2023-04-09 1718 瀏覽
好耐冇出嚟尖沙咀行街,今日約咗閨蜜去買化妝品。行經河內道見到味道樂居酒屋,好有日本風味就入去一試。赤貝刺身(兩隻)$128赤貝是一種深海貝類,具有豐富的蛋白質和營養價值,第一口入口,味道鮮美,口感爽脆,沒有任何腥味,非常新鮮。建議在吃赤貝刺身的時候不要放太多醬油和芥末,以免掩蓋了赤貝本身的味道。珍寶膏蟹帶子壽司兩件($78)膏蟹肉味道鮮美,口感滑嫩,加上店家使用的是非常新鮮的膏蟹肉和帶子,讓整道菜的口感更加頂級。壽司的米飯也非常好吃,口感軟糯,且不會過於黏稠。米飯的味道非常純粹,讓人可以完全品嚐到海鮮和食材的原味。脆炸軟殼蟹反卷($98)軟殼蟹的口感特別,因為殼還沒有變硬,所以非常酥脆,吃起來十分有嚼勁。店家的軟殼蟹很新鮮,將軟殼蟹和其他食材一起卷進紫菜和米飯中,上面舖滿滿滿的蟹子,讓整道菜的口感更加豐富。海膽手卷($88)海膽手卷,色澤鮮亮,讓人一看就食慾大開。它擁有濃郁的海洋味和鮮美的口感,店家使用的是頂級新鮮的海膽,食下去有滿滿的幸福感。鹽燒雞軟骨($42)看起來非常香脆,色澤金黃,味道唔錯,鹽和香料的味道搭配,讓人吃起來非常過癮。此外,雞軟骨的口感脆爽,讓人一口接一口的吃不停。

赤貝刺身(兩隻)$128
赤貝刺身兩隻

珍寶膏蟹帶子壽司兩件($78)
珍寶蟹膏帶子壽司

脆炸軟殼蟹反卷($98)

炸軟殼蟹反卷

海膽手卷($88)

海膽手卷

鹽燒雞軟骨($42)
鹽燒雞軟骨

鹽燒華美雞雞頸肉($68)
華美雞雞頸肉的口感非常獨特,灑上少少鹽,帶點燒焦的香味,是一道非常美味的日式菜品,尤其是對於喜愛雞肉和燒烤風味的人來說更加適合。

鹽燒華美雞雞頸肉

這裏地點方便,就在尖沙咀地鐵口1分鐘的路程,下次一定再來。

2023-03-29
赤貝刺身兩隻
珍寶蟹膏帶子壽司
炸軟殼蟹反卷
海膽手卷
鹽燒華美雞雞頸肉
  • 脆炸軟殼蟹反卷
2023-04-09 33 瀏覽
Very nice experience! Dozens of options on the Holiday lunch menu, high variety.Tried Seared cheesy chicken don and Grilled mackerel don, both are good 👍 Set incl. salad, miso soup, steamed egg plus daily drink/dessert which I would say are in average standard. Each set is just below HKD70!!
Very nice experience!

幸好訂了位,準時七點到達已經八成滿座,之後見有人Walk in都被拒了,因為平日晚上都full booking🫢餐廳格調跟日本居酒屋般一樣,仿如回到鄉下,心情都放鬆了☺點了刺身併盤,串燒,卷物,餐廳自制生啤,用QR code 下單很方便,好快便食物到齊!▪️五點刺身盛合 $298帆立貝,鯖魚,油甘魚,三文魚,甜蝦五隻▪️火炙北海道帆立貝蟹膏卷 $98▪️幸福海膽小卷 $188▪️煙肉荔枝卷 $68▪️芝士免治雞肉棒 $68▪️煙肉櫻花蝦煎廣島蠔🦪(四隻)$108▪️味道樂自家製生啤🍻 $68刺身不錯新鮮亦性價比比高,串燒物都很好味,只是卷物味道略淡。食飽再去隔離K11行下,大滿足,可以再來♥️。✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ▫️ 味道樂居酒屋 (河內道) (尖沙咀)📍尖沙咀河內道2號地舖✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿

