餐廳: 周記點心
資訊:

2018-11-15 375 瀏覽
我由周記係香港仔既時候已經聽過佢個大名 但一直搵唔到機會去試 個日男友興致勃勃話要去周記試下佢個蝦多士 事源係佢同事試過之後大讚 日日洗佢腦話好食 搞到佢非試不可 咁擇日不如撞日就去西環食啦 個日又係訓醒先出發去 去到都已經係3點幾 過左最繁忙既時候 唔駛等就入得 但佢安排既都係要搭檯咁坐 即使係無人等緊 仲要係同後面個檯背同背咁坐 有d唔太舒服好啦 正題喇 我地叫左主角蝦多士 同少少點心 下午茶時段蝦多士有個餐有埋野飲既 其實我一向麻麻地蝦多士 因為有次係第2度食過勁難食留下好差既印象但今次改變左一向既印象 好食喎! 咬落個多士仲好脆 咬落d芝麻超香 啖啖既蝦膠 勁正! 完全無油益味! 加埋個沙律醬中和番種油膩感 無得彈 難怪咁多人大讚!仲有佢既點心都好好食 我地叫左燒賣 牛肉球 蝦餃 3樣都好足料 好新鮮 食得出佢地應該係自家製 好過宜家好多酒樓喺大陸廠整完運落嚟香港一啲都唔新鮮唔好食!

• 鴛鴦燒賣
  • 周記蝦餃
2018-11-13 407 瀏覽
朋友住附近,我行完山落到山腳就喺附近,於是約埋high個tea。因為好肚餓,於是嗌左好多野食,樣樣都好食,好滿足,絕無失望。一嚟梗係嗌野飲,我要左鴛鴦紅豆冰,好甜好好飲,好有特色,唔係周圍有。蒸鳳爪排骨飯熱辣辣,食落仲好香 😋醃春蛋蒸燒賣亦唔輸蝕,同樣新鮮熱辣啖啖肉。春風得意腸非常脆,仲唔係油炸鬼咁單調,而係蝦春卷,蝦🦐仲大大隻,真得意。XO醬炒年糕 , yummy yummy蝦多士係招牌特色,幾乎必嗌。蝦膠夠厚夠滑,沾沙拉醬更滋味。奶黃流沙西多士更精彩,流沙嗰下好洶湧,好睇又好食 😋👍🏻

蒸鳳爪排骨飯熱辣辣,食落仲好香 😋

醃春蛋蒸燒賣亦唔輸蝕,同樣新鮮熱辣啖啖肉。

XO醬炒年糕 , yummy yummy

蝦多士係招牌特色,幾乎必嗌。蝦膠夠厚夠滑,沾沙拉醬更滋味。

奶黃流沙西多士更精彩,流沙嗰下好洶湧,好睇又好食 😋👍🏻

2018-11-11
5 分鐘 (堂食)
  • 奶皇流沙西多士
  • XO醬炒蘿蔔糕
2018-11-13 477 瀏覽
諗落我都算忠實顧客,由開店食到宜家都成3年喇,泥左7-8次左右。仲記得第一次泥真係好味到冇得彈經常大排長龍,做唔停手,時不時唔開鋪,想食要靠運氣。每次必食1: 係就係以前好食好多,食開有感情,宜家都ok,但唯一keep到係厚度順便講下以前幾無敵,芝麻好香好脆,d蝦好新鮮彈牙,多士邊都烘到少少燶,岩岩好。醬汁同蝦多士配合得天衣無縫,份量又足,想搵個位踩下都冇每次必食2: 次次食當然唔會「嘩」一聲,而且唔覺得甘食係好邪惡多士外脆內軟,奶黃香濃,一切開果下流沙爆出泥好治癒,肥就肥啦😹凍奶茶不過不失。
經常大排長龍,做唔停手,時不時唔開鋪,想食要靠運氣。

奶黃流沙西多士

凍奶茶不過不失。
凍奶茶
2018-11-10
$44.5 (下午茶)
奶黃流沙西多士
2018-11-08 282 瀏覽
其實除左奶黃流心西多士 好食之外蝦多士 都好正架🦐芝麻蝦多士 $40蝦膠超厚😋 勁彈牙成個面都舖滿芝麻😍好香口睇落咁深色以為燶左食落又唔覺🤣 但係有D熱氣既😈係失左手先咁燶既

