餐廳: 周記點心
資訊:

2021-10-31 1854 瀏覽
一家人去飲茶,老媽子原本想去深水埗某店食點心,細佬話如果去深水埗嗰間咁不如去西環呢間周記食,有老闆坐陣包保點心熱辣辣。老媽子聽完好有興趣,於是就決定去周記,雖然對我呢啲住喺大西北嘅人黎講,去西環真係好遠😅呢間店嘅格局比較似茶餐廳,某啲枱坐落去有少少迫,我地一家人分開左前後兩張枱坐,尚算OK。點心種類頗多,因為兩張枱點咗唔同嘅野食,所以只寫我果枱食果啲點心。XO醬炒腸粉XO醬味唔算太濃,我自己就鍾意食濃味啲。好多芹菜,因為我同我細佬唔食,我老公一人食哂食得好開心😂芝麻蝦多士呢個必食!厚厚嘅蝦膠唔在講,最重要係灑滿芝麻嘅外表真係好脆好脆好脆!趁熱食真係冇得彈,本來只打算食一件嘅我忍唔住食咗第二件,食完仲要意猶未盡🤤唔點佢附嘅沙律醬已經好夠味。周記蝦餃皮夠薄,不過就乾身咗啲,蝦都夠爽口,就係普通嘅蝦餃。懷舊糯米包喺出面嘅酒樓好少見到糯米包,老實講我冇印象有食過呢樣野,呢度嘅糯米食落去唔會乾爭爭,味道亦夠,我比佢pass。黑松露湯餃呢個算係中加西式fusion菜?黑松露味好濃,湯餃都幾大隻,裏面好多料,亦食得到仿翅,呢個都係我會翻點嘅點心。蜜汁叉燒包普通嘅叉燒包,食完唔會留低深刻印象🤣咖哩土魷

XO醬炒腸粉

周記蝦餃
皮夠薄,不過就乾身咗啲,蝦都夠爽口,就係普通嘅蝦餃。

蜜汁叉燒包
普通嘅叉燒包,食完唔會留低深刻印象🤣

咖哩土魷
每次去食點心我都會點咖哩土魷(如果有嘅話),呢度都唔例外,不過呢度嘅咖哩土魷嘅汁真係好濃好杰,而且仲會辣,正,又係忍唔住一件接一件!

懷舊千層糕
鬆軟,唔算太甜,食到有鹹蛋黃味,唔錯,可以再翻啅。

全枱人都好鍾意食嘅芝麻卷
冰凍清甜,好味~

另外仲有偷咗隔離枱一條芝士蝦長春卷黎食,已經涼左不過外皮依然好酥脆,裏面有好多芝士,如果熱食應該會拉絲更好味,大家一定要趁熱食!🥺

最後老公仲叫咗枝咖啡,佢話偏甜。

我本身唔太熱衷飲茶,但係呢間真係得,不枉我地山長水遠去到西環,可惜呢次因為怕膩冇叫到流心西多士,下次要試下!
XO醬炒腸粉
蜜汁叉燒包
2021-10-30
2021-10-18 799 瀏覽
chau kee is a well known resto in westpoint over 10years ages. its the founder and creator of the lava purple fried toast. this timebi didnt tried the toast because im currently on diet to lose the stupid idiot fat belly and yellow solid oil insides my intestine and large intestine. in the past 2 month i hv gain weight from 63 to 66, and i was 59 at 2020 meanwhile. totally hate and dislike my obese body fat style that make me look likes a stupid pig whatsoever they call me in this corruoted world.

fat is guilty and u dont hv any excues to lose that. if you telling me drinking water will gain fat, i assure u can award a nobel biologist price.

ps** the bottle milk tea a bit too sweet.

