2022-03-10 394 瀏覽
原來呢間周記油渣麵已經由本身門口大大,再切分為兩個門口,然之後入去,你掃完安心出行,又會有另一個手機反掃你的手機。以前的門面又大又寬敞,不過當然沒有大大塊玻璃,調味盤上面又有魚露、辣椒油、辣菜譜等等,現在只是比較骨子的放着不辣菜譜、辣菜譜、辣椒油、青蔥以及醋五款調味料,連魚露都不見了。座位少了,客人亦都不太多,當然很快便會端麵條來。油渣米線份量比以前少得多,米線份量都不算少,但油渣少了至少一半。雖然油渣炸得算乾,不算很油膩,不過份量的確很少。睇一睇個價錢牌,而家油渣米線一本都要$43 ,而單叫一杯飲品呢個$18 ,這樣的話,如果隨便叫多杯凍飲,這樣吃一個餐不就要$61嗎。
原來呢間

以前的門面又大又寬敞
,不過當然沒有大大塊玻璃,調味盤上面又有
連魚露都不見了。

座位少了,客人亦都不太多,當然很快便會端
麵條來。
不過份量的確很少。

睇一睇個價錢牌,而家
下午茶
2022-01-14 315 瀏覽
由细食到大,现在真系完全唔掂架,完全變哂質,最重要D湯完全冇味,D油渣又肥,又贵過人,以前有個女事头婆的年代就最好食啦,以前的楼面多數越南妹嚟架,其实我只是想食番一碗當年的周记油渣面呀?
2022-01-07 260 瀏覽
由於政府晚上再次禁止堂食,所以我地去了公園食油渣麵、魚麵。魚麵太多胡淑,味精太重,辟走腥味、不新鮮味,實在不想再吃第二次。至於油渣麵是鎮店之寶,所以真的十分出色,油渣好過十八座狗仔粉勵多,又長又大塊,而且d麵似粗版狗仔粉,又似烏冬,都值得一吃再吃🤤🤤問佢咩魚肉,就無答,好奇怪🤔都係漁川米線成條魚上,起碼真係魚肉。

2022-01-05 228 瀏覽
黎親深水埗行街總會黎周記油渣麵開餐可能因為我鐘意食啲軟冧冧嘅豬油渣所以特別鐘意黎呢到食通常其他地方整嘅都炸到好硬一排無黎原來裝修過靚咗好多感覺都乾淨、綦理過以前對上一次黎、未裝修之前啲麵冧pat pat豬油渣又有一陣臭油味不過今次黎食就回復返水準無咗陣臭油味麵又比較硬身碗麵就好食返好多除咗油渣麵當然要食埋佢地嘅辣菜脯啦不過唔食得辣嘅話加少少就好因為都真係幾辣下同行友人加咗兩匙羹比我好辛苦先食得完另外仲叫咗杯檸檬茶不過略嫌茶味同甜味都唔係好夠

黎親深水埗行街總會黎周記油渣麵開餐
可能因為我鐘意食啲軟冧冧嘅豬油渣
所以特別鐘意黎呢到食
通常其他地方整嘅都炸到好硬
一排無黎原來裝修過
靚咗好多
感覺都乾淨、綦理過以前
對上一次黎、未裝修之前啲麵冧pat pat
豬油渣又有一陣臭油味
好辛苦先食得完
另外仲叫咗杯檸檬茶
不過略嫌茶味同甜味都唔係好夠
2021-12-13 171 瀏覽
-豬油渣麵🍜 呢間既豬油渣麵已經唔係第一次食,依然保持水準,上海麵口感彈牙,湯底比較清淡,令感覺唔會太膩👍🏻豬油渣份量夠曬多,而且豬油渣係半肥瘦,食落岩岩好,配埋辣菜脯,真係無得輸🤤🤤🤤 不過提一提大家,佢哋嘅辣菜脯出名辣同重味,最多一次過唔好落太多😉 落單嘅時候仲可以同店員講多渣,包你食到滿足😜

