2021-12-11 1101 瀏覽
昨晚同兩名友人再去和味食粥,同阿姐落單時已經怪怪哋,基本上係唔識聽同講廣東話咁,咁就慢慢講,叫咗1碗豬潤魚腩粥、1碗豬潤雞粥、1碗魚腩粥,1碟薑蔥炒魚卜同6粒鯪魚球。上第1碗豬潤魚腩粥、魚球、魚卜都正正常常,再上另一碗粥變咗碗豬潤魚腩粥,應該係豬潤雞粥,我哋話唔啱喎,個樓面阿姐好似好為難,咁友人就要咗佢啦,我即時提醒阿姐,我要魚腩粥,其他我唔食嘅,點知幾分鐘後,佢俾咗碗豬潤雞粥我,我即時話唔要啦!佢隊返去粥檔,個師傅發曬脾氣同阿姐理論,再大大聲講叫我食咗佢,又話收少啲錢⋯,大老我嚟係比錢食想食嘅嘢,唔須要收平啲。故事未完,全舖得兩檯客,遲嚟嗰檯叫完兩碗粥都到,我嗰碗都未煮,師傅仲係檔內發脾氣😵,我兩位友人都食完,我即刻起身埋單,碗粥唔食就算,無下次啦!同埸加映,另一檯客叫咗魚雲肉丸粥,嚟到時發現肉丸係炸過再放落粥到,同阿姐講乜肉丸粥啲肉丸係炸嘅咩?阿姐同地球人聽唔明嘅說話$$@#@:/#$、,講咗一埋聲音,最後佢講咗句,捻走啲肉丸收你平啲囉,個客🙄結語:一間咁有特色嘅食店,祝佢生意興隆

結語:一間咁有特色嘅食店,祝佢生意興隆
2021-09-09 763 瀏覽
本人最鍾意食粥,但有要求。食材豐富新鮮不用講,還要水米比例恰當,最怕是加了粉漿的。某些有腸粉油炸鬼的粥店就係加了粉漿,粥底較杰(不是綿),食完一定口渴。反而稀稀地的粥才好吃。這間粥店間唔中就會心思思想食,魚粥和及第粥最正,食完個胃好舒服。無論是魚腩、魚鮫、魚尾、魚雲、魚嘴還是魚骨都好正,魚煎到金香才滾粥,而且加了薑汁(不是薑粒!不用吐出來),不腥,鮮甜。及第粥多料又新鮮,無異味,尤其那厚切豬潤無得彈。食粥可自助添加生菜。另外他的椒鹽魚腩好香口,不過今次無叫。
及第粥多料又新鮮,無異味,尤其那厚切豬潤無得彈。
食粥可自助添加生菜。
另外他的椒鹽魚腩好香口,不過今次無叫。
魚鮫粥
及第粥
2021-09-09
魚鮫粥
及第粥
2021-08-10 460 瀏覽
