餐廳: 周記點心
資訊:

2018-04-29 323 瀏覽
去過3-4次周記飲茶 頭2次都還可以 近2次都有被男員工呃錢的問題個位男員工一向態度不佳 而且有2次埋單時找少錢當你講話找少左時 個個人就話 ‘o下?我以爲你比小費’問題是連錢都未找 我又無話唔洗找 比什麽小費?? 真的超級不要臉
個位男員工一向態度不佳 而且有2次埋單時找少錢
當你講話找少左時 個個人就話 ‘o下?我以爲你比小費’
2018-04-28
5 分鐘 (堂食)
2018-04-14 303 瀏覽
由於我在周記餐廳附近的大學就讀所以周記便成為了我平時下堂吃下午茶的不二之選。到訪當天所點的是奶黃流心西多士、脆炸蝦多士以及XO醬炒蘿蔔糕三樣食物。首先說說奶黃流心西多士。影相是我們每次來的一個樂趣,就是把刀切開西多士的兩面,然後奶黃就會像從西多士裏面流出來,然後我們就將西多士設成小份再點那些奶黃來吃。然後蝦多士非常之脆,它的外層非常之軟,但裏面的炸蝦就炸得非常之脆。另外炒蘿蔔糕是我們每次都會點的食物。炒蘿蔔糕XO醬的份量非常之大,所以吃起來會比較辣。
2018-04-12 794 瀏覽
最近常去的午市飯堂,家庭式經營,沒有華麗裝修,只有濃厚人情味,畢竟周記已開業多年,有不少街坊及學生經常光顧。 餐廳堅持以傳統手藝炮製各款點心及茶餐廳美食,部分更是即叫即做。春風得意腸:香脆春卷內釀滿彈牙的蝦賿,外層包裹著簿簿的腸粉。XO醬炒蘿蔔糕:蘿蔔糕外皮香脆,可能事先用油炸至外皮脆口,再用XO醬炒香,故此油份比較多。(製作方法純粹個人推測)鳳爪排骨飯:味道普通,米飯偏硬鴛鴦燒賣(黑松露/蟹籽): 雖然黑松露及蟹籽味道不算突出,但燒賣本身豬肉及蝦肉多汁有咬勁,值得一試。周記蝦餃:蝦肉充滿整個口腔,爽口彈牙,再配上餐廳選用的余均益辣椒醬,味道一絕。黑松露湯餃:等了大約20分鐘,熱騰騰上枱,湯餃非常足料,內有蝦粒、豬肉碎、素翅、黑松露...松露味充斥整個湯底,湯底味道有別於中式上湯,反而近似西式忌廉湯。樽仔原味奶茶:友人說味道普通,奶味比較重。四寶滑雞扎:腐竹包裹著火腿條、雞肉、蟹柳及大大片魚肚,份量十足。陳皮牛肉球:以傳統手法炮製,牛肉球內有香芹及馬碲粒,鮮腐竹放底。什醬蒸鳳爪:鳳爪不夠軟腍,味道太淡。白灼郊外油菜:白灼生菜配甜豉油。

XO醬炒蘿蔔糕

鳳爪排骨飯:味道普通,米飯偏硬
鳳爪排骨飯

鴛鴦燒賣

黑松露湯餃

樽仔原味奶茶:友人說味道普通,奶味比較重。
奶茶

雞扎

陳皮牛肉球

什醬蒸鳳爪:鳳爪不夠軟腍,味道太淡。

白灼郊外油菜:白灼生菜配甜豉油。
白灼生菜
鴛鴦燒賣
黑松露湯餃
雞扎
陳皮牛肉球
2018-04-03 252 瀏覽
$30嚟到周記第一樣嗌嘅梗係佢地嘅西多🤘🏻呢個西多流心程度無令我失望一切開啲奶皇就流晒出嚟🤤西多本來已經夠邪惡加埋奶皇真係double邪惡🤣整體嚟講佢嘅味道係好好的啱啱上枱嘅時候都好熱辣辣好正😍唯一美中不足嘅係包邊炸到有啲乾同有啲硬😳如果個包可以再鬆軟啲再脆啲就真係perfect池喇👅 $38除咗西多之外周記嘅蝦多士都好值得試😆每件多士都有好厚好厚嘅蝦膠食落非常彈牙🤤而多士又炸到超級鬆脆所以係雙重嘅口感😝麵包表面仲舖滿咗芝麻佢地令到個多士香咗好多🤤如果覺得膩嘅話可以點下隔離嘅沙律醬酸酸地同個多士都好夾的😌
[奶皇流沙西多士] $30