▪️五點刺身盛合 $298
帆立貝,鯖魚,油甘魚,三文魚,甜蝦五隻

▪️火炙北海道帆立貝蟹膏卷 $98

▪️幸福海膽小卷 $188

▪️煙肉荔枝卷 $68

▪️芝士免治雞肉棒 $68

▪️煙肉櫻花蝦煎廣島蠔🦪(四隻)$108

▪️味道樂自家製生啤🍻 $68

▫️ 味道樂居酒屋 (河內道) (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道2號地舖
2023-04-05 56 瀏覽
今日同朋友到位於尖沙咀嘅味道樂居酒屋食晚餐,置身於河內道中嘅味道樂居酒屋,門面已經十分吸引,而內裏設計,就令我更加有種好似身在日本嘅感覺。食物方面,刺身選料十分新鮮,味道鮮美。熟食方面,亦烹調得十分之可口。總括而言,今晚呢一餐,我同我朋友都食得十分之滿足同開心,值得將來再次幫襯。

味道樂自家製啤酒
應用櫻花蝦煎廣島蠔
煙肉荔枝卷&芝士免治雞肉棒
火炙北海道帆立貝蟹膏卷&幸福海膽小卷
2023-04-04 38 瀏覽
尖沙咀呢間居酒屋,環境同氣氛都好有日本居酒屋嘅風格!我哋坐低就叫咗啲小食,首先住咗個味醂魚乾,味醂魚乾唔會燒到乾爭爭配沙律醬好出色!三文腩刺身: 不過不失!油香豐富而且夠新鮮鐵板牛舌: 每次去居酒屋朋友都必定會點牛舌,而我哋今次揀咗蒜片牛舌,每一件都住得好冧,仲有少少入口即溶嘅感覺!火炙左口魚壽司:日本菜我最愛嘅壽司,必定會揀左口魚,最愛左口魚油香嘅部分!仲encore咗多一碟!迷你海膽吞拿魚丼: 餐廳必點之一,海膽好新鮮仲有甜甜嘅感覺,呢個海膽丼令人上癮! 明太子蛋卷: 滿滿嘅明太子醬包住又厚又熱辣辣嘅蛋卷,朋友話呢個大滿足🥰
尖沙咀呢間居酒屋,環境同氣氛都好有日本居酒屋嘅風格!

三文腩刺身: 不過不失!油香豐富而且夠新鮮

尖沙咀日式居酒居📍 有驚喜~即興朋友飯 長期對日本菜零抗拒的me收工好攰 朋友話揀左間我一定中意既味道樂果然是十分了解me🫶🏻食左兩/三款 已經有驚喜了⬇️尾圖➡️:梅酒烏龜上線———————————-𝑩𝒆𝒔𝒕 𝑷𝒊𝒄𝒌𝒔❤️北海道真蠔:極鮮味!size有手掌大!!✋🏻螢光迷你魷魚 :encore左兩碟~完全冇腥味煙肉荔枝卷:以荔枝加入較油膩嘅燒煙肉🐷~感覺fresh好多海葡萄油甘魚刺身椰菜沙律:厚切油甘魚加埋海葡萄配搭特別原條成田醬炭火燒鰻魚飯🇯🇵:舖頭招牌菜,原條鰻魚長約30cm!燒到炭香冇焦味,鰻魚控應該好滿意蟹膏蟹肉炸豆腐:配搭新鮮~脆炸豆腐加上大量蟹膏🤤🤤唯一係筷子功力唔夠深 一夾就散😂———————————-𝑪𝒉𝒊𝒍𝒍 𝑷𝒊𝒄𝒌𝒔🔻鹽燒雞軟骨 明太子醬燒玉子串:有啲啲偏咸啊鮟鱇魚肝特上吞拿魚腩卷 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔🥃白土燒酌梳打 梅酒檸檬威士忌梳打🔺位置方便 /喺K11 art mall對面價位中上,份量足~聚會紀念日可以一試啊
尖沙咀日式居酒居📍 有驚喜~
即興朋友飯 長期對日本菜零抗拒的me

以荔枝加入較油膩嘅燒煙肉🐷~感覺fresh好多

海葡萄油甘魚刺身椰菜沙律:
厚切油甘魚加埋海葡萄配搭特別

原條成田醬炭火燒鰻魚飯🇯🇵:
舖頭招牌菜,原條鰻魚長約30cm!
燒到炭香冇焦味,鰻魚控應該好滿意

蟹膏蟹肉炸豆腐:

