好失望唔直, 樣樣都好鹹, 由其是我的牛扒, 我就淋住算, 但我同事叫個伙計來同他講點知他話無可能, 我地就問是否煎好彼重手左, 他沒理只喺唔信又無出聲同我換, 最後我地就算, 食完就走, 以後一定唔會再去食完就喺附近行吓, 見到班哇鬼就影吓想, 雖然食得唔開心, 但第一次見到d鬼都好有興趣影d想
牛扒
燒掛骨
白湯
餐前包
菜湯
牛扒
咖啡
題外話/補充資料: 好失望的一餐, 價錢唔平, 質數差, 應該無下次
2014-10-31
2014-07-28 1994 瀏覽
心血來潮想食蠔,發現屋企附近呢間餐廳有得食咁就走左過來試下佢set dinner 既價錢比我想像中平,大約二百令一個,仲有seafood platter (包四隻蠔)所以我地就再加多半打蠔,送兩杯白酒佢逐個course咁上,首先係主打~seafood and oysters 蠔既選擇唔算太多,得四款揀,不過啲海鮮同蠔都幾新鮮同鮮甜Satisfy!龍蝦湯-味道都算濃帶子沙律-味道ok, 不過略嫌啲帶子整得熟左啲Mussels-白汁配mussels永遠都係good match, 仲帶點garlic香,正厚切牛扒-叫左medium rare, 覺得佢地整得小小生左,但加埋黑椒汁,味道唔錯Salmon pasta-不過不失心太軟-配vanilla ice cream,好match,一切啲chocolate都好smooth咁流出來,食落幾rich全程食哂前菜,湯,主菜同甜品,味道overall唔錯,我亦都食到好飽好滿足有下次
心血來潮想食蠔,發現屋企附近呢間餐廳有得食咁就走左過來試下
所以我地就再加多半打蠔,送兩杯白酒

蠔既選擇唔算太多,得四款揀,不過啲海鮮同蠔都幾新鮮同鮮甜
Satisfy!
龍蝦湯-味道都算濃
帶子沙律-味道ok, 不過略嫌啲帶子整得熟左啲

Salmon pasta-不過不失
有下次

2014-07-27 1258 瀏覽
今天在附近返工十二點吃午飯記得上次來過這間算不錯,今次再安歌午餐不用等位實在太好了今次試了西冷牛扒肉質算是很不俗半生熟的程度亦合心意,一點都不會韌有肉味,又很嫩滑,而薯條炸得好脆菜味道不過不失不過跟餐羅宋湯淡而冇味,只喝了兩口最重要主菜好食,食完返工囉
今天在附近返工十二點吃午飯
記得上次來過這間算不錯,今次再安歌
午餐不用等位實在太好了
今次試了西冷牛扒肉質算是很不俗
半生熟的程度亦合心意,一點都不會韌
有肉味,又很嫩滑,而薯條炸得好脆
菜味道不過不失
不過跟餐羅宋湯淡而冇味,只喝了兩口
最重要主菜好食,食完返工囉
2014-06-01 1922 瀏覽
意外發現西灣河鯉景灣!好休閒既海邊高級西餐區這裡比西貢和赤柱多了一份寧靜和休閒有好多人放狗我們各自點了lunch sets最有驚喜的是"爐燒豬扒"外表似雞扒,因為有成5cm 厚但竟然可以做到一d 都唔硬,厚切好有肉汁$70 食到咁有質素既豬扒,抵😋😋😋另外Fish n chips 外表好吸引一大條魚,手臂咁長!炸得好脆!但始終炸野,冇話有點咩特別$90 食都羊架抵不過不失,中價既羊架特別一提,餐包好味道芝麻味好香,蠻牡別薯條唔點茄汁已經ok, 本身加左 pepper n salt,感覺小店很有心,值得一讚
意外發現西灣河鯉景灣!
好休閒既海邊高級西餐區
這裡比西貢和赤柱多了一份寧靜和休閒
有好多人放狗