其實除左奶黃流心西多士 好食之外

睇落咁深色以為燶左
食落又唔覺🤣 但係有D熱氣既😈
係失左手先咁燶既
2018-10-18 1015 瀏覽
今朝去咗西環嘅周記點心 ,呢度除咗奶黃流沙西多士好出名,仲有呢份充滿懷舊風味嘅芝麻蝦多士 ,同樣都係招牌菜。港式厚薄多士做早餐就食得多,朝早嘆#蝦多士 都係第一次😅 多士外層佈滿白芝麻,每口都充滿芝麻香,好香脆!炸功不錯,食落一點都唔油膩。入面夾住就係超厚蝦膠,啖啖都係蝦肉,好足料,幾彈牙!點埋旁邊沙律醬仲好食喎😋

2018-09-27 1397 瀏覽
上次想放工嚟食,點知無留意佢嘅關門時間嚟到食唔到。今次中午嚟食到啦卦。係呢到點餐係一個考驗,因為佢啲點心每一樣望落都好似好好食,佢個啲XO醬系列望落穩陣又好味咁。可惜人只有一個。最後叫咗雞扎同佢係招牌芝麻蝦多士。雞扎食咗一個先醒起要影相哈哈味道都ok,好入味。蝦多士呢,個皮好脆好似食緊剪堆,仲要好厚蝦肉!加上沙律醬食落唔會覺得太油同內疚。如果大家係揀點心上面有選擇困難症,又唔想食炸嘢,可以唔一定揀個蝦多士,其他點心都好似唔錯。

最後叫咗雞扎同佢係招牌芝麻蝦多士。
雞扎食咗一個先醒起要影相哈哈
味道都ok,好入味。

2018-09-23 1364 瀏覽
因為聽同事講周記的流心西多士非常吸引,所以我們專程黎到西營盤區的周記點心。上網之前都睇過,以為周記在上環有分店,但店舖的名字多了一個地區字樣,所以遠一點都要去西環品嚐一下真正的周記點心!認清真正的周記點心啊我哋星期六12點多嚟到周記點心,全場已經坐滿人,有人亦都需要在外面排隊了!周記點心的餐牌:因為我們只有兩個人,不能叫盡所有美食所以我們精選了以下四款!第一名:春風得意腸特色:超薄的腸粉平皮配上日式口味的粉,非常特別第二名:蝦多士特色:炸得非常香口,亦都非常大件好味,不過蝦味被多士味掩蓋了!呢三名:留心奶黃西多士可能近排中秋的關係,很多月餅都有留心奶黃的味道,所以這個味道令我想起月餅......第四名:鴛鴦燒賣蒸得唔係太夠熱,味道也是一般兩人合共食了$138,其實係非常抵食亦都可以以呢個價錢食到咁有特色的美食是很不錯的選擇誠意推薦大家要來呢一間正宗的周記點心
因為聽同事講周記的流心西多士非常吸引
,所以我們專程黎到西營盤區的周記點心。

認清真正的周記點心啊

周記點心的餐牌:

因為我們只有兩個人,不能叫盡所有美食
所以我們精選了以下四款!

第一名:春風得意腸

特色:超薄的腸粉平皮配上日式口味的粉,非常特別

第二名:蝦多士

呢三名:留心奶黃西多士

第四名:鴛鴦燒賣
蒸得唔係太夠熱,味道也是一般

兩人合共食了$138,其實係非常抵食
亦都可以以呢個價錢食到咁有特色的美食是很不錯的選擇
誠意推薦大家要來呢一間正宗的周記點心
2018-09-22
  • 芝麻蝦多士
去年就想来食流心西多,一直拖到上周才有机会前来一试。店面不大,10点多到店,客人不多。流心奶黄西多士是必点啦,另外就还点了春风得意肠、姜葱牛肚和虾饺。春风得意肠算创意特色,肠粉里加春卷,外软内脆有点像炸两。内馅是鲜虾,三层口感很满足姜葱牛肚是第一次吃,清爽的甜,不错虾饺其实都不错,不过和春风得意肠味道类似,感觉稍腻,可能换加了蔬菜的那款会更好~有点失望的是期待已久的流心西多。其实不算难食,但西多本来就油,配上热辣辣的奶黄浆更加甜腻可能做成小块会更好。不过切下去看着奶黄流出来的感觉真是好幸福
姜葱牛肚是第一次吃,清爽的甜,不错
春风得意肠
流心奶黄西多
春风得意肠
2018-07-27 1603 瀏覽
久仰大名既周記蝦多士,終於襯假日有時間黎試一試佢(=゚ω゚)ノ!黎到門口已經見佢大排長龍,人氣隔左咁耐都無減退,仲吸引到不少遊客、港人慕名而來。假日人流比較多,餐廳會顯得逼夾一些。聽講平日黎會鬆動啲、舒服好多。芝麻蝦多士(hkd$40) 呢到既招牌之一。受過大大小小既傳媒介紹過,甚至揚威海外。鬆脆嘅多士,加上芝麻變得額外香口,再夾上豐厚既蝦膠,啖啖既蝦肉!點上沙律醬,一試難忘♪(´ε` )!芝士蝦長春卷(hkd$28) 以春卷作藍本,將佢拉長再拉長,就變成呢到既人氣之作。春卷內啖啖蝦肉,美中不足之處,吾系太食到芝士味。薑蔥牛柏葉(hkd$30) 只系小編鐘意食,食落都無乜特別架。仲覺得有啲貴添,吾系太推薦叫啦。黑松露湯餃(hkd$22) 湯餃內裏肉汁既味道,完全被黑松露掩蓋住。變左好似飲黑松露湯咁,麻麻地!小編都系比較鐘意食翻茶樓既灌湯餃(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)ノ!