佢地令到個多士香咗好多🤤
如果覺得膩嘅話可以點下隔離嘅沙律醬
酸酸地同個多士都好夾的😌
2018-04-02 275 瀏覽
街坊好耐之前已聽過周記點心不過一直未有機會試因為通常星期六日午時1點左右就要排隊等位每次經過都唔想排隊所以今次復活節假期專程12點左右就到所以唔洗排隊順利入座雖然係要搭枱,因為多數4人枱而我係2個人叫左招牌流心西多士,蝦多士,素翅餃,灌湯餃同蒸牛柏葉,再加杯熱鴛鴦先講左杯飲品,其實係比較唔好飲,熱飲唔夠熱已經唔合格,而且味道的確同茶餐廳嘅差好遠,所以唔建議飲另一款唔建議嘅就係素翅餃,因為我地order嗰份餃上到枱係又乾又皺哂皮嘅,所以口感唔係咁好,而且餡料唔太夾而另外4款都覺得幾好味,特別係招牌嘅西多同蝦多士,超級足料,而且係新鮮整嘅!!!流心西多士嘅內涵真係好澎湃,一切落去啲奶黃醬汁係流哂出嚟,而且份量好大件,但又出奇地唔會好油膩,唔錯至於蝦多士又係用料十足,啲蝦膠好彈牙,雖然燶左少少,但有啲芝麻味確係惹味餘下2款傳統點心都蒸得唔錯,可以一試總括而言,值得一試,早少少到場仲可以免卻排隊但店舖細細難免坐得迫迫地無咁舒服
街坊好耐之前已聽過周記點心
不過一直未有機會試
因為通常星期六日午時1點左右就要排隊等位
每次經過都唔想排隊
所以今次復活節假期專程12點左右就到
所以唔洗排隊順利入座
雖然係要搭枱,因為多數4人枱而我係2個人

餘下2款傳統點心都蒸得唔錯,可以一試
總括而言,值得一試,早少少到場仲可以免卻排隊
但店舖細細難免坐得迫迫地無咁舒服
流心西多士
蝦多士
流心西多士
蝦多士
  • 芝麻蝦多士
  • 奶黃流沙西多士
2018-03-31 194 瀏覽
西環好遠,但同事話呢間真係好好味,放咗工就一齊去食啦。一邊行見到成條街都有好多好嘢食,去到見到好多人排隊,為咗食,我哋都排左好耐。奶黃流沙西多好濃烈嘅鹹蛋香味,一切開奶黃不停地由西多流出,西多炸得香脆金黄。第一次食呢個配搭,好值得一試。Xo醬炒銀針粉有xo醬同銀針粉夾,唔會太油同太乾,味道鹹鹹地,仲有一啲辣粉,感覺有少少似四川味道XO醬炒腸粉腸粉好吸味,以為會同銀針粉差唔多味道,但原來兩個味道都唔同,腸粉少了辣粉咖哩土魷估唔到魷魚好厚肉地,食落好有質感,厚身但係都仲保持咖喱味,唔會好煙銀