-豬油渣麵🍜
2021-10-30 501 瀏覽
同朋友傾開計講起豬油渣麵,佢話深水埗有一間好好食,搞到我突然間好想試吓豬油渣麵,因為我從未食過,所以決定放工去試一次。一推門入店,就比佢嘅裝修吸引住,兩邊牆上都畫上舊區舊樓的的寫樣貌,另外再畫上大大的街牌,寫住深水埗、福榮街、周記幾個街牌,好吸晴。我哋叫了一碗豬油渣麵另每加一樣配料就加$12,我加咗炸韭菜餃同埋豬潤,期待已久的豬油渣麵一上枱香氣撲鼻,而且分量超多,急不及待先飲一啖豬潤湯,清甜而帶有濃濃的豬膶味,而豬潤就爽口彈牙,食落完全不會死實好好好味,跟住就試這店招牌菜,豬油渣切得好大塊而且炸完之後再煮,軟林林完全唔係我心目中想食的豬油渣,所以一件起一件止沒有什麼可以評價!而另一碗係魚肉韭菜豬肉餃同椰菜豬肉餃麵,魚肉太削而且多骨,口感一般般,反而自家製韭菜餃非常之好味呀,一啖咬落去有爆漿的感覺,湯汁豐盈,而椰菜爽脆加豬肉同包鮮甜美味好正。店家很細心,每張枱面都放有切碎的蔥花、辣椒油、辣椒菜脯同冬菜,隨自己的口味添加,值得加分。

2021-10-27
2021-10-11 290 瀏覽
幾個月無嚟深水埗,行過好多人排隊的文記車仔麵,周記原來裝修間開咗兩間舖,同一名字一邊堂食麵同滷水,一邊食近似兩餸飯,而廚房亦由門口位搬到最入。一改以住「地踎」的裝修,以前我只會外賣,宜家企理整齊咁多,一定係堂食啦。好多人見到店名,只叫油渣麵,其實咁多年,我始終覺得「炸北京餃麵」才是招牌菜。周記的麵底係用粗粗的上海麵,即係上海粗炒的麵質,吸湯而有咬口,係其他麵店比較少見,湯麵一定要加旁邊嘅冬菜,食開重口味的話,可以加多少少。到主角,炸北京餃,餡料眼見有豬肉雲耳馬蹄,比較爽口,一上抬,熱辣辣,明顯係即叫即炸,外皮係比較厚嘅餃子皮,食落好香脆,加埋個辣醬,同炸餃子配合得好好,個人覺得可以俾多少少辣醬,食得再過癮啲。

炸北京餃
炸北京餃
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉·• 豬油渣麵 $43❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.雖然唔係最好食嘅油渲麵,但由於由生食到大,每次諗起油渣麵都係食周記~ 近排佢裝修左,坐得舒服左,啲野衛生左。不過個餐牌轉哂,冇哂啲茶餐廳粉麵飯。多左啲炸物﹑台灣麵之類嘅野。同埋應該有加到價🤔。以前有分大細,而家就得一個size統一以前大碗嘅價錢$43,但係份量就變細左😣。好彩招牌辣菜脯仲係任加😛。味道冇咩點變,但覺得油渣份量有少到,以前我會成日食唔哂。想食脆渣嘅話唔建議嚟食,因為佢口感唔似有炸到,偏淋身。但我本身鍾意食肥渣,所以我okay~ 而且佢嘅油渣味係我最鍾意。同埋佢嘅湯底相對清淡,唔會加咩冬菇果啲。麵身普遍都係有口感,唔算彈牙。雖然好多野都變少左貴,但我依然周不時就會諗起佢,一定會繼續食。
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉
·• 豬油渣麵 $43
豬油渣麵