每次黎只食香煎魚卜粥, 以前廿幾歲無咁鐘意食粥, 覺得無什麼特別, 當大個少少已經食過好多美食, 加上消化無以前咁好, 以前食飽都可以去做運動, 所以久而久想食d快食到(一煮撈埋d粥同料)易消化又飽肚既meal, 好幾年前食過, 當時行過覺得, 粥店都可以米芝蓮 !? 我覺得好新奇, 竟然唔單止介紹大路野, 小眾既粥店都到青垂,。試完就知地道同有心機。 每個部位都可以整一碗粥出黎, 粥係好出色。唔同其他煮法,好似煲湯咁煮過程總有流失同過鞋, 煮粥係保留所有食材味覺營養集於一碗, 魚卜外層滑內層同個頂位就爽有咬口, 魚味濃,重要既係食到魚味濃但可以無骨, 食得舒服又暖胃。一碗有7-8粒煎香魚卜, 即係要用上咁多條魚, 睇得出有當中有心機。我唔會特別留意佢地服務, 反正我係食碗快粥, 有心機整咁多部位已經係對得起價錢既手藝。
香煎魚卜粥
2021-08-10
香煎魚卜粥
2021-06-08 656 瀏覽
佐敦好吃店不少,講到粥,一般大家都會講新興棧魚粥,但本人覺得另外一件和味生滾粥更勝十籌。已經不知第幾次到此店吃粥,每次都一定要吃這裡的豬膶,厚切,爽口,吃落起沙。對比其他所謂出名吃豬膶嘅麵店,真係唔知好幾多倍。粥有好多搭配,我專一魚,各個魚部位都試過,除魚腩稍遜色,其它部位都一流。此店味道偏濃味,所以吃得十分和味,粥底偏甜,味精一定是有的,但比出名其他粥店沒有那麼明顯,亦能吃出有少少瑤柱鮮味。如點生滾魚粥,無論各個魚部位都會先香煎而且係加上好多燒酒。如不喜歡可以叫老闆免煎,免酒。個人覺得酒味道真正是這粥點睛之筆,酒和魚一起煎過香味濃郁,再加上粥滾生,少許薑蔥,真正和味。其他菜市,推薦任何薑蔥類,薑蔥豬膶,薑蔥田雞,特別推薦薑蔥魚雲雖說比不上大排檔勁鍋氣可能薑蔥比較多了一點,但味道也是十分不錯。椒鹽類就不要試了,太鹹了真的不行。總的來說豬膶和魚粥一定要試,其次就是薑蔥類,價格我自己覺得稍貴的。
必吃豬膶
魚鮫
豬膶魚鮫粥
薑蔥魚頭
薑蔥魚頭
2020-07-19 1585 瀏覽
星期日又去油麻地買菜,便專誠去和味粥吃 bunch, 和佐敦另一老魚粥店比較一下。粥品也點了和上次新興棧一樣的魚鮫粥和魚腩粥。粥上檯,份量不多,配上大量葱段,粥錦很重酒香。魚鮫粥- 只有魚鮫一邊魚腩粥-有3大件魚件是和葱段煎香,灒米酒才下粥滾熟。可能煎得久了,魚肉有些焦香不夠軟滑,酒味濃烈和清淡的粥不太配合。豬潤腸粉- 不過不失,整體可以。鯪魚球- 新鮮現炸,大大粒熱得燙嘴。外脆內軟實,有質感,也有陳皮香。和新興棧的比較價錢比較便宜,用料份量沒有那麼多,酒味過重,魚件焦香便失去軟滑度。如果喜歡吃香口的可能和味粥會合適。