白土燒酌梳打
梅酒
檸檬威士忌梳打

🔺位置方便 /喺K11 art mall對面
價位中上,份量足~聚會紀念日可以一試啊
  • 煙肉荔枝卷
  • 海葡萄油甘魚刺身野菜沙律
  • 原條成田醬炭火燒鰻魚飯
  • 鹽燒雞軟骨
2023-03-31 55 瀏覽
一入到去問有冇預約態度極差極差。我回答冇訂位直接叫出去等。好似阻佢收工咁先7點半咁趕不如唔好開又唔係全場爆曬。羊架食落去可以係生嘅少少紅我都覺得正常裏面直頭係生既直接埋單走人
2023-03-30
5 分鐘 (堂食)
星期一晚去到尖沙咀味道樂食飯全場爆滿,全場氣氛高脹,有好多熟客光顧,高聲談天說地!先來的牛肉壽喜燒好有誠意,連埋個鍋一齊上,可以慢慢煮熟d牛肉,仲可以保持熱辣辣,份量好足料仲好高質,我地叫左碗黑松露和牛炒飯配埋一齊食就剛剛好!脆炸軟殼蟹反卷賣相好靚,有好多蟹籽,軟殼蟹又夠香脆,原條穴子火炙壽司好美味,鍾意甜甜地既鰻魚汁!最後先來的燒油甘魚餃,真係好有驚喜!因為好大件,面層燒到好香脆,內裡又可以保持到好滑既魚肉,仲有好香既油香味!強烈推薦!

2023-03-27
  • 脆炸軟殼蟹反卷
  • 牛肉壽喜燒
2023-03-26 37 瀏覽
今次黎左尖沙咀分店,鋪頭生意好好全場滿座!多人到侍應都好忙,幸好佢可以用qrcode 上網落單節省時間~燒鱈魚乾燒到好薄身好脆口,再點下沙律醬平衡番個咸味,岩曬傾下計慢慢逐條食下😎三文魚腩刺身、油甘魚刺身三文魚腩刺身好肥美,唔係好覺雪藏味,味道鮮甜👍🏻油甘魚刺身都好新鮮,而且無筋👍🏻大蔥特上吞拿魚腩卷上枱時已覺好吸引,因為色彩幾繽紛,而且同平時食開既吞拿魚腩卷個樣有啲唔同,幾吸睛,吞拿魚份量都唔少😋鹽燒翠肉瓜燒完之後都仲係好多汁,要食下啲菜balance下😎鹽燒雞軟骨好爽口,而且有啲肉食,調味方面適中唔會好咸~流心芝士年糕要襯芝士仲係熱辣辣時快啲食,外脆內軟👍🏻大蔥雞肉串大蔥無渣👍🏻雞肉肉質亦好軟熟,不過調味略略咸左啲~

燒鱈魚乾

三文魚腩刺身、油甘魚刺身
三文魚腩刺身好肥美,唔係好覺雪藏味,味道鮮甜👍🏻
油甘魚刺身都好新鮮,而且無筋👍🏻

大蔥特上吞拿魚腩卷

鹽燒翠肉瓜
燒完之後都仲係好多汁,要食下啲菜balance下😎

鹽燒雞軟骨
好爽口,而且有啲肉食,調味方面適中唔會好咸~

流心芝士年糕
要襯芝士仲係熱辣辣時快啲食,外脆內軟👍🏻

大蔥雞肉串
大蔥無渣👍🏻雞肉肉質亦好軟熟,不過調味略略咸左啲~

2023-03-23 44 瀏覽
同朋友係K11行完街,係三田製麵所對面搵到日式居酒屋,決定試下~食物種類好多,價錢係尖沙咀黎講算平;除左食野之外,仲有好多日本酒飲,Sake、燒酒同埋手調特色飲品~黑松露帶子刺身沙津配柚子醬 $128份量十足,3-4人share食,每人都可以食再兩碟~帶子刺身鮮味爽口,配上濃郁嘅黑松露,好正~沙津菜底配上清新開胃柚子醬~上 脆炸軟殼蟹反卷 $98下 極上吞拿魚腩卷我朋友勁中意食卷物,佢親身認證呢到嘅反卷 - 大大舊、料多配搭好夾。佢話脆炸軟殼蟹反卷係必食,軟殼蟹脆身勁香口~左 玉子壽司 $28右 三文魚火灸壽司 $48壽司飯是暖暖的~又係大大塊玉子/三文魚,新鮮即刻手握,抵食~香炸一口芝士 $48即叫即炸~芝士熱辣辣,咬開時流哂出黎,好惹味