2021-08-21
豬油渣麵
2021-08-23 326 瀏覽
一直以來都有食開呢間豬油渣麵😊對上一次食都己經係上年喇,所以今日同老公特登去深水埗食番碗先😋去到望一望原來裝修左,環境靚左企理左,唔錯喎即刻叫番碗細豬油渣麵先,點知店員話而家冇分大細碗得一個SIZE,咁好啦,黎兩碗先🍲🍲點知黎到呢碗既SIZE仲細過之前既細碗🤔,豬油渣又少左😨算啦,算啦,味道冇變就ok,但係…真係冇之前咁好食喎🙈好淡味,好在仲有菜甫可以落下,吊下味😅同埋超級好奇,點解要擺到盤野咁大,我用右手食野,頂住曬價錢貴左,份量少左,味道差左。。$43蚊一碗,咁既份量,質素,只能夠講裝修費貴囉🙈
一直以來都有食開呢間豬油渣麵😊

去到望一望原來裝修左,環境靚左企理左,唔錯喎

同埋超級好奇,點解要擺到盤野咁大,我用右手食野,頂住曬

價錢貴左,份量少左,味道差左。。
$43蚊一碗,咁既份量,質素,只能夠講裝修費貴囉🙈

2021-08-17
2021-08-19 210 瀏覽
好多時新不如舊裝修左一邊依然賣堂食類/另一邊賣地盤佬飯(自由叫餸飯)環境比以前迫夾左.坐得唔舒服麵碗改左做圖中尼款.變相細左好多.以前一碗頂肚.家陣三四啖食晒.湯底比以前淡淡淡油渣都一樣.全部淋渣來冇硬既👉🏻👈🏻又冇左椰汁、馬蹄露….唉😮‍💨其實都未想試住.怕會失望服務:就比之前好.有禮貌左.乾淨左加油呀💪🏼💪🏼💪🏼希望快快增加番.馬蹄露🙏🏽
好多時
新不如舊
裝修左
一邊依然賣堂食類/另一邊賣地盤佬飯(自由叫餸飯)
環境比以前迫夾左.坐得唔舒服
湯底比以前淡淡淡
油渣都一樣.全部淋渣來冇硬既👉🏻👈🏻
又冇左椰汁、馬蹄露….唉😮‍💨
其實都未想試住.怕會失望

服務:就比之前好.有禮貌左.乾淨左
加油呀💪🏼💪🏼💪🏼
希望快快增加番.馬蹄露🙏🏽
2021-08-09 231 瀏覽
前排佢地裝修,等左一排今日見到去試下,點知一拆二,整左個位走去賣兩餸飯做外賣。食麵嘅地方細到唔知點形容,好壓迫,冇心機坐。碗麵感覺上完全冇哂之前嘅味道,阿姐換哂,連叫“一碗“係乜都唔知,食物又小左選擇。我建議唔使再去,浪費時間。
食麵嘅地方細到唔知點形容,好壓迫,冇心機坐。
我建議唔使再去,浪費時間。
2021-08-09
2021-05-28 672 瀏覽
在深水埗行到身水身汗, 原先想吃車仔麵,但實在太多人等了, 這麼熱的天氣我都是退而求其次去了周記油渣麵。 其實以前都食過幾次, 就是覺得豬潤沒有特別, 今次又再來試試有沒有進步吧🤔! 二人午餐點了招牌油渣麵$40、 生滾豬潤牛肉米線$46、 西多士$29 + 凍檸茶$2(跟餐價)、 可樂$10、 椰汁$12。▫️▫️▫️▫️▫️▫️🔸招牌油渣麵🍜~ 超級濃烈的油膉味,就算加入 菜莆和辣醬都不能闢味, 我真是不太懂得欣賞。🔸生滾豬潤牛肉米線🍜~ 之前食過幾次豬潤都好硬, 今次鼓起勇氣再試, 幸好豬潤比之前嗰幾次軟腍得多, 牛肉味道普通, 整碗米線味道不過不失吧!🔸西多士🧇~炸起有點油膩感,過多糖漿,太甜了。🔸凍檸茶🥤~味道正常。🔸可樂🥤~ 大熱天時,消暑一流。🔸椰汁🥛~口感香滑,好飲。食過幾次,感覺依然普通。當店員送西多士來的時候,刀叉🍴放上餐枱上,而我用紙巾抹餐具時,更有油漬感😱,餐廳衛生情況有代改善。😅😅😅