我們各自點了lunch sets
最有驚喜的是"爐燒豬扒"
外表似雞扒,因為有成5cm 厚
但竟然可以做到一d 都唔硬,厚切好有肉汁
$70 食到咁有質素既豬扒,抵
😋😋😋

另外Fish n chips 外表好吸引
一大條魚,手臂咁長!
炸得好脆!但始終炸野,冇話有點咩特別

$90 食都羊架抵
不過不失,中價既羊架

特別一提,餐包好味道
芝麻味好香,蠻牡別
生日
  • 爐燒豬扒
話說幾個月前,去蘇豪東食晚飯,好幾間想去都要等位,偏偏呢間唔使,就同老婆走入去。最初都無乜抱咩嘢期望,但二百蚊一個人嘅西餐嚟講,又做得唔錯。今晚再去,叫咗個二人套餐,未加一前$598,有︰前菜︰海鮮拼盤前菜︰暖帶子沙律餐湯︰龍蝦湯+餐包主菜︰9安士牛扒1份主菜︰意大利飯甜品︰心太軟蛋糕海鮮拼盤有蠔、蝦、青口同螺。蠔有四隻,新鮮飽滿,但我還是最喜歡中間嘅蝦。龍蝦湯味道也濃,只係偏咸咗啲。兩份主菜同甜品都好味。至於份量,兩個人啱啱好,唔會太飽。以同樣質素與份量,六百蚊兩個人都算合理。都唔明點解唔多人去……
今晚再去,叫咗個二人套餐,未加一前$598,有︰
前菜︰海鮮拼盤
前菜︰暖帶子沙律
餐湯︰龍蝦湯+餐包
主菜︰9安士牛扒1份
主菜︰意大利飯
甜品︰心太軟蛋糕
海鮮拼盤
龍蝦湯味道也濃,只係偏咸咗啲。兩份主菜同甜品都好味。
至於份量,兩個人啱啱好,唔會太飽。
以同樣質素與份量,六百蚊兩個人都算合理。
都唔明點解唔多人去……
2014-01-05
海鮮拼盤
好耐無黎Chit Chat食飯, 行完街諗住黎享受下晚餐..結果激到爆炸!!!以後唔會再黎!浪費時間金錢同個胃!第一D湯稀到誇張。。羅宋湯超級稀,waiter原因話:"因為我地D湯唔係用牛肉煲" 但係同水係無分別,連最基本的番茄油或者茄蓉都無,所為的忌廉湯,真係好差,金寶湯都好飲過佢!起碼有味!第二,點餐的時後,waiter話我地個龍利柳好"popular",我即管試下,結果條魚等於係街市買完煎,再比你食無分別,零美感,零口感,零好感。第三,紐西蘭牛扒,外表唔錯,以為有驚喜,點知D肉無味,個汁亦都唔好食。超給失敗之作!後面有台東個人食飯,嘈到我以為自己食緊大牌檔!埋單諗住反映下,同經理講,條魚好差,好腥,無味經理話吓?係呀?連一句唔好意思或者對唔住我地會改進都無講,原來而家香港D餐廳服務係可以咁差!!!令人髮指!請都唔會再黎食。第一遍openrice的post 就送比你chit chat oyster and grill 吹水館!

