2018-07-10 49 瀏覽
平時出深水埔都是麵、甜品,今天經過深水埔站的北河街看見一間點心餐廳 - 名為《周師傅點心》,很吸引、有地道港式風味,價錢很平民化,於是吸引了一班街坊! 食物質素中上,點心是即叫即做的 - 熱辣辣的,稍為要耐性一點,製作需約 15分鐘啦 飲料有數款 - 例湯、汽水或開一壺茶蝦多士 HKD24夠特別 ! 中式點心有西式「多士」外層佈滿香口的雙色芝麻。內裡配以粒粒蝦肉,多士不乾身又脆脆,店主很有創意!咖啡糕 HKD 15咖啡奶凍糕也頗有特色,有黑白雙色 - 黑色部份超濃 ,似espresso, 白色部份很滑 。 口腔都嚐到先苦後甜。小籠包 HKD 24須要多汁足料可惜皮太厚身,但整體是好吃的Hea包 HKD 22hea包睇落去已經好想一啖咬落去,賣相可愛到暈,流心奶黃,味道濃郁,材料十足雞扎 HKD 26而雞扎有兩大件,漲卜卜的! 應有的材料也加進去而且是大大件。 例湯 HKD 10 花生眉豆出外沒湯水當然要order 返個,味道談談、沒味精!

飲料有數款 - 例湯、汽水或開一壺茶

蝦多士 HKD24
夠特別 ! 中式點心有西式「多士」

咖啡糕 HKD 15

小籠包 HKD 24
須要多汁足料可惜皮太厚身,但整體是好吃的

Hea包 HKD 22

雞扎 HKD 26

例湯 HKD 10 花生眉豆
出外沒湯水當然要order 返個,味道談談、沒味精!

2018-07-10 60 瀏覽
經過深水埗陪朋友仔睇下電腦~順便喺附近行吓睇吓有冇好嘢食!!咁啱見到呢間點心舖!放是走入去試吓啲嘢食款式都好多下而且佢哋仲有創意點心一於試下佢先鳳爪大大碟, 味道啱啱好~ 又唔會太辣 食落去好正 個汁同雞腳好夾 蝦餃皮薄涵靚,唔好睇佢細細粒~其實裝着好多肉我就係鍾意佢個皮! 一啲都唔厚, 咬落去仲有少少汁 yummyyy 🍴脆皮馬拉糕 真正係脆皮! 認真冇呃你,呢個一定要試! 因為自己本來都唔太鍾意食馬拉糕,但試完呢個之後你會深深愛上咬落去超級軟綿綿, 但配埋個面就脆波波, 真心 必點喔!Hea 包 即係傳說中嘅奶黃包啦 影相打卡一流咬一細口,已經見到啲奶黄沖曬出嚟 啖啖奶黃!小籠包 細細啦一次過可以食哂!加埋啲薑同醋一齊美味 upupup woooow!!!蟹料燒賣 大大只蝦係入面咬落去超正D肉塞滿晒入過口度一次過食美味唷而且間野一d都唔貴,呢度食咗咁多樣嘢都係百幾蚊咋扺爆了! 而且老闆又好nice 喔
經過深水埗陪朋友仔睇下電腦~
順便喺附近行吓睇吓有冇好嘢食!!
咁啱見到呢間點心舖!
放是走入去試吓

啲嘢食款式都好多下

而且佢哋仲有創意點心
一於試下佢先

鳳爪
大大碟, 味道啱啱好~ 又唔會太辣
食落去好正
個汁同雞腳好夾

蝦餃
皮薄涵靚,唔好睇佢細細粒~其實裝着好多肉

脆皮馬拉糕
咬落去超級軟綿綿, 但配埋個面就脆波波, 真心
必點喔!

Hea 包
即係傳說中嘅奶黃包啦
影相打卡一流
咬一細口,已經見到啲奶黄沖曬出嚟
啖啖奶黃!

小籠包
細細啦
一次過可以食哂!加埋啲薑同醋一齊
美味 upupup
woooow!!!

蟹料燒賣
大大只蝦係入面
咬落去超正
D肉塞滿晒入過口度一次過食
美味唷

而且間野一d都唔貴,呢度食咗咁多樣嘢都係百幾蚊咋
扺爆了! 而且老闆又好nice 喔

2018-06-12 144 瀏覽
深水埗不容易找到地舖乾淨的中式食肆。我照顧住兩個4,5歲女兒,算是坐得舒服,野食都適合小朋友吃。我囡兒喜歡吃馬拉糕,他店的味道不太甜,外面也脆,不知是否會熱氣😜其他食物都吸引,所以推介給大家。得閒去試下!

2018-05-15 375 瀏覽
全日遊深水埗搵電腦,慢慢睇之下遊足兩餐!下晝唔想食咁飽,就揀咗呢間行過隔離街就有嘅點心店,雖然係街舖但其實都幾隱密,行過都好唔顯眼,老公直頭行過咗搵唔返!作為食店,呢樣認真輸蝕!宜改進下啦~燒賣係兩粒起計,足料唔錯,大大粒好咬口,但其實點解要咁做呢?睇落價錢好睇啲?呢個脆皮叉燒飽亦係幾美味,外層脆脆地,又別有一番滋味~蝦多士絕對係好嘢~仲要係烘唔係炸,完全唔會食到一口油,掂呀~個人對雞紥係有份特殊情感,呢隻都幾豐盛,雞肉又唔會一陣雪味,滿意~呢杯美祿恐龍相信係全餐最最最敗筆之處,佢極其量只能話係美祿,絕對唔係恐龍之輩~