招牌油渣麵

生滾豬潤牛肉米線

🔸西多士🧇~炸起有點油膩感,過多糖漿,太甜了。

西多士

🔸凍檸茶🥤~味道正常。

🔸可樂🥤~ 大熱天時,消暑一流。

🔸椰汁🥛~口感香滑,好飲。

凍檸茶$2(跟餐價)、 可樂$10、 椰汁$12

😱,餐廳衛生情況有代改善。😅😅😅

2021-05-28
2021-05-19 343 瀏覽
周記 由讀書 2002年已經開始食 見住佢 由20蚊都吾駛食到而加40蚊 今日 同老婆同小朋友點左個一大一小既油渣麵先 之後我再點左個細油渣多渣 來到時見面都比較深色 食左兩口 覺得吾軟身 再試下老婆個碗 就發現 我個碗既面硬身 未熟同個女職員講 個女職員拎走左 等左好耐 我仲以為佢吾記得左 世估吾到 (佢張個碗油渣麵拎去 再煮一次 比返我食)面師傅個技術吾係差到咁啊嗎?40蚊一碗油渣麵 係因為賺吾到錢?定係吾想晒左碗面呢?真係失望 周記油渣面
同個女職員講 個女職員拎走左 等左好耐 我仲以為佢吾記得左

2021-05-08 291 瀏覽
隔一段時間,就想食一食超邪惡的油渣麵,再配上 任食自家醃製菜脯,大量蔥粒 , 辣椒油,少量醋 ,簡直是人間極品豁出去食看似沒有太大營養價值嘅油渣,就係愛佢 有肥而不嘅膩豬脂肪 ,入口有彈牙感,再加上現在巳經好多餐廳不再供應嘅豬潤, 今餐肯定卡路里勁爆錶

豁出去食看似沒有太大營養價值嘅油渣,
就係愛佢 有肥而不嘅膩豬脂肪 ,入口有彈牙感,
再加上現在巳經好多餐廳不再供應嘅豬潤,
今餐肯定卡路里勁爆錶

排完隊買賀年食品之後就同老公嚟呢間佢話細個成日食嘅油渣麵店我發現原來自己咁大個人都未食過油渣麵😂舖頭好闊落 枱與枱之間隔得好疏基本上都唔使睇餐牌老公直接叫咗個多渣同埋一碟鴛鴦餃我問佢咩叫多渣🤨佢話即係用多啲豬油渣去炒嘅豬肉喎🤷🏾‍♀️枱面有好多調味料老公話食油渣麵一定一定要落好多辣菜甫同埋冬菜先至好食辣菜甫係靈魂所在碗麵都幾大碗啲麵條咬落好有口感 非常彈牙係厚身嗰隻質地 係我鍾意嘅但至於豬肉我就真係唔係好識欣賞好似食緊啲肥膏落口咁樣🤮可能我下次叫淨麵會開心啲😂至於個鴛鴦餃係即叫即炸嘅所以都等咗10零分鐘嚟到嘅時候真係非常之熱!而且好脆口唔會油身個人覺得北京餃嘅餡冇乜特別但係韭菜餃嘅餡就好香下次可能淨係叫韭菜餃就夠啦至於隨碟嗰個甜醬點左嚟食感覺上冇咁熱氣都幾好食嘅食完諗住走俾完錢出門口想喺個遮筒度搵返自己把遮但係已經俾人偷咗🥲就咁跌咗幾百蚊🥲奉勸各位下次落雨嘅話連把雨傘都要隨身攜帶🥲🥲🥲
排完隊買賀年食品之後
好似食緊啲肥膏落口咁樣🤮
可能我下次叫淨麵會開心啲😂
至於個鴛鴦餃係即叫即炸嘅
所以都等咗10零分鐘
嚟到嘅時候真係非常之熱!
而且好脆口唔會油身
個人覺得北京餃嘅餡冇乜特別