#food #hkfood #delicious #yummy #dirty #smelly #vomit #digestion #sick #ill #igfood #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2021-10-17
2021-10-16 799 瀏覽
好耐無飲茶, 今次大食妹又約左附近嘅朋友食周記點心已經有好幾個月無食呢間餐廳, 感覺味道有少少改善<鴛鴦燒賣>鴛鴦燒賣有黑松露同蟹籽口味, topping唔算好多, 但燒賣彈牙唔油膩<什醬蒸鳳爪>什醬蒸鳳爪夠辣夠入味, 最重要係夠軟爛<春風得意腸>春風得意腸腸粉皮好薄, 可惜春卷部分有啲凍同軟, 比較扣分<XO醬炒蘿蔔糕>XO醬炒蘿蔔糕唔夠鑊氣, 調味有啲奇怪, XO醬嘅味道唔突出, 反而食到酸酸嘅醋味<凍咖啡>凍咖啡有少少淡, 甜度偏高
好耐無飲茶, 今次大食妹又約左附近嘅朋友食周記點心
已經有好幾個月無食呢間餐廳, 感覺味道有少少改善

<鴛鴦燒賣>

<什醬蒸鳳爪>
什醬蒸鳳爪夠辣夠入味, 最重要係夠軟爛

<春風得意腸>
春風得意腸腸粉皮好薄, 可惜春卷部分有啲凍同軟, 比較扣分

<XO醬炒蘿蔔糕>

<凍咖啡>
凍咖啡有少少淡, 甜度偏高
  • 什醬蒸鳳爪
2021-10-11 540 瀏覽
《周記點心》如果想食比較新派嘅點心就可以去位於西營盤既周記,雖然裝修環境只係不過不失,但位置尚算寬敞,有幾樣食物質素都非常唔錯,價錢亦相當實惠🤩,非常適合3~4人既朋友聚會🥳.▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸春風得意卷($42)用腸粉包住蝦春捲製作而成嘅點心~.由於腸粉皮比較薄,加上春捲非常香脆,所以口感極佳😝,食不停口🤤,強烈推介大家試下.🔸上湯小籠包($30)無論外型、口感、味道各方面都係非常一般嘅小籠包, 所以建議大家可以試下其他嘢食🔸鴛鴦燒賣($32)各有兩粒蟹子同黑松露味嘅燒賣, 蟹子燒賣正正常常, 黑松露味燒賣黑松露味都算機濃烈🤪,值得一試🔸楚麻蝦多士 ($45)外皮脆口,但係蝦肉口感尚可, 不過調味相對上較濃,食完之後會比較容易口乾🔸XO醬炒腸粉($43)XO醬濃烈嘅味道同腸粉幾夾😍,分量亦都非常充足😋,不過如果唔食芹菜嘅話記得叫佢走芹菜🙉▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️另外如果大家去嘅話都可以試下佢嘅流心西多士🧇~非常適合打卡📸*免收加一
《周記點心》

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🔸春風得意卷($42)

🔸上湯小籠包($30)

🔸鴛鴦燒賣($32)

🔸楚麻蝦多士 ($45)

🔸XO醬炒腸粉($43)
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

*免收加一

2021-10-06 410 瀏覽
兩年沒來周記了,當年這店門外是長期排隊的,今天人龍不見,以為是自己幸運,吃完就知道客流變少是有原因的!和朋友點了六個點心,落單後不用一分鐘就已經有三個點心上枱(即是點心早就蒸好了)。蝦餃一入口就非常失望,蝦肉是梅的,完全沒有筍味,蝦餃皮也大林,筷子一夾就爛了,非常好難食,連「叮叮點心」都比它好味!波菜餃亦相當令人失望,波菜大大條沒切細,餡料無味,好似無醃過一樣,怎會這樣?不過值得一讚的是周記收錢的負責人非常殷勤,全程有禮招呼客人,希望食物質素可以返回以往質素