奶黃流沙西多

Xo醬炒銀針粉

XO醬炒腸粉

咖哩土魷
  • 奶黃流沙西多士
  • XO醬炒銀針粉
2018-03-22 585 瀏覽
西多真係一樣難抗拒既食物😂為左試呢款西多終於下決心到這區來了!雖然呢度對我黎講好唔就腳!但我諗都值得的✌🏻🌟.到達後都等了大概十五至二十分鐘先可以入去入!每枱距離都有點窄!其實可以話係逼😂.好多樣都想食,ғιnally 都要下決定的🤔等左十零分鐘每樣食物隨即送到,又比我想像中快個上菜速度🙂🙂👍🏻.👉🏻奶黃流沙西多士•西多士上枱平平無奇但被切割後流出很多鹹蛋黃味既奶黃,質地比較稀疏有一點流質!如果是質地比較稠密的奶黃漿我應該會瘋狂😍。實際的味道,很有濃郁鹹蛋味帶點微甜的奶黃🤗雖然有點油但相信鍾意食流心奶皇包嘅人就一定會鍾意食呢一款西多士✌🏻👉🏻第二樣想推介既係芝麻蝦多士 $38面頭既芝麻加上鬆脆多士已經吸引仲有中間個層既蝦膠☺️淡淡蝦肉好滿足!最緊要成個口感夠脆口嘛!點上沙律醬一試難忘🤤👉🏻鴛鴦燒賣 (黑松露&蟹籽) $26美美的🌟燒賣比一般食開既大粒🤤黑松露的味道突出過蟹子!清香濃味,但兩款食得出都係好新鮮既咬落都彈口,水準幾好!😎👉🏻хo醬炒銀針粉 $36上枱勁香!聞落係香濃辣辣的但望落有點油膩,配菜有點芽菜、芹菜!正呀!好鍾意食呢🌟加埋d辣夠香口啦!但銀針粉就唔夠乾身爽口!如果炒乾d
到達後都等了大概十五至二十分鐘先可以入去
入!每枱距離都有點窄!其實可以話係逼😂
好多樣都想食,ғιnally 都要下決定的🤔
👉🏻奶黃流沙西多士
•西多士上枱平平無奇
奶黃流沙西多士

但被切割後流出很多鹹蛋黃味既奶黃,質地比較稀疏有一點流質!

👉🏻第二樣想推介既係芝麻蝦多士 $38

👉🏻鴛鴦燒賣 (黑松露&蟹籽) $26
鴛鴦燒賣 (黑松露&蟹籽)

👉🏻хo醬炒銀針粉 $36
上枱勁香!聞落係香濃辣辣的但望落有點油膩,配菜有點芽菜、芹菜!正呀!好鍾意食呢🌟加埋d辣夠香口啦!但銀針粉就唔夠乾身爽口!如果炒乾d就好啦😛
хo醬炒銀針粉

其實一食完就快快走了!因為真係坐得唔係咁舒服🙆🏻‍♀️
20 分鐘 (堂食)
午餐
芝麻蝦多士
鴛鴦燒賣 (黑松露&蟹籽)
  • 蝦多士
2018-03-19 168 瀏覽
今日同老公專登搭車入黎品嘗流心西多士,見到網上面卜地貼出黎既圖片十分吸引,就立即叫埋老公齊齊試下。黎到等左陣間,先有位入,門口一早已經企滿晒人了。我地一坐低就即刻點晒佢D招牌菜式,等左幾個字食物陸續送到,果然係色香味俱全,末食剩睇剩聞已經令人流晒口水食埋簡直不得了。蝦多士炸得好香脆,入口啖啖蝦肉,非常有口感流心多士有多種味供選擇,我地揀左香芋味,試下新野切落去D醬已經流晒落碟,食左半件已經飽飽地,其實都幾滯下,哈哈。不過確實好食,不枉我地專登搭車過來吃
食埋簡直不得了。蝦多士炸得好香脆,入口啖啖蝦肉,非常有口感
流心多士有多種味供選擇,我地揀左香芋味,試下新野