生滾魚鮫粥

粥上檯,份量不多,配上大量葱段,粥錦很重酒香。
魚鮫粥- 只有魚鮫一邊
魚腩粥-有3大件

豬潤腸粉

豬潤腸粉- 不過不失,整體可以。

鮮炸鯪魚球

和新興棧的比較

2020-07-19
  • 炸鯪魚球
2019-11-07 1384 瀏覽
某日 行完山 又唔太肚餓 只想食雞粥去open rice望望 揾到啲間和味生滾粥去到門口 有種熟悉感覺 我小朋友時黎過長輩們鍾意食魚粥 果時印象中成日排長龍再望一望牆身 幾乎全部都係食魚小妹我知 今次黎錯地方 一心只想食雞粥點都好 一場黎到 試下酥炸鯪魚球 4粒即叫即炸 上台時差不多有半隻手掌大細咬落去 外脆內有咬口 食出陳皮味可以點小小蜆介醬 鹹鹹地滑雞粥雞件本身有煎過 食落肉質滑 除此之外粥綿綿有薑蔥味 份量都尚算大碗仲叫杯豆漿 正常冇特別食物味道都好食 不過服務態度可改進
某日 行完山 又唔太肚餓 只想食雞粥

有薑蔥味 份量都尚算大碗
仲叫杯豆漿 正常冇特別
食物味道都好食 不過服務態度可改進
2019-09-03 1171 瀏覽
今日喺旺角開會開咗兩個鐘,七點幾老公嚟接我 🚘 大家都唔係好肚餓想食少少嘢....跟住醒起佐敦呢間粥店!有我最想念的薑蔥魚卜🤩印像中佢炒得幾好食於是立即開車入到粥舖 💨一如既往都係咁殘舊,啲阿姐都係冇乜表情😅不過唔緊要,入嚟食碗粥姐😊1)首先嚟到係我最愛的薑蔥魚卜呢味餸炒得好有鑊氣👍有啲魚卜係有燶燶地,即是佢煎香再加薑蔥炒 。本人覺得非常好食2)椒鹽田雞椒-鹽味好夠,田雞肉非常嫩滑味道偏鹹送粥ok3)入得嚟粥鋪當然要食粥啦!我嗰碗係豬潤豬腰粥- 沒有什麼特別。不過呢間粥鋪後面可以任添生菜絲加蔥絲呢樣幾好4)老公的魚尾粥-應該超級多骨見佢妹咗好耐
於是立即開車入到粥舖 💨

椒鹽田雞
豬潤豬腰粥
魚尾粥
2019-09-01 795 瀏覽
都唔知係唔係本人有問題,成日都鐘意一D係公廁左右的餐廳,今次E間又係係對面但係佢個魚粥真係佢先有甘新鮮同人情味,魚腩大大件,魚又新鮮肥美,種有生菜絲,冲絲任你攞,價格合理
2019-08-01
5 分鐘 (堂食)
2019-07-23 854 瀏覽
和味生滾粥我地係佐敦個頭返工,成日都要搵好野食,最後發現到哩間老粥店,我地收工去左試,人流都好多,田雞粥$47好鮮甜,入面既田雞都好多,一啲都吾腥,粥好綿,田雞鮮甜美味,肉好肥美。鮮炸鯪魚球$32係網上好多人推薦話要食,我地叫左4粒試,好大粒,真材實料,入面最特別係加左陳皮,好香口好脆好juice👍🏻而且道胡椒味都好重。椒鹽魚腩$76好大碟,岩岩送過黎時已經聞到好香,即炸架,熱辣辣,好熱氣都係咁話呀,要食左先,魚肉新鮮嫩滑,啖啖肉,骨都吾多。地址:和味生滾粥 (佐敦)佐敦吳松街75號地下
和味生滾粥
我地係佐敦個頭返工,成日都要搵好野食,
最後發現到哩間老粥店,我地收工去左試,
人流都好多,

田雞粥$47
好鮮甜,入面既田雞都好多,一啲都吾腥,
粥好綿,田雞鮮甜美味,肉好肥美。

鮮炸鯪魚球$32
係網上好多人推薦話要食,我地叫左4粒試,

椒鹽魚腩$76
好大碟,岩岩送過黎時已經聞到好香,

地址:和味生滾粥 (佐敦)
佐敦吳松街75號地下
2019-07-20
$80 (宵夜)
2019-07-03 545 瀏覽
呢間最出名食魚粥,佢啲魚好特別,係會煎香咗先至再攞去滾粥😋。啲魚係即叫即煎嘅👍🏻,所以要免煎嘅記得早啲講啦🙈。唔知係咪佢煎魚嘅時候落咗少少酒,所以啲粥都有淡淡嘅酒香,好香好正🤤!!我就鍾意叫和味四寶粥,四寶有齊魚腩、魚咀、魚卜同魚骨。一次過可以食晒4種魚部位,好滿足!-而小食方面我就鍾意呢度嘅白灼魚皮同酥炸鯪魚球~白灼魚皮好爽脆,好好食👍🏻👍🏻;酥炸鯪魚球係即叫即炸嘅,一上枱嘅有半隻手掌咁大粒😆😆啖啖肉,好香口👍🏻-Btw上網見到有啲人話呢間嘅侍應服務態度好差,但我呢日去又覺得啲姐姐幾nice喎😂🙈
而小食方面我就鍾意呢度嘅白灼魚皮同酥炸鯪魚球~
2019-04-09 717 瀏覽
覓 覓 \_凸_/餐廳定位: 白領,遊客, 學生,街坊,長者,健康人士,毒人如我賣點:港式地道正宗價錢:市價食用方式:外賣,堂食:Wifi:無上菜速度:快奉送:羹和筷子,胡椒粉,頭抽,辣椒醬裝修:懷舊茶餐廳燈光:柔和噪音:一般,溫度:適中服務質素:服務員充足,勞累,貼心,冷漠。點菜:菜式:皮蛋瘦肉粥,豬潤粥過敏原:蔥優惠:無,有套餐,加豆漿和炒麵
覓 覓
\_凸_/
賣點:港式地道正宗
價錢:市價
食用方式:外賣,堂食