菠菜餃
蝦餃
❤️一大班朋友吃飯,當然要一齊吃超級邪惡的高質點心!!!❤️ 今次分享的是港大附近非常著名的食堂集中地——水街,上面有一家很多同學都吃過的周記點心!.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆💜紫薯流沙西多士 $36來到周記,不得不試一下馳名的首創紫薯流沙西多士! ! !這個西多士雖則只有兩塊方包的size,可是吃下去就會知道份量真的超級大,尤其是配上邪惡的奶黃、芝麻和紫薯口味的流沙餡料,一個人吃真的會吃到膩,強烈建議大家一定要和朋友分享!🍞麵包炸到色澤金黃,不過有點偏腍,中間的流心紫薯餡偏向liquid,不是非常挺身的濃稠質感,建議切開四件後慢慢蘸回碟上的紫薯醬汁進食。🍴🍠推介程度:🐰🐰🐰🐰/5🧡芝麻蝦多士 $45招牌菜式!蝦多士的外皮炸得金黃香脆,而且非常薄身,表面佈滿芝麻,內餡包裹着非常厚身大件的蝦膠,質感爽身彈牙,蝦味十足,吃得出來是誠意之作!🥰 而且值得一讚的是,即使攤涼了一陣,入口仍然是熱辣辣脆卜卜的!☺️☺️☺️推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5💛春風得意腸 $42 (圖上)一看見名字,腦海中馬上浮現的問題是:究竟吃完春風得意腸會不會真的變得「春風得意」?哈哈🙈😂這個菜式是脆

紫薯流心西多士

💜紫薯流沙西多士 $36
推介程度:🐰🐰🐰🐰/5

🧡芝麻蝦多士 $45
推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5

💛春風得意腸 $42 (圖上)
一看見名字,腦海中馬上浮現的問題是:究竟吃完春風得意腸會不會真的變得「春風得意」?哈哈🙈😂這個菜式是脆卜卜版的炸兩,滑溜的腸粉米皮包裹住超級酥脆的炸春卷,蘸點豉油吃真是絕配!嘴裏咬開的時候還會聽到「霹靂啪喇」的清脆聲音呢!
推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5

🤎 XO醬炒銀針粉 $43 (圖下)
超級推介!😍😍😍 銀針粉炒得很夠鑊氣,表面鋪上了一大堆惹味香辣的XO醬,辣度適中(我覺得只是微辣而已,但不能吃辣的朋友們可能要輕輕撥開XO醬進食)。銀針粉質感滑溜,而且非常索到XO醬的香味,份量足夠三至四個人分享。
💛鵪鶉蛋燒賣 $26
豬肉餡略帶脂香,鵪鶉蛋的蛋黃呈金黃色,燒賣入口不會散開,一個字好吃!
鵪鶉蛋燒賣

推介程度:🐰🐰🐰/5
◽️
💝 奶黃流沙包 $30 (忘拍)
原本expect會好像奶黃流沙西多士一樣,奶黃餡會如爆漿般流出來!結果有點失望,奶黃餡雖然沒有很乾,是偏濕潤的質感,但是流沙效果一般。🙈🥲
推介程度:🐰🐰🐰/5

周記點心地方不大,長期爆滿,尤其是午市時段真的超級多人,化身學生食堂。侍應哥哥會不時主動幫我們添茶🍵,服務態度ok!🙏🏻😆

周記點心 (西環)
西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖
  • 芝麻蝦多士
  • XO醬炒銀針粉
  • 春風得意腸
  • 紫薯流心西多士
2021-09-12 564 瀏覽
見網上評價不錯,價錢偏貴都諗住一試一試即知伏🤢首先點心基本賣相已不合格:蝦餃四件入面有兩件可以穿哂皮、燒賣不似燒賣型,照上😨;但平心而論呢兩款合埋眼食味道ok。去到叉燒包簡直離譜,完全係*淘大叉燒包*,超細個,包涵又少又乾,上到嚟凍唒、皮係硬嘅,自己喺屋企叮嚟食仲好味🤬🤬🤬🤬其它菜包括咸魚蓉鮮蝦煎肉餅,味道幾好但咸到癲;仲有個紅油抄手細到得1/3隻匙羹,醬汁説不上惹味。點心連最基本工夫都做唔到💩,想試創新料理先好嚟。見仲幾多人排隊+外賣,真係睇到R哂頭。絕對無回頭👎🏻
見網上評價不錯,價錢偏貴都諗住一試
一試即知伏🤢