2013-06-01
2013-03-13 642 瀏覽
覺得太康街既環境好舒服,又係一個好岩慢落黎好好享受既地方因為想食蠔既關係就簡左吹水館海鮮拼盤個人覺得以佢個價格好唔抵至少係份量或質素仲有好大進步要做佢既青口同螺係勁細隻冇肉食仲要有沙生蠔同蝦就正常健康小人類要食菜!!叫左個有帶子蕃茄同大量沙律既個賣相好正好開胃排得好靚,帶子蕃茄都好有份量係一道好清新既菜色要大讚佢既龍蝦汁露荀意大利麵個賣相又係好得蝦係開邊烤好大大兩隻,肉鮮嫩入味意大利麵又係熱辣辣煮得岩岩好唔係太淋,最欣賞煙韌既PASTA!再加埋佢出色既龍蝦汁好惹味係成個意粉既重點佢仲有落菇同蜆肉,用料唔馬虎,GOOD!仲有最後既烤鴨陴又係好得我心,最正係佢烤焦左既骨位好好味道好濃味肉質又係拿捏得好好,好嫩幾乎唔使出力都切得開不過最正都係個氣氛同地方令人回味
覺得太康街既環境好舒服,又係一個好岩慢落黎好好享受既地方
因為想食蠔既關係就簡左吹水館
個人覺得以佢個價格好唔抵
至少係份量或質素仲有好大進步要做
佢既青口同螺係勁細隻冇肉食仲要有沙
生蠔同蝦就正常
健康小人類要食菜!!
叫左個有帶子蕃茄同大量沙律既
個賣相好正好開胃
排得好靚,帶子蕃茄都好有份量
係一道好清新既菜色
要大讚佢既龍蝦汁露荀意大利麵
個賣相又係好得
蝦係開邊烤好大大兩隻,肉鮮嫩入味
意大利麵又係熱辣辣煮得岩岩好
唔係太淋,最欣賞煙韌既PASTA!
再加埋佢出色既龍蝦汁
好惹味係成個意粉既重點
佢仲有落菇同蜆肉,用料唔馬虎,GOOD!
仲有最後既烤鴨陴
又係好得我心,最正係佢烤焦左既骨位
好好味道好濃味
肉質又係拿捏得好好,好嫩
幾乎唔使出力都切得開

不過最正都係個氣氛同地方令人回味
2013-03-05
2012-12-01 498 瀏覽
同朋友提議去蘇豪東食下野行下海旁舒服下,跟住去睇下有邊間餐廳既野食好味行下行下就見到呢間餐廳,感覺幾好,所以就入左去食跟住睇左陣menu,其實樣樣野都好吸引,揀唔落手,最後就揀左牛仔骨既果個餐之後唔洗幾耐就上左個磨菇同紅湯,朋友話個紅湯就酸左d,但我個磨菇湯就非常之好味,份量充足食完都好想再添過之後就上左個飯,朋友据美國肉眼扒,我就据牛仔骨,d黑淑汁幾好味,但d牛仔骨就少肉左d,佢俾左好多骨我,所以我据既牛仔骨所食既肉都唔係好多:S而朋友個肉眼扒就唔錯,好厚既肉,七成熟,值得一試再者,就上左d野飲,如果你係飲熱既野,係要自己整既,就好似我個朋友咁佢飲檸茶,檸檬同茶就分開,自己調校你想野幾多,所以我覺得咁樣幾好,可以按住自己既口味黎整最後就加左個甜品,Cream Brulee同Tiramisu朋友個Tiramisu既份量就好少,不過都幾好味,而我得Cream Brulee就都ok既,唔算太差,都值得一試!
行下行下就見到呢間餐廳,感覺幾好,所以就入左去食

食完都好想再添過
佢俾左好多骨我,所以我据既牛仔骨所食既肉都唔係好多:S
而朋友個肉眼扒就唔錯,好厚既肉,七成熟,值得一試
可以按住自己既口味黎整
就都ok既,唔算太差,都值得一試!
2012-11-18
  • 磨菇湯
2012-11-21 322 瀏覽
如果花一點時間睇下各位食家既食評後,我唔會揀呢間餐廳食,因為真係食物質素唔值個價…其次今日先睇到另一位食家既食評,原來呢間餐廳不足1年個MENU加價加咗一倍有多…而且WAITER SERVICE唔友善,對答粗魯,所以可免則免。平時好少喺蘇豪東食飯,今日係週年紀念日,即管就嚟呢度浪漫一下。又暖又軟既餐包,係呢個值得讚!個西蘭花CREAMY餐湯,好稀、淡如水…主菜:我哋揀咗其中一款既肉眼扒(5成熟)肉質唔JUICY外,而且係粗糙,仲要多筋,整塊扒乾爭爭餐飲:普通凍檸茶1杯呢個SET盛恵$188+10%