芝士蝦長春卷

薑蔥牛柏葉

黑松露湯餃
2018-07-14
芝士蝦長春卷
薑蔥牛柏葉
周記點心+茶餐廳,被評為香港最好吃的西多士,招牌奶皇流沙西多士,外表看似就是一般的烤吐司,一刀切下邪惡激流如流沙般頃洩而出,非常邪惡,是來周記不可錯過的美食,另外還有招牌芝麻蝦多士也是人氣很高的一道餐點。▲周記生意真的超好,我們是下午1點半到還是滿滿人潮,記的要先入內跟店家要號碼牌喔,不要傻傻的在外面等喔!▲空間不大算擠,來都需要跟不認識的人共桌,所以有點不太習慣還面對著帥哥一起用餐有點小尷尬,哈哈哈,不過想著就只是吃個餐而已▲周記菜單,有規定每個人至少需點上一樣餐,還需付10%服務費▲這茶水不是用來洗滌餐具,而是可以喝的茶水▲凍奶茶 香港的奶茶怎麼都這麼滑呀,不止入飲沁涼冰到腦門的爽快,奶茶味濃又香滑,澀口感不是很重,我覺的茶香跟奶香都有表現出來很不錯,也很解渴▲春風得意腸 周記的招牌是芝麻蝦多士,蝦類的餐點也賣的不錯,這款得意腸是店家推薦下點的,一上桌就已先對半切好▲腸粉包裏住滿滿蝦肉還有炸過的春捲,沾點不鹹的醬油與辣油,熱熱的燙口吃超美味的啦!蝦肉Q彈紮實飽滿,咀嚼時像在嘴中彈跳有夠ㄉㄨㄞ的、腸粉皮又滑、春捲又酥脆,不過可惜吃到後面有點油了。▲奶黃流沙西多士 我們就是看了食尚玩家

周記點心+茶餐廳,被評為香港最好吃的西多士,

另外還有招牌芝麻蝦多士也是人氣很高的一道餐點。

▲這茶水不是用來洗滌餐具,而是可以喝的茶水

▲凍奶茶

▲春風得意腸

▲奶黃流沙西多士

我們就是看了食尚玩家介紹後而加入這次行程之中,流沙西多士是店內招牌人氣之一,幾乎每人桌上都會來一份,可見很不簡單呀!

▲看起來就是很一般的吐司炸的金黃金黃的,一刀劃下不得了了啦!太誇張了!

對半切開酥脆聲音即為悅耳,接著止不住的內餡奶黃如流沙般頃洩而出,看的就好療癒,好邪惡!

▲吐司酥脆奶黃及鹹蛋的沙感,甜甜鹹鹹真的好好味,不過蠻建議一起合吃這一道西多士,因為是油炸品吃到後面會有些膩口

【MurMur食間】

看了食尚玩家還有眾多藝人強力推薦下來踩點,吃完覺得還算不錯啦!

不過要收1成服務費令我有點驚訝,而且還四捨五入進位令人奇摩子有點不好,畢竟菜單上沒寫要收一成阿!