黑松露帶子刺身沙津配柚子醬 $128

上 脆炸軟殼蟹反卷 $98
下 極上吞拿魚腩卷

左 玉子壽司 $28
右 三文魚火灸壽司 $48

香炸一口芝士 $48
即叫即炸~芝士熱辣辣,咬開時流哂出黎,好惹味
2023-03-22
2023-03-19 45 瀏覽
🦀火灸北海道帆立貝蟹膏卷🍣一次過充足哂食帆立貝同蟹膏嘅願望。帆立貝鮮甜,蟹膏味突出,加上火灸嘅焦香,令到味道更加豐富。🦐芝士吉列海虎蝦卷🧀灸燒過嘅芝士醬特別香,吉列海虎蝦炸得香脆。🦪日本生蠔(1隻)🦪日本生蠔通常都比較大隻,而且鮮甜肥美。仲用左海葡萄同紫色花花裝飾,好睇又好食。🦐蒜香鹽燒赤海蝦🧄赤海蝦一開二,放上蒜蓉去燒,好野味。🍚黑松露和牛炒飯🥩🍚煙肉櫻花蝦炒飯🥓朋友好鍾意食炒飯所以叫哂兩種炒飯睇下邊種好食啲。我鍾意黑松露和牛炒飯多啲,因為重口味啲。佢就鍾意櫻花蝦炒飯多啲,櫻花蝦同煙肉令到啲飯充滿咸香味。兩碗炒飯嘅飯都大粒飽滿,炒到粒粒分明。

🦀火灸北海道帆立貝蟹膏卷🍣

🦐芝士吉列海虎蝦卷🧀
灸燒過嘅芝士醬特別香,吉列海虎蝦炸得香脆。

🦪日本生蠔(1隻)🦪

🦐蒜香鹽燒赤海蝦🧄
赤海蝦一開二,放上蒜蓉去燒,好野味。

🍚黑松露和牛炒飯🥩
🍚煙肉櫻花蝦炒飯🥓
2023-03-18 1324 瀏覽
與友人好久不見,我倆都愛吃日菜,平日晚上前來晚飯小聚。8點近乎滿座。想多試幾款,點了數款串燒,小食及卷物。香炸日本池魚仔: 前菜選了炸池魚仔,魚仔肥美有魚香味,炸得香脆可全條連頭食,很惹味。若非翌日要上班,送酒會是一流。火炙北海道帆立貝蟹膏卷: 此處有多款特色卷物,選了這款又有帆立貝又有蟹膏,滿足2個願望。帆立貝上加上蟹膏,經過輕輕炙燒,有獨特的香氣,加上赤醋飯卷著爽脆青瓜及蟹柳,一口吃下非常滿足。手卷: 我倆分別點了香蔥吞拿魚腩碎手卷及軟殼蟹手卷。我最愛的香蔥吞拿魚腩碎手卷餡料很多,由頭吃到底仍有不少吞拿魚腩碎,魚腩肥美鮮味,加上青瓜絲平衡口味,很好吃。友人表示軟殼蟹香脆,相當不錯。煙肉櫻花蝦煎廣島蠔: 以鐵板形式上菜,一份4隻,蠔肉大隻且新鮮,熟度亦剛好。煙肉碎及櫻花蝦碎焦香,非常惹味。吃完蠔後和友人都爭著要吃那些煙肉及櫻花蝦碎!明太子醬燒玉子串: 1客2件的玉子燒上加上明太子醬,表面再炙燒。玉子燒帶微微甜味,加上惹味明太子醬,我倆都愛明太子醬,覺得相當好吃。醬油燒年糕: 個人特別喜歡吃年糕,點了1客醬油燒年糕。帶咸甜的醬油包住著煙韌的日本年糕,及有紫菜帶點咸香,不錯。鹽燒雞翼:

火炙北海道帆立貝蟹膏卷

手卷

香蔥吞拿魚腩碎手卷

醬油燒年糕

鹽燒雞翼: 鹽燒雞翼大大隻,燒過後皮脆之餘,內𥚃仍有肉汁不會乾柴。調味亦剛好。
鹽燒雞翼

居酒居有日本居酒屋的氣氛和熱鬧感,食物質素亦不錯。餐牌上有不少食物仍未一嘗,下次會多約幾位朋友周末前來,可小酌一下。
2023-03-07
火炙北海道帆立貝蟹膏卷
手卷
香蔥吞拿魚腩碎手卷
醬油燒年糕
鹽燒雞翼
2023-03-11 111 瀏覽
平時好忙,難得有時間出嚟同朋友食飯,喺尖沙咀鬧市見到呢間居酒屋,見佢裝修比較日本風,就入咗去食嘢。要咗兩個lunch set,叫完野食d 野食漏哂單,跟餐d 小食又漏上,賣晒唔講是但擺低第二d野要再問先知,年輕女店員仲要唔知d野食係邊枱嗌,拎到過嚟先求其拎一兜問係咪我嘅。最慘係唔計服務態度,野食都係好差。牛舌冇牛味,口感與其話似牛舌比較似牛腩。個飯無啦啦加d中華沙律喺上面,啲汁多到成個飯變咗綠色,食慾都冇埋,應該一世都唔會再黎。