又暖又軟既餐包,係呢個值得讚!
個西蘭花CREAMY餐湯,好稀、淡如水…
主菜:我哋揀咗其中一款既肉眼扒(5成熟)
肉質唔JUICY外,而且係粗糙,仲要多筋,整塊扒乾爭爭

餐飲:普通凍檸茶1杯

呢個SET盛恵$188+10%
2012-11-20
紀念日
2012-10-13 291 瀏覽
今日繼續「鯉景灣巡禮」... 巡邏咗好幾間店舖, 咦... 呢間Chit Chat勁多人係門外等位... 好似好得咁喎... (真係好似o架咋)夠膽自稱法國菜, 質數應該唔差得去邊啩... 嘿... 呢鋪錯晒... 枉佢仲叫"Special" Set Lunch~餐包嘅黑芝麻味超強勁, 幾好味, 見到有d客係白芝麻款...餐湯可以揀茶湯或忌廉湯...忌廉湯 -- 味道麻麻, 湯內有香草同粟米, 勁Creamy...雜菜湯 -- 味道麻麻, 稀到接近冇味...煎牛仔骨配洋蔥汁 ($63) -- 嘩!!! 個樣好唔開胃... 配菜碎濕濕又多芡... 牛仔骨味道還可以, 燒汁香甜, 但好多肥膏, 肉質亦偏硬...爐燒豬仔骨配法蘭克福腸, 薯菜, 燒汁 ($90) -- 配菜碎濕濕又多芡again... 炸薯條乾硬化... 法蘭克福腸完全冇味... 豬仔骨乾柴柴又唔入味... 點會咁o架?!!餐茶 -- 照舊冷熱檸茶, 紅茶味不濃...原來我個牛仔骨餐係冇甜品o架!!! 有冇搞錯!!! 張餐牌令人好混亂...意大利芝士蛋糕 -- 有別於一般Tiramisu, 呢度嘅Tiramisu就好似普通嘅
多人等位

餐湯可以揀茶湯或忌廉湯...
忌廉湯
雜菜湯
雜菜湯 -- 味道麻麻, 稀到接近冇味...
煎牛仔骨配洋蔥汁
煎牛仔骨配洋蔥汁 ($63)

爐燒豬仔骨配法蘭克福腸, 薯菜, 燒汁
爐燒豬仔骨配法蘭克福腸, 薯菜, 燒汁 ($90)

凍檸茶
熱檸茶
餐茶 -- 照舊冷熱檸茶, 紅茶味不濃...

意大利芝士蛋糕
意大利芝士蛋糕 -- 有別於一般Tiramisu, 呢度嘅Tiramisu就好似普通嘅海綿蛋糕, 層Cream薄至1-2mm, 亦食唔出咖啡酒漿... 後尾另一半發現係有一層超薄(0.5mm)嘅咖啡酒漿... 另一半竟然鐘意少d咖啡酒漿, 話咁樣個蛋糕冇咁濕淋淋, 真係各人口味唔同...

離開時已經1:30pm, 門口居然仍然有好多人等緊位... 點會咁o架?!! 我地頭先就係比呢個景象呃咗...
餐廳對面
餐廳對面係海濱長廊, 可以遠眺鯉魚門海峽...

我地坐係入門口第一張枱, 度門成日開開閂閂, 走晒d冷氣, 好熱... 閂門時仲會嘭嘭聲, 成塊落地玻璃都震晒, 震到我地張枱都震埋, 好滋擾呀!!!

食物質數唔掂, 收費不菲, 天呀!!! 唔該你話比我聽, 點解會有咁多人去食o架?!!