///INFO///

周記點心

地址:香港西營盤水街1H號東利大廈地舖

地鐵:港鐵香港大學站 B1 出口, 步行約4分鐘

電話:25592389

營業時間: 星期日至二 8:00-18:00 、週一公休

• 奶黃流沙西多士
2018-07-21 506 瀏覽
👉🏻奶黃流沙西多士💲30超多流沙奶黃💛💛💛💛💛好肥但好幸福嘅感覺🤤塊西多士煎得好香脆又夠厚😽一定要趁熱食♨️凍左啲流沙奶黃硬左就冇咁好食!〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻鴛鴦燒賣(黑松露/蟹籽)💲26超大粒😽!但佢入面係全豬肉冇蝦架得面頭先有🤔雖然面頭粒蝦都幾大粒😗如果多啲黑松露會再香啲👍🏻
👉🏻奶黃流沙西多士💲30
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
👉🏻鴛鴦燒賣(黑松露/蟹籽)💲26
1K
2018-07-20 403 瀏覽
回顧一下尋日喺西環“周記點心+茶餐廳”食嘅香芋流沙西多士,自問一向對西環零認識嘅我, 只係喺ig度先得知有一個咁出名嘅流沙西多士。原來係日本有大篇報道,好多日本人都會慕名而來,就係為了一試呢個流沙西多士。🤣🤣 .我梗係都唔執輸啦~ 等我食番個香芋流心西多士,嘩~睇到嗎? 香芋流沙非常澎湃, 切開香芋流沙馬上衝出嚟, 源源不絕有如滔滔流水😆😆😆😆 而且陣陣的香芋味滲出,喂呀~究竟點做到㗎??🤔🤔 .味道呢~ 好重香芋味,而且唔太甜,一啲都唔覺膩,仲食到有粒粒香芋肉添😋😋西多外脆內軟,我終於明白點解咁多人都為佢以來了,哈哈😁😁下次我要試流心朱古力西多士🍫😚😚
  • 香芋流心西多士
2018-07-11 586 瀏覽
居然記得拍片唔記得影低佢爆餡嗰一幕😭奶黃流心西多(HD38)真係勁好味😭d流心勁香蛋黃味而且麵包仲要脆卜卜 真係好正😍😍😍-蝦多士🦐(HKD38)一樣係炸到脆卜卜🤤d餡同芝麻仲要勁多🤤🤤👍🏻-鴛鴦燒賣(HKD26)有黑松露同埋蟹籽黑松露醬都比得唔少😂燒賣真係好大粒👍🏻🤤不過入面最主要都要肥豬肉 蝦反而真係少😓-原味樽裝奶茶(HKD18)奶茶味道偏淡茶味都唔算濃味道反而偏甜整體黎講...唔會有第二次🤦🏻‍♀️😂😂🌟Rate: 7.5/10
居然記得拍片唔記得影低佢爆餡嗰一幕😭
奶黃流心西多(HD38)
奶黃流心西多士

真係勁好味😭d流心勁香蛋黃味
而且麵包仲要脆卜卜 真係好正😍😍😍
蝦多士🦐(HKD38)
蝦多士

一樣係炸到脆卜卜🤤
d餡同芝麻仲要勁多🤤🤤👍🏻
鴛鴦燒賣(HKD26)
鴛鴦燒賣

有黑松露同埋蟹籽
黑松露醬都比得唔少😂
燒賣真係好大粒👍🏻🤤
不過入面最主要都要肥豬肉 蝦反而真係少😓
原味樽裝奶茶(HKD18)
原味樽裝奶茶

🌟Rate: 7.5/10
奶黃流心西多士
蝦多士
2018-07-07 220 瀏覽
大失所望。章魚肉餅飯:肉餅好實,飯有行味(過期味),醬汁鳳爪:醬汁氾濫,咸到要用茶浸鳳爪才可入口;衹有燒賣可以接受。服務招呼係零,付款後多謝都無聲。總之,衹此一次,無下次。
服務招呼係零,付款後多謝都無聲。總之,衹此一次,無下次。
2018-07-07
小弟最鍾意食西多士, 之前喺網上面搵到好多西多士嘅餐廳, 而其中一間就係一間叫做周記點心喺西環度! 由於地方相對地偏遠,所以冇機會嘗試但今日有朋友來自遠方,所以為咗帶佢試一試西多咁先嚟到西環周記。 無論係廣告或者係網上推介都係有 奶皇流沙西多士同埋香芋流沙西多士, 而我今次真係為西多士二嚟所以其他嘢都唔識就會order咗個下午茶餐! 其實有啲失望因為當西多士上枱面後, 感覺係兩塊厚多士焗完之後再將流心汁夾埋, 外觀上已經有少少 扣分。 但當漿西多士切開一後無論係奶油蛋黃或者芋頭都流咗好多汁出嚟好似火山熔岩覺感覺非常開心喜悅, 簡單啲嚟講即係有驚喜! 但驚喜還驚喜,平心而論壇奶黃同埋芋香其實食了一兩塊就很膩 呢兩款呢比較相對地我會比較喜歡奶油蛋黃, 因為芋香好似藥水味即係化學劑感覺。 總結其實我會係覺得傳統嘅西多士比較好味, 值唔值得一試其實好主觀,但係如果以我意見我會寧願你去食傳統西多士多於呢一款西多士,即係話不如唔好試。 始終地方遠車程遠 食物又唔係非常之吸引而且 價錢亦十分貴!

但驚喜還驚喜,平心而論壇奶黃同埋芋香其實食了一兩塊就很膩

2018-04-11
10 分鐘 (堂食)