15 分鐘 (堂食)
2021-08-12 564 瀏覽
🫖西環水街必食流沙奶黃多士「周記點心」黎到#周記點心 一定要隆重推介幾乎每枱必點既🟡#流沙奶黃多士 ,成件西多係炸到金黃色,中間脹卜卜。一切開,D奶黃係十分澎湃地不斷湧出黎🌊,切開左一舊舊,夾起來再蘸奶黃汁! 食落勁鬆脆,仲要滿口蛋黃香,而且件西多係完全唔油膩。係好邪惡,但我會繼續一舊一舊放入口……🤭🧀芝士蝦長春卷🍤呢個都好出色,係外脆內軟,最緊要夠熱!食完一條絕對係會想即刻encore 第二條,鍾意芝士同蝦既朋友 一定唔可以錯過!另外仲點左:鴛鴦燒賣、蝦餃同埋XO醬炒醬粉。呢幾樣其實都唔洗多講,一定唔會令你失望。我其實仲有好多野想食,已經諗好左下次再黎要嗌咩😎📮 西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖🕰 Mon: ❌ Tue-Fri: 10:00-20:00 Sat & Sun: 9:00-20:00📞 25592389
🫖西環水街必食流沙奶黃多士「周記點心」

🧀芝士蝦長春卷🍤

一定唔會令你失望。

我其實仲有好多野想食,已經諗好左下次再黎要嗌咩😎

📮 西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖
🕰 Mon: ❌
Tue-Fri: 10:00-20:00
Sat & Sun: 9:00-20:00
📞 25592389
  • 周記蝦餃
  • 芝麻蝦多士
2021-07-25 691 瀏覽
出發去書展之前,就去左好耐都冇食嘅 周記點心,好掛住個蝦多士同流心西多士。蝦多士鋪滿芝麻炸至金黃的蝦多士,外層非常香口非常脆,內餡的蝦膠超爽彈,用料十足蝦味重,好正。雙味燒賣新鮮熱辣好吸引,好大粒好抵食,松露味香,但唔夠濃,燒賣足料,彈牙有肉感。XO醬炒銀針炒夠鑊氣好惹味好香,微辣刺激,銀針粉吸哂XO醬味且口感滑彈,加上芹菜提香,味道更正。流心咸蛋黃西多超級爆漿咸蛋黃,咸香帶微甜,味道濃郁令人回味,西多吸盡咸蛋醬,好邪惡好滿足。樽仔奶茶香濃滑,茶甘香味重,奶味香濃又平均茶味,入口好滑好正,凍飲且保持味道濃郁。

蝦多士

雙味燒賣

XO醬炒銀針炒

流心咸蛋黃西多

樽仔奶茶
2021-07-17
午餐
2021-07-10 478 瀏覽
平日下午想食個下午茶就會去週記食芝麻蝦多士,芝麻好多,鋪滿曬成個多士,蝦肉入口後嘅一層,再配埋一塊厚底嘅多士,炸到金黃色,落口好酥脆,留有少少油份,蝦肉亦有肉汁,配上芝麻香,這個配搭一流。
2021-07-01 1003 瀏覽
店鋪既流沙西多士,有奶黃、芝麻和芋泥三款味可選,非常邪惡,另外芝麻蝦多士也是不錯的選擇。除了西多士仲有各款點心比大家選擇。上網見到呢間店鋪既西多士好出名,所以一定要黎試試,試過真係非常值得一試!奶黃流沙西多士💰約36🔸多士份量大🔸奶黃份量十足,超香鹹蛋味,超級流心🔸一個人食有點兒膩,建議和朋友一起share食芝麻蝦多士💰約45🔸蝦膠份量多,非常彈牙🔸多士炸得很脆口,芝麻味超香🔸蝦味濃郁‼️不用加一服務費🙂性價比高

奶黃流沙西多士💰約36
🔸多士份量大
🔸奶黃份量十足,超香鹹蛋味,超級流心
🔸一個人食有點兒膩,建議和朋友一起share食

芝麻蝦多士💰約45
🔸蝦膠份量多,非常彈牙
🔸多士炸得很脆口,芝麻味超香
🔸蝦味濃郁

‼️不用加一服務費
🙂性價比高
2021-04-25
2021-07-01 461 瀏覽
鍾意食鹼蛋黃嘅我,上網見到呢間有流心黃金西多士當然唔放過,專程黎潮聖一下落左單等左10分鐘左右啲野食就上黎啦,即刻切開份多士試試,係流心既,但就唔係爆出黎,無我想像咁多咁香,不過勝在西多本身都炸得幾好,外層香脆。之後試埋個蝦多士,估唔到佢咁厚,外層真係好脆,欣賞佢芝麻夠多又夠好香,入面蝦滑彈牙,份量好足,由於食lunch 無耐又再食,真係食唔曬最後黎個黑松露灌湯餃,黑松露味幾出,鍾意佢連大大碗湯一齊上,唔洗驚穿左漏曬啲汁,隻灌湯餃都幾大粒,要分開幾啖食,好彩有咁大碗汁,真係啖咪都好juicy 總結:食物質素ok,份量十足,要留肚過黎食