呢個脆皮叉燒飽亦係幾美味,外層脆脆地,又別有一番滋味~

2018-04-12 314 瀏覽
尋日下晝同朋友行深水埗,行行下肚餓朋友話好耐冇食過點心,就咁啱見到呢間周師傅點心,驟眼睇鋪頭裝修都幾靚,就直接衝左入去試下。叫左個炸蝦多士,賣相都味道都好好,仲叫左一籠hea包,賣相超級得意,有個好得意既公仔樣係上面,仲十分之好食,裡面既奶皇十分多,令我印象好深刻,小籠包都好多汁好好味,多到差啲流出黎。加上價錢唔算貴,都幾合理,最重要既係點心都十分好食,估唔到下次一定會再食。推介俾住係深水埗附近既朋友一定要試下

2018-04-09 224 瀏覽
星期日係family day 前排又聽朋友講周師傅點心吾錯就去左試下。一家人本身都中意食點心 價錢合理又好味真係值得推介比大家!我自己除左傳統點心之外都中意試下d新野 炸蝦多士就係我最中意食既創意點心。大家星期日都不妨同屋企人去試下!
2018-04-09 121 瀏覽
有日同呀嫲行過深水埗見肚餓,咁啱經過周師傅,咁就入去食下啦。無諗過會咁驚喜!點心精緻又好食!平時食均各區酒樓既嫲嫲都話正!環境又舒服,一個字!好鬼正!一定會再去幫襯😋😋
2018-04-09 136 瀏覽
從知道香港有新派點心出現後,一直都想找一間有提供新派點心的餐廳試下,咁岩就比我見到周師傅點心,睇睇餐牌之後,有我心水的點心後,我就諗都唔諗坐低左。坐低後,當然係叫左幾個我想要嘅新派點心,令我印象最深刻嘅就係hea包,先唔講味道,單單係食物嘅外觀就已經要比十個like,好彩我係個男仔,如果我係女性,好有可能望住咁可愛嘅包,會唔捨得一啖食佢落口,咁當然我食左啦,個味道都只可以講係100分,可以話必食之選。咁除左新式點心,當然都有傳統點心,你諗到嘅經典點心都會係餐牌搵到,完全唔會只係顧住sell gimmick而忽略左最基本嘅食物質素,新舊結合做得好好。

2018-04-06 132 瀏覽
前幾日入開深水埗,經過周師傅點心見到好多唔同嘅點心,見到一啲平時好少食到嘅點心都有,味道亦都唔錯同大酒樓有得fight ,經過嘅話真係要試試誠意推介,諗起都想落街買幾件
,味道亦都唔錯同大酒樓有得fight ,經過嘅話真係要試試
誠意推介,諗起都想落街買幾件

外賣自取
2018-04-05 97 瀏覽
有朋友叫我來一定要試下食呢個脆皮馬拉糕,二個字,好掂👍⋯⋯古色香味,新色做法,外脆內鬆軟,糕咪香濃😋好味,我一生人食得最多馬拉糕都係今次,正!之後再試下佢個紅洒牛肉球,聽落怪怪哋,食過又咕佢倒咁夾咁爽咁滑,價錢ok,正👍
2018-04-05
  • 紅酒牛肉球
2018-04-05 106 瀏覽
點心專門店越開越多,某日行經見到哩間D點心好似好特別下,試下先。老婆鍾意食馬拉糕,但哩度竟然係脆皮咁有趣,外面少少脆,內裏是傳統馬拉糕,感覺特別,有脆又好食。我自己就鍾意食叉燒包,都係外脆內軟,半肥瘦叉燒,正。今次試點心為主,但餐牌D套餐好扺食,又例湯又甜品咁,下次再試。有創意,又有心,價錢大衆化,真心推介

我自己就鍾意食叉燒包,都係外脆內軟,半肥瘦叉燒,正。

有創意,又有心,價錢大衆化,真心推介
2018-04-05 70 瀏覽
昨日係深水涉逛街時,途經這間點心舖,見裝修十分乾淨舒適,便入內品嚐。相比大型茶樓的點心,這裏的用料更足,新鮮出爐,而且價格相宜。由其是桂花糕,清甜不油膩,入囗的感覺十分凊爽,齒頰留香,令我再三回味。而且員工的服務態度很好,耐心為我們服務,態度誠懇,讓我享受了一頓既滿足又愉快的午餐。如果途經深水涉,值得一試。
  • 桂花糕
2018-04-04 78 瀏覽
今日晏就經過深水埗,朋友話有間點心專門店味道唔錯,值得一試!於是就入左去周師傅點心一試入面既點心。點心款色多不在話下,味道可佳,腸粉皮薄而且嫩滑,包點熱騰騰得黎又鬆軟,呢款又試下,個款又試下,食得比平時仲要多!同朋友一家大細黎試下真係一個唔錯既選擇!
2018-04-04
2018-02-26 197 瀏覽
下午黎到深水埗食lunch 經過依間食點心嘅舖頭 見佢門面幾整潔就入去試下我同老公兩個人叫左蒜茸開邊蝦籠仔蒸飯同埋蝦多士蝦多士唔係油炸嘅 佢加埋好多芝麻係多士面 令到多士好脆 一d都唔油 唔洗驚會熱氣 食多幾件都得到個蒜茸開邊蝦籠仔蒸飯啦 叫果時已經超期待 果然無令我地失望 超級香 上菜果時個飯香到連隔離枱都望下我地食咩野正野d蝦新鮮 蒜茸味好夠 同埋佢用左d荷葉放係飯底 令到個飯好香好好味依間野d食物唔錯 下次會再去食!!!

我同老公兩個人叫左蒜茸開邊蝦籠仔蒸飯同埋蝦多士

超級香 上菜果時個飯香到連隔離枱都望下我地食咩野正野

依間野d食物唔錯 下次會再去食!!!
2018-02-26
午餐