午餐
♡ 仿如置身日本居酒屋|味道樂♡-平時成日途經河內道 都見到呢間居酒屋🏮一直都好想試下~ 見天氣凍凍地 就約朋友仔食返個壽喜燒先🤣-♡ 玉子壽司 ♡ $28玉子帶有甜甜蛋香味而且玉子都幾厚身~ - ♡ 牛肉壽喜燒 ♡ $128有四五塊牛肉~ 入面有秋葵、洋蔥 🧅、娃娃菜 、 金菇仲有蘿蔔同芋絲。今日返風凍左~ 食完成個胃都暖笠笠🤣-♡ 黑松露和牛炒飯 (碗)♡ $68勁多黑松露😍 炒飯炒得好香,好有鑊氣飯炒得粒粒分明~ -♡ 迷你火炙左口魚邊丼♡ $88一嚟到就見到好的骰 左口魚邊燒得啱啱好,入口即溶 連埋飯食真係一流 ~ -♡ 黑蒜黑豚肉卷 ♡ $58一碟有兩串 都幾抵食😍幾鍾意佢個黑蒜燒烤汁味道好香濃 配埋黑豚肉食好match黑豚肉冇燒到乾爭爭 好正🤤-♡ 鹽燒雞軟骨 ♡ $42雞軟骨外酥內脆送啤酒🍻啱晒😂-♡ 鹽燒雞翼 ♡ $42鹽🧂落得啱啱好 雞翼都幾大隻 肉質鮮嫩-❥ 呢度環境都幾舒服 而且食物質素都好有水準 途經尖沙咀,不妨一試。#⇢店鋪資料:味道樂居酒屋 (河內道) (尖沙咀)尖沙咀河內道2號地舖#-#尖沙咀美食 #尖沙咀 #尖沙咀居酒屋 #居酒屋 #香
♡ 仿如置身日本居酒屋|味道樂♡

平時成日途經河內道
都見到呢間居酒屋🏮
一直都好想試下~
見天氣凍凍地
就約朋友仔食返個壽喜燒先🤣
♡ 玉子壽司 ♡ $28

玉子帶有甜甜蛋香味
而且玉子都幾厚身~
♡ 牛肉壽喜燒 ♡ $128

有四五塊牛肉~
入面有秋葵、洋蔥 🧅、娃娃菜 、 金菇
仲有蘿蔔同芋絲。
今日返風凍左~ 食完成個胃都暖笠笠🤣
♡ 黑松露和牛炒飯 (碗)♡ $68

勁多黑松露😍
炒飯炒得好香,好有鑊氣
飯炒得粒粒分明~
♡ 迷你火炙左口魚邊丼♡ $88

一嚟到就見到好的骰
左口魚邊燒得啱啱好,入口即溶
連埋飯食真係一流 ~
♡ 黑蒜黑豚肉卷 ♡ $58

鹽🧂落得啱啱好
雞翼都幾大隻 肉質鮮嫩
❥ 呢度環境都幾舒服
而且食物質素都好有水準
途經尖沙咀,不妨一試。
#
⇢店鋪資料:
味道樂居酒屋 (河內道) (尖沙咀)
尖沙咀河內道2號地舖
#

#尖沙咀美食 #尖沙咀 #尖沙咀居酒屋 #居酒屋 #香港居酒屋 #尖沙咀日本菜 #香港日本料理
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

2023-02-27 71 瀏覽
環境唔算寬敞但氣氛裝潢不錯 晚飯時間去就要坐迫d食物選擇都算多 ❤️魚生好鮮味 約300蚊5款刺身💜芥辣8爪魚好味好爽口🩷牛肉壽喜燒不過不失💖推薦大蔥雞肉串同煙肉荔枝卷埋單每人約$350最好既係話限時但冇客入唔會趕你走仲不斷邦係添茶 服務質素值得一讚啊
環境唔算寬敞但氣氛裝潢不錯
晚飯時間去就要坐迫d