黃金流心西多士

黑松露灌湯餃

總結:食物質素ok,份量十足,要留肚過黎食
黑松露灌湯餃
  • 黃金流心西多士
2021-06-26 431 瀏覽
行完山又搭巴士去西營盤食點心😝樣樣野都好好味😋新鮮熱辣辣既咸蛋黃流心西多士,切開時爆曬漿咁🤪簡直係完勝🤡同埋個黑松露灌湯餃都好足料,每啖都充滿住黑松露既味🥰超正🤩我仲外賣左個蝦多士番家食🙈不過我諗堂食會更好味🥺因為係新鮮即炸🤓1️⃣咸蛋黃西多士2️⃣黑松露灌湯餃3️⃣蝦餃4️⃣5️⃣懷舊糯米包6️⃣7️⃣外賣既蝦多士以上都好味😋會想再去食

1️⃣咸蛋黃西多士
2️⃣黑松露灌湯餃
3️⃣蝦餃
4️⃣5️⃣懷舊糯米包
6️⃣7️⃣外賣既蝦多士

以上都好味😋會想再去食
2021-06-26
2021-05-31 3860 瀏覽
事關好想食流沙奶黃包,點知一上網search居然揾到呢間鼎鼎大名既流沙西多,山長水遠攀山涉水過黎,好在值回票價🥇-奶皇流沙西多士🍞$36-熱辣辣外貌十足西多士,一切開流沙奶皇醬漏哂出黎,原本仲以為會有牛油🧈/糖漿🍯有得點,點知一食落去,超級夠味,heavy得黎又唔會太漏,方包皮沾滿蛋漿🥚炸到好脆口!果然名不虛傳👍🏻鴛鴦燒賣🍄$32-黑松露燒賣🍄面頭有一大督黑松露醬,入面有大大隻蝦🦐,肉質彈牙爽口,夠曬大粒👍🏻什醬蒸鳳爪$28-相對呢個就濃味好多,食落醬略顯有啲多偏重口味但都十分惹味😚黑松露湯餃$26-推薦👍🏻餃子🥟入面好多縣聊,黑松露味意想不到既濃郁,湯底都好重黑松露忌廉湯味,好少係點心店有呢類crossover菜式!fusion野黎講做得出色!煎蛋牛肉飯🍳$32-牛肉餅🐂味道感覺同整扁左既牛肉球一樣味,煎蛋非常流心🍳米飯軟硬度適中🍚原味樽裝奶茶🧋$24-奶味濃郁🥛茶味香濃🍵比例完美,雖然無冰底🧊但都十分冰凍,好高質推薦推薦👍🏻
奶皇流沙西多士🍞$36

鴛鴦燒賣🍄$32

什醬蒸鳳爪$28
相對呢個就濃味好多,食落醬略顯有啲多偏重口味但都十分惹味😚

黑松露湯餃$26

煎蛋牛肉飯🍳$32

原味樽裝奶茶🧋$24
  • 黑松露湯餃
  • 凍奶茶
2021-05-27 665 瀏覽
.📍周記點心📍香港西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖這家店從開業到現在客人一直都源源不絕,疫情前的下午時間偶爾經過都是在排隊,這次點了個XO醬炒腸粉(43hkd)跟巧克力流心西多士(42hkd),我建議重口味人士如果點腸粉要叫他們稍為做重口一點,不然自己加點豆瓣醬也可以,西多士炸的很酥很脆,但盤子還不會油膩膩的,巧克力用的不是死甜的那種,是偏黑巧克力的味道,很推薦大家試試看❣#foodiblum中式
📍周記點心
📍香港西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