2018-02-12 262 瀏覽
近排喜歡上食點心,今日去到西營盤都不忘試一下這家點心,幸好來的早,不用排很久。每人點了一個set, 有两款點心,仲有跟餐飲。叫左叉燒包,鵪鶉蛋燒賣,鮮竹卷同鳳爪。叉燒包入面既叉燒肥瘦均勻,也沒有臭粉的味道,鮮竹卷及鳳爪也很入味,味道剛好,鵪鶉蛋不過不失。當然我地仲點左最出名既邪惡流心士多。超正,一切開,啲奶皇流心即刻流晒出黎,啲奶皇好香,有淡淡既蛋黃香味,配埋外脆既士多,好好味,不過如果自己一個人食晒成件都幾膩, 两人share一份剛剛好
每人點了一個set, 有两款點心,仲有跟餐飲。
叫左叉燒包,鵪鶉蛋燒賣,鮮竹卷同鳳爪。
我同朋友兩個女仔去,拎住2袋野,佢地一去到就叫我地坐埋一邊,但我地表示兩個人加兩袋野+大褸及頸巾等等真係坐唔到佢噤窄既一邊。四圍我地見到好多人都係兩人一張檯噤坐,但佢地又冇叫其他人噤做。仲有個員工一黎就用普通話同我地講野,叫我地將所有野放埋落檯底,佢要比位比其他人坐。但佢就唔去叫其他3-4圍檯既人讓位,甚至附近有吉檯佢都要我地讓位出黎。噤都算啦!我地未食晒野,仲有三碟食物既時候,佢走黎收野,將同檯既人用過既餐具惦到我地未食既食物上,仲要一手插落我杯茶度,我表示我未走,佢就放返杯茶嚮檯,但佢隻手插過落去,佢仲唔覺得有問題!!!之後好晦氣話換過杯茶俾我,但係佢收走左就冇再俾返我。跟住另一個侍應走來,好晦氣話:「你哋仲有噤多野喺度呀?!」但明明我哋後邊仲有兩張吉檯!噤我同朋友就唯有唔再食啦,浪費晒d食物!我地由第一碟食物上檯到佢地夾硬催我地走都唔夠35分鐘。呢間野平心而論,野食唔係特別好食,但服務態度真係好差!西環食點心既餐廳仲有好多間,唔洗去受佢氣。

,浪費晒d食物!

我地由第一碟食物上檯到佢地夾硬催我地走都唔夠35分鐘。

呢間野平心而論,野食唔係特別好食,但服務態度真係好差!

西環食點心既餐廳仲有好多間,唔洗去受佢氣。
2018-02-11
1 分鐘 (堂食)
$55 (早餐)
2018-02-11 192 瀏覽
電話打過去說想叫外賣 對方說等一會兒 就走了 等了五六分鐘也沒人再來聽電話 我掛斷後也無法再打回去 因為線路忙 他們根本就是忘記了有人要叫外賣 電話又只有一部 其實有什麼好等的記一下很快就完成了啊 太大牌了 本來覺得週記這麼有名 忙也是正常的 可是打電話叫外賣 還沒開始說就要客人等一會兒 即刻就忘了這回事 電話放在一邊就沒人管了 這是什麼服務啊 太差勁了 而且因為電話沒人管 這樣導致之後的客人都無法叫外賣了 真的人手實在不夠的話為什麼不多請幾個?連外賣電話都顧不了 乾脆也不要設置外賣了

2018-02-11
外賣自取
之前同老公為著流沙西多士而來,試左奶皇流沙西多士,大愛,再試多幾款點心,食到full full地,其實都想試埋個香芋流沙西多士,但真係食唔落,只好留返下次。今次叫埋朋友一齊食,可以試多d野,可以食到兩款流沙西多士,非常香脆,切開見到澎湃嘅流沙奶皇、芋蓉湧出黎,真係熱血沸騰!每一口都係滿滿嘅邪惡兼滿足!比起奶皇的鹹香,我更愛香芋嘅香甜,食極都唔覺膩😝蝦多士係另一個重點推介,厚厚嘅蝦膠沾滿白芝麻,炸完香脆到不行!平時食蝦多士點會有咁厚蝦膠。XO醬炒銀針粉,香辣不油膩,美中不足係只得芽菜、芹菜,如果有多少少配料就好了。鴛鴦燒賣,分左黑松露同蟹籽,我愛黑松露味,蝦肉大顆,好足料!