15 分鐘 (堂食)
多人等位
餐廳對面
2012-04-11 171 瀏覽
復活節長假的最後一日, 遠離平日熟悉的食肆, 遠道來到西灣河鯉景灣”搵食”. 沿碼頭一路而行都有不少餐廳, 中餐西餐和食, 最後選擇了這間價錢公道, 人流暢旺的西餐廳.坐下才知道餐廳名字叫Chit Chat, 挺配合環境的.餐牌set lunch選擇還算多元化. 跟男友分別order了 ribs及carbonara作主菜, 兩個羅宋湯作餐湯.先來一客跟餐千島醬沙律, 蔬菜跟蕃茄仔是很新鮮的. 再來有點谷類在外面的餐包, 幾有口感, 不錯!主菜到了!男友吃一口rib旁的薯條後立刻說”好食!”, 可惜份量不多, 我都只是吃了一條, 是脆加熱的!我的Carbonara來了! Food presentation加了分, 像很多高檔西餐般將意粉盤起放在碟的正中心. 廚師細心地把芝士粉放在那綠葉上, 讓客人可因應自己的喜好自行搞拌. 我不好芝士, 所以第一件事把那”芝士葉” 放一旁!一吃下意粉, al dente的! 沒有了芝士, 餘下的cream, beacon配合得很過癮 (我不知道應如果描述過癮, 總而言之是好吃的!)! Beacon是真材實料有咸味, 煮過的beacon!男朋友的set配雪

坐下才知道餐廳名字叫Chit Chat, 挺配合環境的.
我們的Set - Ribs跟Carbonara
一吃下意粉, al dente的! 沒有了芝士, 餘下的cream, beacon配合得很過癮 (我不知道應如果描述過癮, 總而言之是好吃的!)! Beacon是真材實料有咸味, 煮過的beacon!男朋友的set配雪糕/Tiramisu, 我選擇了前者並將之據為己有. 雪糕是牛奶公司的, 雪糕球上加了一點cream作點綴, 我對cream是neutral的, 所以照單全收了.

最後點了餐飲. 男友問waiter”檸樂要加$嗎?”, 好問題! 答案是NO!!!! 我都一段時間沒有嘗過檸樂了, 一於跟風!

埋單約$170. 坐得也算舒服, 食得自在, 食物質素上佳, 價錢合理. What a holiday!

題外話/補充資料: 場內有不少家庭扶老攜幼, 餐廳的positioning真的做得不錯
2012-04-09
我們的Set - Ribs跟Carbonara
Dined at Chit Chat Oyster Bar, finally, last night. Had been meaning to try it since HK Magazine higlighted it in a feature about Sai Wan Ho restaurants more than one year ago. It's a bit of a haul for us, but it was so worth it! Had never been to Sai Wan Ho before. Very nice and peaceful and much more local than further West on the island. Nice community and even nicer to be able to walk along the harbour after our dinner! Chit Chat faces the water and has floor to ceiling windows that partially slide open, so you it's sort of semi-al fresco...if you use your imagination, which I did! The service was friendly and attentive. The set dinners are quite a deal, for Hong Kong!

The food...we ordered the lobster set for 2, which was only 648 or 658 HKD. We got a choice of salad/app (scallop and tomato salad - nice), choice of soup (lobster bisque - very delicious, nice and briny, with less cream than usual, which we liked), a 20 oz lobster (good), a 9oz steak (perfectly cooked, "medium" was nice and pink and tender on the inside), bread basket and a trio of desserts (chocolate "pudding" heart, which was quite similar to a molten chocolate cake that is thinner on the cake part and has plenty of "molten" chocolate on the inside - totally awesome!, tiramisu - the only disappointment of the night, very poor as HKG tiramisus always are - sponge rather than ladyfingers, no alcohol or coffee to soak them with and some kind of weird whipped cream vs. mascarpone folded with a custard; ice cream - good). As mentioned, everythign was really delcious with the exception of the tiramisu, and with so much food, we could not have cared less that one thing was less than perfect. I highly recommend this place for a nice date.

Oh! And the house wines are only 39 HKD a glass! The chardonnay was quite good! And last, as I walked by others tables and saw what they other dishes looked like (lamb, other cuts of steak, etc.), I decided we should probably return and try those out too. So nice to enjoy a good meal w/nice service and go home with some money in your pocket!
2012-03-17
生日