:Wifi:無
上菜速度:快
奉送:羹和筷子,胡椒粉,頭抽,辣椒醬

裝修:懷舊茶餐廳
燈光:柔和
噪音:一般,
溫度:適中

服務質素:服務員充足,勞累,貼心,冷漠。

點菜:
菜式:皮蛋瘦肉粥,豬潤粥
過敏原:蔥
優惠:無,有套餐,加豆漿和炒麵

皮蛋瘦肉粥和豬潤粥
炒麵
2019-04-09
皮蛋瘦肉粥和豬潤粥
2019-02-15 773 瀏覽
情人節宵夜,諗住食返碗粥,點知粥就冇食到,換來一肚氣,以後發誓不會再幫襯。一入嚟阿姐不停問你食什麼,叫果樣無果樣⋯跟住我老公叫套餐又叫我地唔好食,擺到明係嫌棄價格平咁好啦,見你個樣咁不滿,咁我哋咪最後單點。非常清楚明白不是去五星級酒店,不要期望有任何服務,但是也不是明明叫及弟粥跟住來了碗牛肉粥。阿姐仲要死口唔肯換話係我講錯,態度超級差。奉勸大家不要中伏仲話係四年米之蓮推介,真係唔知道根據什麼標準⋯

一入嚟阿姐不停問你食什麼,叫果樣無果樣⋯

跟住我老公叫套餐又叫我地唔好食,擺到明係嫌棄價格平
咁好啦,見你個樣咁不滿,咁我哋咪最後單點。

仲話係四年米之蓮推介,真係唔知道根據什麼標準⋯

2019-02-14 670 瀏覽
忽冷忽熱的天氣令我病了,在胃口不佳的情況下,唯有吃碗粥,本身超喜歡吃魚的我決定吃碗魚骨粥,這店鋪所有魚粥的魚都是會煎熟才配落粥內,所以很有煎香味和絕對不會腥的,可惜店內服務的大姐態度一般,呼喝客人,需改善
魚骨粥
2019-02-10
魚骨粥
2019-01-22 721 瀏覽
幾年前有幫襯,舖面不變,都係比較舊,如果食物好不重要。覺得材料新鮮,食物好先係重點。開完夜,老婆接我收工一齊去食野,中港城工程接近尾聲,會少機會出尖沙咀,老婆又話要食返個夜粥,咪落去佐敦。點知呢次有驚無喜。叫左個皮蛋瘦肉粥,份量係大,但粥有啲浠,料亦都多,但食落就係差啲。白灼爽魚皮, 普普通通薑絲偏老偏粗, 醬油不夠香。整體食完還好,叫不過不失,入到口,填飽肚。最大問題食完好口乾,第二日脷好厚,味精唔好。

白灼爽魚皮, 普普通通薑絲偏老偏粗, 醬油不夠香。

2018-12-27 772 瀏覽
天氣漸涼,想吃暖笠笠的粥,咁啱在佐敦,便去了此店。魚腩粉腸粥,中型粥,魚腩有成5-6塊,份量不少。每塊魚腩都是先煎香再用來煑粥,令粥更鮮甜,而且魚腩吃起來有些焦香和咬口。粉腸處理得好,無騷味且軟淋。加$19 可轉為套餐,有細炒麵+豆漿亦可只選豉油王炒麵,炒麵份量多些,約為中份。豉油王炒麵,炒得不太乾身,豉油味亦不太鹹,勝在熱辣辣,加些甜醬辣醬一起吃,好惹味。
天氣漸涼,想吃暖笠笠的粥,咁啱在佐敦,便去了此店。
魚腩粉腸粥,
中型粥,魚腩有成5-6塊,份量不少。

粉腸處理得好,無騷味且軟淋。

加$19 可轉為套餐,有細炒麵+豆漿

亦可只選豉油王炒麵,炒麵份量多些,約為中份。
  • 魚腩粉腸粥