比起奶皇的鹹香,我更愛香芋嘅香甜,食極都唔覺膩😝

• 芝麻蝦多士
  • 鴛鴦燒賣
  • 奶皇流沙西多士
  • 香芋流沙西多士
2018-01-07 716 瀏覽
原本今朝打🎾。又落雨☔️唉,唔通... ... 連個天都唔鍾意我😭所以中午要開心返下,一於2個人去西環水街嘅周記點心 + 茶餐廳食餐好嘅😋其實,認識左呢間點心店好耐,奈何每次想食,門外都大排長龍,估計都要排半小時以上,所以每次都無試😔今日差不多12點去到,門外竟然唔太多人😱即等!非常幸運,等左不足10分鐘就有位☺️因爲店內都好多人,所以搭枱係在所難免。入到去,見到只有10張4人枱共40個位,怪不得經常大排長龍😫掃一掃Openrice,奶黃流沙西多士同埋芝麻蝦多士係必食!就點呢2款啦!另外再點XO醬炒銀針粉同埋鵪鶉蛋燒賣,2個人應該夠哂食😋睇睇餐牌,點心款式唔算非常多,但勝在夠創新式又幾特別,有令人想試嘅衝動!而且點心店仲有另一個身分:茶記!見大部分茶記飲品都有,唔錯👍👍首先黎左個銀針粉,熱辣辣,有避風塘味道,有肉碎少少辣好惹味!竟然有少少孜然味,其實味道係好好😋但少少可惜係個銀針粉唔夠爽,有少少林左咁撻埋1堆,個汁有好味但可以乾身返啲😊之後黎左蝦多士,蝦膠夠哂大件,唔太爽口但都可以接受。件多士好夠芝麻,個包邊夠香口夠脆。配埋沙律醬都算係幾好味👍推介黎啦😍個多士剛剛炸好,中間脹卜卜,一切開,

XO醬炒銀針粉

芝麻蝦多士

推介黎啦😍個多士剛剛炸好,中間脹卜卜,一切開,個流沙奶黃即「必」哂出黎,好吸引😋食落口,個包夠脆、流沙餡嘅鹹蛋黃味夠濃,但又甜甜哋,真係幾特別好好味、好邪惡😋我地2個將件西多切開1粒粒食,每粒都係咁蘸啲奶黃醬食,食到隻碟都乾淨哂🤣係好好味,不過,個西多係就咁夾埋炸嗰種,我個人口味比較鍾意普遍茶記嗰款西多士,即係成份蘸滿哂蛋漿炸嗰款😅
奶黃流沙西多士

等左好耐,其他點左嘅食物都食哂,點解鵪鶉蛋燒賣仲未到嘅!?催左店員1次,過左陣仲未到,我同朋友講點解其他枱都有我地嗰碟仲未到?另一位店員立即問我地欠邊款點心,然後好快就親自端上👏👏👏

燒賣嘅肉夠實淨唔會散開,又唔會好多肥豬肉,口感一流!但我食完個燒賣好口渴,係敗北之處... ...
鵪鶉蛋燒賣

其實食完呢餐感覺唔錯👍如果唔使排太耐隊,下次都會想試下佢其他點心同茶記飲品的☺️
2018-01-07
10 分鐘 (堂食)
XO醬炒銀針粉
2018-01-02 189 瀏覽
點心首要食完唔口渴流心多士2個人真係食唔曬每日了3格已經食唔落燒賣無乜肥肉太好蘿蔔糕腸粉有陣陣香料味另到一様味我個人覺得蘿蔔糕夠味可以不用香料奶茶濃必試紅豆冰懷舊一下
點心首要食完唔口渴
蘿蔔糕
腸粉
蛋燒賣
2018-01-01 448 瀏覽
西環出名多野食,但太難選擇,最終見到這間有好多人排隊,店外貼上流心西多士,好吸引啦奶黃流晒出來啦,外皮西多好脆,好香蝦肉溶入多士內炸,外皮貼滿香口的香芝麻,好好味啊腸粉包住春卷,沾上豉油,外軟內脆蝦餃熱騰騰出爐,好鮮美兩款燒賣好特別外皮薄薄,包裹蝦和菜馬拉糕,好吃,不同酒樓的馬拉糕,這個有爽口感覺,不似糕點XO醬炒蘿蔔糕,有少少辣奶茶都好飲
5 分鐘 (堂食)
奶黃流心西多士
燒賣